Pokaż pełną wersje : Zamach w Londynie.
Co na ten temat napisał serwis onet.pl:Kilkoma stacjami londyńskiego metra wstrząsnęły w czwartek przed południem silne eksplozje. Chwilę później nadeszły informacje o wybuchach w trzech autobusach w centrum Londynu. Są zabici i ranni.
Brytyjska policja poinformowała, że w Londynie doszło do co najmniej sześciu eksplozji.
Według telewizji ITV, ofiar śmiertelnych jest co najmniej 20. Reuter informuje, powołując się na źródła medyczne, że na stacji metra Aldgate jest co najmniej 90 ofiar - zabitych i rannych. Świadkowie widzieli tam zalanych krwią ludzi, wychodzących i wynoszonych z metra.
Brytyjski minister spraw wewnętrznych Charles Clarke powiedział, że wybuchy w Londynie spowodowały "straszliwe obrażenia".
Rzecznik brytyjskich konserwatystów Alan Duncan powiedział, że eksplozje to "wielki zamach terrorystyczny".
Unijny komisarz ds. sprawiedliwości i bezpieczeństwa Franco Frattini oświadczył, że londyńskie wybuchy "są tragicznym potwierdzeniem, iż terroryzm po raz kolejny uderzył w Europę".
Całą sieć londyńskiego metra jest sparaliżowana. Zablokowanych jest też wiele ulic w centrum Londynu.
Mimo chaosu w stolicy, premier Tony Blair - gospodarz szczytu G-8 - zdecydował się pozostać w szkockim Gleneagles - powiedział jego rzecznik. Blair ma wkrótce wygłosić oświadczenie.
Rzecznik brytyjskiego Scotland Yardu zaapelował do londyńczyków, aby - w związku z serią wybuchów w metrze i w autobusach - powstrzymali się na razie od korzystania z prywatnych i publicznych środków transportu.
Jednostki armii brytyjskiej wkroczyły do centrum Londynu - podała stacja Sky News. Mają one zapewnić porządek i bezpieczeństwo na centralnych placach Londynu po serii eksplozji w metrze i autobusach.
...Moja koleżanka z klasy jest w Londynie :/
Najpierw USa, potem Hiszpania, teraz Londyn.
ja już to napisałem omg -.-
Ja mysle ze gdyby np. Paryż bądź Hiszpania albo inny kraj wygrały w tych wyborach do Igrzysk 2012 to wlasnie tam bylby zamach...
Akurat moja siostra miala jechac do Londynu :/
Zaplmy swieczke xD
ja już to napisałem omg -.-
Ja to napisałem o 13:25, a ty o 13:26...
Ehem... spoko... tylko przed chwilą z nerwów rozwaliłem coś, ale spoko...
A ja wam powiem... mam to tam gdzie swiatlo nie dochodzi.
Po co mam pisac sztuczne posty w stylu "bosze to straszne... bede plakal" czy "zapalmy swieczke"?
Wy moze zamiast palic te swieczki to zrezygnujcie w dowod solidarnosci z siedzenia przed kompem, imprezy?
Ja nie mam zamiaru nic robic. Zyje wlasnym zyciem i ciesze sie bardzo z pieknego dnia:D
edit:
@down: ta... 14 dniowa.
A za kazde dziecko, ktore ginie w krajach trzeciego swiata z glodu niech zabieraja prad na 15 minut moze?
Po co mam pisac sztuczne posty w stylu "bosze to straszne... bede plakal" czy "zapalmy swieczke"?
Wy moze zamiast palic te swieczki to zrezygnujcie w dowod solidarnosci z siedzenia przed kompem, imprezy?
Ja nie mam zamiaru nic robic. Zyje wlasnym zyciem i ciesze sie bardzo z pieknego dnia:D
Świece skasowane. Dla mnie to jest straszne...
Topic: Wg. mnie powinni zrobić 2 dniową żałobe. Ja dowiedziałem się o zamachu dopiero o 12:50...A zamach był o 9:00
spider-bialystok
07-07-2005, 13:44
Hmm Wielka Brytania to wielki sojusznik USA w dodatku uczestniczyla w wojnie w iraku wiec powinni sie tego spodziewac i zapobiec, ale sie nie udalo..
@Gtyk
Polski nie zaatakuja-to zbyt biedny kraj. I kto by sie z zachodu tym przejal >.<".
