Pokaż pełną wersje : Jak zrobić wojenną kuszę bez żadnych (albo nie) narzędzi profesjonalnych?
Anaconde
27-04-2005, 14:14
Cześć, wspomniał tu jeden jak uuk zrobić, ale ja mam inne pytanie. Jak zrobić kuszę? Nie mam żadnej wojny czy coś, ale w średniowieczu to było narzędzie diabła ;P . Chcę również perfekcyjnie i łatwo strzelać.
P.S. Jeszcze powiedzcie jak zrobić amunicję :]
Siema, ktoś zrobił podobny temat więc ja też sobie zrobie. W grze World of Warcraft znalazłem broń dla dwarfa- strzelbe. Skoro to było w WoW-ie to w średniowieczu było na 101% procent. Więc prosze was o korespodencyjny kurs robienia strzelb (najlepiej z luneta) bo chce precyzyjnie i lekko strzelać.aha i również bym chciał sie dowiedziec jak zrobic takie naboje żeby powalić stado sołoni nimi. Thx from mountain.
Pfffff....
zobaczyli, że w tamtym temacie jest taka popularność to teraz robia temat i myślą, że nikt tak nie pomysli...
Mack Abadrak
27-04-2005, 15:04
Hmm, wejdź na google?(www.google.pl)
Pisanie debilnych tematów nie ma sensu...
A kuszę najlepiej zrobić ręcznie... Bez profesjonalnych narzędzi się nie da
Anaconde
27-04-2005, 15:05
@Gorgi
Eee co? :P Nie chce nabijać postów czy tematów, tylko wiedzieć jak zrobić...
@Taśkwa
Cóż, ja nie proszę o strzelbe czy laserowy pistolet tylko o kusze. Mówiono mi, że wystarczy położyć dwie deski na krzyż, dać mały bełt (dokładniej to gruby patyk) i dać linkę z takim czymś, że można poprostu jak to w kuszy wystrzelić. Ale ja nie chce robić krzyża z(...) tylko jakąś dobrą kusze robioną mniej więcej w taki sposób jak koledzy z łukiem robili. Prosty i dokładniejszy opis, bo ja moge sobie wyrwać z szyi krzyżyk i zrobić kusze (me very evil... :P ) .
@Topic:
Szukałem na google, ale wybacz kolega u góry, nie chce kupować specjalnie gry, aby zrobić kuszę...
------
Jakieś propozycje "do tematu" ?
Mack Abadrak
27-04-2005, 15:39
Zrób łuk, ustaw poziomo, weź deskę, tak, aby z łukiem(z cięciwą) tworzyły kont 90 stopni, po czym przybij łuk do deski... na końcu deski przybij gwóźdź i załóż za niego cięciwę, mniej więcej tak...
spider-bialystok
27-04-2005, 15:54
Mówiono mi, że wystarczy położyć dwie deski na krzyż, dać mały bełt
A ja myślałem, że z kuszy strzałami się strzelało, a nie patykami zwanymi 'boltami' ;P.
Edit: Me sux
Baron Kaldrick
27-04-2005, 16:06
A ja myślałem, że z kuszy strzałami się strzelało, a nie patykami zwanymi 'boltami' ;P.
To głupio myślałeś, bo z kuszy strzelało się bełtami. Które wyglądały jak gruba strzała z dużym grotem. A kuszy domowym sposobem nie zrobisz, bo jest to w miarę skomplikowany, samostrzelny mechanizm, który nie działa przy pomocy twoich mięśni a siły naciągu.
http://www.smokingmirror.net/jr/pics/crossbow-p.jpg
Ja tylko chciałem przypomnieć, że zgodnie z polskim prawem na kuszę trzeba mieć zezwolenie tak samo, jak na broń palną. Zresztą, kusze już w średniowieczu były zakazane przez któregoś papierza, około 1100 roku (choć co do stosowania zakazu, to już inna bajka :P )
A skoro mowa o broni palnej, to w średniowieczu raczej jej nie było (no, może bardzo późne średniowiecze). Zresztą, wogóle produkować proch w europie zaczęto około XIII wieku dopiero, a ręczna broń palna wogóle pojawiła się dopiero koniec XIV wieku. A to, że w WoW krasnoludy mają broń palną wcale nie oznacza, że w średniowieczu była ona na 100%, bo wówczas oznaczało by to też, że i krasnoludy tu żyły na 100% :D
Baron Kaldrick
27-04-2005, 16:21
Zresztą, kusze już w średniowieczu były zakazane przez któregoś papierza, około 1100 roku (choć co do stosowania zakazu, to już inna bajka :P )
Nie samą kuszę, a kuszę szybkostrzelną, która potrafiła wypluwać z siebie bodaj do kilkunastu bełtów na minutę.
