zaloguj się

Pokaż pełną wersje : Co to jest ankh ??

Aslav89
14-06-2005, 16:06
Mam takie pytanie, otoż mam w depo taki bialy krzyżtk "ANKH" i nie wiem czy to jest przydatne, czy moge to sprzedac itd.

Mati1989
14-06-2005, 16:19
to jest na ozdobe nic nie warte ;/

k_Tm
14-06-2005, 16:21
Tibia.pl Dział Przedmioty/Magiczne :p

Wiślaczek
14-06-2005, 16:34
http://www.tibia.pl/items.php?sort=number&typ=magic
5 od gory.

Hieyan
14-06-2005, 16:43
jeszcze odpowiedź nie padła...
A więc ankh jest to egipski krzyż.

No ładnie to wygląda w domku...
Nic więcej. Może ktoś kupi za pare (pardziesiąt) gps

Aslav89
14-06-2005, 16:43
Myslisz ze tam nie sprawdzalem ?? Tylko ze tu pisze ze nic nei warte a niektorzy kolesie mowia ze to jest super i ze mam farta.

PalAnonim
14-06-2005, 17:37
Robi cie w wala. Kłamie

Dionix
14-06-2005, 20:18
może myślą że ornamented ankh albo holy ankh one chyba też nic nie dają ale to są przedmioty questowe

Yoh Asakura
14-06-2005, 22:52
jeszcze odpowiedź nie padła...
A więc ankh jest to egipski krzyż.

No ładnie to wygląda w domku...
Nic więcej. Może ktoś kupi za pare (pardziesiąt) gps

Zapomniałeś jeszcze dodać,że Ankh to egipski symbol długiego życia.

@Topic:
To tylko ozdoba,choć możesz to nosić i udawać,że jesteś nieśmiertelny ;)

slammer
14-06-2005, 23:13
mi to przynosi farta. dostalem to od kolegi, ktory konczyl grac w tibie. moj pierwszy hunt z tym (dragi), loot: d shield, d hammer, p legi. w sumie zabilismy 6 smokow -.-

ps. i ostatatnio zabilem solo wyzszego lvl i ucieklem przed 41 ms z 2 FE ^^
ps2. to na serio przynosi farta ;]

Mistic
15-06-2005, 06:43
tak na serio ankh to egipski hieroglif oznaczający życie

Yoh Asakura
15-06-2005, 16:48
tak na serio ankh to egipski hieroglif oznaczający życie

Napisałem to samo i nie widze sensu pisanie tego ponownie.

Dionix
15-06-2005, 18:01
Napisałem to samo i nie widze sensu pisanie tego ponownie.

a ja widze, nabijanie postów :)

Jeleń
15-06-2005, 19:05
JA chciałbym zauważyć, iż Ankh to tesh skrót od miasta Ankrahmun. Tak to zwą przynajmniej ;)

Lolek z Lolowa
15-06-2005, 20:31
ozdoba np. do domku jest tez blessed ankh ale nie tak czesto spotykany

Ufok90
17-06-2005, 11:14
mi to przynosi farta. dostalem to od kolegi, ktory konczyl grac w tibie. moj pierwszy hunt z tym (dragi), loot: d shield, d hammer, p legi. w sumie zabilismy 6 smokow -.-

ps. i ostatatnio zabilem solo wyzszego lvl i ucieklem przed 41 ms z 2 FE ^^
ps2. to na serio przynosi farta ;]

A gdzie go trzymales? W rece, czy w plecaku?

Czester
17-06-2005, 18:30
Heh to nie szecscie tylko bardziej umiejetnosc gry a co do lota nawet jakbys anka niemial to bys mial taki sam :)

-Res-
17-06-2005, 18:33
Ankt to jest ozdoba lub śmiec,jak dla kogo...
I tylko szaleniec by powierzał życie jakiemuś krzyżowi,ktory NIC nie daje ...

Hip Hop
11-07-2005, 20:39
To jest po prostu zwykła ozdoba np. do domku

drizztpl
12-07-2005, 12:59
W każdym razie to nic nie daje i... można by już zamknąć ten temat....

keyu
12-07-2005, 19:39
I do tego nikt niepowiedział jeszcze że jest jedną z nagród w desert/vocation queście.

Mały Kotek
13-07-2005, 23:56
Ankh jest to szczotka do zębow w ksztalcie slonika sluzaca do mycia zebów po zjedzenu zelek "Akuku" o smaku truskawkowym...

TieRplanet
15-07-2005, 23:15
Ankh definiowany jest jako: Symbol reprezentujący Fizyczne i Wieczne życie. Jest znany jako oryginalny krzyż który ma wielką moc i został stworzony przez Afrykańczyków w Starożytnym Egipcie.

