Pokaż pełną wersje : BS: 2. Płeć grających.
Oto drugi temat w badaniach. Również jeden z podstawowych dla dalszych dociekań. Tak jak w pierwszym temacie: pierwsza część to sonda, a druga to odpowiedzi na pytania:
1. Czy płeć osoby, którą spotykasz w Tibii, ma wpływ na to, jak postrzegasz tę osobę?
2. Czy płeć osób grających wpływa na Twoje zachowania względem nich?
3. Czy zauważasz w grze zachowania, które można często zaobserwować w realnym świecie, jak np. uprzejmość mężczyzn wobec kobiet, obopólne zaloty pomiędzy graczami o różnych płciach lub inne? Czy miałeś w Tibii do czynienia z jakimiś przejawami relacji damsko-męskich, które znasz z realnego świata?
4. Czy miałeś do czynienia w świecie gry z dyskryminacją na tle płci?
Jeśli ktoś z Was zechce poruszyć kwestię, której nie ująłem w pytaniach, to nie widzę żadnych przeszkód, a wręcz przeciwnie - może być to bardzo pomocne.
1. Nie. Czasami ciężko stwierdzić czy osoba grająca jest dziewczyną, czy chłopakiem. Sam mam jedną postać dziewczynę. Za większością postaci żeńskich kryje się chłopak.
2. Nie. Patrz punkt 1.
3. Tak, zauważyłem pewne. Co gdzieś stoje na mana sit w mieście to mam msg typu "I love you" "Kiss" ":*", już nie chce mi się mówić że to tylko dziewczęcy czar, a jestem w rl facetem :P.
4. Nie.
Co do grania przez chłopaków postaciami płci żeńskiej, to częsciowo dobrze, bo takto nie wiem czy byśmy ujrzeli jakieś dziewczyny, raczej mało gra ich w tę grę. Ja zmieniłem płeć mojej postaci i muszę powiedzieć, że jako dziewczyna mam więcej szczęścia (żadnych deadów, free itamz plx, spoko looty)
1. Czy płeć osoby, którą spotykasz w Tibii, ma wpływ na to, jak postrzegasz tę osobę?
W sumie niewielki...
Szczerze, to tak. Zawsze w stosunku do kobiet staram się być jakoś milszy... Chociaż nie biorę tego tak poważnie jak w rl.
3. Czy zauważasz w grze zachowania, które można często zaobserwować w realnym świecie, jak np. uprzejmość mężczyzn wobec kobiet, obopólne zaloty pomiędzy graczami o różnych płciach lub inne? Czy miałeś w Tibii do czynienia z jakimiś przejawami relacji damsko-męskich, które znasz z realnego świata?
Osobiście nieraz flirtowałem w Sieci z dziewczynami, więc czemu by tego nie robić w grze. Ja to traktuję jako zabawę, a osoba gdzieś_tam po drugiej stronie również. To pozwala jakoś urozmaicić grę i zrobić ją ciekawszą. Również zauważyć można śluby w grze. Znam jeden przypadek, gdzie chłopak i dziewczyna znali się w rzeczywistości i się zaręczyli. A ponieważ oboje grają w Tibię, postanowili również w grze symbolicznie się związać.
Nie. Praktycznie w prawie każdej grze mężczyźni stanowią ok 80-90% graczy, więc nie ma kto kogo dyskryminować. Kobiety są na tyle rzadkością, że często nawet mężczyźni faworyzują je, a już na pewno nie dyskryminują.
Sozemego
12-04-2005, 00:22
1. Nie
2. Tak jestem milszy, ale dopiero jak sie dowiem czy to w rl jest dziewczyna... Jak facet to traktuje tak samo
3. Jasne, ze tak. Sluby nawet w tibi są. Kobiety są traktowane jak boginie ^^. ale te prawdziwe :)
4. Nie zdarzylo sie.
patrikoz
12-04-2005, 00:35
1) Nie ;]
2) Nie...
3) Ty no rzeklbym nawet tak. Bo chodzi o to panie adamie, iz zauwazylem to, iz kobiety w mniejszym stopniu sa chamskie...aczkolwiek czesto wielkie newbie z nich :P Pozatym zauwazylem te zaloty lol.
