PDA

Pokaż pełną wersje : Kiedy pisze się ż, a kiedy rz?

Vitihud
14-05-2005, 18:45
W poniedziałek mamy kartkówkę z Polskiego z rz i ż. Trzeba wpisać rż albo ż i wyjaśnić dlaczego pisze się rz a nie ż... Własnie nie znam zasad! powiedzcie mi kiedy pisze się rz i ż,po czym pisze się rz i ż... czy są wyjątki itd...

Temat jest też dla tych, co często robią błędy ortograficzne xD Jak chcą coś napisać niech lepiej tu zajrzą xD

Gimlos
14-05-2005, 18:48
Przyklejam temat, przyda sie 90% uzytkownikow forum

10.1. Literę ż piszemy, gdy: a) następują wymiany głoskowe:
ż — g nadproże — próg, książka — księga, uważny — uwaga
ż — dz księża — księdza, mosiężny — mosiądzu
ż — h drużynowy — druh, Sapieżyna — Sapieha
ż — z zamrażarka — mrozu, mażę — mazać, włażę — włazu
ż — ź zagrożenie — groźny, duży — duzi, wożą — wozić
ż — s boży — boski, mężny — męski, węższy — wąski, książę — księstwo;
b) występuje ona po literach r, l, ł: drżenie, rżeć, ulżyć, łże;
c) wchodzi w skład partykuły -że lub tworzy partykułę -ż, np. niemalże, skończże, weźże, jakże, takoż, jakiż;
d) występuje po literze n w wyrazach zapożyczonych, np. aranżacja, branżowy, rewanżysta;
e) występuje w następujących wyrazach rodzimych i w formacjach od nich pochodnych: gżegżółka, mżawka, piegża.
Ponieważ litera ż występuje w wielu wyrazach zarówno rodzimych, jak i obcych, wątpliwości co do ich pisowni należy rozstrzygać za pomocą słownika.

----------------------------------
10.2. Połączenie liter rz piszemy, gdy: a) następuje wymiana głoskowa rz — r, np.
marzec — marca, dworzec — dworca, dobrze — dobry, mierzyć — miara, wierzyć — wiara, przysporzyć — sporo;
b) występuje ono w zakończeniach:
-erz, -arz fałszerz, harcerz, pasterz, kołnierz, brukarz, dekarz, pisarz, ślusarz, tokarz, masarz (= pracownik masarni), instruktarz (= książka z instrukcjami) — w tej grupie występują wyjątki typu masaż (= masowanie), instruktaż (= szkolenie, instruowanie);
-mierz kroplomierz, ciśnieniomierz, Kazimierz, Włodzimierz;
-mistrz ogniomistrz, zegarmistrz, kapelmistrz;
c) po spółgłoskach: p, b, t, d, k, g, ch, j, w, np.
przemoc, zaprzeć, brzydota, brzmieć, zatrzymać, trzeba, drzwi, zedrzeć, krzak, zakrzepnąć, grzmot, grząski, chrzest, odchrząknąć, zajrzeć, dojrzały, wrzawa, zawrzeć.
Po p, t, k, ch połączenie rz wymawiamy bezdźwięcznie jako sz, por. [pszemoc, tszeba, kszak, chszest].
Połączenie liter sz po spółgłoskach piszemy wyjątkowo:
— w wyrazach: kształt, kształtny, ukształtowanie, kształcić, wykształcenie, bukszpan, Oksza, kszyk (ptak), pszczoła, pszenica, Pszczyna, Pszonka, Pszoniak, pszonak, pszono;
— w formach stopnia wyższego i najwyższego przymiotników utworzonych za pomocą przyrostka -szy i -ejszy: młodszy, zdrowszy, szybszy, najlepszy, najkrótszy, najładniejszy.
Po spółgłoskach piszemy wyjątkowo ż:
— w partykule -że: kopże, stójże, łapże, krójże, por. 10.1c;
— w wyrazach, w których zaczynająca się od ż część rdzenna stoi po przedrostku zakończonym na spółgłoskę, np. obżartuch, odżałować, nadżerka, podżyrować.
Połączenie liter rz występuje w wielu wyrazach, w których dziś już wymiana na r nie jest żywa. Na pochodzenie omawianej głoski z pierwotnego r wskazać może czasem zestawienie z innymi językami słowiańskimi, por. rząd — riad, rzepa — riepa, rzadki — riedkij, rzeka — rieka, jarzębina — riabina, orzech — oriech.

