Pokaż pełną wersje : Gry bez prądu
b_elegol
22-07-2005, 11:19
Witam wszystkich...Przeglądając wczoraj forum zauważyłem pewną rzecz, która mnie zasmuciła...Mianowicie nie widziałem tutaj tematu o grach fabularnych. Nie ma to jak chwycić do rąk swoją kartę postaci, ołówek, kotski... i używać swojej wyobraźni :D Zaczniemy od pytania: Czy ktoś grał w gry fabularne a jeśli tak to jakie ? Moim ulubioną grą RPG jest Młotek (WFRP - Warhammer fantasy Roleplay).
Wychowałem się na tej grze, moim zdaniem to ojciec wszystkich gier tego typu. Grywałem też w MaG-a, Kryształy Czasu, L5K, Neuroshima (postapokaliptyczna rzeczywistość - bardzo fajna, polecam). Muszę przyznać, że totalną klapą wśród
" fabularek " okazał się 'Wiedźmin'. Czy ktoś sie ze mną zgodzi ? :p
No tez sie nie ciesze że nie ma niczego na temat gier fabularnych natym boskim (moim zdaniem) forum. Sam gram W D&D (Dungeons&Dragons) i na początku myślałem że jak będzie sie gadać co sie robi to nuda, ale jak zaczełem grać, to do dziś jestem uzależniony od czytania podręczników do niego (mam ich 4 :D) Naprawde polecam wszystkim polecam tego typu gry. Są naprawde odlotowe!
Dj Fara0n
22-07-2005, 11:59
Chodzi wam o takie gry karciane ? Jesli tak to gralem w Gród i DoomTrooper .Bardzo fajne są takie gry.Gra sie w nie po 5 godzin...
b_elegol
22-07-2005, 12:31
Chodzi wam o takie gry karciane ? Jesli tak to gralem w Gród i DoomTrooper .Bardzo fajne są takie gry.Gra sie w nie po 5 godzin...
Nie chodziło o gry karcianie...ale jeśli już zacząłeś temat o karciankach to niech będzie. W tym temacie będziemy dyskutować na temat gier fabularnych, karcianek i bitewniaków. Gry karciane są bardzo fajnie, to prawda, że zabierają dużo czasu :D Ja grałem w Magic the Gathering ( to chyba najbardziej znana i grywalna gra). DoomTrooper grałem dwa razy. (brak graczy, z którymi mógłbym dużej w to popykać). Grał ktoś w karcianke opartą na filmie: Lord of the rings ? Jeśli tak to wyraźcie swoje opinie bo chcem zakupić podstawowy zestaw kart :)
Moze mi ktos wyjasnic jak sie gra w taka gre fabularno? Trza cos miec jakas plasze czy pionki? Jestem ciekawe bo gre karciano gralem tylko w pokemony :P
b_elegol
22-07-2005, 12:50
Moze mi ktos wyjasnic jak sie gra w taka gre fabularno? Trza cos miec jakas plasze czy pionki? Jestem ciekawe bo gre karciano gralem tylko w pokemony
Gra fabularna (inaczej RPG, z ang. role-playing game, często zwana grą wyobraźni, potocznie erpegiem lub rolplejem) - gra, w której gracze (od jednego do kilkunastu) wcielają się role fikcyjnych postaci. Cała rozgrywka toczy się w fikcyjnym świecie, istniejącym tylko w wyobraźni grających. Jej celem jest odegranie zaplanowanego scenariusza i osiągnięcie umownie określonych celów, przy zachowaniu wybranego zestawu reguł.
