Pokaż pełną wersje : Badania naukowe Tibii - Wstęp!
Drodzy Forumowicze!
Przejdę od razu do rzeczy: przygotowuję obecnie pracę z socjologii poświęconą grze Tibia. Do napisania pracy będę potrzebował przeprowadzić pewne badania, czyli poprosić Was o zabranie głosu w sprawach dotyczących gry. Będę w tym dziale Forum ("Forum ogólne" -> "Inne") zamieszczał tematy, a w nich sondy i pytania o Waszym uczestnictwie w świecie Tibii. Byłoby świetnie, gdyby rozwinęła się żywa dyskusja z udziałem jak największej liczby graczy. Pytania i sondy będę umieszczał już w najbliższych dniach - potrwa to tydzień, może półtora - ewentualnie trochę więcej (wiąże mnie termin oddania pracy na koniec kwietnia).
Wszystkie tematy dotyczące badań będą zaczynać się od skrótu "BS" (od wyrazów: badanie socjologiczne). Po tym skrócie będzie zawarta esencja tematu, jaką kwestię podejmuje itp.
Topic, który obecnie czytacie - jak widać - jest wstępem do badań. Jeśli macie jakieś ogólne uwagi przed rozpoczęciem badań, to proszę o wypowiadanie się. Tak samo proszę robić w razie pytań, wątpliwości itp. I jeszcze jedna kwestia: być może niektórych na tym forum będzie ciągnąć do żartów z tematu, a wiem, że dowcipnisiów nie brakuje. Proszę Was jednak o poważne potraktowanie sprawy i o szczere odpowiedzi - to pomoże zgromadzić wiedzę o świecie Tibii i o jego mieszkańcach, czyli o Was.
Kiedy zakończę badania i napiszę opracowanie, chętnie podzielę się nim z Wami - tu, na Forum. Jeśli zechcecie, zamieszczę całą pracę.
Spodziewajcie się w najbliższych dniach pierwszych pytań!
Pozdrawiam
_Adamo_
------------------
Edit by Ray: Pozwoliłem sobie wrzucić linki do poszczególnych tematów, żeby ewentualnie łatwiej było potem szukać:
BS 1 (http://forum.tibia.pl/showthread.php?t=31973)
BS 2 (http://forum.tibia.pl/showthread.php?t=31975)
BS 3 (http://forum.tibia.pl/showthread.php?t=32115)
BS 4 (http://forum.tibia.pl/showthread.php?t=32398)
BS 5 (http://forum.tibia.pl/showthread.php?t=32401)
BS 6 (http://forum.tibia.pl/showthread.php?t=32635)
BS 7 (http://forum.tibia.pl/showthread.php?t=32637)
sir Tifejo
11-04-2005, 19:52
No spoko, mnie mozesz pytac powaznie :) [chyba ze pytania beda idiotyczne]
I przed zalozeniem ankiety poszukaj, bo takich co sie zaraz do tego dowala tez nie brakuje.
Czekam[y?] na pytania :)
O, od razu przyklejone, jak milo :P
Nareszcie cos ciekawego na forum :D:D Juz sie nie moge doczekac pytan :D:D Hehehe
nawigator
11-04-2005, 20:12
Chyba jestes pierwsza osobą która pisze prace na ten temat. Zachecalem znajomych... bo na temat tibi i zachowan ludzi w niej nie jest az tak trudno napisac... Bardzo dobry polmysl moim zdaniem ;) Pozdrawiam ... Fajny Temacik... w koncu jest gdzie zagladac na forum :)
No pewnie :) Też jestem ciekawy co z tego wyniknie :)
Dziękuję za pierwsze opinie :). Od razu nabrałem większej ochoty do pracy. Pierwsze pytanie dziś w godzinach późniejszych lub jutro, muszę to jeszcze troszkę przemyśleć.
(Jest pewna możliwość, że dla badań będzie zrobione oddzielne miejsce na forum, ale na razie to tylko taki pomysł. Dalsze informacje wkrótce.)
dap-galothij
11-04-2005, 20:38
hmm... widzę, że nikt z elity się tu nie wypowiadał.
ale skoro przyklejone...
