Pokaż pełną wersje : Stare gry czyli abandonware
ciemne dropsy
06-07-2005, 17:45
Witam. Co sadzicie o starych grach komputerowych? (stare czyli nie z 2000 roku tylko 1980-1995 :P) Jak dla mnie to bardzo fajnie powspominac sobie czasy commodore z magnetofonem, amigi a czasami nawet mojego pierwszego PCta z procesorem pentium 60 :D. W jakie stare gry lubicie/lubiliscie grac? Moje ulubione to:
Cannon Fodder
Settlers 2
Dune 1,2
Dizzy
Flashback
Starusienkie, tekstowe gry rpg :)
Duke Nukem (tak to sie pisze ;p) ?! Pamieta jeszcze jak moj tata w to gral gdy bylem maly :P (a potem sie w nocy balem <lol666>)
Ahh dizzy heh ^^ grałem w to jak miałem 6 lat hehe... Byłem w tedy mały i głui i wiecie, co zrobiłem? Wziąłem szklankę wody i wylałem na Comandore bnuahha :D. Own3d... Jeszcze grało się w Mortal combat ahh te kwadraciki ^^.
Eh.. Jak mały byłem miałem komputer z procesorem 134 mHz, 16 mb pamięci RAM, karte graficzną MultiColor S3 (nie miała 3D 8o ) no i się ciupało w :P Aladyna, Monster Truck Madenns, Gex... Eh... To były czasy ;(
a ja lubie takie gry! szczegolnie na amige(moj pierwszy komp-amiga 500:>) a najbardziej to lubialem settlers 1....
Goblinsy - pamiętam jak chodziły plotki, że będzie 4część i będzie wymagała UWAGA, UWAGA: karty muzycznej i cdromu! xD
Cannon Fodder zdecydowanie!!! Może jeszcze Prehisoryk (moja 1 gierka) i MArio :p . Kto w to nie grał 10 lat temu... Nie wiem czy m ożna zaliczyć... ale Command & Conquer... zarąbista gra... nawet jak na dzisiaj... :D
a ja nadal mam te kasety z grami oraz do tego konsolke :P
a najlepsza gra w jaką grałem to takie jajeczko chyba dizzy
oraz choziło sie kaczorem sknerusem po różnych krajach i trzeba było różne rzeczy robic, np w dżungli zdjęcia zwierzętom :P
ciemne dropsy
06-07-2005, 18:38
A pamieta ktos heretica albo Rise of the triad? Brat mi w to zabronil grac jak bylem maly bo potem sie balem i nie moglem sam spac. Co do czasow terazniejszych to sciagnalem sobie blake'a, settlersow, cannon fodder i gram rano :D
Olorion.
06-07-2005, 18:40
winter
summer :P (takie olimpiady)
micro mashines
Ehh, to byly czasy, gdy u kumpla instalowalismy Duna~(?) 2000... Ehh, pozniej te wypasione walki na pustyniach z wrogiem. A moze pamietac z gry telewizyjnej
"Contra" chyba, platformowka, biegalo sie ludkiem badz dwoma ludkami i nawalalo w wrogow, kazda mapa miala wlasnego bossa... Ehh... szkoda, ze gra telewizyjna mi padla. :p
@edit
Dzieki Kaldrick. :)
Baron Kaldrick
06-07-2005, 19:02
"Kombat" chyba, platformowka, biegalo sie ludkiem badz dwoma ludkami i nawalalo w wrogow, kazda mapa miala wlasnego bossa... Ehh... szkoda, ze gra telewizyjna mi padla. :p
Contra. Najlepsza gra na NES/Pegasus jaka kiedykolwiek wyszła. Wiecznie nieśmiertelna...
A pamieta ktos heretica albo Rise of the triad?
Da, Rise of the Triad to taka marna odpowiedź na Dooma, a Heretic - bah, gra legenda...
Hmm...Stare gry...
Poczynając od Atari - czyli Robbo, River Raid, Zorro, Montezuma's Revenge, Jet Set Willy, Jump Jet Willy, Pitfall i masa innych... Przez Pegasusa i Contrę, czy Urban Champion, Dizzy... Po PC i Settlersy, Cannon Fodder, Betrayal at Krondor, Bard's Tales, pierwsze M&M... Masa tego była.
