PDA

Pokaż pełną wersje : Cluby czy Swordy dla Sorca?

Frycu
10-07-2005, 12:29
Mam male pytanko co jest lepsze biorac pod uwage start jak i wyzszy poziom sorca czyli czym lepeij bic Swordem czy Clubem?

Vanhelsen
10-07-2005, 13:40
Szczerze, nie ma różnicy, wedle upodobań. Jest taki przesąd, że magom szybciej rośnie club ale to tylko przesąd :P
Ja polecam swordy, ponieważ można zaopatrzyć się w FS'a/bright sworda (nice atak i dobry def).

Murzyn barbarzynca
10-07-2005, 13:46
Ja tez radze swordy ;) poniewaz dla sorca jawazniejsze zeby byl lekki sorcki i druidzi maja naj mniej capa a gdzies przeciez musza trzymac runki nie? :> no a jako ze robisz runki to powinienes miec duzo kasy :)
P.S. gram w tibie juz kilka lat to w miare wiem ale zawsze lepiej popatrzec na to co mowia inni ;)

Poskramiacz noobow
10-07-2005, 13:46
Osobiscie polecam sword bo lekkie, chociaz moze jednak cluby ale to by trzeba odrazu skull stuffa bo z dragon hammerem to tak jakby nic wiecej nie uniesiesz. Reansumujac ( jakie madre slowo) nie wiem

Hieyan
10-07-2005, 13:58
Mam male pytanko co jest lepsze biorac pod uwage start jak i wyzszy poziom sorca czyli czym lepeij bic Swordem czy Clubem?
Polecam cluby, bo sobie kupisz skull staffa i będzie gites a potem war hammer i szybko się będzie zabijało potworki... (chodzi o szybki exp, nie o hunty)

Murzyn barbarzynca
10-07-2005, 13:59
Taa ale zauwarz co do tego ze sorc wali hmmkami i dla niego wazny def a skull staff ma tylko 12 o ile dobrze pamietam ;P wiec chyba jednak lepiej swordy... no ale ja nikogo nie zmuszam x) chyba ze masz zamiar isc na cos slabego i go lac ta bronia to club tez moze byc ale osobiscie polecam bron lekka i z dobrym defem...

Vil
10-07-2005, 14:39
ss + wh >> bs + gs

kthxbye

def sorcowi na za duzo sie nie przyda

Vekegi
10-07-2005, 15:24
Taki Club - SkullStaff ma malo oz ale obrona mierna Swordy - wiecej waża ale maja dużo obrony co wybrać - SWORD!!!

Iron Wosaj
10-07-2005, 15:44
Tutaj najlepiej do 45 lvl clubami (skull staff) a jak sie wykona bs quest (o którym tu nei mozna gadac) chodzic z bsem czyli przezucic sie na swordy ;)

Kuryca
10-07-2005, 16:25
Swordy więcej walą ale są droższe. Ja wolę cluby, bo to tylko przypuszczenie, ale wg. mnie szybciej skille lecą clubem. Raczej cluby mają mniejszy def i to przeszkadza, ale są taniutkie ;)

Descartes
10-07-2005, 16:42
Dla postaci magicznych TYLKO I WYŁĄCZNIE CLUBY.
Swordy są drogie i cięższe, a duży ATK i DEF wcale tego nie rekompensują (jeżeli chodzi o sorcerera lub druida) ponieważ postaci magiczne częściej używają run, niż broni. Cluby są lekkie i tanie - jeszcze raz mówię, że broń u postaci magicznych jest sprawą drugorzędną.

Diamentowe Ostrze
13-07-2005, 00:53
obojetnie....

MrSosoo
13-07-2005, 09:06
Nie chce sie wcinac w slowo lecz.... ja preferuje axe chociaz jestem druidem. Jesli jednak mialbym wybierac miedzy swordem a clubem to polecam sword. Zadna profesja magiczna nie powinna cierpiec na brak funduszy, a porownajcie staty broni. Bright Sword = 36/30 -- Skull Staff = 36/12 !!! Widac roznice ?Aha zapomnial bym. To zdanie kieruje to Kuraja. Wlasnie ze 18 puktow defa rekompensuje i to bardzo to okolo 10 oz. roznicy w wadze. Ale, to juz tylko i wylancznie twoj powtarzam TWOJ wybor i nikt cie nie ukarze za wybor clubow czy swordow :p

Kumagoro
13-07-2005, 18:52
Dla postaci magicznych TYLKO I WYŁĄCZNIE CLUBY.
Swordy są drogie i cięższe, a duży ATK i DEF wcale tego nie rekompensują (jeżeli chodzi o sorcerera lub druida) ponieważ postaci magiczne częściej używają run, niż broni. Cluby są lekkie i tanie - jeszcze raz mówię, że broń u postaci magicznych jest sprawą drugorzędną.
Zawsze istnieje ryzyko że potworek nas dogoni, i co wtedy?

Elmer
14-07-2005, 12:40
A ja wam powiem, że Cluby. Na malutkim levelu można się zaopatrzyć w Warhammera z którym exp dużo szybciej idzie. praktycznie melee odłożysz na 27/28 levelu kiedy zaczenisz expic z monkami/dsami na dragach/necro/mintwalin

Stary Tibiarz
15-07-2005, 02:28
Cluby! :] Oprócz tego że śą lekkie i tanie to na 22mlvlu mozna rzucić Enchant Staff :]. "Ulepsza Staff zwiększając jej statystyki do 39 ataku, 45 obrony. Trwa około 60 sekund."

Marixon
15-07-2005, 07:02
osobiscie polecam bron lekka i z dobrym defem...

Szczerze mówiąc ja dokładnie tak samo :) ... A poza tym Cachero z bright swordem na ~200 levelu chodził, więc przykład macie z góry... Jakby się kto pytał skąd to wiem, to odrazu mówię, że z photobucket (pewnie wie o tym dużo więcej ludzi)...

