PDA

Pokaż pełną wersje : DLACZEGO POMIATACIE NEWB!?

Danzaah
18-09-2003, 13:46
Dlaczego tak szastacie nowymi graczami Tibii? Przyklad taki koles na 1-2-3 lvlu sie zapyta troche bardziej doswiadczonego gracza o prosta rzecz, ktorej NEWB akurat nie wie, a ten go wysmiewa, sadzi "lol"e na caly ekran, ja zanim zaczelem grac troche podpatrywalem kolegow i ze mnie nikt sie nie smieje, ale pomyslcie ze taki poczatkujacy gracz potrzebuje wsparcia, pomagajcie im!!! Ja ostatnio jednego uratowalem przed smiercia!!! Moze przynajmniej go to niezniecheci do dalszego grania!

Tak wiec apeluje o wyrozumialosc! BUM :P

BTW: Polska dla Murzynow, Tibia dla Polakow! Moje poje***e motto , ofkoz z tymi murzynami zartowalem choc nie mam nic przeciwko niem... C.Makelele rlz!!!

Danzaah - 6lvlowiec - Danubi!!! - jezeli NEWBIE chcieliby o cos zapytac, niech pisza - [email protected] - FIN

MatKus
18-09-2003, 14:16
Ja np. nigdy nie "pomiatam" newbie.
Niecierpię natomiast noobów. Nie mam nic przeciwko newbie, którzy nie wiedzą wszystkiego (przecież nikt nie urodził się z tą wiedzą) i pytają. Ale wkurzają mnie tacy, co pytają, bo nie chce im się najpierw sprawdzić samemu (w instrukcji, na stronach o tibii). Po co czytać instrukcję, skoro można zapytać doświadczonego gościa. A że on akurat poluje na coś ciężkiego i nie może odpowiedzieć... a to świnia, no, nie chce mi odpowiedzieć. A że gada z 30 typami na raz, bo akurat ma dzień dobroci i odpowiada ludziom... a to świnia, muszę 10 minut czekać, zanim raczy mi odpowiedzieć. A jak mnie w grze ludzie pytają "Hej, ty jesteś moderem na tibia.pl, ty jesteś dobry i doświadczony... Jak sie wchodzi po drabinie, albo jaki loot wypada z potwrka XXX....." to już mnie dobijają takim czymś i mam ochotę przeprowadzić na nich małą demonstrację SDków.

Yogi
18-09-2003, 14:21
a gdy jeszcze podchodzi do ciebie taki n00b i prosi zebys dal mu p-seta lub cos roofnie drogiego to dopiero dopada mnie nerwica

kiedys tez przyczepil sie do mnie taki n00b-sorc i ciagle prosil o kase. a dlaczego? bo kupowal wszystkie czary po kolei! po co? hmmm... to chyba tylko on wie

<edit>
albo ci ludzie co chodza po miescie i prosza o 2 gp na parcela [niezle przy tym spamujac tak BTW]
nie latwiej byloby zejsc do kanalow i zabic 2 trolle/bugi/raty?

ps.
do calej swojej obecnej wiedzy na temat tibii doszlem czytajac FAQ i rozne fora. nigdy nikogo nie pytalem o nic. samodzielnosc to bardzo dobra cecha :P

Danzaah
18-09-2003, 15:03
Bardzo ciekawe odpowiedzi, z ktorymi bardzo sie zgadzam, ale milem takze przypadek, ze gosc chcial znalezc jakes podlo do questu i sie zapytal, bylem szczesliwy ze mnie :0 choc nie znalem odpowiedzi, to bardzo chscialem mu pomoc...

UWAGA: dla Newbies, poczytajcie sobie siakies dokumentacje, a zycie z Wami bedzie latwiejsze :P
sam sie do tego dostosuje bo z 6lvlem sam powinienem sie nazywac Newbiesem:) pozdrawiam wsystkich :D!!

MatKus
18-09-2003, 15:33
pudło do questu... No, akurat domyślam się o co chodzi, ale jak by mnie zapytał ktoś, kogo nie znam, to też bym wyśmiał pewnie. No, może nie wyśmiał, ale wyjaśnił, że to jest quest, a questy wykonuje się samemu ewentualnie z pomocą kumpli, a skoro ja go nie znam, to nie jestem jego kumpel, więc papa.

Nie lubię także ludzi, którzy nie znają podstaw netykiety i/lub zasad dobrego wychowania i nie wiedzą, że nie należy krzyczeć, jeśli to nie jest konieczne(patrz - temat posta)

Danzaah
18-09-2003, 18:43
Rozumie i zgadzam sie z tym, ze questy powinno sie wykonywac samemu...

Ale trzeba brac pod uwage tez kilka opcji. m.in:
-to ze koles gra dopiero pierwszy raz, a prawie wszedzie szukal i nie moze znalezc
-nie ma kolegow bo dopiero zaczyna grac
-co do netykiety (to nowi juz tak maja, mysla ze chyba ich nikt nie slyszy, wiec czsaem krzycza, co bywa wkurzajace, zreszta i obcykani gracze pokrzykuja..

Tak wiec, chodzilo mi tylko o to, azeby bardziej doswiadczeni gracze pomagali tym slabszym wedle rozsadku oczywiscie, bo co np zlego zrobil koles, ktory bijac szczura (i zauwazywszy ze podchodzi do niego drugi klient i tez zaczyna go bic) powie ze to jego szczur:) A ten drugi odrazu go wysmiewa, to takiemu graczowi zapewne odchodzi ochota na granie, bo dla niego te 3gp co wyleci ze szczura to juz COS!!

No wiecej nie mam nic do dodania ;P See you in TIBIA, a wlasnie tworze stronke na temat TIBII, chetni do wspolpracy!?!?! PISAC! [email protected]

Alchemiko
18-09-2003, 18:44
CZesto bywa tak, ze osoba na wysokim lvl, jest powazna, bo gra juz swoje w tibie, i wie jak jest.
Ceni swoja ciezko zdobyta wiedze.

A jak sie doczepi taki beginn. i zacznie wypytywac o najprostsze zeczy, na ktorych temat pelno jest postow na forach, w tutach i faq'ach.

Kazdy ma swoja cierpliwosc, pomoze 1,2,5, ale na 6 braknie mu juz cierpliwosci.

Sam mam lekkie zwatpienia, jak na 1 dzien dostake ~20 msg na gg, jak grac w tibie.

Ten post nie ma usprawiedliwiac tych, co sie smieja z Newbie, tylko ma wytlumaczac newbie, dlaczego sie z nich smieja.

Grzybek
07-10-2003, 15:13
Drobna rada dla newbi:

Przeczytaj 10% tego co jest na forum a będziesz wiedział 90% rzeczy o Tibii.