Pokaż pełną wersje : Poradnik dla magów (i druidow).
Sephiroth
24-03-2004, 01:33
Myślę że pokuszę się o wykonanie jakiegoś drobnego szkicu o tym co początkujący mag bić może bądź powinien.
1: Osy: możliwość szybkiego nabicia lvl 9, potrzebnego do robienia fire fieldów, albo od razu 10 dla HMM. Sprzęt z rooka z minimalnym upgradem (a jak mieliście dobry na rooku to i bez) starczy. Uwaga: na osach się nie zarabia.
2: Trolle: sprzęt potrzebny taki jak do os, wolniej się na nich expi, ale można na pierwsze czary zarobić [polecane zamiast os jeśli po opuszczeniu rooka i podstawowych zakupach (wystarczy jakaś broń, opcjonalnie scale armor, oczywiście pierwszy czar, utevo lux lub exevo pan) zostanie Wam mniej niż 500 gp.
3: Orki: Można zamiast trolli/os bić od początku, ale wtedy lepiej jest kupić ekwipunek żeby nie stać jak baran czekając aż życie wróci ani nie marnować za dużo many na leczenie. Miła opcja po osach/trollach.
4: Gobliny: tak jak orki, nieco szybciej się expi, nieco mniejszy dochód.
5: ROTY: Można zacząć bić nawet na ósmym lvlu, ale ja polecam zacząć nie wcześniej niż na 12. Oczywiście należy uważać żeby im się nie dać otoczyć i to nawet około 20 lvlu. Jeśli się je wcześnie zaczyna lepiej mieć ze sobą w rezerwie GFB albo chociaż fireballa, ale można zamiast nich użyć fire/energy fielda. Wystarczą żeby się odgrodzić od nadmiaru. Oczywiście nadmiar to więcej niz 2 na raz. Przynoszą spory dochód jak na możliwości niskopoziomowego maga.
6. Amazonki: Jeden z bardzo nielicznych gatunków potworów który po updacie stał się milszy. Mag może walczyć wręcz z pojedynczą około 15 lvlu, a teraz kiedy się nie tłoczą koło człowieka dość łatwo uciec jeśli napadnie nieszczęśnika większa grupa. Exp znośny, loot pożal się Boże.
7. Valkirie: Raczej odradzam walkę wręcz z nimi przed lvl 20 i skillami 19-20/25-26, ale cierpliwi znajdą w nich bardzo wdzięczny obiekt użycia fieldów bądź bomb (zależy od ilości jaka się pojawi). Oczywiście należy zostawić niespodziankę i się przemieścić w dół bądź w górę, potem czekać aż nad postacią się pojawi numerek expa. Nienajgorszy exp na mały lvl, kiepski dochód, szansa na zdobycie własnego dającego satysfakcję plate armora, bez kupowania od łaskawego high/midlvla :D
Obie powyższe mogą dać miłe dla oka błyskotki :)
8. Dwarf soldier: Sposób na dorobienie nieco gotówki chociaż z kiepskim expem. Na lvl 22+ można bić grupki summonując ghoula lub dwa, poniżej można bić runami ale aż takiego dochodu nie dają żeby zapewnić opłacalność. Można bić wręcz, ale spróbujcie z pojedynczym i mając pod ręką drogę ucieczki. Trudno mi dokładnie określić jakie skille i lvl są potrzebne żeby zatłuc takiego w hth, ale zabicie go bez magii kosztuje więcej hp niż zabicie w ten sposób valkirii.
9. Giant Spider: Można zacząć się z nimi bawić nawet wcześniej ale ja polecam po przekroczeniu lvl i mag 25, zmniejsza to nieco ilość potrzebnych do zabicia runów i daje pewien margines przewagi prędkości przy uciakaniu (bo o blokowaniu magiem nie ma mowy). Bardzo dobry exp, loot zależy od szczęścia, ale zazwyczaj jest jakiś niewielki zysk jak się je z HMM bije, przy farcie można mieć spory zysk. (Edit: W zwiazku z update polecane jest poczekac so ~70lvl)
10. Smok: Albo z blokerem, albo na lvl 28+ z DSami. Ryzyko spore, ale stosunkowo małe koszty polowania (przy DSach) co pozwala zarobić jak jesteśmy w kropce. Szansa na dość miłe itemy.
11: Cud nad cudy zwany Dwarf Guardem. Pojedynczo raczej niebezpieczny być dla maga lvl 20+ nie powinien, grupka bije straszliwie jeśli pozwolić jej do siebie podejść. Można bić na wiele sposobów. Dla expa: HMM i GFB, ewentualnie burst arrows (chociaż powoduje to spore koszty), albo dla odbicia się od dna zarabiając przy tym średnio więcej niż ze smoków w podobnym czasie i przy podobnych wydatkach (choć bez szans na cokolwiek naprawdę miłego) od lvl 27 można bić z monkami.
Poradnik z założenia jest dla początkujących więc chyba nie ma sensu wspominać o dużych potworach, jest też wiele mniejszych których tu nie wymieniłem a z których można skorzystać, ale myślę że nie zapomniałem o żadnym z kluczowych. (rozważałem dodanie cyklopów, ale nie mam pomysłu kiedy należy zacząć się z nimi bawić, ani jak).
Gremlin
Osobiscie (jako druid amator) chetnie bym zobaczyl jeszcze opis do potworow troche lepszych
Coś się stworzy :P
DL: wredne bydle... summonujesz DSy, wklepujesz utamo vita i strzelasz z jedną ręką w pobliżu entera z HMM. Modlitwa żeby i tak się na Ciebie nie przerzucił nie zaszkodzi, ja dodatkowo lubię się napić krwi tych DLi które zabiję ;)
hero:
single: summony albo 2 DS albo 2 mino archery, osobiście polecam DS, jakie by nie były należy je trzymać na prawo od blokera w czasie czekania na resp
double: ustawić się najlepiej na pierwszym na wschód od wejścia do ich miłego legowiska skręcie korytarza, bloker się nabiega, ale to nie maga zmartwienie :)
1 summoner: 2 DS i jazda
2 summonerów: do wyboru: po 2 DS, po 2 mino archery, albo jedno to i jedno to
triple: blokera ustawić miedzy filarami 1 pole na północ jeśli bawimy się DSami lub mamy mieszane summony, dokładnie między filarami jeśli same mino archery, ale nie jestem pewny czy wtedy resp nie spowalnia. Dodatkowo warto zabrać na ten spawn trochę eksplozji i HMM bo się pristesski i huntery przyplątują co chwila.
demon: brak filozofii... zakładasz mana shielda, stajesz tak żeby możliwie szybko móc przemieścić się wyżej lub niżej jak na Ciebie cel zmieni i walisz z SD. Przy słabszym blokerze najpierw zabijaj fe w takim tempie jak tylko się pojawiają.
Nie mam nic przeciwko krytyce, byle konstruktywnej. I mam nadzieję że komuś się to przyda.
Edit: cholera zapomniałem wykreślić z nazwy "Ars Magica czyli" przed wysłaniem :P Czy mogę prosić o jej poprawienie?
------
Edit by Gremlin
Mam nadzieje ze dobrze poprawilem temat?
Edit by Sephiroth
Właśnie o to chodziło, dziękuję.
Edit by Gremlin
mimo że nie jestem początkującym graczem i wiem co i jak myśle że taki poradnik jest super. Każdy z regóły pisze o rycerzach i palladynach. Podoba mi się to że podałeś (mniejwięcej) od którego lv na danego potworka.. wprawdze magiem dopiero zaczynam..ale grałem druidem i mniejwięcej już wiem co i jak. Ale poradnik mi się podoba. Cycki można bić już od około 15 lv (uciekniemy rzed nimi) ale bez dobrego mlv się nie opłaca za dużo hmm schodzi. A ja od 20 lv i skilach 20/22 (wiem że słabe) ale przy dobrym sprzęcie brałem je na klate jak mi się uciekac nie chciało .. no po 3-4 musiałem się uleczyć ..ale co tam ... zawsze wrazie jakby ktoś mnie przyblokował w korytażach wiedziałem że przeżyje :P
Edit-> Normalnie cud :P Tyle literówek miałem i nikt nie walnoł posta..jakie błędy, kup sobie słownik itd. Poprawiłem błędy..mam nadzieje, że wszystkie..ale jestem zmęczony nauką już i może przeoczyłem (normalnie i tak ich nie widze:P ) a worda jeszcze nie zainstalowałem po fromacie to nie sprawdze. a i jak zawsze sory za off topic.ale na górze jest na temat :D....hm ale w sumie takie posty mogły być skasowane przez kogos :P.. jak ktoś widzaił takie pod moim postem to niech mi wyśle na PW..wtedy przestane wierzyć w cuda :P
Poradnik jest spoko, ale brakuje mi wzmianki o minosach, bo sa one chyba najbardziej "kasodajnymi" potworami dla nizszych leveli.Zwykle mino mozna bic normalnei z broni, guardy z hmm, magi z gfb.Widzialem magow z monkami w mintwallin to tez jest dobra opcja.Godzina huntu i lootbag za 5k + 2k w gotowce.
Adrianadrian
24-03-2004, 10:50
spoko poradnik ale!... mam maga na 26 lvl i 33 lvl magii i nie za bardzo podoba mi sie pomysl z giant spiderami. maja one duzo HP i sa szybsze od takich jak ja a jak podejdzie z bliska to mozna czasami nie zdazyc exury vity uzyc bo wala mocno. pozatym ich jad jest niezly... no nie wiem. co inni o tym sądzą??
pozdrawiam
E mam pytanie. Dlaczego ludzie często piszą, że sorcki walczą burst arrowsami? Ja jeszze nie widziałem czarodzeja biegającego z łukiem
re: Jedi
Sorcki walą z burst arrows, ponieważ siła burst arrows nie zalezy od distance fighting ale od mlvl. Dlatego tez magowie z duzym mlvl mogą sporo zdziałac takimi burstarrows. A ja tez nie widziałem nigdy maga z lukiem ;).
a ja mam pytanie dot. summonow: czy jesli zsummonuje jakiegos potwora, ktory nie widzidzi niewidzalnych (np. zerk) to jesli ja zaatakuje cos niewidzialnego to on tesz, czy bedzie stal w miejscu. ?(
Sephiroth
24-03-2004, 18:05
@ Jedi, Berials: Nie wiem czy znacie się na paladynach, ale burst arrows idą w takim samym tempie jak palkowi zwykłe strzały albo bełty, dodatkowo magowie nie mogą produkować burst arrows. Jak zważycie te drobiazgi to spróbujcie kupić tak z 1000 burstów, wtedy będziecie wiedzieć czemu trudno znaleźć maga ich używającego.
@Frogo: Świetne pytanie z drobnym zastrzeżeniem, nie zaatakujesz niewidzialnego inaczej niż magicznie a to summonów nie wyśle. Chyba że chodzi o niewidzialnego gracza, którego Ty w pewien sposób widzisz, sprawdzę przy najbliższej okazji.
@Kaczor: jak już możesz bić mino guardy to możesz też dwarf guardy, które są znacznie bardziej dochodowe, ale faktycznie o zwykłych minosach powinienem był wspomnieć, gdzieś obok rotów.
@Adrianadrian: nie pamiętam dokładnie, ale chyba na lvl 20 jest się szybszym niż GS, tyle że ta przewaga jest mikra... Dlatego polecałem nie wcześniej niż na 25. A że biją maga straszliwie jak dogonią to już od lvlu nie zależy... Mag i tak nie będzie miał dość shieldinga żeby kilka ciosów z rzędu zablokować, a nie ma też tylu hp żeby się tymi ciosami nie przejmować.
@Beny: thx, dobre uzupełnienie.
Edit: nie wiem komu, ale dziękuję za docenienie i wrzucenie pod "ważne" :D
------
Edit by Gremlin
W sumie to ja powinieniem podziekowac za zalorzenie poradnika dla nastepnej profesji, jeszcze o paladynie jak by ktos skrobnal to by mozna spokojnie kasowac tematy "czy dam rade potworowi xxx".
Osobiscie (jako druid amator) chetnie bym zobaczyl jeszcze opis do potworow troche lepszych..
Cyce można bić tak około 15+ mag lv lepiej wyższy żeby mniej hmm zchodziło,bo cyce są tylko na exp bo taki dark helmet lub halabarda wypada żadko,ale na pocieszenie mamy że może wypaść club ring.Koszty wysokie ale 150 expa to nawet nawet.Chciałbym dodać że warto nosić plecak "czarnej godziny" w którym są:4 sd,4 uh,4 hmm,4 gfb,2 life ringi(500 gp na edron),2 mana fluidy(koszt 100gp albo life ringi zastąpić kolejnymi 2 mana fluidami 800 gp zysku),dzięki temu w razie ataku pk lub zlurowanego potworka walimy z sd(zależyco jak pk to odrazu) używamy najpierw exure vite i 2/3/4(zależy ile mamy mana fluidów) mana fluidy dopiero potem uh,a jak na ghoust landzie jest pspodro truposzy(prawie zawsze)walimy z gfb.
------
Edit by Gremlin
W woli scislosci life ring kosztuja 900 nie 500 w sklepie.
@ Sephiroth
Z monkami można na poh/cycopolis od 27 (od kiedy ma się już tyle many żeby je przywołać).
Ale warto mieć ze sobą pare uh, hmm i kilka mana fluidów.
Wejście na poh:
Mane regenerujesz na pierwszego, potem pijesz mf i stawiasz drugiego... Idziesz na pierwszy spawn Cycków, przełączasz sie na f def (ja tam byłem na titanii z p-arm, blass legs, dwarven shield, steel kask, c-mace), i przygotowujesz na siebie uha - ponieważ może zaboleć strzał od mino archera. ciagniesz za soba pierwsze potworki w kierunku polnocnym, i wybijasz pojedynczo monkami.
Jezeli tylko widzisz archery to staraj sie je sciagnac.
Wymaga to troszkę praktyki...
potem można już spokojnie pobiegać po pohu, poludniowy spawn tez ma mino archerki, robi sie podobnie jak na polnocnym spawnie.
Wejscie na cycopolis:
te same runki + opcjonalnie gfb (dla poczatkujacych na wejscie)
spotykasz przy wejscu cycka, biegasz wokol schodow i zabijasz z hmm, schodzisz w dol z przygotowana inwokacja - utevo res "monk".
Schodzisz, enter, strzałka w góre, potworki atakuja monka...
schodzisz, oddalasz sie kawalek zaznaczajac atak na jednego z potworkow (mozna rzucic gfb, ale uwazajcie zeby sobie monka nie ukatrupic), drugiego monka stawiacie po oddaleniu.
Potem po prostu chodzicie po cyckowie i zabijacie potworki.
Co do tych monkow to jest to tylko chyba dobre na nowych swiatach... i to jeszcze do cyckowa.
Na cyckowie jako taki spawn jest, ale przewaznie biegaja tak palki/kajtki biorące all solo.
Magowi nie oplaca sie tam chodzic solo z runami.
wszystko ladnie pieknie, tylko....
co ty sie tak przysrales do tych dsow ? przecierz to szajs jest, orc lider jest 10x lepszy, efektywniejszy , ma wiecej defa i hp wiec mniej go trzeba leczyc, nie kradnie tyle expa co ds , takze nei kumam , glupi stereotyp ze ds to potega ... (nie sa tragiczne ale nie polecam w zadnym wypadku)
_Saijan_
26-03-2004, 08:24
Oryginalnie dodany przez cnb
co ty sie tak przysrales do tych dsow ? przecierz to szajs jest, orc lider jest 10x lepszy, efektywniejszy , ma wiecej defa i hp wiec mniej go trzeba leczyc, nie kradnie tyle expa co ds , takze nei kumam , glupi stereotyp ze ds to potega ... (nie sa tragiczne ale nie polecam w zadnym wypadku)
Ostatnio sprawdzalem lidera i DSa na smoku... na DSa schodzilo 0-1 UH/smok, na lidera czasem nawet po 2... DS tez szybciej smoka wykonczy i moim zdaniem lepszy jest...
To taka drobna dygresja... a co do tematu... brakuje mi tu ghouli... wg mnie latwy, szybki i przyjemny zysk... juz na 40 lvl/45 mag lvl bez problemu sie zarabia... i male niebezpieczenstwo, ze nie przezyjemy ew. kicka/laga :)
Oryginalnie dodany przez _Saijan_
Oryginalnie dodany przez cnb
Ostatnio sprawdzalem lidera i DSa na smoku... na DSa schodzilo 0-1 UH/smok, na lidera czasem nawet po 2... DS tez szybciej smoka wykonczy i moim zdaniem lepszy jest...
To taka drobna dygresja... a co do tematu... brakuje mi tu ghouli... wg mnie latwy, szybki i przyjemny zysk... juz na 40 lvl/45 mag lvl bez problemu sie zarabia... i male niebezpieczenstwo, ze nie przezyjemy ew. kicka/laga :)
Recz w tym zeby smoka summon sam NIE wykanczal,ty to masz zrobic(chyba ze Ci na loocie tylko zalezy)A co do tego sprawdzania to mogl byc przypadek, ze smokiem dosc randomowo sie wszystko odbywa, ja jak go soluje moim pallem to czasme trace mniej niz 100hp a czasem ze 3 vity zejda.Kwestia tego jak sie ustawi wszystko i ile f wave wejdzie
_Saijan_
26-03-2004, 09:58
Jakbym chcial expa to bym bil smoka sam... a DSow uzywalem juz na 100+ smokach i nigdy nie zeszlo wiecej niz 1 UH na smoka... a z liderem wytrzymalem chyba 10 sztuk... i bylo tak, jak mowilem...
maszlesz
27-03-2004, 16:20
Ja jeszcze dodałabym Huntery:
Dorabiasz się 15 mlvl'u i możesz iść na Huntery. Robisz się niewidzialny i czym więcej Hunterów tym dla ciebie lepiej. Exp nie najgorszy i loot też całkiem całkiem. Mniej więcej co 2-3 ma łuk, a to na Fibuli po 130 gp sprzedajesz. Dla mnie to było najlepsze na niższych lvl'ach. Dużo i bezpiecznie :) Jeden mankament to strata many.
