PDA

Pokaż pełną wersje : BS: 1. Wiek graczy.

_Adamo_
11-04-2005, 22:58
Przed Wami pierwsza część badań socjologicznych dotyczących wirtualnego świata Tibii. Być może jest to mało ciekawe pytanie: o wiek. Muszę je jednak zamieścić, bo potrzebne są podstawy do dalszych rozważań. Zaznaczajcie, proszę, w sondzie swój przedział wiekowy - jest to pierwsza część badania w tym temacie.
W drugiej części proszę Was o odpowiedzi na kilka pytań..
1. Jak duże znaczenie w świecie Tibii ma dla Was wiek innych graczy? Czy oceniacie innych graczy wg ich wieku?
2. Jak wiek innych graczy wpływa na Wasze zachowania wobec nich?
3. Jaki jest wg Ciebie wpływ wieku graczy na relacje międzyludzkie panujące w Tibii?
4. Czy sprawy wieku w Tibii są wg Ciebie traktowane inaczej niż w realnym świecie?

Będę wdzięczny, jeśli zechcecie odpowiedzieć na powyższe pytania. Można odpowiadać na wszystkie lub tylko na część pytań - każdy niech zadecyduje wg swego uznania..
Zapraszam.

Bambuko
11-04-2005, 23:05
Nie widzę sondy;/

1. Zwykle nie pytam o wiek.
2. Jak ktoś jest bardzo młody, to czasem to od razu widać, ale to raczej zachowanie tych osób jest powodem do róznego reagowania.
3. Dosyć duży. Wiele młodych pojmuje grę inaczej niż starsi i razem to dziwnie wychodzi.
4. W Tibii tolerancja wiekowa jest większa niż w życiu. Chodzi tu zwykle o pewne granice, których zwykle się nie przekracza. Mogą w Tibii być ludzie bardzo różni wiekiem, a się spotykają i tak dalej w grze, a w realnym świecie było by to trudniejsze.

_Adamo_
11-04-2005, 23:08
Nie widzę sondy;/ (...)

U mnie sonda wyświetla się prawidłowo...

sir Tifejo
11-04-2005, 23:10
U mnie tez dobrze.
Zaznaczylem 14-16, rocznikowo juz mam 14 :) [we wrzesniu, nie zapomnijcie o mnie:)]

1. Niewielkie, nie oceniam po wieku [ani po lv, skillach mlv itp] tylko po sposobie zachowania i po tym jak traktuja innych [np poczatkujacych]
2. Zadne, chyba ze ktos mowi ze ma 40lat to respect dla Pana :)
3. Prawie zadny?:)
4. Sa.

patrikoz
11-04-2005, 23:10
1) Licze sie IQ i znajomosc tibii a nie wiek :)
2) Raczej nijak.
3) Patrz punkt 1.
4) Tak. Ja moge miec kolege 7 latka w tibii, co w RL nie jest realne :P

Abden
11-04-2005, 23:20
1. Wiek w grze nie ma znaczenie. Czasami osoby ktore sa mlode graja 100 razy lepiej od starszych i na odwrot.
2. To zalezy czy mozna z nim gadac normalnie czy tez nie a wiek nie ma tu nic do rzeczy :P.
3. Mlodzi ludzie inaczej rozumieja gre w Tibie ktora wymaga sporo cierpiliwosci i czasami sie zbyt szybko zniechecaja lub robia nowe postacie bo tamte mialy np: deda itp. Ludzie starszi (18+) kturzy grali juz zapewne w niejedna gre maja wiecej cierpiliwoscie i dlatego sa zapewne lepszymi graczami.
4. W rl nie zadaje sie z ludzmi mlodszymi odemnie o kilka lat lecz z takimi co maja podobny wiek lub sa starsi bo sam mam dopiero 19 latek i nie bede sie zadawal z go******mi co nawet na***ac sie nie moga bo starych sie boja :D

MayGyver
11-04-2005, 23:28
1. powiedzmy ze inaczej podchodze do "malolatow" a inaczej do palnoletniech, mam wiecej pewnosci ze dojrzaly czlowiek bedzie zachowywal sie dojrzale, nie oceniam po wieku ale mam wiecej zaufania do osob starszych

2. przede wszystkim wplywa na rozmowe oraz na tematy poruszane, z mlodymi ludzmi nie mozna porozmawiac na wiekszosc powaznych tematow

3. im starsi tym znajomosci sa bardziej trwale, ludzie bardziej zaawansowani wiekiem (dziadki :) bardziej cenia sobie zaufanie niz powiedzmy mozliwosci protekcji, mlodzi ludzie nastawieni sa w wiekszosci na nabijanie lvli i maja gdzies zawieranie dluzszych znajomosci

4. nie za bardzo rozumiem pytanie - sprawy wieku? - czy inaczej traktuje mlodziez w tibii i w real? na pewno inaczej traktuje ich w grze gdyz nie mam bezposredniej stycznosci z ich osobami i nie widze czy jest to 10-cio czy 20-to latek ale w prawdziwym zyciu nigdy z 13-to latkiem nie poszedlbym na piwo

DDoS
11-04-2005, 23:59
1. Wiek w Tibii nie ma raczej znaczenia, przeważająca ilość osób z którymi gram, mam styczność ma sporo poniżej mojego wieku.
2. Wiek osoby grającej w Tibie nie wpływa za bardzo na moją realcję z nią, bardziej liczy się jej zachowanie.
3. Wszystko zależy od charakteru osoby, niż od wieku. Wszystko uwarunkowane jest genetycznie (sorry pierdziele bo miałem psychopdegogikę dziś). Jedni traktują tibię jako chwilę relaksu, możliwość poznania ciekawych ludzi, inni natomiast jak drugi świat, nie mogą przeżyć, że zgineli w grze, cały czas poświęcają na grę, nie myśląc o świecie zewnętrznym, itd.
4. Tak. Ludzie wolą obracać się w rl w kręgu osób o zbliżonym wieku (chyba że to rodzina, i trzeba), żadkim widokiem jest raczej bliższa znajomośc pomiędzy, np. 21-latkiem a 13-latkiem, co innego w grach online. (gdzie np. w grach na kurnik.pl grają i gadają ludzie o znacznej różnicy wiekowej).

Raynold
11-04-2005, 23:59
1. Jak duże znaczenie w świecie Tibii ma dla Was wiek innych graczy? Czy oceniacie innych graczy wg ich wieku?

Zasadniczo ma znaczenie. Oceniać może nie oceniam, ale jednak spodziewam się jakiegoś dojrzalszego zachowania po starszych graczch... Wolę grać z ludźmi, z którymi mogę porozmawiać na interesujące tematy, z rówieśnikami.

W grze czasem nie mam informacji o wieku rozmówcy, dlatego moje zachowanie zależy tylko i wyłącznie od tego, jak gracz się zachowuje, w jaki sposób rozmawia etc.

3. Jaki jest wg Ciebie wpływ wieku graczy na relacje międzyludzkie panujące w Tibii?

Taki sam jak w życiu. Tyle, że im mniej dojrzałym jest gracz, to gra może być dla niego miejscem, gdzie może poczuć się czasem jako ktoś starszy, bardziej dojrzały. Niektórym wtedy bije na głowę...

