zaloguj się

Pokaż pełną wersje : Potrzebuję rady plz

soofka_15
03-03-2004, 20:57
Dużo słyszałem o sesjach RPG ale nigdy w takiej nie uczestniczyłem. Co muszę kupić żeby nauczyć się grać w takie gry z kumplami? Ewentualnie prosiłbym jakieś adresy stronek na ten temat. :D

U$3r
03-03-2004, 21:36
Oryginalnie dodany przez soofka_15
Dużo słyszałem o sesjach RPG ale nigdy w takiej nie uczestniczyłem. Co muszę kupić żeby nauczyć się grać w takie gry z kumplami? Ewentualnie prosiłbym jakieś adresy stronek na ten temat. :D

Zalezy w co bys mial ochote grac...tj jaki klimat, bo Wszelkie Vampiry i Wilkolaki oraz pochodne to Swiat Mroku, jakies cybernetyczne wizje o eksplozji atomowki to cyberpunk...Itp..co cie interesi...A co do sesji, sa to spotkania graczy na ktorych graja w swoje uubione rpg, gre prowadzi mistrz Gry , on jest enginem :P Wysztsko przede wszystkim zalezy od niego, ale tez od wyobrazni jesli zbynio nie masz jej rozwinietej zwroc swojego RPG do sklepu :D

U$3r

MatKus
03-03-2004, 21:45
RPGów jest naprawdę masa i w bardzo różnych klimatach. Ogólnie, to najpierw musisz sobie odpowiedzieć na dwa pytania : W jakim klimacie to ma się dziać i z jakim nastawieniem do postaci.
Klimat to np. fantasy, s-f itp, tu chyba wiadomo
jeśli chodzi o nastawienie do postaci, to chodzi mi tu o tzw. heroic i non-heroic. Heroic to rodzaj gier, gdzie postać praktycznie od początku jest kimś więcej, niż zwykłym zjadaczem chleba. Od początku jest swego rodzaju herosem, jest silniejsza, mądrzejsza, zręczniejsza... po za tym w heroicach postacie są dość niewrażliwe na ataki, bo są w stanie przezyć często kilka ciosów mieczem itp. . Non Heroic to gry, gdzie gra jest bardziej realistyczna, gdzie musisz zachowywać się bardziej, jak w prawdziwym rzyciu (celny silny cios mieczem = poważna rana i/lub śmierć) ).

W polsce (i wogole chyba na świecie) popularniejsze są heroic, większość ludzi chce się wcielać własnie w jakiegoś "supermana".

Najpopularniejsze chyba w polsce systemy RPG to : fantasy

Dungeons and Dragons (najstarszy wogole system RPG, obecnie dostępny po polsku w 3 edycji, chyba najpopularniejszy na świecie)
Warhammer
Earthdawn
Vampir

S-F
Cyberpunk
Neuroshima (polski system)

Oczywiście systemów RPG jest mnóstwo, setki książkowych, i tysiące autorskich dostępnych do ściągnięcia z netu za free.

Moim zdaniem najlepszym systemem jest D&D, ale wiem, że zapewne wiele osób się ze mną nie zgodzi. Tak na prawdę jednak 80% udanej zabawy to dobry mistrz gry i fajni gracze, a wybrany system to tylko 20%

A co potrzebujesz : Przede wszystkim chęci :D Przy odrobinie chęci i pomysłowości da się zagrać bez żadnych książe, w wymyślanym na bierząco świecie itd. Jednak chyba o wiele łatwiej i wygodniej skorzystać z gotowych zasad. Książki najlepiej kupuj gdzieś w sklepie, np. w Empikach prawie zawsze coś znajdziesz, a jak nie, to jest w necie trochę sklepów internetowych, wystarczy poszukać. akurat książki do D&D można kupić na stronie wydawcy : www.isa.pl , do innych systemów musisz poszukać se sam (choć pewnie zaraz ktoś tu poda linki :P)

a tak wogole, to polecam ten link : www.tibia.pl/ag.htm

soofka_15
04-03-2004, 10:25
Thx za wyczerpujace odpowiedzi. Mnie interesuje klimacik a la Tibia i chyba bardziej non-hero z tego co tu przeczytalem. Gdzie mogę zdobyć zasady takich gier i karty gracza?

