Pokaż pełną wersje : Harry Potter- mania?
Nie rozumiem telewizji ... wystarczyloby ze pwoeidza raz spokojnie o tym w wiadomosiach a to chyba kur*** najwazniejszy news dnia ze dzieci sie przebieraja za "magów" <lol> i pakuja sie do ksiegarni o poludniu i stoja do północy dla mnie jest to niezrozumiałe :/.Wyraźcie swoja opinie na ten temat
pzdro!
P.S:Jeśli był już taki temat to prosze o zamknięcie tego jezeli bedzie zasmiecal forum
@up
O co ci dokładnie chodzi? Lol...
o to ze telewizja tak naglasnia sprawe wydania nowej ksiazki harego pottera ze to sa newsy dnia >.< o to mi chodzi bo dla mnei to ejst lekko nie rozumne ze ludzie w poludnie ustawiaja sie rpzed ksiegarnia i czekaja do 00:01 w jakis tepych kostiumach a jak juz dostaja ksiazke to sie tak podniecaja jakby sie ***** przed chwila
Wiesz... Ludzie poprostu cieszą się, bo długo czekali na wydanie tej książki. Ja kiedyś tez tak wyczekiwałam (co prawda nie pod księgraniami, ale to szczegół :P). To sie nazywa potteromania. Mi to przeszło po tym jak Rowling ubiła Syriusza. I co? I życie toczy się dalej, a ja czytam co innego...
A media? Media robią to co powinny, relacjonyją i nie powinniśmi mieć im tego za złe. Grunt, że nie zatajają prawdy.
Baron Kaldrick
18-07-2005, 09:23
A media? Media robią to co powinny, relacjonyją i nie powinniśmi mieć im tego za złe. Grunt, że nie zatajają prawdy.
Prawda jest taka, że cała ta sytuacja jest chora, a hp to kicz. Ale dzięki mediom ludzie myślą zupełnie inaczej -.-
Dj Nekro
18-07-2005, 09:27
Dobrze by było gdyby tego HP nie było... Mój brat jest chyba maniakiem, ale nie takim że się przebiera za czarodzieja:D... każdą cześć "Harrego" czytał już kilkanaście razy! o.0
Ja Pottera nie czytałem, nie czytam i czytać nie będe... Dla mnie to (przepraszam za wyrażenie) GÓWNO!! Zgadzam sie z BK, że gdyby nie telewizja, to niebyłoby takiej "Manii" Hp...
ciemne dropsy
18-07-2005, 09:37
Toz to nudne jest i nie ma sie czym podniecac -.- Ot takie pozerskie fantasy :P
Po prostu ta książka jest bardzo popularna.Mi się trochę podoba :)
Zgadzam sie z wami, bo gdyby nie telewizja to by takiej mani eni bylo -.- kilka razy powiedziala ze fajna ksaizke jakeis pisemka dla nastolatek powiedizaly ze super ksiazka i juz taka mania sie zrobila ...
moim zdaniem to telewizja ostro przesadza...czemu news o Harrym stoi na równi z zamachami w Londynie :|...i czemu każdy sie tak zachwyca tą książką...sam czytam książki gęsto i często..(przeważnie horrory i fantasy), a Harrego nie można podpinac pod fantasy, ponieważ jest to zwykła bajeczka a nie fantasy...ktoś tu pomylił terminy z ta książka...bo kto widział zeby książka fantasy byla bez dumnych wojowników przebiegłych magów(i potężnych...a nie wyczarowujacych stado papug -.-") i bez masy watków które powoduja, że fantasy jest tak magicznym i pieknym gatunkiem....a tu Harry jest cos w stylu pokemonów...dużo kolorowo i komercyjnie....ehhh...
Oglądałem wiadomości i jakoś na żadnym pierwszym miejscu to nie było. Podawane było jako jedna z ostatnich wiadomości to, że kolejna część wyszła i ludzie od poprzedniego dnia czekali. Skoro im się to tak podoba to niech tak robią. Każdemu może się podobać co innego. Sam przeczytałem wszystkie części HP i pewnie tę następną przeczytam również, jak wyjdzie w Polsce.
