zaloguj się

Pokaż pełną wersje : Level magiczny czy zwykły

Dawid_Mistrz
24-03-2004, 12:27
W co jest lepiej pakowac w sorcera ja mam sorka na 16 lvl prawie 17 i mam tylko 16 lvl magiczny i zastanawiam sie czy lepiej inwestowac w magie czy w level zwykly ?(

Alhall
24-03-2004, 14:19
Heh, wal i w to i w to. Idziesz na roty i walczysz wrecz ciągle robiac runki trenując mlvl. Tu nie ma czegos takiego, w co mam walic? AFK mozesz jedynie troche porobic.

nawigator
24-03-2004, 15:04
mag lev daje to ze mocniej z runków strzelasz........ level daje to ale nie w takim stopniu jak mag lev...... mysle ze powinienes nabic 30 level.... powoli rabiac runki jak juz zrobisz ten 30 lev to wez sie za mag lev i powinno byc good :)

Kraus
24-03-2004, 16:55
eksp to moja opinia,przeciez mlvl robisz zawsze.mana ci non stop leci do gory(chyba ze jestes w depo lub swiatyni lub domku)

mozesz tez zrobic tak:
jak zarobisz powiedzmy 10 k na huncie to przeznacz je na mana fluidy(to bedzie 5 bp mana fluidow)i zrob z nich pelno jakis czarkow,i dopiero te czarki traktuj jak zysk,

nie oplaca sie????a kto was pyta o opinie,mlvl leci jak szalony,skoczyl wam kiedys mlvl z 5 do 16 w 20 minut????

mi skoczyl

tak samo jak z 30 na 32

kasy wydaje multum ale mam runka ktore moge przeznaczyc na hunt lub na sprzedaz.

trzeci sposob-zamiast uh nos mana fluidy i wal z exura vita tylko,w tym sposobie trzeba mniec wprawe(dwa razy wiecej klikania)

egg
24-03-2004, 17:04
exp
pozwala Ci to na zdobycie wiekszej ilosci many oraz hp...
w konsekwencji mozesz pokonywac silniejsze potwory...
mlvl bedzie Ci rosl w miare robienia expa, z czasem coraz wolniej... ale zawsze trzeba spalac mane.

Jak tylko mlvl bedziesz robil, to nic Ci z tego nie przyjdzie... jedynie pare dmg wiecej z czaru...

To ja wole iść wcześniej na smoka z summonami, niż walić więcej z czarów.
Ale to tylko moja skromna opinia

Caspius
24-03-2004, 17:15
Ja laduje i w expa i w mlvl, tzn robie se duzo runek afkujac gdzies, a potem lece na fibule i zazwyczaj wychodze po gdzinie z nowym lvlem :D Dzieki takiemu systemowi mam na 21 lvlu 33 mlvl

Matheous
24-03-2004, 18:04
Pomysl tak-mam 15 lvl i 50 mlvl I H*J Z TEGO MAM bo ani nie masz many na nic ani nawet summonowac nie mozesz i jeszcze na dodatek jakis drag czy cos rozwali cie 2 ciosami... A teraz na odwrot-50 lvl i 15 mlvl- masz peeelno hp peeeelno many ale dosc slabe czary-ale zamiast walic z runek to robisz summonki i chodzisz na DLe, dragi i takie rozne...
Co wolisz?
A tez moze byc 30 lvl ~32 mlvl-no i tu masz najlepiej bo przyzwoita sila czarow i w miare duzo hp i many...
Najlatwiej jest osiagnac to ostatnie bo ani nie musisz meic talentu do expowania ani nie musisz stac przy depo i robic runek(co mnie zawsze doprowadzalo do ziewania-teraz juz tak nie robie tylko na huntach mam kilka blankow...)

Dawid_Mistrz
24-03-2004, 18:06
Ostatni opracowalem takaa taktyka ze ide na jakies srednie potworki typu swamp lub rot i biore ze soba caly plecak blankow i robie hmmy na sprzedasz i zbieram na fajne czaary i uzbrojenie zastanawiam sie co do tego mana fluid poniewaz jesto drogi spob otrzymywanie lvl maicznego ale rozwaze te propozycje ;)

Spider
24-03-2004, 19:29
Tak to jest dylemat wielu magow i druidow. Mlvl czy lvl oto jest pytanie... (czy jakos tak :P). Ja sobie postanowilem na 34lvl i ~38mlvl miec mlvl wiekszy o 9 w stosunku do lvla i nie expie porzadnie (powyzej 10k expa na godzine) jesli ten warunek nie jest spelniony. Mana fluidy to wcale nie jest najgorszy sposob bo zalorzmy ze nie mam runkow a mi sie chce expic tylko ze nikt HMM ani GFB nie sprzedaje wiec kupuje sobie z 10 bp mana fluidow i w 20 minut mam z ~5 bp HMM :)... tak wiec wszystko zalezy od punktu siedzenia :P. Na niskich lvlach oplaca sie nawet kupowac mana fluidy zeby w bardzo szybkim czasie zrobic sobie odpowiedni mlvl a pozniej skupic sie na expowaniu :). Tak ja mysle pewnie nie jedna osoba mysli inaczej coz moge powiedziec w koncu mamy (przynajmniej teoretycznie) demokracje i wolnosc slowa ;).

50 lvl i 15 mlvl
Na 50 lvlu i tak bedzie sie mialo wyzszy mlvl niz 15 mysle ze cos kolo 35 mlvla bez problemu by bylo ;).

Gremlin
25-03-2004, 02:56
Na poczatku (gdzies tak do 34 lvl) wypada zdobywac lvl zeby miec mane na rozne czary, ale bez przesady, tak z 30 magic lvl wypadalo by miec na 34 zwyklym lvl.

Pozniej troche mozna podniesc magic lvl:
- Czekajac na mane
- Life Ring
- Mana Fluidy

Gdzies tak ok 45-50 magic lvl przestaje sie oplacac podnosic na sile magic lvl z powodu zbyt duzej ilosci many potrzebnej na nastepny, na jakis czas przestajemy znowu na sile go podnosic i expimy do czasu az bedziemy mieli nadmiar kasy, wtedy szalejemy na mana fluidach.

