Pokaż pełną wersje : Bonsai
Lord kasztanowiec
28-05-2005, 18:15
Od jakiegoś czasu pojawiła sie moda na Bonsai Tzw. Miniaturowe drzewka.
Mi się to tagze spodobalo jednak......Niewiem gdzie szukac dość tanich drzew szukam cos typu brzoza :P Tania doniczka Oraz jakieś narzędzia wiele można znalesć na www.Bonsai.pl Proszę o pomoc
Hmmm... A może www.allegro.pl
Radek 666
28-05-2005, 18:30
Hmmm... A może www.allegro.pl
Nie wiem czy tam się znajdzie, ale też to polecam...
Lord kasztanowiec
28-05-2005, 18:44
dzieki wam juz na allegro cos nieco znalazlem :P a ktos wie jak osiagnac gdzieś wielkosc 15cm? bo mi sie takie podobaja :P
Krzesław
28-05-2005, 18:45
Bonsai są w pierwszym lepszym sklepie ogrodniczym. Ja swoje kupiem w Leroy Merlin. Jedne są droższe inne tańsze, ale wszystkie malutkie :p Narzędzi nie widziałem, ale nawozy i ziemie powinny być obok roślinek.
Btw. Można by zrobić grupę zrzeszającą ogrodników. Co wy na to?
chyba cie cos pokopalo
Radek 666
28-05-2005, 18:45
dzieki wam juz na allegro cos nieco znalazlem :P a ktos wie jak osiagnac gdzieś wielkosc 15cm? bo mi sie takie podobaja :P
Nie za bardzo, nigdy takiego czegoś nie miałem :P.
Lord kasztanowiec
28-05-2005, 19:02
znalazlem zestaw za 19.90 ze wszytski nawóz roslink adoniczka i ziemia jak wyczytalem kiełkuja one w 14-20 dni to chyba niezle nie? :P ja raczej poczatkujacy ogrodnik ale sie staram a co myslisz Krzesław o niejakim Mugho pine (sosna) za 5.99 10 nasion i jak to wogule wyglada to bonsai :P
Edit: Grupe Maniaków masz na www.bonsai.pl i mają za***iste roslini :P
Vanhelsen
28-05-2005, 21:52
Primo: Bonsai trza się nieźle opiekowac, znajdziesz czas i chęci, no i cierpliwość :P
Secundo: Nie kupuj na Allegro albo przez neta bo jeszcze dotrze poturbowane przez pocztę :P Kup w Obi albo Leroy Merlin W sklepach ogrodniczych może być problem z dorwaniem.
@Lord kasztanowiec: zajmowanie się bonsai od samego wysiewu jest strasznie trudne i na początek warto "poćwiczyć" na już wyrośniętych drzewkach.
Ja nie w temacie, bo nawet nie wiem co to jest Bonsai :P Obiło mi się o uszy ale co to jest to ja nie wiem :D
Vanhelsen
29-05-2005, 17:29
Ja nie w temacie, bo nawet nie wiem co to jest Bonsai :P Obiło mi się o uszy ale co to jest to ja nie wiem :DBonsai to są drzewa tak przycinane i kształtowane by wyglądały jak orginalne, "dorosłe" okazy zachowując miniaturowe rozmiary.