Co do tego, że skoro ludzie stali od poprzedniego dnia czekając na HP to skoro są fanami tej książki to wcale im się nie dziwię. Sam gdybym miał możliwość zobaczyć na przykład Real Madryt na własne oczy również bym czekał z niecierpliwością.
@Raul
Choć nie jestem fanem Realu madryt tez bym czekal od dlugiego czasu w kolejce ale po ksiazke sie ustawiac tyle zeby byc 1? co to da moze i samodowartościowanie-"Ha mam ksiazke bylem w pierwszej 5 musze pochawlic sie kolega" drugiego takiego meczu nie bedzie na tym stadionie o tym samym czasie a ksiazke w ksiegarni bedzie ejszcze baaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaardzo dlugo autorka w pierwszym dniu spodziewala sie nakladu 10 milionow wiec nie kumam ludzi (tych okolo 10 milionow ludzi) bo ksaizke mozna kupic jutro za tydzien a oni teraz teraz i konecznie teraz musza....
@up
Bo czekali ponad około 3 lat? Bo wiedzą, że książka jest bardzo ciekawa i wiele się w niej wydarzy? Sam mam zamiar ją przeczytać.
To zalezy od gustu. Ja lubię sobie czasami i Pottera przeczytać. Książka jak książka, ale nie żebym aż tak szalała. Ale ludzi "zaczytanych" w Potterze jest wiele i oni są bardzo ciekawi co będzie dalej, kogo Rowling znowu ubiła, kto jest tym cholernym księciem pół-krwi itp. I ta właśnie ciekawośc ciągnie ich do księgarni, tak jak naszego Raula ciągnęłaby na stadion :)
Ale co do jednego macie rację. Media nagłaśniają wszystko, czasami można powiedzieć że są czwarą władzą w państwie, bo kierują naszymi poglądami. Tu mamy tego przykład jak "promują" Pottera. A z resztą, do polskiego wydania jeszcze daleko... A mi się nie chce ze słownikiem tłuc.
O gustach sie nie rozmawia. Jedym sie spodoba, innym nie. Nie mozna miec komus za zle (lol), ze lubi, albo nie lubi HP. Mi sie dosyc podoba, przeczytalem dotad kazda czesc, jeden raz. Nie podniecam sie tym tak, zeby stac pod ksiegarnia. Gdzies zobacze, kupie. Przeczytam i tyle.
A co do tej calej podniety w mediach - poprostu HP jest "na topie", a reporterom zalezy na pisaniu o tym, co ludzi interesuje.
Prawda jest taka, że cała ta sytuacja jest chora
owszem, jest.
a hp to kicz.
jakos dziwnie brakuje mi tu IMO...
Ale dzięki mediom ludzie myślą zupełnie inaczej -.-
Tobie sie tak wydaje. A moze ludziom te ksiazki sie podobaja? Ja np. lubie Pottera (same ksiazki, nic poza tym - czyli wszelkiej masci filmy, figurki, plakaty etc.) i na pewno przeczytam nowa czesc.
czemu news o Harrym stoi na równi z zamachami w Londynie :|
W skutek zamachów umarło w Londynie jakieś ~50 osób, a w Afryce małe dzieci umierają co chwile i to śmiercią 100 razy gorszą, bo z głodu. O tym nie słyszałem w wiadomościach nawet drobnej wzmianki od czasu hmm, może koncertu L8? Potter wyszedł na wiadomość dnia. To i tak lepiej niż żeby znów zginęlo kilkadziesiąt osób. Wy lubicie tylko złe wiadomości?
Jestem realistą i wiem że dobre wiadomości w tym kraju to tylko marzenie.
Po prostu sezon ogórkowy i media nic ciekawszego niż HP nie umią zaprezentować.