Kamciak
15-07-2005, 07:43
Wybierz cluby obrona broni się nie liczy jak się ma tarczę z defem większym niz def broni jak się ma dragon shield i bright sword to def się tylko liczy z dragon shielda a def z bright sworda moż powiedzieć że znika :) więc wybierz cluby są lżejsze.

Marixon
16-07-2005, 20:35
Wybierz cluby obrona broni się nie liczy jak się ma tarczę z defem większym niz def broni jak się ma dragon shield i bright sword to def się tylko liczy z dragon shielda a def z bright sworda moż powiedzieć że znika :) więc wybierz cluby są lżejsze.

Kto ci tak powiedział?? Ja przy mojej odpowiedzi oprócz cytatu murzyna~ brałem pod uwagę broń Cachera - bright sworda :p . Być może i masz rację, ale pierwsze słyszę...

Piwko Wielkie
17-07-2005, 09:06
Ja grałem sorcem onegdaj, miałem cluby. Dobrze sie grało.
Swordy - ten GS to żeczywiście lekki jest (WH dużo lżejszy)
Axe - dużo ataku jest.

Zacząłem robić druida - wybrałem axe.

Lass
17-07-2005, 09:35
Cluby...

Jak ktoś wyżej powiedział pomiędzy SS i BS jest różnica 18 def i 10 oz.

10 oz. - 8 runek

18 def na skillu < 20 dużej różnicy nie zrobi... i cluby są TAŃSZE...

MicMic
17-07-2005, 10:05
Cluby - gram juz od ponad roku i preferuje cluby gdyz są tanie, dobre i latwiej zdobyc.

Hellraiser
24-07-2005, 22:49
Ludzie wy nie myślicie..? --/-- Po 1.Ktos napisal ze druid ma mniej capy od sorca HAHA ! Niechce mi sie tego szukac :P Po 2 chyba Sorc szybciej bedzie mial ss niz bs ;] Pojdzie na Necro ekipą przed tym bedzie mial c macke z edron to wersja dla pacca a jesli na faccu robi to samo z clubami tylko za kupuje ;] i Po 3 Najwazniejsza jest cappa najelepiej miec przy sobie duzo runek czyli miec ss ma chyba 17 cap niz letki fs 23 bodajze wiec zawsze na paru rzeczach jest na + z Clubami ;] Po 4 po co ten k**wa def jak i tak chyba uciekasz czasami jak walisz np. gsa na pohu czy zerka ;]. bo jeszzce nie widzialem zeby jakis sorc stal i walil gsa czy zerka zarazem tracil vite czy exure sio czy uhy ;]

Malpa@
28-07-2005, 23:38
A ja mam Knicht Axe i Knicht Armor i mi nie przeskadza cap na 23 lev....

bo jeszzce nie widzialem zeby jakis sorc stal i walil gsa czy zerka

Bo niikt nie próbował a jak już to na non pvp żeby sie zrokować albo jak mu zablokowano troge :P

Foq Soul
30-07-2005, 12:07
ja proponuje cluby sa tanie i lekkie :baby:

Yoshu Thor
30-07-2005, 20:18
Swordy sa o wiele droższe. lepiej ta kase wykorzystac na kupienie kilku bp blankow albo bp sd

Saint
30-07-2005, 23:02
Najlepiej isc w clube bo sorcem trudno expic z powodu malych skilli B) bo hyba jest roznica: Serpent sword(26/15) za 500gp a War hammer(45/10) za 1k B) jaka roznica ataku :] a SS jest lzejszy od Bright'a (tylko ze defa malo :( )

Lord Of Knight's
30-07-2005, 23:20
Ludzie jasne że Cluby! z 2 powodów:
1: Są lekkie
2: Mniej kosztują..

Masz założmy 20 lev i pacc..Kupujesz W-hammera co ma 85 oz. 2 ręczna.Idzesz na Darashie na rooty w między czasie robisz sobie runki i wyciągasz lootbagi

Walisz ze sworda. Masz 20 level I co kupujesz Bs-a który kosztuje 5x więcej niz W-hammer i ma mniej ataku tylko ze jedno ręczna..I te rooty nie będą tak padały łatwiutko..Co zrobisz?Kupisz Gs-a? Który jest bardzo drogi a jego cap wynosi niesamowitą liczbe 180 oz.

Masz wyzszy level...Walisz z Clubów kupujesz Ss(Skull Staff) który ma wage 17 oz.+zalozmy Demon shield waga 26 oz. Wychodzi 43 capa za te 2 itemki . Bs waży 29 oz. + 26 oz. wychodzi 65 cap..Więc różnica jest 22 capa..A 22 capa dla sorca się liczy

hide
03-08-2005, 13:03
Te 22 oz. capa się bardzlo liczy >.> możesz je wykorzystać na wzięcie plecaka z 3 runami w srodku...

Ludwik XVI
03-08-2005, 13:08
Powinieneś walczyć mieczem ponieważ sorcerer durzo zarabia produkując runy. Miecze to najdroszsze bronie ale zato mają durzo ataku i obrony w przeciwienistwie do maszug, które mają średni atak obuchowy i mało obrony za to są najtańsze.

Asenion
04-08-2005, 15:43
@up
Nie opłaca się walić swordami,bo za tego bs'a można kupić pare bp sd/gfb albo hmm :P
@topic
Ja zawsze jak wybieram druta albo sorca to wale clubami,bo i tak później broń możesz wyrzucić (exp tylko z runami)

Tęczowy Wojownik
06-08-2005, 23:16
Reasumując, dla sorca/druida nieważny jest tylko mlev bo przecież na głupiego orca warriora czy minosa niebędzie hyba tracił hmm .A co do pytania o broń to polecam Bright sworda(36/30) a nie jak proponiją inni Skull Staff'a (36/12 <tylko).Chociaż nie zapominajmy o tym że gdzieś istnieje Silver Mace,Gold Mace i Thunder Hammer a głupio by było gdybyśy mieli takiego rara a walczyli np swordem ale to już twoja decyzja.

