Pokaż pełną wersje : Zakończenie Czy Początek?
Wayne Rooney
07-05-2005, 18:23
Date 8.V.1945 Chyba kazdy zna, wiec nie ma sensu tu o tym mowic. Ale jutro dobiega 60 rocznica zakonczenia wojny. Ale dla kogo zakonczenia? Dla polakow sie zakonczylo w 1989r. Jak sądzicie czy po 1945 polakom bylom lepiej i krajom nadbaltyckim? A dzis obchody w Rosji, ktorzy "wbili nam noz w plecy" Nawet nie chcą przeprosic nas za to co zrobili za wojne za Katyń.
Widze, ze jestes jednym z tych, ktorzy dali sie nabrac na TV nagonke na Rosjan.
Dla Polakow wojna zakonczyla sie w tym samym dniu co dla Niemcow czy Rosjan. Gadanie, ze przed 1988 roku bylismy pod "okupacja" dla mnie jest jednym wielkim shitem. Ot - poprostu nie ma innych materialow.
TO, ze wbili nam now w plecy to fakt - ale po co caly czas mowic tylko o tym?? MOze zerwijmy stosunki dyplomatyczne z nimi co??
Historia jest historia. Trzeba o niej pamietac i mowic, ale nie mozna kazac pokoleniu XXI wieku przepraszac za cos co zrobili ich przodkowie.
Czy Szwedzi przepraszaja nas za Potop??
A mi i mojej rodzinie w czasie tej, jak to nazwałeś, wojny (jakiej wojny? okupacji to zrozumiem, ale wojny?) żyło się znacznie lepiej, niż teraz. Jak człowiek chciał pracować, to pracował, teraz muszę łazić co trochę od firmy do firmy błagać niemal o pracę, a jak już ją mam, to cały czas żyję w stresie, że zaraz ją stracę.
Kiedyś, jak człowiek chciał jechać na wczasy, to brał urlop i jechał. W prawdzie tylko po polsce, ewentualnie do innych krajów bloku wschodniego, ale jechał. Teraz jak biorę urlop, to jadę do niemiec do pracy, bo w polsce praktycznie całą pensję się przejada.
Owszem, nie przeczę, że zdarzeń takich, jak Katyń, na pewno do pozytywnych w żaden sposób nie da się zaliczyć, jednak ogólnie według mnie było lepiej.
$corcerer
07-05-2005, 18:57
Różnica jest taka, że kiedyś była forsa, a w sklepach pustki, teraz z kolei jest odwrotnie - sklepy pełne, ale w kasie pusto...
Ale niech żyje kapitalizm i wolność słowa :)
Teraz splacamy kredyty ktore zaciagneli rosjanie i dzieki ktorym wtedy "lepiej" sie zylo...
Shanhaevel
07-05-2005, 19:13
Pozostaje nam usiąść i czekać na lepsze czasy...
Pozostaje nam usiąść i czekać na lepsze czasy...
Wlasnie w Polsce tak jest bo 90% spoleczenstwea mysli w ten sposob. Ja nie mam zamiaru usiasc i czekac...
Mack Abadrak
07-05-2005, 20:14
Hmm, komunizm był specyficznym systemem...
Narazie jest gorzej, miejmy nadzieję, że będzie lepiej, bo wszystko ku temu zmierza. Narazie panuje w kraju większa bieda, za komuny nikt nie narzekał, bo wszyscy mieli tyle samo- nic, a teraz jedni mają dużo(czytaj za dużo) drudzy nic, a trzeci średni...
A mi się czasy, które mamy teraz zdają idealne (być może dlatego, że mam 15 lat), ale żyje mi się całkiem przyzwoicie, choć specjalnie bogaty nie jestem. Te czasy kocham, a może i wy pokochacie, kiedy będziecie mogli pracować za granicą, legalnie. Tak myślę.
Radek 666
07-05-2005, 22:01
Wlasnie w Polsce tak jest bo 90% spoleczenstwea mysli w ten sposob. Ja nie mam zamiaru usiasc i czekac...
