zaloguj się

Pokaż pełną wersje : Knights & Merchants

malypietroo
10-06-2005, 15:03
jak w tytule widac, temat dotyczy gry strategicznej.
Otóż chodzi o Knights & Merchants- kultową strategie średniowieczna.
Tak ostatnio uruchomilem ja sobie przeszedlem jedna misje i zastanawiam sie, czy ktos jeszcze pamieta tą świetną choc bardzo starą gierkę.
Jezeli wiec miales z nia do czynienia to zostaw tu swoja opinie o nije, bo chce wiedziec jak ocenieaja ja inni i czy ta ocena bardzo odbiega od mojej...

czekam i narqa

Raul
10-06-2005, 15:10
Za czasów gdy jeszcze internet był dla mnie obcą rzeczą, grałem w tą grę całymi dniami. Pamiętam, że całej nie przeszedłem, bodajże do 16 misji.
Najpierw zaczęło się od tego, że w CD-Action dali demo tej gry, zanim doszedłem na czym polega tam budowa domów trochę mi to zajęło. Następnie dziennie kilkorazowe czytanie artykułu o tej grze w samej gazetce i gapienie się w screeny z pełnej wersji. Wreszcie nastał moment kupna tej gry. Pierwszą całą noc przy tym spędziłem.
Najlepsza strategia w jaką kiedykolwiek grałem.

Venderer
10-06-2005, 15:15
Ja równierz miałem stcznośc z tą grą, ale tylko u kolegi.... Grałem chwile, prawde mówiać nie wciągneła mnie zbytnio.....

(nie dlatego, że nieumiałem w nią grać, strategie właśnie najbardziej wciągają mnie na początku gdy jeszcze mam co w nich odkrywać :P)

@EDIT

Zapomniałem dodać, że grałem w te gierke gdy już dawno minęły czasy jej światności.... Gdy była na topie nie miałem jeszcze komputera :P

Jackiew
10-06-2005, 15:18
ja grałem 2 miechy po trochu i przeszedłem całość, ale mówie wam ostatnia misja to piekło -.-

Pogromca pk
10-06-2005, 15:20
Grałem w to dawno temu, doszedłem nawet do... 5 misji... no coz, to bylo dosyc dawno temu. Wracałem do gry kilka razy ale nie udalo mi sie powtórzyć tego sukcesu.
Strategia ciekawa, to fakt. Chociaz czasem irytowalo mnie zachowanie żołnierzy... jak juz pojda w boj to nie ma odwrotu.

malypietroo
10-06-2005, 15:29
Tak, gra ma wiele drobnych błędow, jak np. to ze wojsko rozlazi sie we wszystkie strony przy kazdej okazji, albo ze gospoda stoi pusta a pomocnicy biegaja mi za węglem, no ale i tak to jest najlepsza strategia w jaka gralem.
Obecnie gram w nia juz 5 raz i dochodze do 14 misji, ktora prawie koncze, a wiec moze uda sia ja przejsc cala bez kodow???:)
A co sadzicie o drugiej czesci, "The Peasants Rebelion"???Bo ja uwazam ze nie dorasta do pięt swojej poprzedniczce...

@Jackiew: A jaka jest ta ostatnia???

TheNatoorat
10-06-2005, 15:30
Czy grałem?
Ba, przeszedłem dwa razy, a płytka leży na półce.

Z gry najlepiej zapamiętałem śmieszny sposób chodzenia postaci, czyli takie "kolebanie" się. Bardzo to lubiłem. :P

Raul
10-06-2005, 15:33
A co sadzicie o drugiej czesci, "The Peasants Rebelion"???Bo ja uwazam ze nie dorasta do pięt swojej poprzedniczce...
Również kupiłem, ale po kilku dniach niestety odłożyłem. Zdecydowanie nie dorasta w niczym do pierwszej części. Kombinowanie z jakimiś ratuszami gdzie można robić jakiś innych żołnierzy... Po prostu głupie.

Repos
10-06-2005, 15:40
Ja jakos do 7 misji doszedlem i mi sie znudzilo(starsznie dlugo sie misje przechodzilo, nie mowiac o tym ze malem problemy z ludzikami-moich bylo za malo, wroga za duzo :D ), ale moze zaczne garc na nowo.