4) Nie... Aczkolwiek wkurza mnie jak w RL Facet jest w Tibii female X(
1. Hmm.. raczej nie
2. No to oczywiste że inaczej będę zachowywała się wobec koleżanki a inaczej woboec kolegi
3. Tak :) Znam takich uprzejmych Panów ;P Ale znam również nieuprzejmych
-.-'
4. Hmm... jest to denerwujące jak spotykasz jakąś fajną female i już myslisz, ze masz przyjaciółkę... a potem sie okazje że to facet .... ehh
PS: Jako pierwsza dziewczyna zagłosowałam w sondzie ! xD LóL
1. Tak.
2. Tak. Jesli dziewczyna to trzeba sie zachowywac...
3. Prawie codziennie :>
4. Nie.
1. Nie
2. Zdecydowanie nie
3. Tak, jeżeli ktoś wczuje się w klimat odgrywanej roli; typowi gracze zdecydowanie nie.
4. Raczej nie.
Knight Simon Dark lord
12-04-2005, 09:07
1.tak
2.tak
3. tak i to kilka razy stojąc przed depo co jakiś czas ktoś podchodzi do jakiejś "dziewczyny" w tibi ( dałem w " bo nie wiadomo czy w rl też) i pisze różna rzeczy w stylu "i love you" lub wysyła serduszka z napisem " kissfor you"
4. tylko jeden raz jak byłem z koleżanką na huntcie spotkaliśmy niezbyt miłego polaka i powiedział " czemu grasz w tibie babą weź facet zmień płeć" (koleś myślał że to chłopak w rl) my mu że to jest dziewczyna a on " eee baby nie powinny grać w tibie"i se poszedł
PalAnonim
12-04-2005, 10:32
1) Dopóki nie wiem na 100% jakiej płci jest ta osoba traktuje ją jak każda inna.
2)Jeśli jest to kobieta, staram sie byc milszy ale czasami te istoty sa bardziej denerwujace od facetow
3)Czasami sie zdaza
4)Nie i uwazam to za bezsens
sir Tifejo
12-04-2005, 11:28
Mezczyzna, oczywiscie :)
1. Do kobiet podchodze bardziej "delikatnie", ale obecnie wiekszosc facetow zaczyna gre jako kobieta :/
2. Ma :)
3. Tak, czasami przed dp leca rozne <kiss>, <:*> itp
4. Nie.
1. Hm... Jak widzę postać żeńską to jestem na 90% pewien, że to facet. Ponadto z moich doświadczeń wynika że to jest LURER bądź inny cham :/
2. Pewnie tak - mam kumpelę sorca i raczej zachowuję się w stosunku do niej łagodniej i spokojniej niż gdyby to był facet
3. Kiedyś jakaś laska krzyczała pod depo, że bierze kilka tysięcy za romantyczną kolację na dachu :P :P
4. Krótko gram w Tibię ale raczej się nie spotkałem z dyskryminacją
$corcerer
12-04-2005, 13:34
Nie. Jeżeli jest to facet, to jest po prostu jeden z wielu. Jeżeli jest to kobieta, to jest ona jedną z niewielu :>
Grających? Nie.
Niom, raz koledzy zrobili specjalnie postać kobiety, z jakims fajnym imieniem i naciagali innych graczy na jakies datki. Nawet niezle nazbierali :D. Ogolnie Osobie grajacej postacia plci zenskiej łatwiej jest coś wyżebrać, czy dostać za free.
Tak, bo jeszcze nie widziałem ślubu homoseksualistów w Tibii :PPPP
Dj Fara0n
12-04-2005, 13:55
Nie ,dla mnie to nie ma roznicy czy ta osoba jest kobietą czy facetem.Potrzeba blizszej znajomosci zeby mialo jakis wplyw .
Patrz punkt 1.
<kiss> <:*> <suck> itp
Nie .Wręcz przeciwnie wszystkie kobiety w tibi 30 lvl+ często mają męzow h levelowcow i dostają frii itann :P
1.Nie
2.Nie
3.Jedynie u nOObków. :/
4.Nie
Simple...
Thimburd
12-04-2005, 14:28
Trochę. Mówię do takiej osoby tak jak powinno się mówić.