Slaphider
06-08-2005, 23:19
Swordy bez wątpienia

Okrutny
07-08-2005, 01:32
www.tibia.pl - dział items czy jak to sie zwie :P
Znajdź broń z największym def i będziesz wiedział :)

Vil
07-08-2005, 23:25
Reasumując, dla sorca/druida nieważny jest tylko mlev bo przecież na głupiego orca warriora czy minosa niebędzie hyba tracił hmm .A co do pytania o broń to polecam Bright sworda(36/30) a nie jak proponiją inni Skull Staff'a (36/12 <tylko).Chociaż nie zapominajmy o tym że gdzieś istnieje Silver Mace,Gold Mace i Thunder Hammer a głupio by było gdybyśy mieli takiego rara a walczyli np swordem ale to już twoja decyzja.

Gdzies sa, ale nikt nie wie gdzie. Poza tym sa rowniez SoV i SCA, tyle ze sorc ma powazniejsze wydatki niz bron z ktorej przy skillach ~~21 wcale nie bedzie korzystal

Mentos
08-08-2005, 21:06
Axe'y lyb cluby... grałe swordami... są drogie i wcale nie najlepsze :/

Bobek5
08-08-2005, 21:33
Ja gram sorcami dłuższy czas i dla mnie najlepszy jest club... co ważne jest lekki, a sorc ma upośledzony cap... Można więcej żarcia wziąć na hunt :)
poza tym axe, ze względu na obronę a sword odpada bo za ciężkie i za drogie jak na sorca (początkującego oczywiście ;P )

coconut
06-09-2005, 19:50
polecam sword bo to mma durzy DEF a to dla maga w uzbrojeniu najwarzniejsz jest...

Herante
06-09-2005, 20:40
..........

kubaub
06-09-2005, 23:08
ja gram sorcem, i zaczynalem od skull staffa, ale teraz mam bright sworda który ciężki nie jest, a defa ma 18 wiecej niz skull staff. A na roty mam warhammera;]

Vercenti
06-09-2005, 23:13
Według mne najlepsze dla sorca są Cluby ponieważ nie są zbyt drobie a maja dobry atak i obrone np. Dragon Hammer można też trenować swordy jak kto woli ale swordsy są o WwwwWwwiele droższe

Budaw
07-09-2005, 10:04
Moim zdaniem postac magiczna powinna zaopatrzyc sie w SSa:
Po 1. Lekki (17.0 oz.)
Po 2. Tani (http://forum.tibia.pl/showthread.php?t=28837)
Po 3. Duży Atk (Atk: 36)
Moim zdaniem postac magiczna nie powinna zaopatrzyc sie w SSa:
Po 1. Mało Defa (Def: 12)

Moim zdaniem postac magiczna powinna zaopatrzyc sie w War Hammera:
Po 1. Duży Atk (Atk: 45)
Po 2. Tani (http://forum.tibia.pl/showthread.php?t=28837)
Moim zdaniem postac magiczna nie powinna zaopatrzyc sie w War Hammera:
Po 1. Ciężki (85.0 oz.)

Moim zdaniem postac magiczna powinna zaopatrzyc sie w Bright Sworda:
Po 1. Atk taki ja SS (Atk: 36)
Po 2. Duży Def (Def: 30)
Po 3. Cięższy tylko o 12.0 oz. od SSa
Moim zdaniem postac magiczna nie powinna zaopatrzyc sie w Bright Sworda:
Po 1. DROGI! (http://forum.tibia.pl/showthread.php?t=28837)

Moim zdaniem postac magiczna powinna zaopatrzyc sie w GSa:
Po 1. Duży Atk (Atk: 46)
Moim zdaniem postac magiczna nie powinna zaopatrzyc sie w GSa:
Po 1. Średni Defa (Def: 22)
Po 2. Drogi (http://forum.tibia.pl/showthread.php?t=28837)
Po 3. Trudno dostępny (na nowych światach)
Po 4. Niewyobrażalnie CIEEEŻKI!! (180.0 oz.)

Statystyka (Pozytyw:Negatyw)
SS 3:1
WH 2:1
BS 3:1
GS 1:4

Statystyka (Cluby:Swordy - Pozytywy)

5:4

Statystyka (Cluby:Swordy - Negatywy)

2:5

WIEC TERAZ WIDZICIE!!! Nie ma co sie sprzeczac i powtarzac ciagle tego samego "(...)a ja wole cluba bo lżejszy(...)" "(...)lepszy sword bo BS ma wiecej obrony(...)" B)
DZIECI :baby:

P.S. Ja wybrałem Cluby:P
http://forum.tibia.pl/showthread.php?t=28837 - Strona z Cennikiem (Price List). Dawno nie aktualizowana:P

Lady Vanity
08-09-2005, 21:05
Ja tam wale na 14 lvl Fire Swordem i oczywiście jestem sorcem.
Macie ludzie racje, miecze są bardzo drogie, ale ich kupno jest opłacalne.
Tak czy siak, polecam je każdemu :]

Wladek - Celesta
11-09-2005, 21:00
Sorcer raczej Club (skull staff) B)
abo jesci chcerz to war hammer ( jeśli masz capa) :)

Bokoszek z Mythery
18-09-2005, 11:26
Ja jak wiekszoś ludzi tutaj polecam swordy. Ale to zawsze zależy od grającego. Na rooku cieżko jest znaleźć jakiegoś naprawde dobrego cluba. Latwiej jest ze swordem sa bardzo łatwe Qesty na rapier i short sworda. Dlatego też je polecam. :p

Pozdro B)

zaitsev
18-09-2005, 11:45
a ja polecam cluby.. sa tansze i slabsze ale z drugiej strony to po jaka cholere sorcowi dobra bron? ;/
lepiej od razu robic hmmy i isc na dragi bez eq.. najtaniej i najlepiej wg. mnie..