Drugie dobre miejsce dla młodych sorków, to skorpiony na południe od Venore. Potrzebny jest czar antidote w razie czego, GFB i HMM'y. Tam jest na prawdę sporo skorpionów. Jedne wejście to około 600 exp, a schodzi kilka GFB. Problem tylko taki, że brak lootu. Czyli potrzebny jest 9 mlvl, żeby GFB se robić i można już tam iść. Tylko nie za daleko, bo potem to już smok jest (za ogniami) :)
Około 15 lvl'u i z w miarę niezłym stuffem można też sie na ślimy czasem wybrać, z 2-3 nie ma problemu, zwłaszcza jeżeli jest gdzie uciekać, nawet jak się rozmnożą - po prostu walisz je GFB i już. Ja około 15 lvl'u schodziłam w jaskini troli na dół - tam są 2 ślimaki i nie ma gdzie uciekać. 2-3 strzały z GFB i leżały. Tylko z nich też lootu niestety nie ma :( Ale exp nie najgorszy jak na ten lvl.
w przypadku maga jeszcze dwie sprawy bym zaznaczył:
1) kopalnie koło kazo, poziomy -1 i -2. dużo dwarfów i rotwormów, odrobinę poison spiderów niby nic szczególnego, ale je?li masz maga / druida z w miarę dobrym setem i jak? lepsz broni to około 12 lvl okazuje się że te kopalnie to taka mini kopalnia złota ale w niedosłownym tego słowa znaczeniu. opiszę na własnym przykładzie. magiem już od 10 lvl z c-mace schodziłem do wspomnianych kopalni i łziłem w tę i spowrotem z duż ilo?ci pochodni i jadłem mięsko i grzybki z potwórków i robiłem runki. przyjemne z pożytecznym - skille i exp ro?nie, jednocze?nie robi się co? na sprzedaż. trzeba tylko uważać żeby mieć w pogotowiu conajmniej jeden runek gfb, bo jak 3 roty Cię oblez to ciepło może być (chyba już kto? o tym wspominał)
2) folda, ale mało opłacalne ycieczki je?li mieszka się dalej niż kazo. na foldę należy i?ć obowizkowo z łopat. jest tam mała wysepka do któej wej?cie jest przy podziemnym stawie na -1. wchodzi się do góry i wraca. ale żeby wrócić trzeba lód rozkopać. na tej wysepce zawsze dosłownie na ziemi leży full żarcia. a jak nie ma to kilka misiów polarnych biega, można ubić i je?ć. a sama folda to poziom -1. do spotkania trolle, frost trolle, minotaury, bugi, roty, pajki. no i mino archer, ale zamknięty na klucz. ogólnie jak tam wpadałem za czasów zamieszkiwania carlin to po około dwóch godzinach miałem około 1 - 2k w samym złocie, plecak hmm i troszkę więcej expa.
dla magów na wyższych poziomach 15lvl / 25 mglvl mogę polecić wyprawę na soldy na lewo od kazo. dobre skupisko, 5 - 6 soldów, dwa uderzenia z gfb i s na czerwonym lub ich nie ma, a przynajmniej większo?ci.
tutaj obrazek żeby dokłdnie wyja?nić gdzie. miejsce znajduje się za zwężeniem dwóch rzek na dole. soldy + wilki. nieco dalej można znale?ć zej?cie do podziemi. tam do znalezienia mino archer (o ile dobrze pamiętam)
http://saxiu.webpark.pl/clipboard02.jpg
/*
bogatszy o kolejne doświadczenia umieszczam co następuje. to wyżej bez zmian, no może w okolicach 14 lvl warto robić jużhmm i gfb wyłącznie dla siebie. dlaczego? ja robię tak że wystaję koło depo i robię 2, 3 bp hmm. i idę sobie na hunta. a konkretnie na beholdery. loot może nie jest zbyt rewelacyjny, bo zwykle jest do 30 gp, rzadziej longsword, no ale już mi wypadło z bh chyba wszystko co możliwe do wypadnięcia, m.in. beholder shield (jak ktoś gra na danubii i chce kupić to zapraszam na prv nick - Woody Dzieciol) no ale wracając do tych bh. ja po spadnięciu z 17 na 14 lvl, mglvl z 21 na 24 z hmm sobie z nimi radzę na jednym tracąc max 40 hp. zwykle jednak staje na tym że tracę do 10 hp. w okolicy mam także kilka slimów, więc je także sobie biję. ale slimów nie polecam początkującym. najeży iść bez zatrzymywania się do miejsca gdzie slim się respuje, szybko przycelować w niego z czegokolwiek, żeby zaznaczyć matkę. później ją powoli (lub szybko, jak kto woli) wykończyć. ja osobiście biorę slima na klatę (jednego), w większych ilościach muszę czasem się exurnąć. ja po parokrotnych padach tam właśnie expię, i w ciągu godziny mam do 5k expa (fakt, że znam miejsce że raz na jakiś czas można do 1,5k expa w 5 min) no ale za to mam śliczne zdjęcia i kilka mieczyków, dwie bh shieldy i coś tam jeszcze hehe. aha, z 14 lvl i 25 mglvl na bh schodzi mi około 5 strzałów z hmm (jak sork ma zły dzień albo coś)
*/
pozdrawiam serdecznie
co do tych valkirii i amazonek to przesadziles kazdy kto ma hmm'a moze sie na nie wybrać są BANALNE Nawet na 11 lvl
Sephiroth
04-04-2004, 21:21
Pebiz
co do tych valkirii i amazonek to przesadziles kazdy kto ma hmm'a moze sie na nie wybrać są BANALNE Nawet na 11 lvl
Strzelanie do nich jakimikolwiek runami to marnotrawstwo... jedynie fire/energy field (przy 3+ na raz bomb) i to tylko na Valkirie ma sens, dlatego do ama camp nie ma po co iść jeśli nie jest się w stanie amazonek hth załatwić.
ja jako ze jestem sorcem to powiem ze soldier tesz nie taki straszny jak go maluja. Zaczynalem go bic na 11-12lvlu. Loot do wytrzymania, exp sredni. Polecam tereny ponizej wszystkich kopalni (na dole dalem mapke). Na poczatku sa soldki, a na nizszych lvlach lepiej nie isc dalej, bo mozna spotkac mino archera. Na koncu jest domek z witch, ktora mozna ubic "dla zabawy" ( mysla tak bo ubilem ja kilkanascie razy i wypada tylko cape i sierp :/ )
http://www.angelfire.com/sd2/frogofotki/soldki.jpg
Edit: Sry za literofke ( wich zamiast witch) ale mi sie nie jusz poprawiac :P
@meszlasz
Gdzie mozna spotkac wiecej hunterow, bo ja znam tylko miejsce na mount sternum i za mostem dwarfow?
re: Frogo
Za soldierami tam gdzie pokazales to mozna sobie poganiac dla sportu, jak chcesz prawdziwy exp/loot to wejdz do kopalni na 1 lub 2 poziom (mozna ostroznie 3 obadac, ale radze uwazac).
Recznie Soldiera zeby zabic to jest potrzebny nie lada sorcerer (akurat expie czesto obok Sorcerera na 78lvl - solo z soldierem idzie mu jako tako, jak sa 2+ to urzywa juz run). A z runami znowu to 4-5 soldierow nie przedstawia wielkiego problemu (GFB i po sprawie).
Wiekszych spawnow hunterow na main chyba nie ma, jest kilka duzych spawnow jak sie idzie na Hero (Edron).
Tzn. chodzi o to zeby byli sami hunterzy, bo w obstawie to troche ich jest jeszcze na PoH (ale domyslam sie ze chcesz z invisible na nich polowac?).
no co racja to racja, kolo kazo jest lepszy spawn :) Ale tam gdzie pokazalem na troche wyzszym lvlu mozna ubic pare archerow (jest tesz zejscie na dol, gdzie jst b. duzo archerow, ale wejscie jest tesz troche blizej, jakby ktos chcial to zrobie mapke gdzie). Co do hunterow to rzecz jasna ze na nievidce, ale czy idac do tych hunterow nie trafie na cos gorszego?
EDIT:
Na mapce jest tesz witch, ktora gdyby szybko zabic to nie jest taka straszna :) A i loot znosny, dzisiaj wypadl mi wolf teech chain (chyba dobrze napisalem)
Matheous
11-04-2004, 14:55
Jak dla mnie to roty forever. Ja gram dosc ostroznie-nie chodze na silniejsze stworki(tj. takie ktore trza bic z runek) tylko gdzies do 11-12 lvla chodzilem do ab na trole, potem do podziemi przed molts na wolfy, trole, raty, roty, snake'i...Exp leci b. szybko... Teraz chodze do kopalni kolo kazo z bpkiem blankow i leci wszystko-kasa, exp, mlvl i skille(19/23 i latam z fireswordem rzadzeeee;). A jak sie chce zaszalec to z ekipa na dragi...Ale na razie tego nie planuje;)
Roty rlz...Tylko powoili zaczynam nimi zyg... Tak wiec dla odmiany lubie sobie pozwiedzac tibie-dzisiaj omal nie zginalem jak sobie poszedlem na dol-lewo od tych kopalni i sie nacialem na 2 archery:)
@Edit: (re-down) cos mi przypomniales-jest taka kopalnia na pd-zach, gdzie 1 pietro to taka mala komnatka gdzie sa 2-3 dwarfy a nizej jak jest full resp to z 5 rotow i 4-5 dwarfow... Raz ja tam zszedlem, full resp, obrywam jak jasny gwint...I szkoda mi bylo gfb wystrzelic:P Ale jak mialem deep red hp i 0 many to dopiero wtedy rzucilem i sie gryzlem ze runke zmarnowalem...Ale przezylem;) Teraz tak je luruje(jak tylko zejde) ze moge je pokonac hth...I jak mam mniej niz ~200 many to nawet tam nie schodze(na uhy i ihy)...Jak na gorze beda 2 dwarfy, to macie pewnosc, ze na dole bedzie rozpier*** na max:)
Ja na 12 lvl'u i 10 mlvl tylko naz trolle chodze. Robie troche HMM i moge isc na dwarft soldiery ale jak dla mnie malo oplacalne. Mam juz dwarven shielda pieczarek nie potrzebuje znajomy palek sie w mlvl trenuje i mi owoc swych prac oddaje (food) wiec zarcia nie potzrebuje. A jak cos to ide sobie na misie i po 20 minutach nie mam gdzie kasy wlozyc taki zaladowany jestem. Trolle to exp przyjemny, a runki sie tam tez dobrze robi. Ja chodze do jaskini niedaleko mostu krasnaludkow. Czsami jak wyskoczy po 6 - 8 trolli jade bez masla bez uzycia run ! dlatego recznie sie niezle skille trenuje. Jezeli nie mam racji to prosze napisac :)
P.S Tzn za jakies kilka leveli to sie bedzie gdzies indziej chodzilo.
P.S 2 a wlasnie mozna tez na slimy zejsc z jaskini trolli niezly exp ;)
Ej chlopcy czemu nikt niewspomnial o takich potworach jak ghoule i skeletony. Nieumarlaki sa bardzo kaso dajne i weźmy naprzykład Ghoule ma 100hp jest bardzo wolny daje 85expa i jest ich sporo w razie czego mozna uciec lub poscic gfb. Polecam chodzic na najmniej 11lvl i 15 mlvl. 3-5 strzalow z hmma na 1. Ja mam 23 lvl druid i dalej chodze do ghost landu żeby sobie poexpić na ghoulach, slimach, ds-ach i czesem Fire devilach!! ;)
1)zbieramy jakis psrzet zeby spokojnie bic rotty.
2)poznije idziemy do fibuli.tam nie brakuj expa,ale trzeba uwzac na dsy.
siedzimy tam do 30 lvl nawet exp nie jest zly nie trcimy runow wiec przy expieniu mozna dobrze trenic magic lvl.
A ja mam pytanko .. mam 32 lvl / 43 mlvl skille 18/22 (broń FS reszta eq dobra)
Czy jest takie miejsce bym zdobywał 15k+ (++) expa w 1 godzine?? (Póki co w moim miejscu zdobywam srednio 8k exp/1h z monkami). A no i dobrze by było uwzględnić koszty i ile czego (chociaż one nie sa najważniejsze)
Pytnie kieruje do zaawanosanych graczy, nie chce odpowiedzi typu "no dwarfow to jest tam pełno więc myśle że ..." :(
PS. Musze bardzo szybko nabic 40lv ;)
Oryginalnie dodany przez Atlas
Pytnie kieruje do zaawanosanych graczy, nie chce odpowiedzi typu "no dwarfow to jest tam pełno więc myśle że ..." :(
Idzi na dwarfy :) - (chodzi o dwarf guardy), ale bez summonow tylko GFB/HMM. Jesli bedziesz sie bawil z lootbagiem to jeszcze mozesz na tym zarobic - na full spawn w dobrej jaskini mozna ponad 30k expa na godzine nawet.
Jesli masz blokera i jestes gotowy na spore wydatki to smoki sa szybkim expem.
Jesli masz PAC i blokera to Necro/Vampiry z HMM moga byc dobrym pomyslem.
piotrek1000
13-05-2004, 15:45
A na co ja moge chodzic mam 21 lvl i 29 mlvl roty mi sie znudzily solidery lubia na mnie beltow urzywac :(. teraz expuje na ghoustlandzie ale duzo ludzi tam jest(nie schodze na poziomy -3 bo sie o zycie boje). Dwarf guardy nie jestem pewien czy na nie chodzic i z czym(jakimi runami). Powiedzzcie jeszcze co jest na poziomach -3 i nizej w ghoustlandzie i czy sa jakies pulapki bez ropplaceow.
------
Edit by Gremlin
A jak by tak przeczytac pierwszy post?
@pitrek1000
Idź na beholderki proste do zabicia dużo kasy i expa jeżeli chodzi o guardy to mój kolega używał hmmów na 17lvlu i dobrze na tym wychodził
piotrek1000
16-05-2004, 17:26
Nawet fajny pomysł z tymi guardami ale narazie bije je tylko kolo imperatora dla zdobycia wprawy. I tak przy okazji coś mi sie widzi że ten temat jest jakby zapomniany przez forumowiczów a fajnie by było jak by zaczęto go bradziej rozwijać.
@Gremlin
Na poczatku jakoś niepodeszły mi propozycje z pierwszego postu dlatego napisałem swój, ale teraz widzę że się myliłem
Oryginalnie dodany przez Atlas
A ja mam pytanko .. mam 32 lvl / 43 mlvl skille 18/22 (broń FS reszta eq dobra)
Czy jest takie miejsce bym zdobywał 15k+ (++) expa w 1 godzine?? (Póki co w moim miejscu zdobywam srednio 8k exp/1h z monkami). A no i dobrze by było uwzględnić koszty i ile czego (chociaż one nie sa najważniejsze)
PS. Musze bardzo szybko nabic 40lv ;)
Mintwallin z monkami, z 20k expa na godzine dasz rade plus duzo lootu, tylko z glowa bedziesz musial lurowac, podobnie guardy w kopalniach tylko tam zawsze pelno ludzi, smoki z orkiem liderem(ale to bedzie kosztowalo)
Beholdery sa bardzo dobrym expem i zarobkiem. W tej chwili 27lvl/31magii rozwalam je 5-6 strzalami z Hmm. Dają bardzo dużo złota. Morning stary (90 w venore), two handed swordy (zadziej ale też, 450 w venore), a jak ma się szczęście to nawet BH Shielda można znaleźć. Kasa za runki się zwraca, exp leci, zarabia się dosyć dużo. Jedynym problemem jest to że mam mało zapa i zwykle moge wziąć tylko 2 morning stary lub 2 two handedy.
Elf Adrianus
20-05-2004, 18:32
Jestem magiem 10 lvl 9 mlvl skille16/18 czary Light ,Find person ,Light Healing ,Antidote ,HMM ,Destroy Field i Ultimate Healting. Prosiłbym o jakieś rady gdzie chodzić by zdobyć w miare dużo EXP kasy troche mam ale przydalo by się jeszcze troche (mam 17 platinum coin)
Aha jaki ekwipunek kupić/zdobyc najlepiej dla maga chwilowo mam scale armor ,soldier helmet ,bronze amulet ,longsword ,steel shield ,leather boots(gdzie zdobyć lepsze buty ??) i brass legs
A i pytanie do czego jest wooden hammer (bo ma use with...) ????
Lucznik Swiatla
21-05-2004, 00:19
Elf Adrianus: Zakup sobie 2 handes sworda i idz z hmm i tym mieczem na szkielety|Ghoule . Ja tak robie i idzie bardzo ładnie.
Krein: Takie juz zycie sorca/druida z tym udzwikiem :(
Nie wiem czy było to wcześniej ale ja druidem(byl uh makerem ale potem zaczołem nim grac) mial 11lvl i 28mlvl i chodzilem na cyce :D ale to chyba przez mlvl :)
Elf Adrianus
21-05-2004, 06:55
U mnie problem z udzwigiemy jest straszny :( A PYTANIE 2 hands sword jest dwuręczny prawda (sama nazwa wskazuje) czyli chodzić bez tarczy ????
Oryginalnie dodany przez Lucznik Swiatla
mial 11lvl i 28mlvl i chodzilem na cyce :D ale to chyba przez mlvl :)
Musze cie zmartwic, sile czarow oblicza sie na zasadzie:
2*lvl + 3*mlvl * numer
W tym ze jesli pierwsza czesc (porzed numer) jest mniejsza niz 100 to podnosi sie ona automatycznie do 100.
Twoja postac miala raptem sile 106, wiec mniej wiecej 1 wiecej damage co 3 strzaly w porownianiu do postaci na 8 lvl z 1 magic lvl :)
Bardzo fajne równanko a ja co do techniki grania sorcem lub drutem chcialem dodac ze jendak najlepiej jest bic roty z latarkami i jednoczenie robic runy moze nie wezmiemy duzo lootu ale nie do tego esjt sorc a jak zrobimy runy mozna sie wybrac na cyce z poczatku troche monotonne ale na 50 lvlu idziemy na Bk co ejst juz fajna przygoda
Matheous
22-05-2004, 20:32
Moj sposob na exp-zaraz jak wyjdziesz z rooka to lecisz do podziemi przed moltsem na trolle etc.-malo ludzi, duzo stworow...Jak troche nabijesz lvl i kupisz lepszy eq to idziesz tam na roty...Gdzies od 16-17 lvla przeprowadzasz sie do kazo i chodzisz do kopalni na roty+dwarfy... Na 20 lvlu z dobra bronia(ja chodze z fsem), w miare dobra tarcza(dwarv shield-moj) i dobrym armem(p-set+steel helm) dalej chodzisz na roty etc. a od czasu do czasu wyskakujesz zatluc jakiegos solda hth(powinienes se poradzic)...Ja tak robie i jest niezle;) Ale jam jest noob wiec pewno sie myle:P
Planuje na 27 lvlu pojsc na DG z monkami...Chyba ze moge isc wczesniej? Jak myslicie, poradze se z 22 lvlem i 28 mlvlem?Jesli tak, ile i jakich runek wziasc?
THX FOR ANY HELP;)
~~~~~~~~~~FEEL THE POWER OF MAGIC~~~~~~~~~~
re: Bobciu
Coscie sie wszyscy uczepili tak tego BK?
BK byl dobry przed grudniowym update jak tam mogli expowac grupki na 30 lvl, teraz to jest taka atrakcja turystyczna i wyzwanie (dla tych co chca go solo), tak pozatym ze na huncie na BK jest malo expa i tragiczny loot to jeszcze HMM/GFB nie dziala na BK wiec magowie musza walic z SD/Explo/Brust arrows - wszystkie 3 rodzaje amunicji sa dosyc kosztowne i na serverach PvP klopotliwe dla blokera bo wala na sasiednie pola(pomijajac SD).
]v[ichal
27-05-2004, 19:41
@Matheous
22 lvl i 28 mlvl ciezko bedzie
osobiscie mam 22 lvl i 34 mlvli z blokerem idzie BP HMM i kilka explozi na 20-30 guardow... czyli nie ekonomicznie bo zazwyczaj trzeba sie dzielic lootem a blokerowi za duzo UH schodzi ( bloker ma skille srednie)
z monkiem to co innego,sam sie leczy i ma dobry atak wiec bedzie w miare ekonomicznie :)
Thorivol
27-05-2004, 20:41
JESTEM WKURWOINY NA MAKSA!!!!!! JUz chyba po raz 5 zabil mnie hunter!!!!!! Mam (mialem poki mni nie zabil po raz 5) 15 lev i 18 mlev. Mialem pelno run HMM GFB I EXPLOSION, jeascze nawte sie nie pojawil hunter na ekranie a tu ze stracilem 60 hp, i potem jescze tak 3razy i po mnie nawet nie zdazylem wypowiedziec exura vita czy walnac runą. (bylo ich chyba z 4 hunterow). Pomozcie co mam robic zeby nie dac sie zabic, albo gdzie sa aby ich unikac!!!?