UWAGA!!!
Od tej chwili każdy kto w swoim poscie popełni 2 lub więcej błędów z rz lub ż dostaje 3 punkty upomnienia!

bieedronkaa
07-01-2006, 05:54
do pisania na forum (nie tylko) polecam...

www.sjp.pwn.pl

jest to słownik języka polskiego, ale może slużyć jako ortograficzny :) np jeżeli wpiszemy "ktury" i nie pojawi się on na liście możemy mniemać, że pisze się "który" ;) pomoże też w zrozumieniu "trudniejszych" wyrazów B)

oczywiście obok wyrazu znajduje się deklinacja/koniugacja...niektórym czasami się przyda ;)

Nosso Mc'Furry
07-02-2006, 13:59
Przyklejam temat, przyda sie 90% uzytkownikow forum

10.1. Literę ż piszemy, gdy: a) następują wymiany głoskowe:
ż — g nadproże — próg, książka — księga, uważny — uwaga
ż — dz księża — księdza, mosiężny — mosiądzu
ż — h drużynowy — druh, Sapieżyna — Sapieha
ż — z zamrażarka — mrozu, mażę — mazać, włażę — włazu
ż — ź zagrożenie — groźny, duży — duzi, wożą — wozić
ż — s boży — boski, mężny — męski, węższy — wąski, książę — księstwo;
b) występuje ona po literach r, l, ł: drżenie, rżeć, ulżyć, łże;
c) wchodzi w skład partykuły -że lub tworzy partykułę -ż, np. niemalże, skończże, weźże, jakże, takoż, jakiż;
d) występuje po literze n w wyrazach zapożyczonych, np. aranżacja, branżowy, rewanżysta;
e) występuje w następujących wyrazach rodzimych i w formacjach od nich pochodnych: gżegżółka, mżawka, piegża.
Ponieważ litera ż występuje w wielu wyrazach zarówno rodzimych, jak i obcych, wątpliwości co do ich pisowni należy rozstrzygać za pomocą słownika.

----------------------------------
10.2. Połączenie liter rz piszemy, gdy: a) następuje wymiana głoskowa rz — r, np.
marzec — marca, dworzec — dworca, dobrze — dobry, mierzyć — miara, wierzyć — wiara, przysporzyć — sporo;
b) występuje ono w zakończeniach:
-erz, -arz fałszerz, harcerz, pasterz, kołnierz, brukarz, dekarz, pisarz, ślusarz, tokarz, masarz (= pracownik masarni), instruktarz (= książka z instrukcjami) — w tej grupie występują wyjątki typu masaż (= masowanie), instruktaż (= szkolenie, instruowanie);
-mierz kroplomierz, ciśnieniomierz, Kazimierz, Włodzimierz;
-mistrz ogniomistrz, zegarmistrz, kapelmistrz;
c) po spółgłoskach: p, b, t, d, k, g, ch, j, w, np.
przemoc, zaprzeć, brzydota, brzmieć, zatrzymać, trzeba, drzwi, zedrzeć, krzak, zakrzepnąć, grzmot, grząski, chrzest, odchrząknąć, zajrzeć, dojrzały, wrzawa, zawrzeć.
Po p, t, k, ch połączenie rz wymawiamy bezdźwięcznie jako sz, por. [pszemoc, tszeba, kszak, chszest].
Połączenie liter sz po spółgłoskach piszemy wyjątkowo:
— w wyrazach: kształt, kształtny, ukształtowanie, kształcić, wykształcenie, bukszpan, Oksza, kszyk (ptak), pszczoła, pszenica, Pszczyna, Pszonka, Pszoniak, pszonak, pszono;
— w formach stopnia wyższego i najwyższego przymiotników utworzonych za pomocą przyrostka -szy i -ejszy: młodszy, zdrowszy, szybszy, najlepszy, najkrótszy, najładniejszy.
Po spółgłoskach piszemy wyjątkowo ż:
— w partykule -że: kopże, stójże, łapże, krójże, por. 10.1c;
— w wyrazach, w których zaczynająca się od ż część rdzenna stoi po przedrostku zakończonym na spółgłoskę, np. obżartuch, odżałować, nadżerka, podżyrować.
Połączenie liter rz występuje w wielu wyrazach, w których dziś już wymiana na r nie jest żywa. Na pochodzenie omawianej głoski z pierwotnego r wskazać może czasem zestawienie z innymi językami słowiańskimi, por. rząd — riad, rzepa — riepa, rzadki — riedkij, rzeka — rieka, jarzębina — riabina, orzech — oriech.