4. Czy sprawy wieku w Tibii są wg Ciebie traktowane inaczej niż w realnym świecie?

Tak. W realnym świecie przywiązuję do tego zdecydowanie więcej wagi. Tibia to gra i chociaż (jak już wcześniej wspomniałem) dużo lepiej mi się gra z graczami starszymi, dojrzalszymi, to jednak do tego wieku nie przywiązuję aż tak dużej wagi.

Sozemego
12-04-2005, 00:06
1. Zadnego znaczenia, nigdy nie pytam o wiek

2. To zalezy od dojrzalosci gracza i zachowania. Moze byc dojrzaly 13 latek, lub "niedorozwiniety" 16+ latek.

3. j/w

4. Tak, czesto są pomijane i tak jak mowilem to zalezy od zachowania etc.

Mathea
12-04-2005, 06:38
1. No ma jakieś znaczenie, inaczej się zachowujesz wtedy jeśli wiesz ile dany człowiek ma lat, na co mozesz sobie pozwolic.
2. Tak. Jesli jest starszy to zachowuję się inaczej, powazniej.
Jeśli młodsze - "matkuje" xD <joke> :P Nie no staram się doradzać i wogóle.
3. Hmm... starsi czasem próbują udowodnić że są najlepsi młodsi tak samo ... ale co z tego potem wychodzi...
4. Czy ja wiem... w realnym świecie kolegujemy się z ludźmi w swoim wieku(niezawsze!:P) a w Tibii z młodszymi, starszymi od siebie =)

O$try
12-04-2005, 07:20
1. Nie pytam o wiek.
2. Nie pytam - nie wpływa.
3. Poniżenie.
4. Tak.

S.P.M
12-04-2005, 07:56
1. Nie pytam o wiek.
2. -------|--------/raczej nigdy nie oceniam po wieku
3. Młodzi gracze często podejmują nieprzemyślane decyzje wtedy gdy następuje strategiczny moment, przez co wywołują niepotrzebne konflikty.
4.Nie, nigdy nie oceniam ludzi po wieku i wyglądzie.

PalAnonim
12-04-2005, 10:39
1) Wszyscy są raczej równi, ale zdaza sie ze z mlodszymi graczami trzeba ostrzej.
2)Nie wplywa, mam wielu kumpli po12-13 lat jak i ponad 40, wiec nie ma to znaczenia wiekszego jak sie do nich odnosze (np. Pan/Pani, albo Kocie ;) itp.)
3)Różnie to bywa. Jednak dorosły człowiek umie lepiej panowac nad emocjami, niz nastolatek.
4)Czasami tak.

Dejvo
12-04-2005, 11:01
1. Hmm, właściwie szczególnego znaczenia nie ma, jednak widać różnice między tymi graczami, ale staram się akceptować wszytkich
2. Według mnie wiek wielkiego znaczenia nie ma, lecz charakter graczy - czy zachowują się dobrze, czy źle, w tej grze nawet mały 8-latek może być wielki, a 40-letni dorosły wielki pan, może być mały ;)
3. patrz pkt 2
4. Zdecydowanie tak, chociaż jak wszędzie wyjątki się zdażają

mr.marm
12-04-2005, 11:22
1. No wiesz - nigdy nie pytam się o wiek gracza na początku i nie oceniam go od razu po wieku, tylko po tym co mówi i jak się zachowuje.

2. Nie wpływa - sam wiek nie wpływa. Ale niestety większość około 13 latków (których spotkałem - tych co są ok PRZEPRASZAM) to nooby bądź w najlepszym wypadku GŁUPI newbie - więc ich zachowanie, związane w jakiś sposób z wiekiem wpływa na jakość gry - potrafią popsuć dobrą zabawę. Tak więc wtedy zachowuję się wobec nich raczej wrogo...

3. No właśnie taki że głupota i noobowatość są częściej spotykane u młodszych graczy. A wiadomo że te cechy wpywają znacząco na relacje międzyludzkie w Tibii.

4. Raczej podobnie - wielu ludzi (nie ja - co niektórzy mogliby tu wywnioskować) z góry zakłada że jak ktoś jest młody, to jest głupim gówniarzem, bądź przynajmniej kimś kogo nie traktuje si serio. Tak więc chyba podobnie jak w RL...

$corcerer
12-04-2005, 13:30
>>1. Jak duże znaczenie w świecie Tibii ma dla Was wiek innych graczy? Czy oceniacie innych graczy wg ich wieku?

Wiek nie ma znaczenia, liczy się to, co dana osoba sobą reprezentuje.

Pytanie o wiek jest chyba ostatnim jakie zadałbym komuś. Nie interesuje mnie to po prostu, więc wiek nie wpływa na żadne moje zachowania w stosunku do innego gracza (tak sądzę).

Im ktoś jest młodszy, tym bardziej gra "dla szpanu", a co za tym idzie, mniej czuje klimat RPG (o ile takowy istnieje). Ludzie młodsi są bardziej agresywni, i częściej próbują udowodnić swoją wyższość poprzez zwykłą pyskówkę. Za często rzucają słowa na wiatr ("u die in main", "hunted"). Oczywiście są od tego wyjątki, ale chyba chodzi o moje ogólne zdanie :D.

Pewnie tak, bo kiedy widze człowieka to około 80% pierwszego wrażenia pochodzi z jego wyglądu (a co za tym idzie - wieku). Poprzez Internet i gry mogę polegać jedynie na rozmowie (czasami głosowej, ale żadko) co pozwala mi niejako na oderwanie się od tej zewnętrznej skorupy i zajżenie w środek (bardziej lub mniej prawdziwy).

Thimburd
12-04-2005, 14:32

Hmm... Nie.

Nijak.

Młode dzieci to nooby które nie dają grać innym? Niestety przypadki idiotyzmu widać równierz u starszych...

No pewnie. W rl raczej nie będę ciągle gadać z osobą która ma 20 lat. A w Tibii praktycznie mam takiego kolegę z którym często rozmawiam. W Tibii nie przywiązuje się do tego takiej wagi jak w rl.

Filthy
12-04-2005, 14:49
Przed Wami pierwsza część badań socjologicznych dotyczących wirtualnego świata Tibii. Być może jest to mało ciekawe pytanie: o wiek. Muszę je jednak zamieścić, bo potrzebne są podstawy do dalszych rozważań. Zaznaczajcie, proszę, w sondzie swój przedział wiekowy - jest to pierwsza część badania w tym temacie.

Będę wdzięczny, jeśli zechcecie odpowiedzieć na powyższe pytania. Można odpowiadać na wszystkie lub tylko na część pytań - każdy niech zadecyduje wg swego uznania..
Zapraszam.

