Pokaż pełną wersje : Live8- Koncert inny niż wszystkie
Hegemmon
02-07-2005, 16:43
Czas najwyższy oderwać sie od gry i włączyć telewizor (TVN/TVNsiedem)
Kto ogląda Live8? Ktoś się dopisał? Ja tak.
"We don't want your money, we want your face!"
Słowem o sprawie:
Live8 to nietypowy koncert zorganizowany przez Boba Geldofa. W wielu krajach odbywa się jednocześnie kilka koncertów, na których gwiazdy muzyki w każdym tego słowa znaczeniu grają by zwrócić uwagę na biedę i głód.
Dlaczego live8? Ponieważ osiem osób na świecie, ma władzę by umożyć dług biednych krajów afrykańskich. Cały czas powtarzany jest adres internetowy www.live8live.com, gdzie każdy może się wpisać na listę wyrażając swoją pozytywną opinię o tym pomyśle.
Kto zagra? za dużo by wymieniać. Ja najbardziej czekam na Linkin Park bez względu na to, o której będą grać.
Czy się uda czy nie, live8 zapadnie w pamięć na lata.
TehRegent
02-07-2005, 17:08
Ja ogladam teraz leci Green Day :D
Tez ogladam, Green Day graja "We Are The Champions" B)
Hegemmon
02-07-2005, 17:11
właśnie skończyli -.- jak narazie najciekawiej zagrali, choć podobał mi się koleś co zaśpiewał piosenkę [...]i can change, i can chane[...] bez butow ;) i Dido też fajna była.
O.o "we are the champion" w wykonaniu Green Day ;)
@up
Green day dopiero teraz skonczyli grac :D Pozatym czas tu jest na forum jest opozniony o 10 min tera jest 17.25
TehRegent
02-07-2005, 17:18
Wylaczylem na chwilke. Ja chce Pink Floyd!!
mozna wiedziec o czym mowa?
edit ok juz doczytalem na onecie;)
Evul Tibian
02-07-2005, 17:29
Wpisalem sie na liste ;)
Grinów przeoczyłem, Dido słyszała cała okolica (mamusia wierną fanką Dido jest). powiedziałem żeby mnie zawołali jak będzie coś fajnego
PS. Co tam Live8 jak w Węgorzewie Kazik będzie :P
Zielevitz
02-07-2005, 18:31
Ja oglądam z uwagi na Linkin park, U2 i Robbiego Williamsa - U2 już było i troche fałszował wokalista ale i tak wywarli na mnie bardzo pozytywne wrażenie
Berburio
02-07-2005, 18:40
Ktoś tu pisał o czym mowa.Mowa o ...ee...koncercie...dużym:P czy czymś takim.Włącz tvn siedem i zobaczysz;/
Shanhaevel
02-07-2005, 18:51
Grinów przeoczyłem, Dido słyszała cała okolica (mamusia wierną fanką Dido jest). powiedziałem żeby mnie zawołali jak będzie coś fajnego
PS. Co tam Live8 jak w Węgorzewie Kazik będzie :P
Kazik rlz! Zaraz włączam TV- pudło.
@up
Kazik będzie w Węgorzewie chyba 7 lipca i nie bedzie tego w tv ;< Ale nie zmienia to faktu że Kazik rlz :P
Hegemmon
02-07-2005, 19:08
znalazłem chwilkę czasu i zmieniłem trochę pierwszy post oraz nazwę tematu
-.-'
Thomisson
02-07-2005, 19:50
Ja czekałem na Bon jovi, sa zarabiśći, szczególnie live
W mojej opinii ten koncert to jedna wielka porazka i pomylka. Dlaczego?
Bogate panstwa chetnie daja afrykanskim panstwom kredyty. A kredyty kazdy chetnie bierze.
Problem w tym, ze Afryka od wielu, wielu lat bierze kredyty, niestety, od tych kredytow nic sie w Afryce nie polepsza. Jak byly tam bieda, ubostwo, walki, wojny, rebelie i przewroty - tak sa nadal. Wiec trzeba od czasu do czasu kredyty umarzac, zeby afrykanskie panstwa mogly zaciagnac nowe.
I w to umarzanie zaangazowali sie muzycy rockowi. (Zeby bylo ciekawiej - wiekszosc z nich przed laty brala udzial w podobnej akcji - Live Aid, z ktorej caly dochod poszedl na utrzymanie armii i aparatu przemocy w Etiopii - co przedluzylo jego istnienie o kilka lat.)
Nie ma co sie ludzic - cala ta akcja to obluda i pic na wode, majaca uspokoic sumienia obywateli zachodnich panstw. Muzycy ci maja grube miliony majatku, ale jakos nie inwestuja ich w realna pomoc Afryce. Realna, a nie jakies szczatkowe datki na pomoc charytatywna. Bo tak naprawde Afryce nie jest potrzebna jalmuzna w postaci umorzonych odsetek czy workow z maka zeby bylo im lepiej. Przecietnemu afrykanskiemu Mwembe bardziej potrzeba mozliwosci zarobienia pieniedzy na siebie i swoja rodzine, za ktore to pieniadze bedzie sam w stanie kupic TANIE buty, TANIE ubranie, TANIE leki. A zeby taka mozliwosc byla, to trzeba INWESTOWAC pieniadze w Afryke, zamiast wysylac kolejne worki z zarciem i umarzac kredyty. Dac wedke a nie rybe.
