Pokaż pełną wersje : Magic: the Gathering
b_elegol
22-07-2005, 14:31
Witam wszystkich zagożałych fanów wspaniałej karcianki jaką jest tytułowy Magic: the Gathering. Założyłem ten temat na specjalną prośbę ParadoX'a ;) Jeśli ktoś nie wie co to za gra, pan 'Google' służy pomocą. Co na początek ? To pytanie zadaje więlszość początkujących graczy. Chodzi o to jaka jest najlepsza (najtańsza) talia na początek ?
Moim zdaniem:
Patrząc na to z perspektywy dwuletniego gracza to najlepiej zacząć od boxa. Jakby na to nie spojrzeć zawsze trafi się coś grywalnego, a resztę można sobie dokupić na sztuki lub wymieniając karty które posiadamy z boxa na te które są nam w danej chwili potrzebne. Z kartami z boxa, przynajmniej z niektórymi mamy bardzo duze prawdopodobieństwo, że ktoś się z nami wymieni. Zawsze jest to już coś. Gdybym zaczynał jeszcze raz to na 100% kupiłbym sobie boxa(najlepiej z mirrodina).
heh ja sam posiadam deck z mirrodina(czarno-czerwony) i wspaniale sie nim gra, ale mam jeden problem nei mam z kim grac.....jedyna wada creatur z tej talii jest slaby atak i obrona, ale za to jest duzo "bonusow"(np.poswiecasz ktoras z creatur i niszczysz artefakt/creature przeciwnika....). wedlug mnei najgorsza talia to jest ta ktora sklada sie ze wszystkich kolorow.....
b_elegol
22-07-2005, 16:18
wedlug mnei najgorsza talia to jest ta ktora sklada sie ze wszystkich kolorow.....
Święta racja :) Jakimi kryteriami kierujecie sie przy wycenianiu kart ?
Według mnie ceny kart zależą od wielu rzeczy:
1) Czy ta karta jest grywalna i czy gra w jakimś dobrym decku.
2) Czy jest ze starej edycji, czy jest rzadka.
3) Czy ma ładny rysunek :p
4) Jeśli ktoś bardzo potrzebuje jakiejś karty to oczywiście zapłaci za nią więcej.
5) Obramowanie,pewnie was to zdziwi ale zobaczcie.
To jest ta sama karta tylko z rożnym obramowaniem:
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/pl/0/04/Magic_old_new_border2.jpg
jak patrze na karty, to przedewszystkim na to czy:
1.pasuje do mojego decku(kolor...)
2.czy ma cos wyjatkowego tzn.czy warto ja miec np.w moim podstawowym decku mam 3 karty o nazwie disciple of the vault(staty 1/1) niby nic ciekawego, ale ma fajna wlasciwosc: whenever an artifact is put into a graveyard from play, you may have target opponent lose 1 life, a tak sie sklada ze w mojej talii jest duzo artefaktow:)
3.ile kosztuje mana np. karta magma giant kosztuje 7mana(5 obojetnego koloru i 2 mountain) ma staty 5/5(najsilniejsza karta mojej talii bez "dopalaczow") czyli nie za bardzo oplaca sie ja trzymac(chyba ze odrazu na wstepie masz duzo landow), ale ma taka wlasciwosc ze przy wejsciu do gry zadaje kazdemu przeciwnikowi i kazdej creaturze 2 damage i dlatego mam ja w talii:)
b_elegol
22-07-2005, 16:42
jak patrze na karty, to przedewszystkim na to czy:
1.pasuje do mojego decku(kolor...)