Wstęp
Grę fabularną można porównać do teatru improwizacji, w którym osoba prowadząca (zwana Mistrzem Gry) odgrywa rolę scenarzysty, reżysera, narratora i nierzadko aktora ról postaci drugoplanowych - gracze natomiast są aktorami pierwszoplanowymi, jednakże nieznającymi scenariusza i zmuszonymi improwizować i reagować na sytuacje, jakie stawia przed nimi Mistrz Gry. Cała rozgrywka toczy się prawie wyłącznie w oparciu o słowne opisy - Mistrz Gry opisuje graczom ich otoczenie i akcje wykonywane przez bohaterów niezależnych, gracze natomiast opisują czynności wykonywane przez ich postaci. Do zadań Mistrza Gry należy również (nierzadko wspomagana ustalonymi regułami) decyzja, które akcje podejmowane przez graczy osiągną zamierzone efekty, a które nie. Stopień dozwolonej identyfikacji między graczami a odgrywanymi przez nich postaciami - wypowiadanie się w pierwszej osobie, wykorzystanie rekwizytów, kontakt fizyczny z pozostałymi graczami - jest kwestią umowną i zależy wyłącznie od przyjętej konwencji.
System
System jest jednym z podstawowych pojęć w terminologii RPG. Określa - w możliwie najdokładniejszych szczegółach - świat, w jakim rozgrywa się akcja gry. Opis taki może sięgać od geografii, poprzez historię, socjologię, religię czy biologię, po obowiązujące w danym świecie prawa fizyki (nierzadko uwzględniające przekroczenie typowego ich pojęcia poprzez wprowadzenie magii lub zaawansowanego mistycyzmu). Pełny i skrupulatny opis świata pozwala na toczenie w nim wielu różnorodnych typów rozgrywek, dlatego Mistrzowie Gry nierzadko decydują się na rozszerzanie podręcznikowych systemów w celu umożliwienia rozegrania konkretnych, złożonych scenariuszy. Jeżeli takich modyfikacji jest większa ilość, uzyskują miano autorskich systemów RPG. Różne typy systemów pozwalają również na zastosowanie różnych stylów gry.
Konwencje
Światy, w jakich toczą się akcje gier fabularnych można podzielić według konwencji, w których są utrzymane - podobnie jak dzieli się dzieła literackie. Istnieją systemy w konwencjach fantasy, science fiction, cyberpunk, horror, płaszcza i szpady a także wzorowane (mniej lub bardziej dokładnie) na realiach historycznych wybranej epoki oraz na współczesności.
Podręczniki
Reguły rządzące poszczególnymi systemami zwyczajowo zawarte są w wydawanych podręcznikach, z których treścią (możliwie najdokładniej) powinni się zapoznawać zarówno gracze, przygotowując role, które będą odgrywać, jak również MG, przygotowujący kolejne spotkania (zwane sesjami). Systemy autorskie, tworzone przez Mistrzów Gry w oparciu o systemy podręcznikowe, czasami doczekują się publikacji jako nieoficjalne lub oficjalne dodatki do poszczególnych systemów.
Mechanika
Częstym elementem systemów są opisy mechaniki rozgrywki. Stanowią je zazwyczaj określone zestawy wzorów matematycznych lub ogólnikowych opisów, pozwalających określić wpływ poszczególnych czynników na efekt danej akcji. Przykładowo, na powodzenie próby otwarcia przez postać zamka wytrychem wpłynąć mogą: zręczność palców, typ wytrycha czy stopień skomplikowania mechanizmu. Do opisu poszczególnych czynników stosowane są ustalone zestawy parametrów - mierzalnych, jak np. masa czy rozmiar przedmiotów, lub przybliżanych, takich jak stopień niewygody pancerza lub gęstość mgły. Współczynniki przybliżane zazwyczaj określa się wartością punktową (np. w skali od 0 do 10), procentową, słownie (według umownej skali, np. od "fatalnie" poprzez "średnio" do "doskonale") lub opisowo.
Przykładem zestawu umownie określonych parametrów jest stosowany często mechanizm kwantyzacji cech bohaterów, regulujący zasady ich opisu, co służy rozstrzyganiu odgrywanych i opisywanych akcji. Zazwyczaj odpowiednimi współczynnikami opisane są fizyczne cechy danego bohatera (takie jak: siła, inteligencja, zręczność) oraz umiejętności, określające jak bardzo postać się na czymś zna lub jakie posiada na danym polu doświadczenie (np. targowanie się czy walka mieczem dwuręcznym). W trakcie rozgrywki poszczególne cechy postaci mogą się zmieniać, gdy postać zdobywa nowe zdolności lub ulega obrażeniom. Gracze zazwyczaj spisują informacje o swoich postaciach na specjalnie przygotowanych tzw. kartach postaci, co pozwala na kontynuowanie jedną postacią rozgrywki przez kolejne sesje, odpowiadające kolejnym przygodom.