1. Wiek nie ma dużego znaczenia. Chodzi tylko o charakter danej osoby. Nie oceniam osób po ich wieku.
2. Wiek w 100 % nie wpływa na moje zachowanie wobec nich.
3. Wpływ wieku jest niewielki. Oczywiscie zależy od upodobań, czy komuś odpowiada starszy/mlodszy kolega.
4. Na początku grania w tibie traktowałem to troche powaznie. Teraz cały czas pamietam ze to tylko gra i nie ma sie co przejmować, bo w każdej chwili moge wyłączyć Tibie. Chociaż może ucierpieć na tym moja reputacja... Ale jednak uważam, że jest ona mało ważna, jeśli gra sie tylko dla rozrywki, a nie tak, że Tibia to 2 życie.

Maly =]
12-04-2005, 14:49

- Wiek nie gra roli, liczy się to czy gracz (młodszy,starszy) zachowuje się jak należy oraz czy jest w stosunku do mnie kulturalny/miły.

- Jeśli ktoś jest młodszy ale da się z nim porozmawiać po ludzku bądź pograć traktuje go normalnie, jeśli jest to ktoś starszy staram się być miły i życzliwy.

- Wg mnie wiek ma dużo do rzeczy jeśli chodzi o relacje między ludzkie. Co drugi, może trzeci Polak z jakim mam okazje rozmawiać ma poniżej 13 lat a zdaża się, że 80% graczy w tym przedziale wiekowym nie przestrzega zasad tibi, używa wulgaryzmów lub nie szanuje innych z czego wynika, że wiek ma wpływ do nawiązywania kontaktów z innymi.

-Raczej tak, ponieważ załóżmy, że w realnym życiu spotkam kogoś młodszego ode mnie, i jeżeli on mnie zachęca do wspólnej zabawy to odmawiam, ponieważ wole mieć kontakty z kims w moim wieku lub starszym, bo z kims takim mi się np. lepiej porozmawia. W tibi nie zwracam uwagi na wiek tylko o na to czy ten ktoś umie dobrze grać oraz czy sie kulturalnie zachowuje.

@Mały offtopic:

Czy wypowiedzi tych młodszych użytkowników będą również brane pod uwage? (Np. moje)

OLOL
12-04-2005, 15:02
1. Dla mnie wiek niema żadnego znaczenia, czy jest to 12 latek czy 19 latek nie obchodzi mnie to.
2. Wszystkich traktuje jednakowo, nie zwracam uwagi na wiek.
3. Ludzie często zwracaja uwage na wiek, niektórych to nieobchodzi, a niektórzy wolą się zadawać z kimś "dojrzalszym".
4. Tak, wole się na RL zadawać z kimś w moim wieku niż 2, 3 lata młodszym,
jakoś w tibi niema to dla mnie znaczenia :P nie myśle o tym.

Anaconde
12-04-2005, 16:00
1. Hm, właściwie obchodzi mnie jedynie dystans do starszego. Nie chce gadać ze smarkaczem, który mnie przeklina. (mam 12 lat)
2. (patrz punkt 1)
3. Wole dojrzalszych.
4. Jak już to wole sie zadawać z byle kim, ale byle nie byl "dziecinny" .

Kredi
12-04-2005, 16:07
1. Nie ma dla mnie znaczenia. Ale nieraz sie dziwie jak przylatuje do mista taki 100level + i sie pytam nieraz o wiek a on mowi 13? to nieraz troch wnerwia ze ja mam tylkko postac 12 levelowa :)
2. Nie ma wplywu. Jak czlowiek ma fajny charakter to wplywu nie ma.
3. Hmm nie zastanawialem sie nad tym ale no chyba wplyw ma bo jak jakis polaczek w stroju flagi polski podleci i zacznie spamowac "Fra atans plxplx!!11" to widac ze to nie jest czlowiek dojzaly :D
4. Są traktowane tak samo :)

Mam nadzieje ze to pomoze :)

MatKus
12-04-2005, 16:09
Hmm. Może trochę nie po punktach odpowiem, ale chyba wyłowisz z tego, co ci potrzebne.
Przeważnei nie wiem, w jakim wieku jest inna osoba, z którą gram. To jednak dośc szybko daje się wyczuć. Porozmwiam z kimś kilka minut, i łatwo wyczuć dojżałośc emocjonalną. Jeśli natomiast znam wiek rozmówcy, to wolę rozmawiać z kimś starszym. Osoby takie są według mnie bardziej godne zaufania, grają częściej dla samej zabawy, a nie tylko lvl, skille i sprzęt, a za tym częściej gonią młodzu ludzie. Młodsi gracze według mnie czują się o lepszą kategorią ludzi, gdy mają wyższe poziomy. Dla starszych osób poziom ma coraz mniejsze znaczenie według mnie.
Czy inaczej traktuję ludzi młodszych ode mnie w RL niż w grze? Hmm. Nie wiem. Wydaje mi się, że w grze jakoś przyjaźnie częściej nawiązuję z osobami starszymi, więc tu chyba jest jakies podobieństwo do prawdziwego życia.

Gangrel
12-04-2005, 16:23

1. Spore, poniewaz sporo gnojkow ma okolo 10 lat i uwaza sie za panow swiata bo nabili juz 15lv -.-
2.Znowo poznanymi rozmawiam uprzejmie, chyba ze mnie zdenerwuja.
3.Wiekszosc graczy jest w podobnym wieku wiec znaczenie raczej niewielkie.
4.Niestety sa wogole pomijane.

Pacek
12-04-2005, 17:28
1 ogromne, lubie gadać z osobami ktore mają już kilka wiosen za sobą i wiedzą o czym mówią, natomiast male gnojki 11-13 lat zazwyczaj tylko mnie denerwują, ale wiek nie jest pierwszą żeczą o którą pytam i nie najważniejszą czasem nawet z 14 latekiem można sobie pogadac
2 wogóle mam kumpla ktory ma 38lat
3 nie wiem to zależy od osoby
4 myśle że tutaj głównym kryterium oceniania jest lvl

Perwol
12-04-2005, 17:35
Ja tam mam prawie 13 lat i co nie jednego 14-16 latka w tibia zabije jak chce. W tibi nie liczy się wiek tylko umiejetnosci jakie gracz posiada :)

Perwol
12-04-2005, 17:38
chodzi o to ze sa tacy co maja 12 lat i *******a glupoty! ja stoje pod depo smieje z graczami ktorzy maja po 16-19 lat i im nie przeszkadza ze ja mam 12(prawie 13 lat) bo zachowuje sie jak bym mial 16 lat (no coz taka juz moja natura :P)

Perwol
12-04-2005, 17:45
Ja tam nie gram dla lvl czy skili , mi chodzi o zabawe a nie zeby byc najlepszym. Nieczaje takze ludzi ktorzy wyzywaja sie w tibi na niedoswiadczonych graczach.
Poprostu w****iaja mnie tzn. widze ze jakis 16 knight znenca sie nad niedoswiadczonym graczem co dopiero przyszedl z rooka (gra swoja 1 postacia i gra pierwszy raz w tibie , oraz ma 9 czy 10 lat) to mnie tak w****ia ze mam chec za***ac temu 16 knightowi!!! P.S. dla niedoswiadczonych graczy polecam swiaty z wylonczona opcja Player&Player

Perwol
12-04-2005, 17:46
Sory za niemile slowka

dap-galothij
12-04-2005, 18:13
1.nie
2.nie
3.nie
4.nie

Shinjix
12-04-2005, 18:36

Nie. Jak juz w tibi kogos poznaje to bardziej mnie obchodzi to, czy jest z nim o czym rozmawiac podczas nudnych chwil w grze i czy nie zaczyna znajomosci od: "frii itanz plx!11", "ej daj cos nie bac rzyd", itd... (błędy celowe)

Ze starszymi(~45 lat) nie bede gadal o "dupach w szkole i wrednych nauczycielkach", a z mlodszymi nie bede nawijał o polityce...