A skoro mowa o broni palnej, to w średniowieczu raczej jej nie było (no, może bardzo późne średniowiecze). Zresztą, wogóle produkować proch w europie zaczęto około XIII wieku dopiero, a ręczna broń palna wogóle pojawiła się dopiero koniec XIV wieku. A to, że w WoW krasnoludy mają broń palną wcale nie oznacza, że w średniowieczu była ona na 100%, bo wówczas oznaczało by to też, że i krasnoludy tu żyły na 100% :D
Ale w Arcanum krasnoludy biegają z laserowymi blasterami- tego już nie obalisz hahahahaha.
A tak wogule to był żart :P
Zrób łuk, ustaw poziomo, weź deskę, tak, aby z łukiem(z cięciwą) tworzyły kont 90 stopni, po czym przybij łuk do deski... na końcu deski przybij gwóźdź i załóż za niego cięciwę, mniej więcej tak...
Hmm, to chyba nie wyjdzie. Ja kiedyś strzelałem z kuszy (na koloniach nam pozwolili pod nadzorem strzelać do tarczy) i tam nie było takiej chudej cienciwy jak w łuku, tylko gruby sznur. (nie napinało się go ręcznie, tylko taką specjalną korbką)Poza tym gwóźdź jako mechanizm spustowy to chyba nie jest dobry pomysł -.-
A to co dał Baron Kaldrick (ta kusza z magazynkiem) to chyba już wyższa szkoła jazdy, takiego czegoś to sie w domu nie zrobi.
Tak się w sumie zastanawiałem: czemu w Tibii bełty to jakieś zaostrzone patyki, ta kusza, którą ja strzelałem miotała bełty przypominajace grube strzały (miały lotki).
no właśnie :/ ludzie nagrają się w Tibię, a potem mówią że bełt to naostrzony patyk -.-
:topic: btw. dlaczego szybko strzelna kusza została zakazana?
no właśnie :/ ludzie nagrają się w Tibię, a potem mówią że bełt to naostrzony patyk -.-
:topic: btw. dlaczego szybko strzelna kusza została zakazana?
A pomysl : czemu bomba atomowa jest taka grozna? -.- Kusza szybkostrzelna zostala zakazana, bo potrafila wypluwac ponad 30 strzal na minute - ustaw sobie linie 1000 kusznikow i popatrz, ile beltow wywala w ciagu...powiedzmy 5 minut.
Zreszta belt wcale nie musi byc "wieksza strzala" - jesli dosc gruby patyk jest dobrze zaostrzony, tez nie bedzie mial problemu z zabiciem.
Dr.Unknown
27-04-2005, 17:18
Powiem jeszcze raz, łuk, kusza, miecz i wogóle militaria sredniowiecza nie są wcale bardzo drogimi rzeczami, osobiście kuszy nie polecam, a dlaczego? Lepsza zabawa (i latwiej dostępny) z łukiem.
@Down
True, ponieważ jestem drobny i raczej nie przypakowany, to nawet półtorak kolegi był kiedyś dla mnie ciężki;p
Baron Kaldrick
27-04-2005, 17:42
Powiem jeszcze raz, łuk, kusza, miecz i wogóle militaria sredniowiecza nie są wcale bardzo drogimi rzeczami, osobiście kuszy nie polecam, a dlaczego? Lepsza zabawa (i latwiej dostępny) z łukiem.
A ja polecam ciężkie, dwuręczne topory. Zwłaszcza krzyżackie. Czemu? Bo zanim zdołacie je unieść, to dorośniecie na tyle, by nie bawić się czymś takim na podwórku...
@Dr.Unk
Popierał, łuk rox do zabawy...
@BK
Niezły pomysł :p
A co do bolta jak się nie podobają w Tibi zawsze można zamienić spr. na ten, który jest w spr. zrobionym przez slimaczka...
Tak wygląda:
http://img229.echo.cx/img229/681/s9734ae.png
zobaczyli, że w tamtym temacie jest taka popularność to teraz robia temat i myślą, że nikt tak nie pomysli...
Nie!!! Ja nie mogę... Ty jesteś idiotą? Dokładnie to samo można by napisać parę miesięcy temu porównójąc twój temat o kiełbasie do mojego o mleku. Człowiek się szybko uczy na błędach?