Troszkę.
Żadko jest to zauważalne. Ale jednak jest.
Czasem.
Oto drugi temat w badaniach. Również jeden z podstawowych dla dalszych dociekań. Tak jak w pierwszym temacie: pierwsza część to sonda, a druga to odpowiedzi na pytania:
Jeśli ktoś z Was zechce poruszyć kwestię, której nie ująłem w pytaniach, to nie widzę żadnych przeszkód, a wręcz przeciwnie - może być to bardzo pomocne.
1. Tak. Wiekszosc graczy plci pieknej to po prostu mezczyzni w prawdziwym zyciu, a wiec trzeba uwazac.
2. Tak. Wpływa... Bo w Tibii można mieć żone, a także dobrego przyjaciela.
3. Tak. Wystarczy spojrzeć na jedną ze słynniejszych par w Tibii: Cachero i Avrill. On jak robi jakiegos screena to zawsze pisze AVRILL I LOVE YOU :***.
4. Nie. I nie chce mieć
-Nie, czy jest to kobieta czy mężczyzna nie ma większego znaczenia.
-Raczej tak, gdy widze np. dziewczynę grającą w tibie jestem dla niej życzliwy oraz miły no ale bez przesady. Lubie nieraz się pobawić z taką osobą, puszczając jej np. takie buźki ---> :* które oznaczają całusa, lecz nie zapominam o tym, że za tą postacia może kryc się chłopak...
-Nie...
90% graczy to i tak mężczyźni więc jak oglądam np. fimiki z demonów i na takim huncie jest gracz płci przeciwnej oraz gracz płci męskiej, to wszyscy zachowują sie wobec siebie normalnie, nie ma jakiejś większej uprzejmości czy życzliwości.
- Nie
To by było na tyle.
1 tak
2 tak
3 tak
4 Nie
Dziekuję :)
1. Nie
2. Taaa...
3. Lekko, że tak
4. Nie da rady, żadko, bardzo żadko
Anaconde
12-04-2005, 15:55
Mens!! Hehe, zagłosowałem na menów. Jedziem:
1. Nie.
2. Tak, ale spotkałem chłopaka co był w rl babą i babe co była... chłopem xD
3. Nie, jeszcze nie poznałem bliżej w tibii kobiety.
4. Nie.
1. Nie
2. Hmm trodno to okreslic poniewaz jest samowolka wszyscy chyba prawie mieli/maja postac w outflicie dziewczyny :) ale zazwyczaj nie ma to znaczenia
3. Tak np podchodzi koles do jakiejs "dziewczyny" i zaczyna ja podrywac.
4. Amazonki, Valkirie ciagle sie na mnie rzucaja :P A tak na powaznie to jeszcze sie nie spotkalem.
Problem jest taki, że chyba 90% osób w Tibii, grających postaciami płci pięknej, jest tak na prawdę płci... mniej pięknej ;) Dlatego z założenia raczej wszystkich traktuję na równi.
2. Czy płeć osób grających wpływa na Twoje zachowania względem nich?W związku z punktem pierwszym, raczej nie.
Tak. Sam swego czasu grałem postacią z damskim outfitem, i wydaje mi się, że nastawienie osób obcych jest nieco inne do takich postaci. Po za tym spotykałem się czasem ze ślubami w grze, z zawieraniem znajomości, które potem przenosiły się na świat realny.
4. Czy miałeś do czynienia w świecie gry z dyskryminacją na tle płci? Wydaje mi się, że nie.
dap-galothij
12-04-2005, 16:26
1.nie
2.nie
3.nie
4.nie
1.Postrzegam osoby po tym jak sie zachowuja a nie jakiej sa plci.
2.Nie
3.Nigdy nie spotkalem sie z "zalotami" lub czyms podobnym...moze dlatego ze kiedy nie musimy pokazywac twrzy ludzie wala prosto z mostu? Poza slubami nic takie nie widzialem.
