Pokaż pełną wersje : angielski
St. Patrick
20-03-2004, 20:01
hmm... nie chce tutaj nikogo obrazic, ale skad wzielo sie 501 osob ktore w ankietie na www.tibia.pl zaznaczyly, ze znaja angielski bardzo dobrze ??? gram juz dosc dlugo a spotkalem zaledwie kilka osob (policzyc mozna na palcach jednej reki), ktore sobie radzily. reszta to osoby z worka:
KNIGHT: u fif u still mi sword
PALL: no i not
K: u are
P: me know butt u pk
K: u pk
.........
nie powiedzial bym nawet slowa gdyby nie to ze w ta gre graja tez mlodzi ludzie , ktorym tibiany angielski zrobi wode z mozgu... ale z drugiej strony co mozna zrobic ?? cipy maja ufundowac kurs doszkalajacy ?? KONIEC. przepraszam ale musialem sie wyzalic
Masz racje ja sie przyznam ze srednio znam angielski ale sobie jakos radze :D
Moim zdaniem Polacy znaja lepiej Angielski niz swoj ojczysty jezyk :D (chodzi mi tu o ortografie)
Hmm (Hewi medżik misil). Moze osoby gloscujace w ankiecie, uznaja za bardzo dobry poziom znajomosc slow:
hi, buy costam, sell costam, train?, give me something, help PK, mine, thanks, n00b itp.
Czasami jak gadam, to jest zenujace, jak ludzie mieszaja czasy, nie znaja form nieregularnych czasu przeszlego (szczytem bylo "goed") i nie potrafia sie przyznac, ze nie znaja jakiegos slowa, tylko cos kombinuja (w calej grze spotkalem sie z jednym przypadkiem, kiedy gosciu chcial, abym mu wytlumaczyl znaczenie slowa i byl to... 40-latek z Brazylii).
Mistrz Czarnego Miecza
20-03-2004, 20:47
I gave in this voting on Medium. I think i know regular verbs and etc. English langue is very easy and more easy than this Polish. I too want ask why in English are 2 meaning of Polish ??? I think i wrote that all good :P . I dont want be killed for "Dont know\understand English" :P. I have one Very Very good friend. he is better than ppl form mine country. He is rich ( he got 4 premmies :O ) . We only talking in english !!!
I jak :D ? chce tylko powiedzieć że nielubie używać innych czasów :D .
To ja przytoczę taką anegdotkę niekoniecznie o Polakach nie znających angielskiego.
Był sobie Holender, który miał dziewczynę w Polsce, dokładniej w Białymstoku i dlatego nauczył się języka polskiego. W Tibii założył gildię. Mój brat i jego kolega byli tą gildią zafascynowani, byli tam kolesie nawet na 30 poziomach, a oni mieli po 12-16. I mój brat znał lidera i się po polsku jakoś dogadywali. Kiedy mój brat zdobył wyższy poziom pomyślał, że może już będzie mógł być w tej gildii (bo oprócz 30 były tam też 18, wiadomo). I pyta "moge dolaczyc do twojej gildi?". W odpowiedzi slyszy "co?", wiec dalej "czy przyjmiesz mnie do gildii?" i oczywiście "nie rozumiem". To mój brat wreszcie musiał powiedzieć "i can join to u guild?".
Wiadomo, że język angielski jest przydatny, ale w Tibii nie trzeba go znać super, a można grać!
Mistrz Czarnego Miecza
20-03-2004, 21:06
Tak ...ale żeby grać z frajdą i mieć szczęscie to trza znać...np:
Byłem sobie w carlin i nagle... gostek mówi
ON: "u understand me ?!"
JA "yea, why?"
ON "for what u are looking here ?!"
JA " Im going to dp, why?"
ON "u are free"
Stoje chwile i nagle ktoś znowu przechodzi i on pyta sie to co mnie i gostek nic niekapował i dostał deada :/.... więc lepiej znać, nawet żeby przeżyć :P . Zawsze można sie negocjoiwać... i zdobyć nowych przyjaciół tak jak ja tego Norwega :D .