Ale obawiam się, żeby nie było to coś podobnego do tego cynika.
A tak to fajnie:D
Czemu nie. W sumie socjologia to bardzo interesująca dziedzina nauki. Chociaż według mnie opisywanie zachowań osób niedorosłych intelektualnie mija się lekko z celem, bo są one nieprzemyślane. A przecież większość graczy Tibii to jeszcze dzieci (na przykład ja). No cóż, zobaczymy. Życzę powodzenia, opowiedz jak zostanie przyjęta praca na uczelni. (to ma być napisane jako praca magisterska? )
Bardzo chętnie Ci pomogę oraz odpowiem na wszystkie pytania. Zapowiada się ciekawie.
Pozdrawiam
Ale obawiam się, żeby nie było to coś podobnego do tego cynika.
Hmm... w czym rzecz z tym cynikiem? Nie mogę się odnieść do Twoich obaw, bo nie wiem, o co chodzi.
Czemu nie. W sumie socjologia to bardzo interesująca dziedzina nauki. Chociaż według mnie opisywanie zachowań osób niedorosłych intelektualnie mija się lekko z celem, bo są one nieprzemyślane. A przecież większość graczy Tibii to jeszcze dzieci (na przykład ja). No cóż, zobaczymy.
Rozumiem Twoje racje, jednak pamiętaj, że społeczeństwo to nie tylko dorośli, ale również osoby niepełnoletnie, niedojrzałe itd. W Tibii są zarówno osoby dorosłe, które próg 20 lat mają już dawno za sobą, jak i nastolatkowie. To nawet dobrze, że jest taki przekrój wieku, bo dzięki temu badania będą bogatsze. Oczywiście Twoje zastrzeżenia nie są pozbawione racji - dobrze, że zwróciłeś uwagę na aspekt wieku graczy. W trakcie opracowywania tematu wezmę to zagadnienie pod uwagę.
Piszesz, że zachowanie osób niedorosłych intelektualnie nie jest przemyślane. Wierz mi, że wielu ludziom dorosłym również brakuje dojrzałości w tym względzie. Nie musi to zależeć od wieku. Jest wiele osób nastoletnich, które naprawdę dobrze rozumieją swoje zachowania. Np. Twoje 14 lat to już nie tak mało - widać to zresztą po Twoim stylu wypowiedzi. Według mnie np. Twój wiek wcale nie jest przeszkodą do wzięcia udziału w badaniach przez Ciebie i wielu Twoich rówieśników.
Kolejna kwestia: pytania będę starał się formułować tak, żeby nawet osoby bardzo młode i naprawdę niedojrzałe mogły udzielić odpowiedzi. Z tego, co na razie mi się rysuje, to będę pytał głównie o zachowania, a także o poglądy na pewne kwestie.
(...) Życzę powodzenia, opowiedz jak zostanie przyjęta praca na uczelni. (to ma być napisane jako praca magisterska? )
1. Dziękuję. :-)
2. Prowadzący zajęcia na uczelni bardzo zainteresował się tematem. Powiedział, że ciekaw jest, co z tego wyniknie. Hmm.. ja też jestem mocno ciekaw :-).
3. Nie jest to praca magisterska. Jestem na pierwszym roku studiów, będzie to praca semestralna, a ocena z niej będzie jedną z podstaw ogólnej oceny z socjologii. Możliwe natomiast, że za kilka lat wrócę do tematu w kontekście pracy magisterskiej. Tym bardziej, że to naprawdę ciekawy temat.
A teraz może kilka zdań o mojej pracy jako takiej, bo na razie wiadomo tylko tyle, że jest nakierowana na socjologię i że będzie poświęcona Tibii...