Jezeli taki Geldof, Bono czy inny Chao chca pomoc Afryce - niech otworza tam jakas fabryke (np. tanich lekow - sa bardzo temu kontynentowi potrzebne), albo duza plantacje (rolnictwo jest najwieksza szansa Afryki na wyjscie z zapasci), zatrudnia lokalna ludnosc i pozwola afrykanczykom samym na siebie zarabiac. Tylko ze to wymaga poswiecenia swoich pieniedzy, a koncertowac latwiej, prawda? (tym bardziej ze za to koncertowanie dostaja wynagrodzenie).
Afryce potrzebny jest rozwoj gospodarczy, a nie kolejne pieniadze od Zachodu, ktore i tak pojda na utrzymanie aparatu wladzy i armii. A do zwyklego obywatela i tak nie trafi nawet cent.
Ot, moje 0,03 pln na ten temat.
Koncerty sa a dzieci z Afryki jedza kamyki...
Olorion.
02-07-2005, 20:26
o ktorej linkin park?
@Polin:
Zgadzam się z tobą w całej rozciągłości.
@Topic:
Po tym co napisalem wyżej, nie mogę wnieść nic nowego do tematu... Powiem tylko tyle, że cała ta farsa, ma służyć poprawieniu samopoczucia bogatych osobistości z branży muzycznej. Oni sami NIC nie dadzą ze swojej kieszeni, ale przecież "pomogli jak mogli"
spider-bialystok
02-07-2005, 21:12
@Polin
Ale zeby otwozyc tam fabryke i zatrudnic w niej pracownikow trzeba najpierw wyksztalcic pracownikow. Nie mozna wybudowac fabryki bez sily roboczej. Trzeba rozpaczac powazne ksztalcenie mlodego pokolenia, zmniejszac analfabetyzm. I wg mnie bez pomocy w postaci szkol w Afryce nic sie nie da zrobic.
Takie jest moje zdanie, ale ja mlody i sie nie znam ;p.
@Polin
Ale zeby otwozyc tam fabryke i zatrudnic w niej pracownikow trzeba najpierw wyksztalcic pracownikow. Nie mozna wybudowac fabryki bez sily roboczej. Trzeba rozpaczac powazne ksztalcenie mlodego pokolenia, zmniejszac analfabetyzm. I wg mnie bez pomocy w postaci szkol w Afryce nic sie nie da zrobic.
Takie jest moje zdanie, ale ja mlody i sie nie znam ;p.
1. Szkolenie kadry jest czescia procesu otwierania fabryki.
2. Nie mowie o jakies high-techowej fabryce, produkujacej displaye dla armii czy mikroprocesory, ale chocby o fabryke, w ktorej szyje sie buty, ktore sa sprzedawane na wolnym rynku. Do tego nie potrzeba bardzo wykwalifikowanych pracownikow.
Zreszta: fabryka to tylko przyklad, chodzilo mi o pokazanie w jakim kierunku musi isc pomoc Afryce. Wedka, nie ryba.
@Polin
To bardzo ważne o czym piszesz. Blair chce umarzać długi afrykańskim państwom oraz dawać pomoc od rządu (nie w formie kredytu), ale Bush ma inne zdanie - chce inwestować kapitał w afryce, sprawa jest prosta - kiedyś się się muszą skończyć te "darowizny", a takie państwo afkrykańskie dalej nie będzie miało z czego dawać ludziom zarabiać. Fabryki itp. szybko zostaną znacjonalizowane (pójdą w ręce rządu) ludzie będą mieli pracę, a gospodarka będzie napędzana przez kolejne zachodnie inwestycje
@Hege
Chyba realistyczne nie pesymistyczne...
Hegemmon
02-07-2005, 21:36
Skasowanie debetu na koncie to całkiem niezły poczatek, żeby wybudować taką fabrykę. Być może nikt tego nie wykorzysta i koło się zamknie, jednak szansa na lepszą wersję jest.
Poza tym chodzi tutaj też o zwrócenie uwagi.
Nie ma to jak odwiecznie pesymistyczne zdania Polina ;)
w przyszłości ludzie nei będą mówić "ty pesymisto" tylko "ty polińczyku"
Tez ogladam, Green Day graja "We Are The Champions" B)
Kidedy wy oglądaliście Green Day ja musiałem siedzieć u babci i jeść truskawki ;( Przegapiłem Green Day ;( :P Wedlug mnie live8 to naprawde bardzo dobry pomysł,który może będzie częściej. Nie mówie, że co rok,ale co 5 lat ?
choć podobał mi się koleś co zaśpiewał piosenkę [...]i can change, i can chane[...]