To co tutaj mowie dotyczy tylko ludzi ktozy maja limit ile moga siedziec dziennie, ci co moga siedziec dluzej niech sobie znajda bezpieczne miejsce (na Secura to w miare proste :) ) i caly czas jak sa w domu niech robia runy na zasadzie ze sie najecie ryb i idziecie np ogladac tv, albo czytacie sobie forum (nie namawiam do macro) w ten sposob moj druid mimo ze w tej chwili zdegradowany do rune makera mial 54 magic lvl na 25 zwyklym :)

re: Waznosc magic lvl vs exp lvl
Oczywiscie ze magic lvl daje wiecej do sily czarow, ale przy takim poziomie magic lvl jak ma moj druid zajmuje mi ~2 tygodni kazdy advance, ostatnio expiac troche zdobylem 2 lvl zwykle w ok 5 godzin.

egg
25-03-2004, 17:38
Oryginalnie dodany przez Matheous
Pomysl tak-mam 15 lvl i 50 mlvl I H*J Z TEGO MAM bo ani nie masz many na nic ani nawet summonowac nie mozesz i jeszcze na dodatek jakis drag czy cos rozwali cie 2 ciosami... A teraz na odwrot-50 lvl i 15 mlvl- masz peeelno hp peeeelno many ale dosc slabe czary

15 lvl 50 mlvl - to jakis uh/sd maker

Nie wierze zeby jakikolwiek sorcek mial 50lvl i 15mlvl...
samo się wyklucza...
Po prostu magom tak szybko mlvl wskakuje ze po 3 dnia masz 20+

Oryginalnie dodany przez Gremlin expimy do czasu az bedziemy mieli nadmiar kasy, wtedy szalejemy na mana fluidach.

Life Ringi lepsze - mniejsze straty $$ w porownaniu do otrzymywanej many.

btw. patrzcie na moją sygnaturkę, różnica w lvlu i mlvlu niewielka.

Dalej pozostaje przy postawie ze lvl ważniejszy, mlvl sam jakoś wskoczy.

Gangrel
25-03-2004, 18:31
Heh, wal i w to i w to. Idziesz na roty i walczysz wrecz ciągle robiac runki trenując mlvl. NIc dodać, nic ująć. Tak masz i to, i to. Ja w ten sposób zrobiłem w tydzien(od wyjscia z rooka) prawie 12lv i caly:D9mlvjak zarobisz powiedzmy 10 k na huncie to przeznacz je na mana fluidy(to bedzie 5 bp mana fluidow)i zrob z nich pelno jakis czarkow,i dopiero te czarki traktuj jak zysk Nie kazdy ma takiego hunta. Przynajmniej nie na początku czyli myśl jest dobra, ale dla High levelowców.

egg
25-03-2004, 18:37
@up
myśl jest wogóle błędna, nie warto robić run na mf'ach!
Jeżeli już chcesz podbijać mlvl to tylko life ringi (do kupienia na edron)
Na life ringach mozna rowniedobrze robic runki (zajmuje to 2x mniej czasu niz normalnie)

Faktem jest że przy mfach mane masz natychmiast ale, koszty w stosunku do uzyskanej many są mniejsze przy uzywaniu life ringow.

Dawid_Mistrz
25-03-2004, 19:39
ile kosztuje ten live ring i co daje?

Lig@
27-03-2004, 17:04
Life ring - cena zalezna od server'a. Powoduje szybszą regenaracje many/życia (chyba przez pół godziny...)

Barwuś
27-03-2004, 17:17
Ja mam druida na 15 lvl i 21 mlvl. Robię runy jednocześnie robięc expy. Chyba że jestem afk to same runki. A co do life ring moim zdaniem się nie opłaca... przez 20 minut zrobiłem tylko 5 uhs :/

Caspius
27-03-2004, 17:45
ehh, ale robic SDki bez life ringow to po prostu masakra..
caly dzien tracisz

Adrianadrian
27-03-2004, 18:09
ja mam taki sposob: probowalem roznych ale ten jest najbardziej oplacalny. jestem z kazo wiec kupuje bp blank i ide na kopalnie. tam okolo godziny latam dwarfy i roty nie uzywajac runow. lvl rosnie tam jak na drozdzach i przy okazji robie sobie runki. dzieki temu mam juz 26 lvl (prawie 27) i 33 lvl magii. a oprocz tego pelno bp hmm i kilka bp SD w depo na sprzedaz. mysle ze to dobry sposob.
pozdro

Arathorn
27-03-2004, 18:19
ja na 13 lvl-u zwykłym mam 16 mglvl robiąc to w sposób opisany wyżej (tzn. expie na rotach i trolach a mglvl jakoś tak sam wskakuje) i moim zdaniem jest to najlepsza metoda

Caspius
27-03-2004, 18:21
a ja sposobem ktory opisalem wczesniej mam na 20 lvlu 33 mlvl

Dawid_Mistrz
27-03-2004, 20:30
Ja tez preferuje ten sposob chodzenia z blankami i podczas expowania lvl magiczny se cwicze

Letaba
27-03-2004, 21:26
a gdzie najlepiej expic robiac runki????? ja robie to na swamp trollach kolo venore(wyprowadzilem sie z ab niedawno)myslicie ze to oplacalne??? mysle ze tak bo szybciej zabije 2 swampyniz rota czy krasnala wiec jest ok;)

Dawid_Mistrz
27-03-2004, 22:43
JA dokladnie tez tak robie i sadze za na niskich lvl jest to bardzo dobry pomysla lae tez chcialem sie dowiedziec jak inni to rabia
p.s TEZ JESTEM Z VENORE :P

Gremlin
28-03-2004, 03:56
Life ring vs Mana Fluid

Life ring kosztuje w sklepie 900gp, daje dodatkowo 400 many przez 20 minut, czyli 2.25gp za 1 punkt many.