Nazwa Ankh znaczyła życie w języku Starożytnych Kemetów (kraju Czarnych). Jako symbol dawania i podtrzymywania życia Ankh jest typowo utożsamiany z rzeczami materialnymi jak woda ( w Egipcie wierzono że woda regeneruje życie), powietrze, słońce, jak również z bogami, którzy często przedstawiani są z tym symbolem. Egipscy królowie także byli często utożsamiani z Ankh jako jego posiadacze (niosący życie swego ludu) lub dający Ankh (strumień Ankh) poprzez Bogów. Można to zobaczyć na zdjęciu Króla Senworserta który trzyma dwa Ankhi na piersi. Ankhi były robione z metalu, gliny i drewna. Zwykle noszone były jako amulety życia i umieszczane na mumiach by doenergetyzowować wskrzeszanego ducha. Bogowie i Królowie często są ukazywani ze znakiem Ankh, co odróżnało ich od zywkłych śmiertelników. Ankh symbolizował wieczne życie i dawał niesmiertelność komuś kto go posiadał.Wierzono, że energia emanująca z Ankh może być absorbowana przez osobę mającą z nim kontakt. Ankh jest liną, przewodnikiem dla Boskiej potęgi życia która przenika wszechświat. Amulet jest potężnym talizmanem chroniącym noszącego przed złymi siłami degeneracji i upadku.Zaokraglony Ankh jest trzymany przez Bogów. Był utożsamiany z Isis i Ozyrysem we Wczesnym Okresie Dynastycznym. Zaokrąglona część Ankh reprezentuje także kobiecy aspekt lub Macicę, podczas gdy wydłuzona część przedstawia aspekt męski lub Penisa. Te dwa święte aspekty splatają się ze sobą i czynią życie. Z powodu swego potężnego wyglądu, Ankh był uzywany w wielu religiach i rytuałach które wiązały się z królewskością. W skarbcu Tutankhumuna, Ankh był głownym artefaktem. Zaokrąglony koniec symbolizował też wieczne życie a krzyż poniżej plan materialny. Ankh jest zwany "Crux Anasta", z Egipskiego mitu i może być znaleźiony we Wczesnym Okresie Dynastycznym jako symbol którym zdobiono rózne materiały i reliefy, przedstawiające Bogów. Jest zwykle trzymany przy nosie zmarłych królów aby reprezentować oddech życia który dany zostanie przez Bogów w zaświatach. Ankh jako podobny kluczowi reprezentuje też klucz do wiecznego życia po śmierci. Jego wpływ mozna wyczuć w każdej dynastii. Przetrwał jako ikona posiadająca mistyczną potęgę aż do początków chrześcijaństwa. Ankh który posiadał każdy Bóg miał moc tego Boga. Ankh Boga Anubisa jest powiązany z ochroną zmarłych, Ankh Sekmet, Hapi z żyjącymi wodami Nilu a Amen z bozym Duchem, oddechem życia.

Wampiryczny Ankh zaczerpnięty został z filmu "Głód" z roku 1982, a oryginalny wampiryczny Ankh, tzw. Sabretooth Ankh został wykonany przez Mistrza D'Drennan w sierpniu 1997 roku. To jeden z nielicznych, tak popularnych i rozpoznawanych symboli wampirycznych.

Heliwurab
15-07-2005, 23:26
Dziwne... Cip'y dali różne rzeczy z życia, takie jak Excalibug(Excalibur) lub Basilisk(Bazyliszek). Takie rzeczy oczywiście nie istnieją w Rl.A więc dali rzeczy nieprawdziwe i troche przerobione, jako questy czy coś w ten deseń, a krzyża Ankh który istnieje naprawde i jest święty lub podobnie, dali jako ozdobe... Według mnie to jest bez sensu...Chociaż, na niskim lvlu można sprawdzić i nosić to na szyji.. może podczas śmierci coś się zauważy, może zwiększy się fart, czy coś podobnego, albo jest to takie same gówno jak Wolf Tooth Chain

Pomocny Murzyn
29-01-2008, 10:51
@Up
HAHAHAHA rozwaliłeś mnie :D

Zawsze lepiej odświeżać stare tematy niż robić nowe ;)

Tak btw. to ankh można sprzedać za 100 gp u djinna.

Tom@$Z
29-01-2008, 12:35
Ankh jest jednym z przedmiotów questowych na outfit...

0wn3D
30-01-2008, 18:16
Ten Krzyrzyk jest potrzebny do wizzard addon [Staff]
a tak to tylko ozdoba B)