zaloguj się

Pokaż pełną wersje : Paladyn vs Palladyn

Michaas
27-02-2004, 21:33
Zauważyliście, że większość osób mówi (i pisze) Palladyn zamiast Paladyn, co jest oczywiście błędne? Zastanawialicie się nad przyczyną? Bo według mnie jest to po prostu ignorancja - w większości gier fantasy RPG jest PaLadyn, a nie PaLLadyn... a ludzi dalej swoje.
Możecie uznać, że to głupi temat, ale ja na tego Palladyna jestem naprawdę bardzo uczulony :]

Mystic^Bit
27-02-2004, 21:46
Ja wolę Palladyn niż Paladyn nie wiem dlaczego poprostu tak sobie wbiłem do łba i tak jest cool prawie kazdy gada pall więc po co to :) Lecz ty dobrze mówisz jest to ignorancja mówiąc Palladyn w innych grach i tibi !

Ulrek
27-02-2004, 23:13
Ja tam zawsze wolałem pisać Palladin

A swoją drogą czemu w Tibii Palladin jest łucznikiem, a nie tak jak się to już przyjęło: rycerzem poświęconym bóstwu?
Tak samo druid: druid powinien mieć raczej moce kontrolujące inne przedmioty, zwierzęta, ludzi (np. wpływ na NPC żeby ci obniżali/podwyższali cenę :))
Moim zdaniem zamiast Palladina powinien być Ranger, albo Archer a zamiast Druida - Cleric.

EDIT:

@Re down

Chodzi ci o mój avatarek czy "A gdy przyjdą nocą..." ?

TheNatoorat
28-02-2004, 08:33
Hmm... spójrzcie na opis Ulreka... nic tylko sie pochlastać :)) . A co do Pal(l)adyna to nie we wszystkich grach jest właśnie paladyn (przez jedno "l"). Nawet w WIĘKSZOŚCI gier, w jakiej grałem jest PaLLadyn.

BTW: Pal(l)adyn jest mistrzu!!! 8)

eerion
28-02-2004, 08:44
@ re up:
Na paladyna mówi się w skrócie palek lub pall.
W końcu to pall spowodowało ze ludzie korzystajac non-stop z tego skrótu, aż jeśli w końcu powiedzieli pełne słowo z przyzwyczajenia dodali drugie l
I tak to wyglada.
co do palka i łuku- Paladyn powinien być wszechstronnie wykształcony w każdym orężu, także w łuku, a w tibii żeby nie było 2 niemal identycznych klas- paladyn jest lepszy w łukach, choć i tak skille w broni może klepać.
Tak to (raczej) wygląda

Michaas
28-02-2004, 13:59
Oryginalnie dodany przez TheNatoorat
A co do Pal(l)adyna to nie we wszystkich grach jest właśnie paladyn (przez jedno "l"). Nawet w WIĘKSZOŚCI gier, w jakiej grałem jest PaLLadyn.

Kłóciłbym się. Mógłbyś podać jakieś przykłady?
Bo we wszystkich grach z serii Baldur's Gate, Icewind Dale, Neverwinter Nights itd. jest Paladyn. Także w Falloutach - tak 1 i 2 (jako NPC - Paladyni z Bractwa Stali), jak i w Tacticsie (kilka rodzajów Paladyna jako stopień wojskowy). Oprócz tego oczywiście Paladyn w Tibii, w "papierowych" RPG też sami Paladyni (np. D&D - wszystkie edycje). Nigdzie jeszcze nie spotkałem się z Palladynem.

Bigvirus
09-03-2004, 12:14
Po co sie klucic wedlug mnie tak i tak mozna se pisac:)
Kazdy niech pisze jak hce!!

Jedi
12-03-2004, 00:33
To jak tak to ja będe teraz pisał knigcht i dróid :D

MatKus
12-03-2004, 06:57
Zarówno w języku polskim jak i angielskum obowiązuje pisowania "Paladyn" (przez 1 L ). Skąd się wzięło drugie L, sam nie wiem, ale też często się łapię, że pisze/mówie przez 2 L, ale na pewno jest to błędna pisownia i nie znajdziecie jej w żadnym porządnym słowniku.

Michaas
14-03-2004, 10:23
Może od Alladyna się to wzięło :D

Adaras
17-03-2004, 17:13
"Palladyn - wszechstronnie uzdolniony, święty wojownik, żyje aby pomagać innym i wypełniać misje ku chwale państwa i swojego bóstwa. To właśnie palladyni wykonują często krytyczne misje, których nie podjął by się żaden inny wojownik. Zabicie Palladyna jest karalne."

Być może w słownikach jest to słowo przez 1 L, lecz we wszystkich znanych mi grach/książkach, "Palladyn" występuje z drugim L.

Michaas
22-03-2004, 17:14
Oryginalnie dodany przez Adaras
"Palladyn - wszechstronnie uzdolniony, święty wojownik, żyje aby pomagać innym i wypełniać misje ku chwale państwa i swojego bóstwa. To właśnie palladyni wykonują często krytyczne misje, których nie podjął by się żaden inny wojownik. Zabicie Palladyna jest karalne."