Mana fluid kosztuje w sklepie 95 (100 - 5 za butelke), daje troche ponad 50 many srednio (sprawdzane na prubce mana fluidow za 25k), czyli ponizej 2gp za 1 punkt many, do tego mamy ta mane natychmiast.

Life ring jest lepszy gdy:
1. Potrzebujemy hp i mana.
2. Gdy kupimy go od gracza za mniej niz cene sklepowa.
3. Gdy urzywamy zaruwno life ring jak i mana fluidow dla maxymalnego efektu.

Dawid_Mistrz
28-03-2004, 12:44
a jezeli nie chce go kupowac to w jakim potworku jest najczesciej?

wys€k
28-03-2004, 12:54
wedlug mnie sorc jest wtedy dorby zeby mial roznice miedzy mlvl a lvl o 10 wiekszy mlvl od lvl
15lev i 25 mlvl to dorby sorc :P

Dawid_Mistrz
28-03-2004, 13:39
Ale popatrz na to z innej strony ile trzeba siedziec po ddepo i hmmki robic :P

Gremlin
29-03-2004, 08:40
Oryginalnie dodany przez wys€k
wedlug mnie sorc jest wtedy dorby zeby mial roznice miedzy mlvl a lvl o 10 wiekszy mlvl od lvl
15lev i 25 mlvl to dorby sorc :P

Ja bym tak odrazu nie obrazal wszystkich sorcererow na lvl 70+, jeszcze ktorys moze to wziasc do siebie :) (max lvl magi w skali tibi wacha sie w okolicach 70-75, czyli ponad tym lvl wszyscy maja magic lvl mniejszy niz zwykly lvl)

Browar
29-03-2004, 09:05
Ja mam 19lvl i 25mlvl i od 15lvlu expie na rotach!! Nie trzeba sie martwić o mlvl bo sam wskoczy, kiedy mana pójdzie na exury, utevo luxy i od czasu do czasu jakiś runek!! Ważne jest to żeby ciągle być najedzonym, żeby mana sie regenerowała!! I jak masz full many to jakiś runek... Legalnie wtedy leci jakieś 3mlvle na 2 lvle!!

Xander-kun
29-03-2004, 15:00
Mlv zwieksza sile czaru o 3% lv zwieksza sile o 2% , a co do nabijania mlv , mana fluidy sa bardzo dobre , life ringi jako takie bo daja tylko 600 mana + 300 mana za jedzenie < mówie tu o elder lub master , w przypadku faca life ringi daja jeszcze mniej> IMHO najlepsze sa mfy , wygodne i szybkie , i zeby nie bylo to nie tylko moja opinia taki Ignek z mojego serwa mlvuje wlasnie na mfach pozatym na niskim mlv nie oplaca sie mfowac , dopiero tak po 50+ mlv gdzie trzeba spalic mase many na mlv sterydy staja sie konieczne.

Litawor
29-03-2004, 16:02
Ja tylko expuję, chyba że mam lagi, co zdarza się dość często, to wtedy stoję przed depo i robię runy. Oczywiście w czsie expowania bez przerwy rzucam jakieś czary (np. exura vita) więc mlvl rośnie mi dość szybko.

Dawid_Mistrz
29-03-2004, 18:50
To chyba jednak lepiej pakowac w m lvl bo jak jakis ziomek cie zatakuje to mu walniesz 2 sd i po nim jak masz wysoki lvl magiczny a nie koniecznie lvl zwykly ale jesli lvl zwykly jest maly to nie da sie zbyt fajnych potworkow przywolac!!!:P

ahaw
29-03-2004, 21:28
wedlug mnie wazniejszy jest zwylky level:
-masz wiecej hp
-walisz wiecej z czarow (choc nie tyle co ci da mlev)
-rozwiniesz go szybciej niz mlev
-masz wiecej manny
-i najwazniejsze !! jak bedziesz mial wyzszy lev to to jestes w stanie zniechecic potencjalnego pk

egg
30-03-2004, 00:26
Oryginalnie dodany przez Gremlin
Life ring vs Mana Fluid

Life ring kosztuje w sklepie 900gp, daje dodatkowo 400 many przez 20 minut, czyli 2.25gp za 1 punkt many.

Mana fluid kosztuje w sklepie 95 (100 - 5 za butelke), daje troche ponad 50 many srednio (sprawdzane na prubce mana fluidow za 25k), czyli ponizej 2gp za 1 punkt many, do tego mamy ta mane natychmiast.

Life ring jest lepszy gdy:
1. Potrzebujemy hp i mana.
2. Gdy kupimy go od gracza za mniej niz cene sklepowa.
3. Gdy urzywamy zaruwno life ring jak i mana fluidow dla maxymalnego efektu.

Zakładasz że jest on zwykłym drutem...
Ja cały czas opieram swoje dane na elder/master
Gdzie zamiast 400 masz 600 many na 20 min
czyli wychodzi Ci po jakies 1,5gp za punkt many.

Life Ring POWER! :D

Dawid_Mistrz
30-03-2004, 18:29
-i najwazniejsze !! jak bedziesz mial wyzszy lev to to jestes w stanie zniechecic potencjalnego pk To jest jednak prawda ale jednak jak sie zaatakuje to to ci mu nie zrobisz majac 13 lvl magiczny :/

misiak
04-04-2004, 08:17
slabiutki m lvlik ja mam m lvl 36 na 18 lvl :P ale bylem afk i runki robilem. Rob tak jak ja idziesz na obiad to zuzyj cala mane i idz zjedz i jak wrocisz masz many duzo ja tak robie. Odrabiam lekcje i przy okazji rosnie mi m lvlik a potem na 12 lvl z sd siekalem nie ktorym po 100 bo na 12 lvl mialem 35 magii dopiero teraz zaczalem troche expic. Aha ja jestem druidem :P

Litawor
04-04-2004, 16:48
Z wysokim mlvlem i niskim lvlem zwykłym i tak pk nie zabijesz, bo ci ucieknie.

ahaw
04-04-2004, 17:04
Oryginalnie dodany przez Dawid_Mistrz
-i najwazniejsze !! jak bedziesz mial wyzszy lev to to jestes w stanie zniechecic potencjalnego pk To jest jednak prawda ale jednak jak sie zaatakuje to to ci mu nie zrobisz majac 13 lvl magiczny :/

dajcie spokoj skrajnościom 13 mlev robi sie zze 1 dzien intesywnego grania ja mam 29 lev i 41mlev bez zadnych wspomagaczy (no chyba ze trzeba bylo szybko cos sumnac:P) widziales kiedy maga na chociazby 20 levie ktory ma mlev nizszy niz 25??