Ashlon
10-06-2005, 15:56
Kiedys sie w to gralo ;) Moge sie poszczycic, ze gierke przeszedlem cala ;) A kupilem ja w empiku, za 9 dyszek :) Moj komp spelnial jej wymagania :P

xemmoe
10-06-2005, 16:01
Moja pierwsza oryginalna gra...
Kiedyś u kumpla zobaczyłem, później sam się tak wciągnełem że z pół roku grałem.
Zanim jeszcze kupiłem, grałem w demówkę niemieckiej wersji bodajże z Gamblera <lol>
Świetna gra, to były czasy!

malypietroo
10-06-2005, 16:06
Tak, to byla moja pierwsza gra strategiczna, ktora tak lubilem. dzieki niej jestem fanem tego gatunku, ale i tak nic jej nie przebije!!!
Mam z nia zwiazane bardzo mile wspomnienia, dlatego lubie do niej powracac, i musze sie przyznac, wlasnie gram w 14 misje pierwszej czesci...

Tasior
10-06-2005, 16:20
Ja tej gry nie lubiłem ;/, ogólnie nie lubie strategicznych, doszedłem do 6 misji i się poddałem bo cienki jestem w takich grach. Nie bijcie (za mocno)

Sozemego
10-06-2005, 16:25
Hm... bardzo fajna gierka. Przesiedzialem nad nią ladne pare tygodni... Nie wie ktos skad to dorwac ? :/

xemmoe
10-06-2005, 17:36
Szkoda że wszystko pogrzebali w drugiej części :(
Nic nowego własciwie nie dodali, gra miała pełno błedów, do tego okazało się że to wersja beta ( ktoś pomylił płyutki oddając je do tłoczni).
A szkoda bo ta gra i tak jest dla mnie dużo lepsza niż Settlers.

Shanhaevel
10-06-2005, 17:55
Jeszcze jak miałem 7 lat bodaj... grałem w nią ile się da... Genialna gierka. Ale AI wtedy było słabiutkie... Mimo to gra miała urok, te ludki chodzące wte i wewte... Chlip. Rozkleiłem się. :')

Nevemu
10-06-2005, 18:49
Genialna gierka.Całe 18 (chyba) misji przeszedłem.Cięzko było,ale za którymś razem się udawało pokolei przechodzić misje :) Według mnie najlepsza gra "Mojego Życia"

Plastex
10-06-2005, 19:00
Po kilku(nastu) bezskutecznych próbach przejścia PIERWSZEJ planszy, zakończyłem moje spotkanie z tą grą.(Nie wiem czy jestem parapetem, doniczką, czy myszka mi nie chodziła, a może za młody na nią byłem :p heh)

Według mnie najlepszą grą w jaką grałem był Tzar:Ciężar Korony

malypietroo
10-06-2005, 19:19
Genialna gierka.Całe 18 (chyba) misji przeszedłem.Cięzko było,ale za którymś razem się udawało pokolei przechodzić misje :) Według mnie najlepsza gra "Mojego Życia"

Misji jest 21, ale czy to wazne...:)

@xemmoe: Tak, weług mnie tez ta gra jest o wiele lepsza

Widze ze nie jestem samotny w Fanclubie K&M :D , i bardzo sie z tego ciesze,
Bo ta gra warta jest uwagi i trzeba sie przy niej na dluzej zatrzymac

@Down: To ja nie wiem do której misji doszedles, bo ja ze swojego doświadczenia wiem, ze wybudowanie jednego budynku w niewlasciwym czasie konczy sie kleaska calej misji, a jezeli chodzi o taktyke w walce, to w misji 6, 10, 13(przejściowe) trzeba sie naprawde namyslec... B)

Knight Simon Dark lord
10-06-2005, 19:19
Według mnie najlepszą grą w jaką grałem był Tzar:Ciężar Korony
też w to grałemi dalej gram tylko jedne misji przejść nie moge ale gierka fajna jedna z niewielu oryginalnych jakie kupiłem lubie ją do dziś :D bo musze ją przejść bez kodów(kilka razy chciałem kody użyc ale zaparłem się że to będzie jedna z niewielu gier jakie przejde bez kodów)

@topic co do KM grałem w tą gre i dalej gram w przeciwieństwie do tzara mało trzeba myśleć nad taktyką przynajmniej nie w misjach gdzie ma się budynki bo można zrobić tyle ile się chce jednostek a w tzarze limit max 250 ale i tak KM będzie jedną z fajniejszych gier dla mnie zresztą ja uwielbiam strategie :D

Afinor
10-06-2005, 19:29
Oj gralem swego czasu gralem, nigdy nie przeszedlem calej. Doszedlem podobnie jak Raul do 15-16 misji. Gra warta polecenia, klimatyczna;). Graliscie moze w nia na sieci?

malypietroo
10-06-2005, 19:36
Graliscie moze w nia na sieci?

niestety nie, chociaz mialem wielka ochote, to nie udalo mi sie to z kolega...(problem był tego rodzaju, ze moja siec byla za firewallem, i nie moglem sie z nim polaczyc)

Czy jezeli zmienilem neta na TPSA to moge grac z kims kto ma innego dostawce w K'n'M przez siec??

