Pokaż pełną wersje : WoW czy GW ?!
Od pewnego czasu myślę którą z tych dwóch, wspanialych gier mam wybrac, ponieważ nie mam zamiaru grac w obie jednocześnie...
W World of Warcraft grałem już trochę na nielegalnych serverach i jest całkiem spox ostatnio mój kumpel znalazł bardzo dobry i sprawdzony serv bez poważniejszych bugów itp. Jeśli serv padnie zawsze mogę zacząc gre na innym.
Natomiast w Guild Wars niegdy jeszcze nie grałem, ale nie jestem całkowitym nOObem, ponieważ trochę już oblookwałem na stronkach itp. W sumie kosztuje to 130 zł, ale jeśli jest to lepsza gra od WoWa to kupię ją bez wahania.
Proszę o szybkie porady i z góry dziękuję :P
Ja tam proponuje ci WoWa bo gra jest nie z tej ziemi xD Obecnie jest chyba najlepszym MMORPGiem... Sa serwy na ktorych sie nie placi wiec musial bys tylko wydac 200 zl ( zalezy gdzie kupisz ;) ) Powiem ze gra jest warta 200 zl !! Ale uwaga dla ciebie jak raz zagrasz to oderwac sie bedzie ci bardzo,bardzo trudno ^^
Baron Kaldrick
23-06-2005, 23:09
Guild Wars. Definitywnie. Nie dość że najbardziej innowacyjna gra online ostatnich lat, to jeszcze powala na kolana grafiką, grywalnością, fabułą, różnorodnością...Wszystkim.
Nie tylko WoWa nie kupuj!! Już lepiej Diablo 2 ;]
@up und up
OMG, koleś ma sobie orginała kupować żeby na privach pograć?? -.-
up ( Morin ):
Mylisz się !
http://img182.echo.cx/img182/8940/wowczygw5ny.png
screen pochodzi z www.mmorpg.com - oficialna strona o grach mmorpg...
Jest to screen zrobiony kilka minut temu, przedstawiający ocenę bodydwóch gier ... i jak widać GW jest w przewadze.
WoW Pierw miało ocenę 8.8 + a jak widać... 8.1 ... spadło gdy GW miało swoją premierę !
Więc jak myślisz..dlaczego ? TAk ! GW było HITEM i jest HITEM a WoW jest przereklamowanym .... niewypałem. Można tam pograć troche... ale sie znudzi, gra głównie (WoW) jest nastawiona na EXP (Czyli tak jak w 70% mmorpg'ach ... które sie nudzą po 2 miesiącach.... ) .
GW otóż ma inny system ,też jest EXP ale gra jest głównie nastawiona na EXP gracza (Tego RL EXP = taktyki) oraz dobrze zorganizowanego teamu / guildii !
System PvP jest jak najbardziej wyrównany w GW , z tego co pamiętam było wiele zażaleń ze strony graczy (chodźby na www.mu.xp.pl) że profesje są nie wyrównane (czyli że jedna profesja jest bardzo dobra przeciwko wszystkim). W gw oczywiście też takie coś jest... ale to trzeba naprawde dobrze grać.
W WoWie masz questy polegające na "Zabij X mobów a dostaniesz X kasy/ przedmiot" , w GW masz natomiast doskonale przygotowane misje z fabułą. PRzytoczę np. tą pierwszą, masz iść zbadać dziwne pogłoski o wojskach nieprzyjaciela (takich jak by wilkołaków) i jak dochodzisz na miejsce to widzisz że armia składająca się z 20++ mobów (lvl prawie 2x większy niż twój). Nagle biegną w twoim kierunku (atakują bramy miasta - znaczy się biegną tam) a ty musisz jak najszybciej dobiec i ostrzec capitana jakiegoś tam by zamknoł bramy bo armia sie zbliża, i tak biegniesz spritnem ze swoją drużyną (innymi graczami) do miasta ... powiem ci... super zabawa, ja jako 2 zginołem ;P (czyli byłem przedostatni ;P ). Potem wszyscy tylko "lol" puszczali (pokolei gineli), te potworki biegną z 1,5 razy szybciej niż ty... ale na szczęście dobiegła taka jedna elementaliska i zaliczyliśmy misje ;) ...