Dawid_Mistrz
06-04-2004, 20:12
widziales kiedy maga na chociazby 20 levie ktory ma mlev nizszy niz 25?? Tak ja jestem sorkiem i na 18 lvl mam 20 magiczny :P Jakos mnie nie bawi siedzenie pod depo i robienie afk jak grac to grac a siedziec pod depo calymi danimi

Dark-Xaero
06-04-2004, 21:22
nie no moim zdaniem to najlepiej bic exp i jednoczesnie robic runy :P ja tam na szkielety chodze :)

Dawid_Mistrz
07-04-2004, 21:33
A w jakim jestes mescie i gdzie sa te szkielety?

Gonuho
09-04-2004, 21:58
wiadomo ze mlvl by sie przydal ale bardzo tez lvl wiec po trochu tego i tego :P

Kuba of the Miczu palladyn 13lvl 6mlvl valoria

Villen
11-04-2004, 16:29
Tak ostatnioo myslełem i doszedłem do wniosku że:

1)Jak masz duży level a mały mag lv to możesz porobić runy i go nabić.

2)Mając duży mag lv a mały lv zadajesz z runy spory dmg i dzięki temu zużywasz mniej runek ,zostajesz dłużej na expowisku i nabijasz szybciej level.

Osobiście utrzymuje rutynę:mag lv o 10 wyższy niż lv.

Podpalacz
12-04-2004, 01:23
EXP PLX ONLY!

PLX PLX PLX BUM 1 2 3

Expuj a mlvl bedzie rosnal przy okazji

Kuba-Knight
20-04-2004, 15:25
Myślę , że najpierw powinienieś zrobic 20 m lvl a potem na roty i robic runki expiąc 8o :baby: jak zrobisz 25 m lvl to swobodnie możesz chodzić na coś lepszego (typu CYCE :)) )no i klepac z SD :) a przy okazji ( oczekująn na spawn) robic runki:D no i jest git :)) :]:D:D:D:D

Beny
20-04-2004, 16:11
jeśli naprawde chcesz bic cyklopy z sd to powodzenia..cały dzien robienia bp rónów żeby zabić nawet nie 20 cyklopow co jest rowne tylko 3 k expa..kompletnie sie nie oplaca z sd chodzic na cyklopy!!!! ja chodzac na cyklopy z 19 lv i 30 mlv zuzywalem na cyklopa 7 strzalów z hmm. A bp sd to 4 k (hiberna) lub doslownie 7 godzin z kawalkiem robienia bp sd...wiec zrobic te sd i zuzyc je na cyklopy??? maly lot..malo kasy..kompletnie nie oplacalne. ale jak ktos lubi 7 godzin robic runy i stracioc to w 10 minut to prosze bardzo..kasa i tak sie nie zwroci...wiec ja juz bym bardziej polecil robic gfb i na slimy lub inne potworki wystepujace w wiekszych ilosciach.

Caspius
21-04-2004, 21:12
heh, ja to robilem tak, ze nabilem se 10 lvl i 3 mlvl na jakichs orkach i trollach, po czym mialem system: robie bp hmmow>lece na cyce. hmmy mi sie skonczyly, to wrcam, robie nasteny plecak i znowu na cyce. schodzily mi 2 hmmy na jednego cyca :))

A jesli chodzi o temat, to wszystko zalezy ile masz czasu. Ja rozwiazuje ten problem robiac runki do czasu nabicia mlvla, po czym ide te runy zmarnowac na DSy na fibuli (roty ubijam z miecza). Zazwyczaj siedz tam az zrobie lvl, czasem 2, a potem dalej stoje przed gh i robie runy :p dlatego wiekszosc luda sie dziwi dlaczego ja tak wolno lvle robie, ale jak im mowie mlvl to im galy na wierzch wylaza :P A moja rutyna to 12 mlvli wiecej od lvla

..::Sorc, 26 lvl, 38 mlvl::..

Szczawix
22-04-2004, 18:29
Ja robilem natomiast srtategie exp +Mlvl czyli w trakcie na bijania lvl runki
i czary
w ten oto sposub nabiem 36zwykły lvl i 40 m lvl
co prawda teraz troche stoje i uh robie ale tylko dlatego bo mam lagi:(

!Arek!
22-04-2004, 20:13
HMMM.

Moim zdaniem nabijaj jednocześnie to i to.
W zaleznosci od potrzeb.
Jezeli potrzebny ci jakis czar na ktory potrzebny jest wyzszy lvl magii to pisz posty stojac nad jeziorkiem:)
Ale jezeli potrzeba ci lvl to idz na hunta ale i tam mozesz troche pocwieczyc lvl magii
a wiec cwicz to i to:)

Dawid_Mistrz
22-04-2004, 20:35
Co do tych hmm na cyce to jest dobry pomysl ale na niskim m lvl nie ma co bo odbierasz mu po 20 to lepiej dac se spokoj :P

A co do mnie to nie moge byc czesc afk bo nie mam stalego i gram prze cafe :/ czasami u kumpla wlanczam tibie i jestem afk ale inaczej to nie mam okazji byc afk obecnie mam 21 lvl i 25 mlvl (slabo)

Zeal
22-04-2004, 21:45
Ja postanowiłem sobie, że w tygodniu nie gram (tzn. nie expuje), bo to pochłania bardzo dużo czasu, a ponadto w tygodniu = masa ludzi gra, miejsca expowania są zazwyczaj zajęte.