Kości
Często podczas rozgrywki używane są różne rodzaje kości do gry, które pomagają w bezstronnym określaniu wyników poszczególnych akcji podejmowanych przez bohaterów graczy. Wynik rzutu uwzględniany jest jako kolejny czynnik w równaniach mechaniki systemu. Kostki używane w grach fabularnych mają często nietypową liczbę ścianek (poza 6-ściennymi używa się też 4-, 8-, 10-, 12- i 20-ściennych. Istnieją też kości o większej liczbie ścianek: 30- i 100-ścienne. Większość kostek to wielościany foremne).
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/pl/6/6d/LMPogodaTypowyZestawKosciDoRPG.jpg
Gra może jednak być też czysto narracyjna (free-form RPG) i nie opierać się o żaden konkretnie określony świat, jak również opierać się wyłącznie o jego ogólny opis, z pominięciem elementu losowości (Amber (Diceless RPG)). W takim przypadku o efektach podejmowanych przez graczy akcji decyduje na własną rękę Mistrz Gry, co wprawdzie pozwala na rozegranie ciekawszych i bardziej satysfakcjonujących scenariuszy (bez ryzyka np. śmierci kluczowego bohatera w połowie gry), ale zarazem wymaga od Mistrza Gry znacznie większego wyczucia i przewidywania.
Mam nadzieję, że wiesz już co to jest RPG B)
P.S. Korzystałem z pomocy Wikipedii
SadeXoVe
22-07-2005, 12:53
gralem w farmera (warhammer) system najlepszy! pozniej wzialem sie za neuroshime (tez fajna) monastyra (wypasiony) i teraz pogrywam w DnD (tez za***isty) a od poczatku roku szkolnego znowu za warhamca sie biore;)
co do bitewniakow to Algeroth w Warzone (HAIL Necromutants;p) oraz Pokemony jako karcianka :D
Dajmy na to ze rozumiem czyli... Przypuscmy jestem tym Mistrzem Gry a moje kumple to waleczni rycerze... I co ja im mowie co teraz maja robic gdze teraz sa z czym walczo? Np. W ciemnym zauku lasu wyskakuje wam straszliwy smok musicie go zniszczyc.... I co kumple maja nawalac powietrze krzyczac a masz ty pipo... Albo jajco zrozumialem albo to jest bezsensu i na ca sa te kosci jak ja sie poruszam a nie pionek Btw. Czytalem kiedys w gaziecie o kolesiu co gral w taka gre i jak by wygral to cos by tam otrzymal a jak by przegral cala jego rodzina by umarla no i przegral... Gra trwala 5h co podobno jest bardzo krotko na takie gry podobno trwajaj miesiocami no ale nie rozumiem jak przegrac 2 koleisow bylo Mistrzami Gry a ten kolo mial wygrac a przegral zecz dziala sie w Brazyli.... Odpowie mi ktos na to moje pytanie?
PharadoX
22-07-2005, 13:05
Ja gram w wakacje z kolegami w Magic the Gathering , super karciana giarka ,
pojedynek w takiej grze może trwać do 1h. ( żadkość ) , ale najczęsciej pół h. Mam pytanko do
b_elegol'a . Jaką talią grałeś? ( chodzi o kolory ).
Pozdro~ :p
b_elegol
22-07-2005, 13:06
Darky...powiem tak. W twoim wypadku musisz poznać to w praktyce, albo zobaczyć gdzieś jak ktoś gra. Wtedy na 99,9% się uzależnisz :p Jeśli nie masz takiej możliwości polecam zjazdy fanów gier RPG, które odbywają się co roku w krakowie ---> 'KRAKON' <--- 8o Jeśli chcesz dowiedzieć się wiecęj, zapytaj pana 'Google' B)
Ja gram w wakacje z kolegami w Magic the Gathering , super karciana giarka ,
pojedynek w takiej grze może trwać do 1h. ( żadkość ) , ale najczęsciej pół h. Mam pytanko do b elegola . jaką talią grałeś? ( chodzi o kolory ).
no wiesz czasami gra max ma 5min xP ja tez w to gralem, na obozie w tamtym roku, ale teraz nie mam zkim grac;/ a mam mirrodin czarno-czerwony...
b_elegol
22-07-2005, 13:19
Mam pytanko do b elegola . jaką talią grałeś? ( chodzi o kolory ).