@Mistrz Czarnego Miecza
Dziwne masz wyobrażenia co do wyglądu przyjaciel, ale niech Ci będzie :P
A co do ankiety to ja mam już taki odruch, że jak wchodze na tibie.pl to głosuje ciągle w tej samej ankiecie (ot taki odruch Pawłowa) :P Może inni robią tak samo...
Oto cytat z opisu na koncie jednego z Polakow... Ksywa Haker Krystaus.
Hi. My ist no haker,my ist good.I have blank rune.Heh ist cool.
Gratzias za znajomosc jezyka...
Mistrz Czarnego Miecza
20-03-2004, 23:11
to mam pytanko do tego cytata
to "ist" to jest isn't czy is ???
Jezeli gosc chail powiedziec ze jest hakerem, czy nie wystarczy proste I'm not hacker...?? A nie jakies widzimisie, akura angieslki znam srednio dobrze, choc i mi sie rafiaja buraczki... Po czym poznac Polaka w Tibii??
Taaa, zgadliscie, po wymowie :P
- Hi
- hi
- do jou sel shavel?
- Nah
- why?
- don't have shovel
- lat?
:D Dlatego nigdy nie mowie pradwy gdy ktos sie zapyta
- U ar from polish? (lol)
Wam tez nie radze...
Ale co wymagać od człowieka, który na własnym języku się nie zna?
-Zrobiłes tego questa?
-Jeszcze nie, robie juz cały dzień.
-A masz trąbke?
-Co?
-No trąbke, z questa.
-A jaką trąbka?
-No taka jak na poczcie jest, taka zawinięta.
-Ale co to jest?
-No instrument muzyczny, gra sie na tym.
-Aaaaa już rozumiem. Nie, nie mam tego.
zeus1985
21-03-2004, 11:50
Nietylko polacy nie znają angielskiego najlepsi są kolesie, którzy podchodzą i pytają sie: SWE, lub BR?? A jak mówisz że nie, to oni OK, i cos tam mówią po szweckiemu, a jak mówisz English PLX, to oni na to "???"
St. Patrick
21-03-2004, 12:14
jak dla mnie mamy tu doczynienia z nowo powstajacym esperanto (czy jakos tak). angielski tibiany, miedzynarodowy jezyk graczy. pocieszyc sie mozna tylko faktem, ze niemcom czy szwedom tez sie to zdarza :D , chociaz u nas jest to nagminne. mam w z wiazku z tym propozycje, moze stworzymy tu jakis zbior podstawowych zasad gramatyki :D chociaz niby kazdy moze zajrzec do ksiazki. jakbyscie mieli jakies pytania to walcie.
Ja ostatnio miałem ciężki przypadek brazylijki...
Stoje sobie w Venore przed depo, a ona podchodzi do mnie i mówi:
-hi, train?
-yes
-br?
-no
-wait, i must put something to depo
-what? br plz...
-i'm not br
-k, lets train
(tu poszedłem do depo, zostawiłem takie różne bzdedki i wyszedłem). poszliśmy trenować i ona zagadała
-haw are u skills?
-(powiedziałem jej jakie mam)
po chwili milczenia się pytam:
-what is ur skills?
-no
I koniec dialogu...
I think that i knoow english better than medium.
Sometimes ihave problems with tenses, but people in tibia talk offer don't using a tenses. I can talk with people, because English is main language in tibia, but there play much people from other country's and they know english tense better, or often weaken than me.
I jak panowie?? :)
Miałem drobne problemy z 2 słówkami, ale chyba sobie dałem radę :)
St. Patrick
21-03-2004, 20:30
f***** great. when i stared this topic i was thinking about people who voted for advance english lev. where are they now?
Loozaczek
21-03-2004, 20:33
Oryginalnie dodany przez zeus1985
Nietylko polacy nie znają angielskiego najlepsi są kolesie, którzy podchodzą i pytają sie: SWE, lub BR?? A jak mówisz że nie, to oni OK, i cos tam mówią po szweckiemu , a jak mówisz English PLX, to oni na to "???"
po szwedzku, a nie szweckiemu...polskiego nie znasz...a za inne jezyki sie bierzesz..