4.To chyba jedyny rodzaj dyskryminacji ktorego w tibi nie widzialem ;)
1. Nie
2. Raczej nie, ale nie zabiłbym dziewczyny za to, że się szwęda po mieście z red hp. Chłopak nie zdążyłby wrzasnąć "nooo plx!" :evul:
3. Tak. (np. śluby w tibii)
4. Podobno npc na outlaw campie nie obsługuje kobiet :) Wśród graczy takiej dyskryminacji nie zauważyłem (ja dyskryminuję jedynie facetów grających kobietami [i odwrotnie :)]
dobry barbarzyńca
12-04-2005, 17:26
1. tak
2. tak
3. tak
4. nie
Nie lubie jak jakiś facet robi sobie damską postać...(a potem jeszcze się dziwi że mówi się do niego : zrobiłaś, kupiłaś itp. :P ). Dla mnie to trochę dziwne. Zawsze odczówam w stosunku do takich ludzi niechęć ;) .
1.NIe bo wiele chlopakow ma babskie outfity i nie wiesz kim jest w rl :p
2. Jeżeli wiem kim ta osoba jest w rl to tak zawsze lepiej zachowuje sie w towarzystwie dziewczyn :P
3. Tak ale często są to męsko-męskie relacje
4. Nie przynajmniej jak na razie
Dezerter De'War
12-04-2005, 21:43
1,2
staram sie to olewac i bardziej zwracam uwage na to jak sie zachowuje, bez wzgledu na to czy to facet w stroju female czy prawdziwa dziewczyna.to po prostu gracze.
3.taaak...ale nie zawsze jest to na powaznie.
4. nie.
nie, nie ma to wpływu płeć tylko podejście
oczywiście, przecież do dziewczyny nie powiem "elo nygga" [mówie tak w żartach do qmpli ;)] a do chłopaka "witaj piękny, jak tam dzionek?"
tak, jak mój brat zalecał sie do jakiejś meksykanki xD, ja jestem uprzejmy dla kobiet NIE dla tranzwestytów! [kilku z lunary: Biala of Druidka = Lard of mateusz, Ashley Margera] i nie widze niestety innych przejawów takiego postępowania
4. Czy miałeś do czynienia w świecie gry z dyskryminacją na tle płci
tak...
1.tak (jak dziewczyna prawdziwa a nie offit)
2.Patrz punkt 1
3.tak
4.nie
1 Czy płeć osoby, którą spotykasz w Tibii, ma wpływ na to, jak postrzegasz tę osobę?
ad1 Nie ma wpływu oczywiście inaczej rozmawiam z mężczyzną a inaczej z kobietą
ad2 Tak jeśli wiem że to kobieta to jeśli w jakis sposób moge to pomagam ale to zależy juz od tamtej osoby
ad3 Tak zauważam większosc graczy tak postępuje względem kobiet
ad4 nie niemiałem przynajmniej niezuważyłem czegoś takiego
1.No...niewiem, chyba jestem grzeczniejszy( Am i evul :evul:?)
2.No tak, do dziewczyny raczej bym nie powiedział "poexpimy na dragach".
3.Raczej ich nie dostrzegam, niewidziałem dużej ilości kobiet więc niewiem(jak widziałem to byli to głównie transwesysci(czy jakos tak)
4.Nie.
Mam nadzieje, że pomogłem.
Dowizul z Inferny
13-04-2005, 08:53
1. Nie
2. trzeba byc upzejmym i pomagac jak się widzi kobietę
3. Tak
4. Nie
Dr. Omader
13-04-2005, 13:46
Spotykajac kogos w Tibii, wychodze z zalozenia, ze jest to mezczyzna, dopiero gdy widze, iz dana osoba uzywa zenskich form wyrazow nabieram podejzen ;)
Nie ma to jakiegos wiekszego znaczenia w moim zachowaniu. Jedyna roznica jest taka ze jestem bardziej wyrozumialy i cierpliwy w stosunku do kobiet ;)
Duzo ludzi traktuje Tibie tak powaznie jak prawdziwe zycie, notoryczne jest to ze ktos ma zone czy meza. Jednak wiekszosc z tych "zwiazkow" jest tylko na poziomie przyjacielskim i zostaje tylko w grze. Co do stosunkow miedzy graczami mezczyznami, a kobietami to podoba mi sie to ze nawet najmlodsi gracze wiedza, ze Panie nalezy traktowac dobrze :)
Cieszy mnie to ze przy kobietach ludzie zachowuja sie lepiej, jednak zlym przejawem sa ludzie, ktorzy graja postaciami plci zenskiej i mowia ze w prawdziwym zyciu tez sa kobietami, gdy tak naprawde sa mezczyznami. Robia to zeby wyzebrac jakies przedmioty, kase, itp. Jest to zalosne zachowanie moim zdaniem.