Niezłym ustawieniem, którego używam jest czerwony + zielony - zbierasz manę z zielonego (elfy, lasy, wykładanie 2 kart na rundę i tym podobne zabawy) po czym ładujesz w pioruny i kule ognia wszelkiego typu Very Happy
Nie trzeba mówić że fenomenalnie się spisuje przy grach na wielu graczy :mag:
PharadoX
22-07-2005, 13:54
Ja za to gram talią biało-niebieską ( slivery + flyingi + artefakty ( mam ich mase ) ) i mam jeszcze jedno pytanko ( mam nadzieje żę ostatnie bo jeszcze ktoś pomyśli że ja chory na tą grę ) jaka jest wasza najdroższa karta? Możecie sprawdzić na www.mtgstore.pl , nacisnąc takie M w kwadracie a tam "wyszukiwarka" , coś dla ciebie morwi , jak masz jakąś karte drogą możesz im sprzedać :D . Moja najdroższa karta , to biały enchament : "Reverence" , sprawdzcie ją sobie w wyszukiwarce bo naprawde fajna. Gdyby ktoś więcej chciały porozmawiać o tej gierce niech załorzy nowy temat :D
Dopiero tera zobaczyłem że twój nick to : b_elegol , w temacie widać b elegol :p . Sry zara poprawie poprzedniego posta.
1.nie mam tam zadnych "drogich" kart
2.nie sprzedaje kart z talii:P
3.moze nie mam zadnych drogich kart, ale w calosci ta talia jest bardzo dobra, nie raz wygralem grajac nia....
@down
juz tam zapostowalem:P
b_elegol
22-07-2005, 15:02
ParadoX i morwi zapraszam na nowy topic: Magic: the Gathering B)
Pan Własnego Losu
22-07-2005, 15:16
Dałby ktoś linka do jakiejs karcianki(do ściągnięcia) obojętnie z czym mogą być pokemony, czy tam może byc na emulatora VisualBoyAdvance lub tak. :)
b_elegol
22-07-2005, 15:23
Z tego co wiem bardzo trudno jest znaleść karcianke na kompa...(na necie). Jeśli chcesz mam do sprzedania na płytce pełną wersje gry Magic: the Gathering z pathem, który aktualizuje wszystkie talie które wyszły... :kon:
do sciagniecia jest mtg online:P tylko ze mozna tam grac czterema taliami....
b_elegol
22-07-2005, 15:28
do sciagniecia jest mtg online:P tylko ze mozna tam grac czterema taliami....
tylko to ? podaj linka B) Bądź do końca profesjonalistą, jak już mi ktoś to powiedział :p
http://mtg.rpg.net.pl/download.php prosze cie bardzo, nei wiem czy jeszcze dziala, bo juz dawno to sciagalem....
Dajmy na to ze rozumiem czyli... Przypuscmy jestem tym Mistrzem Gry a moje kumple to waleczni rycerze... I co ja im mowie co teraz maja robic gdze teraz sa z czym walczo? Np. W ciemnym zauku lasu wyskakuje wam straszliwy smok musicie go zniszczyc.... I co kumple maja nawalac powietrze krzyczac a masz ty pipo... Albo jajco zrozumialem albo to jest bezsensu i na ca sa te kosci jak ja sie poruszam a nie pionek Btw. Czytalem kiedys w gaziecie o kolesiu co gral w taka gre i jak by wygral to cos by tam otrzymal a jak by przegral cala jego rodzina by umarla no i przegral... Gra trwala 5h co podobno jest bardzo krotko na takie gry podobno trwajaj miesiocami no ale nie rozumiem jak przegrac 2 koleisow bylo Mistrzami Gry a ten kolo mial wygrac a przegral zecz dziala sie w Brazyli.... Odpowie mi ktos na to moje pytanie?