Myst Rydan
18-09-2005, 11:55
Ja gram druidem i również wybrałem sword. Fire Sword lekki bright sword troche cięzszy ale za to jaki def. A co do chodzenia od razu z hmm na dragi to jakos nie jestem za tym bo taki sorc z niskim mlvl bedzie musial bardzo duzo stracic runek. Lepiej chyba poexpic na czyms latwiejszym przy okazji zdobyc mlvl i pozniej huncic :P

Tretogorczyk
18-09-2005, 12:16
No przeciez dowolnie, jak kto chce i co aktualnie ma. Teoretycznie na starszych swiatach to jest zupelnie wolny wybor... A czemu axe'ami nie walic ? Tez rodzaj broni, tez calkiem uzyteczne... Ogolnie rzecz biorac ostatecznie sorc i tak biega z demon shield i bsem bo najlzejsze...

Monster
19-09-2005, 16:07
Jak zaczynałem grać moim sorcem miałem ten sam klopot... Ale wybrałem swordy - przeważyło to że swordy fajniej wyglądają :p No ale istnieją przecież jeszcze axe :) To też jakiś wybór...

Thorus Tibi
19-09-2005, 18:17
Dla mnie lepszy sword :miecz: Już tłumacz dlaczego: oczywiście , że cluby są taniutkie , ale sorc dużo zarabia. Więc lepiej uzywac swordów.

To nie ma różnicy bo sorc\druid walą hitują szczególnie z runek :mag:

Człowiek jesteś spoko , że grasz na celescie :flaga_pl: . Wszyscy moji kumple grają na celescie :wiking: :wiking: :wiking:

Vil
19-09-2005, 18:33
@up: przeczysz sam sobie.

Galrathiel
23-09-2005, 00:40
Moim osobistym zdaniem duzo lepiej wypadaja cluby. Po pierwsze sa tanie a od kiedy ceny runy wzrosly znaczaco kazdy grosz przyda ci sie na kupno run. Po drugie Skull Staff jest bardzo lekki , w sam raz pasuje do Magazarowno wygladem jak i statystykami.Po trzecie niskie lvle zawsze moga sie zaopatrzyc w warhammera czyli maszynke do rozbijania rotow szybki exp za mala kaske.

Asthan
23-09-2005, 08:49
Cluby Skull Staff łatwo dostępny w miare tani a lekki i atak ma wystarczajacy
dokupujesz war hammer w komplecie i wychodzi ci taniej nisz a jednego BSa Poco Sorcowi obrona armor nosi sie tylko na exp na slabych potworach naprzyklad roty dwarfy podcas robienia runek na takiego smoka niepujdzesz walic hyba z male albo z blokierem albo dsem

Dark Lord Piotrex
23-09-2005, 23:22
CLUB CLUB CLUB dla sorca i druta to najlepszy wybor. kupujesz se skull staf i naginasz :D.Co do swordow ***** drogie i trudno sie zdowbywa lepsze( skad mam sdobyc mamgic longsword? X( ).ja se gralem knightem ale postanowilem byc sorcem. najlepszy do pk ;) , oczywiscie wybralem club> obecnie zbieram kase na skull staff a o to moje wyniki ps ocencie czy dobre :) .
Profesja: sorc :mag:
Mlv:10
skille 16/17
potworki na ktorych expie:hunter, dwarf soldier, :elf: :Ork: roty oczywiscie elfy trolle , gobliny, dwarfy, minosy i co sie napatoczy :)
skilluje na: moim koledze :D
lv 10 :baby:

Master Grzechotnic
25-09-2005, 17:49
Dla sorca radzilbym cluby poniewaz na przyklad skull staff wazy 17 oz a u sorca wazne lekkie zeczy zreszta i tak zadecydujesz ty, ja mam tylko swoje zdanie ze po co sorcowi defensnsywa np w bs i tak bije z dysta z runek B)

Swiat:celesta :cup:

Profesja:paladyn ;)

Poziom:17

Skills:60/38 non pvp world 8o

Nick:Master Grzechotnic

Chilo
25-09-2005, 19:40
Według mnie najlepsza broń dla postaci magicznych jest club. Najlepiej na początku pozbierać troszkę pieniędzy i kupić skull staff. Jest to naprawdę według mnie najlepsza broń dla sorca. Wprost idealna. Jest lekka i dobra. Najważniejsze żebyś nazbierał na niego pieniądze. Napewno będzie się dobrze sprawował.
B)
Pozdrawiam

Paweł Chilo

Grey field
25-09-2005, 23:24
IMHO wszystko zależy od świata czy jest nowy lub starszy ja niestety popełniłem ten błąd ,że wybrałem swordy druidem i teraz żałuje gorzko iż nie wybrałem clubow gram na nowiutkim świecie i taki serpent sword z 26 ataku jest co tu dużo mówić do żopy. Zazdroszcze sorkom ich skull stafow ktore kupuja za jakies 16k a ja musze wyłożyc 40k na głupiego fsa. Wg mnie jedną z głownych wad swordów prócz ich ceny jest przepaść między serpentem a fsem różnica ceny jest znaczna nie ma nic pośrodku jak w clubach d-hammer a w axe chodzby dwarven axe na starszym świecie jak najbardziej swordy są dobrym wyborem ale na nowym całkowicie odradzam nie warto!!

