Pokaż pełną wersje : Sposob na PKerow na Infernie POMOCY hlvle!
Tytuł mylący ale nie chodzi mi o poskarzenie sie na PK na enforced. Wiem po co te swiaty i wlasnie po to zaczalem tam grac. Ale dostaje piany na gebie, kiedy wychodze z temple i mnie od razu kilaja albo wracam z trolli (jestem w thais) i typ sie na mnie zaczaja z hmmem choc juz mnie zabijal, jest na wyzszym poziomie i wie ze juz wszystko ze mnie wypadlo...... X( X( X( Zna ktos jakis sposob zeby doexpic do sensownego lvlu - takiego, kiedy bede mogl chocby zdazyc do depo lub sie obronic (gram sorcem i dla mnie to toretycznie chyba 10 lvl - hmmy)??? Jestem w sumie NewB i niezbyt znam sie na takich skradankach po mapie...
Willy The Dark Druid
13-04-2005, 22:00
Oto najlebszy sposób na PK na infernie - przestać tam grać ;)
Vanhelsen
13-04-2005, 22:06
Servery E-PvP są stworzone dla zaawansosanych graczy, z PvP opanowanym na poziomie minimum b.dobrym, jak nie na expert.
jak jesteś nowy to graj tylko na zwykłych PvP albo Non-PvP a E-PvP odstaw na potem.
Servery E-PvP są stworzone dla zaawansosanych graczy, z PvP opanowanym na poziomie minimum b.dobrym, jak nie na expert.
jak jesteś nowy to graj tylko na zwykłych PvP albo Non-PvP a E-PvP odstaw na potem.
Nie gniewaj się ale chyba źle przeczytałeś co on napisał. Chociażbyś miał PVP najlepsze z najlepszych to nic zrobisz jak masz 8 lv i na dodatek jesteś sorcem.
@ topic
No generalnie nie ma jakichś super, dobrych metod na zrobienie przyzwoitego lv na Infernie i wogóle wszystkich serwerach E- PvP. Najlepszym sposobem jest protekcja podczas expa jakiegoś kolegi z lepszym lv. Pogadaj z jakimś polakiem może Ci pomoże (wątpie bo tacy ludzie to unikaty). Ale wiesz co? Skoro dopiero zaczynasz grać w tibie to tak jak mówił Wieszok- graj na zwykłych serwach albo z non PvP (ostrzegam, trza mieć DUŻE nerwy). Życze powodzenia ;)
Sorkiem to ty idz do ab!! bo kolo thais to ty nie do expisz do 9lv na e-pvp aha i uzywaj kanalow!! Tam cie nikt raczej nie zbije!! pomoglem troche??
mnie niestety shakowali tak to bym cie protektowal bo mialem 20lvl palkiem i dobre skills ale hakneli i spadli na 9lvl i przestalem tam grac
ps na infernie lepiej zrub palka na dobrym lvl i skills potem maga na tym samym acc zeby sie bali zabijac
nie wiem sorcem grać na infernie to tak jak by w carlin tanąć pod depo z 1hp i ogłośić że sie idze za potzrebą (AFK), jedym słowem samobujstwo. Jest na to sposób trzeba mieć fuksa, umiejętnie sie kryć przed innymi, naleść se jakąś dziure gdzie nikt nie łazi i tam expować do jaiegoś przyjemniejszego lvl
Tytuł mylący ale nie chodzi mi o poskarzenie sie na PK na enforced. Wiem po co te swiaty i wlasnie po to zaczalem tam grac. Ale dostaje piany na gebie, kiedy wychodze z temple i mnie od razu kilaja albo wracam z trolli (jestem w thais) i typ sie na mnie zaczaja z hmmem choc juz mnie zabijal, jest na wyzszym poziomie i wie ze juz wszystko ze mnie wypadlo...... X( X( X( Zna ktos jakis sposob zeby doexpic do sensownego lvlu - takiego, kiedy bede mogl chocby zdazyc do depo lub sie obronic (gram sorcem i dla mnie to toretycznie chyba 10 lvl - hmmy)??? Jestem w sumie NewB i niezbyt znam sie na takich skradankach po mapie...