Shanhaevel
06-07-2005, 19:08
Pamiętam jak się swego czasu pocinało w Dooma II (załapie się? ), Blood II, Heretic, Hexen... A ten Boulder Dash w wieku 4 lat to DAWAŁ KOPA.
micro machines-argh piękne samochodziki.a teraz takie zgadywaniki:chodziło się takim grubaskiem po piramidach itp itd(gra na komodorka)mortal kombat to był hicior na amigę(zawsze do kuzynki chodziłem co tydzień w weekendy pograć)ps.te niezniszczalne dżoistiki:P
Settlers 2 - Pierwsza orginalna gierka na moim pierwszym PC. Grałem w nie do 2 nad ranem co jak na mnie było wyczynem.
A na kółku informatycznym wszyscy grali w Prince of Persia, a informatyk z netu ściągnął kody ;)(no to "kółko" chodziłem jakmiałem 7 lat)
vizjereia
06-07-2005, 19:19
Patrzac na te tytuly az sie lezka w oku kreci ale czy wszyscy zapomnieli o GOAL 3 ??!! najlepsza gra na pegazusa/nesa na swiecie.GOAL 3 jest niesmiertelny i chyba zadna gra go nie przebije oczywiscie zadna na pegaza.Ale innych konsoli niestety nie znam :( pegaz to byl moj debiut.
Patrzac na te tytuly az sie lezka w oku kreci ale czy wszyscy zapomnieli o GOAL 3 ??!! najlepsza gra na pegazusa/nesa na swiecie.GOAL 3 jest niesmiertelny i chyba zadna gra go nie przebije oczywiscie zadna na pegaza.Ale innych konsoli niestety nie znam :( pegaz to byl moj debiut.
Goal 3 to byla ta gra pilkarska, w ktorej strzelalo sie roznymi kielbasami? Tzn. po wcisnieciu odpowiedniej kombinacji na dzojstiku, strzelalo sie specjalnym uderzeniem? Jezeli to ta gra, to tez baaardzo duzo przy niej wysiedzialem. :)
Czytając to wszystko łza się w oku kręci...
Settlersi, Doom... Buuuuuu! Ja ciem śpowrotem.... Pamięta któs Hexen... niezła gierka... chyba RPG/FPP w świecie fantasy...
Nightwalker
06-07-2005, 19:30
Jedyne stare gry, które toleruje to Settlers 2 i obie cześci Prince Of Persia. Jam człowiek postępu ;]
Goal 3 to byla ta gra pilkarska, w ktorej strzelalo sie roznymi kielbasami? Tzn. po wcisnieciu odpowiedniej kombinacji na dzojstiku, strzelalo sie specjalnym uderzeniem? Jezeli to ta gra, to tez baaardzo duzo przy niej wysiedzialem. :)
o jej goal 3 to było wtedy cos
CONTRA RULEZZZZZZZZZZ!!!
Marcin of shadow
06-07-2005, 19:37
Jejku jak czytam o tych grach to az sie lezka w oku kreci :D pamietam ze jak mialem 5 lat to caly czas pocinalem w takiego komandosa co chodzi i ludkow rozwala a potem jest boss a i jeszcze w strzelanie do kaczek trymalem pistolet i z wywieszonym jezykiem strzelalem i strzelalem ;) Ach pamietam jak dostalem pc mialem wtedy 7 czy 8 lat i wtedy setlersy doom 2 (spac potem nie mogle) takie wyscigowki frog itp ehhh stare gry ROX!!!!!
@Edit
Ten gostek o ktorym mowilem to Contra wlasnie :baby:
vizjereia
06-07-2005, 19:49
@sebcio
Tak tak to dokladnie ta gra w ktorej jak sie buscilo bombke to zmiatala ze swej drogi zawodnikow bramkarza a nawet sama bramke !!Teraz mozna ja sciagnac na PC`a ale sa tez rozne inne gry tego typu (zbijak,koszykowka,NHL oraz inne ktorych aktualnie nie pamietam) wpisz w google "kunio kun" czy jakos tak i bedziesz mogl se gierki posciagac.
http://www.pegasus.prv.pl/ <---- z tad mozna sciagnac goal 3 a takze emulatorek do niego
Czytając to wszystko łza się w oku kręci...
Settlersi, Doom... Buuuuuu! Ja ciem śpowrotem.... Pamięta któs Hexen... niezła gierka... chyba RPG/FPP w świecie fantasy...
ja pamietam hexen! nawet jeszcze mam gdzie plytke:P
a tak btw. to nikt nei gral na amiga?:(
Death rally, Aladyn i parę innych.
