zaloguj się

Pokaż pełną wersje : Gratulacje Tibia.pl !

Neaniver
05-07-2005, 11:09
Chce przekazac moje wielkie gratulacje moderatorom Forum.tibia.pl!

Juz jakis czas temu pojawil sie temat pt. "Jak zrobic fake strony www.tibia.com" (nie wiem czy dobrze przytoczylem - cytuje z pamieci). Autor opisuje, jak w prosty sposob mozna przygotowac fake oficjalnej tibijskiej strony.

Jednak ani on, ani zaden z moderatorow, nie pomyslal o tym, ze taki artykul moze pomoc poczatkujacym hackerom. I tak sie stalo. Na kanale 'Trade' zaczely sie pojawiac ogloszenia o 'darmowych PACC', gracze zaczeli otrzymywac listy i prywatne wiadomosci z linkami, pod ktorymi mozna odebrac premiowane konta (oczywiscie po zalogowaniu).

W koncu doszlo do tego, ze pojawily sie fejki stron znanych gildii. Ofiara takich dzialan stal sie moj mlodszy brat - uznal ze strona @$^!$%!#@^&.prv.pl (nie podaje adresu, gdyz pozniej dogadalem sie z hackerem - ponosze spore straty mimo wszystko) jest tylko aliasem do oficjalnej strony Tibii. Pozniej nick jego postaci pojawil sie w liscie osob zaproszonych. On zalogowal sie na podanej stronie. Po jakims czasie (ok. 3 minuty) zostal 'kickniety' z gry. Nie mogl sie zalogowac. Natychmiast zlozylem wniosek w Lost Account Interface o przyznanie mi nowego hasla. I tylko to mnie uratowalo przed kompletna utrata postaci. Jednak straty ponioslem - laczna wartosc itemow to ok. 25-35 k.

Zaczalem zastanawiac sie, kto mogl byc tym 'hackerem'. CiP Soft niestety nie udostepnia adresow IP z serwera logowania. Wiec odwiedzilem trefna strone jeszcze raz i, jako ze troche orientuje sie w jezyku HTML, zauwazylem, ze moje 'passy' zostaly wyslane na adres e-mail. Wyslalem maila do tej osoby z propozycja odkupienia przedmiotow za wieksza wartosc. Hacker zgodzil sie, i tylko dlatego jeszcze gram w Tibie.

Mam nadzieje, ze moj post uswiadomi Wam, ze nalezy byc ostrozniejszym w sprawie fake'ow, a graczy przestrzeze przed tego typu hackami.

~Nean

Dan the Automator
05-07-2005, 11:13
"Gratulacje producentom noży. Przez nich dźgnąłem się jednym, i leci mi krew. No naprawde, gratulacje!"
hmm?

Zaglada
05-07-2005, 11:14
Glupis, przytocze Ci znany cytat: "Nie wchodzi sie na strony, ktorych sie nie zna". Wchodzisz na link, ktory ktos podal na trade - twoj problem. Mozesz miec pretensje tylko do siebie.

Neaniver
05-07-2005, 11:15
Dobo, przeciez dobrze wiesz o co mi chodzi. A tytul gratulacje Tibia.pl byl zlosliwoscia z mojej strony - dobrze wiesz, ze celowa, bo glupi chlop to Ty nie jestes...

Nawi
05-07-2005, 11:16
Gratulacje to mozesz zlozyc swojemu bratu, on jest n00b jak wchodzi na takie strony i wpisuje haslo, pozatym kazdy moze zrobic fake tibia.com bez pomocy przykladow z tibia.pl wystarczy ze sciagnie z oyginalnej strony grafiki, dlatego nie masz co sie wpieniac na tibia.pl i naucz brata troche grania, bo tylko newbie sie na to nabieraja. :]

Dan the Automator
05-07-2005, 11:16
Dobo, przeciez dobrze wiesz o co mi chodzi. A tytul gratulacje Tibia.pl byl zlosliwoscia z mojej strony - dobrze wiesz, ze celowa, bo glupi chlop to Ty nie jestes...
Przecież użyłem tego samego środku stylistycznego co ty.

kaczi
05-07-2005, 11:18
W takim razie, ołówków, nożyczek, i i nawet pinezek nie można by było produkować, w końcu może to być narzędzie, którym można zrobić krzywdę.

Powiedz mi, co do tego ma tibia.pl?

A ps:
Rzeczywiście, to jest oczywiste że trzeba się zalogować na stronie guildi aby do niej dołączyć. A i CipSoft również ma domeny prv.pl, żeby było łatwiej Polakom.

Wystarczy lekko pomyśleć, i nie wchodzić na linki podane na trade.

Raul
05-07-2005, 11:28
To może Twój brat się w końcu nauczy żeby, tak jak cały czas wbija nam to CipSoft do głów, nie wchodzić na żadne podane strony od innych. Ale jak ktoś jest leniem i nie chce mu się wejść na tibia.com i tam po kolei przejść do swojej gildii to już jego problem.

Gangrel
05-07-2005, 11:48
Cieszmy sie ze nie zyjemy w USA, tam nawet na kawie producenci musze pisac ze goraca kawa parzy bo inaczej musza zaplacic odszkodowanie poparzonemu. -.-

Nikt nie jest winny ze twoj brat nie mysli samodzielnie i wlazi na wszytkie strony jakie znajdzie. Co do tamtego postu...Nie wiem gdzie ty byles przez ostatni rok, ale mniej wiecej wtedy zaczelo sie pojawiac mnostwo takich ofert na kanale trade.

Bia!y
05-07-2005, 15:23
To nie wina strony Tibia.pl, wystarczy wejśc www.tibia.com nacisnąc prawy przycisk myszy i kliknąc opce pokaż zródlo. Wyedtować pewne rzeczy, wrzucić do notatnika, wrzucic na server, i strona gotowa. Wiesz ile czasu zajęlo by ci sklekotanie kopi Tibia.com za pomocy tych materiałów które zostały opublikowane na forum? bardzo duzo czasu, jeżeli wogóle coś by Ci takiego wyszło. Czasami wystarczy pomyślec to naprawde nie boli. Hail Tibia.pl

Nie ma co się kłócić. Myśle ze moderatorzy na forum, wiedzą co robią. ;)