Pokaż pełną wersje : Tibia vs. Linux
Czy ktos moze mi napisac jak uruchomić Tibie w Linuksie.
Mam Auroxa 9.1 i rozpakowalem już plik tibia72-linux.tgz
takim poleceniem jakie było napisane w download tibia.com. I teraz nie wiem co zrobic. Wpisuje w konsoli tibia i nic.... so help plx ;(
wpisz:
cd tibia72-linux
<<ENTER>>
./tibia
<<ENTER>>
ale ja polecam wine + klient windowsowy :)
dzieki
:]
a co do wine to ja uruchamiam w nim tibie windowsowa to pisze że nie moze zaladowac pliku tibia.dat ?(
Oryginalnie dodany przez nexy
a co do wine to ja uruchamiam w nim tibie windowsowa to pisze że nie moze zaladowac pliku tibia.dat ?(
Zrob np. tak:
touch tibia
edytuj go, wpisujac w nim
cd <katalog z tibia>
wine Tibia*****
Po czym nadaj temu plikowi prawa do wykonywania:
chmod +x tibia
I ten plik uruchamiaj. Powinno dzialac - aczkolwiek polecam Winex zamiast Wine. (Procedura ta sama - utworzyc skrypcik startowy).
Bigvirus
07-03-2004, 01:01
JA mam suse linux 8.2 latwo tam zainstalowac a u ciebie nie wiem:(
Tibia na linux to padaka kiedys se jom skompilowalem i stwierdzilem ze na windzie to lepiej smiga i jest o wiele prosciej :P
Oryginalnie dodany przez Robol
Tibia na linux to padaka kiedys se jom skompilowalem i stwierdzilem ze na windzie to lepiej smiga i jest o wiele prosciej :P
Skompilowales? Jak mogles ja skompilowac, skoro CipSoft nie udostepnia zrodel gry, tylko juz skompilowane binarki?
//// odpaliłem jescze raz wine i tibia na win poszla
ale z tibia na linux jest problem brakuje jakiejs biblioteki
libs. +..itd
ale z wine jest ok :]
''''''skad mozna sciagnac winexa/?/? ?(
sory za newbie-skosc ale niedawno wgralem sobie linuka :D :D
dymusmugi
21-03-2004, 20:23
ja tam wole klienta linuxowego - szybszy dostep do niektorych funkcji - przy odpowiedniej dawce myslenia i refleksu zloto z potworka mozna zabrac w ciagu 0.30 sekundy :]
'i na chorobe ci inne srodki' ;]
chociaz - grafika klienta pod linuxa - hm.. fakt - moglaby byc lepsza :]
Oryginalnie dodany przez nexy
//// odpaliłem jescze raz wine i tibia na win poszla
ale z tibia na linux jest problem brakuje jakiejs biblioteki
libs. +..itd
ale z wine jest ok :]
''''''skad mozna sciagnac winexa/?/? ?(
sory za newbie-skosc ale niedawno wgralem sobie linuka :D :D
winex obsługuje (podobno, nie wiem jak w praktyce) directx znany z windowsa a co za tym idzie więcej gier się odpala, ale jest płatny (też podobno)
co do uruchamiania win-tibii na linuxie to proponuję następujące rozwiązanie:
za pomocą wine zainstalować sobie tibię w ~/.tibia tak jakby się instalowało normalnie, następnie zrobić sobie skrypcik bashowy (podejrzewam że najczęściej używana powłoka przez młodszych linuxiarzy)
-- cut --
screen bash
cd ~/.tibia
./tibia
-- cut --
następnie pliczek wrzucić sobie pod nazwą np startuj_tibia do ~/.tibia i dodać nową ścieżkę (~/.tibia) do zmiennej path w .bashrc lub .bash_profile
innym sposobem na pominięcie katowania się z wierszem poleceń jest zrobienie sobie skrótu w KDE/GNOME na pulpicie, i klikanie jak w windows (-;
no i jeszcze inne rozwiązanie w stylu armaty na muchę
zainstalować sobie VM Ware, umożliwia uruchomienie nawet windowsa! spod linuxa (sic)
więcej szczegółów na ten temat to polecam
http://groups.google.pl/groups?hl=pl&lr=&ie=UTF-8&group=pl.comp.os.linux
jednak żeby uniknąć totalnego ochrzanu proponuję przed wysłaniem wątku poszukać czegoś samemu w archiwach
pozdrawiam
Ja wole zaczekać na polską wersje Lindowsa (uruchamia programy spod windy i lunuxa), a nie babrać się z tym linuxem. Ten system jest głupi to potęgi ętej...
dymusmugi
07-04-2004, 01:00
tiaaa... czego nie rozumiem - mowie ze jest glupie...
popatrz na windowsa - pelno dziur, co chwila jakies service packi itp.. a linux? klienta tibii spod windowsa latwo mozna uruchomic :P tylko trzeba sie dowiedziec jak.. a nie jest to trudne. odsylam do:
newbie.linux.pl
vBulletin® v3.7.0, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.