Miranda -IM potędą jest i basta !
Adresy :
miranda-im.org (http://miranda-im.org) (angielska, trzeba robić wszystko samemu, czyli - dla zawaansowancy, albo świrów)
miranda.kom.pl (http://miranda.kom.pl) (polska strona, można na forum zapytać o pomoc itd..)
Na polskiej stronie dostępne są wstępnie poskładane archiwa, w trzech wersjach, oczywiście wszystkie po polsku (w większości)
Miranda jest wspaniałym programem, mimo że to dopiero wersja 0.4. Jej przewagą jest to, że wszystkie transporty realizowane są po stronie klienta. Nie ma zatem problemu takiego jaki występuje na Jabberze, gdzie wszysytko odbywa się po stronie serwera - a to na serwerze nie ma interesujących nas protokołów, a to znów serwer padł, i jesteśmy odcięci od świata.pozatym, to odemnie zależy, jakie protokoły sobie zainstaluję - można wszystkie, ale mam pełną dowolność w ich wyborze. Ostatnio, przez weekend, nie miałem co robić, więc się bawiłem swoją Mirandą. Aktualnie posiadam obsługę protokołów AIM, MSN, YIM, ICQ, GG, Tlen i Jabber. Posiadam także obsługę IRC, ale chwilowo jest wyłączona, ponieważ mam mIRC. Nic nie stoi na przeszkodzie doinstalować nowe wtyczki z miranda-im.org .
Zaletą Mirandy jest też to, że nie trzeba jej instalować. To co sciągamy, to tylko zzipowane archiwum. Można więc przenosić ją na PenDrive'ie. Dzięki temu otrzymujemy komunikator, który zawsze jest taki sam. Miranda, z dość małą historią i dużą ilością wtyczek zajmuje niecałe 10MB, więc jest to naprawdę niewiele, jak na program o takich możliwościach :D
Minusem dla początkującego użytkownika jest masa opcji, ale wszystkie są naprawdę świetnie opisane, więc wiadomo o co chodzi. Jeżeli nie chcemy się za wiele bawić, to po prostu wpisujemy numerek i pass ( czasami login i pass, to zależy od protokołu) i już.
Poniżej zamieszczę swoje kontakty - może ktoś zagada do mnie skądinąd niż GG :D Zamieszczę również listę plug-inów które mam u siebie - może ktoś będzie chciał się pobawić, a te pluginy są dość przydatne :D
AIM: Angust Savine
GG: 2714798
Jabber:
[email protected]
MSN:
[email protected]
Tlen:
[email protected]
Yahoo: scorcerer_savine
Report generated on: 12:34:12 of 26/04/2005 (day/month/year)
Operating System: Microsoft Windows 2000 [ver: 5.0.2195 Dodatek Service Pack. 4]
Installed RAM: 256 MBytes
Free disk space on Miranda partition: 19146 MBytes
Miranda IM version: 0.4
Build time: 16:44:07 of 07/04/2005 (day/month/year)
Nightly: No
Active Plugins:
aim.dll, ver: 1.1.0.0
autodbbackup.dll, ver: 0.3.1.1
changeinfo.dll, ver: 0.2.1.0
chat.dll, ver: 0.2.1.1
clist_classic.dll, ver: 0.4.0.0
countme.dll, ver: 1.0.3.1
dbeditorpp.dll, ver: 3.0.0.0
dbx_3x.dll, ver: 0.4.0.0
gg.dll, ver: 0.0.2.7
historysweeper.dll, ver: 0.1.1.3