Pokaż pełną wersje : Problem z kompem...
Koronowany rycek
11-07-2005, 19:15
Cześć
Od pewnego czasu męczy mnie problem z resetowaniem się komputera praktycznie nic nie moge zrobić.
Gram lub robie coś na kompie 1-4h resetuje mi się komp.
Przy resetowaniu kompa pisze """Trwa wyrzucanie pamięci fizycznej""
Czy to jest coś związane z Ramem?Jak ten problem załatwić?Czy to jest przez virusa?Jeżeli przez virusa to jakim antyvirem to usunąć.?
W najgorszym wypadku będe musiał zrobić formata
Prosze o szybką odpowiedz....
TheNatoorat
11-07-2005, 19:41
Format nie jest ostatecznością. Możesz zupgradeować sobie komputer.
Po prostu RAM jest zbyt obciążony i Windows sobie z tym nie radzi.
Wyłączaj niepotrzebne programy, czasem czyść RAM jakimś programem.
A może rzeczywiście pora dokupić sobie parę kostek z pamięcią? :)
Koronowany rycek
11-07-2005, 19:46
UP@
Czyścić ram?W jakim sęsie?Jakim programem?
Skąd wziąść?
Więcej INFORMACJI!!
Może to także być problem zasilacza.
Hallabard
11-07-2005, 22:53
Ściągnij program RAMCleaner, wpisujesz w opcjach ile chcesz mieć maksymalnie wolnej pamięci (np. przy kościach 256MB wybierz połowe, gdzieś 120) i gdy będziesz miał dużo zajętej pamięci (licznik na pasku zadań), sobie po prostu wyczyścisz do 120MB. Program oczyszcza pamięć z niepotrzebnych otwartych aplikacj. Jeżeli program nie pomoże to zamknij zbędne aplikacje w msconfigu i po problemie.
@Dechsta
Masz rację, ale komp by się resetował bez żadnych napisów, poprostu by był reset.
Ewidentny błąd pamięci
Zasilacz z pamieciom ma niewiel wspolnego. RAM masz zapchany, sciagnij sobie jakies program do monitorowania i czyszczenia ramu, poszukaj w google, yroche tego jest, ja kiedys uzywalem RAMbooster(chyba tak sie to pisze) i jnawet niezle sie sprawdzal.
up: ubiegl mnie :d
Hegemmon
11-07-2005, 23:02
Mam dokładnie to samo i to raczej nie jest wina zapychania się RAM-u. Kilka razy reset byłpraktycznie przy jałowej pracy. Noo eMule chodzilo albo coś tam innego.
Narazie wypróbowuje koncepcję zbyt wysokiej temperatury.
Odkręciłem obudowę i puki co komp mi się nie zresetował. Lutro prawdopodobnie wykręce drugiego twardziela a potem zakupię większą obudowę, bo w tej to strasznie ciasno się zrobiło.
Tobie też radzę odkręcić pokrywę, ale najpierw sprawdź w biosie jaka temperatura panuje w środku.
Koronowany rycek
11-07-2005, 23:12
Sciągnołem sobie ramcleanera mam 249 mb wolnego raczej juz nie bedzie resów
Heg@
To raczej nie temperatura bo mam duże wywietrzniki
@up
To nie chodzi tyle co o wywietrzniki czy duze czy male, lecz o ilosc coolerów. Im większa tym lepsza. Najlepiej jakby schemat wygladal tak:
2 wiatraki z tylu, i 1 z przodu. Z przodu zassysa zimne poweitrze, a z tyłu wysysa ciepłe.
@up
To nie chodzi tyle co o wywietrzniki czy duze czy male, lecz o ilosc coolerów. Im większa tym lepsza. Najlepiej jakby schemat wygladal tak:
2 wiatraki z tylu, i 1 z przodu. Z przodu zassysa zimne poweitrze, a z tyłu wysysa ciepłe.
To nie konca tak bo przy 5-6 coolerach i na dodatek zle romieszczonych temperatura potrafi sie podniesc i to sporo.
Co do ramu, to mozliwe ze zostal uszkodzona jakas komorka i gdy system chce cos w niej zapisac komp sie resetuje. Poszukaj jakis programow diagnostycznych ktore sprawdzaj pamiec komorka po komorce
Koronowany rycek
12-07-2005, 10:32
@up
mam jeden z tyłu i jeden z boku
@up
No tak. Do tego b. wazna jest cyrkulacja powietrza. Najlepiej jak kable są poukładane, a nie jak w PC jest burdel. Trzeba także pamiętać, aby czyścić z kurzu wszelkie wiaraki, a szczególnie ten na Procku, ponieważ u mojego kumpla, wiatrak nie mógł chodzić, gdyż była 3cm warstwa kurzu i brudu.
vBulletin® v3.7.0, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.