Z prostej przyczyny jaka jest mala ilosc kobiet grajacych w Tibie, nie zauwazam jakis dyskryminacji. Jedynym wyjatkiem sa przyklady wymienione przez Gremlina, ktore jednak wynikaja z podłoza RPG, ktore chociaz w malych ilosciach wystepuje w Tibii.
Pytanie 1 :
Tak , dziewczyny postrzegam jako osoby łagodniejsze i delikatniejsze.
Pytanie 2 :
I to bardzo , jestem milszy i sympatyczniejszy dla dziewczyn.
Jakiś niewinny flircik ... :)))
Pytanie 3 :
Na każdym kroku , tych zachowań jest bez liku.
Sluby , flirty , szarmanckie zachowanie panów względem pań < oczywiście nie zawsze i nie wszyscy > ...
Sam gram dziewczyną < jak to się stało to długa historia > i miałem wiele sytuacji zarówno tych miłych , gdzie gracz mówił : Szanowna Damo , czy byłabyś łaskawa ...
Oraz takich gdzie koleś walił tekst w stylu : Ej malutka zabawimy się ?
Pytanie 4 :
Owszem zauważyłem ...
W obozie wild warriorów , okolice Venore , jest sklepik ...
Sprzedawca nie chce nawet rozmawiać z kobietami .
O robieniu z nim interesów , czyli sprzedażą itemek nie ma nawet co marzyć ,
jeśli się gra dziewczyną ...
1. Nie
2. Tak
3. Tak
4. Nie
Raczej nie, bo i tak nigdy nie mam pewności kto jest po drugiej stronie.
Tak, aczkolwiek nie są to wielkie różnice.
Pewnie. Starsza siostra mojego kumpla z RL zdobyła swojego wielbiciela w Tibii zanim doszła do 15lvl, a trzeba wiedzieć, że tamten miał ponad 60lvl. Jego kumple byli dla niej mili i w ogóle. Ale kiedy ktoś ją zabił, to on oczywiście 'hunted', bez problemu odzyskał wszystko co straciła z nadwyżką, i zatrzymał dla siebie ;]
Nie.
Vanhelsen
13-04-2005, 22:32
1. Nie
2. Do pań jestem jakoś bardziej kulturalny :>
3. Tak
4. Nie
1.nie -
2.nie, jak ktoś nub to nub, płec nie ma tu wiele do powiedzenia
3.tak, np prezenty (dostalem od gosciowy p-legi), różne gadki o niczym, umowne śluby
4.nie
Hegemmon
14-04-2005, 08:48
Raczej nie, podobnie jak w normalnym świecie.
Coż, oczywiście, że tak i trudno się temu dziwić. jednak e różnice wypływają z dobrych manier no i faktu, że kobiety i mężczyzny raczej nie traktuje się tak samo. Nie chodzi tutaj o równouprawnienie, tylko o kontakty międzypłciowe. Normalna sprawa i nie ma się tu czego wstydzić.
Coż. Nieraz spotykałem graaczy, którzy podarowują płci pieknej kwiaty lub drobne prezęciki. Nieraz też słyszałem rozmowy, które kierowały się wyraźnie w stronę lekkiego flirtu lub coś w tym rodzaju. jest to jak najbardziej normalne chyba, że kobieta okaże się potem mężczyzną, który tylko kobietę udawał (nie wliczając graczy, którzy wybierają dla siebie postać o płci przeciwnej do swojej co nie jest zakazane, gdyż nigdzie nie jest powiedziane, iż płec gracza i płeć postaci się zgadzają. W końcu niektórzy poszukują tego ducha RPG).
Coż, raczej nie choć trudno mi tutaj być w stu procentach pewnym, gdyż moja pamięć bywa zawodna. Jednak jeśli miałbym wybierać między tak/nie, to wybrałbym "nie".
