zaloguj się

Pokaż pełną wersje : Podpinanie dysków ?

Sokochłap
05-07-2005, 13:24
Otóż mam mały problem :|
Przyszedł do mnie kolega z dyskiem, podłączyłem go zamiast nagrywarki i nie dzialało ( komp nie chcial wlaczyc Windowsa i pokazywał konfiguracje sprzętową ).... Czy należy zmienić coś w Biosie ? Chciałem podłączyć jako "nowy" jednak kable były tylko policzone na dysk i nagrywarke.... Czy potrzebuje nowych kabli aby spokojnie podłączyć taki dysk w przyszłości ??

Vanhelsen
05-07-2005, 14:00
jezeli się nie myle, to w BIOSie trzeba przestawić by w II slocie zamiast CDR wczytywało HDD

Sokochłap
05-07-2005, 14:44
Która to opcja ? Bo jestem zielony i wiem gdzie tylko jest boot sequence :)

Klimmek
05-07-2005, 15:13
Powinieneś mieć dwie taśmy do podlączania dysków twardych. Jedna jest MASTER, druga SLAVE, potem w ustawieniach BIOSu zmieniasz dysk, z którego ma się uruchomic Windows.
Przynajmniej ja tak mam.

@p.l.
To przepraszam.

p.l
05-07-2005, 15:20
Powinieneś mieć dwie taśmy do podlączania dysków twardych. Jedna jest MASTER, druga SLAVE, potem w ustawieniach BIOSu zmieniasz dysk, z którego ma się uruchomic Windows.
Przynajmniej ja tak mam.
błąd, to dysk jest master/slave, taśmy są primary (IDE 1), secondary (IDE2).
Jeśli masz te dyski nie na jednej taśmie to po prostu wejdź do biosu i poszukaj, tam gdzie bedziesz mial opcje "primary master, primary slave itp" to tam poustawiaj auto wszędzie, ew. pozostaw dysk który już jest ustawiony (tam gdzie będzie USER, i obok pojemność twojego twardziela).

Sokochłap
05-07-2005, 15:20
Juz nic, P.L juz wszystko wyjasnil ,tego posta mozna usunac