Edek Rozprowacz
25-09-2005, 23:44
zdecydowanie jestem za clubami ( swoim sorkiem uzywam sworda ) ale uwazam ze to byl blad. Swordy sa znacznie drozsze a poza tym sorcerer potrzebuje broni tylko na poczatku puzniej staje sie ona prawie bezuzyteczna na im silniejsze potwory sie chodzi tym mnie taki sorc zwojuje obojetnie jakim rodzajem broni
Ps. w przypadku deda latwiej pogodzic sie ze strata np skull stafu niz bright sworda który jest o wiele drozszy a i róznica w defie nie robi róznicy przy tych hitach :] a cap to zawsze pare runek wiecej na huncie B)

stysiek
28-09-2005, 17:06
typowy fs ma 23 oz a taki war hammer ile ??? maja podobne staty i cluby sa ciezsze a fs swieci!!!!! i to jest gites jak uzbierasz bs to joz wogole gietessss (takie moje zdanie)

ogorek
28-09-2005, 17:25
ludzie narzekaja ze cluby sa drogie... moze dla sorca to problem ale jak sie jest druidem to w 3-4 dni mozna nazbierac na bright sworda. a jak sie ma PACCana to 1-2 dni. jednak nawet jak grasz sorcem to robisz kilka bp of hmm kupujesz fire sword po czym robisz kolejne bp of hmm i kupujesz bright sword.
ktos tam wyzej pisal ze obrona nie ma znaczenia dla maga na wyzszych lvlach. no nie wiem bo nawet jak masz ten 100 lvl to i tak i tak od czasu do czasu oberwiesz i zawsze troche wieksza ilosc def moze sie przydac. jesli jednak koniecznie chcesz uzywac clubow to tylko i wylacznie Skull Staff.
chyba najlepiej bedzie jesli zajrzysz TU (http://tibia.pl/items.php?sort=atk&typ=club) a nastepnie TU (http://tibia.pl/items.php?sort=atk&typ=sword) i sam zadecydujesz co dla ciebie lepsze.

qba14
30-09-2005, 08:53
Moim zdaniem lepsze swordy. Ja swoją postacią gdy grałem na rooku uzbierałem kase potem na maine jeszcze wspomógł mnie kolega :D i kupiłem sobie FS na 10 lvl. Swordy są ciężkie ale maja dużo ataku :p DLatego swordy są cool :cup:

PinGOnE
30-09-2005, 13:41
Po kiego grzyba wciaz odswierzacie ten temat ?! kazdy gra czym lubi i nigdy nie bedzie najlepszej broni dla sorca kur... jego w dup.. pierdo... mac ! jedni wola duzo defa inni wola zeby bylo lekkie ja pierd...

Neverblood
01-10-2005, 17:46
Ja tez radze swordy ;) poniewaz dla sorca jawazniejsze zeby byl lekki sorcki i druidzi maja naj mniej capa a gdzies przeciez musza trzymac runki nie? :> no a jako ze robisz runki to powinienes miec duzo kasy :)
P.S. gram w tibie juz kilka lat to w miare wiem ale zawsze lepiej popatrzec na to co mowia inni ;)

zaprzeczas sam sobie.Jezeli maja byc lekkie to cluby bo skull staff jest bardzo lekki :) ja osobiscie polecam ci cluby bo nawet na poczatku mozna szybko kupic bo sa tanie

Marian Mistrz
01-10-2005, 21:09
Ja bym wybrał cluba poniewaz na początku chodzenie z dh jest miłe a na lepszych skilach fajnie sie expi na rotach i dwarfach> :o

Derkases
07-10-2005, 09:52
Większość druidów i sorców walczy clubem...jeśli masz dość sporo kasaki zainwestuj w swordy ponieważ mają najwięcej obrony ze wszystkich broni lecz jak już mówilem są drooogie.... :)

Ravax
07-10-2005, 21:30
Cluby sa spoko sam jestem sorcerer i walcze clubami :p .
Cluby sa spoko bo sa tansze od sworduw i taki np.Skull staff jest tanszy i lekszy od broght sworda a maja tyle samo ataku.
Ja radze cluby . :D

Kertoipp
07-10-2005, 23:54
Lepiej swordy .. maja wieksza obrone

Orzelek
08-10-2005, 02:45
mi do gustu przypadly axe

trenisz hatchetem na rooku :baby:
wychodzisz kupujesz barbariana ( tani i dobry ) :]
a potem k axe :cup:

@down

ja mam 24 ale nabije a co ?

Dest
08-10-2005, 03:43
Jestem ciekaw czy ktokolwiek nabil tutaj 30+ lvl sorcem/druidem... Bo jak czytam te wasze profesjonalne teksty to zal dupe sciska.

Silverix
08-10-2005, 09:41
moim zdaniem sword jest lepszy jest więcej swordów niż clubow masz większy wybór są tańsze -SILVERIX z SILVERY

Black Warior
08-10-2005, 10:41
CLUB jest najleprzy dla sorca miałem sorca ktury bił swordami ale daremne hity zadawal z fs teraz mam sorca z clubem kupiłem se skull staff i nie nażekam ( sword pasuje tylko do knighta) ale to zależy od gustu ;)

Vil
08-10-2005, 11:00
Silverix jesli u ciebie na serwie swordy sa tansze od clubow to tylko powinszowac ...

_chosen_one
10-11-2005, 14:33
jak dla mnie swordy sa lepsze bo maja najwiekszą obrone, a magowi to poczebne, bo on z sd(hmm) strzela

Vil
10-11-2005, 15:20
Solidna obrona to by sie Realowi Madryt przydala. Dla sorca nie robi roznicy..

Qbol
10-11-2005, 16:18
Tak przy okazji (nie chce zakładać nowego tematu). Mam sorca na 20 lvl skile 19/22. Wale axami (długa historia ale powiem tylko, ze miał być knajt). Czy opłaca mi się teraz zmieniać na cluby (chciałbym kupić skull staff bo jest lekki)?
Prosze o szybką odpowiedź.

Vil
10-11-2005, 17:37
nie oplaca ci sie.