Czyli owiele bardziej jest kupić GW ze względu na fabułe, system oraz abonament... bo to przesada by płacić 50 zł miesięcznie za Knight Online -.- ... (Tak WoW to przeróbka KO).
Nightwalker
24-06-2005, 08:22
@up ja robilem ta misje 2 razy i zawsze dobiegalem :P
Jesli chcialbys expic na stworkach w GW to powodzenia.....straszne mozolna i bezsensowna robota, a na pewno powyzej 10 levelu. Trzeba siać, siać, siać, czyli robić questy. WoW wygląda mi coś ala Tibia w trzech wymiarach. Expić, expić i jeszcze raz expićna stworkach. Robi się to trochę nudne...po czasie, lecz z chęcia bym sobie pograł przez jakiś czas w WoWa.
Btw nic nie pobije kobiecych postaci z GW ;] jakie ładniutkie ;]
tiaaaa
ten sexy taniec Elementalistki :D , Warriorka ładnie siedzi xD (a w armorkach to jeszcze lepiej wygląda), Mesmerka... troche taka jak nauczycielka ;P (Tanciec Mesmera mnie dobija), Monk kobieta.... taka nijaka , Necromancer -shiat ran ran :) ale nie jest tak źle ... , ranger.... hmmm .... troche jak br? :/ .
Wogule, animacje, detale postaci wszystko piękne... a w WOW rozmazane :) (tak chociaż widze na większości screenach). Wogule GW ma mniejsze detale (nawet 1,5 ghz może grać na max detalach...a w WoW'ie raczej nie :> ).
Co do tej misji, to ja chciałem rzucić ten czar... na zwolnieje ;P tak dla jaj ....ale nie zdąrzyłem :P jak mi po 30 walili ;P ..... więc Hp sie regeneruje, wiadomo, ale to trzeba troche unikac dmg'ów ...
ile kosztuje ta gra? bo dzisaj ja kupie bo podobno spoxik(guild wars)
czy w empiku w krakowie ja dostane?
Nightwalker
24-06-2005, 12:02
Ja w mediamarkcie zapłaciolem za GW 120zł ;]
Ja gral wojowniczkom mniam ;] milo popatrzec ;]
Za gw nie trzeba placic abonamentu - i dlatego GW rulz!
Btw Night - bede mial chyba tego GW dosc szybko...:>
TehRegent
24-06-2005, 12:22
GUILD WARS ROXOR!!
Duzo lepszy od WoW'a :)
Baron Kaldrick
24-06-2005, 14:29
A ja już GW mam =D Świeża, pachnąca, cieplutka kopia leży obok mojej klawiatury...
Vanhelsen
24-06-2005, 14:43
@Baron or somone else: Można gdzieś zassać demo GW? Ponieważ w wymaganiach napisanych na pudełku mieszczę się dosłownie na styk i niejestem pewien czy mi będzie chodzić tak jak zechcę a wole nie ryzykować 130zł...
Baron Kaldrick
24-06-2005, 14:44
@Baron or somone else: Można gdzieś zassać demo GW? Ponieważ w wymaganiach napisanych na pudełku mieszczę się dosłownie na styk i niejestem pewien czy mi będzie chodzić tak jak zechcę a wole nie ryzykować 130zł...
Chodzić na minimalnych detalach będzie, i mogę Cię zapewnić,że wyglądać i tak będzie ślicznie. A demka nie ma...
Gratz BK! Naprawdę Bravo! I w ogóle Congratulations!
Pod względem przyjemności grania i ogólnie WoW jest lepszy, ale pozostaje przy Guild Wars bo tylko raz się za nie płaci, i jak napisał Nekro nie trzeba płacić abonamentu.
GW jest bez wątpienia lepsze - spasan grafika, dźwięk tez przyjemny, a co najważniejsze - żeby żyć robisz questy a nie siedziesz 5h na potworkach.