Być może w słownikach jest to słowo przez 1 L, lecz we wszystkich znanych mi grach/książkach, "Palladyn" występuje z drugim L.

Możesz podać chociaż jeden przykład? Bo ja wszędzie spotykałem jedynie PaLadyna.

Wieczny Pustelnik
07-04-2004, 21:39
Mi pasuja obydwa i paladyn i palladyn :D

Borys Palldayn honoru
07-04-2004, 21:58
mi pasuje i to i to ale pisze palek :P a co gier z palladynem to min.gownoa paladyn:Warcraft 3,baldury oba newery wszystkie z dodatkami D&D w tibi przelozenie paladyna zostalo zbłednie przepisane jest tam "Palladin" a nie "Paladin"

MatKus
07-04-2004, 22:43
R u sure?
Właśnie wziąłem do reki książkę do D&D 3ed, podręcznik gracza, i pisze tam Paladyn przez 1 L.
Nie mam polskiego Nevera, więc nie mogę sprawdzić, ale w angielskim pisze Paladin, też przez 1 L, i jestem niemal na 100% pewien, że w polskim też było przez 1 L.

Rincewind
12-04-2004, 19:30
mi sie wydaje ze poprawnie jest paladyn i tak juz sie przyzwyczailem i palladyn dziwnie dla mnie wyglada

Vemlekos
13-04-2004, 08:46
i hwdp dla scierwa

she_devil
05-05-2004, 20:58
Chyba wiem skad to sie wzielo:)
Paladyn - nie brzmi z takim "akcentem", wydzwiekiem jak palladyn dlatoge pisze przez 2 l

H2O
16-05-2004, 21:36
Hehe ja i tak mowie i pisze palek :P

Mestre
22-05-2004, 14:38
Nieważne jak sie pisze :D

Paladyn to święty wojownik walczący ze złem.

Każdy kto nim jest nieważne w jakiej grze powinien być z tego dumny.

Slajt
22-05-2004, 16:33
NO I CO Z TEGO !? Niech każdy nazywa go jak chce !!!

By$iu
12-06-2004, 08:09
W te gry co ja gralem to zazwyczaj bylo paladyn(przez 1 L)ale wiekszosc i tak muwi palladyn(przez 2 L)

morderca_zwierzat
27-06-2004, 00:21
Pierwszą powazną grą w jaką grałem było Bg 1 i tam oczywiście jest Paladyn, i tak ma być, Palladyn, brzmi jakoś gejowsko, to już lepiej mówić palek, ablo jak ktoś woli Palladyn, to niech mówi Pal

Paladyni Rulezz- jestem Paladynem, i zawsze będe :baby: ale nie w Tibii

Walfir
05-07-2004, 18:58
Ja zawsze myslalem ze paladyn jest poprawnie ale kiedys w jakiejs grze bylo palladyn nie pamientam tylko w jakiej ;) a tak wogule po co zaprzatac sobie tym glowe najlepiej muwic Palek

Litawor
10-07-2004, 12:52
Nie chciało mi się czytać wszystkich postów więc od razu wam powiem, że pewnie w oczach niektórych "palladyn wygląda ładniej (ja tak nie uważam). Albo ludzie są po prostu głupi.

JohnyTest
28-09-2008, 13:30
Ja tam wole mówić "Paladyn", kojarzy mi się to z polską nazwą mocnego uzbrojonego po zeby rycerza, który bez względu na czas i miejsce ma przy sobie kusze lub dziarski łuk :)

Frapper
28-09-2008, 14:02
Ja tam wole mówić "Paladyn", kojarzy mi się to z polską nazwą mocnego uzbrojonego po zeby rycerza, który bez względu na czas i miejsce ma przy sobie kusze lub dziarski łuk :)

Na pech moderatora ty bez wzgledu na czas i miejsce nie masz mozgu.

Bluray
28-09-2008, 14:17
Ale wykopie każdą skamielinę.

Lord kasztanowiec
29-09-2008, 14:42
powinno byc przez samo l ... chociaz ogolnie sam nie wiem czemu paladyn to lucznik...ogolnie paladyn to rycerz poswiecony dobru lub jak w wiekszosci grach... hubryda rycerza z magiem...

CichyRumak
01-10-2008, 22:42
Paladyn (łac. palatinus, wł. paladino) - wybitny rycerz, wzór cnót rycerskich. Określeniem tym w literaturze średniowiecznej nazywano niektórych, archetypicznych wojowników, najczęściej 12 parów Karola Wielkiego (stanowiących zarazem jego drużynę przyboczną). Nazwa pochodzi od łacińskiego słowa comes palatinus (hrabia pałacowy), oznaczającego zarządcę dworu królewskiego, który zastępował monarchę przy wydawaniu sądów. W Polsce funkcje palatyna spełniał wojewoda. W literaturze, a współcześnie w grach fabularnych i komputerowych znaczenie słowa uległo zmianie, nie odnosząc się do urzędów dworskich, a raczej do klasy obdarzonych magicznymi umiejętnościami świętych wojowników.

źródło: Wikipedia.