Jeszcze było Comodore, pegazus i parę innych badziewi :P
ciemne dropsy
06-07-2005, 19:57
jak nie jak nie! A w dune 2 na amige na 7 dyskietkach to kto gral? :D a w Giana sisters to kto? A w mortal kombat 2 tokto? :D
Lezka wam sie w oku kreci? Proponuje wpisac na googlach czy nawet na onecie "stare gry" to wam na pewno przypomna sie stare czasy :P
Vanhelsen
06-07-2005, 19:58
Mam takie pytanko: co zrobic, nie liczac instalki Win98, by starsze gry chodziły na XP? Bo jak chce instalowac np: BG I to mi wyskakuje jakis error o 16 bitowej wersji systemu i lipton ;(
Ech...
Ja to dawno temu w Pegasusa kosilem:
Contra, Urban Chaos, Tetris, BomberMan, PacMan, Rally, Rainbow Island, MicroMachine, Chip&Dale...
to byly gierki:) Tego sie nie zapomina:D
jak nie jak nie! A w dune 2 na amige na 7 dyskietkach to kto gral? :D a w Giana sisters to kto? A w mortal kombat 2 tokto? :D
Lezka wam sie w oku kreci? Proponuje wpisac na googlach czy nawet na onecie "stare gry" to wam na pewno przypomna sie stare czasy :P
stary! ja mialem na amige mortal kombat, ale i tak czesciej gralem w settlers 1...
potem jak mialem juz PC to moja pierwsza oryginalna, kupiona za swoja kase gra to settlers 2:P
Ja dawno temu miałem Comodore 64, co to za cudo wtedy było, góra kaset z grami i nie przespane noce przed telewizorem. Dwie gry pamiętam najlepiej: chyba pierwsza wersję simcity i symulator Managera piłki nożnej, jeden z najwiekrzych minusów to to że nie można było zapisywać gry ;(
Stara, dobra Amiga...
Lotus! I,III
Superfrog ^^
I wiele, wiele innych... :)
Mam takie pytanko: co zrobic, nie liczac instalki Win98, by starsze gry chodziły na XP? Bo jak chce instalowac np: BG I to mi wyskakuje jakis error o 16 bitowej wersji systemu i lipton ;(
DosBox - emulator Dosa xD.
Znajdziesz w necie i niewiele zajmuje.
Pamięta ktoś Blues Brothers, Lion King, albo Supaple?
@edit: mój folder z old gierkami liczy 180mb xD. Ekhem nie wiem czy to legalne, ale mogę wysłać listę i jakby ktoś coś chciał... na priv plx.
Trialowiec
06-07-2005, 21:21
Wszystkie czesci Broken Sworda i Jack Orlando (same klasyki).
Szkoda, że juz takich gier nie robia.
ciemne dropsy
06-07-2005, 21:29
Wieszok: Niestety takie sa ulomnosci ( ? ) wina XP ze nie posiada dosa i wiekszosc gier nie chodzi :( Mi udalo sie sciagnac te kilka chodzacych :) Jezeli chcecie to moge zamiescic :D
Ja mialem okazje grac na:
Spectrumku :D - ideal z gumowa klawiatura :D
C64 - Moj wlasny :D ekstra, to chyba kazdy widzial :P
Amidze 500 - to byl przelom... te dyskietki! :D
I pozniej PC :)
@ciemne dropsy
a ja nei gralem ani na spectrumie, ani na c64 nawet pegasusa(czy jak sie to psize) nie mialem ja od zawsze mialem amige.....a na pegasusie to u kuzyna gralem:P
Galarion
06-07-2005, 21:35
Ahhh pamietam jak na Pegazusie pocinalem w Cip&Dale, Tank na 2(zajerabisty edytor plansz), Mario, Papaja, Tetrisa, Strzelanie w kaczki z dokupionego pistoletu(rox), jakies "czolgi". Doszlo nawet do tego, ze mialem sen, iz znalazlem super gre z boksem za telewizorem i po obudzeniu sie bylem mocno zdenerwowany, ze jej tam nie ma :(. Potem Quake I na Playstation, a na komputer to juz np. "Ksiaze i Tchorz" (1 org.), nie pamietam nazwy ale gra strategiczna, w ktorej bylo sie bogiem plemienia chyba na "O". Do tego dochadza niektore bardzo stare mudy, w ktore gram jakis czas i zmieniam je jak rekawiczki ;), moze teraz zostane przy jednym.
Contra... Mario... Prince of Persia... no i moje ulubione - Lemmingi.
Krzesław
06-07-2005, 21:43
Wolfenstein 3D... Piękna gra.