Lord Teclis
29-05-2004, 01:57
Przeczytałem wszystkie posty w poszukiwaniu odpowiedzi na wątpliwości (które podzielmam) w związku prędkością uciekania na 25 lvlu... Bo obecnie rozmowy jakie prowadze z kolegą druidem (30 lvl) sprowadzaja się do tego, że owszem idziemy na Gs'y ale jk będziemy mieli bohy... Więc albo jesteśmy Ci gupi co nei umieją grać, albo jednak coś w tym jest że 25 lvl to zdecydowanie za wcześnie na GS'a..
Czekam na szybką odpowiedź.
sam bylem zainteresowany polowaniem na gsy wiec troche pytalem kolegow( nie sprawdzilem tego sam)
oto co mi powiedzieli:
Gsa na 25 lvlu i owszem przescigniesz ale ciezko go ubic , bo aby magiem uzyc hmm trzeba sie na chwilke zatrzymac.
poza tym jest cos takiego jak lag i najmniejszy oznaczalby dead.
co do strzelajacych przeciwnikow typu hunter to na 18 lvlku mageiem bez przyzwoitego sprzetu lepiej po prostu sie do nich nie zblizac.
@ Thorivol - tak sie hunter zachowuje.
Ja ci radzę na niego nei polować na tak niskim levelu bo będziesz tak ciagle ginął.
Na twoim mejscu jak bym pochodził na soldki.
Jedyne co ci mogą zrobić to pojechać z ksuz , ale tor zadko walną i kilka guardów możesz ubić na twym levelu (tzn. jeśli jakiś będzie na tym poziomie- nie złaź niżej).
I tak Mając kilka bp HMMów i GFB.
Explozji raczej potrzebować nie będziesz, a poza tym jest ona dziwna bo różnie wali wiec może cię zawieść w potrzebie- zamiast tego weź bp HMMów.
Lord Godvan
30-05-2004, 21:49
To ciekawe co mówicie o GS'ach... Bardzo chcę chodzic solo na GS'a bo preferuje duze potwory z ciekawym lootem a nie siedzenie długimi dniami na byle czym. Obecnie mam 26 lvl i 39 ml i zdecydowanie się na GS'a nie wybiorę bo bardzo śmierdzi mi to zgonem... Z SD się nie opłaca a z hmm trzeba by u ciekac i uciekać i uciekać... I może z poziomem 25 da się uciec.. Ale na pewno się polegnie bo trzeba się zatrzymać żeby z czegokolwiek wystrzelić... Niby można time ring albo na BoH'y zbierać... Ale ogólnie cały pomysł mi się nie podoba żeby teraz tam pobiec. W mej głowie powstał też pomysł użycia E Wall'a. Ale od kiedy wiadomo że wybiegnie z E Bomby wole nie sprawdzać na własnej skurze czy przez EW przebiegnie czy będzie wymijać.
Jak juz mówiłem wole chodzić na duże potwory. Co ze smokami? Mój kolega solował smoki czarodziejem już na <sic!> 21 poziomie, ale z Magic Shield'em i używając SD... No to się już wogóle nie opłaca... Chyba że sra się pieniędzmi i chodzi o nabicie doświadczenia.
Pytam więc ogólnie o taktyki na GS'y i smoki, tak żeby można było tam iść na niskim poziomie i żeby to zbyt kosztowne nie było... (w sumie to mogę wychodzić na zero z kasą ale chodzi o zabawę z ubijania czegoś.. hmm.. czegoś dużego :) )
LOL Jakie wy herezje opowiadacie !! NIE OPLACA SIE SMOKOW BIC ??!!! Qrwa robicie sobie DS'a (na manie naturalnie zregenerowanej) i bp SD !! Biezrecie z 5 UHow (nikoniecznie wszystkie uzyjecie) i idziecie na pojedyncze smoki qrwa jak macie jakis sensowny mlevel to schodzi malo sd (a wlasnie HMM tez :P) DS najpewniej bedzie zyl po kazdym smoku mala szansa ze zginie po pierwszym jak cos to go UHniecie (bo dead pewny bezm shielda :D) Hmm co prawda bardziej sa oplacxalne ale gorzej ze DS moze nie wytrzymac. Mozna taz prubowac z monkami 2 ale nie wiem nie sprawdzalem czy wytrzymaja combo (po combo jest kilka sekund przerwy moze sie zdaza uleczyc, jak nie to macie zonka ;D) no i tyle
Pozdro
Oryginalnie dodany przez Vorment
LOL Jakie wy herezje opowiadacie !! NIE OPLACA SIE SMOKOW BIC ??!!! Qrwa robicie sobie DS'a (na manie naturalnie zregenerowanej) i bp SD !! Biezrecie z 5 UHow (nikoniecznie wszystkie uzyjecie) i idziecie na pojedyncze smoki qrwa jak macie jakis sensowny mlevel to schodzi malo sd (a wlasnie HMM tez :P) DS najpewniej bedzie zyl po kazdym smoku mala szansa ze zginie po pierwszym jak cos to go UHniecie (bo dead pewny bezm shielda :D) Hmm co prawda bardziej sa oplacxalne ale gorzej ze DS moze nie wytrzymac. Mozna taz prubowac z monkami 2 ale nie wiem nie sprawdzalem czy wytrzymaja combo (po combo jest kilka sekund przerwy moze sie zdaza uleczyc, jak nie to macie zonka ;D) no i tyle
Pozdro
sd na smoki to chory pomysl jakis.Powiedz mi co takiego oplacvalnego jest w tym sposobie jaki podales?Bo ja nic nie widze oprocz idiotycznej wizji(5 uhow - rotfl)
??!!! Qrwa robicie sobie DS'a (na manie naturalnie zregenerowanej) i bp SD !! Biezrecie z 5 UHow (nikoniecznie
zauwaz ze oni nie maja 28 levelu...
Soul Hunter
06-06-2004, 15:11
Powiem tak, ja siedziałem od samego początku na rotach, exp wolny jak ja p..... ale kaski sporo jeżeli sie idzie na porządny resp...
fibula the best dla facc, tylko 3ba uwazac na dsy...
Teraz mam 41lvl, 50mlvl i siedze głownie na
a)rotach(aua jush sie nuuuudzi)
b)dwarfy po loot(postman quest rox)
c)dragi z 2 leaderami, ih da best, jak sie je ma =/
d)cyce + dwardy...czyli cyclopolis
e)jush niedługo koniec expowania, lvl jush blisko...to ide se na mino, guardy, archery, mage na dara...szybki exp z invis, gfb, hmm , ex. vita
Polecam ghoule na niskim lvl, duzzzo kasy, bh równiez dobre...
a sam teraz szukam porządnego expa, bo to wszystko nudne.. Piszcie na priv jesli macie pomysły..
Rubera starts to suck =(
Lord Leszczu (http://www.tibia.com/community/?subtopic=character&name=Lord+Leszczu)
ja od 9 lv expie na swampach pod veore mozna tam tez jechac mlv bo z prawie kazdego wypadaja rybki.
Ale pk czesto tez tam chodza jeden druid zakosil mi z sd tylko mu slabo wszedl i dlatego przezylem ucieklem i okzalo sie ze to polak.
Sinsu Master
18-06-2004, 19:44
:king: czesc mam pytanie mam jestem sorkiem mam skile 15/15 fishing slaby bo 48 i mam 11lvl i 19 magiczny naco moge iść i czy jeszcze czekac na wyższy
Sinsu Master
19-06-2004, 06:44
:)) mam pytanko jetsem sorkirm mam slabe skille bo 15/15 a w wishinku najgorsze w grze bo 47 mam 11lvl i 19lvl magiczny na co moge zaczac chodzic bylem juz na ruznych stworkach na dwarfach,rotach,i na gulach ale niepolecam niedaje rady nacomoge jeszcze chodzic
czy SD jest najśilniejszym czarem dla zwykłego sorcka?
re:up
Tak, jest to najsilnijszy czar runiczny.
Pasorzytek
20-06-2004, 16:54
Oryginalnie dodany przez Sinsu Master
:)) mam pytanko jetsem sorkirm mam slabe skille bo 15/15 a w wishinku najgorsze w grze bo 47 mam 11lvl i 19lvl magiczny na co moge zaczac chodzic bylem juz na ruznych stworkach na dwarfach,rotach,i na gulach ale niepolecam niedaje rady nacomoge jeszcze chodzic
roty forever dla maga :) a ghule tylko hmm ;p lapa nieubijesz
piotrek1000
03-07-2004, 20:40
Mam trochę noobkowate pytanie :P , ale czy może mi ktoś powiedzieć ile łącznie hp zabiera czar energy field ?(
dwa albo trzy razy po 25 :D
Ja dzisiaj przeżyłem ogromny zawód ;(
Poszedłem sobie na cycki z nadzieją poexpienia do cyclop hills. Jestem sorcem 19/23.Wcześniej kupiłem także, szalik, knight armor, plate legs, i dragon shield, a mam jescze leather boots, bright sword i steel helmet.
No to poszedłem na te cyklopy bo słyszałem że sobie powinienema nawać radę.Wchodzę, patrzę 2 cyklopy, no to 1 blokuje w przejściu i nawalam drugiego.Niestety, okazało się że to on mnie bardziej nawala :( Zużyłem 210 many na exury, dodatkowo runa hmm no i zabiłem 1 cycka, a przecież został drugi!
Poradźcie mi bo może coś jest nie tak i jak mam walić te cycki bo jeżeli tylko z hmmow no to się chyba nie opłaca bo zabije 20 cycków i cały bp hmm pójdzie się ***ać. A dwarfami to już żygam X(
EDIT: Dodam że waliłem na full att a od cyklopów wchodziłły hity ponad 40 :(
Ty sorcem chciales blokowac cyce?? Wg mnie to troche głupie znaczy nawet bardzo. Najlepiej znajdz sobie jakies miejsce gdzie jest 1-3 cycow naraz i gdzie jest miejsce do uciekania i na dystans z hmm jak masz sensowny mlvl to gora 5 strzalow z hmm zejdzie na jednego cyca. Ja expilem na cycach w Goblin Hills tam najczesciej jeden cyc, czasem 2 tylko raz sie spotkalem zeby 3 i walilem je z hmm exp spoko i nawet fajny loot :P.
A co do poradnika to bardzo fajny hehe [troche spozniony zaplon ale to szczegol]
Ale tak na powaznie to fajny. Bardzo dobrze ze napisales o dwarf guardach ja w pierwszej chwili pomysllaem ze to chory pomysl lecz poszedlem z Qmplem druidem na 23 lvl na guardy i w krotkim czasie zdobylem prawie 4 k expa, 300 gp i dostalem 400 gp za loot :P DZieki za to ze o tym napisales hehe :P
I jeszcze smoki mowicie ze bicie z sd sie nie oplaca
a ja chodze na smoka w takim miejscu gdzie jest jeden smok w jaskini i jest rampa strzelam z sd i wchodze do gory i tak w kolko (oczywiscie stoje na mana shieldzie)
Schodzi mi okolo 5-6 sd czyli okolo 1k (jakbym mial sprzedac). Ale zawsze loot jakis jest i przy okazji exp...... np. ostatnio zabilem smoka i byl dragon hammer i sprzedalem za 3,5 :P
i nie wiem dlaczego wg was bicie z sd jest nie oplacalne, to niby kogo mam byc z sd jak nie smoka?? Moze demona hehe
Narx :P
Co wy chcecie najlepszy resp smoków jest na edronie:) .Na guardy,cyce i orki to cyclopolis.Z SD w smoka,chyba jak ucieka to wtedy zeby nie zwial do jaskini(mowie tu o edron).Co do leczenia to ja nie mam klopotu magowie uzywaja ih/uh a ja powiem 4 slowa i summony sa uleczone(exura gran mas res).
Tak się tu chwalicie że cyce bez problemu zabijacie na niższych lvlach to pomyślałem że na 26 lvlu i 33mlvlu i nawet dobrym eq dam rade dość łatwo. A z hmmów to się nie opłaca :( Wcyhdzoi na to że cyce nie są dla sorców X( Może macie dla mnie jakieś idealne miejsce do expienia bo jak już pisałem dwarfy się znudziły, a lvl teraz na nich coraz wolniej leci
Ja mam 11lvl, 10mlvl i poluje na cyce, pod warunkiem ze widze tylko jednego
Strzelam do niego z hmm az padnie
Ale dzisiaj zaliczylem deada przez cycki
Kiedy w gorach cyklopow napotkalem 3 uciekalem ale przy wyjsciu ktos stal i nie ruszal sie
Cyclopy mnie dogonily i zabily ;/
Ale to marnotrastwo run przecież na takie cyklopy ;(
A z tego poradnika nic nie wyniosłem bo to nieprawda że taki poradnik powinie być tylko dla początkujących, mam jak napisalem 26 lvl i 33mlvl i nie wiem na jakie potworki warto iść!
Dobij jeszcze 1 lv i idz z monkami do fortecy,kopalni,mino city.
Slyszalem gdzies ze ja sie idzie z summonami expic to jak one pomoga mi cos ubic to "dostaja" za swoje hity xp i ja dostaje tylko czesc wiec tez nie za dobry to dla mnie pomysl. Najlepiej gdybym teraz znalazl dobre miejsca do expiania do 30lvlu a od 30 to pewnie bede kombinowal, np z DSami pojsc na dragi itp. A na razie chcialbym miejsce do xpa normalnie nabic zeby zbyt duzo czarow nie tracic a jak juz to zeby sie to zwrocilo w postaci lotu itp. Nie chce tu zebyscie powiedzieli mi gdzie jest malo ludzi itp. bo wiem ze takie pytania sa bez sensu.Prosze tu jakies doswiadczone osoby o porady :rolleyes:
re: Koko
Ty nie przezywaj zawodow tylko zejdz glebiej w kopalni, z guardow jest lepszy loot, maja mniej HP a wiecej exp... ale tez bija 2 razy mocniej wiec nie wpadaj tutaj na pomysl zeby je blokowac.
Uciekasz i walisz HMM/GFB.
Co do cyklopow to z punktu ekonomicznego sie nie oplaca, ale jesli chcemy szybki exp ze stratami, ale bez wydawania fortuny (wychodzi duzo taniej niz smoki i inne takie) to cyklopy sa niezlym rozwiazaniem.
Co do summonow to dostaja 1/2 exp, ale oszczedzaja ci runy przez co mozesz zostac na expowisku znacznie dluzej.
(cut)
np. ostatnio zabilem smoka i byl dragon hammer i sprzedalem za 3,5
1. Zeby tak polowac potrzebowal bys mana fluidow.
2. Zabij jeszcze 5 smokow ta metoda i jeszcze raz sie podziel z nami opinia czy sie oplaca bic smoki.
Rycerzem ktory uzywal na zabicie 1 smoka ~100gp mass dragon hunt tylko raz wyszedl mi na zero, zwykle na 10 BP UH (20k) uzytych bylo ~2-5k loota.
Nie czytałem pozostałych postów tylko posty na ostatniej stronie głównie "koko" więc dla nie go to piszę ale może innym się spodoba.
mam 30 lvl druid/43mlvl(skile choc mało ważne to sie chcę poszczycić)23/26
do 20 lvl chodziłem na rotwormy na fibuli,tam tez robiłem sobie runki etc etc
od 20 lvl zaczołem odwiedzać PoH-cyce,miosy,orki,gs nie gdyz za latwo deadliwy jest druid:D:P
tam na południe od gsow jets respawn ghouli szkieletów i dsów normalnie raj dla maga,walisz niewidzialność i możesz zejść na dół.(energy fieldy zakrywaja dziury wiec niszczenie pola musi byc)na dole full dsow ghouli etc
raj
kilka gfb(jak dla mnei jedno)na ghoule reszta dsow z hmm
jest pieknie
na 27 lvl jak sie monk pojawia w zestawie walisz na guardy,wystarczy bp gfb,2 bp hmm,bp ih (od czasu do czasu ihnac monka jakby nie dawal rady)i tak nawet cala no siedzisz po 20-30 k ekspa w godzine zbierajac
ja osobiście nie chodzę z monkami lecz z gfb i hmmami gdyz mam malo czasu na dzienny hunt,ale 30 k na godzine wyciagam
sadze ze na guardach bede siedzial az do 40,w miedzyczasie orc forest odwiedze i inne przybytki potworkow,moze ten poradnik ci sie przyda,
widzisz na takich niskich lvl jak ansze trzeba sobieradzic w dosc nudny sposob jesli chce sie szybko ekspic,czyli non stop to samo, :baby:
Dzięki Gremlin trochę mi pomogłeś. Jako że nigdy nie chodziłem z summonami na hunty zadam kilka pytań.
1.Z iloma summonami chodzić?
2.Z jakimi summonami chodzić? :] :P
3.Jak spotkam kilka guardow, plus jeszcze soldier to...uciekać czy GFB ostro walić?
4.Nie wyobrażam sobie wogóle czy mam chodzić z summonem(ami) i jak spotkam guarda to uciekac i dodatkowo walic z hmm czy może zrobić tak(o ile się da) żeby guard atakował summona. Bo do uciekania i walenia z hmmow to malo miejsca jest w kopalniach troche
5.Czy nikt mi nie zabije summona jak sobie będe tak z nim chodził?:P
6. Czy mam ustafic full def sobie?
Sorry za takie n00bowskie pytania no ale jeszcze nie huntowalem z summonami jak juz napisalem.
Jak sobie cos przypomne to napisze
To by bylo na tyle
Sorry też za post wyżej ale jakieś błedy były na forum i myslalem ze nie napisalem tego, a tak wyszlo ze 2 razy napisalem, wiec prosze o usuniecie powyzszego
1)Z iloma chcesz.Jeden monk bieże 2 guardy na klate bez problemu.
2)Z monkami to do kopalni i firtece,z fd/fe na ghule,z ds/lider smoki a z fe dodatkowo na necro.
3)Jak masz 2 monki to nie ma problemu dajesz atak a one zrobia reszte.
4)Summony tluka ty mozesz z hmm tluc tez,zawsze full def i niech monki atakuja guarda,a jak bedziesz uciekal to mozesz wrabac sie na inny resp.Wez ih na wrazie czego.
5)Moze ktos zaczepic logiczne jak ma dosc niski lv to mozesz okladac,jak bedzie nadmiernie tlukl twojego monka/i.
1. Zeby tak polowac potrzebowal bys mana fluidow.
2. Zabij jeszcze 5 smokow ta metoda i jeszcze raz sie podziel z nami opinia czy sie oplaca bic smoki.
Nie wiem po co mi fluidy...... moze powiem Ci Gremlin jak robie sobie np. bag sd, expie sobie potem np. na dwarfach i jak mam juz jakoms sensowna ilosc many poweidzmy 350-400 ide na smoka wale go z sd i jak czasem dobrze pojdziemy to mi tylko 60 many zabierze ale to jak taki fart a srednio to zabiera okolo 150. Potem mam jeszcze na zrobienie 1 sd a przy tym jest loot.
I jeszcze jedno pytanie to w kogo ja mam walic z sd??
Nie mam pacca i nie moge isc na np. Demona. Chyba po to jest taki czar zeby go uzywac na silne potwory ja mam 23 lvl i dla mnie smok jest najsilniejszym potworem jakiego moge pokonac i jeszcze jedno jak bym mial robic wszystko tak zeby mi sie oplacalo i zebym przez caly czas wychodzil na plus to chyba jeszcze bym mial z 15 lvl i siedzial na Trolach.