Choć jestem zalozycielem tego tematu :P tez lubie HP tzn ze sobie pcozytam zebymt yle przed kompem nie siedizal now czesc tez pewnie przeczytam ale tak jak juz ktos wsponial wazniejsze jest wydanie ksiazki?- czy smierc nastepnych 1000+ ludzi w afryce z glodu wiec dla mnie to ejst niepojete
Nie przesadzacie trochę? Gdyby to był taki kicz jak mówicie to reklamowanie nawet 24 godziny na dobę nie dałoby mu takiej popularności.
Książka jest ok, nie podoba mi się jedynie zbijanie kasy na rozmaitych gadżetach (kubki, figurki, piórniki, notatniki, et cetera, et cetera...) Biedne dzieciaki tracą fortunę na tym, żeby się móc pochwalić kolegom, że są większymi fanami, bo mają więcej/lepsze/droższe gadżety...
EDIT:
@Knight Simon Dark lord
Słyszałeś może o takim wynalazku jak znaki przestankowe?? (dla niekumatych: kropki, przecinki itp.)
A Benedykt powiedział że w HP czai się ZŁO! o.O
Zawiodłem się na nim, taki spoko dziadziuś się wydawał, ale widać wracamy do świętej wojny i palenia książek na stosie... pewnie, niech dzieciak zamiast przeczytać książke pójdzie pod blok, na pewno wiele więcej się nauczy (z klnięciem, piciem, paleniem i ćpaniem na czele).
Ja tam przeczytałem wszystkie części, i da się to znieść, chociaż do Pratchetta czy ostatnio w końcu dorwanego Dana Browna się nie umywa...
Knight Simon Dark lord
18-07-2005, 13:19
ja tam lubie hp nei jestem jego zaforzałym fanem ale lubie jak jest premiera pójde ale kilka godzin puźniej by tłoku nei było po co stać w kolejce jako 1 przeciesz księgranie zamawiają tego hurtowe ilości że starczy dla wszytkich i jeszcze troche więc moej zdanie hp jest fajny ale nie jestem takim full maniakiem
Cóż, ja osobiście lubię poczytać Harry'ego Pottera, i niedługo po całym halo kupiłem w Tesco książkę. (Po angielsku, bo jestem tru.)
HP nie jest taki zły, fabuła jest nawet ciekawa. Ale HP zajmuje 3 miejsce w mojej liście, 1 to Discworldy Terry'ego Pratchetta.
Vanhelsen
18-07-2005, 13:49
Ja Pottera nie czytałem, nie czytam i czytać nie będe... Dla mnie to (przepraszam za wyrażenie) GÓWNO!! [...]Takie teksty mnie dobijają... Nie czytałeś (nie czytasz i nie masz zamiaru czytać) więc się nie wypowiadaj na ten temat, bo nie wiesz co to za książka. Nasłuchałeś się O.Tadzia R. w Radio Ma Ryja (e.w. TV TRFFFAM) i masz takie zdanie. Ja też miałem takie gdy wyszedł I tom lecz gdy go przeczytałem (polonistka z 4 kl. podst. zrobiła nam z tego lektórę) to mi się spodobał. Książka jest ciekawa, inetresująca, i co według mnie najważniejsze wciąga. Choć co prawda, książka nie wnosi nic ważnego do życia, nie uczy, nie wychowuje, ale i tak lepiej czytać już HP niż siedzieć z qmplami na ławeczce z leszkiem w ręku ;)
Takie teksty mnie dobijają... Nie czytałeś (nie czytasz i nie masz zamiaru czytać) więc się nie wypowiadaj na ten temat, bo nie wiesz co to za książka. Nasłuchałeś się O.Tadzia R. w Radio Ma Ryja (e.w. TV TRFFFAM) i masz takie zdanie. Ja też miałem takie gdy wyszedł I tom lecz gdy go przeczytałem (polonistka z 4 kl. podst. zrobiła nam z tego lektórę) to mi się spodobał. Książka jest ciekawa, inetresująca, i co według mnie najważniejsze wciąga. Choć co prawda, książka nie wnosi nic ważnego do życia, nie uczy, nie wychowuje, ale i tak lepiej czytać już HP niż siedzieć z qmplami na ławeczce z leszkiem w ręku ;)
Negative, kiedyś próbowałem to czytać... Nie udało sie... Po prostu ja takich ksiązek nie trawie...Może z tym "gównem" to troche sie uniosłem (sorki za to), ale ja, jak już powiedziałęm, takich książek nie trawie...