Mlodsi ciagle sie wyzywaja, kradna i wogole robia wszystko, zeby tylko miec najlepszy level, eq e.t.c. Jak juz zwracaja na kogos uwage to na wyzsze levele, zeby miec protektora.... Rególaminu nie czytają( w 99%) i jak pisza to wyraznie za czesto(po kazdym wyrazie) uzywaja entera...

Oczywiście. Widziales kiedys, zeby taki mlodzik nawyzywal osobe pelnoletnia bez konsekwencji???
Albo, zeby robil to co mu sie podoba i na co ma ochotę?? To samo sie tyczy starszych, czy np. ktos nawyzywalby swojego szefa, bo podjął zła decyzje?? Oczywiście, ze nie, bo zostalby zwolniony z pracy...
W tibii zwraca sie mniejsza uwage na wiek (w tym wygląd), a wieksza na dialog. Niektórzy sądza, ze takze na zachowanie zwraca sie wieksza uwage niz w RL ale moim zdaniem to bzdury. Na zachowanie patrzy sie tak samo w grze i w zyciu

Bucik
12-04-2005, 18:53
1. Żadne... wkońcu w tibii są wszyscy sobie równi...
2. Czy starszy czy młodszy... traktuje jak równego sobie... chyba że jakiś mały ^&%# wyskoczy i sie zacznie wyzywać
3. Wiek mało znaczy
4. tak... w tibii walisz śmiało bez żadnego ale jak to zioma a na real 5 razy przemyślisz to i jeszcze się jąkasz :D

PS: żeby kwaśniewski grał w tibie to bym go też traktował jak równego sobie i pewnie bym miał red skulla :evul:

Norrin
12-04-2005, 18:54

Zazwyczaj nie wiadomo ile gracz po drugiej stronie ma lat. Czasem to idzie wyczuć; po sposobie grania, przedział wiekowy może wynikać z rozmowy itp. Wiek nie ma znaczenia, jak nie zachowuje sie jak palant i dobrze się z kimś taki gra to niezależnie od tego ile ma lat będzie w porządku.

Zazwyczaj bardzo młodzi ludzie zachowuja sie po prostu idiotycznie i tylko zawracają d**e. Takich się po prostu olewa (już mi się w Ignore List nie mieszczą :)) Z założenia, im ktoś jest starszy, tym jest bardziej skory do poważniejszej gry/rozmowy/współpracy - a to jest IMHO najważniejsze.

Free itens plx? :P
To oni (w sensie dzieciaki) w większości nie przestrzegają nigdzie nie pisanych zasad Tibii, o etykiecie już nie ma co wspominać. Większość nie widziała takiego słowa.

Zdecydowanie! Tibia jest grą, rl to rl. Obie kwestie są diametralnie różne.

spider-bialystok
12-04-2005, 19:29
Żadne. Mam dobrych kumpli którzy są ode mnie młodsi, a także starszych w tym kolegę już na studiach.
Nijak. O ile zachowuje się w miarę pożądnie.
Starsi [no tak 13+?] są często bardziej rozważni, uważają na to co mówią. Zdażają się też osoby młodsze, równie dojrzałe
Pewnie, że tak.

@dap-galothij
A może byś tak łaskawie przeczytał pytania?

Dezerter De'War
12-04-2005, 20:48
1,2.
Staram sie nie zwraac uwagi na wiek i nie pytac o to, chyba ze rozmowca po przeciwnej stronie sam zapyta wtedy ja pytam go. Gdy ma 10-11 zaczynam go uwazac troche za debila, pomimo ze nie uwazam sie za zarozumialca albo geniusza, ale to potem wychodzi jaki jest. Gdy rozmawiam z 24latkiem to czuje do niego pewien respekt, mam to juz wbite do glowy.
3.
widac to chocby po tym ze duzo osob swoj wiek oszukuje. 10 latkwoie traktuja tibie bardziej jako ich 2 swiat, przez co znacznie bardzije zalezy im na akceptacji, znacznie ostzrej reaguja na nieprzyjemnosci za strony innych graczy i czesciej wyzywaja gorszych i niedoswiadczonych graczy.
4.
Oczywiscie.w rl bardzo trudno ukryc swoj prawdziwy wiek i osobowosc. w grze moge sei podawac za 18 latka i moze to nie wyjsc na jaw przy niespecjalnie glebokiej znajomosci, a takie sa w tibi najczesciej.

Magic
12-04-2005, 21:15
1. Wiek jest nieważny bo niektórzy maja 14 lat a zachowuja sie bardzo dojrzale a niektórzy 20+ a zachowują sie jak dzieci
2. Nie wpływa
3. Bardzo mały to w większym stopniu zależy od tego jak sie oni zachowują
4. Są bo wiekszości nie ochodzi ile ma kto lat tylko jak sie zachowuje

Ashlon
12-04-2005, 22:38
Jak duże znaczenie w świecie Tibii ma dla Was wiek innych graczy? Czy oceniacie innych graczy wg ich wieku?

- Nie ma dla mnie znaczenia. Wszystkich graczy traktuje rowno. Btw zwracales sie kogos przez neta per "prosze pana", gdy ten byl od ciebie o ok. 10 lat starszy? ;)

Jak wiek innych graczy wpływa na Wasze zachowania wobec nich?

- Wydaje sie, ze starsi gracze powinni byc lepiej rozwinieci emocjonalnie od tych mlodszych. A czasami jest calkiem na odwrot...

Jaki jest wg Ciebie wpływ wieku graczy na relacje międzyludzkie panujące w Tibii?

- Niektorzy zachowuja sie jak glupole w stosunku do mlodszych, bo "tamci to smarkacze i wogule". Ale na szczescie wiekszosc traktuje ich jako rownych sobie, jesli umieja grac oczywiscie.

Czy sprawy wieku w Tibii są wg Ciebie traktowane inaczej niż w realnym świecie?