U$3r
04-03-2004, 16:28
Zeby zdobyc zasady i karte gracza musisz kupic podrecznik gracz albo cos takiego... klimat a la Tibia to moze D&D, mozes nabyc o w kazdym wiekszym miescie. W Bydgoszczy taki "specjany" sklep nazywa sie feniks, w Poznaniu jest chyba Bard, w toruniu feniks..a gdzie ty mieszkasz?

U$3r

eerion
04-03-2004, 16:58
Wystarczy skserować karte, a xięgi sa w empikach :)
no wiesz ciężko będize znaleźć grę a la Tibia.
Osobiście polecam D&D w której jestem MG

Wiewiur
07-03-2004, 17:27
wszystko to mozna unlegal znależc w necie :D
osobiscie polecam jak mój poprzednik D&D lub Warhamer

sam nie mam doswiadczenia i jestem zielony ale te 2 najbardziej mi sie podobają (narazie)

Dark Trigger
07-03-2004, 18:44
ja osobiscie rowniez polecam warhammer
to bardzo wciogająca gra

Dj Nekro
07-03-2004, 19:22
Napisz to po ludzku ;) , to ci pomoge :D

Zureq (RUBERA)
07-03-2004, 19:52
Oryginalnie dodany przez Wiewiur
wszystko to mozna unlegal znależc w necie :D

W necie? Co? GDZIE? Warhammer?:D A podasz adres stronki, bo ja szukam i szukam i same dodatki :( Z qmplami gra(łe)m, a nie mam podręcznika gracza, a kserować mi się nie za bardzo chce, bo kserówka kserówki kserówki... nie wyglądałaby już najlepiej :P Osobiście polecam ten system. Najlepszy dla newbies, a do tego da się go dowolnie zmieniać według swoich upodobań ;)

EDIT: Wiewiur, a ty przypadkiem nie jesteś tym wiewiorem z tawerny RPG?:P

zadki
08-03-2004, 08:21
Jeśli zaaczynasz dopiero RPG zaacznij od warhammera, ale nie będziesz zazdowolony z niego po 1 roku grania gdyż jego zasady są tak podstawowe jak tylko się da i podczas grania odkryjesz wiele niedokładnności. A polecam (jeśli jusz troche pograsz w RPG)shadowrun dosyć skąplikowane zazsady ale jest bardzo ciekawy to połączenie fantasy i cyberpunka. Oczewiście magia smoki elfy trole(i wiele więcej) oraz nowoczesna technologia karabini samoloty wektorowce itp. :D

MatKus
08-03-2004, 11:52
W necie? Co? GDZIE? Warhammer? A podasz adres stronki, bo ja szukam i szukam i same dodatki
To słabo szukałeś :D
tu masz adres ciekawego FTPa. do downloadu wystarczy logowanie anonymous 150.254.71.12

Mi akurat shadowrun się nie podoba, ale to kwestia gustu.
Polecić mogę przede wszystkim D&D - na początku wydaje się być prosty i żeby zacząć grać wystarczy pobierznie przejzec książki, a z czasem zauważycie, że zasad jest sporo i autorzy bardzo dopracowali system ( w końcu to już 3 edycja, a tak na prawdę to nie wiem, która (D&D, AD&D, AD&D2 D&D3 i masa pośrednich zmian w różnych książkach :P ). Ale tobie wystarczy Podręcznik Gracza, ewentualnie Podręcznik Mistrza Podziemi i Księga Potworów do 3 edycji (można kupić PL albo poszukać na necie i ściągnąć angielskie)
Polecam też EarthDawna - o ile mechanika walki jest może ciut bardziej skomplikowana, to z kolei magia jest lepiej rozwiązana moim zdaniem, niż w D&D, choć czasem odnoszę wrażenie, że jest zbyt potężna i niewyważona między poszczególnymi klasami.

Myshacheq
03-01-2005, 18:41
Hmmmm podoba mi się to nawet bardzo i może zaczne grać w RPG
Czy może zna ktoś jakąś strone, forum lub co bądź gdzie mógłbym zagrać w np. D&D, bo czuje, że moi znajomi są na to za głupi:P