Enfored PvP są stworzonedla graczy, którzy chcą ciągłego ryzyka, nie chcą sie czuć bezpieczni. I trzeba znać tibię (mapE) bardzo dobrze, boczęsto uciakasz przed PKerem. Jeśli jesteś nowy polecam servyz normalną walką pvp
*******icie Hipolicie ;p
Ja nie uciekam, jak mnie widza to robia logout ;d
Po to jest enforced zeby pekowac to cie pekuja (;
Jak jestes Newbi to Secura wita B)
Zeby tu grac trzeba nosic uhy ;]
Sorcem/druidem da sie grac byl niedawno wywiad z Sarvenem, a najwyzszy lvl na infie to wlasnie sroc ;p
Po prostu pomysl gdzie bedac pk szukalbys nópów <;
Trole Thais fri itanz blz :d ?
@Ojczul Kogo ty chcesz bronic 20 lvl ? l
Bulbinek
17-04-2005, 10:51
Ja wprawdzie nigdy nie grałem na E-PvP, ale mam pomysł, jak sobie poradzić z PK-erami: po prostu zostać na rooku do jakiegoś lepszego lvlu (najlepiej 15, to będziesz mógł po wejściu na maina i nabiciu 3 mlvlu od razu robić HMMy ;)) i dopiero potem wchodzić. Pk-erzy na niższych levelach powinni cię zostawić w spokoju ;).
Ja wprawdzie nigdy nie grałem na E-PvP, ale mam pomysł, jak sobie poradzić z PK-erami: po prostu zostać na rooku do jakiegoś lepszego lvlu (najlepiej 15, to będziesz mógł po wejściu na maina i nabiciu 3 mlvlu od razu robić HMMy ;)) i dopiero potem wchodzić. Pk-erzy na niższych levelach powinni cię zostawić w spokoju ;).
Twój pomysł jest zły. Strata hp i mp i oczywiście CZASU. Zrobienie 8 lvla bez Pacc na E-PvP zajmuje troche a co dopiero 15 lvl.
Sposób na Pkrów prosty. Noś Uh i jakieś inne runki defensywne, albo nie graj na E-PvP.
Bulbinek
17-04-2005, 11:50
Twój pomysł jest zły. Strata hp i mp i oczywiście CZASU. Zrobienie 8 lvla bez Pacc na E-PvP zajmuje troche a co dopiero 15 lvl.
Sposób na Pkrów prosty. Noś Uh i jakieś inne runki defensywne, albo nie graj na E-PvP.
Twój pomysł też ma spore niedociągnięcia. Bo skąd on weźmie UH-y na tak niskim levelu??? Nie kupi ich, bo ciągle traci loot z huntów, a jako druid nie będzie ich mógł zrobić, bo nie dojdzie do odpowiedniego mlvlu...
Najlepszą obroną jest ATAK :berserk:
Najlepszą obroną jest ATAK :berserk:
Chyba ze masz niedaleko Depo lub inne pz to atack odpada i trzeba wiac.
Często pk-erzy sa niezorganizowani tam i jak zacniesz ich lac to moga uciekac.
Najbardziej spokojne miasto na infernie to AB tam od razu leja pkera.
ja tam robilem tak:
wbijalem 8 lev i jeszcze na rooku bilo sie exp zeby bylo 400exp do lev
wybieralem palka
i moze to dziwnie zabrzmi, bralem speary, tarcze, chodzilem na spiderki w thais i... raty
w brew pozorom dist leci szybko na max defie a ratow jest duzo wiec i shielding tez wskoczy ;)
wbijami tak 9 lev i idziemy na snake'i obok thais (na troll cave zawsze duzo pk'erow)
wbijamy 10-11 lev i juz ze skillami 40+ mozna chodzic na cycki na poludnie od thais. Jeszcze wcale tam pkera nie spotkalem ;)
juz z 13 lvlem kupujemy uhy i powiedzmy 18 knight nie zabije nas tak latwo :)
@edit: wlasnie, jak juz na cycki ze skillami powiedzmy 45/40 to brac duzo strzal bo cycek ma duzo hp, albo poprostu czekac az zrespia sie mino guardy ;)
Grałem na Infernie, miałem druta na 20, i spadłem do 13 :D. Nie radze tam iść. Ktoś powiedział że kanałami bezpiecznie, to sie sprawdza tylko czasami, bo często tam są pk. Na infernie wszystkie miasta oprócz Kazo są niebezpieczne.
Kazo bezpieczne ;d ?