Tak, ludzie zgineli, a wy sie klucicie kto pierwszy napisal o tym posta -_- podziwiam was -_- ale czego spodziewac sie po 11latku....
I jak zwykle potwierdzilo sie to ze ludzie nie wyciagaja zadnych wnioskow z tego co stalo sie wczesniej... Po zamachu w Hiszpanii powinno sie duzo lepiej zabezpieczyc metro itd zeby nie doszlo do kolejnej tragedii... a tu co? Znowu zamach w metrze i kolejne ofiary smiertelne...
Mimo wszystko jednak tam organizacja jest duzo lepsza... Az strach pomyslec ile ofiar byloby gdyby taki zamach dotknal Polski... Ofiar nie bylo by kilkanascie a kilkaset przez brak organizacji i srodkow...
@Down:
pozwoj ze nie znize sie do twojego poziomu i nie skomentuje
Tak, ludzie zgineli, a wy sie klucicie kto pierwszy napisal o tym posta -_- podziwiam was -_- ale czego spodziewac sie po 11latku....
I jak zwykle potwierdzilo sie to ze ludzie nie wyciagaja zadnych wnioskow z tego co stalo sie wczesniej... Po zamachu w Hiszpanii powinno sie duzo lepiej zabezpieczyc metro itd zeby nie doszlo do kolejnej tragedii... a tu co? Znowu zamach w metrze i kolejne ofiary smiertelne...
Mimo wszystko jednak tam organizacja jest duzo lepsza... Az strach pomyslec ile ofiar byloby gdyby taki zamach dotknal Polski... Ofiar nie bylo by kilkanascie a kilkaset przez brak organizacji i srodkow...
X( X( X( X( X( X( My sie nie kłucimy X( X( PRZESTAŃ MI TAK GADAĆ!! ZAWSZE NA MNIE!! WSZYSTKO NA MNIE!!!!!!!!!!!!!!! MAM MNIEJ LAT I ZAWSZE WSZYSTKO NA MNIE!! MOŻE JESZCZE TE ZAMACHY TO MOJA SPRAWA?! X( X( X( X( X( X(
edit:
A za kazde dziecko, ktore ginie w krajach trzeciego swiata z glodu niech zabieraja prad na 15 minut moze?
A wg. mnie powinni zrobić żałobe. Zamachy są bardzo rzadko.
Up: To czemu mówisz, że ja wszystko zacząłem --.?!?!?!?!??!?!?!
Ta.. Tyle, ze juz bylo USA, byla Hiszpania, jest Wielka Brytania..
Rzad polski jako sojusznik USA i uczestnik wojny w Iraku powinien wzmocnic "zabezpieczenia" antyterrorystyczne.. Sami raczej wiecie dlaczego, bo to raczej kwestia czasu zanim terrorysci uderza w Polske..
spider-bialystok
07-07-2005, 13:51
X( X( X( X( X( X( My sie nie kłucimy X( X( PRZESTAŃ MI TAK GADAĆ!! ZAWSZE NA MNIE!! WSZYSTKO NA MNIE!!!!!!!!!!!!!!! MAM MNIEJ LAT I ZAWSZE WSZYSTKO NA MNIE!! MOŻE JESZCZE TE ZAMACHY TO MOJA SPRAWA?! X( X( X( X( X( X(
O boze, nie placz, mama kupi kredki...
Sami raczej wiecie dlaczego, bo to raczej kwestia czasu zanim terrorysci uderza w Polske..
Jaki bylby sens atakowania polski? Kazda podejrzana teczka pozostawiona samotnie szybko zmienilaby wlasciciela, bo jakis biedak ze stacji metra by zakosil... Poza tym to zbyt biedny kraj by terrorysci go zaatakowali, nikt z zachodu by powaznie sie nie przejal.
Shanhaevel
07-07-2005, 13:53
Jak ma gadać do gościa, który używa tylu emotek i wykrzykników, pisze z capslockiem? Poważnie? I don't think so. Zresztą teraz udowodniłeś swoją niedojrzałość, ale to już nie moja sprawa.
@topic
Szkoda, co mam więcej powiedzieć?
Ja to zawsze mam pecha. Za tydzien miałem jechac do Londynu, a tak to sie boje o wujka bo pracuje w centrum.