Dodatkowo bardzo mądrze zrobiony system deadów, Brak abonamentu, ładna cena no i piękny taniec mojej Elementalistki (MEsmerka jako druga klasa ;P)
Aha - polecam także zobaczyć tańce:
- Nekromanty
- Wojownika
- Łowcy
Totalna polewka ;P
No i interesujący sposób zdobywania skili (za questy mozesz miec skille)
I pasjonujące misje (choć czasem troche trudne ;P)
@Baron:
To teraz możemy grać obaj naraz ;P
Uncle Warrior
24-06-2005, 15:29
Wziąłbym GW bez wahania... sam teraz kupiłbym ale brak finansów :/ A WoW... abonament zżerałby mi prawie całe kieszonkowe ;d
A co się dzieje w GW jak się umrze?
Nightwalker
24-06-2005, 18:51
Za każda smierc tracisz 15% bazowego rzucia i many oraz zostajesz przeniesiony do najblizszej kapliczki.
Kumuluje siędo 60%
Nie tracisz nic po za tym. Jak zmienisz kraine lub miasto to znowu masz max hp i energie mozna sie pozbyc tego takze zabijajc stworki,
Wiecie to jest tak.... Wludzie wola GW, bo tam nie placisz abonamentu. Pod tym wzgledem definitywnie wygrywa GW, ale ogolnie tych dwoch gier nie ocenie, bo jeszcze nigdy nie widzialem GW. Blizzard zrobil chamska rzecz w stosunku do graczy, bo jest to jeden z najbogatszych producentow gier na swiecie i robia jeszcze abonamenty jakby im bylo kasy malo. Dlatego traca na tym. Gdyby nie bylo abonamentu w WoW'ie te dwie gry mialyby w miare rowne oceny...
@Up:
Tak, bardzo tracą... a 2mil+ kont wzięło się z kosmosu. Chociaż, gdyby nie było tego abonamentu, to by było 5mil+ kont i lagi stąd do Sydney albo i dalej ;]
up:
Ale zauważ że przed premierą GW było 4+++ MLN kont ! HAHAHA !
No myślałem że temat od razu spadne na ostanią stronę a tu proszę :P
Widzę, że GW definitywnie wygrywa, więc jestem już prawie pewny, że go kupię, ale warto poczekac jeszcze z dzień, dwa i zobaczyc co mają inni do powiedzenia...
Chyba mnie zachęciliście do kupna Guild Wars !
No to dobrze wybrałeś ja też bym na twoim miejscu wybrał GW :p
Ja gram w GW od 3 dni i powiem juz , ze gierka jest cudowna!! Jesli znasz angielski to urzeknie Cie ciekawa fabuła , a nawet jesli nie znasz zbyt dobrze to jakos podąrzając za strzaleczką domyśli się co trzeba zrobić :P
Vanhelsen
25-06-2005, 10:21
Chodzić na minimalnych detalach będzie, i mogę Cię zapewnić,że wyglądać i tak będzie ślicznie. A demka nie ma...Czyli na moim PIII 800, Riv TNT2 32mb, 320mb sd-ramu będzie good?!
@Down: dankeshyn za pomoc, oby działało :P
Baron Kaldrick
25-06-2005, 10:36
Riva? Eek. Nie widziałem jeszcze GW na Rivie, więc nie powiem. Ale co do reszty - jak najbardziej.
Spróbuj ściągnąć klienta ze strony, i sprawdzisz jak działa Ci sam początek gry...
Jest to co napisałem w temacie o GW
Czytałem recenzje GW w najnowszym CD-ACTION i naprawde mnie ta giera zaciekawiła. Ma dobrą grafę i jest całkiem ciekawa. Co z tego że kosztuje 130zł??
Ale nie trzeba płacić abonentu,a tak wogóle to porównaj - WoW 200zł i jeszcze abonament, a Guild Wars 130zł ,ale możesz grać ile chcesz !!
Obecnie posiadam tą grę i naprawde nie żałuję. Czasami są chwile nudy,ale kiedy masz ekipe i najlepiej Polaków to nie oderwiesz się od kompa ;) A pozatym nawet jeśli gra znudzi sie to zapowiadane są dodatki do gry : nowe tereny, nowe profesje, nowe questy,nowe potwory. Wprawdzie dodatki mają kosztować około 50zł. Ale myślę, że fortuna to nie jest. Tymbardziej, że dodatki mają powstawać raz na 8-9 miesięcy...