Saints~ itp ;p
Inferna to enforced - nie jest bezpieczna
Jak nie umiecie to tu nie grajcie :)
Pozniej co 2gi ma komentarz "retired"
Mariusz Archer
18-04-2005, 10:45
Oto najlebszy sposób na PK na infernie - przestać tam grać ;)
Fajnie napisane, ale jak juz grać to mimo wszystko lepiej zostać na rooku do 20 levela albo jeszcze dalej. Polecam na pvp-enforced jedynie, bo na zwykłym świecie strata czasu, życia i many... (tutaj też, ale wtedy jest mniej prawdopodobne, że rooka jeszcze raz obejrzymy jak zostniemy dłużej :p )
Kurde, pytalem o mozliwe sposoby przezycia, a nie kolejne glosy przeciw graniu na e-pvp, ale mimo wszystko dziex. Sproboje zostac na rooku do 15 lvlu albo robic palka!!!
OMG
Ja jakos gram i zyje ;p
Boicie sie tych serwerow to traktujcie to jako wyzwanie, szkole zycia (w tibi), czy cos ;p
Pozatym enforced ma wiele +, np. exhausted time 1 sec :)
Jedynym minusem tego jest to ze ludzie z bota wala jak z karabinow, ale i to da sie zalatwic ;p
Za to duzo przyjemniej strzela sie w demony itp. latwiej nie, szybciej tak :>,
no i bezieczniej dla tego co blokuje ;p, zdazy z uhem, a potffoor szybciej padnie (;
Tylko zeby zabic takiego demonka czy cos lepszego to trza grac, a nie zmieniac co chwila serw, rezygnowac z gry, tworzyc nowa postac itp. ;p
No chyba ze dla was szczytem marzen jest desert quest0r.
spider-bialystok
19-04-2005, 21:19
Najlepiej na infernie wstac wczesniej niz zwykle w sobote czy niedziele i plyniesz na folde i siedzisz tam kilka godzin i expisz :] Na infernie nie widzialem tam ludzi powyzej 12 lv :). Zabierz ze sobą parcel albo dwa aby pod koniec polowania wysłać loot, bo możesz w drodze do depo zaliczyć zgona (albo pod samym depo ;P).
Ja lubię Inferne mimo ze zabili mnie tam ponad 9 razy od 8-15 lvla. Wytrenowalem sie palkiem do 50 distansa i teraz mszcze sie na ludziach ktorzy mnie zabili na mniejszym lvlu :evul: .
PS: pomagam ludziom zabijac thiefy(jeden ostatnio zabral podstepem koledze mojego bolegi c mace i marnie skonczyl ;))
PS2: na początku trzeba szybko zdobyc wysoki lvl bo inaczej "You are dead."
Mi się udało :cup: ale moim kolegom nie :o . Odpadli....
Zenek Petarda
21-04-2005, 17:58
A jednak jest metoda na szybki lvl na infernie. :p
Wystarczy miec kilku kolegów i trapnac senje.
Jak za***alem 40 elita 12 sorcem to mialem
advanced z 12 na 14 lvl
Teraz mam 45lvl i expie tylko na ludziach.
Ktoś powiedział że trzeba mieć kolgegów.... Nie wiem czy styknie....:
-56 level elite knight
-44 level elite knight
-27 level knight
-25 level paladyn
-23 level mag
Chyba styknie co nie? Może jeszcze wezwe kogoś na pomoc np. dark riderów-kumpli tego 27 l knighta.
Każdy PKer w Thais wie z kim nie zaczynać.
Co do tematu.
Jak nie umiesz grać na serwerze e-pvp, to nie właź na maina. Tam do przeżycia potrzebni są kumple, których ja mam i którzy mnie nawrócili na Inferne. X(
INFERNA RULEZ!!! :cup:
Niema juz DR ;p
@Ten pan od trapow na Senji i expa na ludziach
Mozesz podac swoj nick <: ?
Ja zacząłem grę na Infernie. Nie miałem żadnych kumpli a teraz? ;)
Trzeba jak najszbciej bić lvl i potem trenic resztę ja tak robiłem i jakoś jeszcze
nie miałem rooka;)
Powodzenia
P.S. jakby co mozemy sie spotkac na Infernie :cup:
Re@up: Każdy wie że nie ma, ale mu chyba chodziło o te osoby ze starych Riderów.