UWAGA!!!
Od tej chwili każdy kto w swoim poscie popełni 2 lub więcej błędów z rz lub ż dostaje 3 punkty upomnienia!

Teraz nie tylko Tibia.pl będzie dostarczać najnowżych informacji o Tibi, ale będzie uczyć młodych i tych starszych poprawnej pisowni!

HAIL TIBIA.PL! B)

Pupilka
08-02-2006, 22:20
Bardzo często powtarzający się błąd:

NIE przed czasownikami pisze się ODDZIELNIE.
pisze się ODNOŚNIE DO czegoś, nie zaś odnośnie czegoś.

i wiele wiele innych, ale od tego SĄ (nie som) szkoły...
;)

Avager
08-02-2006, 22:29
Ja mam ważne pytanie...

CZy to globalne ogłupienie, czy jakiś debil wszystkich (chyba) nauczył że RZECZY piszemy przeż "Ż" ?! czy co... bo widze że wszyscy piszą "żeczy" i mi sie coś tu wydaje że zmienili coś w ortografi (zasrani posłowie) ... lub mnie źle uczyli w podstawówce i gimnazjum !?

Bambuko
08-02-2006, 22:39
I piszcie też "Dokąd idziesz/poszłaś/pójdziesz/będziesz iść/poszedłeś/szłaś/szedłeś". A nie "Gdzie...".

Tehshiat
07-03-2006, 13:11
Rze terz nigdy wczesniej niepatżałem tutaj. Dzieki moderatoże za te zasady pisowni z rz i ż.

Cortez Blackheart
06-04-2006, 04:27
Przepraszam za wyrazenie, ale temat po prostu ZAJEBISTY... ;]

Mam nadzieje, ze wiekszosc uzytkownikow tego forum zajrzy tutaj choc raz i opanuje chociaz podstawy polskiego jezyka.

Upierz
20-05-2006, 22:59
Rze terz nigdy wczesniej niepatżałem tutaj. Dzieki moderatoże za te zasady pisowni z rz i ż.
OwN3D !!1

No, temacik się raczej nie przyda, ponieważ osoby popełniający błędy w pisowni tu nie zajrzą.

Pietru
10-06-2006, 22:40
Ja raczej nie znam zasad pisowni ale rzadko sie zdaza ze popelnie blad na dyktandzie.Przynajmnie teraz bo kiedys to ... :D
Ps. CZytalem ten temat i zapomnialem o Tibi i ded ;(

Garino Ardielowan
21-06-2006, 14:58
Także coś, jeśli chodzi o rzeczowniki nieżywotne rodzaju męskiego:
M. (co?) pilot (np. do telewizora)
D. (czego?) pilota
C. (czemu?) pilotowi
B. (co?) pilot

Czyli, jeśli chodzi o rzeczowniki nieżywotne rodzaju męskiego, to w bierniku na pytanie "co?" odpowiadamy "pilot, papieros, SMS" itp. Jak to wygląda w zdaniu? Otóż:
Na co dzień słyszymy "Napraw pilota, daj mi papierosa, wyślij SMSa" itp.
Poprawnie powinno to brzmieć "Napraw pilot, daj mi papieros, wyślij SMS". Jednak Polaczki mają tendencję do robienia wszystko na przekór zasadom, i wiele rzeczowników nieżywotnych r. męskiego ma błędnie dodane "a" na końcu.

