PDA

Pokaż pełną wersje : Ogólny defence postaci

jura
09-03-2004, 16:41
Czy można jakoś liczyć ogólny defence postaci?
A więc czy można prosto dodać defence całej zbroi, broni i różnych amuletów?
Czy inaczej się liczy defence 7 legsów i defence 7 armoru?

E@GLENEO
09-03-2004, 18:54
No mozna (chyba) dodac wszystkie arm z rzeczy i miec wynik :) Ale do czego Ci ma to posluzyc?

karat
09-03-2004, 19:03
Więc tak zbroja a tarcza to olbrzymia różnica bo najpierw blokuje się tarczą jak się nie uda to idzie wszystko na panceż.Czy można sumować def pancerza
pewnie tak ale nasuwa się drugie pytanie czy pancerz broni tak samo u wszystkich profesji z rużnymi skilam?

maszlesz
10-03-2004, 14:56
To ja może rozwinę ten temat:

Po pierwsze : Czy 1arm=1def? Do czego to może posłużyć? Czy lepiej zmienić blue robe na drogon scale mail (wydać ponad 200k i zyskać 4 arm), czy może lepiej zmienić fire sworda na bright sworda (wydać około 30k i zyskać 10 def) ? Bo jeżeli 1 arm = 1 def, to nie mam wątpliwości, ale może jest jakoś inaczej ?

Po drugie : Czy jak zyskam jeden poziom więcej w shieldingu to to samo co bym kupiła se np. tarczę z 1 def więcej, czy to się jakoś inaczej przelicza?

Po trzecie : Czy moja obrona jest uzależniona tylko od poziomu shieldingu czy może też od lvl'u ? Tzn. czy (teoretycznie) knight na 50 lvl'u z shieldingiem=20 będzie bronił lepiej niż knight na 20 lvl'u z shieldingiem=20 ? (pytam, bo przecież u sorcka siła czarów zależy od mlvl'u, ale też w dość dużym stopniu od lvl'u).

Dziękuję za odpowiedzi

Lig@
10-03-2004, 16:27
Tak a więc a propos przeliczania 1arm=1def - to chyba tylko cipowie wiedzą :D. Mi się wydaje, że dymek (na tarcze) jest uzalezniony od def (czyli broń lub tarcza [def-obrona])oraz skilla shieldingu a arm to wszystko : buty, hełm gacie. jesli nie udało ci się "przyjąć" na tarcze to idzie na pancerz. Jak nie poszło na pancerz (czyt. za mało armora kup se dsm g-helmet i takie tam :P) to masz u lose xxx hp due blablabla....

EDIT: ten post na górze i po pierwsze: jesli masz jush bright'a i kupe szmalu wysoki lvl to se kup dsm'a - proste, a jak masz super eq (wszystko golden magic plate armor, bp of bleseed shield (to istnieje ????) to rozdaj biednym :) i trenuj skille bo jush tylko to poprawi twoją obrone

PvP
10-03-2004, 20:54
Z doświadczenia wnioskuje że to jest tak ( na ful def):
1 Zaczynając z 10 shiedlinga liczy ci sie ilość defence tarczy X 1
2 Przy kazdym następnym skilu def tarczy mnozy sie X 1+1/20
3 Przy broni jest podobnie tylo def broni mnozy sie jako połowa shiedlingu czyli 0,5+1/40
4 Z armorem itp nie wiem

Chyba dobrze napisałem 8)

Manowar
10-03-2004, 23:25
Ja za to słyszałem ( nie ponosze za te słowa odpowiedzialności ), że gdy używa się tarczy to do całego defu dodaje się shielding i to jakoś tam działa, natiomiast gdy używa się broni dwuręcznej np. Giant Sword ( axe's sux :D ) to dodaje się tylko połowa shieldingu..... Ale jak to jest naprawde to Lig@ ma racje "to chyab tylko cipowie wiedzą" :)

Manowar Do'Urden, Valoria
"PKK, Thiefkilling... yeeaaaah:D"

Arbuz
11-03-2004, 19:09
Poki co wszystko jest "szłyszałem że...", i całe szcęście bo nie wiele brakuje a gra w tibie sprowadzi się do używania kalulatora (na przykład red dragon) i tworzenia makr (co już ma miejsce w tibii).