Anaconde
27-04-2005, 22:17
Ok, zpróbuję zrobić. Tylko potem jak poluzować cięciwę bez uszkodzenia np. palca? :p
@re:Majin Vegeta:
Fajny bolcik ;P
@re: spider-bialystok
Tiaa, a miecze mają ostre kolce na swoim ostrzu, czyli bardzo okrągłą kulą :D
@re: Superman
Dzięki za poparci ;)
Mariuszhero
14-02-2007, 22:36
Ja mam własną kusze którą zrobiłem z kawałka dębowej poręczy i listewki też dębowej (w tamtym roku wujek kładł mi w domu dębowe schody. Bełty zrobiłem z bambusa a groty z przekształconego gwoździa (podobne do grotu liściastego). lotki z tektury bo wiadomo pióra wykluczone bo ptasia grypa:P. Cięciwa z sznurka owiniętego cienkim miedzianym drucikiem. Cięciwę zakładam na gwuzdek który ma ucięty łepek. Mechanizm spustowy na zasadzie dźwigni (jedno ramie podkładam pod cięciwę a drugie naciskam i cięciwa się zwalnia). Bełt leci na jakieś 20m i wbija się w drzwi.
Zrobiłem parę zdjęć na komie ale niestety nie mam kabla:( .
Jak ktoś ma jakieś pytanko to niech pisze na:
[email protected].
Spytaj sie wiezniow. To dopiero sa kombinatorzy zrobili kusze z papieru 8o, ktora zabila czlowieka. :confused:
Do zrobienia kuszy nie trzeba super extra narzedzi, wystarczy tylko troche wyobrazni.
Panowie, na to trzeba mieć zezwolenie. :D
Ja mam własną kusze którą zrobiłem z kawałka dębowej poręczy i listewki też dębowej
Kurde, to ci dopiero archeolog. Trzeba zainstalować chyba moda do forum, żeby autozamykało stare tematy :P
A na dodatek jeszcze zciemniacz lub niewiedzący :P Z Dębu nie zrobisz łuczyska (czy jak to się zwie) w kuszy czy łuku z prostej przyczyny - dąb jest sztywny i kruchy. Prędzej połamiesz tą listewkę, niż ją sensownie wygniesz.
Nom, kusze probowałem po domowemu zrobic i nic... probowalem z jakies 5 razy i nic ale ten tam pare razy up ma racje z lukiem to jest leprza frajda sam mam luk z leszczynki... sam robilem (moge zalaczyc screena jbc.). suszyłem z pare miesiecy + podczas uzytkowania strzaly sam robie. lotki sa paierowe ale co tam dobre sa... na pare hitow ( w koncu w sredniowieczu nikt po wojnie se strzal raczej nie wyciagal z deadow). Luk dobry, jestem zadowlony e swojej pracy ( zasieg do 70 m. wg. mnie to niezle jak na recznie robiony) XD
Na repliki broni z przed 1800r (czy coś koło tego) nie trzeba zezwolenia.
Teoretycznie w domu zrobić kusze sie da, nie wiem jak z praktyką.
Nom, kusze probowałem po domowemu zrobic i nic... probowalem z jakies 5 razy i nic ale ten tam pare razy up ma racje z lukiem to jest leprza frajda sam mam luk z leszczynki... sam robilem (moge zalaczyc screena jbc.). suszyłem z pare miesiecy + podczas uzytkowania strzaly sam robie. lotki sa paierowe ale co tam dobre sa... na pare hitow ( w koncu w sredniowieczu nikt po wojnie se strzal raczej nie wyciagal z deadow). Luk dobry, jestem zadowlony e swojej pracy ( zasieg do 70 m. wg. mnie to niezle jak na recznie robiony) XD
To mnie rozwaliło, ten język, na co dzień też mówisz, ile barcelona oddała hitów na bramke i w jakim secie pójdziesz do szkoły, nie mówiąc o tym ile dedów jest w szklanej pułapce na polsacie o 20?:D
Korektor
05-05-2007, 22:47
A skoro mowa o broni palnej, to w średniowieczu raczej jej nie było (no, może bardzo późne średniowiecze). Zresztą, wogóle produkować proch w europie zaczęto około XIII wieku dopiero, a ręczna broń palna wogóle pojawiła się dopiero koniec XIV wieku.
Oj Matkus. Do Europy proch przybył z okolic dzisiejszego Iraku, dawniej z Królestwa Baghdadu w XIIIw. Broń palna na początku była w postaci armat i czegoś w stylu ówczesnego moździerza. Ponadto w XVw. zaczęto produkować (min. w Polsce i Szwajcarii) Broń ręczną w postaci pistoletu. Były mało popularne, długo się je przeładowywało. Następnie powstały karabiny. Pojawiły się już w okolicach XVIIw. W XVIIIw. w większości krajów Europejskich już broń palna była jednym z podstawowych elementów wyposażenia żołnierza, a potężne salwy muszkieterów potrafiły powstrzymać oddział kawalerii. W XIXw. A dokładnie w połowie, w Stanach zaczęto produkować bronie zbliżone budową, działaniem i wyglądem do dzisiejszych. Powstały rewolwery i Winchestery (karabiny). OD mniejwięcej 1920r, bardzo popularną bronią była Pepesza. Używali jej Ruscy, jednocześnie sprzedając nadmiar włoskiej Mafii i Francuzom.