Tak. Na Infernie jest dużo miłych i fajnych osób, ale są też takie osoby które mogą ci za imię dać rooka.
Bosunio ma racje, że w Kazo jest najmniej PK, a jak jest krew na posadzce, to jest to krew PKera lub thiefa. Byłem tam i mam dużo kumpli w Kazo i oni powiedzieli mi regóły.
Jak spotkasz PK, to pamiętaj że na Infernie nikt nie zabije PKera, tylko będą bić ciebie!!! X(
Wolf, gdzie mieszkasz?
Zasady:
1.Spróbuj zaprzyjaźnić się z high lvl polakiem.
2.Nie kradnij
3.Nie bij.
4.Pomagaj ludziom.
5.Wstąp do guildy.
6.Skilllluj!!!!
7.A pozatym jak pk mnie bije ja tez go bije ( często zdycham no cóż noobem
jeszcze jestem :) ).
na infernie sa 3 sposoby na pk:
-zmiana serwera-najprostrzy i najlatwiejszy, dla ludzi ze slaba psycha
-koledzy-badz mily dla innych, oni beda mili dla ciebie, nie kradnij i sam nie pecz bo marnie skonczysz
-duuuuzy skill i duuuuzy lvl i nikt ci nie podskoczy...na infernie powyzej 30 lvl ludzie sie na prawde zaczynaja ciebie bac :) duzy skill+duzo uh+troche hmm i jestes wrecz nietykalny...
na infernie ciezko na poczatku ale od 20 lvl i skill 55/55 juz leci szybciutko :D
[edit]
omg nie widzialem ostatniego posta :p
sorx za to co sie powtarza
Fryc to mój ziom, i to jest ten 27 lvl znajomek ludzi z DR :D Dobrze powiedziane Fryc, zgadzam sie w pełni z tobą. B)
Nom prawda prawda
Zasada:
(zapomniałem o niej)
8.Dobić szybko do 4 magic lvl i kupić UHY chodzić z nimi wszędzie!
Siergiey
26-04-2005, 19:30
Zrobic sorca mlvl 3 lvl 10 i zaczynamy robic hmm. Sprzedajemy hmmy kupujemy ihy, idziemy na trole, ktos do nas sapie bijemy go z hmmow i leczymy sie ihami. Po udanej walce wracamy do miasta uzupelnic braki run.
Druid podobnie - zamist hmmow ihy, i idziemy expic, trole potem roty.
Knajtem albo exp odrazu i kase na trolach na ihy zbieramy, albo train gdzies na odludziu do 4 mlvla, kupujemy eq i uhy i zaczynamy exp.
A palkiem na infernie nie gralem. Pozatym na infie sie nie expi za bardzo ciezko, jak sie umie grac dosc latwo uciec pkerom lub ich zabic, i lepiej nie bic nikogo w miejscach publicznych jak mamy niski lvl i gdy wsrod widowni nikogo nie znamy.
I najczesciej zabija sie sorcow/druidow - maja runy i latwo ich zabic.
dobry barbarzyńca
26-04-2005, 20:23
- grać TYLKO rano ;) (sprawdzaj ilość graczy na serwie) tak gdzieś do 15-20 lev
- jak będziesz mógł używać Uszków :P , to noś najmniej 2 bp i noś je zawsze
- staraj się nie afk-ować
- nie kradnij
- nie zabijaj (to trochę głupie ale się sprawdza)
- skiluj...
Herante ty pkeju :)
Wczoraj spotkalem pk zaczal we mnie nawalac hmm.
Zamiast uciekac zaczalem go nawalac z FS po chwili zdechl :P
Jakis noobek nie mial UHow ;)
Ja na infernie sorcem dobilem do 16 lvla... Sredio 3 deady na dzien :) Ale expilem z kumplem tylko na druidach i sorcach
jak na razie to na infernie zginelam mniej razy od pk niz na zwyklym pvp. a na nopvp to ja w ogole nie polecam. tam dopiero trzeba miec silne nerwy - non stop lurniete gski, zerki, dlki... jest w czytm wybiera. no i looterzy.
a inferna to zwykly serv, ot nieco wieksze ryzyko deda i sporej straty. ale jak mowilam - na razie mniej dedow do pk niz na zwyklym pvp...