Jest to beznadziejnie denerwujące, gdy ktoś w telewizji popełnia ten błąd. Dbajcie o język polski w swym środowisku i gdy ktoś np. mówi "Wyślij mi SMSa", to możecie go zgasić, że przecież nie powie "Pożycz mi twojego samochoda" tylko "twój samochód". Ma się to analogicznie do tragicznego "SMSa".

Teleri
23-06-2006, 18:26
SMS to nie polskie slowo, wiec nie ma roznicy, a ze lepiej brzmi sms'a to ludzie dodaja..

Kamae
27-06-2006, 21:08
To ja dorzucę że NIE z przymiotnikami w stopniu równym piszemy łącznie (np. nieduży), ale z przymiotnikami w stopniu wyższym i najwyższym piszemy oddzielnie (nie większy). Widzę mnóstwo takich błędów na codzień.
@up Tylko tak na sto procent nie powiem jak to ma być z "polskie", nie wiem czemu mam wątpliwości.

Boryna
05-09-2006, 19:48
nie łatwiej otworzyc ksiazke niz forum tibi?

dagothar
05-09-2006, 22:45
Niektórzy niestety nie czytają książek...

KUMPEL _DARK _SVEN_
07-09-2006, 21:09
weż koleś nie ******* tylko słownik czy cos tam i jedziesz :evul:

Hieyan
23-09-2006, 21:34
http://forum.gery.pl/index.php?act=announce&f=400&id=23

Przyda się większości.

Slivi
01-10-2006, 20:29
Jak by ktos sie uczyl przypadkow i nie mogl ich zapamnietac to mam taki sposob:

Mianownik - M-ama
Dopelniacz - D-ala
Celownik - C-elince
Biernik - B-ulke
Narzednik - N-asmarowana
Miejscownik - M-aslem
Wolacz - W-egierskim

Nauczylem sie tego w klasie 1-3 w podstawowce (1-3 bo nie pamietam dokladnie w ktorej) i do tej pory pamietam.

Troche to bez sensu ale latwo wchodzi do glowy;)

Bambuko
03-10-2006, 16:13
A jak to w ogóle ma pomóc?

Także coś, jeśli chodzi o rzeczowniki nieżywotne rodzaju męskiego:
M. (co?) pilot (np. do telewizora)
D. (czego?) pilota
C. (czemu?) pilotowi
B. (co?) pilot

Czyli, jeśli chodzi o rzeczowniki nieżywotne rodzaju męskiego, to w bierniku na pytanie "co?" odpowiadamy "pilot, papieros, SMS" itp. Jak to wygląda w zdaniu? Otóż:
Na co dzień słyszymy "Napraw pilota, daj mi papierosa, wyślij SMSa" itp.
Poprawnie powinno to brzmieć "Napraw pilot, daj mi papieros, wyślij SMS". Jednak Polaczki mają tendencję do robienia wszystko na przekór zasadom, i wiele rzeczowników nieżywotnych r. męskiego ma błędnie dodane "a" na końcu.

Jest to beznadziejnie denerwujące, gdy ktoś w telewizji popełnia ten błąd. Dbajcie o język polski w swym środowisku i gdy ktoś np. mówi "Wyślij mi SMSa", to możecie go zgasić, że przecież nie powie "Pożycz mi twojego samochoda" tylko "twój samochód". Ma się to analogicznie do tragicznego "SMSa".

W przypadku przedmiotów, do których człowiek jest szczególnie przywiązany, odmiania się stosując "a" na końcu. Śmiem twierdzić, że i pilot, i papieros, i SMS są takimi przedmiotami.

Dirty Sanchez
03-10-2006, 17:32
http://forum.gery.pl/index.php?act=announce&f=400&id=23

Przyda się większości.

nie da sie siciągnąć tego
http://dictionaries.mozdev.org/installation.html

Cederiel
28-10-2006, 16:15
Bylbym za tym aby odkleic ten temat, i tak jest duzo przyklejonych, a ten wcale nie jest az tak potrzebny, bo kto popelnia bledy ortograficzne tak czy siak je bedzie popelnial, tymbardziej, ze to forum o tibii i malo jest tu ambitnych do nauki.