@edit: Otrzymalem juz propozycje gry przez siec, czy jest jeszcze ktos chętny???(mam neostrade,wiec nie wiem zy kazdy bedzie mogl zagrac)

Sozemego
13-06-2005, 15:59
niestety nie, chociaz mialem wielka ochote, to nie udalo mi sie to z kolega...(problem był tego rodzaju, ze moja siec byla za firewallem, i nie moglem sie z nim polaczyc)

Czy jezeli zmienilem neta na TPSA to moge grac z kims kto ma innego dostawce w K'n'M przez siec??

@edit: Otrzymalem juz propozycje gry przez siec, czy jest jeszcze ktos chętny???(mam neostrade,wiec nie wiem zy kazdy bedzie mogl zagrac)
Ja bym chetnie pogral, ale musze pierw skads dorwac te gre [sciaga sie juz, ale nie wiem ile to zajmie ;]]

Sanderos
13-06-2005, 16:20
Wow, nie widzialem, ze jeszcze ktos w kto gra. Na sama mysl ciarki przechodza mi po plecach... Br(?)rr... Swego czasu byla to jedyna gra, ktora mialem, wiec musialem w nia grac. Na szczescie to minelo, ale gierki caly czas nienawidze. Dount kyll mie, plxplxplx?

Michaleq
13-06-2005, 16:51
Dużo tutaj pochlebnych opini dla tej gierki, teraz sciągam przez kazze, ciekawe czy cos z tego wyjdzie :P

xemmoe
13-06-2005, 18:26
Fajnie że przez jeden temat kilku ludzi zacznie w nią grać.
Mówie Wam nie pożałujecie.
Dla mnie lepsza niż te super wielkobudżetowe produkcje z super grafą.
Pogracie a sami sie przekonacie ;)

Michaleq
13-06-2005, 18:30
Już mam ale narazie zabardzo nie czaje :P
Juz settlers 1 szybciej zalapalem xD

Shillien
14-06-2005, 16:32
Echh...
Jestem chyba jedną z niewielu dziewczyn, które grają w takie gry :)
Ale gra musze przyznać jest ... była boska :cup:
No i moge się pochwalić, że przeszłam całą (Przy ostatniej misji siedziałam ok. 2 tygodnie :D)

Rendarn
14-06-2005, 21:42
Bardzo fajna gra(mialem wtedy ~11 lat) była niezwykle klimatyczna(przynajmniej jak na tamte czasy;)) Przeszedłem całą gre (z drobną pomocą starszego kuzyna ;)) pamietam niewiele, misje były bardzo trudne i mozolne do przechodzenia, no i w ostatniej misji byli barbarzyńcy,ah jak zachwycałem się ich atakiem ;)

Lolek z Lolowa
15-06-2005, 20:49
Eheheh wspomnienia :)

Oerta
15-06-2005, 21:03
Miałem ją :) (I mam)Wciągała mnie na długie godziny...
I musze się pochwalić że pszeszłem całą 1 część(W 2 cześć nie chciałem grać bo było gorsza od 1)

Matheous
15-06-2005, 21:06
Fajna gierka, ale jakos nigdy mi zapalu i czasu nie styknelo zeby przejsc cala;) Kazda misja bierze co najmniej kilka(nascie?) godzin... Rozbudowanie osady zajmuje co najmniej godzine lub dwie, ustawienie przemyslu spozywczego znowu troche, a odpowiednie wojsko(juz w 2giej misji wybudowanie odpowiedniej ilosci oddzialow to normalnie masochizm) bierze pare godzinek i jeszcze zdycha z glodu strasznie latwo i szybko:P
Doszedlem max do 4tej, ale zawsze mi sie konczyla ochota bo tego mostu bronila chyba nieskonczona ilosc tych konnych etc.:P
Podobal mi sie patent z glodem i zarciem;) Chyba jedna z niewielu gier z takim bajerem.
Ogolnie-gierka bdb. Ale nieco zbyt zmudna... Strasznie wolno sie wszystko produkuje, dlugo trzeba na wszystko czekac i latwo o korki na ulicach. Heh, juz nawet Settlers latwiejsze;)

Dejvo
15-06-2005, 21:10
$vboptions[postminchars]

Tasior
15-06-2005, 21:12
@up'n'up
Zależy jakie Settlers, bo "dwójka" jest banalna, a z czwórką miałem duże problemy(w nieparzyste Settlersy nie grałem).

PS. Czy ktoś mógłby mi zdradzić zakończenie K&M? Najlepiej na PW bo nie każdy chce wiedzieć