Rambo Bambo
10-11-2005, 18:00
Sądzę, że dla sorca lepsze są swordy. Jeśli chodzi o wagę... Jest TYLKO JEDEN lekki club- skull staff. Reszta clubów od cerial mace (czy jakoś tak, wiecie o co chodzi) ma ponad 50 oz. A patrząc na wagę swordów (od Spike Sworda w dół czyli coraz lepsze) mają poniżej 50 oz. (nielicząc pharaoh sworda i Giant Sworda). Najgłupsze jest to , że Thunder Hammer (1-ręczny) jest cieższy od Magic Longsworda (2-ręczny) -.-

*Cygan
11-11-2005, 08:34
tylko cluby

mówicie tu o swordach, że są lepsze -.- po co swordy zakładać, jak może mają zdeczka więcej defa i ataku jak i tak skille będziesz miał niskie... a takie staffy są tanie i w miare dobre dla sorca, żeby coś nosił, a na wyższych lvl z czarów będzie zabijał...
to jest moje zdanie, ale jestem troche newbie B)

paw3
11-11-2005, 08:41
A to przedewszystkim ze względu na war hammera który przeciętnie kosztuje kolo 3k ( bardzo tanio jak na broń tej klasy ), a pozwala na szybkie expienie na rotach, larvach. Na niskim levelu jest to najlepsza metoda expienia. Reszta broni z swordów i clubów jest bardzo porównywalna, a większa ilość defa u swordów ma naprawdę minimalne znaczenia.

Frezer
11-11-2005, 13:57
Powinny bic axe bo maiom duza atk po co komu def kiedy np.sorek nawala z sd a knajta sie szybko ubije utamo vita i sd wall B) ale jak hcecie muj kolega gral druidem walił z axa mial fire axe ale haka mial

POPROSTU AXE :axeman::axeman:

:axeman:

Vil
11-11-2005, 19:43
@up :

rotfl.

webhaos
13-11-2005, 20:05
Uwazacie np. że na co sorkowi def ale zanim wejdzie tam gdzie cos najpierw musi zabic i jest w walce w rencz. Pozatym potem na 100lvl bendzie mial magic sword.

Vil
13-11-2005, 21:08
bedzie mial sova na sprzedaz..

Van slavo
15-11-2005, 09:43
Co kto lubi! Dla czarownika to czy walczy mieczami czy brońmi obuchowymi nie ma i tak większego znaczenia... Osobiście biję mieczykami bo ładnie wyglądają :] a ich różnica między pałkami (:P) nie jest zbyt wielka. No bo ustalmy fakty:
- Skull staff jest bardzo lekki, stosunkowo tani, ale ma mało obrony,
- Bright sword jest nawet lekki, stosunkowo drogi, ale ma dużo obrony.
Dalej już tylko wygląd (to już kwestia gustu, no a o gustach się nie dyskutuje :P)

Słowem- róbta co chceta! :]

Sir Aragorn
15-11-2005, 10:40
Tez bym polecal Swordy, ja zawsze je wybieram chociaz ostatnio spobowalem Clubami i tez sie spoko walczy ale maja rzeczywiscie za malo def ja bym wybral swordy;]

Vil
15-11-2005, 13:52
Jezuuu...

Nikt na forum nie moze z czystym sercem powiedziec ze wie jak dziala def broni, malo kto jest pewien czy wogole ma znaczenie, wszyscy siedza i powtarzaja jak papugi ze lepszy bs bo ma wiecej defa ..

rekin lord vader
20-11-2005, 15:49
:p :p :p :p :p axe :p :p :p :p :p

dixi wojownik
21-11-2005, 00:26
Ludzie jest różnica !! czy na tym forum jest aż tak mało osób znającyh sie na tibi popatrzcie sobie na atak wh a bright sword ja tam jak wyszedlem z rokka odrazu wh kupilem i na exp sorkiem a nie jakies głupie swordy swordy są dla knighta!!

Teravista
22-11-2005, 13:47
Ja moim sorckiem walcze axe....możecie mnie wyśmiać ale ja wole szybciej zabic potowrka niz walić w niego w nieskonczonośc...a przecież axe mają wiekszy atak....

Gamnarek
22-11-2005, 16:03
Nie wiecie że sie liczy najlepszy Def A więc jeśli masz Np. Dragon Shielda i Bright Sworda to Def z bright sworda sie nie liczy tylko Z dragon shielda X(
Ale widać że mało osób sie zna :p

Vil
22-11-2005, 17:09
a przecież axe mają wiekszy atak....

litooosci....

Wez 2 sorcow z identycznymi skillami, jednemu fa drugiemu np bs w lape, walnij po 200-300 hitow kazdym w cos miekkiego, sprawdz ile ci dal ten "wiekszy atak". Jesli roznice w hitach beda wieksze niz 3-5 pkt, osobiscie przyznam, ze axami sie szybciej expi.

Regaster
26-11-2005, 23:16
To chyba oczywiste... Cluby i axe są tanie a miecze są droższe i lebsze ^^ dla każdej profesji można wybrać cluby lub axe ale to sie potem odbija, mocniejsze hity obrywasz sam polecam Swordy choć zdania są podzielone 8o

mastercomputer
28-11-2005, 16:04
Skull staff waży tylko 17 oz, więc lepiej z cluba walić. Nie polecam Dragon Hammer, strasznie ciężki.

K3ine
12-02-2006, 11:43
ja gram najtem ale jak patrze na qmpli sorców to z poczatku axe albo sworda uzywali a teraz latają tylko z shieldem a w drugiej rece mają albo stoneskina albo łuk bo walą z burstów. więc sami oceńcie =)

borowik_
18-02-2006, 22:08
Przepraszam ze sie wtrace-jak twoj kupel moze chodzic z tarcza i lukiem naraz...??

Teraz to najlepiej chodzic z rozdzkami (sorki wandy, druty rody) bo to teraz najbardziej przydaje sie postacia magicznym.

Kaiser_of_Arcania
19-02-2006, 18:01
No i powiedzcie mi po co dawać sorcom broń skoro oni i tak powinni walić z wandów bo im przy okazji mlvl idzie:p Ale skoro mam wybierać to powiem że club. Dla magów def broni się wogóle nie liczy, a cluby są tańsze, łatwiej dostępne i mają więcej ataku (w porównaniu ze swordem o tej samej cenie). Coś jeszcze?

