PDA

Pokaż pełną wersje : Show light effects

Khazar
11-06-2005, 13:22
Witam. Mam "mały" problem z 'Show light effects' a raczej ich brakiem. Otoz niedawno z przyczyn blizej nie okreslonych (pewnie wirus) moj Windows 98 SE wykonywal blad Explorera w czasie uruchamiania (nawet w trybie awaryjnym). Uporalem sie z tym chyba najprostsza metoda ('format c:'). Zainstalowalem sterowniki do karty graficznej itd. Odpalam Tibie i co widze? takie chamskie czarne kropeczki zamiast nocy.... Wlanczam Options>Graphics>Advanced i co widze? Show light effects wylaczone i nie mozna ich wlaczyc. Zainstalowalem sterowkini do karty graf. jeszcze raz - nic nie pomoglo. Sciagnalem clienta Tibii nowego - nic nie pomoglo. Drugiego formata raczej mi sie nie chce robic... Moze ktos ma jakis pomysl?

ahcarb
11-06-2005, 15:05
czasami wlasnie sie tak dzieje sprubuj zainstalowac nowy Directx a jak to niepomoze to nowe sterowniki ;p

Khazar
11-06-2005, 15:37
Directa 9.0 zainstalowalem. Mowisz sterowniki, ale patrz, to nie byl moj pierwszy format, nie pierwszy raz te sterowniki instalowalem ale pierwszy raz dzieje sie cos takiego z Tibia. To mnie wlasnie ciekawi, bo nic innego nie zrobilem, , poprostu rutyna a tu takie rzeczy sie dzieja... Mysle ze w pon "dopadne" WinXP i z koniecznosci jeszcze raz kompa sformatuje, tylko ze mi sie nei chce..... najlepiej jakby sie to dalo zrobic bez formata...

Rybzor
11-06-2005, 15:40
Tez tak mialem ze po ktoryms tam formacie mialem tak jak ty, moze zainstaluj win xp, ja gram w tibie na drugim kompie teraz:P, jakbym mial 1 bym cos kombinowal, poprubuj, wymysl cos:)

ahcarb
11-06-2005, 15:41
widzialem ten efekt pare razy w cafe lub u kumpli to instalowali new sterowniki lub directxa albo reinstal windowsa

najlepiej zalatw sobie xp bo 98 juz jest troche prestarzaly :)

Avager
11-06-2005, 16:00
up:

JA bym sam se załątwił XP (mam nawet) ale jest problem z instalacją (nie wykrywa dysków twardych o.O , mimo że 98 normalnie...).

To taki mały OFF TOPIC

TOpic:

Też to miałem ale instalacja sterowników + DirectX 9.0b pomagał zawsze.... .

Khazar
11-06-2005, 16:01
wiem ze przestarzaly ale z moim poprzednim netem mialem taki klopot z enie mialem sterownikow do XP. potem neta zmienilem i sterowniki pod XP juz mam ale sie przyzwyczailem do tego starego poczciwego win 98 :P poprostu musze po qmplach popytac czy maja XPeka i zrobic ten cholerny format. a efekt taki widzialem u qmpla jak mial wiecej niz 3 tibie otwarte (wiadomo jak:P)

MasterFejkow
11-06-2005, 16:18
JA taki efekt mialem na win 98 - Pen. I 166mhz i 16 bit karta +32 ramy :]

Rozwiazanie: Nie ma rozwiazania.

@topic hehe zartowalem z tym nie ma rozwiazania(tzn nie ma w moim starym kompie, ale u ceibie jest inaczej. Byc moze stalo się coś z twoja kartą graficzną. Spróbuj włączyc jakąs lepszą gre... moze byc oparta na OpenGL. Jak ci ladnie chodzi(tzn tak jak ci przed tem chodzila) no to nie wiem, a jak nie to moze byc wina karty. Ja cos podobnego mialem

Cebix
11-06-2005, 16:19
Było sporo tematów dot. 'Show light effects'.

Trzeba wylonczyć Antialiasing i Anisotropic filtering w sterownikach karty(...)

Ze wszystkich porad, jakich miałem przyjemność wysłuchać, tylko ta powyżej pomogła(po jakimś czasie włączyłem znowu AAx4 i AFx16 i Tibia już działała normalnie). Znalezione na tibia.pl: http://tibia.pl/forum/showthread.php?t=4891

Pozdrawiam,
Cebix.