Btw: www.cgarchive.com Skarbnica starych gier do ściągnięcia. Polecam.
Earth 2140
Dungeon Kepper I i II
Mario
Contra
Lotus
WarCraft I
Settlers I
Worms I
Wolfenstein 3D - moja druga gra xD
Battlecity na pegazusa
ROCKMAN (Megaman) 5 i 2 na pegazusa
Tank na 2(zajerabisty edytor plansz)
Alez mozna bylo 'orzelka' obudowac co:) Wtesdy byla nawalanka na calego:)
Doszlo nawet do tego, ze mialem sen, iz znalazlem super gre z boksem za telewizorem i po obudzeniu sie bylem mocno zdenerwowany, ze jej tam nie ma
Ja etz mialem ze dwa razy podobny sen. Pogrywalem sobie w jaka fajna gierke a jak sie obudzilem to jej nie mialem:)
Jeszcze kosilem w Robin Hooda na pegasusie.:)
-Supaplex wymiata :D
-Jazz jack rabbit (czy jak to sie tam pisalo :P)
-Sokoban
-Alone of the dark
;o mi nub blz! zapomnialem o lemmingach! na dwoch dyskietkach, ale nie wiem po co byla ta druga bo nigdy jej nie uzywalem O.o albo mialem pelno dystkietek typu: ~10 gier! a tak naprawde byla tam tylko 1 no moze czasami zdazyly sie 2:P
ciemne dropsy
06-07-2005, 21:56
LEMMINGI!!! To byla gra... Dluugo sie ja przechodzilo :P
Edit: Bym zapomnial! Niesmiertelny quake 1 na pc... Ah te devile i shamblery :> Transport tycoon tez kult, descent :)
A na c64 i amige to pamietm ajeszcze z takich fajowych to: Fight driver, commando, road rash i spy versus spy :D
najlepsze w mojej amidze bylo to, ze zepsuly sie styki lewego klawisza myszki :D a ze jako tako wtedy myszki byly dosc ciezko dostepne musielismy z bratem sami zrobic dzialajacy przycisk :D Wygaldalo to tak ze wywiercilismy w przycisku dziure, wlozylismy w nia taki kolkowaty kawalek drewna i sie gralo!
Ale i tak joysticki rox :P
Ehh lemingi legenda ;). Te zielone peruczki wymiatały :D.
Ahhhh Transport Tycoon .... ile ja sie w to nagralem :)
Gromnjir
07-07-2005, 10:20
Rambo na C64 wymiata :>
podobnie jak Looney Toones na Pegasusa...
Hubo of Danera
07-07-2005, 10:42
No fajnie sobie przypomniec jak w te gry sie grało xD
Super Frog i Prince of Persja to bylo coś
Ja ostro ciupalem w Settlers 2 i Warcrafta 1 i 2, czasem Duke Nukem 3D.
Ehh to byly gierki, co prawda nie tak stare jak niektore tutaj przez was wspomniane. Ale to wynika z racji mojego wieku :)
Jak to dobze sobie przypomnieć te czasy ;) Ehh...
Mario, tak to była kalsyka.
Setllers 2 - jedna nielicznych oryginalnych kupionych gier. Nawet dodatek kupilem.
Lemmingi - tego nie trzeba komentować.
Prince of Perisa - tego chyba też nie.
I jeszcze fjana gra na pegasusa była, co chodziłem z kimś 2 ludkami i rozwalałem innych ;) Niestety, tytułu nie pamiętam.
przypomniałem sobie:Animki, i goala 3 to wymiatało:Pale wciąż myśle jak nazywało się chodzenie takim grubaskiem po piramidach na komodrka(w środku piramid)nie daje mi to spokoju-.-
Ognisty Drutek
07-07-2005, 12:23
Hmm... Moją pierwszą grą było Duken Nuken (czy jakoś tak). POtem grałem w Alladyna i Prince of Persia. Teraz większośc czasu na grach sieciowych spędzam.
Van Gul'dan Moose
07-07-2005, 16:19
Moim zdaniem wymiatają stare FPP (te easter eggi w Duke i bloodzie rządzą).
Nakręciliście mnie, abym zagrał sobie w stare gierki na Comandore;) (Jeszcze mam, w specjalnej gablotce:D). Zagrałem sobie przed chwilą w Lemingi ahh:D. Lepsze od GTA xd.
$corcerer
07-07-2005, 23:25
Witam. Co sadzicie o starych grach komputerowych?
Stare Gry komputerowe są dobre, bo są dobre i stare!