Nie, wszystko dzieje się w sferze wyobraźni, podam przykład (MG - mistrz gry, G - Gracz)
MG - Wchodzicie do zadymionej karczmy, gości jest niewielu, w tle przygrywa jakiś bard. Karczmarzem jest człowiek, wygląda na typowego barmana - spowiednika. Wystrój karczmy jest raczej standardowy, ścianny są obite czymś w rodzaju boazerii, a wpół - pijanym klientom, trunki podają kelnerki. No więc, co robicie?
G - Siadam przy jakimś wolnym stoliku, zdejmuję kaptur, i powolo, zaczynam ćmić fajkę....
Jak widzisz Mistrz gry odrgrywa role kogoś który opowiada o tym świecie, jest całkowicie bezstronny. W prawdziwym rpg akcesoriami są tylko kości i karty postaci (są tam podane najważniejsze inofrmacje o graczach. Mam nadzieję że zrozumiałeś o co chodzi w "papierowych" RPG.
Pan Własnego Losu
22-07-2005, 16:07
http://mtg.rpg.net.pl/download.php prosze cie bardzo, nei wiem czy jeszcze dziala, bo juz dawno to sciagalem....
hmm no niezupełnie mi oto chodziło chem jakąś karcianke ale bez neta taki "single player" jakbyś mugł bo ja szukałem u pana google (http://google.pl) i jakoś niewiem od jaką nazwą tego szukać :/ a bym se pograł w czasie traina
wybaczcie, że zakłócę wam te sielskie rozważania..
jednak 'nie znajdywanie niczego na temat zwykłego rpg' jest związane z nieumiejętnością szukania..
ja znalazłam o dziwo jakiś temat traktujący o tym, a właściwie kogoś, kto się o to pytał..
Czym jest sesja RPG (http://forum.tibia.pl/showthread.php?t=39536)
jeśli to nie jest po części to, czego poszukiwaliście (między innymi ci, którzy poświęcili swój czas na rozpisanie vel skopiowanie skądś tekstu co jest czym) lub to, gdzie można było coś napisać..
ale jak kto nowy i nie chce mu się przeglądać forum to idzie na łatwiznę, patrzy po pierwszych tematach i pisze nowy..
dziękuję za uwagę
d. Taube
ja wczoraj sobie za to zamowilem karty z wladcy pierscieni z stronki isa pl. Zobacze czy bedzie sie fajnie gralo ;p
Chrupek Drut
10-05-2006, 15:28
Ja gralem w Warhamera:) Calkiem milo bylo - Mroczny Elfik ;]
a ja gram wh40k system pod rpg wlasnoręcznie sworzony ale gramy z kumplami po tej bardziej mrocznej stronie(strony podzielilismy tak eldarowie/tau/marines-dobro
nekroni/tyranidzi/orkowie/chaos marines/dark eldarowie-zlo
ja gram pewnym nekronem zwanym Necron Wraith
kuple grają tak
orc-Mad Dok Grotsnik
tyranidzi-Winged Hive Tyrant
MuD Killer ^^
10-05-2006, 22:44
JA tam nie lubie za bardzo czegos takiego
@up
takiego czegoś w znaczeniu najnormalniejszego w świecie RPG? :] karcianki? czy też może własnych systemów, jak w poście wyżej? a może systemów w takich klimatach?
dziękujemy za wyczerpującą wypowiedź :]
d.Taube
Yoh Asakura
11-05-2006, 17:57
hmm no niezupełnie mi oto chodziło chem jakąś karcianke ale bez neta taki "single player" jakbyś mugł bo ja szukałem u pana google (http://google.pl) i jakoś niewiem od jaką nazwą tego szukać :/ a bym se pograł w czasie traina
Jak masz Might & Magic VIII: The Day of Destroyer to tam możesz pograc w Arcomage'a w karczmach ;)
Besztacz_Naczelny
12-05-2006, 21:18
Dungeons&Dragons RULEZ !!!!! Najlepszy system, na drugim miejscu WarHamer, chociaż nie grałem, ale dużo słyszałem.