dagothar
18-11-2006, 21:02
Co tu mowic o poszanowaniu zasad ortografii, skoro nawet niektorzy moderatorzy popelniaja bledy.
Cytat: "Powód: nic nie mówiącym nazwą tematów mówimy PRECZ!!"
Celownik komu? czemu? nazwom - wersja poprawna w tym wypadku
Narzednik (z) kim? (z) czym? nazwą - wprost przeciwnie

kita787
04-05-2007, 21:09
nigdy nie bylem z tego dobry;] czytajcie lektóry !:D

Dariusek
06-05-2007, 18:35
wtedy kiedy potrzeba B)

minacel
07-05-2007, 09:06
poszukaj o tym na google, na pewnoe znajdziesz :D

Oris'litho
11-05-2007, 15:52
Itak mi sie to nieprzyda
bo mam dyslekcje(wiec prosze sie niewnerwiac za moje błedy)

tarrassec
14-06-2007, 20:37
Ja nie mam problemów z ortografią. Szkolne dyktanda (gimnazjum, 3 klasa) piszę na oceny 5, czasem na 4. Brałem udział w konkursach ortograficznych. Ale nie jestem żadnym kujonem. Szczerze mówiąc ortografia jest częścią mojego umysłu i nie musze znać żadnych zasad ortograficznych aby pisać poprawnie. Mam takie "wyczucie" i wiem jakich znaków używać w wyrazach. Oczywiście przyznaję, że błędy mi się zdarzają ale wyłącznie na tych trudniejszych słówkach. Pisząc teksty, wypracowania itp. nigdy nie korzystam ze słownika.Na forum tibia.pl zauważyłem że większość forumowiczów robi okropne błędy! :o Wiele z nich nie zna nawet podstaw języka (chyba że chodzą do pierwszej klasy podstawówki, to rozumiem). Jeżeli ktoś nie zna języka polskiego, to jak może poradzić sobie z j. obcymi?

Pozdrawiam

Sir Jakub
25-06-2007, 16:02
A wystarczy so.pwn.pl...

alienXX
20-07-2007, 02:25
Smieszny temat. Pff, chcesz nawrocic leniwych? ;3

ps. Latwiej sie czyta, keidy usuniete posty sa usuniete fizycznie.

Yazir
28-07-2007, 17:02
na google.pl znajdziesz:)

Rotherdamie
07-10-2007, 01:24
Nie no to juz przesada taki temat zakladac... W wikipedi albo w google nie mogles znalesc? Ale niech temat zostanie przyda sie osobom które nie wiedza kiedy pisze sie rz a kiedy ż

KrEmAs KAc
11-10-2007, 19:54
To przychodzi z czasem :D

Notah
14-10-2007, 21:25
To może jeszcze powiedzcie kiedy się pisze RŻ?

Kenixia
14-10-2007, 21:29
Itak mi sie to nie przyda

Jasne, najlepiej wszystko zgonić na dyslekcje.

Dyslekcja to nie jest CAŁKOWITE zaćmienie mózgu na ortografie -.-

Po prostu trudniej ci to wszystko zakapować i nawet jesli znasz zasady to robisz błędy. Ale jesli sie starasz to można sie tego wyuczyć (wiem, bo moja siostra tez ma dyslekcje.)

Lord_Evo
23-10-2007, 14:06
Witam. Robie sygna związanego z filmem "Katyń". Chciałem dopisać do niego "Nie zapomnimy". I tu pojawia się błąd, bo wydaje mi się, że pisze się "Nie zapomniemy". Pytałem się rodziców, ale oni różnie mówią. Wpisałem też w google i też jest różnie proszę o pomoc.