Khazar
11-06-2005, 17:58
hehe nie zebym tuman byl ale nie wiem gdzie to "lezy" :P jakbys byl na tyle uprzejmy i jakos mnie delikatnie nakierowal to bylbym wdzieczny. :D

Cebix
11-06-2005, 18:14
Jeśli używasz Radeona(domyślam się, że tak, bo to głównie na nich ten problem występuje), to są dwie możliwości:

1. Masz zainstalowany Catalyst Control Center(napisałeś, że instalowałeś najnowsze sterowniki, więc będę się opierał na tym, jak u mnie on wygląda) - wtedy "koło zegara" powinna być ikonka "ATI", kliknij na nią 2x, w okienku, które się pojawi(rozumiem, że skoro nie kumasz "za bardzo" to raczej tam nie grzebałeś w ustawieniach :P) po lewej stronie będzie gdzieś opcja "3D", lub coś w tym stylu(już nie używam ccc, ale o tym dalej :P) i tam będą głębsze opcje, jeśli dobrze pamiętam to pierwsze z nich to powinny być Antialiasing i Anisotropic filtering <- obie ustaw na "let application decide" --- Jakbyś się pytał to te funkcje służą do polepszania jakości grafiki 3D w najnowszych grach(nie wiem dokładnie jakich, ale AA to coś z modelami, a AF to z teksturami :P - teoretycznie Tibia nie powinna się z nimi kłócić, ale no cóż...), zastosuj, ok. Sprawdź, czy coś w Tibii się zmieniło.

2. Masz zainstalowany Ati Control Panel(aktualnie ja go używam) - Prawym na pulpit, Właściwości, Ustawienia, Zaawansowane, 3D, Ustawienia 3D dla DirectX (bo Tibia chyba używa DirectX, jeśli nie, to niech ktoś mnie poprawi :P - jeśli nie używa to zrób to samo, co opiszę dalej, tylko że włączająć w to OpenGL) Użyj ustawień użytkownika, w nowym oknie zaznacz przy opcjach 'Antyaliasing' i 'Filtrowanie anizotropowe' opcje: 'Zależnie od aplikacji', Zasotuj, Ok. Sprawdź Tibię.

Jeśli używasz kart nVidii - powinno to wyglądać podobnie jak w p.2(z tego, co pamiętam, nVidia nie utworzyła czegoś na styl ccc, tylko zostało przy Panelu sterowania - poprawcie mnie jeśli się mylę :)), ale nie jestem pewien, ponieważ nigdy nie miałem GeForców :P.

Mam nadzieję, że zrozumiałeś coś z tego, co napisałem powyżej, bo ja za cholerę nie mogę :P

Pozdrawiam,
Cebix.

Khazar
11-06-2005, 18:19
Musze Cie zmartwic bo mam karte Voodoo3 3000 wiec jest to 3dfx.

Cebix
11-06-2005, 18:24
No to mój cały mini-poradnik szlag trafił :(. No nic, ten twój Voodoo3 chyba nawet nie obsługuje AA ani AF :P - jeśli się mylę, poprawcie mnie(ahh... jak ja lubię to zdanie :)), ale na Voodoo się nie znam całkowicie :P. Nawet nie kojarzę, czy ta karta jest z tej epoki, czy to już jakiś kompletny złom :P. No cóż, ja tu nic nie poradzę - ale jeśli jest to karta "nowa" i obsługuje w/w funkcje AA i AF, spróbuj się dowiedzieć jak je wyłączyć. Mam nadzieję, że ktoś z tego forum zna się lepiej na kartach niż ja :P

EDIT:
W testach karta osiągnęła najwyższe wyniki z pośród do tej pory testowanych, na testowanym komputerze w Quake2 w rozdzielczości 640x480 osiągnęła wynik ponad 75 klatek na sekundę (!!!).
Hmm... Ok, odpuść sobie szukanie AA i AF :P Problem leży gdzieś indziej. Jestem jednak pewien, że ktoś tu powinien ci pomóc. Powodzenia.

Pozdrawiam,
Cebix.

Khazar
11-06-2005, 18:51
Hehe nie odpuscilem i znalazlem te funkcje:

Voodoo3 Anti-Aliasing
Anisotropic Filter Emulation

ale i tak caly Tweoj plan bierze w leb, bo obie te funkcje byly i sa wylaczone, a na mojej Tibi dzialo i dzieje sie nadal to samo - zaje*ane kropeczki...

Cebix
11-06-2005, 18:56
o.0 Nie spodziewałem się, że w 'takiej' karcie będą 'takie' funkcje o.0
To może spróbuj je włączyć :P, a potem wyłączyć jeszcze raz :P. Bo u mnie na przykład jak były włączone - nie działało, wyłączyłem - działa, włączyłem - działa znowu :).

Pozdrawiam,
Cebix.

Khazar
11-06-2005, 19:22
probowalem na wszelkie sposoby.... no nic, chyba bede musial sie ratowac formatem. w poniedzialek bede mial WinXP, zainstaluje go i mam nadzieje ze takie cos juz nei wystapi.

a co do 'takiej' karty to prosze sie nei smiac, ten komp jest z tamtego tysiaclecia :P nowym cieszylem sie meisiac, pozniej brat zabral go na studia. na szczescie cale wakacje bede go mial tylko dla siebie :D

Cebix
11-06-2005, 19:27
Ja się nie śmieję, jeszcze miesiąc temu miałem S3 VirgeDX 1MB bez żadnych akceleratorów, itp :P. A co do formata, to w tym przypadku nie musi wcale dużo pomóć, może praktycznie nic nie dać. Cztery formaty za sobą i po każdym ten problem się odnawiał... No ale cóż, ja się poddaję. Obyś sobie z tym problemem poradził. Powodzenia! :)

Pozdrawiam,
Cebix,

MasterFejkow
11-06-2005, 19:35
NÓŁ Koment Nooby

Rybzor
11-06-2005, 19:56
up:

JA bym sam se załątwił XP (mam nawet) ale jest problem z instalacją (nie wykrywa dysków twardych o.O , mimo że 98 normalnie...).