The End
Hehe ok to się co nieco dowiedziałem !Oby tylko to był większy XP niż ze zwyczajnymi dwarfami bez summonów :]
EDIT: Pocieszyłeś mnie kolego ale zauważ że wcześniej pisałem że mam 26 lvl a co za tym idzie...mam 575 many maxymalnie więc monka nie wyczaruje :(
re: Koko
1. Jesli zalerzy ci na szybkim poruszaniu sie to 1, jesli na sile ciosow/ognia to z 2.
2. Na wiekszosc potworow monki, na smoki/DL DS lub Orc Leader, na beholdery mozna z mino archerem, elf scoutem lub FD (ghoul tez sobie niezle radzi ale jest za wolny).
3. Jedno i drugie, nie daj sie otoczyc, ale i wykoncz ich z GFB, tak ogolnie jesli sa 3+ potwory naraz to sie bardziej oplaca bic GFB zamiast HMM.
4. Poexperymentuj, ja ogolnie nie lubie chodzic z summonami dlatego ze mnie to spowalnia (i ogranicza do 1 kopalni).
5. W kopalni na guardach ludzie sa na tyle domyslni ze monk to summon, a jak jakis low lvl sie trafi co bedzie chcial zabic monka mimo wszystko to polecam pokazac mu czemu nie powinien atakowac (za pomoca monka i/lub SD)... pozniej gdzies odczekac az czaszka zniknie.
6. Tak
Nie wiem po co mi fluidy......
My po prostu mamy troche inne pojecie o polowaniu, ja lubie sobie zrobic/kupic runy, pojsc polowac przez 2-3 godziny a pozniej afkowac pod domkiem.
Ty za to wolisz isc na 8h hunta z workiem SD i BP blankow, zabic 1 smoka, poczekac 2 godziny zanim zrobisz nastepne SD i mana sie troche odnowi i zabic nastepnego smoka.
I jeszcze jedno pytanie to w kogo ja mam walic z sd??
W nikogo, moj druid ma juz 40 lvl a do tej pory uzyl moze 5 BP SD... po 1 na dobijanie DL a reszta na solowanie roznych monstrow lub jak trzeba bylo cos szybko zabic.
Pozatym nikt ci nie mowi ze nie mozesz isc z SD na smoka, tylko ci mowie ze nawet na cyklopach za te same pieniadze mial bys 2-3k expa zamiast 700, a to ze ci sie trafil w pierwszym D hammer to fart jakich malo poniewaz srednio ze smokow wypada 1 D Hammer lub D shield raz na 100 smokow.
SD to ty sobie zostawiaj na pkerów! Ja zawsze noszę BP i gdy ktoś mnie chce zabić to obrywa hita i się odczepia 8)
I jeszcze jednego nie rozumiem.Z wypowiedzi Gremlina wynika że trzeba będzie UHać monka, czyli to jego guardy będą atakowały pierwszego? Czy mnie?
Monka ma wyższy atk od ciebie wieć guard się na niego przezuci.Jak pragniesz sporo expa polecam tez fortece tylko jak tam sie wybierzesz pamietaj o jednym.Jest sytuacja lider i zerk to pierw zabij zerka bo lider ma dobra obrone.A jak chcesz expic na wszystkim(orki,cyce,gurady)to zakup pacca i na cyclopolis.
4. Poexperymentuj, ja ogolnie nie lubie chodzic z summonami dlatego ze mnie to spowalnia (i ogranicza do 1 kopalni).
Dlatego moim zdanie właśnie dobrze kupić pacca i iść do cyclopolis.
powerless
12-07-2004, 22:16
Witam,
Po 1. O kopalnie jest tak trudno, ze daj spokoj, jesli macie PAAC'a expijcie lepiej na cycloplis :) - wieksza przestrzen, trudniej o deada, dwa monki i jazda ;]
Po 2. Smoki z ds'ami imo nieoplacalne, raczej na pojedynczy resp trzeba chodzic, wiecej uhow niz na guardach/cycach. Loot straszny. I dlugi resp przewaznie... I uciekaja na krytyku plx, waste rune plx :)
Pozdrawiam :)
UPDATE: Hahahah Koko, mowisz, ze po SDku sie od Ciebie odczepiaja?:) 8 levy plx?:] Albo Ty masz 50 ;S
Co prawda gram knightem, ale tego tamtego jako bloker niejedno widziałem + znajomi robią swoje...
początki oleję, opisujecie sobie w specyficzny sposób - robicie jak chcecie.
Exp - wchodzisz do cyclopolis, summonujesz 2 monki, idziesz - i spokojnie sobie runkujesz, czasem pomagając sobie hmmem. Lepszy loot i exp niż na rotach, trochę bardziej niebezpiecznie, ale generalnie zero problemu - oczywiście najlepiej poziomy -1 lub -2.
Piekny exp ma druid/sorc też w kopalniach dwarfów - jak ktoś ma mocne nerwy i/lub niezły lvl (przy czym "niezły" to pojęcie względne - ale od 32 problemy są minimalne, od 50 lvl problemów nie ma - schodzimy na poziomy z samymi guardami i olewamy summony. Jak mało guardów w jednym miejscu to albo
a) lurujemy, żeby było dużo
b) używamy hmm
Jak dużo - gfb :]. Znam osobiście piękne miejsca z 7+ guardami w jednym miejscu i nawet jedno z 14 guardami (nawet na niższym lvl to jest 2-3 gfb, a expa - no policzcie sami ile :] ).
Rozwalamy te poziomy i albo biegamy z hmmami, albo idziemy na poziom wyżej/niżej/idziemy spać - bijąc/czekając na respawn - i powtarzamy.
Jak mamy pacc - biegamy na vampy i necro. W tym - od 60 lvl np jest piękne miejsce - quest room nekro questu :] - tylko dla sorców :] - wchodzi się, UE, zbiera loot... :] (i to się opłaca)
No i wogóle zapomnieliście o dsach :P przecież to jest jeden z najlepszych expów dla druidów i sorców... (tak samo jak dla pallków) - dsy sa potwornie wolne, nie atakują na odległość, nie leczą się bez uderzania ciebie... czysty, łatwy i w miarę opłacalny exp (nie loot).
Gdzie to wsio bić? po drodze do hero (uwaga na priestess), w ghostland, albo - the best miejsce: isle of the kings <- tam tego dosłownie TONY biegają - wchodzisz na invisie (bo nie widzą) i spokojnie hmm hmm hmm. Na isle... nie wchodzić zbyt głęboko :P szczególnie bez blokera i znajomości terenu :P.
Piękne miejsce dla expa to też oczywiście mintwalin (jak już było powiedziane - wchodzimy i gfb gfb :]), oraz minotaur tower - tam robimy invis, wchodzimy up z gfb i w dwie minuty schodzimy z 5k expa :], hehehe.
Dobra - to teraz poszczególne potworki:
Zaczynam od dragów - bijesz norma - kilka pól na skos i z tyłu od blokera i na skos oczywiście od smoka. Jak jesteś sam... na niższych lvlach może i faktycznie jakieś summony się przydają - ale z tego co wiem - badziewnie niepotrzebne - tylko opóźniają expienie i przeszkadzają. Jak bić dragi? oczywiście z hmm. Jak już hmm zaczną robić 80-100 to wogóle nie ma problemu. Znajomy ma średnio 110-120 hit z hmm - na 5 smokach pod rzad lacznie stracil okolo 100 hp... czyli 1 exura... Na początek - oczywiście z mana shield, albo jeszcze lepiej - e-ringami. Gdzie bić dragi solo? zaczynać od prostych miejsc - podziemia thais (rampa), dwarf bridge (tylko powierzchnia), potem się przenieść do venore - isć na single resp smoka - najszybszy single czas respawnu, potem iść do drugiej dziury - tam gdzie dwa smoki - jeden u góry, drugi na dole (trzeba się liczyć, że smok na red hp może uciekać w kierunku towarzysza - jak coś - dobić sd/explo). Potem lazi sie masowo tam na smoki... Aha - jak są 2+ smoki, to nagle się zaczyna walnąć je z explo (szczególnie na non pvp) - oba dostają, a mniejszy ubytek w uhah MOCNO rekompensuje ubytek explo :].
jak jest mieszane towarzystwo - dragi i dle - ZAWSZE najpierw sd w smoki (albo explo, jak jest w jednym miejscu dwa dle i 4 smoki, to explo można ładnie trafić :])
Jeszcze jedna ważna sprawa - knight nie biega za dragami, ani dlami na ich red hp (do pewnego momentu ;) ale ten moment to 80/80 i 60 lvl, więc... ;) ) - wy je dobijacie - i na to trzeba być przygotowanym. Czyli - na niższych lvlach SD, na wyższych hmm/explo/sd :D
jak już dragi - to dle:
na dle sorc/druid w miare bezpiecznie łazi od 32 lvl (może wcześniej - taki był najmniejszy lvl z jakim się zgodziłem pójść - a i to w trzy osoby). Jeśli ma się ten lvl, to ZAWSZE musi być włączona mana shield/ering.
Oczywiście zawsze się stoi przy wejściu, żeby jak się przerzuci z blokera móc uciec. Na towerze sprawa jest jasna, na "dole" tower schodzisz od góry i bijesz sd w draga, bloker sie zajmuje dlem przez ta chwile (jego zadanie, żeby wiedział jak stać ;) ). W "dziurze" schodzicie dowolnie, bloker kieruje i tak wavy w dól, albo na boki. Co do mana shielda... Dziś blokowałem sorcowi na 83 lvl ze 200 dli - na każdym miał włączonego albo mana shielda, albo e-ring (normalnie nie ma włączonego, bo jednak hp ma w miarę spokojnie, ale co ostrożność... i nawet się przydała, jak się cham przerzucił + kombo w maga). Mag poniżej tego 45 lvlu musi się liczyć, że jak nie ma włączoengo mana shielda, to w razie przerzucenia się - 80% szans na deada na miejscu (te 20%, to na wypadki, gdy dostanie samym fw, albo samym gfb) (bo jeszcze panika i jeszcze być może exhausted). No i oczywiście trzeba mieć na hunt na dle MINIMUM bp mf i z jeden/dwa life/healing ringi (dla siebie + dla blokera, jak się nie opłaca mu uhać)
Black Knight - olać go, nie ma sensu go bić po tym update. Jeśli już - nie stawiamy summonów, bo teraz się przerzuca i summony giną od 1 hita - po prostu stoimy za blokerem i explo explo explo. Faktycznie mogą się przydać destroy fieldy - żeby sobie oczyścić tam teren z fieldów ;) zawsze jest więcej miejsca na uciekanie. Jak bloker jest pacc, to będzie miał challenge.
(BTW - KOLOSALNIE ważna sprawa - jak bloker jest pacc i ma challenge, to jak się bk/hero przerzuci - STOICIE w miejscu i sie uhacie, albo SD SD SD - dlaczego stoicie? bo knight podbiegnie, exeta res, i już was nic nie bije, a tak exetą jest potwornie łatwo spudłować)
Hero - piekne miejsce - single spawn: stoimy za plecami blokera i albo robimy summony, albo nie :] da się i tak i tak. Jeśli robimy summony - to muszą być conajmniej dwa, jeden summon, to strata czasu - nie ma "złamanego shieldinga" (hero jest bity przez knighta na full def i przez 2 stwory - któryś z nas bije go MOCNO). Mamy przy sobie oczywiście mfy - w tym 1-3 z przeznaczeniem dla knighta (czemu? kładzie on sobie na ziemię i w razie, gdyby mu brakowało many na exetę/albo hero wariował, to lepiej jest napić się mfa i mieć na exetę, niż deada... :] ) + life/healing ring na "pomiędzy" gdy się nie opłaca blokerowi uh, albo wam brakuje many. Co jeszcze ważne? Idąc na hero bierzemy ze sobą pare sd - na wszelki smerf + na priestess po drodze, ORAZ bp blanków :D, jeszcze nie było hunta na hero, żeby z tego bp blanków nie zrobił się bp innych run :] - np explo :].
Jakie summony? najlepsze są dsy i lidery - dsy mocniej biją, lidery dłużej wytrzymają po przerzuceniu się hero na nie - kwestia gustu. Archery można olać :], jak knight ma dużo many - może sobie convincować archera i też mieć jakiś exp (i tak badziewny).
Double hero - zawsze tam byłem z dwoma towarzyszami - sorc/druid/pall. Tam są summony BARDZO przydatne. MFy potrzebne, life ringi - tylko dla was, blanki też wziąść, acz hunty są dużo krótsze. każdy bierze po 1 dsie - i to wystarcza (pewnie tak samo byłoby z 1 towarzyszem i 2 summonami). LOL - i największy problem z double hero, to jest to, że się trzeba do niego dostać :D. Po single hero na dół jest WIELKI strach zejść - kilka priestess, dsów, monków i co tam jeszcze naraz - albo mana shield i sd sd sd w priestess, albo UE, a potem reszte dobijamy gfb i co tam jeszcze.
Stoimy na double - bloker wie gdzie ma stać i co robić, wy stoicie w przejściu. Jak dobrze idzie - jest bardzo bezpiecznie, bo się wcale ruszać nie musicie, macie prawie pełny zasięg run + drogę do was blokuje bloker i summony, a jak coś - wrzucacie mana shield, rozdzielacie się - jeden w jedno rozgałęzienie, drugi w drugie i STOICIE aż bloker zbierze hero exetą.
Na triple nie byłem - nie wiem.
Aha - który lvl na hero? 30 spokojnie wystarczy jak idzie dwóch towarzyszy + bloker - im wyżej tym lepiej, bo hero szybciej ginie - mniej run idzie. Najmniejszy lvl z którym byłem na hero to 26 i też było spoko. Z drugiej strony - najlepiej się blokerowi chodzi z pallkami na hero :P serio :P - tzn - pallek wali sobie z boltów (koniecznie ponad 75 dista), a my się nie martwimy :] - na 70 shieldinga miałem 1-3 uh na hero, potem się nagle zmieniło i miałęm od mniej więcej 75 shieldinga i pall miał 78 dista chyba - 1-5 hero na 1 uh :D - im więcej, tym lepiej i łatwiej :).
GSy - zasada jest taka - masz lagi, choćby drobne? zapominasz o gsach, nie masz lagów - 30 lvl minimum, żeby być w miarę spokojnym. Jak idziesz z blokerem - nie martwisz się, mfy dla niego niepotrzebne, gsy się nie zbiera exetą - bo za mocno biją, jak się przerzuci - uciekasz koliście - zataczając łuk - żeby cię nie trafiał, i żeby bloker mógł wejść mu przed "pysk" - wtedy spowrotem się zajmie knightem, a wy macie spokój. Więcej nie wiem - jedna tylko rzecz - bić hmmami, nic mocniejszego się nie opłaca ;) - chyba, że life/death situation, wtedy sd. Aha - no i tak - gsy summonują poison spidery - NIE ZABIJAĆ ICH jeśli bije się solo gsy - po prostu - gs może wyspawnować ich 2, w trakcie ucieczki zostaną one daleko w tyle - i można się przestać o nie martwić. Natomiast jak bije się z blokerem, to albo a) dać mu pare hmmów, on sobie ubija poisony w miarę jak się pojawiają b) gfb - studzi całe towarzystwo naraz. Zabijanie poisonów wtedy jest konieczne - bo niszczą shielding blokerowi i wchodzą DUŻE hity.
Banshee - mamy piękny spawn banshee koło thais - bijemy hmmami/explo + mamy sd, bo szajs jest ciężki, powtarzam CIĘŻKI (dla knighta :D) - banshee jest o tyle specyficznym stworem, że nie opłaca się ich wam bić solo - no po prostu nie opłaca - ta muzyka ma taki zasięg, że "ganianie dokoła schodów" nie zda rezultatu (+paralyze...) - CHOĆ ucieka na yellow - i wtedy BYĆ MOŻE taktyką może być SD na początek, i gdy ucieka - dobijamy hmmami/explo. Drugi specyficzny powód - to ten, że jeśli jest się z blokerem, to jest to BARDZO bezpieczny dla was potwór - ucieka już na yellow, więc generalnie się po prostu nie przerzuci na was - bo już będzie uciekać :D. Banshee leczy się jak głupia - i hmmy często mogą się okazać zbyt słabe - jeśli robisz nawet 70 dmg hmmem - i tak zapomnij :] - wtedy tylko w grupie - kilku bijących - jest sens to bić. Aha - macie mieć zawsze z 1-3 uhy na blokera - banshee spamuje tak, że red hp to dość częsty widok niestety... - a wtedy lepiej uhnać blokera zamiast musieć go zbierać... (po uporaniu się z wkurzoną banshee). Co więcej - bloker NIE BIEGA za banshee - nie ma sensu - idzie za nią - owszem, a wy idziecie dwa-trzy pola za blokerem - wszystko po to, by unikać "muzyki". Bloker stoi między wami a banshee, żeby jak się uleczy, lub zmieni kierunek ucieczki, to natknęła się na niego, a nie na was :]
Nekro i vampy - taktyka identyczna - podbiegamy i gfb, hehehe, albo podchodzimy i hmm (jak już ma się powera) gfb - na summony, tak, żeby zahaczyć o necro koniecznie ;), jeśli hmm - to pamiętamy, że jak necro wysummonuje szkielety, to je koniecznie zostawiamy w spokoju.
Zerki - czekamy na poziom, na którym je prześcigniemy i da się walnąć z hmma - i tak robimy, albo walimy w grupy gfb, nie dać podejść - na niższych lvlach użycie SD jest BARDZO mądrym wyjściem - lepiej to, niż dead.
Lider - patrz wyżej, hehehe, przy czym lidery są wolniejsze (ale obstawę mają) + są odporne na ogień + biją na odległość.
Bić i zerki i lidery z blokerem - akurat specjalnego problemu nie stanowią i nie ma problemu ;). Jak knight jest dobry (i DOBRY znaczy DOBRY), to zresztą nawet nie zauważa istnienia pojedynczych zerków/liderów ;) (bo jak ma full def, to prawie nic mu nie robią, a jak ma full atk, to giną niesamowicie szybko). Jak jest słabszy - to w sam raz może poblokować - lidery na full def, zerki bije na balanced - i wszystko gra, a wy sobie mu zza pleców bijecie hmm/gfb :]
Orc warlordy - a to zależy. Z punktu widzenia blokera - SD, SD, SD :], hehehe, z punktu widzenia opłacalności - hmm z wyczuciem, tak samo explo, + jak się robi niewidzialny, to najlepiej SD walnąć - w razie przerzucenia się go ma mniej hp i drugie/max trzecie sd go zabije, poza tym - hmm starczy. Aha - jeśli jest więcej niż 1 warlord - to jednego koniecznie i jak najszybciej SD - bo bloker jest w bardzo ciężkim położeniu.
Solo... emm... to co mi się WYDAJE (bo nie widziałem bijących solo :P - nie opłacają się w żaden sposób) - to mana shield i sd - wyłącznie tak. Ale to jest BARDZO, BARDZO, BARDZO niebezpieczne. Z mojego punktu widzenia, sądzę, że warlord solo jest gorszy dla maga niż dl solo - szczególnie ze względu na miejsce, gdzie są warlordy i ze względu na miejsce, gdzie się soluje dle ;). + z warlorda jest mało expa, a z dla... dużo, + szansa na loot konkretny też znacząca ;).
behemoty - jasna sprawa - poniżej tego 40 lvl i 50 mlvl nie ma co tam szukać - można, owszem, ale i niebezpiecznie na maxa i mało opłacalnie. Hunty na behe się opłacają od jakiegoś 50 lvl i 50+ mlvl - szczególnie w expie, bo loot tam żaden :). A i tak - nawet i wtedy kompania bloker + 2 bijących jest bardzo pożądana. behe są bardzo szybkie, bardzo bardzo szybkie - stoicie przy schodach i nie ma zmiłuj. Aha - jak się schodzi... no cóż - jedno UE przy schodach to po prostu mus - potem wchodzicie i mfy, potem - jeśli bloker jest dobry i doświadczony - schodzi i blokuje te dwa behe a wy z ostrożnością je bijecie. Potem już pojedynczo jest łatwiej. Dużo rad nie daję, bo byłem na behemotach raptem dwa razy :P + to co słyszałem i to, z kim się wybierali na behe :]. Z czego bić? explo chyba najczęściej używane, poza tym sd, o hmmach nie wiem.