Na poczatek jedna uwaga, jeżeli macie problemy ze zrozumieniem pytania to przeczytajcie pytanie po raz drugi,albo nie piszcie kretyńskich odpowiedzi typu "to nie graj na serwerze e-pvp" To taj jakbyście u lekarza powiedzieli,ze noga was boli i niech poradzi cos,a lekarz powiedziałby "nie chodzic".
Taka odpowiedź jest tylko nabijaniem sobie postów,a wiekszość odpowiedzi tutaj jest poprostu głupich i bezużytecznych. :baby:
E-force przypomne jest serwerem na którym MOŻNA atakować i zabijać innych graczy bez oznakowania czaszka,a nie TRZEBA zabijać innych graczy. Wielu zapomina o tym. Na infernie można grać nie tylko dlatego,ze jest to serwer e-pvp, ja gram dlatego,ze można wejść tam bez oczekiwania w kolejce i jest tam mało ludzi. Mam 18 lvl sorc i nie zabilem jeszcze zadnego gracza.
Co do odpowiedzi na pytanie to moge porazdzić jak wytrenować sorca do 16 -17 lvl w okolicach Thais.
Odpuszczamy sobie expowiska na wschód czyli trolle i rotwormy oraz na północ misie. Expujemy na południe od Thais na wilkach, wężach,pająkach jest ich tam duuzo. Tak możemy dobić do 11- 12 lvl. Później robimy HMM na sprzedaż lub trening, możemy iść na minosy i bic je z broni (warto mieć kilka HMM w przypadku zlurowanego Cyklopa lub Mino Guarda). Jak zrobimy wiecej HMM idziemy bić najlepiej Mino Guardy (więcej exp od Cyklopów i łatwiej zabić). Odpocząć możemy w protect zone na północ od spawnu minosów. Tam, też jest jaskinia z misiami i można je potłuc. Wszelkie brass helmet, plate armor, mace sprzedajemy u Hradka niedaleko na zachodzie (niedaleko Hradka jest spawn misiów i węży). Tak można spokojnie dobić do 15 lvl. Swoją drogą to może byc dobry sposób na zarabianie dla niskich lvl. Wielu graczy zabija minosów i zostawia loot (mace,braas helm. plate shield). Dlatego warto przeszukac zabite potwory.
W godzinach rannych można pójśc sobie na wschód na trolle lub na północ na Wild Warriora i Valkirie.
Jeżeli idziesz na exp to miej zawsze przy sobie przynajmniej 3 UH, jak ktoś cie zaatakuje to nie walcz z nim lub nie przystawaj żeby sprawdzić jego lvl tylko wiej do jekiegoś protect zone. nawet gdyby sie okazalo,że ciebie 15lvl sorc gonił 9lvl pal to nie warto zatrzymywać by bić pala...naszym celem jest expowanie i robienie run, na 9lvl pala szkoda run. Jak zaatakujesz pala i zabijesz go to on lub jego kumple moga nam przeszkadzac w expowaniu,albo przekona jakiegoś kretyna hlvl,ze jestes pk.
Jak dobijesz do 17-18 lvl powinno byc lżej ;).
Quaramin
18-05-2005, 20:03
Jest inna opcja. Kup sobie PACC poplyn na Cormaye. Tam jest dziura z rootami i nikogo tam nie ma. Proste ale drogie :)
ps na infernie lepiej zrub palka na dobrym lvl i skills potem maga na tym samym acc zeby sie bali zabijac
Tiaaa tylko wez zrob spokojnie dobre skille ;)
No jasne PACC (ja akurat mam) ale se pomysl o FACC <- Ci to maja przej**** zycie ;P
kani_mani
19-05-2005, 07:37
Ja na Infernie mam palka (10lvl, 54/40), zginąłem nim już około 10 razy z powodu pk :(. Nigdy nie uciekałem, tylko zawsze broniłem się przed pekerami, którzy w wiekszości okazywali się noobkami bez Uhow... Choć nigdy nie pekowałem mam ponad 60 fragów :cup:.....
Ja na Infernie mam palka (10lvl, 54/40), zginąłem nim już około 10 razy z powodu pk :(. Nigdy nie uciekałem, tylko zawsze broniłem się przed pekerami, którzy w wiekszości okazywali się noobkami bez Uhow... Choć nigdy nie pekowałem mam ponad 60 fragów :cup:.....