Zazwyczaj spotykam plec meska, nawet jesli outfit ma kobiecy. Chyba nie ma to dla mnie znaczenia.
Jak wyzej. Raczej nie.
Ha. Pelno flirtow, poza tym, ejsli juz ktos stwierdzi, ze naparwde jestes dziewczyna, od razu jest grzeczniejszy. Poza tym chyba zaufanie jest wieksze do kobiety niz do mezczyzny. Zaobserwowalam rowniez wzrost opiekunczosci wobec kobiety. Czasami bywa to wrecz denerwujace. aha, no i prezenty :)
Nie, nigdy.
Na ogół nie, gdyż, jak już wspomniano, za większością postaci kobiecych kryje się chłopak. Aczkolwiek dla "Pań" staram się być nieco milszy. Na wypadek, gdyby faktycznie była kobietą.
2. Czy płeć osób grających wpływa na Twoje zachowania względem nich? Jeżeli wiem, iż konkretna "kobieta" jest nią faktycznie, staram się do niej zwracać trochę inaczej, łagodniej. Z chłopakami/rówieśnikami normalnie.
Na ogół jest to tak, że do pań docierają pytania "jesteś dziewczyną w RL?", jeżeli potwierdzi i, nie daj Boże da np. jakieś ładne swoje zdjęcie, może się spodziewać, że zaraz pojawią się setki zalotników. Niestety, nawet w Tibii dziewczyny czasami bywają zawodne, lub żenią się dla interesu.
Raczej nie. Pomijając wyzwiska skierowane do mężczyzn lub kobiet. Z czasem da się zauważyć, że nawet do mężczyzn docierają przekleństwa np. "ty dziwko".
Tak bo dla dziewczyn jestem bardzo mily w tibi i w rl :P
patrz1
Tak mozna powiedziec ze tibia jest jak chat niektore osoby flirtuja i szukaja przyjaciol przez neta
Nie
Nie. Dla mnie nie ma różnicy jaka to płeć. W końcu jest równouprawienie :D (mały żart). Na serio nie ma różnicy. Wszystko zależy od zachowań, w dodatku w Tibii często gracze grają postacią o innej płci, jaką mają naprawdę, więć nie wiadomo kto jest za monitorem. Dlatego obojętne jest mi czy to chłopak, czy dziewczyna. Dopiero jak dowiem się jaka jest jej prawdziwa płeć (ale nie walę prosto z mostu, to się dowiaduję z czasem), to zmieniam zachowanie. Jeżeli do dziewczyna to robię się bardziej dżentelmenski (ale z umiarem), a jeżeli to chłopak, to idzie tak jak było.
Jak wspomniałem wyżej, owszem. Wolę dziewczyny traktować bardziej dżentelmensko, ale z umiarem. Jest to spowodowane małą liczebnością osób o płci żeńskiej. Nawet bardzo małej. Dlatego wolę do takiej osoby mieć większy szacunek, aczkolwiek jej zachowania też dużo dają do myślenia. Jeżeli ona próbuje mnie wykorzystywać, to cóż... ograniczam z nią kontakty, a jeżeli to dobra koleżanka, to podtrzymuje przyjaźń.
Oczywiście że tak. Gracze o płci męskiej traktują prawdziwe dziewczyny znacznie bardziej uprzejmie. Mają znacznie większy szacunek. Baa... widziałem nawet niewolników, które służyły im bo chciały poznać je naprawdę. Rodowite kobiety w Tibii mają znacznie więcej szacunku niż mężczyzni. Wyżej już o tym wspominałem. Jest to spowodowane małą ich liczebnością. Aczkolwiek, woków kobiet kręci się tyle samców, że ciężko z nią pogadać, bo inni wokoło z nią gadają. Niektórzy flirtują, inni próbują zainponować, jeszcze inni chcą jej jakoś pomóć, nawet jeżeli nie mogą. Jednym słowem relację męsko-damskie są baardzo podobne do tych realnych, a nawet identyczne.