Br kocham Br uwielbiam Br:D oni są super moi idole z trimery:D Dobra a tak serio to prowadzę z nimi taką osobistą wojnę , Ja dzięki roku grania w tibie doszkoliłem swój english, teraz doszlifowuje czasy Present simple,Countinous, going to, will etc.:]
Z ludzmi zdeka umiem się dogadać ale jeśli chodzi o BR!
To looknijcie na moj gifek ponizej:D przedstawia sytuacje zywcem wziętą z tibi.
Dobra moja mini wojenka z brazukami:)
Ja
Teray (23 level)
Black Rabbit (ponizej 20 zawaliste skille i sprzecior)
Vs
miasto Brazuków
+Strider Dc 51 paladyn
(IMG:http://lissek.republika.pl/1.jpg)
(IMG:http://lissek.republika.pl/2.jpg)
(IMG:http://lissek.republika.pl/3.jpg)
(IMG:http://lissek.republika.pl/4.jpg)
(IMG:http://lissek.republika.pl/5.jpg)
(IMG:http://lissek.republika.pl/6.jpg)
(IMG:http://lissek.republika.pl/7.jpg)
(IMG:http://lissek.republika.pl/8.jpg)
(IMG:http://lissek.republika.pl/9.jpg)
(IMG:http://lissek.republika.pl/10.jpg)
(IMG:http://lissek.republika.pl/11.jpg)
(IMG:http://lissek.republika.pl/12.jpg)
Polowalismy na red skulla Stridera Dc (dobra cena:D?)
Teray zaczal go bić... lecz jak widać na fotce miasto mu przeszkadzalo cała Br N00bownia :-/ no to ja i black się dołączylismy do zbawy i powstała mini wojenka:)
Durni Br przy striderze i reszcie cwaniakowali:) a potem?
Teraz jak widzę Sorcera Doido na 16 lvlu (z 20) który się chowa w depo To mi się śmiać chce:D:-/
Zauwazcie że oni najpierw nie rozumieją potem giną a potem nasyłają kolegów:-/
BR RULE:D
F***** great. when i stared this topic i was thinking about people who voted for advance english lev. where are they now?
Where?? Me here... :)
Me no pk plx. Now seriously, I did't vote only coz I didn't find that inquiry. I'll do it soon. Me Englisch is perfekt of korz.
Ich have kein problems with englisch. Ich bin proud of mych, bicose mein english is sehr good. Ja, ja... du should nicht laff at my.
8)
;(
Dobra, macie rację, to było głupie.
Na pytanie w ankiecie dałej odpowiedź numer jeden.
Jakoś nigdy nie przykładałem się do gramatyki angielskiego, ale goście z Doom Connectora (sami amerykańce/amerykańcy... jak to się pisze (?)) jakoś jeszcze nie narzekali na to, że kaleczę ich język.
Po za tym gdy rozwiązywałem zadania domowe z anglika dla kumpla to dostawał dobre oceny.
That's all i had to say.
Oh, im goeing 8) now to play some Albion... or Doom, it depends.
Having looked at posts of Mistrz Czarnego Miecza and eerion, I laughed. What can I say about it? I think neither MCM nor eerion know how to use English. Let us discuss it:
Mistrz Czernego Miecza:
I gave in this voting on Medium. I think i know regular verbs and etc. English langue is very easy and more easy than this Polish. I too want ask why in English are 2 meaning of Polish ??? I think i wrote that all good . I dont want be killed for "Dont know\understand English" . I have one Very Very good friend. he is better than ppl form mine country. He is rich ( he got 4 premmies ) . We only talking in english !!!
I see many mistakes made in your post. The most obvious:
and etc - "and" is unnecessary
more easy - easier,
I too (...) Polish??? - I also want to ask why there are two meaning of word "Polish" in English language.
want takes to !!! Not: want be..., but want to be
What is more, they do not use "talking in English", but "speak English"
eerion:
I think that i knoow english better than medium.
Sometimes ihave problems with tenses, but people in tibia talk offer don't using a tenses. I can talk with people, because English is main language in tibia, but there play much people from other country's and they know english tense better, or often weaken than me.
A bit better than previous one, but there are still few mistakes made.