W moim opracowaniu zamierzam się skupić na przejawach życia społecznego, które są przenoszone ze świata realnego do wirtualnego świata gry sieciowej. Dzięki temu, że za prawie każdą postacią kryje się żywy człowiek, można w ogóle zajmować się grą w nauce o socjologii (a socjologia to nic innego jak nauka o społeczeństwie, tylko proszę nie mylić ze szkolnym przedmiotem wiedza o społeczeństwie - to informacja dla tych forumowiczów, którzy są na wczesnym etapie edukacji).
Zamierzam się skupić w mojej pracy przede wszystkim na dwóch aspektach:
1. Procesy kształtowania społeczeństwa w wirtualnym świecie gry.
2. Zachowania negatywne - różne aspekty zagadnienia.
Być może w trakcie pisania dojdę do nowych stwierdzeń, które zaprowadzą mnie do trochę innych zagadnień. Na razie to dopiero początek. Mam nadzieję, że udało mi się w jasny sposób przedstawić tematykę pracy. W razie pytań piszcie posty...
nawigator
11-04-2005, 21:58
Niektóre przypisy w pracy bedziesz cytowal wypowiedziami które sa zawarte tutaj?
Czy pelna opisówka?:)
Niektóre przypisy w pracy bedziesz cytowal wypowiedziami które sa zawarte tutaj?
Czy pelna opisówka?:)
Przypisy będą raczej odnosiły się do już opracowanych wyników badań. Oczywiście podam ich źródło itp. - prawdopodobnie wraz z omówieniem źródła. Bardzo możliwe, że wypowiedzi, które będą prowadziły do jakichś bardzo ciekawych treści w toku badań, będą przytoczone w pracy.
Bardzo poważnie rozważam też kwestię zamieszczenia na początku pracy podziękowań...
hmm... widzę, że nikt z elity się tu nie wypowiadał.
Zabrzmiało, jakbyś mówił 'nie wypowiedział się nikt z elity, więc moja kolej'. Pozatym nawigator stanowi swego rodzaju elitę.
@topic
Ciekawe, ale to jedynie praca semestralna na pierwszym roku studiów. Wszystko zależy od pytań. Skoro dopiero zaczynasz naukę socjologii, to zastanawia mnie, czy formułujesz pytania według jakiś wpajanych tobie kryteriów [oczywiście odpowiednio zmodyfikowanych i przystosowanych do odbioru przez społecznośc tibijską], czy sam wymyślasz wszystko od początku do końca.
(...) Ciekawe, ale to jedynie praca semestralna na pierwszym roku studiów. Wszystko zależy od pytań. Skoro dopiero zaczynasz naukę socjologii, to zastanawia mnie, czy formułujesz pytania według jakiś wpajanych tobie kryteriów [oczywiście odpowiednio zmodyfikowanych i przystosowanych do odbioru przez społecznośc tibijską], czy sam wymyślasz wszystko od początku do końca.
Wymyślam pytania sam od początku do końca. Nie uczą nas statystyki (choć praca jest z socjologii, to ja jestem studentem dziennikarstwa), nie zapoznaję się też ze źródłami pisanymi poświęconymi prowadzeniu badań. Mam pewne sprecyzowane potrzeby co do szukanych danych i według tych potrzeb organizuję badania.
Thimburd
12-04-2005, 14:39
W celu zdobycia informacji polecam czytanie całego forum. Mam nadzieję, że już to zrobiłeś. Można się dowiedzieć więcej niż w takiej sondzie. Mam nadzieję, że pokażesz nam efekty swojej pracy, ciekawe co z tego wyjdzie ;p
Good luck.
5 życzę ;p
dap-galothij
12-04-2005, 16:10
@ Superman: przepraszam, że zabrzmiało tak jak zabrzmiało, już edytuję. chociaż, najpierw mi pomóż mi to sformułować, tak żeby miało poprzedni sens, ale nic nie sugerowało. proszę ładnie.
czytając notki użytkownika, zdaje się, że jest to elita typu Dryb.
