zaloguj się

Pokaż pełną wersje : BS: 6. Grupy społeczne w Tibii, cz. I (gildie)...(wersją z sondą - prawidłowa)

_Adamo_
18-04-2005, 22:32
W tym badaniu zajmiemy się tibijskimi zbiorowościami oraz grupami społecznymi w ścisłym sensie. Badanie składa się z dwóch części..
W pierwszej, niniejszej, zapytam Was o grupy zorganizowane, jakimi są gildie. Gwoli wyjaśnienia: według socjologii grupy zorganizowane to takie, które mają jakąś ustaloną hierarchię, strukturę, zasady działania..
Jak zawsze: najpierw sonda, potem pytania tekstowe. Proszę Was o odpowiedzi :).

1. Czy podczas Twojego grania w Tibię spotykasz się w jakiś sposób z obecnością gildii? Czy w jakiś sposób zaznaczają się one w Twoim "tibijskim życiu"? Jeśli tak, to w jaki sposób?
2. Jeśli należysz do gildii, to jaki był powód wstępienia do niej? Jak nazywa się Twoja gildia i co możesz o niej napisać? Jak myślisz, dlaczego inni gracze wstępują do gildii?
3. Jak uważasz: czy bycie członkiem gildii w Tibii pomaga? A może szkodzi?
4. Czy gildie, z którymi się spotkałeś, mają ustaloną hierachię członków, np. szefa czy grupę osób przewodzących gildii? (proszę o odpowiedź na to pytanie osoby, które znają strukturę danej gildii... w razie konieczności będę szukał informacji w innych źródłach)

elite
18-04-2005, 22:42
1. Czy podczas Twojego grania w Tibię spotykasz się w jakiś sposób z obecnością gildii? Czy w jakiś sposób zaznaczają się one w Twoim "tibijskim życiu"? Jeśli tak, to w jaki sposób?
2. Jeśli należysz do gildii, to jaki był powód wstępienia do niej? Jak nazywa się Twoja gildia i co możesz o niej napisać? Jak myślisz, dlaczego inni gracze wstępują do gildii?
4. Czy gildie, z którymi się spotkałeś, mają ustaloną hierachię członków, np. szefa czy grupę osób przewodzących gildii? (proszę o odpowiedź na to pytanie osoby, które znają strukturę danej gildii... w razie konieczności będę szukał informacji w innych źródłach)

1. Guildie czesto podreslaja staus ludzi ktorzy sa w niej. Czesto czuje sie respekt wobec ludzi ktorzy sa w dobrych guildiach.
2. Obecnie nie naleze do guildi. MOge napisac o mojej starej. Wstapilem do niej bo tam byli moi koledzy, protectowalismy sie nawzajem, wspolne hunty, questy etc. Mysle ze inny gracze wstepuja do guildi poniewaz- chca poznac kogos nowego, czasami chca okrasc GH -.-, razem razniej :D
3. Zalezy, podczas wojny czasami pomaga, a czasami szkodzi, przez czlonka w guildi mozemy byc huntowani, ale mozemy sie tez bronic grupowo, wszystko zalezy czy ktos lubi sie bic i chce troszke dreszczyku emocji.
4. Wedlug mnie zawsze jest ustalony leader ktory przewodzi gildia... Zawsze panuje jakas hierarchia, inaczej zapanowala byc anarchia, a to w gildi nie jest nazbyt pozadane.

Raynold
18-04-2005, 22:58

Tak, jestem liderem jednej z gildii. Czy się zaznaczają... pozwalają mi w pewien sposób rozwijać umiejętność dowodzenia ludźmi, jakiejś organizacji etc. Jako lider mam swoje obowiązki wobec gildii i często muszę własne interesy odsunąć na bok.