2.czy ma cos wyjatkowego tzn.czy warto ja miec np.w moim podstawowym decku mam 3 karty o nazwie disciple of the vault(staty 1/1) niby nic ciekawego, ale ma fajna wlasciwosc: whenever an artifact is put into a graveyard from play, you may have target opponent lose 1 life, a tak sie sklada ze w mojej talii jest duzo artefaktow:)
3.ile kosztuje mana np. karta magma giant kosztuje 7mana(5 obojetnego koloru i 2 mountain) ma staty 5/5(najsilniejsza karta mojej talii bez "dopalaczow") czyli nie za bardzo oplaca sie ja trzymac(chyba ze odrazu na wstepie masz duzo landow), ale ma taka wlasciwosc ze przy wejsciu do gry zadaje kazdemu przeciwnikowi i kazdej creaturze 2 damage i dlatego mam ja w talii:)
Pięknie ale pytanie brzmiało: Jakimi kryteriami kierujecie sie przy wycenianiu kart ? :D
Pięknie ale pytanie brzmiało: Jakimi kryteriami kierujecie sie przy wycenianiu kart ? :D
no to tak:
1.jej wlasnosc(to pod obrazkiem)
2.jej staty
3.czy jest bardzo przydatna
to chyba tyle
b_elegol
22-07-2005, 16:55
Na pewno zdarzyło wam sie nie raz podczas gry popełnić jakąś śmieszną głupotę. Może widzieliście jak ktoś zrobił co śmiesznego lub pamiętacie przebieg jakiejś zwalającej z nóg gry :D :D :D
U mnie była taka akcja, że ja jedyny mam artefakt (myr matrix) no i kumpel zniszczył mi go. Po grze przypomnieliśmy sobie, że jest...niezniszczalny :p ;)
hmm... mam taka karte lich's tomb(you don't lose he game for having 0 or less life. whenever you lose life, sacrifice a permanent for each 1 life you lost) doszlismy do wniosku, ze za kazde zycie ktore strace poswiecam jakas karte i doszlo do tego ze mialbym ~-20
PharadoX
22-07-2005, 18:32
Heh... zastanawiam się czemu ja mam takie pomysły że ludzie je realizują :p .
Dobra to może niech każdy kto gra w tą karcianke przedstawiłby swoje karty? a inny by sprawdzili na www.mtgstore.pl czy talia jest dobra i ewentualnie jakieś podpowiedzi co zmienić i takie tam... :D , ja osobiście sądze że mam bardzo dobrą talie , wygrywałem z taliami szybkimi ( goblinówki + czary ) , z taliami na rozbódowe ( zazwyczaj to są zielone talie , dużo many i ma się za to potworki z dużą liczba atk/def ) Jeśli mnie ładnie poprosicie moge podać w nazwach moje karty :p ( taki "joke" , niemusicie ładnie prosić ;) )
@morwi
Czyli źle karty wybierasz. Z tego co przeczytałem wziął byś kreaturke 5/5 z własciwością : All other player's lose 5 life if you pay 3 . Która kosztuje załórzmy 15 :D
A ja się kieruje :
1) kosztem karty
2) jej kolorem
3) własciwościami
4) czy zgra się z talią
5) i w małej cześci statami ( czyli te x/x , czemu w małej cześci? , pomyślcie : fajnie by było mieć wszystkie kreturki z fajnymi własciwościami , all 5/5 minimum i koszt minimum 5 )
@morwi
Czyli źle karty wybierasz. Z tego co przeczytałem wziął byś kreaturke 5/5 z własciwością : All other player's lose 5 life if you pay 3 . Która kosztuje załórzmy 15 :D
nie, niewzialbym...
no to tak:
1.jej wlasnosc(to pod obrazkiem)
2.jej staty
3.czy jest bardzo przydatna
to chyba tyle
przy 3 punkcie poprostu zapomnialem napisac o manie.... bo to wiadome jest, ze nawet jakby niszczyla wszystko co ma przeciwnik, i by kosztowala 15many to nikt by tego nie wzial, no chyba ze jakis newbie...
ale i tak tego magma gianta juz pod koniec gry wykldam(jak mam mane i mam go w lapie) i wtedy to juz zazwyczaj jest bardzo przydatny:>
PharadoX
22-07-2005, 20:08
Bardzo chce poznać wasze talie! wypiszcie nazwy swoich kart , chce wiedzieć co posiadacie , ja tesz wypisze , obiecuje że jutro na 100% bedą wypisane nazwy moich kart :p
@morwi
Hrhr... szybki jesteś ;)
ok, to moja talia...