Demony - nie byłem (pacc się skończył, zanim ja zacząłem być w stanie na nie chodzić w miare bezpiecznie), acz zasady jasne - chyba najsłabszy mag, jaki był ze znajomych miał 35 lvl - na screenach widziałem słabszych, ale to nie znaczy, że to bezpieczne. Stoicie oczywiście na parcelach/koło parceli - jakoś tak i ktoś jest wyznaczony do ubijania z sd fire elementali jak się tylko pojawią - spam demona + spam fe jest zabójczy - fe musza być natychmiast eliminowane. No i, głupia sprawa, oczywiście na demony używa się wyłącznie sd ;).
dwarf geomancer - tak jak priestess - olewamy chodzenie na nie, albo sd jak tylko go się zobaczy - wybitnie niemiły potworek (manę zżera, leczy się jak głupi i bije dość mocno).
Jak o czymś zapomniałem, to się to kiedyś uzupełni ;)
Przypominam - ja jestem knightem - tak to wygląda od mojej strony + obserwacja przyjaciół.
Dwa posty pod rząd - bo mi powiedziało, że moja wypowiedź jest za długa XD
Stokrotka
17-07-2004, 21:23
1. Ja sama jestem druidkiem z 14 lvl i muszę polecić pewne miejsce, nazwane przeze mnie trollowiskiem. Znajduje się ono na północny zachód od Venore, wystarczy iść po ścieżce, tam gdzie jest dosć dużo spiderów skierować się na górę. Zawsze można spotkać tam trollka, (czasami, gdy długo nikogo nie ma 11), parę snakee'ow, wasp'y, są tam też dwie dziury, jedna prowadzi do miejsca, gdzie jest jeszcze więcej trolli, wielki obszar z bugami, jeszcze niżej parę mino mag i mino archer (no i trolle), są też slimy (chyba 2) a w drugiej dziurze są poison spidery i spidery. Czasami w pobliżu trollowiska pojawiają się nieliczne minosy, czy skorpiony, widziane były też beholdery, czy zabłąkane Giant Spidery z PoH. [Widziano też tam bezdomnego Orca Berserkera...). Z trollowiska blisko jest Kazz, Venore, PoH. Trolle mają cienki loot (max. 10gp), ale może trafić się (b. rzadko) silver amulet (na truciznę), EXP też niedużo, ale trolli jest tam tyle, że ze spokojem można zdobyć z 1000 EXP na jednym pobycie tam. :))
2. Polecam zimną krainę - Foldę, na którą dostać się można u przewoźnika na południe od Carlin (20gp). Folda jest dość duża, dobre expowisko na 8lvl i 9lvl, niezbyt groźne potwory, no chyba, że zejdzie się bardzo głęboko w podziemia, które zamieszkują Fire Elementale. Ale można to łatwo poznać po lawie, która wszędzie pływa. Na Foldzie są też Polar Beary, Winter Wolfy, Frost Trolle i Rotwormy (polecam 10+ lvl, bo w grupie są dość groźne). Runy nie są potrzebne, chyba, że chcemy zapolować na Fire Elementala, lub wykończyć nieco Rotwa. Loot jest cienki (zarcie, zadnych korzyści pieniężnych), chociaż rotwy bywają drogocenne.
Chialbym was sie spytac o jedną rzecz.
Mianowicie czy opłaca się expienie ( wogóle huntowanie ) na PoH, Cycolpolis lub gdziekolwiek indziej z Fire Devilami?jeszcze nie mam 27 lvl więc moze one pomogly by mi w zdobyciu bardzo potrzebnej kasy (kto nie potrzebóje?;p )
Na non PvP dosyc skutecznie uzywalem diabelkow do bicia beholderow, pozostale stworki raczej nie wchodza w rachube.
Wiem ze w tym dziale to moze troche glupio brzmiec ale nie wiem gzie chodzic expic na 20 lvl sorc mlvl [szkoda gadac X( ] 26. Przyczytalem caly ten dzial i nadal nie wiem. Guardy, PoH czy moze jeszcze cos innego. Jak dotad expilem na dwarfach/ rotach. Aha.Mam zamiar wyjsc z miasta na ok. 30 mlvl. Z gory dzieki za rade .Pozdrowienia :P .
Hej. Jako że na moim świecie kopalnie dwarfów na niższych poziomach są pozajmowane to poszukuje alternatywnego miejsca do expienia sorcem 28lvl, 36 mlvl. W grę wchodzą takie miejsca jak:
-Mintwain (czy jak to sie pisze)
-PoH (nie cały oczywiście:cyce, ds i ten obszar)
-Ghoustland(powolne DSy z hmm)
W żadnym z tych miejsc nie byłem, proszę doświadczonych graczy o wskazówki jak się gdzie expi sorcem.
re: Up
Midwallin bedzie dosyc ryzykowne, ale fajny exp i loot, w sumie chyba narazie lepiej trzymaj sie bramy.
POH - osobiscie bardzo tego miejsca nie lubie, pelno balwanow ktozy chca ci udowodnic ze powinienes sobie poszukac innego miejsca do expienia. Wielka polapka w razie najmniejszego laga, raczej robic lootbaga nie ma szans wiec tylko to co dasz rade ze soba zabrac.
Ghostland - Nie wiem czy wszedzie tak, ale na Ghoulach ostatnio na Secura tlok niemaly, a na DS to trzeba zchodzic z invisem bo malo jest miejsca na uciekanie.
Mozna sie przebic na nizszy poziom i wtedy sytuacja wyglada duzo lepiej (malo ludzi, mieszane potwory), ale zanim znajdziesz dobre miejsce pewnie zginiesz z raz czy dwa
dla pacców polecam roty na darashi ja mam 31 elder druida i teraz expie na soldkach i guardach ale ogolnie jest spoko :D :D
jasiek - Aldora
06-08-2004, 21:48
Ja jestem początkującym sorcem. Na 8 - 12 lvlu bede expił nie używając run. A jak już zaczne używać runy to co wtedy. Na co mam iść używając runy HMM i GFB. Odpowiadajcie privem plx plx plx.
Oryginalnie dodany przez Gremlin
POH - osobiscie bardzo tego miejsca nie lubie, pelno balwanow ktozy chca ci udowodnic ze powinienes sobie poszukac innego miejsca do expienia.
No właśnie zadałem to pytanie bo u nas na serwie wlasnie tak jest na dwarfach guardach. Expią tam goście nawet z ~60 lvlem i są bardzo zdenerwowani gdy się wogóle wejdzie na piętro gdzie oni expują, nawet jak chcesz iść niżej! X(
jasiek - Aldora
09-08-2004, 20:34
Ja jestem początkującym sorcem. Na 8 - 12 lvlu bede expił nie używając run. A jak już zaczne używać runy to co wtedy. Na co mam iść używając runy HMM i GFB. Odpowiadajcie privem plx plx plx.
Prosze pomużcie mi. Napisałem tego posta co jest cytowany 26 lipca i nadal nie doczekałem sie odpowiedzi. Prosze was jeszcze raz o pomoc.
ktos pisal ze nie widzal sorca z brust arrowsami niech zacznie grac na isarze i niech mnie troche poobserwoje :D:D:D
chociaz i tak nie ma duzego dmg to zabawa jest przednia przed ostatnim ubdate to byl jeden z leprzych sposobow huntowania gs-ow bo okladalem po dwa na raz teraz tego nie prubujcie (wicie zaczely wbijac utani hur)
re up:
z hmm mozesz na ds-ach w hell gate a od 20 lvlu na guardy :]
Lolita kosmita
16-08-2004, 12:30
Jesli masz pacca do expienia sorcem druidem polecam rowniez waspy na darashi zaden loot ale za to latwy exp
Dla nisko pozimowych dridów , paladynów i magów polecam pójscie do Gór Cyklopów. Da sie tam zablokowac cyklopa i mozna je eksterminowac jeden po drudim :] (testowane :P)
skoro to jest poradnikow dla sorcow/drutow to prosze o mape jak dojsc do smokow na edron ( kolega mowi ze to idealne miejsce na "dsowanie") ale nie jestem pewien jak tam dojsc :P i jezlei bym znalazl te skale to czy tam od razu sa smoki czy ma sie chwile na zrobienie dsow ?
jesli wyjdzie poradnik to prosze o aktualizacje poniewaz wyszedl nowy patch i np. jesli ktos bedzie chcial isc na 25 lvl na gsa bo przeczytal ze da rade bo ucieknie to sie przykro zdziwi...
Ok. Poradnik spoko wiem gdzie expic ale nie wiem jak. Np takie solidki,cyce,ds. Gdzie isc zeby dobrze doexpic. Jaki tam jest spawn , czy mam uzyc niewidki,mana shielda,jakie runy wzionsc ze soba? Prosze o odpowiedzi na moje pytanka.
Z gory thx.
@Up
-soldki masz na -2 poziomie kopalń obok kazo-bez zadnych utana vid i mana shield, zabijasz hmmami uciekajac
-cycki w mount stere~ na polnocny-wschod od thais-bez zadnych utana vid i mana shield, zabijasz hmmami uciekajac
-dsy masz masowo w HG (trzeba miec klucz zeby tam dojsc) tutaj nie radze isc ponizej 20 lvla bo masowo czasami moga byc ds:)-zabijasz uciekajac,niewidka jak masz laga i kilka cie goni
Thx. Wyjontkowo mi sie spodobal ten sposob z ds. Nie wiem jak tam dojsc. Gdzie moge kupic/znalezc klucz do tego hell gate. Prosze o dokladne wytlumaczenie gdzie to.
Z gory thx.
Wszystko ladnie pieknie ale niestety nie mozna zastosowac tego w praktyce... Tak naprawde to gdzie expic na czym i z czego zalezy TYLKO od mlvl... Czesto zdarza sie ze uhmaker dobrego high lev. Knighta ma wiekszy mlvl niz 30 lvl sorc/druid. Moim zdaniem urzywanie runek ponizej 20mlvl to marnotrastwo ( ryzykujesz duzo bo zabijasz wolno , nigdy nie zwracajacy sie loot ) Tak na prawde gra sorcem / druidem zaczyna sie od 35 mlvl wtedy to mozna " cos" pograc a poki co pozostaje meczarnia z rotami. Pozdro all
Nie wiem tez dlaczego nikt nie poruszyl tematu Fire Devili. Maja malo hp, daja w miare expa, a i loot sie trafi. Jesli mamy niewidzialnosc + hmm mozna poszalec. Na taki hunt polecam miejsce "spike sword questa". Jesli umiesz w miare sprawnie poslugiwac sie runkami to mozesz szybko i bezpiecznie nabic expa. Jedyny mankament jest taki ze jesli niewidka znika a kolo nas jest 3++ devile dead w 1 sec. :D Zycze udanych lowow i nice loota
Ja narazie chodze na dragi mam druida 20 lvl i 31 mlvl ( po 200 z sd juz wale w draga :P)
A dla wszystkich CYA in tibia !!!!!!!!!!!!
Tibia RUleZZZzz :D
mati sorcek
30-08-2004, 13:58
Mam 16 lvl i 19 mlvl i skille 18/21.Nosza na sobie i nosze w rekach take rzeczy:serpent sword,dvarfen shield,soliderhelmet,scale armor(plate przypatkiem
sprzedalem w carlin :( )brass llegsy i leather boots!!
Gdzie mam expic z HMM FB GFB??
Solo :miecz: http://tibia.pl/images/monsters/slime.gif
Teamhttp://tibia.pl/images/monsters/dwarfguard.gif
Najlepsza runahttp://tibia.pl/images/spells/gfb.gif
Bardzo prosze o + 8o
do kturego sie nie stosuje:P na roty polazłem na 8 lvl tak że mnie 3 biły i straty hp 3 do 4 hp (mialem dobry stuff) :baby:
ja tak expowalem 8-20 lvl roty na darashi
20-28 roty+mass minosy z gfb
28+ guardy z monkiem i czasami smoki z 2 dsami
Klikowski
04-09-2004, 00:59
Jeszcze co do tych hunterkow, jest 1 przez wielu graczy znienawidzony pit tego oto przeciwnika, każdy chyba sie juz domysluil gdzie:) (jesli nie, to chodzi mi o pit hnterka na gorze cyckow na prawo od carlin)wiec taktyka taka, sprzet nawet z rooka, i tu jest wybor, walczymy hmm lub ef/ff, wiec stajemy na prawo od wejscia na jego poziom, schodzimy w dol zeby zobaczyc czy jest hunter a jak jest to jak daleko bez wchodzenia na wyzszy poziom, jak juz zobaczymy idziemy na wejscie o poziom wyzej, zchodzimy powoli w dol :) bo szybkie zejscie grozi szybka smiercia :P jak dojdziemy do wniosku ze hunter nas zobaczyl uciekamy w gore z powrotem a hunter idzie za nami "niestrzelajac" doprowadzamy go tak az bedziemy mogli swobodnie zchodzic i wchodzic na jego poziom i bic z hmm, ef/ff (ja wolalem z ef poniewaz szybciej troszke sie zabija ale w przeliczeniu na duza ilosc hunterkow zchodzi wiecej ef niz ff) wiec jak zabijemy przyjemniaczka podnosimy loot (wedlug mnie hunterek zostawia raczej sredni drop (bardzo czesto luki na ktorych sie zbija fortune w carlin :) czasem dragon necki a klejnotow nieznalazlem nigdy :P) jak ktos chce to moze wziasc na hunt plecak (albo 2) blanków i robic runki czekajac na resp hunterka (ja po zabiciu huntera zawsze chodzilem na lewo po miesko z misiow i wilkow albo napchalem pelny wor jedzenia i zostawialem niedaleko respu hunterka (wczesniej czytaj pitu, z przyzwyczejanie do hb mi zostalo pisanie pit zamiast resp :P) i po prostu stanie przy zejsciu, czekanie na mane, robienie run, i odtazu expiac expilem na hunterkach sorcem od 10 lvlu chyba :P i tracilem malo hp, bo dostanie sie tam malo hitow uciekajac (bardzo czesto sie zdaza ze wogule, przynajmniej ja tak mialem) a okolo wiec expilem na nich od 10 do 18 lvlu, zycia maja malo, exp daja sporo nawet a i loot calkiem dobry wiec latwo mozna expic spokojnie do 20lvlu ale puziej to sie nudne robic zaczyna. Poradnik tyczy sie do respu hunterka przed upgradem, po upgradzie niewiem jak sie zachowuja bo niegralem w tibie(niemam jak sprawdzic bo niedzialaja mi gry nternetowe).
Jestem druidem o skillach:
11 lv. wkrotce 12 lv.
11 mlv.
17 sword fighting
19 shieldnig
Na jakiego potwora moge isc sam(Niedaleko Thais) zeby nie zginac i znaleść troche ciekawszych zeczy?
Szkodi Sunrise
14-09-2004, 08:39
roty, orki, trolle, no i minotaury (zwykłe). to w sumie tyle =]
Rurewonu
15-09-2004, 16:08
po mojemu to zamiast na jakies orki( z ryzykiem ze jakis nOOb zluruje cos lepszego (lidera) bym radzil chodzic na dwarfy do kopalni dwarfow kolo kazodronu, jednakze zawsze z kiolkoma hmm i gfb poniewaz nieraz guardy lurujom<lol>
Rurewonu(Pacera)
18 lvl 27 mlvl
skile: 19/21
Pozdrawiam
Jak moge sie dostac do rotwormow i minotaura w jaskini przy polnocnym wyjsciu z Thais?(po wysciu z miasta w lewo i do domu po schodach w dol a pozniej do gory i widac arene z ROT I MINO czasem)Razem z kumplem obeszlem cala arene i nie znalezlismy zadnego zejsca.
Ps. O co chodzi z tymi plusami ktore mozna dawac innym uzytkownikom i jak je rozdawac??
Czy z takimi skilami i brońmi moge isc na cyklopy albo na cos mocniejszego?Oraz czy moge isc sam czy musze isc np. z 10 lv. ryceżem?Czy cyklopa mozna szybko rozwalic HMMami i Firebalami??
Jestem druidem po pierwsze (to juz pewnie wiecie :) )
12 lv. nareszcie B)
12 mlv
18 sword fighting
19 shieldnig
mam:
-longsworda 17 atk 14 def
-scale armor 9 def
-dvarven shield 26 def
-chain legs 3 def
-leather boots 1 def
-soldier helm 5 def
Hellscream
15-09-2004, 21:21
@ Jedi, Berials: Nie wiem czy znacie się na paladynach, ale burst arrows idą w takim samym tempie jak palkowi zwykłe strzały albo bełty, dodatkowo magowie nie mogą produkować burst arrows. Jak zważycie te drobiazgi to spróbujcie kupić tak z 1000 burstów, wtedy będziecie wiedzieć czemu trudno znaleźć maga ich używającego.
@Frogo: Świetne pytanie z drobnym zastrzeżeniem, nie zaatakujesz niewidzialnego inaczej niż magicznie a to summonów nie wyśle. Chyba że chodzi o niewidzialnego gracza, którego Ty w pewien sposób widzisz, sprawdzę przy najbliższej okazji.
@Kaczor: jak już możesz bić mino guardy to możesz też dwarf guardy, które są znacznie bardziej dochodowe, ale faktycznie o zwykłych minosach powinienem był wspomnieć, gdzieś obok rotów.
@Adrianadrian: nie pamiętam dokładnie, ale chyba na lvl 20 jest się szybszym niż GS, tyle że ta przewaga jest mikra... Dlatego polecałem nie wcześniej niż na 25. A że biją maga straszliwie jak dogonią to już od lvlu nie zależy... Mag i tak nie będzie miał dość shieldinga żeby kilka ciosów z rzędu zablokować, a nie ma też tylu hp żeby się tymi ciosami nie przejmować.
@Beny: thx, dobre uzupełnienie.
Edit: nie wiem komu, ale dziękuję za docenienie i wrzucenie pod "ważne" :D
------
Edit by Gremlin
W sumie to ja powinieniem podziekowac za zalorzenie poradnika dla nastepnej profesji, jeszcze o paladynie jak by ktos skrobnal to by mozna spokojnie kasowac tematy "czy dam rade potworowi xxx".
Osobiscie (jako druid amator) chetnie bym zobaczyl jeszcze opis do potworow troche lepszych..
Po pierwsze jesteś taki mądrala to łosiu idź teraz na GS na 25 lev za hu** nie uciekniesz nawet bohy i utnani hur ci nic nie da po update teraz sie chodzi wlaśnie od 50 + bohy + utani hur Noobku
childofwar
15-09-2004, 21:58
Jestem sorkiem:
19 lvl
22 mlvl
19 sworda (serpent)
22 shielda (dwarven)
42 fishingu tylko
nie umiem za bardzo grac (tez sobie klase wybralem...)
Co mam bic?