"talk offer don't " ??? - I suppose you meant: "(...)tibia offer not using (...)"
talk with (mistake!) - talk to
word "people" is countable, so we cannot say: "much people", but "many people".
country's - countries
And many other mistakes I did not mention.
I've just chosen "Tak, dobrze". For me "Tak, bardzo dobrze" means level CAE or FCE passed with "A". I am going to pass such an examination in few months, so then I will say: "I know English very well", but now I cannot do it.
Anyway, I see that most people thinking that they speak English very well in fact do not know anything more than "Tibian words" (marred).
Thank you for your patience reading this post. I hope that no-one is going to correct it ;)
Edit: edited some spelling mistakes ;)
Re: down: matkus, łojejku, przecież napisałem, że używa się "talk to", a nie "talk with" :rolleyes: Hihi :D
Maybe my english is not perfect, but i don't have problems to talk with other people using this language. I can understand almost everithing that i read (still have problems with some words, but usualy i get sense). But my problem is allways "how to say it". I read and write quite much in english, but dont have much expirience with speaking :(
I've voted for "yes, good", but not very good.
But when i see people on IRC asking "can somebody translate me how to buy pacc?" or other such questions... that make's me sick. Such people should not play english language games. Heh, where are old good times, when all games (except those made by people from poland) was in english?
Andy ognisty
22-03-2004, 11:35
trzeba przyznac nie tylko polacy umieja angielski beznadziejnie ja tez czasami wale glupimi tekstami ale rzadko mi sie to zdarza ale czesto teksty niektorych gosci przyprawiaja mnie o mdlosci ;)
Oryginalnie dodany przez Ulrek
Ich have kein problems with englisch. Ich bin proud of mych, bicose mein english is sehr good. Ja, ja... du should nicht laff at my.
Deutsch & English mix ? ;)
My English isn't perfect too, i'm still learning this language.
Ich lerne auch Deutsch. Ich mag Fremdsprachen.
@ Raynold
Niepamietałem dokł. czy mówiło się caounty's czy countries :/
A co do much i many to mi się pomerdało co do czego :P
St. Patrick
22-03-2004, 14:58
much odnosi sie do niepoliczalnych a many do policzalnych. a co do tego pierwszego pytania to nie wiem skad tam sie wzielo " ' " ? countries :D
Oryginalnie dodany przez Raynold
word "people" is countable, so we cannot say: "much people", but "many people".
I od razu widac, kto ma pacca i nie straszne mu: "Too many players online. :).
Jak zauwazyl Raynold wartoby okreslic poziomy w ankiecie, wtedy bylaby bardziej miarodajna.
oto najczęstrze wypowiedzi jakichś wałów...
"me need money" (lol --> "me")
"me be friend" (LLOOLL)
"no kill me" (haha --> "no")
Konstantynopol
26-03-2004, 22:06
prosze iwcej takich postow sa wypasne a tak wogole to zasmiecaja forum i jest fajowo
pabloxxl
02-05-2004, 22:16
Ja tam angielski znam na takim poziomie że nie mam problemu z dogadaniem się ani zrozumieniem innych graczy tibia.
she_devil
03-05-2004, 12:32
A nie wiecie co moj kumpek walnal:
D' Ont ra n
Hrabia von Nox
03-05-2004, 17:46
Ja tam chwalić się nie chcę, ale mam korepetycję z angielskiego już od 5 lat i radzę sobie z tym językiem dość dobrze (a najlepsze, że w szkole mam same 6. z anglika :] ). Ech, ale w Tibii nie trzeba używać bardzo skomplikowanej angielszczyzny, bo większość graczy nie lubi się rozpisywać i najczęściej mówią slangiem. :(
W takim razie nie pozostaje nic innego jak pogadać z polakiem. :)
Brave Luckas
16-07-2004, 13:18
P: me know butt u pk
lol!! " Ja wiem tyłek ty pk" xD
Sorcerer Maciek
17-07-2004, 20:01
I noticed some players in Tibia don't using their burn very much. (dobrze czy coś źle do cholery?!)