Powód był taki, że kumpel mnie zaprosił. Powiedział, że poznał kilku sympatycznych ludzi i fajnie by było, żebyśmy byli razem w gildii.
Gildia nazywa się Empire of Sirs. Początkowo była założona przez grupkę Szwedów, którzy okazali się bardzo miłymi ludźmi. Od tamtej pory trzymamy się razem.
Gracze wstępują do gildii z różnych powodów:
- mają znajomych w tej gildii
- chcą mieć gildię, jako "straszaka" na innych (jestem w gildii, więc ze mną nie zadzieraj, bo moi kumple się zemszczą)
- chcą dołączyć do jakiejś silniejszej grupki, żeby razem z nimi organizować wyprawy
- dołączanie do gildii z ludźmi tej samej narodowości - łatwiejszy kontakt i rozmowy (w przypadku słabej znajomości angielskiego)
- dołączanie do gildii znanej z prawdziwego rpg-owskiego podejścia do gry - chcą razem z innymi ludźmi trzymać klimat gry

Pomaga. Często można liczyć na pomoc współtowarzyszy w wpólnych polowaniach; można liczyć na ochronę przed pk (player killer); często jest kilku ludzi online, można porozmawiać sobie z kimś znajomym; bycie w gildii może służyć jako "odstraszacz" dla innych (patrz pkt 2). Mi, jako liderowi dodatkowo pomaga (patrz pkt 1)

Tak. Gildie w Tibii są tak skonstruowane, że potrzebny jest 1 lider oraz przynajmniej 4 vice-liderów z wykupionym premmium account. Lider może tworzyć i nazywać kolejne rangi dla członków. Przynależność do poszczególnych grup można ustalać w zależności od czasu przebywania w gildii, stopnia zżycia, levelu, profesji... Dodatkowo lider może nadawać tytuły członkom oraz zapraszać do gildii i wyrzucać z niej ludzi. Vice liderzy mogą zapraszać oraz wyrzucać ludzi z gildii. Ponadto każdy członek może zmieniać rangę innego członka, z niższą rangą od swojej, na inną rangę, także niższą od swojej.
Aktywna gildia może mieć swój guild hall czy guild house, w którym można się "zadomowić". Ponadto gildia ma swoje własne podforum na głównej stronie Tibii.

MatKus
19-04-2005, 00:02
Pierwsze 3 pytania bardzo wiążą się ze sobą, więc pozwolę sobie na nie odpowiedzieć jednym ciągiem :)

W Tibii gildie są dość ważne i to z wielu powodów. Po gildii można często poznać, czego możesz się spodziewać po graczu. Niektóre gildie znane są z częstych wojen, widząc więc takiego gracz możesz przypuszczać, że za byle co może zaatakowac, więc lepiej spokojnie z nim rozmawiać. Inne zaś gildie są bardziej pokojowe, i tu z kolei odrazu widać, że jest to ktoś, z kim mozna pogadać i byćmoże nie zaatakuje cię za to, że nie ma poczucia chumoru :) Przynależność do gildii daje także pewne poczucie bezpieczeństwa. Wiesz, że kiedy masz jakiś problem, są ludzie, na których możesz liczyć.
Nazwy pozwolę sobie nie wymieniać ze względu na moją pozycję na tej stronie (zaraz masa ludzików będzie pisała do mnie i mi grać nie dadzą :P ) Do gildii tej wstąpiłem z kilku przyczyn. Po pierwsze, chciałem wstąpić do jakiejkolwiek gildii, która dawała by mi pewne poczucie bezpieczeństwa. Po drugie, znałem już kogoś w gildii wcześniej (lidera) więc był to dobry początek. Po trzecie, jest to raczej pokojowa gildia, i dość zgrana, i to mi odpowiada. Nie lubię wojen, jednak wiem, że kiedy będzie potrzeba, inni jej członkowie staną za mną, a ja za nimi.
Kolejnym powodem jest rozmowa ze znajomymi w czasie gry. Na game-chacie jest zwykle za dużo osób i na dodatek nikogo nie znam, w związku z czym panuje tam większy chaos. Na kanale gildii wiem, z kim rozmawiam, a i rozmówców jest mniej, więc można spokojnie porozmawiać na jakiś temat, a nie prowadzić dyskusje na 20 tematów jednocześnie.