W takim razie co masz zamiar robić? Chyba nie polecisz do telewizjii, i nie powiesz, żeby wszyscy postępowali inaczej, bo tak jak teraz jest źle. Gdyby nawet, to 99% ludzi by cię wogle olała.
Jedno jest pewne: Polacy nie lubią ani Niemców ani Rosjan...
Za to nie wiedzieć czemu lubią USA.
Date 8.V.1945 Chyba kazdy zna, wiec nie ma sensu tu o tym mowic. Ale jutro dobiega 60 rocznica zakonczenia wojny. Ale dla kogo zakonczenia? Dla polakow sie zakonczylo w 1989r. Jak sądzicie czy po 1945 polakom bylom lepiej i krajom nadbaltyckim? A dzis obchody w Rosji, ktorzy "wbili nam noz w plecy" Nawet nie chcą przeprosic nas za to co zrobili za wojne za Katyń.
Widac teksty na zywca wyciagniete z TV. To co napisales az razi blednym podejsciem. Przeciez o tym ze Polacy beda po zakonczeniu wojny zyli pod "berlem" rosjan zadecydowaly 3 osoby: Winston Churchill, Franklin Delano Roosevelt oraz Józef Stalin. To oni wybrali sobie "strefy wplywow". Oraz mowienie, ze Rosjanie wbili nam noz w plecy to troche za duzo, fakt faktem ze oni pomogli nam pokonac niemcow. Tyle ze niestety Stalin byl tak pazernym czlowiekiem ze chcial wszystko dla siebie, no i pozostala dwojka z "Wielkiej Trojki" dala mu to co chcial
O komunizmie sie nie wypowiadam - urodzilem sie w 1989r. i komunizm znam z opowiesci rodzicow oraz dziadkow. Moze brakowalo jedzenia ale kazdy czlowiek mial "obowiazek pracy" i to ulatwialo w duzej mierze zycie, poniewaz nigdy nie zostales bez roboty.
Pogromca pk
07-05-2005, 22:35
Co do narzekan na dzisiejsze czasy:
Jedna z przyczyn upadku komunizmu BYL wadliwy system ekonomiczny. Nie wiem czego oczekujecie, ze po 50 latach komunizmu w wykonaniu radzieckim mozna w kilka lat zmienic kraj? Fakt, przez te 15 lat nie zrobiono wszystkiego co mozna bylo zrobic, zaniedbano wiele rzeczy, ale na Boga... mowic ze za komuny bylo lepiej...
ludzie byli weselsi? pewnie, jak sie stoi w kilkumetrowych kolejkach za papierem toaletowym to co ma sie innego do roboty - zarty sie opowiada (byle nie zakazane, bo jak zlapia to...), mozna sobie kakao zrobc z octu, pelno go w sklepach, a i gazetki i telewizor poogladac mozna, w ktorym rzetelne informacje sobie leca... na wakacje mozna wyjechac do bulgarii nawet.
Ludzie ktorzy byli przeciwko komunizmowi (wielu z nich przez to duzo stracilo, jedni siedzieli w wiezieniach, inni stracili prace...) na pewno nie uwazaja ze zyjemy w raju, ale watpie zeby sie spodziwali, ze ktos powie "za komuny bylo lepiej".
Jak komu, jak komu... kto wam broni jechac na bialorus? lepiej byc w tej unii niz w tamtym... zwiazku.
W takim razie co masz zamiar robić? Chyba nie polecisz do telewizjii, i nie powiesz, żeby wszyscy postępowali inaczej, bo tak jak teraz jest źle. Gdyby nawet, to 99% ludzi by cię wogle olała.
Co mam zamiar robic. Widzisz problem w tym, ze dla mnie w tej Polsce wcale nie jest tak zle. Mam dobrze platna prace, nie musze sie zastanawiac czy jutro bede musial stac pod kosciolem i zebrac. A jak komus tak bardzo przeszkadza sytuacja terazniejsza i nie robi NIC to nie ma najmniejszego prawa krytykowac IMO.