Up: To czemu mówisz, że ja wszystko zacząłem --.?!?!?!?!??!?!?!
To ja proponuje robic codziennie zamachy, nie bedzie trzeba robic zaloby!
Wiesz , codziennie umiera kilka osób w Polsce. Odrazu żałoba narodowa? Powinniśmy zająć się innymi problemami. Np. poprawa bezpieczeństwa lub pomoc krajom "trzeciego świata"
U nas nie ma metra - zacznijmy od tego.
Dwa, ze bomba w samochodzie odpada - zwina samochod i terrorystom co najwyzej uda sie dziuple wysadzic - a to juz nie zamach, tylko wojny gangow.
W metrze - teczke ukradnie bezdomny. Plecak w samolocie - pomyla sie pasy i teczka zamiast wybuchnac na lotnisku, wybuchnie w przechowalni.
Ale dosc zartow - a wszystko zaczelo sie od tego, ze USA chcialo rope. Ciekawe, kto bedzie nastepny...
To ja proponuje robic codziennie zamachy, nie bedzie trzeba robic zaloby!
Głupi jesteś.
Następna będzie Polska... żegnam cię Pałacu Kultury :(.
Mimo wszystko jednak tam organizacja jest duzo lepsza...
Pamietaj, ze ich sluzba medyczna jest porownywalna do polskiej. Wiec nie mozna liczyc wieksza pomoc z tej strony.
No widicie: problem zamachow w polsce sie rozwiazal:)
Następna będzie Polska... żegnam cię Pałacu Kultury :(.
Tez odpada. Powiedza, ze robimy dekomunizacje kraju i terrorysci nie beda zadowoleni. Skad zreszta ukradliby samolot?
@edit : down : on chcial niszczyc Palac Kultury, to czym by zniszczyli? Bomba?
@spider : text zapadl mi w pamiec, to napisalem ;)
Skad zreszta ukradliby samolot?
Ale po co im samolot do ataku? W Polsce nie ma takich wiezowcow by mozna bylo sie o nie rozbijac. IMO predzej zaatakuja naszych sasiadow z zachodu.
@up
Wieksza bomba wystarczy przy samej bramie by wierzowiec sie zapadl. Polska niestety nie mialaby sie czym obronic przed atakujacym samolotem.
@Gtyk
Ano, slyszalem w radiu, iz wojsko bylo od dawna trenowane by poradzic sobie w takiej sytuacji.
Kiedy byłem ostatnio w Pałacu Kultury to brat mi powiedział, że wystarczyłyby 3- bomby o sile etonacji 1400 żeby cały Pałac się rozwalił... nie musi to być tak jak WTC może to być podłożenie bomby w pionowym zawieszeniu budynku dla ni kumatych środek rusztowania i całego "rdzenia" trzymającego budynek...
spider-bialystok
07-07-2005, 14:21
Nekromanta, widac, ze czytales "Na Luzie" z cd-a ;].
Poza tym gdyby te kraje nie dolaczyly do wojny w iraku zamachow by raczej nie bylo, ale USA naopowiadalo bzdur o broni masowego razenia i jest taka sytuacja..
Dwa, ze bomba w samochodzie odpada - zwina samochod i terrorystom co najwyzej uda sie dziuple wysadzic - a to juz nie zamach, tylko wojny gangow.
W metrze - teczke ukradnie bezdomny. Plecak w samolocie - pomyla sie pasy i teczka zamiast wybuchnac na lotnisku, wybuchnie w przechowalni.
Ale dosc zartow - a wszystko zaczelo sie od tego, ze USA chcialo rope. Ciekawe, kto bedzie nastepny...
w Warszawie jest metro... a jedynym celem mogla by byc wlasnie Warszawa :-/ ale raczej watpie zeby poraz 3 zrobiono zamach w ten sam sposob... a jezeli nawet, to to pokaze jak slabi i bezbronni jestesmy mimo tylu ostrzezen i znakow ze my mozemy byc nastepni...
@zaglada
chodzi mi o organizacje... nie tyle o to na jakim poziomie jest pomoc medyczna itd, ale o to w jaki sposob wszystko zostanie przeprowadzone... znajac nasze realia mozliwe ze organizacji bedzie poprostu brak :-/ panika, miasto sparalizowane, ludzie utrudniajacy akcje ratunkowa, i brak jakiejkolwiek koordynacji dzialania... co przelozy sie na ilosc ofiar
Krzesław
07-07-2005, 14:25
Nadmienię, że jest metro w Warszawie ( a może to tramwaj podziemny?).