Zazwyczaj mam odpaloną Tibie, sorc sobie stoi pod depo, w depo czeka wesołe 100 x Ham, cały czas robie runy. W ciągu tygodnia zrobię około 10 Bp Gfb, część sprzedaje, część zostawiam.

A kiedy expuje? Wtedy kiedy gra najmniej ludzi. Np. rano, w nocy, wg mnie marnowaniem czasu jest łażenie np. po kopalniach kiedy jest na jednym lvlu jeszcze 5 innych osób. Po co? Żeby zabić 3 dwarfy na 15 minut?

Ostatnio grałem w kopalniach, około 10 rano, kopalnie były kompletnie puste, w ciągu 1.5h uzbierałem 0.9k gold, BP hmm (zrobiłem podczas walki) oraz 150 pieczarek :D Zanosi się wtedy całego loota do kazo i jeszcze jedna wycieczka :)

Wg mnie taka taktyka jest dość dobra, w ciągu tygodnia i tak wyjde na swoje, zdobęde odpowiedni lvl, mlvl i zarobie trochę kasy (tyle, że exp zajmie mi znacznie mniej czasu, będzie bardziej efektywny). Obecnie 16lvl / 23 m lvl, 7 BP gfb i 11 BP hmm do rozpożądzenia :D

Maleto
25-04-2004, 17:22
A ja mam dylemat :(. Mam paladyna na 32lvl, 13mlvl i spieszy mi sie do sd (15mlvl). Co sadzicie o mojej sytuacji? Kupowac mf czy nie?

Acha.... za 2 tygodnie bede mial PACCa.

Spider
26-04-2004, 18:12
Tak.. mam takie zastrzeżenie co do systemu mlvl większy o x od lvla. Więc na niskich poziomach (do 35 lvla) da się stosować ten system ale niech ktos na 50 lvl z 53 mlvlem ( nie wierze żeby ktos miał wyższy mlvl niz 55 na tym poziomie :P) powie, że on nie expi do czasu aż nie zdobędzie np. 60 mlvla. Normalnie to zabierze tyle czasu, że aż strach mysleć... jeśli zależy ci tak bardzo na mlvlu to idź sobie na jakiegoś pożadnego hunta i w tym samym czasie bedziesz mial odpowiednia ilość kasy na zrobienie takiego mlvlka jaki będzie cię zadowalał. 20 bp mana fluidów jest równe 30 godziną gry. Jeśli z tych mf zrobi sie UHy to kasa conajmniej w polowie sie zwróci :).

Z własnego doświadczenia: Począwszy od 42 lvlu ( mialem 49 mlvl :D) padałem pokolei co lvl tzn. najpierw na 42 lvlu później na 41, 40 ,43... magic mi spadł do 46 :/. Zdenerwowany kupiłem sobie mana fluidki (po 20 bp na tydzień i po 2 tygodniach mam mlvl lepszy niz przed ostatnia smiercia :).

Cya in Tibia :).

Caspius
26-04-2004, 19:01
jak watpisz, to sobie zobacz tutaj http://tibia.4players.de/statistics/?subtopic=highscores&world=Valoria&list=magic, po czym loknij kola imieniem Tyrael Mandragoran. Uw elder druid posiada 53 mlvl na marnym 33 lvlu. pomysl sobie, ktory bedzie mial na 50 lvlu?

Wlasnie odkrylem kolejna osobistos na valorii, mianowicie Traffic Druid. To chyba uh maker jest, poniewaz jakims cudem na 24 lvlu ma 53 mlvl...

ehh (Cat soldier) 19 lvl z 51 mlvlem........

Faolitiarna
26-04-2004, 22:39
Tak jak potęgą knighta/palka są skille, tak potęgą sorka/druidka jest m level. Oczywiście 20 level zwykły jest potrzebny żeby to miało ręce i nogi ;-)

Szczawix
27-04-2004, 16:16
Jerzeli mas zlagi stajesz w jakims bezpiecznym miejscu i robisz runki oczywiscie opczebujesz durzo jedzonka
a jak nie to idzesz expa bic i robisz runki na małych kritach roty ,swampy etc.
i amsz w dp troche runek na solidnego hunta z blokerem(jerzelimas zjakiegos wienkszego kumpla:)
mam teraz 14lvl i26mlv tylko dlatego rze przez miesionc mailem straszne lagi
:((

Dawid_Mistrz
11-05-2004, 18:46
Jerzeli mas zlagi stajesz w jakims bezpiecznym miejscu i robisz runki oczywiscie opczebujesz durzo jedzonka Wydaje mi sie ze to jest dobre rozwiązanie ale ja znam takiego lolka co na 25 lvl ma chyba 10 m lvl bo siedzi 24/h na swamp

Haker
11-05-2004, 22:00
Jestem takiego wyznania:
Inwestować w exp, bo mane mozna trenic zawsze i (prawie wszedzie). Z expem jest nieco gorzej. ;(

Slajt
12-05-2004, 11:08
Ja mam druida i w ogóle zwyklego lv nie nabijam (mam 11 bo tyle trzeba na uh) a magic lv rosnie baaardzo szybko. Bede mial duzy mlv to se zaczne expic i juz :O

Kaczor
13-05-2004, 10:27
Oryginalnie dodany przez Slajt
Ja mam druida i w ogóle zwyklego lv nie nabijam (mam 11 bo tyle trzeba na uh) a magic lv rosnie baaardzo szybko. Bede mial duzy mlv to se zaczne expic i juz :O

Rewelacja, nei ma to jak straty w magic levelu po smierci.Jaki jest sens nabijania wysokiego magic levelu jezeli druid na 11 to wymarozny obiekt ataku kazdego lamowatego pk?Chyba ze grasz na non pvp;]

Gremlin
13-05-2004, 17:59
Oryginalnie dodany przez Kaczor
Chyba ze grasz na non pvp;]

Na pvp 11 lvl to tez lipa, jak masz ~300 many to mozna wykozystac w pelni mozliwosc urwania sie (afk) na 15 minut, na 11 lvl musisz co chwile wracac do komputera.