Wogóle gry RPG są najlepsze i basta !
Zylkolak
12-05-2006, 22:03
Jak masz Might & Magic VIII: The Day of Destroyer to tam możesz pograc w Arcomage'a w karczmach ;)
Hehehe pamietam swietna gierka ;p
@A ja lubie grac w piotrusia. To przeciez tez gra bez produ. :D
Dr.Unknown
12-05-2006, 23:35
@up
Tyle, że ma mało wspólnego z działem/tematem.
Dedek i w ogóle całe k20 dla mnie ssie. Mocne pozycje to dla mnie Wampir (I cały stary WoD), Neuroshima, Dzikie Pola.
Ja lubłem gry bitewne,szczególnie lotr'a,ale kasy nie mialem na niego więc se nie pograłem;/
a wczoraj był konwent fantasy w białymstoku i bylo calkiem calkiem(czytaj zaje***) przez 4 godz gralem w joanne z francji, potem w age of mythology, potem troche w najnowszą karcianke "spadamy" ale dalej nie lapie o co w niej chodzi, a potem przyszlo pare dzieciakow z armiami do lotra czyli strony tak mordor, esterlingowie i isengard na dwarfów, stare przymieże i gondor oraz troche mieszanki wszystkiego czyli gandalf oddzial haldira etc.
jak tez ktos był to njiech tutaj zapoda w co grał i jakie ma wrazenia
WArhammer rulez! jak ja lubie z kumplami grac w niego
Tomaszeq
26-05-2006, 20:34
A gral ktos was kiedys w Warhammera albo D&D przez siec, z innymi graczami? Chodzi mi o gre na forum, na IRC itp.
Jak dotad gralem w WFRP z kumplami "na zywo" ale chcialem sprobowac rozgrywki przez siec, jesli graliscie to jakie byly wasze wrazenia i czy warto sie w ogole w taki rodzaj rozgrywki pchac?
Raz poszedłem na sesje D&D z kumplami, ale mieliśmy takiego dziadowego GM, że mało pograliśmy i niezbyt łapie. A ogólnie to chętnie zagrałbym w Warharmmera, ale figurki drogie ;(
ej no mieszkasz w wawie więc to chyba nie problem zalatwic uzywane figurki i to taniutko a jak chchesz nowe to masz od cholery bardów cytadel i innych
Lotr? Nie dziękuję.
Komercha komerachą, ale to żal i przesada (wiem bo kumpel gął i opowiadał mi absurdy tej gry... goblin kryjący balroga... xD)
Z bitewniaków wole wArhammera (Fantasy, teraz biorę się za czterdziestkę, moze ancienta i ejszcze mordenheima czy jak się to skrobie)
Co do RPGów...
bardoz lubie l5k - ma przyzwoity system + porządne klimaty
uwielbiam warmłotka - za niemal wsyzstko :P
za neuroshimą nie przepadam specjalnie - nie moje klimaty, choć pograć mogę.
Co do D&D... Jestem Miętową Galaretką tego systemu - i dlatego piszę własny :P
A tak szczerze to D&D mi się nie podoba. Mechanika nie jest jakaś specjalnie dobra, wiele rzeczy jest dość niedorzecznych. Ten system został za abrdzo rozbudowany tworząc za wiele zasad.
Można się przyczepić że złej baletnicy przeszkadza rąbek u spódnicy, ale...
System tworzący cały czas nwoe reguł i dodatki (zwłaszcza reguł - dodatki to tam komercha) rozwiązuje sprawy często niekporzystnie dla MG.
W tym momencie musi albo coś robić przeciw sobie ()co jest niemalże niemożlwie), albo zmieniać zasady...
A jaki to ma sens? i jak abrdoz je zmieniać?
Granica jakaś m,oże być, ale... czy to ma sens?
Są sytstemy krótsze i prostsze od D&D i żyją, a ten jakoś się rozbudowuje ciągle, a wszyscy na neigo narzekają...