Poza tym kto powiedział, że zamach musi być w Metrze?! Zamach może być wszędzie.
A z żałobą dajcie sobie spokój, bo to nie jest nic śmiesznego, ani potrzebnego u nas ( chyba że zginęła by, odpukać, duża ilość Polaków). Miejmy nadzieję, że bezpieczeństwo do 2012 roku się poprawi, bo narazie Żabojady mają powód do szydzenia z Anglików hehe.
Pamietaj, ze ich sluzba medyczna jest porownywalna do polskiej.
Chodziło mu o służby bezpieczeństwa oraz o spółki społeczne które udzielą pomocy typu posprzątają itp...
Co do zamachów to terrorystom chyba nie chodzi o lizbe ofiar tylko o media. Im wiekszy zamach tym bardziej media o tym mowia i wecej osob sie boi.
Nekromanta, widac, ze czytales "Na Luzie" z cd-a ;].
Poza tym gdyby te kraje nie dolaczyly do wojny w iraku zamachow by raczej nie bylo, ale USA naopowiadalo bzdur o broni masowego razenia i jest taka sytuacja..
Zauwazcie ze zarowno w Hiszpani jak i Brytani wczesniej byly zamachy. Duzo wczesniej niz zaczela sie wojna w Iraku (IRA I ETA ze nie wspomne). To sa kraje podwyzszonego ryzyka poprostu: tak samo jak Turcja. A my zamiast obawiac sie zamachow organizacji powiazanych z Al-kaida powinnismy sie bac ataku kurpiow:D
edit:
@down: jasne. Znajdz mi JEDNEGO 11latka ktory wiecej rozumie od 18latka. Pewnych rzeczy nie zmienisz niestety. !6latek owszem. Ale 11? Skad ty to wytrzasnales?
Wiesz co, 11 latkowie mają czasem wiecej rozumu niz 18 latkowie... tyle Ci powiem ;) Nie oceniaj innych po wieku tylko po ich zachowaniu, charakterze itp...
kszychu13
07-07-2005, 14:44
Ta.. Tyle, ze juz bylo USA, byla Hiszpania, jest Wielka Brytania..
Rzad polski jako sojusznik USA i uczestnik wojny w Iraku powinien wzmocnic "zabezpieczenia" antyterrorystyczne..
jesli owe sa...
ja mysle ze jak maja atakowac polske to uderza w moje miasto czyli belchatow a dokladniej w najwieksza elektrownie w europie czyli okolice belchatowa potem warszawa itd
Ghost Nieudany
07-07-2005, 15:02
A tymczasem coś pierdykło na Węgrzech i we Włoszech...
Cóż, to kolejne uderzenie terrorystów po 11 września. Jeśli Węgry i Włochy to też sprawka kretynów od Londynu, to przyszykowali masówkę zdecydowanie.
Yoh Asakura
07-07-2005, 15:02
A gdy ktoś ginie w zamachu lub coś innego zawsze myśle w głębi duszy:
Lepiej oni niż ja.Tak uważam i tak uważać będe,najbardziej w życiu cenie sobie swoje życie...
Wiślaczek
07-07-2005, 15:12
ja mysle ze jak maja atakowac polske to uderza w moje miasto czyli belchatow a dokladniej w najwieksza elektrownie w europie czyli okolice belchatowa potem warszawa itd
Co im da wysadzenie/zniszczenie elektrowni???Rozumiem jezeli bylaby to elektrownia atomowa...
Ja sadze podobnie, jak niektorzy z moich poprzednikow,ze Polska nie musi sie obawiac zamachow.
Dlaczego:
-Jaki bylby sens atakowania Polski?
-Co terorysci mogliby zaatakowac??Jedno nitke metra w Warszawie?Palac Kultury?Jakas elektrownie??Widzow na meczu/koncercie?
-Atak w Polsce da im o wiele mniejszy rozglos niz atak na jakis bardziej cywilizowany kraj.