Pozdrawiam
A Benedykt powiedział że w HP czai się ZŁO!
Pierwszo slysze... nie to, zebym ci nie wierzy;) Ale moglbys podac zrodlo:D
Pierwszo slysze... nie to, zebym ci nie wierzy;) Ale moglbys podac zrodlo:D
Mówili ostatnio w telewizji, w ramach tych wszystkich newsów o których pisze autor tematu, ale w internecie też się coś znajdzie:
http://fakty.interia.pl/news?inf=646069
To jest nim wiecej tak :
Sa ludzie, ktorzy poprostu czytaja HP i nic wiecej.
Sa ludzie, ktorzy czytaja wszykie czesci HP ktore wyszły.
Sa ludzie, ktorzy czytaja wszyskie czesci HP po pareset razy ubieraja sie w jakies szmaty, kupuja kazde dziwactwo zwiazane z HP. I chca sobie wytatułowac blizne na czole.
Ja nalzey do tych pierwszych, przeczytalem raz i to wszystko. A co do Razingera- on twierdzi ze ta ksiazka ma w sobie duzo zła itp i ze w ogóle ta ksiazka to kicz, czit itp Chodzi mu o to ze niby ta ksiazka zmienia ludzi ktorzy chca zostac Czarodziejami/Czarownicami.
Chopkers
18-07-2005, 14:37
powiem wam ze taki harry potter to nie jest wcale takie wielkie gówno tylko kolejna ksiazka typu fantasy..
sam przeczytalem sobie wszystkie ksiazki z tej serii tylko dlatego ze lubie swiat fantasy typu magia, smoki, krasnoludy itp.
HP jest taka sama fikcja literacka jak np. Wladca Pierscieni wiec czemu HP wsyzscy gnoja?
tylko dlatego ze jest bestsellerem i glosno o nim w TV?
Choć co prawda, książka nie wnosi nic ważnego do życia, nie uczy, nie wychowuje, ale i tak lepiej czytać już HP niż siedzieć z qmplami na ławeczce z leszkiem w ręku
Bo jeżeli się kupi teraz tę książkę to angielski podskoczy w znacznym stopniu, ale przcież można za te pieniądze kupić skrzynkę 'leszka' ;). Nie szukajmy tylko złych, lub dobrych stron, bądźmy subiektywni. Nieładnie mówić 'hp śmierdzi !!111' albo 'hp rlz odwalcie sie wy nópy jedneee'. Rozumiem, młodość musi się wyszumieć, ale róbcie to przy leszku na plaży, a nie na dobrym, kulturalnym forum, gówniarze :)
HP jest taka sama fikcja literacka jak np. Wladca Pierscieni wiec czemu HP wsyzscy gnoja?
Nazywam to syndromem 'tru-mena'. Harry potter dobrze sie sprzedaje, więc jest zły. Bardzo dobrze widać takie rzeczy w świecie muzyki.
Gdy usłyszałem wypowiedź pewnego dziecka, brzmiącą "To takie podniecające, nikt jeszcze nie zna treści książki, każdy chce wiedzieć o dalszych losach Harry'ego", stwierdziłem, że to gorsze niż narkotykowy nałóg. Te dziecko za tą książke oddałoby życie.