- Tak. W rlu wiecej osob zwraca na to uwage.
[/list]

_Adamo_
13-04-2005, 00:07
']
@Mały offtopic:

Czy wypowiedzi tych młodszych użytkowników będą również brane pod uwage? (Np. moje)

Oczywiście, że tak. Żadna odpowiedź nie zostanie zlekceważona. W końcu osoby, które mają 11-12 lat czy mniej, także należą do społeczeństwa.

joey
13-04-2005, 07:21
1. Wiek nie ma dla mnie dużego znaczenia, nie oceniam po wieku lecz po zachowaniu danego gracza (mam kolege z tibii jak mnie pytał o wiek i jak mu napisałem [wcześniej też pisałem ale zapomniał] ze 13... on powiedział że jeszcze borowik jestem ale tak mu się fajnie ze mną gada że zapomniał o wieku... btw. on ma 17 lat
2. Wiek nie ma znaczenia, jeśli umie się zachować traktuje go jak równego jeśli nie, jak nooba
3. Wiek... wg. mnie to nie bardzo wpływa na gre no chyba że jakiś 10-14 latek się wywyższa
4. Tak, w realnym świecie ma znaczenie wiek... np. 13 latek i 25latek no raczej kóól zi0malami nie będą :/ a szkoda, w tibii jest to możliwe :D sam mam kolege 25lat [kolega na rla mojego brata, ale ja go nie znam]

dziękujemy za wyczerpującą wypowiedź

Senseal
13-04-2005, 08:03
Mam 9 lat.

1.Dla mnie dużego znaczenia to niema
2.Jeśli ktoś jest starszy to traktuje go z szacunkiem.
3.Niewiem czy dobrze zrozumiałem pytanie.
Starsi gracze jednak są dojrzalsi(patrz pkt.2), ale sa wyjątki.Więc wg mnie wiek nie odgrywa dużej roli.
4.No w RL nigdy bym się niezaprzyjaźnił z 15-18 latkiem, a w Tibia jest to o tyle dobre, że można sie zaprzjaźnić z kim się chce.

Mam nadzieję, że zrozumiałeś.:)

Iron
13-04-2005, 08:05
ad.1 Nie oceniam ze każdy gracz niezależnie od wieku dla mnie jest tej samej rangi
ad.2 Tak jeśli wiem że to jest starszy gracz odemnie to niepisze żadnych głupoyt zachowuje się tak aby on też mnie szanował tak jak ja go szanuje
ad3. Młodsi gracze zachwoują się niedojrzale piszą głupoty spamują zadają głuypie pytania przeklinają
ad.4 Tak napewno w grze gadam bardziel lużniej z starszymi graczami niż w realu

Matek
13-04-2005, 08:08

Ciezko odpowiedziec na to pytanie. Napewno wiekgracza ma wplyw na poruszanie tematow rozmowy. Pozatym nie oszukumy sie... ciezko w grze sensownie pogadac z 11-sto latkiem (no offense;)) - zwlaszcza Polakiem, ktory tylko czeka na okazje zeby zrobic "u hunted".

Poprostu z niewychowanymi malolatami nie gadam:) Ale tez ich nie bije;)

patrz pkt 2.

Alez oczywiscie ze tak. To chyba normalne. W realu prawie wcale nie gadam z 13-14 latkami natomiast w tibii zdarza sie od czasu do czasu:) internet ogolnie rozmywa granice wieku:)

Dr. Omader
13-04-2005, 13:28

Wiek dla mnie nie ma konkretnego znaczenia z prostej przyczyny - przewaznie nie wiem ile dana osoba ma lat. Oceniam ludzi po ich zachowaniu i ich czynach, nie po wieku czy narodowosci. Wiek mozna wywnioskowac po zachowaniu, jesli osoba zachowuje sie "noobowsko" to przewaznie jest to osoba mloda, gdy ktos sie zachowuje dorosle to widac ze ma sie do czynienia z osoba starsza(czyli w Tibii jakies 20-25 lat ;) ). Tym wieksze i mile zaskoczenie jest gdy zna sie kogos jakis czas i uwaza sie go za osobe starsza, a na pytanie o wiek odpowiada ze ma 15 lat, to bardzo mile zaskoczenie :)

Z racji tego ze nie wiem przewaznie ile dana osoba ma lat, wiek nie ma zadnego znaczenia. Oceniam ludzi po czynach nie po wieku.

Tu raczej nic nowego nie napisze, wiele osob pisalo to samo. Osoby mlode bardzo szybko chca dorosnac, chca miec wszystkie przywileje byc doroslym, Tibia daje im mozliwosc stania sie kims innym niz sa naprawde. Mysla ze jesli beda mieli wysoki poziom to beda szanowani i uwazani za osoby dorosle. Osoby mlode czesto tez traktuja gre za powaznie. Sa bardziej podatne na wplyw innych osob. Czyli praktycznie wychodzi na to, ze maja takie same cechy jak w prawdziwym zyciu, tylko ze w Tibii moga robic to na co im prawdziwe zycie nie pozwala, i czesto przez to im odbija. Osoby starsze daza do rozwiazywania problemow w bardziej dorosly sposob, sa mniej agresywne wzgledem innych i raczej nie rzucaja "miesem" na prawo i lewo i nie wyzywaja innych ze maja 12 lat ;)

Czesciowo udzielilem odpowiedzi na to pytanie w poprzednim punkcie, wiec wiele nie dodam raczej.
Moim zdaniem jest to podobnie jak w prawdziwym zyciu, jesli ktos zachowuje sie jak gówniarz to nikt nie bedzie sie liczyl z jego zdaniem tak jak w prawdziwym zyciu nikt nie liczy sie z zdaniem 12 latka, ktory by biegal tylko w kolko i mowil ze jak ktos sie nie zgodzi na to co on chce to go zbije. Jedyna roznica polega na tym ze o ile w prawdziwym swiecie taki 12 latek nie ma sily fizycznej aby spelnic swoje grozby, o tyle w Tibii moze miec czasem wysoko poziomowa postac(przewaznie zakupiona na allegro, itp.), wpisac na klawiaturze: Exevo gran mas vis, i co prawda nie przekona nikogo tym do swoich racji, ale pare osob bedzie musialo siedziec cicho jesli nie beda chcialy znowu pojawic sie w swiatyni.

Gohan
13-04-2005, 22:28
odp:
1.nie obchodzi mnie za bardzo wiek innych
2. powazanie dla 30+ (to takie chodzące rary)
3.wg mnie dużo starsi gracze (25+) sa spokojniejsi, nie pekują, spamują (za bardzo)itp
4.tak, wg mnie przez mmorpg granice wiekowe sie zacierają - gracz to gracz

??? pomoglem ???

Vanhelsen
13-04-2005, 22:29
1. Wiek na srednie znaczenie. Czasem można trafić na 11-12'sto latka który potrafi się zachowywać po ludzku i czasem można trafić na 18'sto latka który powinien wrócić do przeczkola. Jeżeli trafie na takich bachorów, co ledwo do Tibii się dorwali ro najczęściej staram się nie utrzymywać z nimi znajomości. Nawet jesli posiada tam 100-150level. Mam respekt do starszych graczy, doświadczonych, nie zachowywujących się jak n00by.

2. Po cześci, młodych (>=13) traktuje " z dystansem", wielu z nich uważa, że jak mają jakiś wyższy level to są masters i kozakują. Co do starszych (<13) to traktuje ich jak "swoich", tak jak bym sam chciał być traktowany (jeżeli taki delikwent nie okaże sie n00bem)

3. W skali 0/10 to chyba cos koło 2. Najbardziej, przynajmiej u mnie, liczy się zachowanie gracza.

4. Chyba tak, w Tibii są "lżej" traktowane. W Tibii czesto kumplują się ludzie w wieku 12lat i 30, co w realu jest raczej żadko spotykane.