I jeszcze jedna sprawa - w Polsce tak naprawde nigdy nie bylo komuznizmu. Chciano go wprowadzic, ale Polska wladza wtedy byla, zreszta tak samo jak teraz, nastawiona na kase. Zatrzymalismy sie na socjalizmie.
moim zdaniem nie ma szans aby Rosja uznała to jako okupację i przyznała iż było to złe. Z jednego prostego powodu- schematu polityki Rosjan. Za każdym razem, czy to rozbiory czy atak we wrześniu 1939, Rosja znajdywała dyplomatyczny powód do swojej interwencji, starając się usprawiedliwić na arenie politycznej.
Oraz mowienie, ze Rosjanie wbili nam noz w plecy to troche za duzo, fakt faktem ze oni pomogli nam pokonac niemcow.
LOL? I Ty mówisz o błędnym rozumowaniu? Rosjanie zostali aliantami, bo szfaby ich zdradziły, to co mieli zrobić? Wiesz ilu Polaków wymordowali Rosjanie już jako alianci? Nie? To szkoda.
Co do tego czy za komuny było lepiej to w 100% podpisuje się pod słowami Pogromcy pk.
Co z tego, że każdy miał pracę jak:
1. Były tworzone nikomu nie potrzebne stanowiska, a w miejscu, gdzie mógł pracować jeden człowiek, rodzielano je na dwóch, albo trzech.
2. Po co były pieniądze (a było ich nader mało, tyle, że każdy miał mniej więcej równo) jak nie miałeś co za nie kupić?
Tak jak powiedział Pogromca, nie chciałbym pić kakaa z octu, po który jeszcze stałem 3 godziny w sklepie ;).
P.S. Bezrobocie dzisiejsze, w dużej mierze wynika z prostej rzeczy:
Np. taki polonista, który załóżmy niedawno stracił pracę w szkole, odrzuci wszelkie prace typu mycie okien i inne 'mniej poważne' zajęcia, bo będzie na to zbyt dumny.
I tacy potem narzekają, że pracy nie mają, odrzucają po kolei każde zajęcie, które jego zdaniem jest 'mniej chlubne' niż właśnie np. praca polonisty i biadolą.
Np. taki polonista, który załóżmy niedawno stracił pracę w szkole, odrzuci wszelkie prace typu mycie okien i inne 'mniej poważne' zajęcia, bo będzie na to zbyt dumny.
I tacy potem narzekają, że pracy nie mają, odrzucają po kolei każde zajęcie, które jego zdaniem jest 'mniej chlubne' niż właśnie np. praca polonisty i biadolą.
No ja na jego miejscu robilym tak samo. Tzn biadolil. Nie po to konczylem liceum, zdalem mature, zrobilem studia, zeby przez 12h dziennie pracowac w Biedronce czy innym Championie za 600zl.
A kiedys bylo tak, ze jesli nie chciales robic, trafiales do wiezienia. Bezrobocie dzisiejsze nie jest tak bardzo zasluga naszej gospodarki, tylko wymagan pracodawcow. Jak przeczytalem gazete wroclawska z ofertami pracy, spadlem z krzesla. Aby obslugiwac pojazd widlowy (taki do podnoszenia roznych towarow) potrzeba WYZSZEGO WYKSZTALCENIA (sic!), znajomosci jezyka angielskiego i najlepiej drugiego jezyka obcego (SIC!). Dostajesz za taka prace ok 900zl "na czysto". A co maja powiedziec ludzie, ktorzy z wyksztalceniem zawodowym w czasach komunizmu mieli prace? Gdzie ja znajda? Moj tata (tak, ma wyksztalcenie zawodowe) szukal przez 1.5 roku (lol!) pracy, i tylko dzieki znajomemu dostal sie do wroclawskiego PKSu (bo z wyksztalcenia jest kierowca-mechanikiem).
Be happy :)
08-05-2005, 12:04
Jedno nie podlega dyskusji, Rosja rozpoczynala wojne wspolnie z Niemcami przeciwko Polsce a to ze pozniej zmienila sojusz bylo podyktowane jedynie zmieniajaca sie sytuacja polityczna.