Ojczul1
19-02-2006, 18:53
Zauważ że ten temat był pisany przed tymi ***anymi update z soul rozpadajacymi sie spear przechodzniem przez parcele.Czyli zanim cipy z***aly tibie do konca.

Vil
19-02-2006, 19:16
A sorcow tamten update tak zabolal, ze teraz masowo rzucili sie do expienia i robia 100 levele w 40 dni, a na nowych serwach top10 expa to sorce ..

Kaiser_of_Arcania
19-02-2006, 22:04
Więc powiedzcie, czy w świetle "nowego" update'u opłaca się wogóle sorcom kupować bronie, czy zainwestować w runy i różdżki. A ten update to prawdę mówiąc u***ł tylko paladyna, a postacie magiczne stały się jeszcze lepsze bo mają więcej kasy niż przedtem, bo nie kupują drogich broni. Uważam, że temat można zamknąć, bo nieaktualny choć to tylko moje zdanie.

Nico
30-05-2006, 22:00
Polecam zdecydowanie swordy :baby:

Sidena Daron
31-05-2006, 18:53
Teraz to tylko wandy. Przed updatem to lepsze byly swordy.

MagicMan
22-06-2006, 09:44
LEpsze sa cluby dla sorca ale najlepsze rozgi :P:D

Villaric
22-06-2006, 22:01
Wczesniej cluby np. skull staff lekki dobry ... teraz bardziej wandy ale jak ktos chce robic runy a nie ma many to w hamer duzo ataku ...

Rihan
25-06-2006, 00:07
Tak samo dla sorka jak i dla druta jak jeszcze niebylo wandów i rodów zawsze lepszy byl sword <przynajmniej ja tak mysle>:D

Bodziu
25-06-2006, 00:20
Cluby ponieważ są lekkie i tanie ;)

Aynahanir
07-07-2006, 12:34
może zróbcie ankietę, bo już nie wiem, czy zostawić sobie long sworda, czy wyrzucić.

Nieugiety
07-07-2006, 13:12
Druid and Sorc:
Do 19 lvl koszenie rotow z war hammera.
Od 19 lvlu juz z sensowną rozgą lub laską na cyce.

Noro
07-07-2006, 13:49
Cluby. Skull Staff'a będziesz miał na całe życie, a jest lekki i tani.
Na wyższych lvl i tak nie będziesz często używał sword'ów czy club'ów, więc nie warto inwestować w jakieś dobre bronie.
Skull Staff i War Hammer wystarczą.:)

Michaluza
08-07-2006, 21:00
Ale sie nakłociliscie .... wow z kilkanascie stron..ale teraz oczekuje od was jendej odpowiedzi!!! Mam 25 sorca skille (rozwinolem club) 17 i shileding 21 i teraz powiedzcie mi sa wandy zaraz bede mial wand of cosmic energy i teraz co mam zrobic kupic tego skull stafa czy jak i kiedy go uzywac i czy wanda tez uzywac jak je zmienac i takie tam no bo HMM to standart prosze o pomoc bo tak czytam i czytam i nie wiem w koncu ... ale moim zdaniem to byla tam taka wypowiedz nie pamoietam gdzie ze def broni sie nie liczy gdy tarcza ma wiecej nie wiem tego ? ale... mysle ze to tez cos daje ta bron ale niewazne...dziekuje z gory wam wszystkim i tym ktorzy pomoga i zkrytykuja ^^...

Diego'Odin
08-07-2006, 21:52
od update 7.6 inna bron niz wand/rod nie jest potrzebna

st1L
08-07-2006, 22:33
hmm różdżka...- to dopiero inteligętna odpowiedz madrego czlowieka ktory zrozumial pytanie..

Raszew Of Berylia
12-07-2006, 20:20
Wedlug mnie najlepsze sa swordy ale czy sorc nie powinien nawalac z rozdzki? ja tam gram sorcem i probowalem bic swordem ale szlo mi gorzej nish z wanda.wiec polecam wanda 8o

blontmatys
12-07-2006, 20:54
sorc powinien mieć przy sobie różdżke!
ale jak już musisz to nie ma to raczej za wielkiej różnicy między tym a tym:Ork:

~~AnpeR~~
13-07-2006, 13:36
OMFG wypowiadaja sie wielcy high lvl magowie -.- . A nie laska spojrzec na date zalozenia tematu?Po co go odswiezacie skoro jest nie aktualny -.- .

@Topic
w czasach gdy sa wandy/rody to polecamy cluby. W hammer i jazda na roty/dworce i inne shity ;p i przy okazji mozna runki porobic

rafalxx
13-07-2006, 13:49
1.hlvl mag chodzi np z SCA bo mu sie bardziej oplaca niz z wandem
2.ten temat jest z 2005 roku kiedy jeszcze wandow niebylo a wy nooby mowicie ze "nielepiej z wanda" jak gracie w tibie od miesiaca i jestescie noobami ktorzy tylko chodza i kradna loot to sie przynajmniej tu niewypowiadajcie

Celoz
13-07-2006, 16:02
najlepiej to chyba używać różdżki, ale nie jestem pewien. widze, że mamy tutaj "ekspertów" :P

Vil
13-07-2006, 18:54

nie bije wcale mocniej niz z wanda, do tego z wanda bije na odleglosc i nie musi nosic aola bojac sie o strate sprzetu wartego miliony...

noobowaty mistrz
13-07-2006, 22:43
Sork lub drut zeby sie modlil 3 dni i 3 noce z przerwami na posilki to nie ma bata zeby z sca walil srednie hity za 65. Nawet na slabych potworach typu orki dwarfy itp to sork z powiedzmy warhammera uderza srednio za 20-30, czasem nawet mniej, rzadko 40+. Z sca hity beda tylko o 5-10hp wieksze.
A poza tym to wand bije zawsze tak samo niezaleznie od defa potwora a sork/drut z sca nie przebije shielda potworow 100+expa. (a jak przebije to beda to zalosne hity)

Frapper
15-07-2006, 01:36
30 sorcem z w hammerem(22 skila) miałem co 3 rota na hit(65hp). Żyjcie dalej w erze 'ruszczek' a ja będę bił te roty z w hammera robiąc więcej expa niż ty z tym dziwnym kijem.