(?)
moja najlepsza gra jak mialem 5 lat to DUM 1 i 2
(znalem obie na pamiec) a przeszedlem je duuuuuuzo razy
:) :) :)
Descartes
08-07-2005, 21:16
Pomyśleć, że ci od Lemmingów robią teraz GTA... łezka się w oku kręci... :)
Sam prócz tego zagrywałem się w Jazz Jackrabbit (wszystkie części) i czekałem z niecierpliwością na Jazz Jackrabbit 3D (miało być oparte na silniku Unreala) ale niestety projekt okazał się klapą...
A, no i Carmageddon był zaje.isty!
Arrivald
08-07-2005, 21:28
Setki takiech gier bylo ;)) Jedne z ciekawszych to Chaos Engine, Dizzy, Discworld, Diggers...cholera, cos mam zamroczona pamiec wiec nie wymienie wiecej ale bylo tego na prawde wiele.
Uncle Warrior
08-07-2005, 21:34
Heh, miałem kompa jeszcze z przełącznikiem TURBO miałem chyba 4 lata jak zacząłem grać :P Co to kiedyś było... :S I miał chyba ze 30-40 mhz ;p Grałem w Alladyna, jakiegoś gościa z maczugą co biegał, chyba Prehistoryk czy cuś, jakis mały gostek co zawsze z pieskiem latał, potworki z marsa były okrągłe każdy inny kolor i inne właściwości (w to bym sobie pograł ma ktoś nazwe gry?) i masa innych gierek 2D :))))
Jak teraz czytam wasze posty to sobie przypominam, że grałem w: ALone in the dark, Jazz jackrabbit, Lotus, Worms I (ale to na psx xD), Wolfenstein 3D, Lemmingi... :S
Mc macio
08-07-2005, 21:39
@up
Prechostoryk wymiatal.... pamietam jak sie na kompa do wujka wbijalem zeby sobie popykac i porozwalac dinozaury. :D :D :D
Ja pamietam Contra, Lemingi, Wormsy :)
Zdziwilo mnie ze nikt nie mapieta Polnoc-Poludnie, Legion, Jaguar
To byly gierki :) Chcialem sobie je uruchomic na XP, przynajmniej tego Legiona ale nie wiem jak :/ Jezeli ktos wie niech odezwie sie na gg: 4602308
ciemne dropsy
09-07-2005, 15:24
Jezlei chodz o polnoc poludnie to gralem :) Sciagnalem soie ostatnio Heretica i wymiata, nawet odglosy sa...
Macie win XP? Nie dzialaja wam stare gierki? Mam rozwiazanie...
http://www.staregry.pl/forum/viewtopic.php?t=8999 - jeszcz enie zdazylo mi sie zeby za pomoca tych narzedzi nie udalo mi sie odpalic jakiejs gierki (Mam win XP ofkorz)
Rowniez na stronie www.staregery.pl macie mnostwo starych gierek do sciagniecia :)
Jedna z moich ulubionych gier bylo Ufo:Enemy unknown. Slyszal ktos kiedys o tym?
@Wieszok
jezeli masz problem z uruchamianiem aplikacji 16-bitowych, to zrób tak:
z katalogu C:\WINDOWS\repair skopiuj do C:\WINDOWS\system32 plik o nazwie AUTOEXEC.NT. Powinno zaskutkowac(dla windowsaXP).
Hmm,
Ja najlepiej wspominam Dooma, Quake'a, Dyne blasta, Mortale i Sreet fightery :]
Rock Fan
18-07-2005, 14:54
Ahh... Stare gierki (łeska w oku). Były poprostu zajefajne, i są do dzisiaj jeżeli lubicie powspominać stare czasy. Ja uwielbiałem Doom, Heretic, tesktowe RPG-i i mase innych niezapomnianych tytułów.
Zawsze milo wspominam moj pierwszy komputer - Atari 65XE i starocie takie jak River Raid (klasyka), "Fred" czy "Misja". Potem bylo Commodore 64 i "Flimbo Quest", "Boulder dash". Nastepnie Amiga 500 z zajefajnym "Lost Vikings", "Lemingami" i "Worms". Potem PC 386 z procesorkiem o niesamowitej predkosci 25 mHz !! :D i "Prehistorik", "Golden Axe".