Vanhelsen
18-07-2005, 16:08
Bo jeżeli się kupi teraz tę książkę to angielski podskoczy w znacznym stopniu, ale przcież można za te pieniądze kupić skrzynkę 'leszka' ;). Nie szukajmy tylko złych, lub dobrych stron, bądźmy subiektywni. Nieładnie mówić 'hp śmierdzi !!111' albo 'hp rlz odwalcie sie wy nópy jedneee'. Rozumiem, młodość musi się wyszumieć, ale róbcie to przy leszku na plaży, a nie na dobrym, kulturalnym forum, gówniarze :)
Nazywam to syndromem 'tru-mena'. Harry potter dobrze sie sprzedaje, więc jest zły. Bardzo dobrze widać takie rzeczy w świecie muzyki.Gorzej, jak kupi po polsku ;) wtedy może ortografia podskoczy ale to w niewielkim stopniu.
P.S.
Każdy chyba przyzna, że najlepzym rozwiązaniem było by czytanie Harrego z leszkiem w ręku ;) ewentualnie millerem :P
Baron Kaldrick
18-07-2005, 16:15
Nazywam to syndromem 'tru-mena'. Harry potter dobrze sie sprzedaje, więc jest zły. Bardzo dobrze widać takie rzeczy w świecie muzyki.
Przeczytałem pierwsze 3 tomy, a w światku fantasy obeznany jestem dość dobrze. I HP po prostu dobrze się wstrzeliło - raz,że Rowling miała wsparcie od Warner Brosa, dwa, że na rynku była luka w dziedzinie książek pseudo-fantasy. IMHO (ukłon dla Huma) HP to kicz, i nikt tego nie zmieni. Bo nie umywa się do undergroundowych opowiadań i shortów, które spotkać można tylko na rozmaitych site'ach, nie mówiąc już o 'pełnowartościowych' książkach, jak choćby wielokrotnie przeze mnie wspominana Trylogia Zimnego Ognia, autorstwa C.S.Friedman...
ej ja tego nie czytam bo mi się ksiązka nie podoba przeczytalem pol ksaizki i zasnelem prawie mnie to nie robi ale jak komus sie podoba to dobrze przynajmiej nie bedzie mulic pod blokiem a moze mi ktos powiedziec dlaczego ludzi kosciola mowia ze hp to zlo?
@edit;
skoro mowicie ze hp jest nalogiem to czym jest tibia mam kumpla ktory robi wszystko dla tibi hp nie uzaleznia tozalerzy od odbiorcy czy jest normlany lub e ze tak powiem zyciowo glupi tibia z ludzi robi gorsze zeczy przynajmniej w moim otoczeniu
Micidami
18-07-2005, 16:27
Zgadzam sie z wami, bo gdyby nie telewizja to by takiej mani eni bylo -.- kilka razy powiedziala ze fajna ksaizke jakeis pisemka dla nastolatek powiedizaly ze super ksiazka i juz taka mania sie zrobila ...
Wiesz, nie kazdy ma taki gust, ze czyta jakas 'Anie z zielonego wzgorza'.
Jesli nie lubicie harry'ego pottera, bo to fantasy to n/c.
Ta ksiazka ma ukryta w sobie duzo prawd.
Sa w niej ukryte problemy wieku dojrzewania, relacje miedzy mlodzieza.
Naprawde wiele spraw, ktora moglby sie 100% odnosic do naszego swiata.
