zaloguj się

Pokaż pełną wersje : Bonsai

Lord kasztanowiec
28-05-2005, 18:15
Od jakiegoś czasu pojawiła sie moda na Bonsai Tzw. Miniaturowe drzewka.
Mi się to tagze spodobalo jednak......Niewiem gdzie szukac dość tanich drzew szukam cos typu brzoza :P Tania doniczka Oraz jakieś narzędzia wiele można znalesć na www.Bonsai.pl Proszę o pomoc

Bzik
28-05-2005, 18:21
Hmmm... A może www.allegro.pl

Radek 666
28-05-2005, 18:30
Hmmm... A może www.allegro.pl
Nie wiem czy tam się znajdzie, ale też to polecam...

Lord kasztanowiec
28-05-2005, 18:44
dzieki wam juz na allegro cos nieco znalazlem :P a ktos wie jak osiagnac gdzieś wielkosc 15cm? bo mi sie takie podobaja :P

Krzesław
28-05-2005, 18:45
Bonsai są w pierwszym lepszym sklepie ogrodniczym. Ja swoje kupiem w Leroy Merlin. Jedne są droższe inne tańsze, ale wszystkie malutkie :p Narzędzi nie widziałem, ale nawozy i ziemie powinny być obok roślinek.

Btw. Można by zrobić grupę zrzeszającą ogrodników. Co wy na to?

chyba cie cos pokopalo

Radek 666
28-05-2005, 18:45
dzieki wam juz na allegro cos nieco znalazlem :P a ktos wie jak osiagnac gdzieś wielkosc 15cm? bo mi sie takie podobaja :P
Nie za bardzo, nigdy takiego czegoś nie miałem :P.

Lord kasztanowiec
28-05-2005, 19:02
znalazlem zestaw za 19.90 ze wszytski nawóz roslink adoniczka i ziemia jak wyczytalem kiełkuja one w 14-20 dni to chyba niezle nie? :P ja raczej poczatkujacy ogrodnik ale sie staram a co myslisz Krzesław o niejakim Mugho pine (sosna) za 5.99 10 nasion i jak to wogule wyglada to bonsai :P

Edit: Grupe Maniaków masz na www.bonsai.pl i mają za***iste roslini :P

Vanhelsen
28-05-2005, 21:52
Primo: Bonsai trza się nieźle opiekowac, znajdziesz czas i chęci, no i cierpliwość :P

Secundo: Nie kupuj na Allegro albo przez neta bo jeszcze dotrze poturbowane przez pocztę :P Kup w Obi albo Leroy Merlin W sklepach ogrodniczych może być problem z dorwaniem.

@Lord kasztanowiec: zajmowanie się bonsai od samego wysiewu jest strasznie trudne i na początek warto "poćwiczyć" na już wyrośniętych drzewkach.

Pramus
29-05-2005, 17:00
Ja nie w temacie, bo nawet nie wiem co to jest Bonsai :P Obiło mi się o uszy ale co to jest to ja nie wiem :D

Vanhelsen
29-05-2005, 17:29
Ja nie w temacie, bo nawet nie wiem co to jest Bonsai :P Obiło mi się o uszy ale co to jest to ja nie wiem :DBonsai to są drzewa tak przycinane i kształtowane by wyglądały jak orginalne, "dorosłe" okazy zachowując miniaturowe rozmiary.

Lord kasztanowiec
29-05-2005, 19:26
@Wieszok
Masz racje ze Cieprliwość itp. ale Ja chce jedno I pożadne od zera jakos spróbuje z kśiazka Robimy Bonsai spróbuje sobie poradzic i dzieki za nastepny sklep gdzie to kupie jeszcze dojdzie Geant w pasażach i Castorama

Tasior
29-05-2005, 19:43
Ja nie w temacie, bo nawet nie wiem co to jest Bonsai :P Obiło mi się o uszy ale co to jest to ja nie wiem :D
Widać że nie oglądaleś kultowego filmu jakim jest "Karate Kid" :P (chyba w 3 bylo sporo Bonsai