Ale pierwsza gra, w ktora w zyciu gralem to niesmiertelny "Pac Man" :P.
ciemne dropsy
18-07-2005, 15:23
O wlasnie, psizczie przy okazji w jaka gre najpierw zagraliscie naprzykald na pc:)
Hereic dalej trzyma klimat... Ostatnio sobie gralem ide ciemnym korytarzem a tu slysze ryk golema :D Od razu escape save game i quit :D:D:D
O wlasnie, psizczie przy okazji w jaka gre najpierw zagraliscie naprzykald na pc:)
Hereic dalej trzyma klimat... Ostatnio sobie gralem ide ciemnym korytarzem a tu slysze ryk golema :D Od razu escape save game i quit :D:D:D
amiga- settlers 1/pacman/lemmingi
pc-heretic(albo cos innego sam nie wiem-.-)
Baron Kaldrick
18-07-2005, 15:45
Pierwsza gra ever to pong na telewizorze (telewizorze. Na jednym z kanałów można było grać w ponga...I dalej nie do końca wiem jak), potem tetris na takiej małej konsoli. Potem na Atari był to bodajże River Raid, albo Jet Set Willy. U kuzyna na Amidze Prehistoric, i na PC bodaj Wolf 3d...
Genialny Super Frog i Worms ze stajni Team17 , te gry zasluguja na uznanie wszystkich :P
Mario,Contra,Tank,Dizzy,Soccer,Robin Hood,Chip&Dale 1,2,3 bardzo fajne gierki na pegazusa
Na kompie ze starszych Prehistorik 1,2 ; Doom ,Quake,Wolfenstein 3D,GTA 1,2
To wszystko :)
,Dizzy
O TAK... Ile ja dni nad tym spedzzilem... zostawianie pegasusa wlaczonego na noc, zeby nie musicprzechodzic giery od poczatku:D
ciemne dropsy
18-07-2005, 21:15
Sam w pierwsze co zagralem na PC to bylo UGH :D Na commodorcu i amidze to nie pamietam bo to bylo tak ze jak maialem kilak lat to brat siadal i gral a ja sie patrzylem i taka zabawa byla... A pamieta ktos Cywilizacje albo Kolonizacje? (tytuly spolszczone -.-)
Sam w pierwsze co zagralem na PC to bylo UGH :D Na commodorcu i amidze to nie pamietam bo to bylo tak ze jak maialem kilak lat to brat siadal i gral a ja sie patrzylem i taka zabawa byla... A pamieta ktos Cywilizacje albo Kolonizacje? (tytuly spolszczone -.-)
ja pamietam... cywilizacja, settlers2, simcity 2000 te gry byly w jednym pudelku i byly to pierwsze moje gry kupione za wlasne pieniadze:P a jak dlugo na settlersami siedzialem:>
"Franko" to jest klasyk :)
Chopkers
19-07-2005, 15:33
ehhh Magus, przypomniales mi tego riverr raida.
jak sie latalo zółtym F16 nad rzeka i strzelalo do balonow, samolotow i trzougow (:P) na mostach.
Mario bross! kto w to nie gral?
Giana sisters, klasyka ale nie wiem czym sie rozni od poczciwegop mariana
ekonomiczny kaczor donald =] jak się rozdzielalo rozne typy żywnosci =]
jeszcze ten C64, kto nie pamieta krecenia srubokrecikiem aby dobrze ustawic gre, i ten wstrzymany oddech jak sie pojawialy szare paski przed odpaleniem gry...