Wszystkie gildie, w których miałem okazję do tej pory być, były oparte na demokracji, jednak zawsze był jakiś lider. Nawet w gildiach, które oficjalnie lidera nie mają (np. 10 liderów), tak na prawdę mają kogoś (czasem więcej, niż 1 osobe), kto jest najbardziej poważaną osobą w gildii, i bez której to osoby gildia prawdopodobnie zaczęła by się rozpadać.

Vanhelsen
19-04-2005, 00:35

Tak na co dzień to nie. Jedynie gdy są jakieś wojny, wtedy gildie jakoś bardziej się uwidaczniają.

2. Jeśli należysz do gildii, to jaki był powód wstąpienia do niej? Jak nazywa się Twoja gildia i co możesz o niej napisać? Jak myślisz, dlaczego inni gracze wstępują do gildii?

[Nie należę do gildii]

Jeżeli gildia jest poważna, to oczywiście pomaga. Zawsze ma się "plecy" w razie jakiś przykrych niespodzianek (pk, thief, itp). Ale medal ma dwie strony. Gorzej jak wybuchnie wojna gildia vs twoja gildia. Wtedy trzeba albo spełnić swoje obowiązki i walczyć albo przesiedzieć ten okres w depo ;)

4. Czy gildie, z którymi się spotkałeś, mają ustaloną hierarchię członków, np. szefa czy grupę osób przewodzących gildii? (proszę o odpowiedź na to pytanie osoby, które znają strukturę danej gildii... w razie konieczności będę szukał informacji w innych źródłach)

Z taką gildią się nie spotkałem, ja osobiście swoją postacią nie. Ale na 100% istnieją takie gildie.

Senseal
19-04-2005, 07:09
1.Nie.
2.Nie należę więc nie odpowiem.
3.Nie należę, ale uważam, że pomaga koledzy cię bronią, czasami dają ci przedmioty za darmo itp.
4.Raczej się nie spotkałem, ale raczej każda gildia tak ma.

S.P.M
19-04-2005, 07:51

Koledzy należą do różnych gildii, dzięki czemu powiększa się grono osób którym ufam i które mogą na mnie polegać. Powiększa się jakby zasięg mojego oddziaływania

Moja gildia nazywa się Interruption. Wstąpiłem do niej, bo jej leader jest moim zaufanym przyjacielem, a dzięki wstąpieniu do gildii zyskałem kilku nowych znajomych.

Zdecydowanie pomaga. Po prostu jeśli jesteś w młodej gildii powinieneś wzbudzić do niej szacunek wśród ludzi, ale nie w chamski sposób. Na przykład zabijając wspólnie zlurowane potwory etc.

Większość tak. Na najwyższym szczeblu zawsze jest lider, a wokół niego vice-liderzy. Reszta zależy od danej gildii. Ja na przykład w mojej gildii jestem na najniższym szczeblu, a bardziej doświadczeni gracze na wyższych szczeblach. Mają oni olbrzymi wpływ na decyzje polityczne podejmowane przez gildie i najwięcej pomagają tym słabym.

Filthy
19-04-2005, 13:49

1. Tak. Silniejsze gildie ustalają zasady.
2. Infinite Heaven. Powód: zeby miec wiecej qmpli i pomagac innym oraz uzyskac pomoc w razie moich klopotów.
3. Pomaga.
4. Tak. Kazda musi miec to ustalone.

Necron
19-04-2005, 14:12
Kiedys tak, teraz juz nie. Kiedys to znaczy kiedy nalezalem do porzadnej gildii czyli kazdy kazdemu by pomogl, nikt nikogo nie oszuka etc.
Bo nie lubie byc sam. Inni gracze pewnie z tego samego powodu. Gildia nazywa sie Enchantet Black Death i moge napisc to ze jestem tam bo mnie kumpel prosil
Pomaga gdy gildia jest normalna typu (danubia) EoS, LC, Aercus, Marvelus i pare innych. A szkodzi jak gildia sklada sie z idiotow ktorzy czychaja na zloto kumpli ;/
Nie wiem zabardzo nie orientuje sie zabardzo w chierarchi mojej gidli ale czesto jest tak ze lider jest liderem tylko dlatego ze ma pacca