Tymi swoimi komentarzami sami udowadniacie ze jestescie jak to ktos powiedzial, pozwole sobie zacytowac:
GÓWNO !!1!!11
Wlasnie chyba chodzi tylko o to, zeby byc 'tru':) Przyznanie sie do czytania hp sprawia, ze nie jest sie juz orginalnym:D
Najlepsy byl koles, ktory stwierdzil "tego gowna nie czytalem, nie czytam i nie przeczytam':) Polsce gratulujemy 'inteligetnych-inaczej':D
Zreszta co to komu przeszkadza? Mania! Zebyscie widziel mnie jak wpadam do empika po nowa ksiazke Coelha, Pratchetta czy Carda:)
Ja osobiscie przeczytalem kazdy tom 4 razy :P ale to nie jest tak ze tylko czyam hp i nic wiecej nei robie :D
Jestem zbulwersowany Ze Polska znowu zacofana i wydaje tlumacznie 28 stycznia :( i Dumbledore zosataje zabity :(
Przeczytałem pierwsze 3 tomy, a w światku fantasy obeznany jestem dość dobrze. I HP po prostu dobrze się wstrzeliło - raz,że Rowling miała wsparcie od Warner Brosa, dwa, że na rynku była luka w dziedzinie książek pseudo-fantasy. IMHO (ukłon dla Huma) HP to kicz, i nikt tego nie zmieni. Bo nie umywa się do undergroundowych opowiadań i shortów, które spotkać można tylko na rozmaitych site'ach, nie mówiąc już o 'pełnowartościowych' książkach, jak choćby wielokrotnie przeze mnie wspominana Trylogia Zimnego Ognia, autorstwa C.S.Friedman...
Wczesniej nie zauwazylem tej wypowiedzi:/
Kald... dlaczego HP to kicz. Moim zdaniem mimo wszystko to jest bestseler (chociaz zabieralem sie do niej dwa razy nie przegryzlem jej... nie potrafie). HP jest tak wspanialu, bo jest INNY. Pewne sprawy przedstawia zapewne w inny sposob niz Trylogia Zimnego Ognia. Nie kazdemu podoba sie przeciez stricte-fantasy (jesli mozna to tak okreslic). Moze ludzia wlasnie sie podoba takie przedstawienie fantasy? Posune sie dalej - wg mnie ksiazka nie moze zamykac sie w jednych ramach. Powinna ewoluowac. Wnosci cos wlasnego, co niewatpliwie jest w HP.
To nie jest kicz Kald:) TO mimo tego, ze nie opdoba sie i mi i tobie jest dzielem sztuki. Przepraszam, ale stwierdzenie, ze HP to kicz jest ignorancja talentu autorki! Zauwaz, ze od niedawna Wladca Pierscieni tez ma ogromne wsparcie, ale tak namietnie o ksiazkach JRT nie gadaja;)
Bo nie umywa się do undergroundowych opowiadań i shortów, które spotkać można tylko na rozmaitych site'ach,
Tu tez popadasz w stwierdzenie, ze 'dobre jest tylko to co malo znane':) Nie sadze, ze powiesc mozna porownywc do opowiadan.
ej ja tego nie czytam bo mi się ksiązka nie podoba przeczytalem pol ksaizki i zasnelem prawie mnie to nie robi ale jak komus sie podoba to dobrze przynajmiej nie bedzie mulic pod blokiem a moze mi ktos powiedziec dlaczego ludzi kosciola mowia ze hp to zlo?
Może tak ze znakami interpunkcyjnymi ? ;<
@topic
Sam przeczytałem wszystkie częśćo HP, i co myślę ? Otóż książka nie jest rewelacyjna(czytałem gorsze "crapy"), ale potrafi przyciągnąć bardzo dużą grupe obiorców, za łatwą do "przyswojenia treść", o czym mówię ? O tym że fabuła jest prosta, zrozumiała, bohaterem jest nastoletni czarodziej (brrr). Nie wspomnę już o rozgłosie. Zgadzam się ze Slajtem w sprawie o pisaniu "Hp to gówno, nie przeczytalem tej ksiazki ale jestem mastah".
@edit
@ Czopkers
HP nie jest typową książką fantasy, to jest książka fantasy sprowadzona do poziomu zrozumiałego dla przeciętnego nastoletniego czytelnika. Tzw. kultura masowa.