Co by nie było zawsze większa wartość w czymkolwiek powoduje poprawę parametrów i ułatwienie gry ew. dajne nowe możliwości, a wszlkie kombinacje i wzory znają tylko twórcy gry.

Podejrzewam że nawet jeśli ktoś rozpracuje wszelkie zależności. To CIP momentalnie zareaguje i to zmieni. Więc szkoda czasu.

Ktoś zapyta .. jak rozpracują?

Hmm ; znając własny mechanizm wie się jak go optymalnie wykorzystać i jeżeli komuś będzie sie to udawać zbyt długo jasnym będzie ze cos jest nie halo.

Jeszcze inna sprawa to to że nie wierzę że nie ma elementów losowych jesli chodzi o parametry czy efekty jakie one wywołują więc... jak komuś się nudzi to...

pozdrawiam.

Mistrz Czarnego Miecza
11-03-2004, 20:18
JA gdzieś słyszałem że def w swordzie liczy sie od skilla czyli .... mamy sworda z defem 14 i skilla 10 i to będzie 10% x 14 = 1,4 do defa ... tak samo z shieldem... 16 def w shield i 10 skill w sheild czyli 10% x 16 = 1,6 do defa... a jeśli mamy sworda defa 14 i skill w sword 50 to
50% x 14 = 7 def .. i tak samo tarcza... to chyba dobrze wychodzi :) .

Owoc
12-03-2004, 08:46
To będzie tak:
Im lepsza tarcza, tym większa szansa że będzie chmurka - zablokowanie tarczą.
Def broni dodaje się do defa tarczy, czyli broń z dużym defem zwiększa szanse na zablokowanie ciosu (chmurkę).
Jeśli cios ominie tarczę, to trafia w armor - im lepszy armor, tym większa szansa na zablokowanie ciosów pancerzem (iskry), a także tym mniejszy dmg jeśli dostaniesz do krwi.
Shielding przede wszystkim zwiększa szanse na blok tarczą, ale w niewielkim stopniu wpływa też na obronę pancerzem i bronią. Dobry def broni i tarczy również mogą zmniejszyć dmg od bloody hitów.

Skille sword/club/axe fighting nie mają ŻADNEGO wpływu na obronę postaci, liczy się TYLKO shielding.

Niektóre potwory mają umiejętność wysysania życia (life drain). Potwory z tą umiejętnością (głównie nieumarłe) większość ciosów zadają normalnie, ale raz na kilka ciosów atakują z life drain co ignoruje zbroję i/lub tarczę, czyli zwykle kończy się trafieniem do krwi.

xxx
13-03-2004, 21:11
Chyba mozna dodac ale po co wiedziec ile masz defence razem ?( ?( .Przeciez wiesz co masz na sobie!

Hinol
13-03-2004, 22:01
"Im lepsza tarcza tym większa szansa na to, że będzie chmurka" Nie grałem knightem, ale mam zamiar (przyszły rycerz ma już 7 poziom). Słyszałem, że knighci na trening z potworkiem biorą słabą tarcze i bez żadnego uzbrojenia idą trenować z dwarfem, rotem lub trollem, a od pojawiania się chmurki zależy to ile się zdobędzie shieldinga. Więc coś tu nie gra jak to jest i czy ci co tak robią dobrze trenują?

Raynold
13-03-2004, 23:18
Kliknij mnie, proszę (http://tibia.pl/thread.php?threadid=1339&boardid=7&styleid=1&sid=85c0ec6b7b5f9c482dee60a6648a9fe0) i ciekawe, jacy to są rycerze. Pokaż mi ich, żeby mógł na nich popatrzeć z politowaniem w Tibii (ciekawe, jak by mi się to udało zrobić :P )

Mici
20-03-2004, 20:47
Można obliczać skille dodając to w jakiś specjalny sposób do siebie ale w jaki to już ci nie powiem

-----
We suck more ! And that's guaranteed.

Gangrel
20-03-2004, 21:12
Więc tak zbroja a tarcza to olbrzymia różnica bo najpierw blokuje się tarczą jak się nie uda to idzie wszystko na panceż TRo nie tak. Albo obrażenia idą na tarcze, albo na zbroje. Jeśli poszły na tarccze , to albo blokujesz albo masz pecha.