Heinrich
15-09-2004, 22:01
a ja chodze na smoka w takim miejscu gdzie jest jeden smok w jaskini i jest rampa strzelam z sd i wchodze do gory i tak w kolko (oczywiscie stoje na mana shieldzie)
Schodzi mi okolo 5-6 sd czyli okolo 1k (jakbym mial sprzedac). Ale zawsze loot jakis jest i przy okazji exp...... np. ostatnio zabilem smoka i byl dragon hammer i sprzedalem za 3,5 :P
i nie wiem dlaczego wg was bicie z sd jest nie oplacalne, to niby kogo mam byc z sd jak nie smoka?? Moze demona hehe
Narx :P
Omg nie sluchac wypowiedzi takich ludzi plx. gdyby ktos probowalby twoich technik to nie dosc, zeby tracil sds na dragi (omg ;p) to jeszcze mf na uzupelnianie many. Jezeli ty chcesz tak huncic to gratz i zycze powodzenia, btw ze ci d-hammer wypadl to przypadek, huncac w ten sposob tracisz wiecej niz mozesz zyskac. A tak btw to doklanie sds na demony nie na smoki. (chyba ze w wypadkach jak przejscie 3 drag resp na edron hero cave czy cos). Zachowaj swe wspanaile techniki dla siebie plx ;p
czy na 10lvl i 3mlvl zabije solo zwyklego minosa.... (moj EQ: Chain armor, Carlin S. Copper shield, Leather Shoes i Legs)... I na jakie potworki moge isc z tym zeby zarobic i ulepszyc sprzet...????
PS. Czy moge z tym zabic solo Rota??
z gory dzieki za odpowiedzi
na czym mam expowac zeby kasa za runki sie zwracała(mniej więcej) i żeby exp był przyzwoity jak na ten lvl??
sorc(chwilowo bez paca), 36lvl, 50 magic lvl, eq blue robe, crus helmet, ss, dragy shield(niedlugo wymienie na vamp), k legi i p amulet......
jeżeli guardy to w której kopalni i na którym poziomie(tak żeby resp był taki zebym dawal rade z monkami i z runami i zeby nie bylo geomancerow)
pozdro:)
Bofiro(Chimera)
30-09-2004, 20:36
Solo dasz rade 1 minosowi. Rotworm zabije cię :(
P.S polecam ci nabić do 10mevl sprzedając bp HMM (od bo nie wiele ci brak do robenia już HMM). W ten sposób bedziesz mógł kupić lebszy exwipunek i możliwe, że rotwormowi dasz rade solo.
Pozdrawiam BOFIRO
czy na 10lvl i 3mlvl zabije solo zwyklego minosa.... (moj EQ: Chain armor, Carlin S. Copper shield, Leather Shoes i Legs)... I na jakie potworki moge isc z tym zeby zarobic i ulepszyc sprzet...????
PS. Czy moge z tym zabic solo Rota??
z gory dzieki za odpowiedzi
uklep lepszy mlev przez robienie hmmow. kup p-set, dwarven shield. w sumie to jakies 3 bp of hmm...
lepiej nie proboj lac rotow. jednemu _moze_ dasz rade... minoski tez sobie lepiej odpusc. lepiej lej trolle i bugi dopuki nie zdobedziesz lepszego eq...
btw na jakim swiecie jestes i w jakim miescie?
re up: hmmy mozna robic juz na 3 mlev
jestem z venore... mam juz 12lvl, 8mlvl i eq. scale armor, chain legs, copper shield(caly czas ;(... bije soldki HMM'ami dla dwarfen ale nie wypada ;( ), i leather legs, long sword... pytanko jak powyzej zapisalem... i gdzie moge znalezc blisko pojedynczy respawn minoska...??? i czy moge isc na amazonki...??? swiat: titania...
Adolphus Elbragol
02-10-2004, 15:22
z amazonami to bym sie wstrzymal na twoim miejscu. A najlepsze resp minosa jakie znam znajduja sie na foldzie.
no ale na folde mam dosyc dluga drogez venore... :D i9 jeszcze jedno... czy po drodze z venore na folde nie ma zadnych za dobrych potworkow jak na moje osiagi...???? (patrz wyzej)...
Eleander
03-10-2004, 22:28
Co Cię tak wzięło na Minotaury. W okolicach Venore masz sporo dziur w ziemi a w nich rtoy w ilosciach hurtowych, z tym ze na Twoim miejscu tobym poczłapał do portu i tam sobie wyszedł na taką sporawą wyspę, jest tam dziura z szybkim respawnem bugów .I dopiero na 14-15 lev. z runkami dla bezpieczenstwa poczłapałbym na roty.A na folde droga długa i mozna jakiegoś GS spotkać :)
Gdzie expic sorkiem na 22lvlu i 30 magic? Zaden z moich qmpli knightow nie idzie na blokowanie dragow wiec to odpada, guardy, beholdery? na czym szybko expic?
Ciocia Eustacha
09-10-2004, 22:33
a ja mam fajny sposob kilka ton lootu 1-3kexp
bierzemy 1bp of hmm i dobrze sie chodzi z kolem
idziesz do dwarvow na zachod od kazo
zaj** respawn zbierasz hatchety
możesz także iśc niżej
jezeli sie boisz robisz z kolem tak
na 3-4-ry wskakujesz do dziury a kolo cie wyciaga
jak przeszukasz bie jaskinie ruszacie do fibuli i wszystko sprzedajecie
Looot-kilka ton (1500oz=1k)szansa dead (10% bez gfb z gfb i hmm 0%)
Exp-zalezy od ilosci ludu od 1 do 3k exp
NALEZY BEZZGLEDNIE UWAZAC NA LOOTSTEALERSOW
mi dzisiaj wrzucilli do wody loootbag 6ton (120000oz)
dla low lv magow z venore mam takie porady:
B. dobrym miejsem jest resp swamp trolli. jak ktos sie boi to moze kupic atnidotum ale tak naprawde i tak go nie zyje. Dobre miejce do robienia run bo ma sie kupe zarcia (rybki). Kolo venore jest ez resp rotow ( n a zacho)a jak ktos sie bi to zawsze mozwe pokiowac snake'i na bagnach ;) (szybko padaja i nie robia zadnych obazen )
Sokochłap
30-10-2004, 22:05
mam problem,bo nie wiem na czym ekspic. Jestem sorcem 15 lvl i 23 magic lvl... mam plate armor,steelhelmet,brass legs,broad sword,i zwykle buty.
Narazie biore mieczem valkirie,mino,na mino guardy i cyce uzywam hmm.
Jednak malo lootu,kasy na lekarstwo ;) Na co moge chodzic? Beholdery? Help!
Ps. Nie mowcie o rotach ;)
Eleander
03-11-2004, 20:35
W wielu poradnikach pisze że scout jest do zabicia przez maga , otóż jest pod warunkiem że jest jeden albo dwóch, ostrzegam przed chodzeniem do elf fortess bo zaliczylem tam zgona :(
Szedłem jak burza i było rulez aż do momentu jak wlazłem w grupę ok 6-8 scoutów taaa, maja niemiłą właściwość rozbiegania sie tak że gfb słabo włazi ech jeszcze było ciemno i pomylilem klawisze z UH :(
Jak dla mnie poradnik jest zaje***** pisze w nim co i jak na jakim lvl i wogule super 8o
Hallabard
04-11-2004, 20:31
Mam druida 9lvl 9mlvl eq-scale armor, brass legsy, soldier helmet, zwykle buty, dwarfen shield (double axe ew. co byscie polecili zamiast bo double axe wypadl mi po spotkaniu z pk). Chodzilem na trolle bilem z double axe na 2/3 shoty (bilem pod Ab) byl dosc szybki resp ale za wolno sie expilo... co byscie polecili ? Dam rade z rowormem ?
Dobra, teraz post za mojego qmpla: mam 20lvl i 25mlvl - gdzie moge expic oprocz rotow i dwarfow? Potrzebuje szybkiego expa do 27lva
Dobra, teraz post za mojego qmpla: mam 20lvl i 25mlvl - gdzie moge expic oprocz rotow i dwarfow? Potrzebuje szybkiego expa do 27lva
no niestety tez 2 potworki sa najlepsze do expienia na tym lv ....
tylko sie nie wystrasz bo pomiedzy 20-30lv jest najwiecej dedow ;p
Tibijski sorc
11-11-2004, 12:48
ja chodze na trolle i na roty gdyz jest tam dosyc bezpiecznie ( chodzi o pk ) ale raz mnie zabil pk na trolach mialem 9 lvl a on 13 lvl zaatakowal mnie zablokowal wejscie na gore i w boki zabilbym, go ale sie uzyl uh i zginalem bo ja nie mialem
wooferpower
14-11-2004, 09:12
ale jak ja poszlem z dsami czyli dwarfisz szildami to nie rzylem :(
n00bster
15-11-2004, 18:58
Jeszcze po wyjsciu z rooka mozna sie na sheletach bawic. Duzy exp a banalne do zabicia. i jeszcze loot
wooferpower
18-11-2004, 11:37
jak poszlem na osy to kucze weszlem i jósz nie wyszlem :(
Basiak/Inferna
20-11-2004, 04:47
hehe jestem n00b i mam 2 pytania :p:
1.Jest lista serwów.Co oznacza serwer bez napisu z prawej-non-pvp,pvp-enforced(i jeszcze 1 ale nie pamietam)??
2.gdzie znajde Wild Warriory w Deadlandzie X( ;(
1.Jest lista serwów.Co oznacza serwer bez napisu z prawej-non-pvp,pvp-enforced(i jeszcze 1 ale nie pamietam)??
Bez napisu oznacza, ze zwykly pvp, a co to jest deadland?
Tibiańczyk
23-11-2004, 21:12
1.non pvp - nie mozesz atakowac ludzi a oni ciebie
2.pvp - atakujesz ludzi a oni ciebie
3.pvp encorfed - cos jak test server
2.W Deadlandzie nie wiem gdzie.:)
Nie oceniaj siebie że jestes od razu n00b, poprostu jestes poczatkujacym graczem który zaczyna grac w tibie.:)
Mr LaMeR
23-11-2004, 21:24
@ RE UP & UPUP & UPUPUP & UPUPUPUP i UPUPUPUPUPUPUP
CO TO MA QDWA MAC DO TEMATU??? CO MAJA REFLEXJE NA TEMAT "DEADLANDU" I SERWERACH PVP DO PORADNIKA DLA SORCOW??
Inaczej mówiąc, soczysty OFF TOPIC!!
Sir Szczypiorek
29-11-2004, 20:19
Mam tylko jedno pytanie czemu wszyscy piszą ze sorcecrer wali z burst arrows?? Ja jestem Sorcerer i wale z war hammera!! :mag:
re: UP
Burst Arrows, to strzały których siła rażenia zależy od mlvl. Sorcowie i Drudzi mają zregóły największe mlvl więc, strzelają czasem z burst arrows.
Amanthas
14-12-2004, 15:36
Hej
Gram master sorkiem 37lvl 43 mlvl
Moze ktoś poradzi gdzie teraz najlepiej expic(oprocz guardow)
Podobaloby mi sie expowisko z bardzo duzym respem slimow, ghouli lub ghostow(bo duzo expa w porownaniu do zycia i latwo sie zabija)
chyba ze cos innego na szybki exp
najlepiej zeby tego masa wychodzila i z GFB bylo mozna siac, a nie bawic sie hmm'ami
Tomislav Kiep
15-12-2004, 16:32
X( Ludzie. Ja mam 13 lvl maga i jakos wale po 4 roty naraz samym mieczem bez wiekszych strat. Ewentualnie mam w rezerwie fireballe i hmm na wszelki wypadek. Ale nie bójcie się rotów. :cup:
ja poradzam od 8 lvl do 15 expic na swam trollacch!!! sa bardzo slabe full food ale malo kasy.:P
polecam chodzienei na dragony od 15 lvl i 25 mlvl bierzesz 7 sd i 2 hmm i idziesz do fortecy obok ab jest wlaczasz magic shield i lejesz draga
ja mam juz sposob przygotowuje sobei runke use with whcodze po schodkach zucam czar schodze na dol i tak 8 razy i drag lezydobre robei tak na harmoni moim magiem 15 lvl 26 mlvl ale jezeli grasz na inny servie radze wziac pare uhow i wiecej runek np jka mas zmalo hp zeby ktos sie na ciebei nie skusil...
Mastersss
19-12-2004, 01:14
Ja polecam dla sorckow i druidow low level dla expa bic dwarfy [ale to raczej w nocy bo w dzien za duzo wiary] poniewaz daja duzo exp sa slaby maja jedynie duzy def ale z dobra bronia expi sie na nich bardzo szybko
kasy niewiele a i zarcie daja so mozna robic runki przyokazji :]
Gdzie mogę z najlepszym skutkiem expić magiem 30lvl 40mlvl oczywiście z runami? Rozważam cyclopolis i może dsy, stalkery i ghule na darashii jak się idzie na necro.Co najlepiej summonować i czy wogóle summonować?Może macie jakieś pomysły?
Pytanie tylko do tych którzy znają się na rzeczy i mają maga lub druida na ~30lvlu.
Sokochłap
23-12-2004, 15:58
Help! Mam Sorca 16 lvl 23 magic i nie wiem gdzie expic!
Mieszkam w thais,niezbyt czesto wychodze dalej niz za Mount Sternum ....
Czy ktoś mógłby mi pomoc? :confused:
Eq:P-set,iron helmet,broadsword,garlic neclace i zwykle bootki :P
Sorcek z Secury
23-12-2004, 17:07
Z tymi Valkiriami to przesadziłeś :D
Ja se niedawno zrobiłem sorcka i juz od 11 lvl je tłukłem :D :D
I zeby mi nikt nie wciskał ze potem do reda obity byłem :evul:
Moje wyposazenie to k-axe,p-set,dark helmet i dwarfen shield :D
:cup: :cup: :cup: :cup: :cup: :cup: :cup: :cup: :cup: :cup: :cup: :cup: :cup: :cup: :cup: :cup: :cup: :cup: :cup: :cup: :cup: :cup: :cup: :cup: :cup: :cup: :cup: :cup: :cup: :cup: :cup: :cup: :cup: :cup: :cup: :cup: :cup: :cup: :cup: :cup: :cup: :cup: :cup: :cup: :cup: :cup:
Arthus Drag'Tail
29-12-2004, 12:06
Gdzie moglbym expic moim sorcem na 15 lvl i 19 mlvl.
Mieszkam w Venore.
Moj sprzet to C-helmet, p-set, Dwarven axe i dragon shield.
Na amazonkach i rotach jest za duzo ludzi...
W tej jaskini ze swamp trollami jest w ciula PK...
po co chodzic na potwory typu cyce .... przeciez to strasza strata kasy najlepiej chodzic na roty do 30 lvl + ja sam tak robie a dopiero potem na potwory typu dragi... cyce.. dl'e wtedy z hmm'a wiecej walisz i mniej ich tracisz :P osobiscie solowalem sorcem dl'e na 37 lvl'u ( postaciom kumpla i z sd ) i jesli masz szczescie to mozesz niezle na + byc a jesli pech to troszke na minusie :mag:
Ej, co to za roznica czy macie 12lvl i 13 mlvl, czy moze 15lvl i 17mlvl.
Piszcie po prostu czy macie juz ponad 100% czy nie.
Bo tak to nie ma roznicy, jak niektorzy mysla.
Ja polecam larvy w ankrahmun, nie da sie robic runow z p setem, bo trzeba sie vitac, ale z knight juz sie da.
Okolo 6,5k expa co godzine.
Ja jak wszedłem na maina to od razu na roty poszedłem. Na początku nawet jednego nie mogłem zabić (biłem ile sie da a potem czekałem aż sie odnowi życie i dobijałem), ale teraz mam 15 lvl i dość dobry eq (Clerical mace, Dragon shield, Plate armor, Plate legs) i nawet 5 rotów nie stanowi problemu (co najwyżej strace 20 hp). Roty z dobrym eq prawie wogóle nie zadają obrażeń, a obrone też mają cienką.
Suverase
30-12-2004, 19:05
Całkiem, całkiem widzę, że się przyłożyłeś, ale mógłbyś dać więcej potworków.
Gratz za poradnik
Łowca Smoków
31-12-2004, 11:24
sephiroth ty nie masz wyczucia czasu ;) ile ty to pisales??
nie wiem gdzie expic w ab druidem :confused:
to ktory ta masz lvl??ze takie potworki bierzesz do cwiczenie :p
-------------------------
Edit by fanfi
Dostajesz upomnienie za nie uzywanie opcji edytuj
***BoBi***
07-01-2005, 14:10
Hehehe poradnik spoko ale!!Może jeśli trzeba wam szybko nabić lvl.To zęby w ściane i najpier na waspy.Szybko idze potem na rotki i dwarfki (od 12lvl najlepiej).Na klopy (tak mówie na cyklopy) B) a ptem na wildki żadko ale jest nawet dobry lot (bez gfb ani rusz).Noi jeżeli macie z 17-18lvl polecam iść na amazon kamp (uwaga na witche!!).Uwaga najlepiej sorcem i drutkiem mieć duży mlvl (to podstawa).Jeśli idziecie na jakiegoś questa.(noi na koniec sry jeśli w mojej wypowiedzi są orty:P czasami tak jakoś pisze ) :P
JeteKnight
07-01-2005, 19:26
Jesli juz jest mowa o potworach a przy tym i o postacach magicznych to mam takie pytanie:
- Czy zsollowal bym Draga na 19 lvlu Druta, mlvl30, C-set(armor, tarcza, Legi), Warrior Helmet, Skull staff?? Jesli tak to jakie runki musial bym ze soba wziasc?? (oprocz UH logika)
Z góry dzieki za pomoc.
Ja juz gram co nie co w tibia ale jeszcze pamietam swoje poczatki=]
I uwazam ze na rotwormy mozna chodzic juz na 9 lev z mecem scale armorem
brass legsami i copper shieldem.Zabija sie je wtedy wolno ale kasa leci.Magiem powinno sie chodzic na poczatku na potworach ktore daja duzo kasy tzn.trole(na niskim lev ze slabIUTKIM sprzetem),rotwormy,ghoule(to juz potem).A na 25+ na dwarf guardy i soldiery bardzoe je polecam :P duzo pieniazkow i exp.Mam nadzieje ze komus moj post pomoze :/
Spox poradnik ale niedodaleś kilku ważnych potworków np.
Necro 30level+ z jednym dsem (jako block) on idzie z przodu ty z tylu i walisz z hmm łatwy exp i mogom wypaść bohy
UWAGA! gdy necro przywola wiecej potworów lub decydujecie sie isc na double walic z gfb.
B) 35elder druid 49mlvl RUBERA
zalezy ktory masz mlvl, ale i tak musisz wziasc SD i walic tylko z nich bo na takim lev smok ci moze szybko hp zjechac to trzeba go jak najszybciej zabic.Nie wiem po co chcerz isc na tego smoka to jest potwor malo oplacalny na tym lev wiecej stracisz runek niz zyskarz kasy.Lepiej pochodz se na dwarf soldiery i guardy
Jedyne do czego sie mozna przyczepic to te "OSY" :evul: Poza tym świetne :P
Jedyne do czego sie mozna przyczepic to te "OSY"
OSY po Angielsku to WASP jak bys nie wiedzial
bardzo dobrze sie expi na swamp trollach dla druta/sorca duzo zarcia ale nie duzo kasy:/
Na niskim lv najlepiej expic i robic runy pod Ab na trolach troche kasy leci i nawet blisko do dp Jak sie bp skonczy to mozna szybko zaniesc!!!
Uwaga Duzo PK!!!!!!