A czy koniec wojny dal polakom wolnosc? No, po polsku mogli rozmawiac ale tak naprawde to odzyskiwanie wolosci bylo dlugim procesem. Po smierci Stalina na pewno troche jej zyskali i potem w miare slabniecia samej Rosji zyskiwali jej coraz wiecej.
A ze polacy dobrze wspominaja okres przed 1989 rokiem. Teraz duzo ludzi ma zle wiec wracaja wspomieniami do lat gdy mieli lepiej. Tylko ze wtedy wszyscy mieli zle(no moze poza mala grupa rzadzacych i tych co umieli kombinowac-ale ci zawsze sobie radza :) )
Wieze ze w kraju sie poprawia. W koncu jak spojzec na historie calej zachodniej europy i stanow to oni tez przechodzili lata kryzysow.
LOL? I Ty mówisz o błędnym rozumowaniu? Rosjanie zostali aliantami, bo szfaby ich zdradziły, to co mieli zrobić? Wiesz ilu Polaków wymordowali Rosjanie już jako alianci? Nie? To szkoda.
Co do tego czy za komuny było lepiej to w 100% podpisuje się pod słowami Pogromcy pk.
Co z tego, że każdy miał pracę jak:
1. Były tworzone nikomu nie potrzebne stanowiska, a w miejscu, gdzie mógł pracować jeden człowiek, rodzielano je na dwóch, albo trzech.
2. Po co były pieniądze (a było ich nader mało, tyle, że każdy miał mniej więcej równo) jak nie miałeś co za nie kupić?
Tak jak powiedział Pogromca, nie chciałbym pić kakaa z octu, po który jeszcze stałem 3 godziny w sklepie ;).
Wiesz, ja nie po to pisalem ten tekst zebys wyjal go z kontektu jak jakis dziennikarz po wywiadzie tylko zeby kazdy pomyslal. Ja nie mowilem o tym ze rosjanie wymordowali polakow tylko to ze NIE TYLKO oni wbili nam noz w plecy. Czlowieku! Po wojnie polacy u anglikow to byla egzotyka, oni nas traktowali na rowni z np. Kambodzą, jako biedne zacofane panstwo. TO NASI SOJUSZNICY "wbili nam noz w plecy" juz na sam poczatek wojny. Dlaczego tak sadze? Slyszales o tzw. "dziwnej wojnie"? W niej chodzi o to ze panstwo (w naszym przypadku 2 panstwa - Anglia i Francja) wypowiedzialo wojne innemu krajowi, agresorowi wojne (Niemcy) ale jej nie prowadzili. Pakt pomiedzy polakami anglikami i francuzami byl taki, ze max. do 2 tygodni od ataku niemcow na nas mieli nam pomoc. Dlaczego nie tego nie zrobili? Asekuracja? Strach? Nie wiadomo. Pozniej pod koniec "Wielka Trojka" nam wbila noz w plecy kolejny raz. A ze piszesz o zabijaniu polakow to jest inna bajka. W slyszales o ochronie Stalingradu? Kiedy Stalin zabronil pod kara smierci uciekania z tego miasta (ostatniej linii obrony) wszystkim mieszkancom by bronili go. Taka byla taktyka Stalina, dla niego nie liczylo sie nic oprocz wladzy, nawet zycie tak wielu ludzi. Jak mowilem w poprzednim poscie Stalin byl pazerny i mial "wiele twarzy" to spowodowalo, ze polacy byli przez tak wiele lat w socjalnych okopach
W slyszales o ochronie Stalingradu? Kiedy Stalin zabronil pod kara smierci uciekania z tego miasta (ostatniej linii obrony) wszystkim mieszkancom by bronili go.
Niee...nic nie mowil o karze smierci. Jak uciekales przed ogniem niemieckich zolnierzy i mg42 (ciezki karabin maszynowy, rozkladany na ziemi), trafiales pod ogien NKWDistow, ktorzy siedzieli sobie na tylach z rosyjskimi odpowiednikami mg42 i ubijali uciekinierow ;) Zagraj sobie w ostatnia misje rosyjska w Call of Duty - i zobaczysz, o co mi chodzi ;)
vBulletin® v3.7.0, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.