Gtyk
13-04-2005, 22:47

Niestety w wiekszosci przypadkow ma duze znaczenie. Wiekszosc n00bow to wlasnie osoby w przedziale wiekowym od kilku do 15 lat. Wielu z niech nie zna absolutnie ortografii i gramatyki <nie mowie tu o robieniu drobnych literowek od czasu do czasu, a o zdaniach w stylu "poszlem wczorah z kolegom na orci i wytoklismy ich dorzo">, zachowuja sie jak totalni idioci... nie mowie ze wszyscy, ale conajmniej 75% wlasnie taka jest... im starsi gracze tym mniej takich przypadkow jest, jednak tez sie zdazaja.

Zalezy w jaki sposob sie zachowuje... to ma najwieksze znaczenie.

Dosc duzy... ale jak juz wspominalem wszystko zalezy od zachowania... jezeli np 10 latek potrafi sie odpowiednio w tibii zachowac itd, jego wiek dla wiekszosci nie bedzie problemem.

Hmm tak, sa traktowane inaczej... nie jest zbyt czestym widokiem zeby powiedzy 20 latek mial 10 letnich kumpli, gadal z nimi, chodzil po ulicach itd... a w tibii takie sytuacje maja miejsce dosc czesto.

Podsumowujac, wiek sie nie liczy, liczy sie zachowanie. Zachowanie jednak bardzo czesto wynika wlasnie z wieku gracza, wiec wiek ma posredni wplyw.

Hegemmon
14-04-2005, 08:36
Nie aż tak duże jak mogło by się wydawać choć nie trudno tutaj zgadnąć, że wolę kiedy osoba z którą rozmawiam ma trochę więcej niż ~14 lat gdyż te osoby mają trochę większy zasób słów i szerszy pogląd na świat (przynajmniej z regóły)
Cóż, staram się nie osądzać ludzi wedłóg tego parametru ale do graczy poniżej ~14 roku życia zazwyczaj nie spodziewam się zbyt wiele
Różnie to bywa. Przede wszystkim w Tibii bez problemu można zafałszować swój wiek. Poza tym umiejętność grania w dużej mierze zależy od tego, ile lat masz juz kontakt z komputerem a wiadomo że z tym to jest różnie...
Oczywiście, że tak. Granice wiekowe w Tibii nie są tak wyrażnie nakreślone jak w prawdziwym świecie.

Adaras
14-04-2005, 09:22
> Nie. Czasami nawet 19 latek potrafi się zachowywać jak 13-latek. I vice versa. Aczkolwiek z reguły młodszy = głupszy, bo dopiero poznaje życie.(Sam liczę jedynie 15zim).
To zależy głównie od tego, jak on przedstawi się w moich oczach. Jeżeli np. młody gracz ma bogaty zasób słownictwa i potrafi "normalnie" porozmawiać i się zachowywać, z chęcią mu pomogę w takiej czy innej sprawie. Tak czy owak toleruję także tych mniej "normalnych" graczy, przynajmniej się staram.
Zbyt wielu "młodych" graczy, którzy przeszli na, że tak powiem Ciemną Stronę Mocy (CSM), tworzy chaos. Totalny chaos.
Tak. Choć w Tibii coraz częściej daje się zauważyć, że miernikiem wieku jest lvl...Można to poznać po zachowaniu młodszych graczy. Im wyższy, tym bardziej starają się zachowywać jak dorośli. Nie można powiedzieć, że do końca im to wychodzi, ale czasami bywa to irytujące.

Pupilka
14-04-2005, 10:14

Wiek ma spore znaczenie. Pogadac moge i z 10-latkiem, ale nie bedzie to dluga rozmowa i nie zaowocuje raczej dluzsza znajomoscia. I owszem oceniam po wieku, poniewaz malolatom niestety nie mozna zaufac (w wiekszosci przypadkow, co nie oznacza, ze nie ma wyjatkow), natomiast ludziom starszym i pwoazniejszym, ktorzy graja dla przyjemnosci i towarzystwa - owszem. Najlepiej sie gra z 30-latkami ;). Poza tym malolaty w Tibii sa nadzwyczaj meczace i upierdliwe. I nie ma z nimi o czym rozmawiac...

W sumie dosc szybko mozna sie kapnac ile dany czlowiek moze meic lat. I wiek wplywa na wzrostem zaufania badz jego brak. Nie wiadomo co przyjdzie takiemu malolatowi do glowy. Rowniez tym, ze czuje sie madrzejsza od takiego malolata. Nie sadze aby byl to wyraz mojej zarozumialosci, raczej rzeczywistosci. I rowniez im to okazuje. Ale nie jestem niemila, niegrzeczna itp. jak to oni potrafia.

Jak wyzej. Wiek znaczaco wplywa na zufanie do gracza. bardziej parwdopodobne jest, ze znajomsoc z czlowiekiem starszym bedzie dluzsza, jest o czym rozmawiac, nie tylko oTibii i pasjonujacych huntach, najlepszym eq itp. Poza tym, nie umiem traktowac zupelnie powaznie osoby w wieku lat np. 10. Ale wydaje mi sie, ze ma na pewno mniejsze znaczenie niz mialoby w rl.

Jak wyzej. W Tibii ma to neico mniejsze znaczenie. Ale przeciez znajomosc z 10-13 latkiem z Tibii nei zakonczy sie znajomoscia w rl. Ale o ile w Tibii zdarza mi sie rozmawiac z malolatami, tak w rl juz raczej nie.

SAKU
14-04-2005, 15:02
Raczej tak wole rozmawiac ze strszymi niz z mnlodszymi w tibi i w rl

hmm.. wiekszas osob podajacych sie za 15 lat ma tak naprawde 12-13 lat wiec jedynie po zachowaniu mozna ocenic

Ludzie bardziej patrza kto jaki ma lvl a nie ile ma lat
Tak i nie zalezy od czlowieka i od mentalnosci

TiTuS
14-04-2005, 15:31
1. Nie
2. Zalezy czy to kolega czy nieznajomy
3. Żaden
4. Tak

Quodion
14-04-2005, 16:49
1.Jak duże znaczenie w świecie Tibii ma dla Was wiek innych graczy? Czy oceniacie graczy wg wieku?
Dla mnie wiek graczy nie ma żadnego zanczenia. Często się okazywało że gdy zaprzyjaźniłem się z innym graczem, to okazywało się później że jest parę lat młodszy/starszy. Ocenianie w Tibii według wieku jest według mnie głupie. Co to za różnica czy ma 9 lat czy 21, skoro i tak nie widzę go za monitorem. Najważniejsze są zachowania gracza. Często 10 latek potrafi być znacznie mądrzejszy od 20 latka, a jest to ogromna różnica wiekowa. Gdy się już okazuje jaki ma wiek, nie zmienia to moich zachowań, aczkolwiek zaobserwowałem że inni zmieniają zachowanie. Gdybym zmienił zachowanie w stosunku do gracza, ten by to napewno zauważył, gdyby był starszy, to bym zmienił na bardziej szanującego go, a młodszy to odwrotnie. Niestety taka zmiania potrafi być bardzo bolejąco dla niego i ostatecznie może najzwyczajniej przestać być naszym kolegą. Dlatego nie oceniam według wieku.