Bond_JamesBond
13-01-2005, 17:19
Ja tam expie na waspach kolo ab dzis udalo mi sie w 0,5 h nabic 2k exp ;p :p ;)
od 10 lev najelepiej expic na rotwormach i minosach ,a od gdzies 17 na ghoulach. Jesli chcerz robic runki to po prostu stan w miescie
Mam Pytanie Nczym moge expic z 11 lvl bez run z tkim eq :confused: : Morning str plate set i dvrven shield iron helmet? ;(
Mam pytanie z kturym lvl moge pujść solo z dragiem? :confused:
Dwimenor
16-01-2005, 17:28
@Kuba:)
Smoki reaktywacja
Możesz iść na poziomie 8. Nikt ci tego nie zabroni. A gdzie/z jakim lv/skilami itd masz napisane w tym samym dziale. Wystarczy POSZUKAĆ. Warto też nauczyć się edytować posty, a nie pisać 2 pod rząd.
Z twoim wyposarzeniem to na roty możesz iść(pojedyńcze spawny) albo chodzić na trolee wszelkiej maści.
undefined :berserk:
ten poradink jest the beat po prosty wy....ny
ElevenBlade
16-01-2005, 19:03
Mam Pytanie Nczym moge expic z 11 lvl bez run z tkim eq :confused: : Morning str plate set i dvrven shield iron helmet? ;(
Na takim sprzęcie rotki pewnie jeszcze jadą mocno... polecam udać się na waspy koło ab... lub na trole w maze of the lost souls... jeśli wybierzesz waspy... nie zapomnij o exana pox... i czymś leczącym... POWODZENIA!!!
:) ...
B) Dla mnie najlepej sie expi w Ghost Landzie kolo Carlin na Ghulach posion spiderach i skieletonach (na skieletonach od 8 lev)
Szelton
czarodziej
10 lev
5 magic
Jeśli to komuś pomoże, to powiem, że osobiście expię na dwarfach, bądź w orc fortress - Czy jak to tam się nazywa (To koło Ab). W orc wymiatam wszystko poza środkową wierzyczką (Chyba że solo z demon skeletonem, ale żadko, bo się boję) i zerkiem.
Na dwarfach guarda wezmę na solo, ale tylko jednego - Za to jaki exp i loot.
Pozdrawiam
Quel
Sorc
lvl 13
wladi sorcer
06-02-2005, 12:54
Na początek bym proponował bardzo słabe potworki. Np. trole, waspy itd.
Nie polecam wcześnie używać runek, dla mnie to jest zbyt duża wtopa ;)
Według mnie najlepiej zacząć dopiero na ok. 15 lev, ale wcześniej można
(a nawet należy) już nosić chociaż jednego uha, żeby uciec od pk lub od mocnego potwora. Myśle, że jak już bedziecie mieli 20 lev i godny mlev możecie sobie pogratulować :cup: i zacząć szaleć z czarami :p .
Natomiast w levelach 20+ możecie się pobawić z summonkami :mag:
( można max wezwać dwa potwory, mogą być różne albo takie same).W niższych levelach są bardzo słabe potworki i nie warto ich przyzywać, jedynie dla sprawdzenia.
Życze miłego grania w Tibie. :D
Jakby co to ja gram na Lunarze i jestem Wladi sorcer ;]
Arthus Drag'Tail
06-02-2005, 14:39
Jeśli to komuś pomoże, to powiem, że osobiście expię na dwarfach, bądź w orc fortress - Czy jak to tam się nazywa (To koło Ab). W orc wymiatam wszystko poza środkową wierzyczką (Chyba że solo z demon skeletonem, ale żadko, bo się boję) i zerkiem.
Na dwarfach guarda wezmę na solo, ale tylko jednego - Za to jaki exp i loot.
Pozdrawiam
Quel
Sorc
lvl 13
Ty na 13 lvl'u czyścisz Orc Fortress??
OMG
Jak nakręcisz filmik jak tam idziesz i expisz to ci uwierzę.
@up
mu chyba chodzi o zamek kolo ab.
co do poradnika.....
8-11lv - trole, gobliny
11-18lv - ghule i skele na gl ( tam gdzie nizej fd )
15/18 - 40lv - roty na fibuli/darashii
40lv + co sobie tam chcemy, z ekipa na dle, solo na gsy ( boh + haste ) itp.
Ja mam taki problem. Jestem jeszcze na roku, mam 8 lvl i chce być druidem. Czy macie dla mnie jakieś wskazówki? :baby:
Hallabard
10-02-2005, 16:03
@UP
Tak, napisz to w poradniku dla DRUIDÓW albo POSZUKAJ w poradnikach dla DRUIDÓW
Aler Paler
11-02-2005, 16:36
Napiszcie mi od jakiego lvla co moge summonować Druidem albo Sorcem, wiem że to gdzies wyzej pisze ale niemoge znaleść!
Na stronce www.tibia.pl masz koło potworków napisane ile trzeba mieć many aby summonować potwora i które się da a na jakim lvl to sobie oblicz za pomocą kalkulatora oblicz
P.S.Pierwszego summona mozna przywołać na lvl 14 :D a jest to rat :)
Mam master sorca na 30lvl 41mlvl c helmet c shield p legi d hammer n00ble arm mam zamiar zsolowac mojego pierwszego gsa na mana shieldzie na skalce na darashi i tu zaczyna sie problem czy starczy mi many zeby zabic gsa z sd ?? :confused: i niepiszcie postów w stylu " niepolaca ci sie to" itp bo chce go zabic dla sportu :p
No... ładnie, pare przydatnych informacji, chociaż większość już wiedzialam :P
re: Villen
Jak byś chciał wiedzieć Villen to można chodzić na cyce nawet na 8 levelu.
Ja chodze na nie na 11 lvl. Już mam 12 lvl hehehe :D :) B)
Ja expie w katakumbach na ankrahmun biore 3 bp of hmm i mam 20k/1h
Kiedys tam summonowalem monka zeby bloczyl ale za duzo expa mi bierze :P
a mam sorcerera 33lvl i 50mlvl ( w katakumbach to bije scaraby , ghoula , crympt shambler , skeleton , bh ,mumie , stalkery i cave raty tez tam lataja :P
super poradnik nawet bardzo mi sie przydal jestem drutem :)
a ja gdzie kurde mam EXpić ?? powiecie roty...ale gdzie w miare niedaleko od Thais sa jakies miejsca na EXp ?? tylko nie takie niebezpieczne bo niestety czesto lagi mam :/
Fire Ring Sorcerer
07-03-2005, 19:35
hehe i że chcialo ci sie to pisac :) ,
ale taq ogólnie to spoko poradnik :cup:
Darksorcerer
08-03-2005, 10:49
spoko poradnik >>wladi sorcer<<
09-03-2005, 15:17
a ja gdzie kurde mam EXpić ?? powiecie roty...ale gdzie w miare niedaleko od Thais sa jakies miejsca na EXp ?? tylko nie takie niebezpieczne bo niestety czesto lagi mam :/
Odnośnie Thais chętnie tobie pomogę. Wychodisz wschodnią bramą Thais i idziesz cały czas w tamty kierunku. Po drodze poison spidery, trole. jak dojdziesz do ogniska stamtąd już powinieneś zauważyć sporo dziur. Dlatego musisz mieć łopatę. Rozkopujesz ostatnią i włazisz. Idziesz na dół po drabince. Spotkasz tam zwykłe orki i warriory i czasem scorpy. Idziesz na dół. weź pochodnię, gdyż z korytarza z którego wychodzą szczury, mogą wyjść slimy. Idziesz dalej i powinieneś dotrzeć do pomieszczenia. Spróbuj stanąć na każdą dziurę (przez jedną wejdziesz) i tam właśnie znajdziesz roty i skeletony
Mumia Comando
10-03-2005, 08:13
troszke sie nie zgodze co do dragów, spokojnie można samemu bić koło 18-20 lvl, jak masz sd i magic fieldy to spokojnie można je roztłuc. Dragi to z natury zwierzaki ruchliwe, radze zachować ostrożność przed jego paszczą, poza tym to exura vita i spokojnie bez nerwów można go wykończyć...
Jedno słowo - Opłacalność.
z tymi gsami od 21 to przesada ale dobrze , ze edit byl :P Oby wiecej ludzi takich jak ty zesłał nam bóg bo tibia to gra dla ludzi, dla początkujących też:) wielkie GZ! :D
DarkOwca
19-03-2005, 13:27
Ja am cyce bilem na 10-11lvl i okolo 13-14mlvl. kilka hmmków, energy field i leza.
Ziomal z polski
29-03-2005, 14:13
Gram jurz przez conajmniej 2godziny i nie moge zdobyc 2 poziomu magii dlaczego ;(
przecierz muwiono że mana u druiduw rośnie szybciej niż u innych postaci. ;(
w końcu po 2 i pół godzinach udalo mi sie zdobyć drugi poziom magii :D
Gatho Gokhinin
29-03-2005, 14:19
A chociaż czary kupiłeś? B) Żartuje.. Ja moim uhmakerem przez trzy godziny parawie 4Magiczny lv zdobyłem. Kupiłem najpierw Utevo Luv, a później Exevo Pan czyli tworzenie jedzenia. Mana rośnie Druidom i Sorcerom tak samo (bo mówiłeś, że Druidom mana regeneruje sie najszybciej)
Didek Boys
06-04-2005, 19:23
Ziom jest good :)
mam pytanie chcialbym isc na guardy w kazo na 27 lvl i moze 36 mlvl mialbym , przywolam 1 monka i z hmm w guardy ale na którym poziomie ? Na
-4 czy -3 ?
mam pytanko
na co radzilibyście mi chodzić:
eq: DARK HELMET, PLATE ARMOR , PLATE LEGS , LEATHER BOOTS, WAR HAMMER
skills: SHIELDING: 19 CLUB FIGHTING: 18
ewentualnie moge wziąć HMM, GFB ui UH :) :) ;)
hmmm mógłbyś pójść na cyce, ale wydaje mi się, że to strata czasu i hmm'ów...
mi na jednego zchodzi ok 1 hmm (lvl i mlvl podany w podpisie)... no coz ja tam chodze na trolle i roty...
P.S. Gdzie znajde duzo rotow kolo AB , Carlin i ewentualnie Kazo ?
Scorpionous
02-05-2005, 21:47
Kurde mam 31 lvl i 40mlvl magii. Nie wiem gdzie chodzic z takim lvl-em dalej...moze na larvy do 35 ?<lol> , hmm jak tak czytam to najbardziej i najlepszym expem sa guardy, ale ja jakos sie boje tak chodzic ^^ xD powiedzdzcie mi w ktorej kopalni jest jakis normalny resp.mam pacca wiec mozecie podac miejscowy dla only PACC
z gory thx
Dragon Fire Master
09-05-2005, 20:40
Niezły poradnik bardzo dobry dla początkujących jak i high leveli
Przydatny przy solo mansterach albo z summonami
Ja sam dowiedziałem sie troch gdzie i na czym expić
Oby było więcej tego typu poradników!!
Sir Klimek
13-05-2005, 20:35
przedewszystkim elo
poradnik niby dobry ale sam z niego nie korzystam
@Scorpionous
proponuje zakupic(ew zrobic - joke) z 7bp hmm i idz do 1 kopalni od prawej strony na -5 poziom na guardy :evul:
szybki exp
albo na smoki kolo ab - najlepsze mijesce to kanion
(jesli masz sd makera to z sd jesli nie to z explo)
bierzesz bp runkow i idziesz, lurujesz tak jak paladyni
(jesli jestes dobry zejdzie max 1 vita :] )
Ja solowalem dragi juz na 17lvl (zabilem chyba z 4 :cup: ) jak kupilem pierwszy bp sd okazalo sie to nieoplacalne - teraz chodze z explo
Powodzenia
Arathorn
13-05-2005, 20:41
@up
blzz men, dragi oplacaja się WYŁĄCZNIE z dsami i hmm, inaczej nei bata żeby się zwróciło
x)
pijopiwnik
13-05-2005, 23:43
zrobilem sobie nową postać
mam juz 9lvl i 10+mg lvl
i chce szybko poexpic do 20lvla
eq:skull staff,crown helmet i crown armor, p legsy i d shield (i hmmy)
mam blokera, więc powiedzcie gdzie expic??
Arathorn
14-05-2005, 06:24
@up na trolach i rotach az do 25lvlu, to już było tu pisane co najmniej kilkanaście razy, wcześniej masz po prostu za małą siłę hmm...
Metal Master
14-05-2005, 07:31
Mam sorca 23 lvl bardzo dobre eq :cup: i chce poexpic tak do 27 lvl (żeby monka przywołać) i do tej pory expiłem na dwarfach i rotach koło Kazzo ale tam ciągle jest dużo ludu i mały resp jest gdzie moge znaleźc jakies fajne potworki do expienia (nie z HMM tylko z broni) i dośc szybkie exp zeby było ?
@up
blzz men, dragi oplacaja się WYŁĄCZNIE z dsami i hmm, inaczej nei bata żeby się zwróciło
x)
zwroci sie jak w co drugim drag bylby d shield :P ale to raczej nie mozliwe...polecam dsy/leadery i czasem z hmmow walnac
8ukmacher
13-06-2005, 21:39
czy macie moze jakis pomysl na to zebym jak walil z hmm`ow to moglbym robic to troche szybiciej ? bo wkurza mnie to juz ze caly czas pisze Exahusted ( czy jakos tak ) X( X( X( .. moze jest na to jakis pomysl ;(
nie chce mi się czytać wszystkich wypowiedzi jednak czytając ten poradnik czułem pewien niedosyt, np brak wspomnienia o takich potworkach jak vamp czy nekro, ostatnio bardzo popularnyach
moje pytania są takie:
1. czy ds zblokuje vampa
2. z jaką siłą magiczną opłaca się iść na nekro z dsami
3. na jakim lvl w miarę bezpiecznie soluje się vampa(uciekając od niego i strzelając hmm)
4. na którym lvlu(zakładając że ma 45 m lvl) sorc da radę expić z dsami w tombach, na poziomie gdzie są: mumie, stalkery itd + vampiry(prosiłbym tu również o napisanie jakie inne potwory chodzą po tym piętrze)
5. na którym lvlu(zakładając że ma 45 m lvl) sorc da radę expić bez dsów w tombach, na poziomie gdzie są: mumie, stalkery itd + vampiry(prosiłbym tu również o napisanie jakie inne potwory chodzą po tym piętrze)
6. czy w każdym tombie tam gdzie biegają vampiry(na tym samym pietrze) biegają też liche, bonebesty itd
variusmax
17-06-2005, 21:20
Ja mam glownie postacie nie magiczne Pal i Knight po +\-20lvl i druidow paru ale tylko do UHow i Hmm
Chcielem zagrac sorkiem plz o miejsce do mlvlowania bez pilnowania i miejsca na szybki exp :D
re UP
Miejsce do mlvl'owania bez pilnowania: Hmm, zdala od miasta, brzy brzegu morza, rzeki, jęziora. Czyli okolice Orc Landu, Zachodnia granica Plains of Havoc i południe Outlaw Camp moim zdaniem.
Szybkie expienie : No niestety, roty, roty, roty (jeśli PACC to larvy, larvy, larvy). Potem Tomby (też PACC wymagany), Dwarf'y Guardy, Beholdery (z Monkami), Scaraby (z DS'ami), Dragony (bloker albo DS'y - Leadery). Jeśli chodzi o expowanie to przeczytaj poprostu pierwszą strone tego poradnika.
re UP
Miejsce do mlvl'owania bez pilnowania: Hmm, zdala od miasta, brzy brzegu morza, rzeki, jęziora. Czyli okolice Orc Landu, Zachodnia granica Plains of Havoc i południe Outlaw Camp moim zdaniem.
Szybkie expienie : No niestety, roty, roty, roty (jeśli PACC to larvy, larvy, larvy). Potem Tomby (też PACC wymagany), Dwarf'y Guardy, Beholdery (z Monkami), Scaraby (z DS'ami), Dragony (bloker albo DS'y - Leadery). Jeśli chodzi o expowanie to przeczytaj poprostu pierwszą strone tego poradnika.
Wszyscy mówią, że sorcerm expuje sie z monkami na Guardach, a nie mówią w ktorej kopalni i na ktorym pietrze.Ja bardzo bym prosil o napisanie takiej wiadomosci, lub nakręcenie filmu o co wręcz błagam. ;(
wg mnie na scaraby chodzic lepiej z 2 zerkami, pozniejwaz dsy sa wole przez co wolno sie expi, ale na zerki za to idzie wiecej uhow, wiec jesli potrzebujesz duzo expa bo zerki jesli menij wydatkow to scaraby
Na czym moge bezpiecznie expic druidem 23lv i 30 m lv ze skillami 20/22 z niewielka iloscia run a zeby byl zysk :?:
a z 29lvl i 42 mlvl moge isc na necro?
oczywiście z dsem
i ile najlepiej wziąć runówi jakie(hmm, gfb, sd, uh?)
i gdzie jest pojedynczy resp i łatwy do niego dostęp
Taki siaki mag
29-06-2005, 10:02
O ile weim to na wschód od Carlin jest takie miejsce ( nie wiem jak to sie nazywa, ale to na mapce jest całę szare) i na 3 poziome jest pojedyńczy respawn Huntera. Czy jakbym rzucił niewidzialność:
1. Ile ona trwa mam 17 mlvl i 14 lvl,
2. Czy zdążyłbym podbiec do niego i ze skull stuffa, czy lepiej stracić te 6 HMMuw, jeśli tak to czy koszty tych 6 hmm sie zwrucą?
@up
na huntery sie wogole nie oplaca chodzic, poniewaz mocno wala i slabiutki loot.
na twoim lvlu to sie wogole nie oplaca expic runami, pozniejwaz masz za slaba sile magii. dobij 28 lvl na rotach lub dwarfach (kopalnie kolo kazoo, lub fibula) i idz z monkami na guardy, lub z dsami na dragi.
@Salerno
moglbys pojsc ale ebdzie baaaaaardzo duzo run szlo na 1 necro poniewaz on bardzo syzbko sie leczy, ja bym na twoim miejscu poszedl z jakims palem (70-75 dista) lub poczkeal z 5-10 lvli (lepiej 10:P zeby mniej run szlo)
Poradnik bardzo przydatny tylko nie jest on taki dla bardzo początkujących.
Hehe i tak pewnie uznacie mnie za nOOba ;-) ale ja chodziłem do niedawna moim magiem na gobsy. Niby zysku brak, ale jest miejsce z jakimś questem bodajże, gdzie na full respie jes ok. 60 gobsow. Oczywiście na wszystkich poziomach lącznie. Znośny exp, łatwo go zdoyć czekając aż jak najwiecej goblinow sie do na szbliży, a potem walimy z gfb ;-]. Kase stracimy ale troche expa jest. W miare bezpieczne xpowisko.
Maly1012
07-07-2005, 10:15
Poradnik fajny.Mysle ze z cyklopami mozna zaczac zabawe na 15 lvl.Ale czeba miec dobry eq np ja. (k-arm c-helmet dragon shield p-legi dragon hammer).Wtedy wchodze do jaskini i 2 cyklopy mi zabieraja po 1-2hp.Jak sie uzbieraja ze 3 wystarczy 1-2 runy GFB.Z lootem roznie bywa.Jeszcze jedna sprawa wd mnie mozna chodzic na guardy(nieopodal Thais)loot dobry a wystarcza 2 hmm exp tez dobry. :p
Taki siaki mag
07-07-2005, 12:09
.Mysle ze z cyklopami mozna zaczac zabawe. Wtedy wchodze do jaskini i 2 cyklopy mi zabieraja po 1-2hp.Jak sie uzbieraja ze 3 wystarczy 1-2 runy GFB. :p
Lol!!!!!!!