Lord kasztanowiec
30-05-2005, 13:55
hmmmm....@up. masz racje bylo pare ale to wersja Zewnętrza jest ona wieksza czasami nawet 2m ale wyczytalem wczoraj kurde ze to nie specjalne nasiona!!!! to zwykle urwnae drzewo :P a plaski edoniczki poto by sie jak glupie rozrastalo:P a z nasion na niezły efekt to wg fachowców 10 lat i bedziesz dum,ny :P
musze sobie jakies narzędzia i jakąs fabłon sobie wsadze :P moze ktos sie pochwali informacjami o Bonsai i pokarze zdjatka :P zobaczymy jakie ma fajne :P

P.S. na allegro niekupujcie Poczta polska za***ie nam nasiona X( X(

morwi
30-05-2005, 14:37
taki jeden bonsai, ostatnio g otroche zaniedbalem....:P

http://img.photobucket.com/albums/v330/morwii/kwiaty002.jpg

Lord kasztanowiec
31-05-2005, 15:13
Ładne bonsai czy to niejest czasem Recusa Benjamina? tak mi sie wydaje :P

EDIT:Tak sie tem drzewku przyglad patrze hmmmm...to nie jest bonsai :P serio on ma gałęzie w góre a powinny być poziomo przez drutowanie

Tygryseq
31-05-2005, 15:16
Ja pojechałem do miasta, w pierwszym lepszym ogrodniczym kupiłem małe drzewko Bonsai.

Hail ogrodnicze :P

Lord kasztanowiec
31-05-2005, 16:55
@up masz racje to co widzisz w miastah te pola drzew to każde moze byc bonsai ja 20 minut temu posadzilem Jałowiec jako bonsai wiec pozdrawiam Cie Jałowieć rośnij dobrze :P

Tygryseq
31-05-2005, 17:30
@up masz racje to co widzisz w miastah te pola drzew to każde moze byc bonsai ja 20 minut temu posadzilem Jałowiec jako bonsai wiec pozdrawiam Cie Jałowieć rośnij dobrze :P

zaraz dam Ci zdjęcie mojego BONSAI! Brb

@edit:

Kiepska jakość- z sony ercisson t610 =/

http://img28.echo.cx/img28/6660/bnsai7mn.jpg (http://www.imageshack.us)

morwi
31-05-2005, 17:32
zaraz dam Ci zdjęcie mojego BONSAI! Brb

hmmm.... wiesz kupic gotowe bonsai t onie sztuka:P

EDIT:
@down:
nie chodzi o to czy teraz jest duze czy nie, ale chodzi o to ze sam go nie wychodowales od poczatku:P
btw.teraz tez nie jest az takie duze:P

Tygryseq
31-05-2005, 17:35
hmmm.... wiesz kupic gotowe bonsai t onie sztuka:P

Ale ja je kupiłem jak było znaczniieeee mniejesze :P

morwi
31-05-2005, 17:48
@lord kasztonowiec
dopiero teraz zobaczylem twoj edit...
mylisz sie jest to bonsai, to nie jest powiedziane czy on musi miec galezie w bok,dol czy w gore.... bonsai ma byc miniaturka prawdziwego duzego drzewa. a ten moj bonsai to jest taki hmm...... lasek(czy jak t onazwac:P)

Chopkers
31-05-2005, 18:19
jak chcesz sobie kupic prawdziwe chinskie bonsai to powodzenia....
w polsce bonsai to zwykle uksztaltowane popularne drzewka (ja zrobilem sobie bonsaia z tuji (nie wime jak to sie pisze, ale to taka choineczka)

aby dojsc do perfekcyjnego drzewka, potrzeba na to minimum 10 lat xD

morwi
31-05-2005, 19:41
jak chcesz sobie kupic prawdziwe chinskie bonsai to powodzenia....
w polsce bonsai to zwykle uksztaltowane popularne drzewka (ja zrobilem sobie bonsaia z tuji (nie wime jak to sie pisze, ale to taka choineczka)

aby dojsc do perfekcyjnego drzewka, potrzeba na to minimum 10 lat xD

ja tez z tuji probowalem, ale jakos sie nie chcialo ksztaltowac przez ten drut:P

Lord kasztanowiec
02-06-2005, 13:37
teraz cie czaje :P ja mam zagruby drut i zabardzo sie zartwialem o drut i wciagu 2h usunolem go teraz uzyje leciutkiego kabelka i bedzie good :>