Nie, przez duże N. W Tibii nie ma czegoś takiego jak dyskryminacji. Pojawiają się dżentelmeni, ale nie ich przeciwności. Każda postać jest traktowana po równo pod względem płci. Nie ważne jaka to postać. Co z tego że jakaś pani się bije w jakiejś wojnie. Czy to powód żeby jej nie zabijać, jeżeli jest się po stronie wrogiej gildii? Własnie, w Tibii nie ważna jest płeć. Nie ważne kogo huntują, z kim się biją, pod względem płci. W Tibii nie ma czegoś takiego jak dyskryminacji, jest równouprawienie, ale też takie że nie ma czegoś takiego jak płeć. Płeć jest tylko ważna w relacjach prywtnych, a nie w samej grze. Można by nawet powiedzieć że kobiety tibijskie mają takie pole do manewru że jeżeli dobrze to rozegrają, to mogą panować w grze, ale muszą też uważać, bo każdy będzie je też traktował na pierwszy rzut oka jak mężczyzne. Żeby mieć to pole do manewru muszą poznawać graczy bardziej prywatnie. "To mężczyzni rządzą planetą, ale mężczyznami rządzą kobiety".
A skorzystam z tego. Otóż w Tibii wiele dziewczyn jako postacie w grze nie są kobietami. Często za postać damską w grze, kieruję mężczyzna. Po co? Chyba najzwyczajaniej "dla jaj". Często to jest bardzo denerwujące. Bo gdy się dobrze układało z postacią żeńską, to okazuje się że jest kobietą. Krew może tak zalać. Dlatego liczebność kobiet w Tibii jest dość niska. Czasami się też okazuje że nie wierzą prawdziwej kobiecie że jest kobietą...
Slagolash
15-04-2005, 08:20
Nie. Jest tak jak w tej reklamie: "Cześć jestem Wojtek...etc."-nigdy nie wiesz kto jest po drugiej stronie. Postać może mieć outfit kobiecy, ale może grac nią mężczyzna (notabene mój kumpel gra druidką :P).
Nie...nawet jeżeli po drugiej stronie monitora rzeczywiście jest dziewczyna, to nie przywiązuję do tego wagi. Na pewno traktuję to inaczej niż w swiecie rzeczywistym :P
Tak. Swoją drogą mogą być to tzw. śluby tibijskie. Tyle, że tutaj także może zajść sytuacja o której mówiłem w punkcie 1-że nigdy nie wiesz, kto tak naprawde siedzie po drugiej stronie kabla. Słyszałem o historii, gdzie postać kobieca (oczywiście grał nią mężczyzna) wmawiała wszystkim, że w rzeczywistosci też jest kobietą o.0 Najgorsze było to, że ludzie jej wierzyli, miała paru "chłopaków" (oczywiscie w Tibii), protectorów na wysokich levelach...I tutaj mamy najlepszy przykład utożsamiania Tibii ze światem realnym...;/
Nie, nigdy nie widziałem zeby ktos wyzywał kobiety czy mezczyzn. Widziałem tylko bluzgi pod adresem homoseksualistów, ale to inna sprawa ;p (btw: ja tez ich nie toleruję xD)
Krzesław
15-04-2005, 22:31
1.Nie. mam kolege który ma kobietę w outficie.
2.Nie
3.Tak. Sam ustępuję miejsca na Mana standingu :p. Poza tym spotkałem się z sytuacją gdy jakiś gracz / ka wykrzykiwała "Lesbian sex show" .
Typowym przykładem utażsamiania tibii z RL są śluby.
4. nie
Hej. Podbijam temat, coby był bardziej zauważalny...
Evul Tibian
17-04-2005, 01:35
1. Jesli jestem pewny ze to faktycznie kobieta/dziewczyna to jestem zdecydowanie milszy ale i tak wiekszosc female w Tibii to faceci liczacy na to ze jakis naiwniak da im fri itans -.-
2. Jestem milszy, czasem rzuce jakims itemem
3. Tak, w tibii sa takie zjawiska jak "ślub"
4. Nie
Nie.
Tak.
Tak, zauwazam takie zachowania. Nie, nie miałem do czynienia.
Nie.
Rychulec
03-05-2005, 02:50
1 nie
2 nie
3 nie
4 nie
I to by było na tylko
P.S szybki jestem z tym odpowiadaniem nie?? :] :]
vBulletin® v3.7.0, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.