Ja ginałem rzadziej :cup: . "ten kto walczy i ucieka walczyć bedzie nie raz":berserk:
Xzonixek
19-05-2005, 09:25
Sposób na pk na infernie... Protector i qmple...
Lepiej nie Pkera w mieście/poza nim, tylko uciekaj do temple.
Ja gram krótko i powiem sposób na pcca :)
Na rooku zdobywamy wszystko co najlepsze , i dobijamy z 75% lvl gromadzac fundusze na trolach, po czym udajemy sie do carlin i zakupujemy jakiś czar i spadamy na edron.
(Najlepiej o póżnych godzinach 5-6 w nocy ).
Na edron'ie idziemy w ustronne miejsce na mapie i podnosimy skille łowienia i mlvl.
Jeśli nam się znudzi idziemy do troll cave i skllujemy & expimy. Po czym robimy questa w tej jaskini i mamy brass legsy :). I możemy sobie tam expic, nie widziałem żadnego pk tam.. :). Tereny dla pcca są w mniejszym stopniu pk'owane bo nie każdy ma pcca :). Możemy kupić viking shield'a i scarf. Potem możemy popłynać w nocnch godzinach do carlin i kupić lepsze czary i eq, możemy jeszcze wstąpić do ab po eq i spadamy tańszą przeprawą na edron.. :).
3dsmaxman
16-06-2005, 16:01
ja mam taki sposob na pkow (mam wszystkie chary na infernie w tym knighta na 33 lev, druta na 19 i pala na 17 (ktory dednal tylko raz od pkow!) :cup: )
jak gram palem/drutem/sorcem nie wychodze z miasta [daleko] bez 4mlv
a jak expie, to zawsze w poblizu pz point np. tuiny swiatyni itp.; i oczywiscie takie zasady jak:
*nigdy nie bij nikogo (chyba ze trenisz) - nie wiadomo kto ma jakie skile, runy, protecta (widzialem jak drut na 17 [Calivur] zatlukl kola na 11, przyszedl elite knight na 74 [Vinski], walnal hita exori i drut mial deda :D ]
*od razu zwiewaj do pz i nie krzysz "pk, help", bo jeszcze inni cie zaczna lac
artur pall
16-06-2005, 22:17
co to jest to E-PVP wogole??
wiem ze srever ale co na nim jest takiego podniecajoncego? :D :D
Re up:E-PvP=Pvp Enforced czyli można na takim świecie zabijać bez obawy o czaszki lub bany.Podniecającego hmmm... to ze każdy koleś może być twojim potencjalnym wrogiem.
@Topic:Koledzy,Protekcja u high lv najlepiej robić dla kogoś runki tzn byc jego providierem.
Dark Mike
17-06-2005, 21:45
ja na infernie mam goscia na 12 lvl (nie wiem jak to zrobilem ze mam taki na infernie :P ) ze skillami 46/33 i sobie chodze na cyklopy a jak sie znajdzie jakis niski lvl to go na*******am ale czesto tacy to do miasta zwieja i zaczna wrzeszczec "PK help" i wchodza do dp :P ale ogolnie to na infernie najgorsze sa poczatki pozniej mozna popekowac ale rano bo wtedy graja niskie levele :evul:
Ja osobiscie gram na inferni i nie siedze w takich po$%#@!&% miastach jak Thias lub Carlin. Idz najlepiej na Kazo i expij na dwarfach. U krasnoludków mieszka mało ludu i mało pekowców ! tak więc jest małe podobieństwo że tam cie spekują.
Sam tam mieszkam i spotkałem tylko 2 pekowców !!! dopuki nie nabiłem 15 lv.
Zlodziej
18-06-2005, 12:13
Jak jestes Newbi to Secura wita B)
l
Mój nick -> Zlod Darkspear
Podaj swój, niedługo będzie test server, może miałbyś ochotę zaciukać takiego małego "Newbi" jak ja...
jak masz FACC to cuz nie dlugo pozyjesz na infernie czesto zbieraja sie grupka newbie 8-14 lvl i zaczynaja pekowac wszystko co im sie nawinie oprucz h-lvli czesto , jak PACC to Edron > Darashia i masz looz ja mam 20 lvl i ani 1 deada od nikogo na edron i darashi nikt nikogo nie bije no moze czasem xD
vBulletin® v3.7.0, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.