Shanhaevel
18-07-2005, 22:24
@edit;
skoro mowicie ze hp jest nalogiem to czym jest tibia mam kumpla ktory robi wszystko dla tibi hp nie uzaleznia tozalerzy od odbiorcy czy jest normlany lub e ze tak powiem zyciowo glupi tibia z ludzi robi gorsze zeczy przynajmniej w moim otoczeniu
ktio mie powwie ossomuhozzi?
@topic
Hm, Harry'ego mam wszystkie tomy, przeczytałem... I podoba mi się. IMO książka ma taki rozgłos, bo Rowling podeszła do młodzieży jak do równych sobie, nie wysilała się na infantylizm i 'chronienie młodych umysłów od ZŁA!'. :P
Baron Kaldrick
18-07-2005, 22:31
HP jest tak wspanialu, bo jest INNY.
Ale przecież bajki i baśnie pisał już Andersen, Brzechwa, bracia Grimm. Czym różni się HP? Tym, że osadzony jest we współczesności? Tym, że podlany jest elementami kultury masowej? Tym, że jest kolorowy i kiczowaty?
Nie kazdemu podoba sie przeciez stricte-fantasy (jesli mozna to tak okreslic).
Stricte-fantasy to są legendy i Tolkien. Sapkowski, ewenteualnie, ale też nie do końca. Trylogia Zimnego Ognia była bardzo oryginalna.
Posune sie dalej - wg mnie ksiazka nie moze zamykac sie w jednych ramach. Powinna ewoluowac. Wnosci cos wlasnego, co niewatpliwie jest w HP.
A Friedman nie wniosła niczego nowego? No to spójrz - przedstawienie fantasy w dalekiej przyszłości - wszak tamci koloniści to 'nasi' potomkowie. Ciekawe przedstawienie nowej planety. Odmienny sposób przedstawienia magii - FAE! Tak genialny, a zarazem prosty. Już nie wspominając o pięknej złej postaci, Gerald Tarrant... Mugole z HP i Hogwart to przy tym ziarenko piasku. Błyszczące i wywyższane. Kiczowate.
TO mimo tego, ze nie opdoba sie i mi i tobie jest dzielem sztuki.
Niektórzy mówią na kicz dzieło sztuki, inni na gówno papu. Wszystko zależy od punktu widzenia.
Przepraszam, ale stwierdzenie, ze HP to kicz jest ignorancja talentu autorki
Ignorancja to nie to samo co ignorowanie, Matek. A ja nie ignoruje talentu autorki - bo IMHO, jest on u niej może i rozbudowany, ale nie w zadowalającą stronę...
Tu tez popadasz w stwierdzenie, ze 'dobre jest tylko to co malo znane' Nie sadze, ze powiesc mozna porownywc do opowiadan.
Można. Uwierz.
Mi ten cały szał na HP nie przeszkadza.Przeczytałem 3 części długo przed wydaniem 4 i jakoś tak wyszło ,że na tym saga się zakonczyła :D
Jestem ciekaw ile autorka zarobiła juz kasy z HP :P ??
Ale przecież bajki i baśnie pisał już Andersen, Brzechwa, bracia Grimm. Czym różni się HP? Tym, że osadzony jest we współczesności?
No wlasnie moze chodzi o to Kald? Czlowiekowi chyba latwiej zidentyfikowac sie z bohaterami jak akcja dzieje sie na podobnej plaszczyznie w ktorej zyje? Tak jest ze mna przynajmniej:)
A Friedman nie wniosła niczego nowego? No to spójrz - przedstawienie fantasy w dalekiej przyszłości - wszak tamci koloniści to 'nasi' potomkowie. Ciekawe przedstawienie nowej planety.
Ale przeciez nie chodzi o porownanie, ktora ksiazka jest lepsza. Tobie sie podoba to, innym to. Twierdze poprostu, ze HP nie ma nic z kiczu. Wrecz przeciwnie..
Można. Uwierz.
ja bym sie jednak nie odwazyl:)
PS: Do czego doszlo... bronie ksiazki, ktora mi sie nie podoba;D
vBulletin® v3.7.0, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.