Nie wpływa u mnie. Jeżeli człowieczek zachowuje się jak dorosły, mimo że ma 9lat, to będe go tak traktował. Będe miał do niego szacunek i też jego zdanie będzie miało u mnie duże znaczenie. Natomiast jeżeli będzię się zachowywał jak n00b, mimo że jest 18latkiem, to będe go też tak traktował. Nie będzie mnie obchodziło jego zdanie, i też będe go unikał. Nie widzę żadnych powodów by wiek kogoś innego, decydował w Tibii o moje zachowania w stosunku do niego.

Ja powiem że taki średni. Doświadczeni gracze żadko pytają się o wiek bo wiedzą że to nie ma żadnego znaczenia. Najważniejsze są zachowania. Hmm... Co do tych mniej wtajemnniczonych (do 20lvl(jeżeli to 1gra oczywiście)), to często osóbki pytają się o wiek (przynamniej mnie się tak pytają) i z góry oceniają, tym samym atmosfera wsród low-lvl jest że się dobierają w grupy wiekowe. Ale z czasem młodzi gracze dostrzegają że to bezsens skreślać kogoś w Tibii za wiek i później nawet mimo dużej różnicy wiekowej potrafią z sobą kolegować.

Oczywiście. W realnym świecie nie widzę by osoby dorosłe, jak i bardzo młode chodziły z sobą pograć w piłkę i takie tam (chodzi o to że się nie znają i się nigdy nie znały). Przecież grupy jakie się zbierają w realu są prawie zawsze w podobnym wieku. Natomiast w Tibii, ludziki chodzą na hunty/trenować nie patrząc na wiek. W Tibii ludzie nie patrzą (przynajmniej niektórzy) na wiek, tylko na zachowania, a realu ludzie z góry określają osoby z względu na wiek.

Jeszcze małe uwagi:
W Tibii za wiek często służy level. Ludzie rzadko, a nawet bardzo rzadko kolegują się z sobą gdy mają dużą rozpiętość levelową. Nigdy nie widziałem by 40lvl, najzwyczajniej pogadał z 10lvl o tak sobie. Każda osoba w Tibii, pierwszą rzecz jaką robi na widok osoby która się do niej odzywa, naciska "look" i ocenia wg lvl. Jeżeli osoby mimo ogromnej różnicy lvl chodzą z sobą, pomagają sobie i w ogóle kolegują się. Oznacza to że wcale nie poznali się gdy mieli takie zróżnicowane levele, a gdy mieli podobne. Czyli jedna z tych osób poprostu założyła nową postać i powiedziała o tym drugiemu. Tym samym drugi, jako że to ta sama osoba, tylko że z innym lvl, najzwyczjaniej kontynuuje przyjaźń zaczętą w okresie podbonego lub takiego samego lvl, albo to realny kolega.
Każdy z góry skreśla osobę gdy ma taki, a nie inny level. Jeżeli człek ma powyżej 50lvl to każdy sobie myśli: "O jaki doświadczony gracz, zaprzyjaźnię się z nim...". Podczas gdy na widok 8lvl każdy myśli sobie: "Eee.. tam. Pwnie jakiś n00b". Jednym słowem ludzie określają osobę jaki ma lvl, często też, jeżeli tego nie wiedzą, to w ogóle nie biorą pod uwagę że ta sama osoba może mieć chara z 100lvl, a ten będzie służył za runmakera.
Inną ciekawą cechą są zachowania graczy w stosunku do ich levela. Jeżeli ktoś ma duży level. To niższe często się podlizują w stosunku do niego. Nie ważne jakie ma zachowania. Czy to dojrzały 9latek, czy niedojrzały 20letni gnojek z podwórka. Z góry też są skreślani niskie lvl, jeżeli tak low-lvl coś poprosi to nikogo nie obchodzi jego zdanie. Nie ważne czy ma 5,10,20,50 lat i zachowuje się jak dojrzały czy gnojek. Ważny jest level, a jeżeli ma niski to wszyscy go olewają bądź nawet się na nim wyżywają.
Jednym słowem można określić to tak: "Ważny jest tibijski level, nie ważny prawdziwy wiek i zachowania.".
Mam wrażenie że trochę zboczyłem z kursu, ale też mam nadzieję że chodź trochę pomogłem...

Mestre
14-04-2005, 18:44

Wiek ma spore znaczenie.Gadanie z małolatami dlamnie jest tylko stratą czasu.Ale czasami musze przyznać że zdarząją sie wyjątki.

Moje zachowanie w stosunku do innnych graczy zależy w sporej części od tego ile mają lat. Przykład:ma mniej niż 13 lat wtedy moje zaufanie do niego wynosiu 0%(czyli naprzyklad nigdy mu nic niepożycze).Nawet jeśli wydaje sie być w porządku.

Część graczy napewno jakoś na to patrzy,ale najważniejsz jest sposób zachowania i to co muwi dana osoba.

W rl taki 20 latek napewno nawet niepogada z 11 latkiem.A w tibi mogą być dobrymi kumplami i wiek niebędzie miał znaczenia.

Ale jak wspomniał mój poprzednik w tibi wiek niejest jakimś wyznacznikiem tak jak jest to w rl, tylko level.Bo od niego zależy nasze pierwsze wrażenie,to jak podchodzimy do innej osoby.To znienia sie dopiero gdy poznamy tą osobe bliżej,ale w końcu trudno jest z każdą osobą jaką widzimy zaprzyjażnić sie na tyle żeby poznać jaka jest naprawde.

Slagolash
14-04-2005, 21:39
Nie zawsze. Nie można przyrównywać wszystkich do jednego wzorca. Często spotykam osoby mające 10-11 lat, a zachowujące się dojrzale i poważnie, inaczej od panującego stereotypu "bachora" albo "dziecka". Czasem zdarza się sytuacja odwrotna-kiedy to 17-latek zachowuje się na poziomie przedszolaka.
Kazdego kogo poznam, traktuję tak samo :) Nieważne czy ma 8 czy 20 lat.
Raczej negatywny. Zwykle młodsi ludzie traktowani są jak "gówniarze", a wobec starszych (a co za tym zwykle idzie: wyższych leveli ;p) czuje się respekt.
Tutaj wiele zależy od levelu/pozycji w klanie. Można mieć 20 lat i być przeciętnym graczem, a mozna mieć 13 i osiągać najwyzsze poziomy. Tutaj nie mam do konca wyrobionej opinii....

Von Ulryk
15-04-2005, 11:34
1. Nigdy nie oceniam graczy po wieku.
2. Zawsze traktuje graczy tylko wedlug tego jak sie zachowuja.
3. Nie wiek ale wychowanie skutkuje odpowiednim zachowaniem w grze.
4. Napisalem w 1 punkcie, że nie oceniam graczy po wieku, ale rożnica taka występuje. Dlaczego? Wyobrażacie sobie, żebym ja 46 letni mężczyzna pozwolił sobie mówić 10-latkowi na Ty. Tymczasem w tibi mam kolegów w wieku 10-35 lat i wszyscy mowia mi na Ty. W grze to jest normalne.