Andrew [AfR]
14-05-2004, 14:00
Tak sobie czytam te wypowiedzi i mysle, że narazie za duzo osób z mag lvlem 20-35 sie wypowiada a nikt (chyba nikt bo mi sie nie chce czytac od początku) nie wypowiada się jak nabija mag lvl na poziomach wyzszych od 45 mlvla. Otóż po 45 mlvlu poziom ów rośnie baaaarrrrdzo wolno a wydawanie kasy na mana fluidy czy na life ringi zaczyna sie coraz mniej opłacać. Sam wydałem 80k gp na mana fluidy i zrobiłem z tej many UHy więc zwrociła mi sie mniej wiecej połowa a mlvl wskoczył raz (47-48 mlvl). Podsumowując stwierdzam, że jak wy to mówicie chodzenie na powiedzmy swamp trolle i robienie w tym czasie runków z magic lvlem 45+ spododuje, iż szybciej wskoczy lvl niz mag lvl. Prosze o wypowiedź kogoś z mag lvl kolo 50 .. chciałbym się dowiedziec jak najlepiej rozwijac mlvl 45+ a moje obserwacje mogą być mylne :).

Pozdrawiam: Guhav :).

sir roxer
23-05-2004, 14:35
Czesc nieiwerm na czym expic i co mam robic X( wiec odpiscie mi na moje gg 3103363 lub na tibie pliska

Mocaz-Eternia-Ab'dendriel-lvl 22-m lvl 41

Robić uhy czy expic??
Czy ten m lvl jest dobry jak na 22 levle??

Piscie pliska!! ;)

Gumbo Variations
23-05-2004, 16:48
jestem taki nooobiaczały, ale mnie sie wydaje, że skoro masz sorka, to powinienes inwestowac w magie (gdybys byl knightem, to ja polecałbym ci zwykly lvl)

ahaw
25-05-2004, 13:00
Oryginalnie dodany przez Andrew [AfR]
Tak sobie czytam te wypowiedzi i mysle, że narazie za duzo osób z mag lvlem 20-35 sie wypowiada a nikt (chyba nikt bo mi sie nie chce czytac od początku) nie wypowiada się jak nabija mag lvl na poziomach wyzszych od 45 mlvla. Otóż po 45 mlvlu poziom ów rośnie baaaarrrrdzo wolno a wydawanie kasy na mana fluidy czy na life ringi zaczyna sie coraz mniej opłacać. Sam wydałem 80k gp na mana fluidy i zrobiłem z tej many UHy więc zwrociła mi sie mniej wiecej połowa a mlvl wskoczył raz (47-48 mlvl). Podsumowując stwierdzam, że jak wy to mówicie chodzenie na powiedzmy swamp trolle i robienie w tym czasie runków z magic lvlem 45+ spododuje, iż szybciej wskoczy lvl niz mag lvl. Prosze o wypowiedź kogoś z mag lvl kolo 50 .. chciałbym się dowiedziec jak najlepiej rozwijac mlvl 45+ a moje obserwacje mogą być mylne :).

Pozdrawiam: Guhav :).

wiec ja sie wypowiem :P
ja robie runy bez wspomagaczy mf uzywam tylko na huntach lub jak trzeba miec bardzo szybko runy a life ring uzywam do robienia run (jak mam kase i nie mam na co wydac:P)a najlepszy sposob na mlev bez kosztow to afkowanie.
podsumowywyjac jak masz czas to exp a jak nie to rob runy

Kurak
25-05-2004, 18:04
Na 16 lvl powinienneśmieć co najmniej 25 mlvl, żeby sd robić. ;)
Najlepiej robić tak:

Masz skille 19/21, dobry eq, to idziesz na amazon camp i expisz bez czarów, tylko ciągle jesz żarcie i robisz runy
Idzie ci mlvl i lvl. Sam tak robie :)) i w tydzien zrobiłem od 17lvl na 20 i nie zamierza szybko kończyć. Mlvl mam juz 32 tak dla porównania. :]

Kyrcz
09-06-2004, 15:16
ja mam 12 lvl i 9 mlv wiem ze powinienem miec wiekszy magiczny ale z drugiej strony mi to pasuje bo i tak nie mam kasy na czary a na te co mam kupione many mam za malo wienc na moje musze nabijac jeszcze zwykly

ahaw
09-06-2004, 16:51
mlevu nigdy za malo :)) na tym levelu rob hmmki najlepsza opcja

Wannodup
09-06-2004, 18:09
Zgadzam się z jednym z przedmówców. Expić do 30 levela a magic level sam będzie wskakiwał. Potem 30 bp blanków i jedziemy robiąc Hmm. :) Jak skończysz to magic level powinien wskoczyć :) :) :)

kaziu
09-06-2004, 18:13
Facet lepiej w mag. bo powyrzej 20 mlvl wzrasta siła czarów.
zapamiętaj to

Pasorzytek
09-06-2004, 21:26
Oryginalnie dodany przez Dawid_Mistrz
a jezeli nie chce go kupowac to w jakim potworku jest najczesciej?
ghoul sprawdzaj bagi :) i tylko on i bardzo rzadko :)

Caspius
10-06-2004, 12:25
Oryginalnie dodany przez Wannodup
Zgadzam się z jednym z przedmówców. Expić do 30 levela a magic level sam będzie wskakiwał. Potem 30 bp blanków i jedziemy robiąc Hmm. :) Jak skończysz to magic level powinien wskoczyć :) :) :)

Omg, chlopie, grales ty kiedys magiem? Ktory mag(czy druid) na 30 lvlu by sie znizyl do robienia 30 bpkow hmmow? przeciez kazdy wie ze oplacalniejsze jest robienie SDkow (palisz mane na 1 bp jak za ~3 bp hmmow, a po sprzedazy masz na 4 bpki hmmow {licze po 1k}, a wiec 1 bp za free) czy w przypadku druida Uhow.