@Up
A Hiszpania to moze niewiadomo jak bogaty i rozwiniety kraj? Fakt, nie bedzie az takiego rozglosu jezeli zaatakuja sama Polske... ale jezeli zaatakuja kilka panstw jednoczesnie? To juz cos zupelnie innego... Wiec nie czujmy sie az tak bezpieczni...
a ja sie dowiedzalem teraz. i mam na to wy***ane >.< w koncu nie mnie to dotknelo, a pozatym jak takie to straszne to czemu nikt nie zaklada postow typu zaplamy swieczke dla dzieci z afryki bo co 3 sek takie umiera...
Tychanowicz
07-07-2005, 15:23
Dzisiejszy świat jest pod strachem terrorystów ( nieludzkich stworzeń )
Hiszpania byla, Anglia byla, USA bylo. W sumie wszystkie panstwa ktore uczestniczyly w wojnie w Iraku, oprocz Polski. Pozyjemy, zobaczymy. Napewno wladze wiekszych miast tez to zauwazyly i beda mieli przygotowany plan ewakuacyjny.
Wiślaczek
07-07-2005, 15:34
@Up
A Hiszpania to moze niewiadomo jak bogaty i rozwiniety kraj? Fakt, nie bedzie az takiego rozglosu jezeli zaatakuja sama Polske... ale jezeli zaatakuja kilka panstw jednoczesnie? To juz cos zupelnie innego... Wiec nie czujmy sie az tak bezpieczni...
1.Nie porównuj Polski do Hiszpanii.Hiszpania jest o wiele bogarszym i bardziej rozwinietym gospodarczo krajem niz Rzeczpospolita.A wogole byles w Hiszpanii ze mozesz te kraje porownywac?
2.Fakt,jezlei zaatakuje naraz kilka panstw to bedzie duzy rozglos...Ale chyba lepiej zrobic zamachy w np.Francji i Niemczech niz w Polsce i Niemczech??
3.Mysle ze z zamachami bedzie spokoj tak na pol roku.
Pozdrawiam
Hiszpania byla, Anglia byla, USA bylo. W sumie wszystkie panstwa ktore uczestniczyly w wojnie w Iraku, oprocz Polski. Pozyjemy, zobaczymy. Napewno wladze wiekszych miast tez to zauwazyly i beda mieli przygotowany plan ewakuacyjny.
Jeśli mowa tu o polskich miastach to szczerze w to wątpię..
Ale jak Polska miała by być zaatakowana?
Powiedzmy teczka a w środku bomba:
2 Min. na Warszawa Centralna i już tej teczki nie ma...
Dziwna torba w autobusie:
Polak, jeśli nie wie co to jest, to musi sprawdzić. Też zabiera.
A pozatym Polacy stali się strasznie czujni ( Kiedyś Jakaś babka mnie się pytała na dworcu, co mam pod bluzą, a ja tam kurtkę miałem ...)
Wracajac do tematu, to oczywisice ze szkoda ludzi, tragedia i te sprawy, ale trzeba sobie zdac sprawe, ze to nie pierwszy i nie ostatni taki atak terrorystyczny. Teraz dla wladz panstw szczegolnie narazonych na ataki terrorystyczne priorytetem powinno byc zapewnienie bezpieczenstwa w kraju. Niestety wladze panstw np. Polski tego nie robia, tzn mowia ze cos robia, ale szczerze bardzo w to watpie. Jesli stalo by sie cos podobnego w Polsce jestem przekonany ze zginelo by wiecej ludzi, zaczadzili by sie w metrze (wiem, ze nowe metro, systemy bezpieczenstwa, ale pozniej by wyszlo na jaw, ze ktos wziol w lape i uzyto powiedzmy tanszych materialow) lub wladze (policja, straz pozarna) za pozno by zaaragowaly.
@down
A ty po co to napisales? Moze nie po to zeby nabic posta?
Jezeli nie masz do powiedzenia nic od siebie, a tylko powtarzasz po innych to nie udzielaj sie, dobrze?
edit:
Popieram całkowicie...
"Dojdzie do Polski, wtedy będziemy się martwić..."
Pewnie niektórzy stąd piszą to tylko po to, aby nabić sobie posty.
Może i zostanę zaraz zmieszany z błotem, ale co mi tam...
I nie popieram żadnej żałoby, kto chcę niech właśnie zrezygnuje z czegoś. Ale co z tego, iż będzie żałoba. Oni pewnie nawet nie wiedzą gdzie Polska leży.
