zaloguj się

Pokaż pełną wersje : Palladyn-Łucznik czy wojownik

Holdram
18-07-2005, 16:02
Chcialem poruszyc temat Palladyna!!! Dlaczego w tibi palek strzela z broni dystansowej!!! W każdym RPG-u w jakiego gralem palladyn byl błogosławionym wojownikiem :crusader: walczocym bronią krutkiego zasiegu min. w DiabloII czy Baldurs gate!!!!Nie mogli go nazwac Archer albo jakos???? :lucznik:

Fredrio
18-07-2005, 16:12
W sumie tez sie nad tym zastanawaiłem.
Diablo, Gothic i wiele innych fajnych rpgów przedstawia paladyna jako poświecenego wojownika który walczy na miecze a nie na łuki albo kusze

Być może cipsoft poprostu sie pomylił.My na to wpływu nie mamy wiec musimy sie przyzwyczaic :]

Pozdro

morwi
18-07-2005, 16:19
byl juz taki temat

sknerus22
18-07-2005, 16:21
W jakiejs ksiazce czytalem ze angielskich luczniko/kusznikow nazywano paladynami, to tyle ile moge powiedziec na ten temat.

Gregoire
18-07-2005, 16:46
@Informacje z www.wikipedia.pl :

Paladyn (łac. palatinus, wł. paladino) - rycerz, czempion, wzór cnót rycerskich. Określeniem tym w literaturze średniowiecznej nazywano niektórych, archetypicznych wojowników, najczęściej 12 parów Karola Wielkiego. Nazwa pochodzi od łacińskiego słowa palatinus (pałacowy) i wzięło się stąd, że rycerze ci mieszkali wraz z królem w jego pałacu.

Paladyn występuje także w grach fabularnych i komputerowych jako określenie rycerzy-kapłanów, specyficznej klasy wojowników walczących po stronie dobra, światła i prawa, występujących przeciwko złu i nieprawości. Paladyni wyposażeni są w zestaw nadprzyrodzonych umiejętności i mocy jak np. leczenie obrażeń dotykiem, aury wspomagające sojuszników itd. Niekiedy spotyka się też Antypaladynów o przeciwstawnych mocach i zadaniach oraz Paladynów Upadłych - pozbawionych mocy na skutek złych uczynków.

Tyle na temat wiedzy z encyklopedii. Moim zdaniem nie ma okreslonej broni jak a posluguje sie paladyn, za to jest okreslany jako dzielny wojownik itp. a co za tym idz moze sie poslugiwac bronia biala jak i dystansowa. Cip Soft przyjal, ze bedzie poslugiwal sie bronia dystansowa ( byc moze dlatego gdyz nazwa Lucznik jest zbyt pospolita:)) a byc moze, ze opieral sie na jakis innych informacjach/mitach/legandach ktore lucznikow okreslaly mianem paladynow, jednak zadnych takich informacji nie znalazlem.

Ivellos
18-07-2005, 16:52
Juz byly posty na ten temat

Holdram
18-07-2005, 16:56
Dzieki juz wiem praktycznie wszystko!!!! Ale wolal bym zeby palladyn w tibie byl jednak wojownikiem :crusader: SZKODA!!!!!

MlodyWilk
18-07-2005, 17:09
Jak dla mnie pall powinien walczyć na miecze:2handed: i mieć troche leczących czarow:mag: a nie kusze i łuki:elf: bo od tego jest łowca

AdamS_
18-07-2005, 17:12
Powinien pall mieć fajne czary(już ma) i walić z broni melee.Miałeś rację mogli zrobić jakiegoś Archera, albo chociaż Bowmana albo coś takiego :)

Impalable
18-07-2005, 17:20
Ale taki temat był. A do tematu mogę dodać że Paladyn pisze się przez JEDNO L!!! Ale przyznam że wolał bym abym był Rangerem a nie Paladinem.

@wazz
nie czepiaj się chodziło mi o nazwe POLSKĄ, a nie orginalna :p. Wiem ze po angielsku pisze się paladin.