The Verve - Bittersweet Symphany
;)
Hegemmon
03-07-2005, 01:27
Dokładnie Gewof :)
Już mam ją na kompie :)
Ona leci na koniec filmu "Szkoła uwodzenia"
Szkoda, że tylko po dwa-trzy kawałki śpiewali ;( Linkin Park mnie nie zawiódł
btw.
Polin a czy artyści nie grali przypadkiem za free?
Ogladalem, ciekawy koncert, nie specjalnie dla jakiegos wykonawcy ale fajna muzyczka, green day panowalo ;)
Berburio
03-07-2005, 07:38
Dokładnie Gewof :)
Już mam ją na kompie :)
Ona leci na koniec filmu "Szkoła uwodzenia"
Szkoda, że tylko po dwa-trzy kawałki śpiewali ;( Linkin Park mnie nie zawiódł
btw.
Polin a czy artyści nie grali przypadkiem za free?
Bo grali za free ze swojego "dobrego serca"-jak tacy "dobrzy" są to niech odadzą troche tych milionów na których śpią -.- Boże...przecież oni by to odrobili w max miesiąc,dwa (jak wydadzą nową plyte)-za każdą nową biorą około 10 mln $ - co u nas równa się 40 mln ponad.To dali by ten walony jeden milion i niech już dobrze będzie,albo dwa.
spider-bialystok
03-07-2005, 08:28
Bo grali za free ze swojego "dobrego serca"-jak tacy "dobrzy" są to niech odadzą troche tych milionów na których śpią -.- Boże...przecież oni by to odrobili w max miesiąc,dwa (jak wydadzą nową plyte)-za każdą nową biorą około 10 mln $ - co u nas równa się 40 mln ponad.To dali by ten walony jeden milion i niech już dobrze będzie,albo dwa.
A czemu dac akurat tym a nie tamtym? A moze jeszcze tym? Swoja droga ile ty z kieszkonkowego oddajesz biednym? Poza tym byla juz o tym mowa, ze ratunkiem dla Afryki jest inwestowanie w niej, a nie oddawanie kasy dla rzadow...
Berburio
03-07-2005, 08:38
No właśnie o to mi chodzi.A co do oddawania to jak jestem w sklepie wrzucam do puszki po 1-2 zł (nie jestem milionerem -.-) - a kieszonkowego mam 10-20 zł na tydzień.
Ale 1 milion to kropla w morzu potrzeb. Czytalem ze 20 lat temu w Live Aid uzbierali 250 mln $ i co? Dali wszystko Etiopii (na co to ja nie wiem, polin pisze ze na armie) i co? Nic im to nie dalo.....
Ale Berburio calkiem niezle pisze - mogliby sie podzielic...
A może mi ktoś zorientowany odpowiedzieć na takie pytanie: NA CO właściwie idą te pieniądze, które oni zbierają? Bo ja narazie słysze jedynie, że "na biedne i głodujące dzieci w Afryce".
Shanhaevel
03-07-2005, 11:10
@up
No chyba właśnie na to. :P
@TOPIC
Mnie najbardziej podobały się zespoły The Who i Pink Floyd. Linkin Park dał plamę. :S Ech, ten Chester, jak on się męczył...
Co do celu- Chyba macie rację. To nic nie daje, bo i tak to wydadzą, a żywności i reszty nie będzie. Dają im ryby, a powinni dać wędki. (powiedzonko)
Dobra zacznijmy:
Green Day - dali qrna czadu. Kto tu się będzie ich teraz czepiał. IMO najlepszy zagraniczny zespół punkowy (no ekhem pop-punkowy) jaki dzisiaj istnieje oprócz Offspringa.
Dido - o dziwo podobało mi się. Fajne, spokojne wykonanie 7seconds.
Velvet Revolver - super, najlepsze było jak Slash łaził z papierosem w gębie i odwracał się od fotografów xD.
R.E.M - tylko dwa kawałki :/
Sting - ten gość to już nie ten sam, którego słuchałem będąc dzieckiem.
Linkin Park - to już nie jest zespół, to komercha, to co tam pokazali dowodzi, że prawdziwe LP już nie instnieje.
No i gwóźdź programu:
Pink Floyd - mojego taty i wujka ulubiony zespół. Mi podobał się występ bardzo, na pewno pokazali, że rock żyje, w tych dziadkach, ale żyje. Już odbyłem z 2 dyskusje telefoniczne z wujkiem, a i z tatą cały czas przy śniadaniu dyskutowaliśmy. Tak więc jeżeli zamierzają zagrać kilka koncertów na pewno na jednym będę xD.
I taki mały offtop: Mentos, jeżeli czytasz ten tematy, jeżeli oglądałeś Live8 to: porównaj sobie występ Linkinów i Floydów. I co nadal mówisz, że tylko ja takiego gówna mogę słuchać?
No i wszystko w zaszczytnym celu.
edit: Omajgat ile 'literufkuf" cza było poprawić
vBulletin® v3.7.0, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.