Więc jak widzisz, w średniowieczu już była broń palna. I to nawet wcześnie.
Belizariusz
06-05-2007, 14:42
Tutaj znajdziecie wszystko www.lucznictwo.dl.pl
Miłego strzelania;)
Vanhelsen
06-05-2007, 16:57
Kurde, to ci dopiero archeolog. Trzeba zainstalować chyba moda do forum, żeby autozamykało stare tematy :P
A na dodatek jeszcze zciemniacz lub niewiedzący :P Z Dębu nie zrobisz łuczyska (czy jak to się zwie) w kuszy czy łuku z prostej przyczyny - dąb jest sztywny i kruchy. Prędzej połamiesz tą listewkę, niż ją sensownie wygniesz.Nie dość, że archeolog to z żyłką pisarza fantasy ;)
Na repliki broni z przed 1800r (czy coś koło tego) nie trzeba zezwolenia.
Teoretycznie w domu zrobić kusze sie da, nie wiem jak z praktyką.Nie na REPLIKI ale na oryginalne...
Mariuszhero
10-06-2007, 18:37
A na dodatek jeszcze zciemniacz lub niewiedzący :P Z Dębu nie zrobisz łuczyska (czy jak to się zwie) w kuszy czy łuku z prostej przyczyny - dąb jest sztywny i kruchy. Prędzej połamiesz tą listewkę, niż ją sensownie wygniesz.
Też do tego doszedłem po 4 złamanych listewkach. Teraz zrobiłem nową kuszę.
Zero dębiny, łuszysko zrobione z 4 metalowych płaskowników, każdy z nich jest mniejszy od poprzedniego. Aby je zamocować zrobiłem w "korpusie" nacięcie o głębokości równej szerokości płaskownika i grubości złączonych razem 4 płaskowników. Nacięcie jest na początku "korpusu" i odległe od krawędzi o jakieś 3cm (tak aby po naprężeniu łuczyska nie rozerwało ono przedniej części "korpusu"). Wszystkie 4 płaskowniki są złączone razem taśmą klejącą tak aby po zwolnieniu cięciwy nie wpadały w wibracje. Myślę że pomogłem, w razie jakiś pytań pisać na adres
[email protected]:p
umieścił bym obrazek ale nie wiem jak to zrobić
Descartes
10-06-2007, 18:48
Uploadujesz na www.foteka.pl i kopiujesz gotowy kod do posta.
Cześć, wspomniał tu jeden jak uuk zrobić, ale ja mam inne pytanie. Jak zrobić kuszę? Nie mam żadnej wojny czy coś, ale w średniowieczu to było narzędzie diabła ;P . Chcę również perfekcyjnie i łatwo strzelać.
P.S. Jeszcze powiedzcie jak zrobić amunicję :]
kusze mozna zrobic naj lepiej z buka albo s bardzo wytrzymałego drewna
1.zrobic łuk ok 35cm
2.wystrugac okragły kolik ok 40cm a z gury zeby był prosty
3.trzeba przymocowac łuk do kolika na koncu pala\
teraz najtrudniejsze trzeba zrobic spust ............:;
Zalgadis
18-03-2008, 19:06
up@
Ta, napewno autor zobaczy twojego posta po 3 latach zwłaszcza że jest zbanowany
Walekifa
18-03-2008, 20:09
mój brat zrobił kusze w prosty sposób. Wziął deskę,którą kroił wzdłuż przez środek mniej więcej do połowy.przedział jakiś pręt w szerz(w środku) no i przymocował po dwóch stronach linkę jako cieńciwe. Linka znajdowała się w środku,tam gdzie kroił. Napinało się ją,po czym zablokowywało gwoździem wkładanym od góry(trzeba było zrobić otworek na gwóźdź. do środka wkładało się bełt,a do tego gwoździa był przyczepiony sznurek.Po załadowaniu kuszy wystarczyło pociągnąć za sznurek który odbezpieczał cieńciwe w środku deski i leciało. Całkiem efektywna.
http://img229.imageshack.us/img229/9521/kuszaqr0.jpg (http://imageshack.us)
gutmistrz0
19-06-2009, 01:14
witam sam zrobiłem kusze :)to jest naprawdę bardzo łatwe bierze się kołek od palety robi się otwór na cyngiel o twór na sprężynę aby cyngiel się nie otwierał pod wpływem nacisku linki do cyngla wzdłuż belka trzeba zrobić wyżłobienie na szczałe tak aby do połowy chowała się .Na początku przymocować jeden liść resora ja akurat mam 2 Najlepiej linkę przymocować stalową i dobrze skręconą :evul:i drzwi od stodoły przebija na wylot pozdro
chyba ukochany temat archeologów gdyż regularnie co pare lat go odświeżają... pie***ol kusze zacznij bić z axa ;/
vBulletin® v3.7.0, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.