@Adamo: z cynikiem to było tak: http://forum.tibia.pl/showthread.php?t=30558&page=1&pp=10&highlight=cynik
a będziesz mógł zrobić mały wykład?
może lepiej to przenieść do OWioN?
tam najwięcej ludzi zagląda.
i kolejny edit: a czemu tibia?
jeśłi napisałeś, to przepraszam przegapiłem, poszukam jeszcze raz.
Lotux druid
12-04-2005, 22:21
4 x po 2 x -.- kiedy te pytania beda ?
W celu zdobycia informacji polecam czytanie całego forum. Mam nadzieję, że już to zrobiłeś. Można się dowiedzieć więcej niż w takiej sondzie. Mam nadzieję, że pokażesz nam efekty swojej pracy, ciekawe co z tego wyjdzie ;p
Dziękuję za radę, z braku czasu jeszcze nie przeglądałem całości forum. Z tego, co widzę, to i tak - a szkoda - nie dam rady przeczytać większości tematów, forum jest na to zbyt obszerne. Ale na pewno jest bogatą skarbnicą wiedzy i postaram się z niej korzystać w trakcie pisania pracy...
Dwie sondy, które już się ukazały, to dopiero początek. Dalsze będą się ukazywać w toku opracowywania kolejnych kwestii. Już wkrótce. Trudno znaleźć czas, w tygodniu pozostają na to wieczory i to raczej późne...
a będziesz mógł zrobić mały wykład?
może lepiej to przenieść do OWioN?
tam najwięcej ludzi zagląda.
i kolejny edit: a czemu tibia?
1. Wykład? Wykład na forum? To masz na myśli?
2. Moja praca dotyczy ściśle Tibii, więc wolałbym nie zamieszczać niniejszych treści w temacie "O wszystkim i o niczym". :-)
3. Czemu Tibia? Jakiś czas temu zacząłem grać w tę grę (a dokładniej na Elysii) i doszedłem do wniosku, że może to być bardzo ciekawy temat na pracę z socjologii. Jako że w świecie Tibii mamy do czynienia z żywymi graczami, jest to - przynajmniej wg mnie - interesujące pole do badań nad procesami społecznymi. Daje nowe możliwości obserwacji ludzkich zachowań. Mam nadzieję, że kiedyś zajmą się tym fachowi socjologowie... bo naprawdę jest wg mnie czym się zająć.
4 x po 2 x -.- kiedy te pytania beda ?
Tematy w dziale "Forum ogólne" -> "Inne", których tytuły zaczynają się od "BS", to właśnie badania. Na razie są tylko te dotyczące wieku i płci, ale rychło pojawią się kolejne, już bardziej złożone, bliższe istocie tematu, którą jest badanie procesów społecznych w Tibii.
dap-galothij
13-04-2005, 07:31
tak, chodziło mi o wykład na forum.
albo przynajmniej w tym temacie.
a co do cynika, to widzę, że to raczej potoczy się inaczej(chyba że jesteś tak inteligentny, że i tak nas skompromitujesz;))
tak, chodziło mi o wykład na forum.
albo przynajmniej w tym temacie.
a co do cynika, to widzę, że to raczej potoczy się inaczej(chyba że jesteś tak inteligentny, że i tak nas skompromitujesz;))
1. Wyniki badań i wnioski przedstawię na forum po skończeniu pracy. Ciężko będzie o wykład, ponieważ jest to forma z reguły ustna. Ja przedstawię jak gdyby słowny zapis... :-)
2. Przeczytałem topic Cynika... Rozumiem już Twoje obawy, ale wiedz, że naprawdę nie jestem żadnym oszustem / prowokatorem. Naprawdę przygotowuję pracę z socjologii o Tibii, o czym przekonasz się, kiedy przedstawię ostateczny efekt. Nie wszyscy robią tak, jak zrobił Cynik :-). Jeśli będziesz miał jeszcze jakieś wątpliwości, to pytaj - chętnie odpowiem.