Jak ty chcesz ustrzelić cyklopa dwoma GFB??????Jaki ty masz mlvl. Z kalkulatora wynika że musiałbyś mieć 85 mlvl i do tego dużo szcześcia |OMG|
Down: Masz racje poj....o mi sie z tymo GFB, ale on pisze że na 15 lvl, a nie na 30 lvl i skąd wiesz, że będzie miał takie szczęście że walnie z maksa?????
Dostrzegasz różnice pomiędzy dwoma strzałami z GFB, a dwiema runami GFB? Dwie runy = 4 strzały.
Cyclop ma 260HP czyli jeden strzał musiałby być na 130hit czyli dwa strzały z GFB i Cyclop leży martwy, 30lvl i 50mlvl na max z GFB może walnąć za 140hit. Czyli nie potrzebuje wcale 80lvl jak napisałeś.
Maly1012
08-07-2005, 08:36
skąd wiesz, że będzie miał takie szczęście że walnie z maksa????? Jak nie bede mial szczescia to doloze kazde mu 1 strzala hmm-a :mag:
Nie podobaja mi sie niektóre opisy ; p Amazonki potrafia dobrze Hitac z jedna 15 lvlowiec sobie poradzi ale 2 juz go troche zjadą.
Przy GS'ie nie pisze nic o Blokerze ;p? solówka O.o
Zeby miec porzytek z Guardów trzeba miec odpowiedni Mlvl...40-50 wtedy wali sie w nie hity kolo 90-100 i szybko idzie i z zrobionym Postmanem szybko sie zwraca za Run.
Do kazdego trzeba u miec stawiac te DS gram sorcem 2 lata!? i wiem ze jest cholernie trudno...albo znalesc odpowiednie miejsce zeby bylo latwo...albo kombinowac jak kon pod góre.Pozatym jak sie idzie z Blokerem na Hero ;p jeszcze na tym respie z kolumnami bierze sie palla a nie summony.
@Jedi
Brusty sa drogie.I jak juz tam ktos wczesniej pisał Hit zalezy od Mlvl'a wiec przewaznie z lukiem lataja 70+ i rozwalaja w taki sposób np. Cyce w cycopolis.
@Btw
Chyba sama napisze jakis poradnik na ten temat...wszystkie co czytałam sa niekąpletne jak ten. ; p
vampir demolka
08-07-2005, 14:47
Mam pytanie czy sorci mogą walić z burst arrows B)
Bo kolega mi mówił że im większy lewel magiczny tym więcej bede odbierał potworom......
van lukasz sorceer
thais
lewel magiczny:19
lewel:15
serwer:Arcania
:evul:
Mam pytanie czy sorci mogą walić z burst arrows B)
Bo kolega mi mówił że im większy lewel magiczny tym więcej bede odbierał potworom......
van lukasz sorceer
thais
lewel magiczny:19
lewel:15
serwer:Arcania
:evul:
Burst Arrow jest to ładunek do broni przeznaczony głównie dla magów, ewentualnie palladynów. Siła Ataku dystansowego nie ma tutaj najmniejszego znaczenia, ponieważ obrażenia wzrastają wraz z twoim levelem magii. Niestety, jeżeli masz zamiar ich używać opłacalnie, musisz troche bardziej doświadczyć swoją postać. Z burst arrow, expią magowie na wyższych lvl'ach, gdyż wtedy zadają odpowiednie obrażenia, jak za taką cenę (1.5 za 100 strzał ). Na 15 lvl'u pociesz się HMM'ami =)
Druid Lagnus
08-07-2005, 17:03
Mam 15lvl, huntuje na: szkieletach, ghoulach, rzadko na slimach. Szkielety idą mi latwo w ghoule strzelam z HMMów tak jak w slimy. Znudzilo mi sie takie huntowanie i chce sie wybrac gdzie indziej i nie mam pomyslów :kon: . Prosze o pomoc.
Mam 15lvl, huntuje na: szkieletach, ghoulach, rzadko na slimach. Szkielety idą mi latwo w ghoule strzelam z HMMów tak jak w slimy. Znudzilo mi sie takie huntowanie i chce sie wybrac gdzie indziej i nie mam pomyslów :kon: . Prosze o pomoc.
Idź na dwarfy :)
Druid Lagnus
09-07-2005, 07:54
Dzieki za pomoc Hadi. Na pewno skorzystam B) .
Bloody claw
09-07-2005, 09:46
pradnik całkiem ciekawy, lecz proponowałbym wersję dla pacc - na paccowych terenach jest wiele ciekawych potworów.
Uprzejmie proszę o update
royal eva
11-07-2005, 14:40
ahaaaaaaaaaaaaaa (sory ze tak duzo "a" ale jest ograniczenie od 10 znakow)
Taki siaki mag
17-07-2005, 16:54
Mam pytanie, ile wynosi resp rotów na wschód od Venore i co łazi razem z nimi?
A mógłby ktoś zamieścić mapkie jak to wygląda, chodzi mi o te dziure na wschod od Venore plx :p .
Przy wejściu 2-3, głębiej 4-6. Jeśli pomyli się drogę na największy respawn można trafic na gromadke Slimów (3-4).
marcinwin
21-07-2005, 21:04
Witam. Na czym radzicie tera poexpic druidowi - lvl 40 m lvl 53 - FACC. Mam zaczac expic z runek czy jeszcze mi sie nie oplaca ? Jak np powiecie ze na guardach to napiszcie mi od razu konkretnie w ktorej jakisi czy z monkami/blokerem czy samemu. Wielkie dzięki, pozdrawiam ;)
Arathorn
21-07-2005, 21:11
Witam. Na czym radzicie tera poexpic druidowi - lvl 40 m lvl 53 - FACC. Mam zaczac expic z runek czy jeszcze mi sie nie oplaca ? Jak np powiecie ze na guardach to napiszcie mi od razu konkretnie w ktorej jakisi czy z monkami/blokerem czy samemu. Wielkie dzięki, pozdrawiam ;)
Guardy, bez monka same runy, maze (nie pamiętam która to od góry , takie kwadraty) ew. ta z crus helmem, or DLe z blokerem,
ostatni odkrylem bardzo duza przydatnosc fire debili w tombach... potrafia zrobic niezly rozpierdziel. jedyne na co trzeba uwazac to na potwory odporne na ogien ( ki diabel: nie wiadomo czemu zarowno fe i fd wala z explo, ale nie zadaja obrazen jak cos jest odporne na ogien... )
patrikozzz
24-07-2005, 02:59
Myślę że pokuszę się o wykonanie jakiegoś drobnego szkicu o tym co początkujący mag bić może bądź powinien.
1: Osy: możliwość szybkiego nabicia lvl 9, potrzebnego do robienia fire fieldów, albo od razu 10 dla HMM. Sprzęt z rooka z minimalnym upgradem (a jak mieliście dobry na rooku to i bez) starczy. Uwaga: na osach się nie zarabia.
nie oceniam, bo nie bylem sorcem
2: Trolle: sprzęt potrzebny taki jak do os, wolniej się na nich expi, ale można na pierwsze czary zarobić [polecane zamiast os jeśli po opuszczeniu rooka i podstawowych zakupach (wystarczy jakaś broń, opcjonalnie scale armor, oczywiście pierwszy czar, utevo lux lub exevo pan) zostanie Wam mniej niż 500 gp.
dobrze opisane
3: Orki: Można zamiast trolli/os bić od początku, ale wtedy lepiej jest kupić ekwipunek żeby nie stać jak baran czekając aż życie wróci ani nie marnować za dużo many na leczenie. Miła opcja po osach/trollach.
4: Gobliny: tak jak orki, nieco szybciej się expi, nieco mniejszy dochód.
moim zdaniem wiekszy dochod na goblinach ale ok
5: ROTY: Można zacząć bić nawet na ósmym lvlu, ale ja polecam zacząć nie wcześniej niż na 12. Oczywiście należy uważać żeby im się nie dać otoczyć i to nawet około 20 lvlu. Jeśli się je wcześnie zaczyna lepiej mieć ze sobą w rezerwie GFB albo chociaż fireballa, ale można zamiast nich użyć fire/energy fielda. Wystarczą żeby się odgrodzić od nadmiaru. Oczywiście nadmiar to więcej niz 2 na raz. Przynoszą spory dochód jak na możliwości niskopoziomowego maga.zeby odgrodzic sie od nadmiaru nosimy parcele -.-, exp na nich jest dobry
6. Amazonki: Jeden z bardzo nielicznych gatunków potworów który po updacie stał się milszy. Mag może walczyć wręcz z pojedynczą około 15 lvlu, a teraz kiedy się nie tłoczą koło człowieka dość łatwo uciec jeśli napadnie nieszczęśnika większa grupa. Exp znośny, loot pożal się Boże.
amazonki niezbyt sa dla maga
7. Valkirie: Raczej odradzam walkę wręcz z nimi przed lvl 20 i skillami 19-20/25-26, ale cierpliwi znajdą w nich bardzo wdzięczny obiekt użycia fieldów bądź bomb (zależy od ilości jaka się pojawi). Oczywiście należy zostawić niespodziankę i się przemieścić w dół bądź w górę, potem czekać aż nad postacią się pojawi numerek expa. Nienajgorszy exp na mały lvl, kiepski dochód, szansa na zdobycie własnego dającego satysfakcję plate armora, bez kupowania od łaskawego high/midlvla :Dhuahuahuahu tego jeszcze nie bylo sorc na valkiriach. Roty stokroc bardziej oplacalne
Obie powyższe mogą dać miłe dla oka błyskotki :)
8. Dwarf soldier: Sposób na dorobienie nieco gotówki chociaż z kiepskim expem. Na lvl 22+ można bić grupki summonując ghoula lub dwa, poniżej można bić runami ale aż takiego dochodu nie dają żeby zapewnić opłacalność. Można bić wręcz, ale spróbujcie z pojedynczym i mając pod ręką drogę ucieczki. Trudno mi dokładnie określić jakie skille i lvl są potrzebne żeby zatłuc takiego w hth, ale zabicie go bez magii kosztuje więcej hp niż zabicie w ten sposób valkirii.
9. Giant Spider: Można zacząć się z nimi bawić nawet wcześniej ale ja polecam po przekroczeniu lvl i mag 25, zmniejsza to nieco ilość potrzebnych do zabicia runów i daje pewien margines przewagi prędkości przy uciakaniu (bo o blokowaniu magiem nie ma mowy). Bardzo dobry exp, loot zależy od szczęścia, ale zazwyczaj jest jakiś niewielki zysk jak się je z HMM bije, przy farcie można mieć spory zysk. (Edit: W zwiazku z update polecane jest poczekac so ~70lvl) GS tak biega, ze trudno go trafic z HMMa na mapie, a na battle mozna trafic w cos slabego jak ci wbiegnie / zrobic missclicka na red skullu wiec odpada...
10. Smok: Albo z blokerem, albo na lvl 28+ z DSami. Ryzyko spore, ale stosunkowo małe koszty polowania (przy DSach) co pozwala zarobić jak jesteśmy w kropce. Szansa na dość miłe itemy. zgadzam sie w 100%
11: Cud nad cudy zwany Dwarf Guardem. Pojedynczo raczej niebezpieczny być dla maga lvl 20+ nie powinien, grupka bije straszliwie jeśli pozwolić jej do siebie podejść. Można bić na wiele sposobów. Dla expa: HMM i GFB, ewentualnie burst arrows (chociaż powoduje to spore koszty), albo dla odbicia się od dna zarabiając przy tym średnio więcej niż ze smoków w podobnym czasie i przy podobnych wydatkach (choć bez szans na cokolwiek naprawdę miłego) od lvl 27 można bić z monkami.dodam tylko, ze nie polecam bicia z JEDNYM monkiem
Poradnik z założenia jest dla początkujących więc chyba nie ma sensu wspominać o dużych potworach, jest też wiele mniejszych których tu nie wymieniłem a z których można skorzystać, ale myślę że nie zapomniałem o żadnym z kluczowych. (rozważałem dodanie cyklopów, ale nie mam pomysłu kiedy należy zacząć się z nimi bawić, ani jak).
Coś się stworzy :P
DL: wredne bydle... summonujesz DSy, wklepujesz utamo vita i strzelasz z jedną ręką w pobliżu entera z HMM. Modlitwa żeby i tak się na Ciebie nie przerzucił nie zaszkodzi, ja dodatkowo lubię się napić krwi tych DLi które zabiję ;) jak ty chcesz bic DLe bez blokera to auhuahuhauhuahuh
hero:
single: summony albo 2 DS albo 2 mino archery, osobiście polecam DS, jakie by nie były należy je trzymać na prawo od blokera w czasie czekania na resp
double: ustawić się najlepiej na pierwszym na wschód od wejścia do ich miłego legowiska skręcie korytarza, bloker się nabiega, ale to nie maga zmartwienie :)
1 summoner: 2 DS i jazda
2 summonerów: do wyboru: po 2 DS, po 2 mino archery, albo jedno to i jedno to
triple: blokera ustawić miedzy filarami 1 pole na północ jeśli bawimy się DSami lub mamy mieszane summony, dokładnie między filarami jeśli same mino archery, ale nie jestem pewny czy wtedy resp nie spowalnia. Dodatkowo warto zabrać na ten spawn trochę eksplozji i HMM bo się pristesski i huntery przyplątują co chwila.
demon: brak filozofii... zakładasz mana shielda, stajesz tak żeby możliwie szybko móc przemieścić się wyżej lub niżej jak na Ciebie cel zmieni i walisz z SD. Przy słabszym blokerze najpierw zabijaj fe w takim tempie jak tylko się pojawiają.
Nie mam nic przeciwko krytyce, byle konstruktywnej. I mam nadzieję że komuś się to przyda.
Edit: cholera zapomniałem wykreślić z nazwy "Ars Magica czyli" przed wysłaniem :P Czy mogę prosić o jej poprawienie?
------
Edit by Gremlin
Mam nadzieje ze dobrze poprawilem temat?
Edit by Sephiroth
Właśnie o to chodziło, dziękuję.
Edit by Gremlin
Ogolnie ciekawy poradnik aczkolwiek braklo kilku waznych punktow.
tibiosupermaczo
27-07-2005, 10:00
no ale naprzykład jak mam rozkazywać potworowi? Albo czy jak ssumuje orca leadera i każe mu zabijac to czy dostane czache?
Dziki Świstak
28-07-2005, 11:17
Mam pytanie: na czym expic druidem z 18 lvlem mlvl 37 ? Mam PACCa
Poradnik jest spox
:)
Piter1992
29-07-2005, 10:20
Name-Neom Rogan
Profesja-Druid
Level-13
LevM-28
Swiat-Lunara
:)
re: Dziki Świstak
Larvy albo Roty na Daramie.
Troche tego nierozumiem z tymi dwarfami ja na nich expie na 15 lvl z runkami i mi sie zwraca za soldiery ,a co do guarda przed chiwla wpadlem w pulapke weszlem do dziury i byly 3 soldiery i dwarf guard ale je zabilem 3 wystrzaly z gfb i jednym z sd w guarda a jestem druidem dodam ze bylem opkrazony
Thoril Thon
lvl:15+
mlvl:31+
server:secura
best monster solo: dwarf geomencer,witch,monk(triangle tower),orc leader,dwarf geomencer
best monster team:...::...
Fossils Master
07-08-2005, 21:47
Po co pisać 5 poradników dla maga. w obiegu jest niejeden i nie ma potrzeby robic nowych. Ale nawet spoko było. zapomniałes troche o mino. :D
ADO(1994)
14-08-2005, 17:33
Ok.Superowski poradnik na 5+ :cup: oby robili wiencej takich poradnikó zwłaszcza dla magów :mag:,sam mam maga 13 lvl i magiczny 15.
Mandrace
15-08-2005, 21:04
Nie wiem czy ktos pisal juz o tym (bo jest 25 stron postow). Opisze tu jedna sytlacje gdzie jest dosc dobry exp ale przy duzych wydatkacj :/
Dragon Lord (w wiezy):
NA poczatek musimy wstac o 7.00 zaby zajac wieze :). na wyprawe idziemy z minimum: 1 bp SD, 2-3 bp MF-ow i z posiadaniem czarku Magic Shield (albo ringa na to). DLa ubijamy w bardzo laty sposob: wchodzimy na poziom z DLem (na Magic Shieldzie), bijemy dziada jednym strzalem (przy odrobinie sczescia 2 razy) z SD i schodzimy na dol. Pijemy MFki i to samo. Trzeba to robic szybko bo DL sie leczy. Przy nieziemskim farcie wypadnie nam RH albo DSM (ale na to nie ma co liczyc :(). Level to ok. 35 na conajmiej 50+m lvl (ale m lvl to chyba najmiejszy problem).
Mam takie pytanko czy monka utrzyma przez jakis czas vampira ?
Przez jakiś czas tak. Ale musiałbyś w tego Vampira nieźle z Hmm strzelać.
Arathorn
21-08-2005, 16:21
Nie wiem czy ktos pisal juz o tym (bo jest 25 stron postow). Opisze tu jedna sytlacje gdzie jest dosc dobry exp ale przy duzych wydatkacj :/
Dragon Lord (w wiezy):
NA poczatek musimy wstac o 7.00 zaby zajac wieze :). na wyprawe idziemy z minimum: 1 bp SD, 2-3 bp MF-ow i z posiadaniem czarku Magic Shield (albo ringa na to). DLa ubijamy w bardzo laty sposob: wchodzimy na poziom z DLem (na Magic Shieldzie), bijemy dziada jednym strzalem (przy odrobinie sczescia 2 razy) z SD i schodzimy na dol. Pijemy MFki i to samo. Trzeba to robic szybko bo DL sie leczy. Przy nieziemskim farcie wypadnie nam RH albo DSM (ale na to nie ma co liczyc :(). Level to ok. 35 na conajmiej 50+m lvl (ale m lvl to chyba najmiejszy problem).
I nie wiem gdzie tu masz ten dobry exp, jak wstaniesz o 7 rano to spawn dla będzie rzadziej niz 10 min czyli w 1h zrobisz 10k+ expa, i nie jest to ilość oszałamiająca. Jka ktojuż 35lvl i mlvl 50 to dużo lepszy exp jest na guardach/necro i w dodatku guardy na 100% się zwróci a na necro jest i tak większa szansa że się zwroci niż z dla. Jeżli już chcesz chodzić na lde to lepiej double spanw w podziemiach, kolega palek/sorc 40+ (licząc że ty masz ten 35lvl) i bloker co najmniej 50+. Tam jest dużo lepszy exp, i dużo mniejsze koszty.
Jestem magiem 16lvl 22mglvl :baby: , pochodze z Astery (Thais). Mam pytanie> Chodzic jeszcze na roty na Fibule czy zaczac zabawe z cyckami :p ?
Jeszcze jedno. Mam pomysl 8o tylko nie wiem czy bedzie skuteczny. Ide na cyce, biore kilka bp hmm jak spotkam pierwszego to znikam(czarem) i nawalam .Ciagne ile wlezie zwiewam, lowie ryby, regeneruje mane i znowu to samo :blazen: .
Majki rules
01-09-2005, 20:13
Nawet niezly poradnik i to nie tylko dla socków ale takze dla druidów :P Mam tylko jedna prosbe jak masz mniejszy lvl np. 21. tak jak ja :D to jakie stworki przyzywac?? mino archery i elfy scouty za szybko padaja jak expie na cyklopach (jak jest jeden to nic sie nie dzieje ale przy wiekszej ilosci musze uciekac :( ...) NIe wiem czy nie sprobowac z tarantula ale to musze poczekac jeszcze jeden level.
vBulletin® v3.7.0, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.