Gremlin
10-06-2004, 15:24
re: Up
Ten ktory chce expowac a nie czekac nie wiadomo ile zanim sprzeda SD i kupi HMM.

... jak uwazasz ze gadam glupoty to mozesz mi sprzedac 100BP HMM za 100k na Secura (place gotowka albo UH :) ).

Oczywiscie ze mozna HMM kupic w duzych ilosciach, ale ludzie zwykle wtedy chca 1.3-1.5k/BP (wtedy juz SD tak dobrze nie wychodzi mana/gp).

Trzciniak
10-06-2004, 15:37
A ja swoją nową postacią, którą utworzyłem jakis miesiąc temu, mam 30 lev i 31 mlev, od tegodnia zoś sie nie moge zalogować, jak sie uda to na godzine przed restartem. Osiągnięcie tego zajeło mi jakieś 3 tygodnie, może troche więcej. Fanie jet mieć zawsze taki sam mlev jak lev, ale gdzieś tak od lev 45 jest to coraz trudniejsze. Żeby nie to że nie moge sie logowac bym pewnie już miał lev 35 alebo i wyższy, a przecież z kasy zdobytej na w polowaniu której jest dość sporo można kupować mf, ja tak robie od czasu do czasu, robiłem.

Dawid_Mistrz
10-06-2004, 16:44
Fanie jet mieć zawsze taki sam mlev jak lev, ale gdzieś tak od lev 45 jest to coraz trudniejsze
Ja wiem czy tak fajnie miec np 35 lvl i 35 mlvl moze masz dobry zwykl lvl ale masz za to slbsze czary pomysl sobie tak ze majac 30 m lvl potrzebujesz 5-6 sd zebyc zabis smoka na solo a na ok 40 m lvl potrzeba 4 sd i ze 2 strzaly z hmm

A ja swoją nową postacią, którą utworzyłem jakis miesiąc temu, mam 30 lev i 31 mlev
Sądze ze masz za maly m lvl do swojego zwylkego lvl sadze ze m lvl powinie byc przynajmniej o 5 większy niz zwykly obecnie mam 26/37 niedlugo bedzie 38

Caspius
10-06-2004, 21:57
@Gremli
Hehe, czy ja musze sie z toba "klocic" w kazdym temacie? :)). A co do tych HMMow , to SDki tez mozna sprzedwac masowo za duzo wyzsza cene. A jak sie kupuje 3-4bp HMMow to jeszcze ceny nie podnosza, dopiero gdzies tak od 7-8 bpkow. A 100 Bpkow HMMow to ja bym ci opchnol za jakies 130-140k a nie marne 100 :p poza tym gram na Valorii :ppp

Fr1d0m
31-07-2004, 09:04
eeee. ja mam trche inny sposub ;p (jak kazdy) .mam 15 lv i m lv 37 .. bede bil m lv do 40 :) w miedzy czasie robie uhy i zbierma na leprze eq a od czasu do czasu z blokerem wybieram sie an drag hunt ;p :) (bloker 14 lv knight :)

Caspius
31-07-2004, 11:31
Nie masz co robic ze odkurzasz temty ktore maja ponad miesiac?

Ja to robie tak, ze stawiam se cel nabicie konkretnego mlvla, podczas ktorego robie runy i kupuje se hmmy.
Jak juz mam odpowiedni mlvl, to robie lvle do pewnego poziomu i dalej mlvl. Tym sposobem mam 28lvl i 46 mlvl, teraz nabijam do 30 lvla, i lece na 50-55 mlvl

@down
Bynajmniej nei mam zamiaru nic pic (szkodliwe na nerki :P). A macro nei bede 24 godziny robil, bo chce tez kapke sie wyspac :P. A nei uznaje zarzucenia makro i wyjscie/pojscie spac, pozniewaz w razie ewentualnych klopotow nie mozna zareagowac =p a tak ja se siedze neidaleko monita, czytam ksiazeczke i jestem happy ^^ bp nie dosc ze mlvl wysoki to jeszcze spie na kasie :P

Gremlin
31-07-2004, 22:09
Oryginalnie dodany przez Caspius
Tym sposobem mam 28lvl i 46 mlvl, teraz nabijam do 30 lvla, i lece na 50-55 mlvl

O ile nie uzywasz macro przez 24 godziny na dobe lub nie planujesz wypicia naprawde duzej ilosci mana fluidow to czeka cie 2-3 miesiace ladowania many z 46 mlvl na 55 :)

Dimitrishev
01-08-2004, 21:06
ja mam pytanie jak sie zo\dobywa magic lvl? prosze o szybka odpowiedź

Caspius
03-08-2004, 12:18
Szybko, prosto i zwiezle: Palac mane (rzucajac czary)

kelt
09-08-2004, 19:25
Moim zdaniem lepiej jest napierw robic duzo runek (mlvl) a potem wykorzystać je na huncie (lvl). Jakie proste :D

Matiq
09-08-2004, 20:54
Mlvl bardziej sie opłaca, co jeden mlvl walisz o jakies 2-3 mocnij z magii a lvl zwykly daje 1-2

Gremlin
09-08-2004, 22:17
Mlvl bardziej sie opłaca, co jeden mlvl walisz o jakies 2-3 mocnij z magii a lvl zwykly daje 1-2Tylko ze okolo 50 lvl/mlvl zrobienie magic lvl to albo 100+K w mana fluidach albo 1-3 tygodni siedzenia i ladowania many, w czasie gdy zwykly lvl mozna zrobic w 5h kosztem 20 BP HMM (albo w 3 dni na rotach jak ktos sie uprze bez uzywania run).