Vil
15-07-2006, 10:38
30 sorcem z w hammerem(22 skila) miałem co 3 rota na hit(65hp). Żyjcie dalej w erze 'ruszczek' a ja będę bił te roty z w hammera robiąc więcej expa niż ty z tym dziwnym kijem.

jakby nie patrzec 3 levele pozniej z wanda praktycznie kazdy rot bedzie na hita, a ja np z quag~ roda od 26 lev bede mogl praktycznie kazdego minosa sciagac na 2 hity czym ty pochwalic sie nie mozesz ... Ze juz nie wspomne o mozliwosci expienia chociazby w mint~ i na elfach, co z wh jest wykluczone ...

pzdr

Brudzio
15-07-2006, 13:35
Sorkiem to hyba najlepiej teraz walic z różdżek i z czarów ale skoro hcesz z broni to obojetnie co wybierzesz club czy sword tyle ze najleprzy clab jest gorszy od najleprzego sworda :evul: Twuj wybur. Ja druga postacia knightem wale z sworda i musze przyznac ze nie jest najgorzej ;)

bastus
15-07-2006, 15:23
Sorkiem to hyba najlepiej teraz walic z różdżek i z czarów ale skoro hcesz z broni to obojetnie co wybierzesz club czy sword tyle ze najleprzy clab jest gorszy od najleprzego sworda :evul: Twuj wybur. Ja druga postacia knightem wale z sworda i musze przyznac ze nie jest najgorzej ;)

co za NOOB!!!!!!!!!X( X( X(

Edwardo
15-07-2006, 17:40

Co masz z polaka?? chyba se siadłeś ;/ Aż oczy bolą jak sie czyta

Piotrek Marycha
16-07-2006, 18:05

OWN3d!!! xDD tylko z na co on pojdzie z tym sca?? na roty??? xD soldy???

noobowaty mistrz
17-07-2006, 14:48
Sprobuj poexpic z wh na czyms lepszym niz roty, to sie przekonasz jakim shitem jest bron melee dla postaci magicznej. Roty to na tyle slaby potwor, ze nawet rookstayer z katany zabije.
Sorkiem to hyba najlepiej teraz walic z różdżek i z czarów ale skoro hcesz z broni to obojetnie co wybierzesz club czy sword tyle ze najleprzy clab jest gorszy od najleprzego sworda Twuj wybur. Ja druga postacia knightem wale z sworda i musze przyznac ze nie jest najgorzej
Magic longsworda i tak raczej nikt nie bedzie mial przynajmniej przez kolejnych 5-10 lat. Thunder Hammer nawet jak drutowi/sorkowi sie uda zdobyc (w co watpie bo orsha blokuje knight) to i tak nie bedzie z niego bił bo bardziej sie oplaca z wanda/roda lub burstow, a jak chce zabijac slabe potwory typu roty to se wezmie taniego wh, przynajmniej nie bedzie ryzyka straty tak cennej rzeczy przez atak powiedzmy pk lub jakiegos glupiego freeza na 5-6 rotach. Poza tym jak ktos wylootuje th to juz ma na tyle wysoki lvl ze nie bije z melee.
OWN3d!!! xDD tylko z na co on pojdzie z tym sca?? na roty??? xD soldy???
Na roty moze i tak, ale na soldy juz na pewno nie pojdzie. Ja swoim drutem z warhammera na skillu 21 bilem soldy za 20-30hp, czesto hit byl jeszcze nizszy albo w ogole nie wchodzil. 40+ sie zdarzalo sporadycznie. Wiec wychodzi na to, że ze slabego volcanic roda dla 19 lvla szybciej zabijemy solda niz z SCA. (ktory ma tylko 5 atk wiecej niz wh)

Keel
19-07-2006, 02:09

Affff... Jesli masztakie glupoty pisac to lepiej wyjdz...

@Topic

Rozdzka.

Piekarz57
12-12-2006, 08:50
A czy nie lepiej walczyć różdżką i już na 8lvl chodzić na cyklopy? Przecierz wtedy exp o wiele szybciej leci.

Me$z
12-12-2006, 09:18
A czy nie lepiej walczyć różdżką i już na 8lvl chodzić na cyklopy? Przecierz wtedy exp o wiele szybciej leci.
Rotfl, cyclop cię dopadnie i pójdziesz za 3-5 hitów... I exp napewno nie leci szybciej, bo zanim zabijesz cyclopa zabił byś o wiele więcej jakiś słabszych potworów i miałbyś więcej expa... 8o

Piekarz57
12-12-2006, 21:04
Może i masz racje co do słabszych potworów.
A jeśli chodzi o to czy lepsze swordy czy cluby to ja osobiście polecam swordy. Sam wale z two handed sworda.

P0nury
12-12-2006, 21:19
Sam wale z two handed sworda.

Tym stwierdzeniem przekonałeś mnie już całkowicie w kwestii wyboru.

Knight Patryk
13-12-2006, 19:21
Jacy archeolodzy:/ wezcie zamknijcie ten temat albo postow nie piscie bo ziomek napisal to w 2005 r to szpanujecie ze znacie znajmosc rozdzek...

]mariusz[
13-12-2006, 19:30
Ale co ? sork z swordem albo z clubem?
Chyba nie chcecie z sorków zrobic kanjta? Juz wystarzczy ze chodza z łukiem i z
burst arrow.A pozatym to kiepski pomysł chyba że ja jak miałem wad of plague
i spotkałem posion spider to mały nożyk sie przydał.

Wendaren
01-05-2007, 18:19
Powinniście zamknąć temat albo zrobić nowy pt. "Używacie różdżek czy stosujecie stare metody?" - to był taki żart xD