Lord kasztanowiec
29-05-2005, 19:26
@Wieszok
Masz racje ze Cieprliwość itp. ale Ja chce jedno I pożadne od zera jakos spróbuje z kśiazka Robimy Bonsai spróbuje sobie poradzic i dzieki za nastepny sklep gdzie to kupie jeszcze dojdzie Geant w pasażach i Castorama
Ja nie w temacie, bo nawet nie wiem co to jest Bonsai :P Obiło mi się o uszy ale co to jest to ja nie wiem :D
Widać że nie oglądaleś kultowego filmu jakim jest "Karate Kid" :P (chyba w 3 bylo sporo Bonsai
Lord kasztanowiec
30-05-2005, 13:55
hmmmm....@up. masz racje bylo pare ale to wersja Zewnętrza jest ona wieksza czasami nawet 2m ale wyczytalem wczoraj kurde ze to nie specjalne nasiona!!!! to zwykle urwnae drzewo :P a plaski edoniczki poto by sie jak glupie rozrastalo:P a z nasion na niezły efekt to wg fachowców 10 lat i bedziesz dum,ny :P
musze sobie jakies narzędzia i jakąs fabłon sobie wsadze :P moze ktos sie pochwali informacjami o Bonsai i pokarze zdjatka :P zobaczymy jakie ma fajne :P
P.S. na allegro niekupujcie Poczta polska za***ie nam nasiona X( X(
taki jeden bonsai, ostatnio g otroche zaniedbalem....:P
http://img.photobucket.com/albums/v330/morwii/kwiaty002.jpg
Lord kasztanowiec
31-05-2005, 15:13
Ładne bonsai czy to niejest czasem Recusa Benjamina? tak mi sie wydaje :P
EDIT:Tak sie tem drzewku przyglad patrze hmmmm...to nie jest bonsai :P serio on ma gałęzie w góre a powinny być poziomo przez drutowanie
Tygryseq
31-05-2005, 15:16
Ja pojechałem do miasta, w pierwszym lepszym ogrodniczym kupiłem małe drzewko Bonsai.
Hail ogrodnicze :P
Lord kasztanowiec
31-05-2005, 16:55
@up masz racje to co widzisz w miastah te pola drzew to każde moze byc bonsai ja 20 minut temu posadzilem Jałowiec jako bonsai wiec pozdrawiam Cie Jałowieć rośnij dobrze :P
Tygryseq
31-05-2005, 17:30
@up masz racje to co widzisz w miastah te pola drzew to każde moze byc bonsai ja 20 minut temu posadzilem Jałowiec jako bonsai wiec pozdrawiam Cie Jałowieć rośnij dobrze :P
zaraz dam Ci zdjęcie mojego BONSAI! Brb
@edit:
Kiepska jakość- z sony ercisson t610 =/
http://img28.echo.cx/img28/6660/bnsai7mn.jpg (http://www.imageshack.us)
zaraz dam Ci zdjęcie mojego BONSAI! Brb
hmmm.... wiesz kupic gotowe bonsai t onie sztuka:P
EDIT:
@down:
nie chodzi o to czy teraz jest duze czy nie, ale chodzi o to ze sam go nie wychodowales od poczatku:P
btw.teraz tez nie jest az takie duze:P
Tygryseq
31-05-2005, 17:35
hmmm.... wiesz kupic gotowe bonsai t onie sztuka:P
Ale ja je kupiłem jak było znaczniieeee mniejesze :P
@lord kasztonowiec
dopiero teraz zobaczylem twoj edit...
mylisz sie jest to bonsai, to nie jest powiedziane czy on musi miec galezie w bok,dol czy w gore.... bonsai ma byc miniaturka prawdziwego duzego drzewa. a ten moj bonsai to jest taki hmm...... lasek(czy jak t onazwac:P)
Chopkers
31-05-2005, 18:19
jak chcesz sobie kupic prawdziwe chinskie bonsai to powodzenia....
w polsce bonsai to zwykle uksztaltowane popularne drzewka (ja zrobilem sobie bonsaia z tuji (nie wime jak to sie pisze, ale to taka choineczka)
aby dojsc do perfekcyjnego drzewka, potrzeba na to minimum 10 lat xD
jak chcesz sobie kupic prawdziwe chinskie bonsai to powodzenia....
w polsce bonsai to zwykle uksztaltowane popularne drzewka (ja zrobilem sobie bonsaia z tuji (nie wime jak to sie pisze, ale to taka choineczka)
aby dojsc do perfekcyjnego drzewka, potrzeba na to minimum 10 lat xD
ja tez z tuji probowalem, ale jakos sie nie chcialo ksztaltowac przez ten drut:P
Lord kasztanowiec
02-06-2005, 13:37
teraz cie czaje :P ja mam zagruby drut i zabardzo sie zartwialem o drut i wciagu 2h usunolem go teraz uzyje leciutkiego kabelka i bedzie good :>
vBulletin® v3.7.0, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.