Galarion
25-06-2005, 13:57
Juz gram w GW od ponad tygodnia, lvl i skille mam slabe bo nie mialem czasu za duzo, ale i tak moge powiedziec, ze gra sie bardzo ciekawie. Samemu chodzic na krity i questy jest zazwyczaj nudno, a jesli sie nie ma znajomosci i dobrze rozwinietej gildii to czasami o dobre party jest trudno, mimo to jak juz sie znajdzie, to gra jest super. W dalszej czesci, przygoda opiera sie glownie na PvP, co moim zdaniem jest nawet niezlym wyjsciem. Max level to 20, lecz jest to calkiem dobry aspekt bo w walce pvp nie bedzie tak ,ze kto ma lepszy poziom ten wygrywa, na wyzszym szczeblu kazdy ma ten 20, poza tym mozna zrobic postac tylko do pvp jesli kogos kreci tylko walka z innymi graczami. Guild Wars ma bardzo dobra grafike, na moim srednio-dobrym komputerze zacina sie czasami tylko na max detalach i AA x4, ale imo x2 spokojnie wystarczy. O WoW nie bede sie wypowiadal bo slyszalem wiele skrajnych opini, a sam nie gralem(jednak cena troche odstrasza a na privach jakos nie mam ochoty pykac).
Heliwurab
25-06-2005, 23:01
[nie czytałem wszystkich postów!] A więc, co zauważyłem po "opisie" tych dwóch gier przez doskonałego gracza, jakim jest Avager. Dzięki tobie wiem teraz, że Tibia jest tak samo beznadziejna jak WoW, a co za tym idzie, w tą gre powinno grać się tylko z nudów... no bo przecież, WoW polega na zdobywaniu expa i robienia questów, jako przynoszenie itemkow, rozwalania potworów, znajdowania przedmiotów ch*j wie gdzie.. Tibia jest prawie taka sama chłopie...jeśli tak oceniasz WoW-a , to co jeszcze robisz na tym forum, który jest dla FANÓW Tibi.. może myślisz że ta gra jest fajna? a więc WoW też jest fajny... pomyśl czasem, co mówisz.. w Tibi jest OTS, a w WoW można zrobić darmowy serv... polski też oczywiście... widzisz, jakie podobieństwo? :evul:
Nightwalker
26-06-2005, 00:04
W GW trzeba sie troche natrudzić np. taka Misja Frost Gate ;] samego bonus robilismy 1,5 godziny ;] szukaliśmy i szukaliśmy ażw końcu znalezliśmy :p
Mysle nad za kupem GW tylko boje sie o jedno ze moglbym miec lagi...
Mam neostarde 128 :D na tibi nie mam lagow no ale w to wkoncu wiecej ludzi gra i ma wieksze wymagania itp.
Powiedzcie na jakich netach gracie i czy macie lagsy :) Z gory ty.
Nightwalker
26-06-2005, 14:38
Mam Stałe łacze 128 i nie ma lagów.
Arrasekt
26-06-2005, 15:44
Prawdopodobnie niedługo w Guild Wars powstaną nowe tereny, potwory etc, na ABONAMENT. Kto chce ten płaci, a kto nie ten może nadal grać za free. Gdzieś o tym czytałem, prawdopodobnie w cd-actionie.
Baron Kaldrick
26-06-2005, 15:53
Prawdopodobnie niedługo w Guild Wars powstaną nowe tereny, potwory etc, na ABONAMENT. Kto chce ten płaci, a kto nie ten może nadal grać za free. Gdzieś o tym czytałem, prawdopodobnie w cd-actionie.
Hardcore bullshit. Raz na pół roku będą wychodzić niezobowiązujące addony - dodatkowe 'rozdziały' (chaptery) z nowymi przedmiotami, lokacjami, rasami, etc.
Shanhaevel
26-06-2005, 16:09
Huh? Ga? Gdzie ty to wyczytałeś? O_o
I teraz mam powód żeby się cieszyć że nie kupiłem kmórki :D Kupie se GW :D Ale WoW jednak lepszy (pod wgl. grywlności, grafiki itp.) . UZALEŻNIA! WCIĄGA!
@Arrasekt
Z EQ2 (everquest) ci się pomyliło chyba.