? says: obywatele pomorzecie?
obywatele:POMORZEMY!
co nie?
ps. dobrze ze ktos rozkreca to forum
spoko,jak skończą się badania chciałbym zobaczyć tą pracę, bo sam jestem ciekawy ;)
powtorze sie, niestety, bo napisalam to w innym twym topiku (tam mozna usunac :]). mam nadzieje ze podzielisz sie spotrzezeniami, bo ciekawy artykul moglby byc, jesli badanie ci wyjdzie. jestem bardzo ciekawa owego badania.
powtorze sie, niestety, bo napisalam to w innym twym topiku (tam mozna usunac :]). mam nadzieje ze podzielisz sie spotrzezeniami, bo ciekawy artykul moglby byc, jesli badanie ci wyjdzie. jestem bardzo ciekawa owego badania.
Jak już wcześniej pisałem, podzielę się wynikami i w ogóle pracą :). Pozdrawiam. Spodziewajcie się następnych badań, bo to dopiero początek. Następne na dniach...
Są już kolejne dwa badania w dziale "Forum ogólne" > "Inne" (czyli w tym :) ). Zapraszam do wzięcia udziału w ankiecie, a także do wypowiadania się. Więcej informacji o temacie nowych badań w samym tematach.
Są już 2 nowe BS-y, czyli tematy z badaniami graczy w Tibię. Dotyczą grup społecznych. Zapraszam :).
Witajcie
Na Forum są dwa nowe tematy poświęcone badaniom socjologicznym Tibii. Mają one numery 8 i 9: traktują o podziale klasowym i o prestiżu w tibijskiej społeczności. Proszę o wpisy w tych tematach.
Tematy nr 8 i 9 są ostatnimi, jeśli chodzi o budowanie podstaw mojej pracy. W nabliższych dniach pojawią się być może następne, traktujące o pewnych wycinkach życia społecznego w Tibii, które będę chciał w pracy bliżej opisać.
Ponieważ nie gram w Tibię od dawna, nie angażuję się w te pytania, które wymagają aktualnych danych czy coś takiego.
W porządku. Chodzi o to, żeby każdy wypowiedział się według swoich doświadczeń z Tibią. Odpowiadamy tylko na te pytania, gdzie naprawdę mamy coś do powiedzenia. Nie trzeba wymuszać na sobie odpowiedzi na wszystkie.
Pojawił się nowy BS - o numerze 10. Jest w nim zawarte pytanie o przyczynę (przyczyny), dla których gracie w Tibię. Zapraszam do BS-a nr 10.
Ponieważ nie gram w Tibię od dawna, nie angażuję się w te pytania, które wymagają aktualnych danych czy coś takiego.
Kurcze Supreme nie rób tego. Ale mam nadzieję jakoś przebolejemy Twoją nieobecność.
A co do pytań, to numer 10 mi się nie podoba, bo trzeba wykazać się inwencją twórczą, a nie tak jak wcześniej podane konkretne pytania. ;)
A co do pytań, to numer 10 mi się nie podoba, bo trzeba wykazać się inwencją twórczą, a nie tak jak wcześniej podane konkretne pytania. ;)
Tutaj już nie byłem w stanie podać wszystkich konkretnych opcji, bo nie wiedziałem, jakie motywacje kierują graczami w graniu w Tibię. Istnieją tysiące graczy, jeśli każdy miałby odrobinę odmienną motywację... ;)
Ave!
Czwartek 5 maja 2005 r., godzina 5:15 rano...
Praca prawie skończona... jeszcze tylko kosmetyczne zmiany...
Dziękuję Wam! Bardzo mi pomogliście podczas tych paru tygodni badań. Gdyby nie Wy i Wasza pomoc, tej pracy by nie było. Dziękuję!
_Adamo_
Do Moderatorów:
Nie jestem pewien, czy ten temat powinien być w dalszym ciągu przyklejony. Miał on być wstępem i pewną pomocą przy badaniach, a teraz - po zakończeniu badań - nie ma on według mnie znaczącej funkcji. Z mojej strony prosiłbym o odklejenie tematu i jego zamknięcie.
Pozdrawiam
vBulletin® v3.7.0, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.