*MaTi*
18-07-2005, 17:29
[QUOTE=Holdram]Palladyna!!!QUOTE]
Pisze się Paladyn >.<

Paladyn to tj. wszyscy pisali wojownik, wzór podstawy do takiego rozumowania widzimy w Diablo, Baldurs Gate, Icewind Dale.

Holdram
18-07-2005, 17:47
Niech ci bedzie paladyn !!!! Tylko prosze cie bardzo nie doczepiaj sie byle czego żeby tylko nabijac posty !!!! Bo myśle że nikt tego nie lubi!!!!!

Van Gul'dan Moose
18-07-2005, 17:51
Moim zdaniem jest tak bo Archer,kunter etc. brzmi nieco banalnie

Czester
18-07-2005, 17:54
Mimo isz w innych grach palladyn walczyl mieczami i takimi bronmi mi w tibi nieprzeszkadza mi sie podoba palladyn w roli dystansowej i tyle tak wymyslili tak ustalili tak zostaje

ciemne dropsy
18-07-2005, 18:17
Dodam tylko, ze niezwykle rzadko, ale paladyni poslugiwali sie tez bronia MIOTANA, a nie tak jak w Tibii strzelajaca (nie wiem jak sie to fachowo nazywalo:D)

wazz
18-07-2005, 18:20
Ale taki temat był. A do tematu mogę dodać że Paladyn pisze się przez JEDNO L!!!

i przez "i" na koncu -.- 'paladin'

Pacek
18-07-2005, 20:55
skoro archer jest za banalny jak ktoś tu sie tak wypowiedział to co dopiero powiedzieć o profesji knight czyli prosty rycerz, skoro jest rycerz to czmu nie nazwali po iminiu profesji łucznika? a nie nazwali tak bo uznali że paladyn będzie lepiej i tyle, koniec rozmowy.

Avager
18-07-2005, 21:00
Pojęcie "Paladyn" zostało wyjaśnione,a sama profesja która wprowadza w błąd (wprowadziła mnie w niego.. -.- daaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaawno temu) powinna się nazywać RANGER / ARCHER (bardziej pasuje do Archer'a, no ale cóż, Ranger do łuków jak najbardziej ... ).

Thero
18-07-2005, 21:05
Chcialem poruszyc temat Palladyna!!! Dlaczego w tibi palek strzela z broni dystansowej!!! W każdym RPG-u w jakiego gralem palladyn byl błogosławionym wojownikiem :crusader: walczocym bronią krutkiego zasiegu min. w DiabloII czy Baldurs gate!!!!Nie mogli go nazwac Archer albo jakos???? :lucznik:
Tibie jest ogólnie dziwaczna, dlaczego? Przytoczę kilka przykładów:
Troll to wielki mityczny stwór, Orc nie sięgał jego kolan.
Smok to potężna istota, której zabicie graniczyło z cudem, zabicie smoka było czymś o czym, marzyło wiele pokoleń rycerzy, a nie taka ścierka jaka jest w Tibii.

Btw. Pierwszy raz w życiu, i jedyny jak na razie, widziałem paladina jako wojownika, który grasuje z kuszą/łukiem...

kidler
18-07-2005, 21:33
@up

Na poczatku gry, kiedy ludzie nie mieli takich lv/umiejetnosci grania w ta gre, zabicie smoka graniczylo z cudem. Smok wtedy byl najpotezniejszym potworem.
Teraz niestety jest to leszcz. ;)

Rendarn
18-07-2005, 21:56
Tibia to gra RPG czyli odgrywanie ról, kiedy jeszcze grałem w tibie (pół roku temu), starałem się wczuć w klimat gry (Paladynem uzywalem broad sworda :P) Ale jak wiadomo Tibia już prawie w niczym nie przypomina gry RPG, a swoj czar utraciła juz około 2 lata temu....
@edit
Dodam tylko, ze niezwykle rzadko, ale paladyni poslugiwali sie tez bronia MIOTANA, a nie tak jak w Tibii strzelajaca (nie wiem jak sie to fachowo nazywalo:D)
Oczywiście że używali broni dystansowej, rzecz w tym że taktyka walki Paladynów była zupełnie inna niż w tibii (Paladyn w pierwszym rzędzie, a paladyn z tibii - uciekając strzela).