EDIT: Zobaczyłem GW i odrazu zmieniłem zdanie. GW rządzi! I grafe ma jednak lepszą od WoWa
Z tego co sam doświadczyłem to WoW mi za***ał całom głowe i non-stop w niego grałem przez tydzień na piradzkich serverach, a potem sie przeżuciłem na orginalny server... w sumie grałem w WoWa około 3tygodni i mówie Ci, znudzi Ci sie on. A co do Guild Wars to nie wyrażam opinii bo nigdy o tej grze nie słyszałem :P
Nightwalker
26-06-2005, 17:05
I teraz mam powód żeby się cieszyć że nie kupiłem kmórki :D Kupie se GW :D Ale WoW jednak lepszy (pod wgl. grywlności, grafiki itp.) . UZALEŻNIA! WCIĄGA!
@Arrasekt
Z EQ2 (everquest) ci się pomyliło chyba.
Primo. Grafika NAPEWNO jest lepsza w GW niż w WoWie
2. Kazda gra się nudzi po czasie.
3. WoW to włąsciwie tylko expienie na stworkach.a GW to co innego....
GW jest świetną grą i bardziej mi pasi bo nie trzeba płacił abonamentu ale najgorsze jest to że jak wychodzsz z miasta to masz tak jakby własny świat i widzisz tylko ludzi z Party , npc i potworki a w co do WoWa gra jest świetna ale drogo sobie za nią liczą a serwery prywatne padają po 1-2 miechah grania i są często beznadziejnie zrobione. Wowa polecam ludziom z dobrym sprzętem i netem (Gw też ale nie tak bardzo) bo jeśli masz średniego kompa i kupisz wowa to sie nie pobawisz zbytnio bo cie zatnie przy walce z nawet 1 potworkiem. Tyle
Mystic Krupek
16-09-2005, 22:16
Racja Gw To bardzo dobra gra ale nawet nie przeszkadza tak bardzo ze widzisz tylko party (chociaz lepiej by bylo widziec innych) Jeżeli masz wybierac nad kupnem Gw a WoW`a Ja Bym Wybral Guild Wars .
To w Sumie Też zależy jakiego masz kompa i ile kasy w portfelu... Ja mam Mało Gram w GW kuympel ma Dużo gra w WoW`a ... :p To By BYło Na Tyle :)
XargoTamahomeTamasuki
16-09-2005, 22:29
GLUID WARS NA PEWNO LEPSZE!
1: Grafa.
2: Bardziej mnie wciągnęła niż WoW
3: BO O WIELE TAŃSZA!
To mam nadzieje rozwiało wątpliwości:D
Sie mapes
16-09-2005, 23:12
zamiast GW proponuje abyscie zagrali w jego poprzednika czyli LineAge2 a WoW jest fajny ale dla lduzi ktorzy lubia klimat z warcrafta 3 i FT, ;D
Uncle Warrior
16-09-2005, 23:39
Gdyby nie miesięczny abonament to wybrałbym na 100 % WoW. O wiele bardziej pasują mi rasowe MMORPGi z masowym levelowaniem ;D
Querix of Ice
17-09-2005, 23:57
Slyszalem (z wiarygodnych źródeł) o chinczyku który grał 51~ godzin w kafejcie w WoWa w koncu zemdlał i jak go "ocucili" (leżał na klawiaturze głową) leżał martwy.. po prostu padł z wycienczenia ... nie jadł i nie pił
WoW potrafi wciagnąć
To jest prawda -.-
Instrumentum Diaboli
18-09-2005, 18:52
Ale wow zasysa przy GW, w Gw to twoje umiejetnosci sie licza ja swoim War/Necr jak mial 5 lvl spokojnie karcilem ludzi z 10 lvl.
Vaxupoto
19-09-2005, 23:32
zamiast GW proponuje abyscie zagrali w jego poprzednika czyli LineAge2 a WoW jest fajny ale dla lduzi ktorzy lubia klimat z warcrafta 3 i FT, ;D
nie widze za bardzo zwiazku pomiedzy lineage ][ a gw, poza developerem d;
w gw gram z jakis miesiac, nie nudzi sie ni cholera, gre moge z czystego serca polecic. co do WoW, gra jest piekna, ale nie grałem więc sie nie wypowiadam ( :
vBulletin® v3.7.0, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.