Więc jak tow końcu jest?
bo ten kolega o lotrze opowiadal ci albo bajki albo grac nie umial albo z 1 ed lotra
w obecnej edycji jest spokojnie i wszystko cacy tylko krasnoludy przesadzone z tymi heavy dwarf armor wbudownymi
Cor Tibiarz
29-05-2006, 13:30
Ja jeszcze nie gralem ale kupuje podreczniki do dnd mam juz kostki i ksiege potworow :P
xedhgyr zezathyn
29-05-2006, 15:44
Ja zbierałem figurki Warhammera,ale narazie mam zastój(kasa:/)
Przymierzam się natomiast do Magic the Gathering
a co do tzw."Papierowych rpg'ów" jeszcze niestety niemiałem okazji zagrać w żadnego ale z koleżanką i kumplem z klasy planujemy jakąś małą sesje warhammera
@up:
Grał jeszcze ~1,5 roku temu. A co do tego ze nie umiał grać - grał i zdarzało mu się turniej jakiś wygrać z tego co pamiętam (pełne porno na sentinelach - czy jak się ich tam pisze)
Drugą rzeczą przegiętą jest możliwość żeby wszystko sobie wymierzyć (widziałem na konwencie)
Kolejną jest że solo np. tkai Gandalf może roznieść sobie całą armię wroga (to też widziałem xD)
No i figurki w 95% są naprawde kichowate :P
Ostatnią - mongołowie i sauron nekromanta...
Jeszcze do kompletu niech dodadzą Sauron teh Wilkołak i Melkor teh powah version ;P
Ja jeszcze nie gralem ale kupuje podreczniki do dnd mam juz kostki i ksiege potworow :p
Szkoda ze kupiłeś.
Lepszym wyjściem byłby warmłotek fabularny. Choć na początek...
Może się spodobać.
Ja zbierałem figurki Warhammera,ale narazie mam zastój(kasa:/)
Umiesz i lubisz malować? - maluj za kase ;)
Ceny dochodzą nawet do połowy ceny boxa/blisterka jeżeli wszystko (pędzelki, farbki, itd.) poza figsami bierzesz od siebie.
Przymierzam się natomiast do Magic the Gathering
Polecam żebyś zaczął od Decka nie sam skąłdał talię.
I niech deck będzie z Serii Ravnica (Ravnica, Guildpact, Dissension) - mają ładne 2 kolroowe i porzadne decki - bardzo dobre dla pcozątkujących i nie tylko (sam talię oparłem na borosie ravnici, choć dużo potworów tam zamieniłem na instanty - wszystko w T2 do momentu aż Kamigawa spadnie na T1)
a co do tzw."Papierowych rpg'ów" jeszcze niestety niemiałem okazji zagrać w żadnego ale z koleżanką i kumplem z klasy planujemy jakąś małą sesje warhammera
Może być ciekawie.
I powinieneś się całkeim normalnie czuć - 2 edycja Warmłotka jest oparta na świecie bitewniakowym :D
ostatni souron nekromanta nie ma zadnych statsow jest do rozgrywek fabularnych a ci mongolowie to khand i majo głupia zasade troche bo oni są najemnikami i na oczątku zyca sie czy uciekna czy nie jak uciekajo to cala armia leci a to troche przegięte
co do gandalfa zabijającego całą armie to wątpie ostatnio jednym trollem jaskiniowym oraz 10 gobosami a on 4 rohirrimów konnych i gandalf i jakos luzik tylko 5 gobosow i 1 rana na trollu zeszlo więc ładnie
ostatni souron nekromanta nie ma zadnych statsow jest do rozgrywek fabularnych a ci mongolowie to khand i majo głupia zasade troche bo oni są najemnikami i na oczątku zyca sie czy uciekna czy nie jak uciekajo to cala armia leci a to troche przegięte
Tylko skąd się sauron nekroś wziął?
pierwsze rzecz
mongołowie? druga
zasady zasadami - ale co oni dodają...
co do gandalfa zabijającego całą armie to wątpie ostatnio jednym trollem jaskiniowym oraz 10 gobosami a on 4 rohirrimów konnych i gandalf i jakos luzik tylko 5 gobosow i 1 rana na trollu zeszlo więc ładnie
Ty wątpiswz, a ja na pokazie widziałem - koleś sobie wsyzstko wyliczał (bo w LoTR można -.-') żeby mógł czarować a w niego nie mogli, itd. itp.