Gangrel
19-04-2005, 14:21
1. Oczywiscie ze spotykam sie z oddzialywaniem gildi, szczegolnie ze do nie dawna gralem na Isarze. Kazdy chyba slyszal o Del'Toro i In Flames z tegp wlasnie serva.
2. Obecnie nie naleze, choc nalezalem do 3, ktore z roznych powodow sie rozpadly.
3. Wszytko jest zalezne...Na non-pvp pomaga, a na pvp bywa roznie, jesli jest to nowy server przewaznie szkodzi.
4. Coz gildia w ktorej bylem zalozycielem i liderem na isarze miala nastepujaco strukture:
1)Lider
2)Vice(kazdy mial inna funkcje)
3)Warlordzi(Najwyzsze levele ktorzy w niektorych sprawach mogli glosowac razem z liderem i vice)
4)reszta

Thimburd
19-04-2005, 15:55

Pewnie! Gildia to taka rodzina! Razem chodzimy na questy, gadamy pod gh (train, runki), użądzamy imprezy.

Do gildi wstąpiłem bo Liderem jest mój best friend.

Pomaga. Jest dużo korzyści (ochrona, bezpieczny train, tańsze runki).

Każda Gildia ma swoją hierarchię. Jest Lider, Vice-Liderzy, Grupa specjalna (się u nas zazywa Top Superstar, do której należę) i podiał na klasy/levele.

Pupilka
19-04-2005, 18:05

Naturalnie. Nie da rady bez ploteczek z GC, spotkan ze znajomymi z gildii.

Wstapilam do gildii z moim dobrym znajomym - razem wszytsko robilismy, totez razem wstapilismy do gildii. Dla ludzi (bylo tam juz wielu naszych znajomkow), dla wspolnych wycieczek.

Roznie, zalezy od towarzystwa. Jak sie przyjmuje malolatow, to sie pozniej placi za ich wybryki, bo jezykow na wodzy nie umieja trzymac. Wtedy szkodzi. A czy pomaga? Wydaje mi sie, ze raczej tak. PK pomysla ok. 30 sec czy tknac kogos z gildii (tym bardziej jakiejs znanej), a nad niegildiowcem pomysla 15 sec (czy znaja nicka, czy nie).

Jak najbardzije. Jest szef, i ma on swoich zastepcow - najwazniejszych zaraz po szefie. Pozostale stopnie w hierarchii sa zazwyczaj 'dosc' rownowazne. Aczkolwiek wiadomo, ze w najnizszej sa nowoprzyjeci/rekruci/itp. Wiadomo jednak ze niektorzy maja wiekszy szacunek, inni mniejszy, pomijajac wszelakie hierarchie ustalone przez lidera.

dap-galothij
19-04-2005, 18:30
1.tak
2.nie
3.myślę, że pomogłoby
4.tak

joey
19-04-2005, 19:26
Tak, spotykam się z obecnością glidii... razem mnie huntują :P, chodzą na questy, hunty razem jak rodzina
Nie, nie należe do gildii ponieważ nawet nie mam co szukać -.-. Inni wstępują do gildi z prostych powodów: chęć poznania kogoś, chcęć "wymiatania"
pomaga - jak coś masz ochrone, przyjaciół, szkodzi - jak gildia ma hunted :/
z tego co wiem gildią rządzą liderzy... :p

Belefiz
19-04-2005, 19:41
Jak dla mnie to gildia nie jest czymś ważnym (non-pvp). Ja na przykład dla odmiany lubie jak ktoś ma spory lvl i nie jest w gildii xD Może dlatego sam nie jestem :P
Słowo "gildia" kojaży mi się z zbiorowiskiem newbów-bez obrazy dla ludzi w gildiach-którzy szpanują że są "He is Master of Scary Blueberry Team" (gildia największych noobów na isarze lvle 8-12).
A kojaży się tylko przez to że coraz więcej jest ludzi którzy mówią "jestem w gildii", ja patrze 11 lvl "He is High Level of Players in Tibia".
Oczywiście to co powiedziałem, to skojażenie z tym słowem a nie z grupą społeczną.

Rychulec
03-05-2005, 03:05
Narazie znajduje się w rooku więc na żadne pytanie raczej nieodpowiem :p