chyba pojde do piwnicy i wyciagne mojego commodorca =]
Dizzy zawalisty. Wersja na Pegasusa tez super :D. Pamietam jak kiedys bylem maly i Disco polo bylo na topie 8o (kazdy musi sie przyznac, ze kiedys w wiekszym lub w wiekszym stopniu sluchaj Disco - Polo :p, chyba, ze sie urodzil w 1996 r. + ;) ) moj byly kolega powiedzial mi, ze jak masz Commodore i wlozysz do srodka kasete Boys'ow to grasz w gre gdzie chodzisz czlonkami tego zespolu hyhy (mialem wtedy z 4-5 lat :D)
Sie mapes
20-07-2005, 16:21
A czy ludziska nie pamietaja ALienBread 3D i innych tego typu alienkow ;D ech pikna gra, Gloom (hmm czyzby nazwa z czyms sie kojarzyla:) ) Traps And Treasures ajefajna platformowka gdzie chodzi sie piracikiem ;D zawsze tak na ta gre mowilem "piracik" ;)worms The directions Cut ajlepsa druzyna "Oh No" ;D no o i pierwse SimCity albo Valhalla czy jakos tak co sie chodzilo ksieciem (wg mnie taka troszeczke tibiowa byla) Cannon Fodder i CF 2 w sumie tez dobre gry ;D
Frano nie ma to jak klimat polskich ulic i.. piesci polskiej mlodzierzy ;D aa i najklepsza wyscigowka Vroom i North&South zawze chcialem zeby mnie indianin albo maksykanin zabil a pociagu do tej pory zdobyc nie umiem;D a skoro klimat westernowy to jesce Lost duchman Mine czyli goraczka zlota, rewolwery, bandyci, indianie i ZLOTO!! Teraz juz takich gier sie nie robia
szkoda
@edit
ajajaja zapomnialem o najlepszej (dla mnie) klimatycznej grze o wojnie w vitenami The Lost Patrol, piekna muzyka no i oczywiscie w czasie gry pokazywane byly 5 sek. filmiki jak zolnierze maszeruja i to byl na owe czasy hit. Ale o co w niej chodzilo ano o to ze rozbil sie helikopter z grupa zolnierzy na pokladzie i teraz trzeba dojsc do miasta gdzie stacjonuja wojska U.S. tyle ze droge blokuja odzialy vietcongu i przyroda, ale minusem bylo to ze nie mozna bylo sejvowac ;D
ciemne dropsy
20-07-2005, 18:06
Pewnie ze pamietamy :P Jakies ninja brossy... Westerny na C64!
Czopkers: wiesz, ze to cale AC logo bylo na PC 386? -.-
A pamiętacie takie klasyki jak: Titus, Blues Brothers, The Incredible Machine?
W to pierwsze mam nagrane na kasecie, jak gram w to w wieku dwóch lat, albo jaki byłem zapatrzony jak braciszek wtedy czteroletni grał w Titus'a. Blues Brothers też fajne, ale nie mam do nich takiego sentymentu, jak do dwóch pozostałych gierek.
Pogromca pk
29-07-2005, 19:19
Seria z Dizzym, Prehistoric, The Lost Vikings... to były piękne gry...to SĄ piękne gry.
Taa... zapomniałem jeszcze o The Lost Vikings. To była gra. Do dzisiaj całej nie przeszedłem. Uczy współpracować.
Zna ktoś może Kingdom o'Magic ? ;>
Przygodówka, parodia czerpiąca w sposób oczywisty ze wzorców tolkienowskich ;-)
Ja pamiętam Heretic'a, ale nie spodobał mi się. Może dlatego, że odkryłem go późno i już grafika i dźwięk mi nie podpasowały.
Jackal Silentdark
29-07-2005, 21:40
Cannon Fodder,
Duke Nukem,
Blood (evul :F),
Prehistoryk (all vol's),
Micro Mashines (all vol's),
Actua Soccer (chyba dobrze napisałem)
1st machine:
celeron 233 (~7 lat)
2nd machine
athlon 2,5 Ghz (2 lata, do dziś)
Duch Niespokojny
22-07-2007, 20:13
[Zanim zbesztacie mnie za odświeżanie starego wątku, weźcie pod uwagę, że zarówno regulamin, jak i zdrowy rozsądek mówią o postach nic nie wnoszących do tematu, a śmiem twierdzić, że mój takowy nie jest]
Betrayal at Krondor - mimo, iż wyszła bodajże w 1993 roku, to nadal uważam, że jest najlepszą grą jaka kiedykolwiek powstała (może jedynie Planescape: Torment jest w stanie z nią konkurować). Jest to cRPG, ale dość nietypowe - jest to w zasadzie połączenie gry i powieści fantasy. Ma to swoje minusy - jest dużo tekstu do przeczytania (ale też dzięki temu nauczyłem się bardzo dużo angielskich słówek na tej grze), a fabuła jest bardzo liniowa, nie dająca graczowi zbytniej swobody. Tutaj jednak nie ma tego złego, co by na dobre nie wyszło - dzięki takiemu zabiegowi gracz bardzo szybko zostaje wręcz wchłonięty przez świat gry. Każdy bohater ma swój charakter, osobowość, swoją przeszłość i miejsce w świecie, a także przyszłość - plany, zadania, które musi wypełnić; świat gry żyje własnym życiem, ma swoją historię, politykę, wielkie postaci, jaki i szarych człowieczków żyjących z dnia na dzień, a całość jest opisana bardzo wiarygodnie i spójnie. Mimo wszystko jednak gracz nie czuje się jakby był tylko obserwatorem. Gra wciąga niesamowicie, a wszystko co opisałem powyżej sprawia, że niezwykle łatwo utożsamiamy się z odgrywanymi przez nas bohaterami. Do tego stopnia nawet, że odczuwałem autentyczny smutek i żal, kiedy jedna z postaci zginęła pod koniec gry (chodzi oczywiście o śmierć wynikającą z fabuły, a nie to, że "dednęło mi się" na jakimś potworze). Jeśli chodzi o klimat, to dzisiejsze gry powinny uczyć się od Betrayal at Krondor. Muzyka i dźwięki są bardzo prymitywne (pamięta ktoś jeszcze format midi? ;)), ale doskonale wpasowują się w grę i budują niesamowitą atmosferę magii i tajemniczości. Nie ma natomiast żadnych fajerwerków. Nie uświadczymy tu niesamowitych efektów zaklęć, arsenał broni i pancerzy jakimi dysponują wojownicy jest mocno ograniczony, nie ma super wypasionych artefaktów ani mega potężnych potworów. Ale i to wychodzi grze na dobre, czyniąc ją bardziej wiarygodną i realistyczną. Gracz jest tylko żołnierzem na usługach Księcia, mającym do wypełnienia jasno postawione zadanie w zwyczajnym (choć nie pozbawionym niesamowitych tajemnic) ludzkim królestwie, a nie poszukiwaczem przygód w krainie magii i smoków (co może i byłoby z pozoru atrakcyjne, ale przyznajcie sami, że wszechobecność np. smoków czyni je po prostu nudnymi). Całość dopełniają ciekawe zagadki, od których rozwiązania zależy możliwość otwarcia wielu skrzyń kryjących w sobie nierzadko bardzo cenne przedmioty. Niektóre z tych zagadek są banalnie proste, inne mocno podchwytliwe i skomplikowane, a ich rozwiązywanie jest zabawą samą w sobie, nie wspominając już o nagrodach, które za nie dostajemy. Wszystko to czyni tę grę tak wyjątkową w moich oczach i sprawia, że, jak już powiedziałem, jest to według mnie najlepsza gra wszech czasów.
Korzystając z okazji chciałbym jeszcze zapytać, czy ktoś z was może słyszał o kontynuacji wyżej wspomnianej gry, a mianowicie Return to Krondor. Interesuje mnie czy tę grę można (lub chociaż można było) kupić w Polsce lub ściągnąć za darmo (choć wątpię, aby można to było zrobić legalnie).
@up
Po to, zeby glupi mial pytanie. Temat nie jest wyczerpany i mozna tutaj porozmawiac o starych grach. Wg. Ciebie trzeba zalozyc nowy temat, by o tym pisac? Skoro jest juz zalozony, to po co smiecic? Nastepnym razem nie zgrywaj sie na pro i zastanow troche.
@topic
Ach... lezka sie w oku kreci, gdy wspomni sie te godziny spedzone przed TV, badz monitorem (tak, amige mozna bylo podlaczyc pod TV ;)). Mortal Kombat, Super Frog, The Settlers, Mario, Theme Park, Franko, Flash Back, Goblinsy, Robocop i wiele, wiele innych tytulow. Czasem warto siegnac po stare tytuly i czesc z nich znalezc na www.staregry.pl. Sadze, ze dawniej gry mialy dusze, a dzisiaj robi sie je byle tylko sprzedaz przez pierwsze miesiace byla jebitnie duza. Dzisiaj 90% gier nijak ma sie do tych starszych, ktore mialy to cos ;)
.Matrik.
22-07-2007, 20:57
Wiecie, potrafi ktoś uruchomić na XP Warhammera Dark Omen? Mnie działa tylko demo, a pełna wersja sypie się nawet po tych poradnikach z neta... Jak ktoś uruchomił i grał, niech pisze na PW albo GG.
@up
Probowales przez Dosboxa/D-Fenda? Wiekszosc starszych gier sie przez nie odpala.
.Matrik.
22-07-2007, 22:41
To jest na Win 95. Mimo różnych rzeczy, np. zgodności - nie rusza (jak trzeba).
Kajusz931
23-07-2007, 23:51
z tych starych gier to ja tylko znam diablo i starcrafta :P
Mario Bros
nie mapiętam do dokładnie chyba Prechistoryk
Duke Nuken
Elo.
Demokles
25-07-2007, 15:40
Było, było wiele świetnych tytułów bardzo starych gier.
Pamiętam te gry z rocznikiem wydania 1990.. Naprawdę posiadały one ogromną grywalność. Wiele aktualnych gier w tym aspekcie im zupełnie nie dorównuje.
vBulletin® v3.7.0, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.