Radix
18-07-2005, 23:09
Napomkne ze Tibia to MMORPG a Gothic czy Diablo to cRPG. Co do Paladyna to zawsze kojazyli mi sie z wojownikami swiatla. Od taki rycerz odziany w piekna zbroje z krzyzykiem na szyji. Wierny i oddanu Bogu sluga. Luk czy kusza do niego nie pasuja ale czego sie mozna spodziewac po Tibii. Ktos tutaj napomknal ze trole to gigantyczne monstra. Kazdy pisarz fantazy okreslal je inaczej. Jeden ze sa to male wlochate stworki inny ze sa to zwykle brudne smierdzace trole z pryszczami na pysku i wielkim brzuchem a inny ze sa to wielkie potwory ktore maja 11 metrow.

mati_ol
19-07-2005, 08:18
Nie przeszkadza mi ,ze paladyn w tibii walczy bronią dystansową. Wg mnie Cipsoft "dając" paladynom bron umiejetnosci w walce bronia dystansowa chcial urozmaicic grę - Dwie profesje magiczne, jedna zupełnie niemagiczna i jedna "półmagiczna" z łukiem. A jednak temu paladynowi zostalo cos z tego "RPGowego" - Royal Paladin, czyli "Królewski Paladyn"

morwi
19-07-2005, 08:27
Nie przeszkadza mi ,ze paladyn w tibii walczy bronią dystansową. Wg mnie Cipsoft "dając" paladynom bron umiejetnosci w walce bronia dystansowa chcial urozmaicic grę - Dwie profesje magiczne, jedna zupełnie niemagiczna i jedna "półmagiczna" z łukiem. A jednak temu paladynowi zostalo cos z tego "RPGowego" - Royal Paladin, czyli "Królewski Paladyn"

tylko tak sie sklada, ze obojetnie czy wladalby, mieczem czy kusza mialby takie same czary.... poniewaz jest to rycerz-kaplan(jak juz ktos napisal....)

Hakuoh
19-07-2005, 08:29
Dajmy se spokój. Cipwie tak zrobili i już. Więc nic nie poradzicie.

Joohny
19-07-2005, 22:58
już założyłem taki temat... wypowiedz brzmi poprosto cipsoft ma inne wyobrażenia co do tej profesji/postaci

Jahoh
20-07-2005, 10:03
Niech ci bedzie paladyn !!!! Tylko prosze cie bardzo nie doczepiaj sie byle czego żeby tylko nabijac posty !!!! Bo myśle że nikt tego nie lubi!!!!!

0.o Jest licznik postow na nowo? WOW

@Topic
Dla mnie jest fajnie tak jak jest.

Deser11
01-10-2007, 15:19
LUDZIE!!!! A nie pomyśleliście bardzo logocznie ze jakby paladyn walczyl mieczem to by byl KNIGHT ? po co robic dwie podobne profesje?

Kejmilo
01-10-2007, 15:31
GŁĄBIE!!!! A nie pomyślałeś, że to temat sprzed dwóch lat? Reported za archeologię.

Lend
01-10-2007, 16:58
Tibia to gra RPG czyli odgrywanie ról, kiedy jeszcze grałem w tibie (pół roku temu), starałem się wczuć w klimat gry (Paladynem uzywalem broad sworda :P) Ale jak wiadomo Tibia już prawie w niczym nie przypomina gry RPG, a swoj czar utraciła juz około 2 lata temu....
@edit

Oczywiście że używali broni dystansowej, rzecz w tym że taktyka walki Paladynów była zupełnie inna niż w tibii (Paladyn w pierwszym rzędzie, a paladyn z tibii - uciekając strzela).

Palladyn był to święty wojownik Używający Tarczy i miecza lub młota szli na pierwszy ognień służyli papierzą księżą zakoną czy tam czemuś :P

<.<
01-10-2007, 17:18
szli na pierwszy ognień służyli papierzą księżą zakoną czy tam czemuś :P
No cool, zią!
@Edit: Sorki za pomaganie archeologowi :|