Froggerr
10-08-2004, 19:39
Człowieku wal tylko w mlvl im większy masz tym większy dmg zadasz i szybciej lvl zwykły zdobędziesz wieć poświęć tylko czas na robienie Sd , Hmm i na explozje to są najlepsze czary dla maga ładuj tylko w mlvl

EDIabolo
11-08-2004, 00:22
Mam 20 lvl i 32m lvl. Zabijając roty trenie m lvl i zwykły lvl ponieważ robie runy. Więc radze żebyś nie stał bezczynnie i robił runka tylko mieczyk w dłoń i na roty :]

Fingerout
11-08-2004, 11:03
Mg lv i zwykły lv to dwie kompletnie odmienne sprawy,
na Mg lv musisz wydac o wiele większe środki niż na Lv, który składa się tylko i wyłącznie na twoją chęć do grania i expowania.

W moim przypadku kompletnie olewam Mg lv, levele lecą wraz z huntami - a Mg lv spada wraz z deadami ;)

(Jak będzie większa kasa to i będzie i Mg lv)

Spown
12-08-2004, 02:24
Mam 14 level a m level 15 jak widzie po wypowiedziach niekturzy mają 20 level a m level 40 od kturego levela Sorc urzywa prawie wyłoncznie magji (albo w wienkszym stopniu magji niż siły fizycznej :)

Spider
14-08-2004, 13:44
Hm.. właściwie to od 50 lvla sie wiecej magii używa ale można i później zacząć. Ja mam zamiar nabić mlvl tak do ok. 57-58 i zacząć expować tylko za pomocą magii. Moja różnica między lvlem a mlvlem jest taka:
-13:17 You advanced from Level 52 to Level 53. (14.08 2004)
-13:24 You advanced to magic level 53. (14.08 2004)

Właściwie to nie mam róznicy między mlvlem a lvlem :P.

Necromancer
15-08-2004, 06:41
a ja robie tak:
wychodze na maina kupuje utevo lux potem na trolle do ab tam 10 level potem mam kase na hmmy z trolli 3 mg jest potem hmm'ami nabijam 5 magik kupuje fire balle potem 11 magik potem ide na slimy z hmmami i firebombami robie 11 zwykly i robie z 3 bp of uh kupuje k-armor , skull stafa , i g-shield i nabijam magik i kase ciagle tak to 15 magik potem robie 14 zwykly , ide do venore na slimy (nigdy nie byłem,coompel opowiadalł) i tak na invisible nabijam 20 zwykly i mg sie bije na invisible , ha i co o ty myslicie?

uff ale sie rospisalem + by sie przydal :P rotfl

Spown
16-08-2004, 02:01
chciałbym być takim optmistom jak ty ;D

w mojim wypadku to wyglonda tak

kupuje utevo lux stukam 2 m level kupuje leczonko stukam levele na rotach i trola (ale niestety pk mnie zabija albo GS przed miastem rozwalam klawiature denerwuje sie ) ale to mija stukam dalej mam jurz prawie 15 level ale GS powrut i znowu w plery xp no ale zdarza sie bije 3 h roty ide na amki ale niestety dwa pk mnie zabijają no to nie ide niegdzie wiencej tylko bije roty

a i jeszcze lagi to wyglonda tak gram gram gram lagggg "you are dead"

Spown
16-08-2004, 02:03
nie pisałęm co kupuje z czarów dalej bo nie było sensu (to nie miało kluczowej roli w mojej wypowiedzi)

Artemis Do'Urden
16-08-2004, 09:28
ja radze ci jednak zrobic mlvl poniewaz ja na 15 lvl mam 32 mlvl :] i mam zamiar zrobic 40 mlvl i 20 lvl a potem w miare stopniowo zwiekszac jedno i drugie

ps. wybierz mlvl !! :)

Xserose
16-08-2004, 09:53
a jak myslisz w co ladowaxc jasne ze na poczatku w m lvl potej expuj zeby nie marnowac run do 20 lvlu bym na dwarfach narazie siedzial na twoim miejscu i robil hmm do 40 m lvlu i odkladal do depo potem poexpic z tego na guardach :D:D:D

SORC AND DRU RULEZ!!!!!

Xserose Isara 34 sorcerer 47 m lvl
BUY ALL BP HMM [1K EACH] msg me in game

Seban PL
19-08-2004, 21:59
ja mam sorca 12 lvl mimo ze mam stale lacze i moglbym miec juz z 15 lvl ale caly czas stoje pod dp i robie runki przez co mam 21 mlvl (musze pilnowac postaci bo mam malo capa i nieuniose tyle ryb naraz a bez sprzetu sie boje stac bo za duzo pk a tym samym na polowanko taz niemoge bo nieuniose ryb runek sprzetu i loota naraz :( ) to mnie dobija bo powinienem juz lvl robic ale robie runy bo mi brak kasy:( ale musze sie wziac za sieie bo wkoncu eyzszy lvl wiecej many i lepsze runki B)

Caspius
20-08-2004, 14:47
Mlvl jest dla mnei wazniejszy gdy masz 20lvl+, gdyz wtedy uniesiesz ze soba te 2 bpki run a nawet wiecej, wiec w lvl bic nie musisz. Many takze masz na wiekszosc czarow, wtedy sie bije w mlvl. Ja osobiscie robilem tak, ze jak najszybciej robilem 22 lvl (summon ghoul plxx), a potem treniac z bracholem walilem mlvl ok miesiaca. Teraz jakos tak nie moge sie odzywczaic od mana sittingu ;) ale to inna bajka. Wtym momencie mam 32 lvl 48 mlvl, i bynajmniej mam sie czym pochwalic ;] poluje calkowicie za pomoca magii od 28 lvla, tzn 2DSy i na dragi lecim ^^ w ten sposob lvl robie szybko, a i mane sie spali na summony ;)

voolygar
20-08-2004, 17:08
ja to robilem tak bralem blanki i chodzilem na ro ty ( z rotow nawet niezla kasa leci ) na rotach exilem i robilem runki skakal mi lvl i mlv pozniej sprzedawalem runki i za zarobiana kase kupowalem blanki i za reszte mfy i znow na roty ( teraz zygam rotami :p )