Ja mysle ze gdyby np. Paryż bądź Hiszpania albo inny kraj wygrały w tych wyborach do Igrzysk 2012 to wlasnie tam bylby zamach...
Akurat moja siostra miala jechac do Londynu :/
Zaplmy swieczke xD
Takich akcji nie organizuje sie w jeden wieczor, zapalmy lampke twojemu mozgowi ktory obumarl dawno temu i teraz pozwala tylko na czynnosci zyciowe.
Mnie osobiscie szlak trafia jak slysze o zamachach. Bojownicy o wolnosc, niech ich cholera. Nie dosc ze nic tak nie zyskaja, zabija mnostwo osob i jeszcze maja czelonsc twierdzic ze jakis bog to pochwala.
Mnie osobiscie szlak trafia jak slysze o zamachach. Bojownicy o wolnosc, niech ich cholera. Nie dosc ze nic tak nie zyskaja, zabija mnostwo osob i jeszcze maja czelonsc twierdzic ze jakis bog to pochwala.
A kto im zabroni:) Nie mowiac o Al-kaidzie, ale o takiej IRA - oni naprawde walcza o wlasna wolnosc. Cierpia przy tym niewinni - to prawda. Ale u nich dzieje sie to samo co w polsce 1945: dywersje, zamachy. My tez tak roibilismy z niemcami. A anglicy pewnie wtefy mowili: bojownicy o wolnosc, phi.
Taka prawde, ze wiekszosc z nas na forum nie wie naprawde dlaczego ETA i IRA organizuja zamachy. Ich filozofie ciezko pojac. Sa jechani przez swiat, ale to nie sa terroryscu - to jest swojego rodzaju ruch oporu.
Ale to taka dygresja ktora nijak ma sie do wczorajszego zamachu:)
J. Hunter
08-07-2005, 10:01
De'sH według mnie ma całkowitą racje, skoro to takie okutne, niewyobrażalne itp. To zakładajmy takie tematy, zapalmy świeczkę dla każdego kto zmarł z głodu w afryce, indii czy korei płn. albo dla każdego kto idzie na stracenie w chinach czy na kubie. Tyle że o nich sie nie mówi nie wiedzieć czemu.
Yoh Asakura
08-07-2005, 11:37
@J.Hunter
Całkowita racja.Ale media wolą mówić o tym,że np jakiś piosenkarz wydał nową płytę.A dzieci które głodują,chorują,umierają,są wykorzystywane do ciężkich prac fizycznych (!) ich nie obchodzą.W końcu to nie są ich dzieci,co im tam,przecież nikt się tym nie interesuje.Tak samo jak umiera jakiś sławny człowiek.Odrazu rozgłos na maksa,wszystkie media o tym trąbią itp.A w tym samym czasie,umiera jakieś biedne małe dziecko np. w Afryce.Nikt się tym nie przejmuje,przecież jakiś człowiek który nagrał płyte albo dwie jest ważniejszy...
Shein Silvershadow
08-07-2005, 16:38
Bo media są chyba po to, aby swoją zawartością interesować ludzi, a na pewno większym echem odbije się śmierć osoby znanej, niż osoby, która nie jest znana. To jest normalne, ja bym podziękował telewizji, jeżeli by musieli dokładnie omówić śmierć każdej osoby.
A kto im zabroni:) Nie mowiac o Al-kaidzie, ale o takiej IRA - oni naprawde walcza o wlasna wolnosc. Cierpia przy tym niewinni - to prawda. Ale u nich dzieje sie to samo co w polsce 1945: dywersje, zamachy. My tez tak roibilismy z niemcami. A anglicy pewnie wtefy mowili: bojownicy o wolnosc, phi.
Taka prawde, ze wiekszosc z nas na forum nie wie naprawde dlaczego ETA i IRA organizuja zamachy. Ich filozofie ciezko pojac. Sa jechani przez swiat, ale to nie sa terroryscu - to jest swojego rodzaju ruch oporu.
Ale to taka dygresja ktora nijak ma sie do wczorajszego zamachu:)
Z ta drobna roznica ze partyzantka podczas II wojny swiatowej atakowala cele militarne, transporty zapotrzeniowe dla armi niemieckiej i tym podobne, a nie podkladala bomb na cywilow.
vBulletin® v3.7.0, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.