Ja znam takiego ruska i taka była rozmowa:
on: Do u have bohs?
ja: I haven't.
on:Can u borrow me?
ja:I HAVEN'T.
on:But u borrow me???
ja:Haven't = not have (on tak gadał: i not have itd., to mowie żeby zrozumiał)
on:aaaa
Ja wam opowiem dialog który ostatnio usłyszałem:
-Jesteś polak ?
-What ???
-Jesteś polak ?
-No
-To porzyczysz mi 21 gp ?
-I'm not from poland !
-But you sey: No
....
Te no zostało tutaj zorzumiane jako nom :D
Dokładnie tak to było, łącznie z błędami (lol)
A najlepiej jak sprzedawałm bp UH:
(JA) -SELL BP UH !
(BR) -Oi, Buy
(JA) -hi, ok, wait i must go to the dp for take my UH bp
(BR) -What ?
(JA) -Nothing
--------Po kilku sekundach--------
(BR) -YOU have ?
(JA) -yes, lets trade
Wtedy br mi wyłożył backpacka UHów
(JA) -I SELL, NOT BUY !
(BR) -Br ?
(JA) - No !
(BR) - Pora pora
(JA) -What ?
(BR) -(coś tam zaczął pi-er-dolić po brazylijsku)
(JA) -Stupid n00b
(BR) - n00b ? You are ded
(JA) - Buahahhha
Jak widać najmniej angilelski znają Br, swe i hiszpanie
Udowodnił to mój koleś i wieli innych kobiet w polsce :]
TheNatoorat
18-07-2004, 10:59
@Re Slajt: Nie obchodź cenzury jak jakiś mały, agresywy dzieciak. Zamiast pisać pier***ić mogles napisać "mówić" tudzież "gadać". :]
Do tego jesteś rasistą, draniu!
@Re topic: "English? I never go to England!" :P (kto oglada Simpsonów wie o co chodzi).'
W ankiecie nie głosowałem, bo miałem kłopoty z IE, ale przyjrzałem się odpowiedziom i wybrałbym (mmhm... co za skromność :P ) średnio. Dlaczego?
Me like taking english. Me teached english in schol. Me has good mark on schol.
ENGLISH PLX!
19:57 Sjaak of Venore: u speak good english btw :)
19:57 Kamikaze of Venore: thx :D
19:57 Sjaak of Venore: for a polak :P
Kamikaze of Venore to ja :))
Dr. Omader
19-07-2004, 21:03
Jak widać najmniej angilelski znają Br, swe i hiszpanie
na moj gust to raczej bym powiedzial ze polacy i brazylijczycy.
Polacy maja problemy z mowieniem po polsku poprawnie... brazylijczycy przynajmniej po swojemu mowia dobrze(chyba :P )
A nie widzisz ze polacy zle mowia bo jestes polak to z nimi po polsku gadasz, ale jakbys nie przyznawal sie ze jestes polak to bys mial duze problemy z dogadaniem sie z wiekszoscia polakow(szczegolnie mlodych) po angielsku. Oczywiscie duza grupa ludzi mowi dobrze po angielsku, niestety wieksza chyba raczej nie potrafi tego jezyka uzywac za dobrze.
Co do brazylijczykow to nie mieszkalem w brazyli ani nie wiem jak tam ucza, ale w polsce z tego co wiem angielskiego sie szybko zaczynaja ludzie w szkole uczyc...
A teraz mala rada dla wszystkich ktorzy maja problemy z BR? i kupowaniem czegokolwiek od nich:
http://babelfish.altavista.com/
Dobry translator, przypominam ze brazylijczycy mowia po portugalsku nie po hiszpansku(zebyscie zlego jezyka nie wybrali).
Wiadomo jak kazdy translator robi tez bledy czesto, ale jak dotad tylko kilka znajomych z brazyli sie skapnelo i powiedzialo mi ze zle cos przetlumaczyl mi translator :P
A juz wiele razy zrobilem brazylijczykow tak, ba nawet czasem udaje sie nizsze cenny UHow wytargowac ;)
Bylem juz w takiej sytuacji ze br sprzedawal tylko innym br runy, to tez mu sie dalo wcisnac ze z brazyli jestem :P
Tak wiec wystarczy pokombinowac i wykorzystac glupote drugiej osoby :rolleyes:
vBulletin® v3.7.0, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.