To taki mały OFF TOPIC

TOpic:

Też to miałem ale instalacja sterowników + DirectX 9.0b pomagał zawsze.... .
Zalezy jak masz dyski, jak masz FAT32 to masz problem, na xp jest NTFS, ja mam xp i C: mam na fat32 a reszte na NTFS:P

Khazar
12-06-2005, 17:38
NÓŁ Koment Nooby

to sie qwa wypowiedziales..... gosc wpadl, nabil sobie bezsensownego posta i jak znam zycie upomnienia za to nie bedzie.... jak nie masz nic do powiedzenia to sie nie odzwaj.

topic:
mysle ze format i zainstalowanie win xp powinno pomoc, bo jak nie to nie wiem co zrobie.... wywale kompa przez okno :D

Khazar
12-06-2005, 19:32
No ja sie jeszcze boje tego co maja niektorzy ludzie przy XP, a mianowicie ze Tibia "zabiera" prawie 100% procka i nic na kompie zrobic nie mozna. Kiedys mialem stare poczciwe ME tylko gdzies przepadla plytka...
Kolorami si ebawilem. Tu nie chodzi o ustawienia. Poprostu nie moge wlaczyc "Show light effects" i przez to mam te tak znienawidzone kropki. a to dlaczego tego nie moge wlaczyc to wlasnie moje zmartwienie.

Khazar
12-06-2005, 21:06
Bawilem sie wszystkom co mi przyszlo do glowy albo wpadlo pdo myszke i zaowocowalo to godzinnym gmatwaniem nad tym jak przywrocic kompa do stanu uzywalnosci :P

moj komp to p3 450mHz, karta voodoo3 3000 16MB, 256 sdram, dysk Samsung 30gb.

to mzoe byc z tym windowsem cos, bo mam 2 windowsy 98 SE. jednego instalowalem przy poprzednim formacie i bylo good. teraz instalowalem tego drugiego i jakeis dziwne bledy. przy odpalaniu sterownikow z plyty oryginalnej dolanczanej do karty wyskakuje mi komunikat "Brak plikow". no to z neta zdarlem nowe sterowniki. wogole ten windows jest powalony. sprobuje z XP, moze nie bedemial pzrewalone :/

@ EDIT:
No to bylo to mniej wiecej tak:
Zainstalowalem WinXP. Komp mi mulil straszelnie ale za wszelka cene chcialem sprawdzic czy pod XP poprawil sie wyglad Tibii. No i .... nie moglem zainstalowac neta 8o wiec wkurzony (lekko powiedziane) wzialem sie za formatowanie partycji c:. wszystko sie jakos tam robilo, ale formatowanie cos dlugo przebiegalo. co sie okazalo? sformatowalo mi dysk caly a nie partycje i poszlo sie wszystko ****c.... zxainstalowalem Windowsa 98 SE (ale innego niz ten wczesniej), zainstalowalem sterowniki do karty graficznej i.... kropki sa nadal.... jeszcze nie zainstalowalem nowego directx'a bo juz nie mam sily dzisiaj do tego kompa. 13 GB mp3 sie ulotnilo....

Khazar
15-06-2005, 00:10
~bump~

moze ktos cos poradzi jeszcze? :/

Khazar
20-06-2005, 15:55
hahaha, nie przypuszczalem ze rozwiazanie tego problemu moze byc takei banalne.....

zrezygnowany juz calkiem zainstalwoalem win 98se, sterowniki i dalej kropki byly. no coz, gralem tak kilka dni. potem czytalem czyjsc temat na temat ( :P ) rozdzielczosci i postanowilem zwiekszyc na maksymalna (mialem druga od konca). i co sie okazalo? naprawila sie grafa w tibii :) nice

evilKRIK
20-06-2005, 16:42
Kolega ma podobnie(ale z innego powodu) i se znalazł sposób że gra na tibia NGG i się tym usprawiedliwia:P

Khazar
20-06-2005, 17:23
heh, ja tez probowalem robic sobei light hacka, ale mnie wnerwialo ze nicki sa czarne, no i poprostu chce grac uczciwie, non-stop swiatelko sux :P

kaczi
22-06-2005, 10:09
Jestem w tym kompletnym newbie, ale mam podobny problem.
Mam karte VGAsave, ( Chyba, mówie, że jestem w tym newbie), i nie wiem co mam teraz zrobić, ponieważ w każdej grze którą mam jest taki problem.
Próbowałem już wszystkich sposobów, które tu byly podane, i żaden nie pomógł. Mógłby mi ktoś pomóc?