Poza tym ja w szczgólności odczułem różnicę wieku jaka dzieli mnie od większości grajacych. Tyle wyzwisk, wierszyków i obelg pod moim adresem w życiu realnym nigdy nie uslyszalem co przez półtora roku gry. Dlatego nie wierzę, że nie patrzycie na wiek. Czym gracz starszy tym bardziej narażony na złe traktowanie przez niedojrzałych małolatów. Wiem z praktyki.

Krzesław
15-04-2005, 15:23
1. Nie, chyba ze zachowuje się wyjątkowo dziecinnie ( w grze) i to pozwala mi mieć wyobrażenie o wieku gracza.
2. Jeżeli jest młodszy ode mnie to nie, ale jeśli ma powyżej 25 lat to szacunek się należy.
3. Nie ponieważ zdarzają się dojrzali 11 - latkowie i infantylni 16 - latkowie.
4.Tak, ponieważ bariera wiekowa w RL jest i to duża,m a w tak zwaniej sieci nie ma, a jeśli nawet to bardzo mała.

...:::Mareczek:::...
15-04-2005, 15:37
1. Dla mnie zadne. Nieoceniam ludzi wg wieku.
2. W ogole nie wplywa?
3. Jakis tam jest ale maly bo chyba nie bedziesz gadal z zanudzajacym 5-latkiem ogladajacym "jedyneczke".
4. Tak, bo można pogadac z chlopakiem powiedzmy 10 letnim nieznajac jego wieku a w RL chyba majac 20lat z takim nie pogadasz.

_Adamo_
16-04-2005, 23:34
Podbijam temat... żeby badania były reprezentatywne, musi się wypowiedzieć jak największa liczba graczy :).

Evul Tibian
17-04-2005, 01:31

1. nigdy o wiek nie pytam, chyba ze jest to jakis moj blizszy kolega i gadamy o rzeczywistym zyciu

2. kazdego traktuje tak samo

3. zaden

4. Inaczej, w swiecie realnym mlodszy okazuje szacunek starszemu a w tibii nie ma czegos takiego

Maethi
17-04-2005, 09:05

Nie oceniam ludzi wg wieku, ani lvl. Oceniam ich po tym jak się zachowują i co sobą reprezentują.

Nie zwracam uwagi na wiek tylko na zachowanie , więc jeżeli napisze ktoś do mnie plx frii itims to dam mu ignora i tyle.

Oczywiście osoba 13-15 więcej sobą zaprezentuje niż osoba 12 letnia (są wyjątki). Z szacunkiem podchodze do osób w wieku 16-19 lat bo można z nimi przeprowadzić ciekawą rozmowę.

Nie.

Gunir
17-04-2005, 12:59
Nie oceniam graczy po wieku, tylko po wiedzy.
Gdy jest młody, mogę z nim gadac na luzie, gdy jest starszy to juz trzeba rozmawiac sensownie.
Bardzo maly, rzadko rozmawia sie o wieku.
Tak.

simmone choule
27-04-2005, 17:39
Z szacunkiem podchodze do osób w wieku 16-19 lat bo można z nimi przeprowadzić ciekawą rozmowę.

To smutne, bo w takim ukladzie sobie nie porozmawiamy. Czuje sie ewidentnym dziwolągiem zdominowanym przez 16-letnich chłopców.

Dwudziestotrzylatka

Maryan
27-04-2005, 17:53

Wiek ma znaczenie ogromne zwlaszcza jesli chodzi o graczy FACC, bo dominuja wsrod nich mentalne dzieci.
Tak, oceniam innych graczy przez pryzmat wieku. Im osoba starsza tym wieksza ma wyobraznie i tym latwiej jest sie z nia porozumiec.
Im mlodszy tym bardziej go ignoruje. 90% skulli jakie mialem bylo spowodowane kradnieciem loota przez jakiegos dzieciucha z Polski.
Ogromny. Wsrod grajacych jest bardzo duzo dzieci, ktore uwielbiaja atakowac bez powodu, krzyczec hunted, daj mieso/miecz/zbroje. A najlepsze jest jak sie pytaja czy zostaniemy kumplami po 1 minutowej znajomosci.
Tak. W Realu taki mlody gowniarz bymi nie podskoczyl a w Tibii wystarczy, ze ma wyzszy lvl i juz czuje sie Bogiem.
Pozdro

Dimix
27-04-2005, 22:25
jeżeli chodzi o kontakty w tibii to są one kiepskie głównie chodzi mi o te wyzywania sie od noobów za zabranie np: 1 exp (mi sie zdarzyło,miss click i cały czas za mną łaził 67lv knight z bohami i dupa a nie expienie

Lord kasztanowiec
30-04-2005, 20:18
1.Jak duże znaczenie w świecie Tibii ma dla Was wiek innych graczy?
Lubie główni epogadać z osobą starszą bardziej doświatczona w życiu i w tibi

Nielubie wieku gimnazjum same przekleństwa

Niema żadnego wpływu poprostu kolega którego lubię

są tak samo traktowane jak w RL i nieukrywam tego do straszych jak w życiu grzecznie i uprzejmie :}

Deaf Scream
30-04-2005, 22:45
1. Teoretycznie wiek nie ma dla mnie znaczenia, ale kiedy sie dowiem o wiek konkretnej osoby i jest ona duzo mlodsza odemnie odrazu zaczynam szukac w nim jakichs uhybien w stylu dziecinnosc, glupie pytania i takie tam. Mam jednak kilku przyjaciol ponizej 14 roku zycia, poniewaz zachoowuja sie oni "normalnie"
2. Czasami bierze gore litosc nad zloscia
3. Nieciekawy, poniewaz "dzieci" mysla tylko o swoim wlasnym "ja", ze on potrzebuje tego, ze jemu to sie nalezy(mimo ze jest mu to niepotrzebne tak jak 2 osobie ) itd, a co za tym idzie takie "dzieci" panosza sie wszedzie psujac ogolny klimat gry, a co najgorsze 95% z nich nie zna angielskiego
4. Tak. Uwazam ze na ten wiek patrzy sie innaczejj, poniewaz nie widzimy drogiej osoby. nie wiemy jak wyglada, a oceniamy go tylko po jego zachowaniu. Tak wiec 25 letni "ktos" moze byc uznawany za rozpieszczonego bachora, kiedy ten przyslowiowy 13 latek bedzie uznawany za osobe powazna i warta zaufania. Po prostu Tak juz jest w znajomosciach internetowych. Kazdy mysli ze moze sie zmienic, jednak po dluzszej rozmoiowie wielu ludzi rozpoznaje kto nie jest wart zaufania. mimo ze nie wiemy jak sie w rzeczywustosci zachowuje, jego postac ktra w grze "gra" mowi sama za siebie.

Zerg'Burner
30-04-2005, 23:30
Ja pykam ponad 1 roq :))