Wymierzanie sobie powinno być zabronione!
A ja gram w M:TG tzn Magic: the...
Fajna gra, jestem dosyć początkujący, mam talie zielono-artefakciszkowom.
Nie wiem czy dobra ale źle nie jest, tylko odpowiednich kart do niej brakuje,
musze cos dokupic :P
Almariel
01-06-2006, 20:05
No niedawno poznalem gre "ktulu". Co prawda nie jest to gra taka bardzo przygodowa ale mozna sie wciagnac. Jest to gra bazujaca na grze "mafia" ale dla mnie lepsza. Jak narazie znalazlem 2 problemy glowne, ktorym trzeba podolac: okolo 10 osob aby ladnie gra sie toczyla :P i dobry prowadzacy
Opisane wszystko jest tutaj:
http://rapidshare.de/files/21951829/StaraWielkaXiega__edited_*****.html
Jak rowniez duzo rzeczy mozecie sami wymyslec :)
Tylko skąd się sauron nekroś wziął?
pierwsze rzecz
mongołowie? druga
zasady zasadami - ale co oni dodają...
sauron nekros skąt sie wziol to bys wiedzial jakbys poczytal troche histori middleearth ale ok powiem ci w skrócie jak zostal mu odebrany jedyny pierścień to on jako duch polecial do mrocznej puszczy i tam się osiedlił i właśnie jako tak przedstawiono go no jako ducha tylko oni go dziwnie nazwali bo nekromanta no ale wkoncu to gw
a mongołowie(khand) maja tako zasade a nie inną ale oni są normalnym wojskiem normalnie nimi walczysz itp tylko jak wyzucisz nie taka a inną ilość oczek to przegrywasz automatycznie bo wszyscy ci uciekają(pod warunkiem ze armie całą masz khand bo jak nie to zostaja na polu bitwy ci którzy nie są z khandu)
w tą sobotke odbywa się dni choroszczy i akurat będą tam rozgrywane mecze lotr'a wh40k oraz wfb
zapraszam
Ja bawie sie fabularkami od dluzszego czasu i zdazylem przerobic juz kilka systemow.
Zaczynalem(jak wiekszosc chyba) od Warhammera pozniej pojawil sie Awalon(polski system) ktory jednak szybko upadl, dalej Wampir i Wilkolak (wampir to swietny Rpegmimo ze w podstawce mamy tylko 8 rodzajow krwiopijcow i ze 3 demony, ma za to swietna atmosfere nieporywnywalna do czegokolwiek w co gralem)
Nie ominalem tez D&D(3 edycja), gra jest swietna chociarz niektore klasy sa znacznie silniejsze od innych(np. czarodziej na 18 lvl i barbarzynca/wojownik na tym samym lvlu-czarodziej zawsze wygra) chociarz w licznych dodatkach(mowie tu o epickim dodatku) udalosie ta roznice delikatnie zatrzec. mimo to uwazam D&D za bardzo dobry system(kompel ma wszystkie podreczniki i dodatki)
Ciekawi mnie tez bardzo czy pamieta ktos z was takie gry jak Twierdza(slynni wikingowie proibujacy porwac ksiezniczke) oraz Alien(na podstawie II czesci filmu). Jesli ktos ma dostep do tych gier to polecam.
PozdroB)
Nieugiety
13-06-2006, 15:21
Taa...gralo sie w warhammera calymi godzinami :D
Mam takie pytanie, czy sa gdzies w necie opisy ksiad war hammera, albo krysztalow czasu? Szukalem ale nic nie znalazlem =/
szukajcie a znajdziecie
polecam wikipedie tam mozna wszystko znalezc(znalazlem tam podręcznik do lotr'a ten najnowszy)
ej a planszówki grywa ktos ja chętnie gram w age of mythology bardzo fajna oraz troche w descenta(troche rpg troche planszówka)
vBulletin® v3.7.0, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.