Waliklembek
31-10-2007, 19:36
http://www.stopalternatywnejortografii.yoyo.pl/ ;P

przemo_92
15-12-2007, 01:18
to zalezy od wyrazu i jego pisowni ;p

GooglePLX
23-12-2007, 13:49
Heh, niby Pan modek dobrze wytłumaczył. Ale ja i tak bym polecił nasz stary słownik języka polskiego :p

Marvolis
24-12-2007, 15:13
Itak mi sie to nieprzyda

dyslekcja nie zwalnia nikogo od poprawnego pisania
PS: i tak pisze sie oddzielne, nie przyda pisze sie oddzielnie, nie wnerwiac pisze sie oddzielnie.

anonymousexd
31-12-2007, 08:52
Kilka osób naprawde tutaj nieumie pisac, widziałem nawet jak jeden po**b w moim temacie pisał "żal" przez "rz"

Marvolis
01-01-2008, 23:03
Kilka osób naprawde tutaj nieumie pisac, widziałem nawet jak jeden po**b w moim temacie pisał "żal" przez "rz"

a ty napisales nie umie łącznie

Rayza
01-01-2008, 23:46
a ty napisales nie umie łącznie
a ty zapomniałeś o literce "ł" i "ś" w "napisałeś" ; )

Konduktor
12-03-2008, 00:04
AHaahahahaah zamiast do szkoły chodzić, dzieci tibii beda sie teraz na forum ortografii uczyć. Bardzo ładnie <brawo>

druidek123
09-04-2008, 20:17
UWAGA!!!

Che , che a lepiej żeby każda ortografia była oceniana taką oceną 8o . ale ja mam 6 z tego 8o joł pozdro... a Konduktor ma racje...

Marcin24
09-04-2008, 21:30
AHaahahahaah zamiast do szkoły chodzić, dzieci tibii beda sie teraz na forum ortografii uczyć. Bardzo ładnie <brawo>
Lepiej tutaj niż nigdzie.

Chesterkaa
25-04-2008, 20:46
Dobra moze to idotyczne ale ja z kolei mam problem z napisaniem e i ę na koncu wyrazu. Wiem, ze np. czasownik robię albo pracuję albo cos ale z innymi slowami mam cholerny problem O.o

vilish
26-04-2008, 06:34
rzal, rzerzócha chócha na polonizdge bo ma szerokom pizdge kochamy ja, a dokladniej jje smrót hfile kiety stroje pszy taplicy - bescene

co sadzicie?
przykleilem taka kartke jako anonim w sali od polskiego, jak jeszcze tam mieszkalem (ostatni dzien szkoly i wio and welcome united kingdom ;P)

Marcin24
26-04-2008, 13:20
Dobra moze to idotyczne ale ja z kolei mam problem z napisaniem e i ę na koncu wyrazu. Wiem, ze np. czasownik robię albo pracuję albo cos ale z innymi slowami mam cholerny problem O.o
"Ę" piszesz kiedy mówisz o sobie, tak jak napisałaś np. ja robię, ja chodzę.

vilish
26-04-2008, 16:03
@Chesterka,@UP
Ale problem, ja w ogole nie pisze <no wiecie czego nie moge napisac ;p>.
Mam angielskiego laptopa i tylko ó mam ;)

Marcin24
26-04-2008, 18:03
@Chesterka,@UP
Ale problem, ja w ogole nie pisze <no wiecie czego nie moge napisac ;p>.
Mam angielskiego laptopa i tylko ó mam ;)
Wy wszyscy macie niemieckie/angielskie/ruskie/chińskie klawiatury

Roxeris
05-05-2008, 14:56
dużymi napisze NOOB oraz MATOŁ B)

Athelas
15-05-2008, 22:43
@up Nie umiesz ^^ Piszę się n00b oraz MaToŁ. Wiesz już? ;)

Mam Mozille i jestem zadowolony. Poprawia błędy (wyświetla), i wszystko piszę dobrze. Chyba, ale się staram. Mozilla także poprawiła moje błędy odręcznego pisania, bo zapamiętałem pisownie wyrazów. Polecam, ściągać ;x

xadam666
19-05-2008, 18:47
A więc "rz" piszemy zawsze po spółgłoskach takich jak

p,b,k,g,t,d,w,j,ch piszemy zawsze "rz"

są wyjątki na które niestety nie ma zasady takimi wyjątkami są np. :

Pszczoła
Kształt
...więcej nie pamiętam wybaczcie mi :D

Gollumek
04-03-2009, 16:20
Bardzo dużo ludzi myli też pisownię jednego "i" jak i dwóch "i".
Spotykam też, np.: wzioł, stanoł zamiast wziął, stanął lub wzieła zamiast wzięła ;/.