lich's tomb x1 <rare>
magma giant x1 <rare>
dross scorpion x1
pentavus x1 <rare>
megatog x1 <rare>
inflame x1
skeleton shard x1
energy chamber x1
nuisance engine x1
darksteel pendant x1
echoing ruin x1
arcbound hybrid x1
goblin archeologist x1
yotian soldier x1
grinmclaw bats x1
screaming fury x1
oxidda golem x1
arcbound stinger x1
atog x1
leanden myr x1
iron myr x1
talisman of indulgence x1
myr retriever x1
disciple of vault x2
irradiate x2
nim replica x3
neocrogen spellbomb x1
pyrite spellbomb x2
shrapnel blast x1
goblin replica x3
cathodion x2
krak-clan grunt x2
mountain x12
swamp x12
hehe nudzi mi sie to sprawdzam moje karty na tej stronce i jak narazie to mam 2 rary xP
edit
czyli w sumei mam 4 rare:P
www.findmagiccards.com <<<< stronka, na której możecie sobie sprawdzić różne karty i ich aktualne ceny w USD. (obczajcie sobie kartę "Platinum Angel" ;P)
Najlepiej zacząć od torment boxa, znajdziecie w nim wszystkie rodzaje landów i jakieś grywalne kreaturki, enchatmenty itp..
JEżeli nie macie z kim grać to najlepiej ściągnijcie sobie Magic Workstation (taki programik online, tworzycie talie i wio)
PharadoX
22-07-2005, 20:42
Rideh , podałbyś linka i "nauczył" mnie jak się uzywa tej "gry" to chetnie ją sciągne ... niemusisz mnie uczyć ale chociarz linka plxorz!!1 ... mam nawet pomysł , jeśli mozna to online , to zagrałbym z morwim , ale talie takie jak na rl :D
no dobry pomysl, tylko ja dawno nei gralem to wiesz ;)
EDIT:
@paradox
http://www.magicworkstation.com/downloads.php takie cus znalazlem....
b_elegol
22-07-2005, 21:05
Podaje jeden z kilku deckow jakie mam, zwie sie 'Medium Red'. Jest bardzo ciekawym i prostym deckiem , ale wiele moze zalezec od szczęscia niestesty.
Spis decku:
4xArc-Slogger
4xSlith Firewalker
4xVulshock Sorcerer
4xHerth Kami
3xZozu the Punisher
4xMagma Jet
4xSeething Song
4xShock
3xVolcanic Hammer
3xSword of fire and ice
4xBlinkmoth Nexus
4xChrome Mox
15x Mountain
SB:
4xShatter
4xMOlten Rain
4xSowing Salt
3xBoil
Jak widac ma bardzo prostą budowę SB.
Uważam , że deck jest ciekawy i godny uwagi ma dobrze niemal z każdym deckiem a szczegolnie z MGA Vulshock Sorcerer'ki wymiataja.
Z Muc jesli wejdzie szybki slith to jest dobrze.W tym decku dużo zalezy od piosenki bo zazwyczaj jest mało mana.Piosenka jest swietna w 2 turze jezeli mamy co znia zagrac :p . Deck jest bardzo fajny.To wynika wszystko z mojich obserwacji.(Moge sie mylic , każdy ma do tego prawo)
A co wy myslicie na temat tego decku?????????
PharadoX
23-07-2005, 10:10
Landy
8x Island
9x Plains
1x Ancient Den
1x Seat of the Synod
1x Darksteel Citadel
Krity
3x Razor Golem
2x Imagecrafter
2x Wingbeat Warrior
2x Deftblade Elite
2x Plated Sliver
1x Shifting Sliver
1x Ward Sliver
1x Gold Myr
1x Coretapper
1x Spire Golem
1x Mistform Shrieker
1x Serra Advocate
1x Air Elemental
1x Clockwork Dragon [R]
1x Clockwork Vorrac
1x Slith Ascendant
Enchamenty / Artefakty
1x Reverence [R]
1x Castle
1x Improvised Armor
1x Pacifism ( buuuu moja ulubiona karta , miałem 2wie ;( )
2x Energy Chamber
1x Bonesplitter
1x Umezawa's Jitte [R]
1x Leonin Sun Standard [R]
1x AEther Vial ( niewiem jak to sie pisza jest takie połączone A i E )
Instanty / Sorcery
1x Daring Leap
1x Mana Leak
1x Override
1x Marchent Scroll
1x Ideas Unbound
1x Bribery [R]
1x Fireball ( hrhr :p )
@b_elegol
Tu wyżej moja talyjka , i jeszcze pytanko do b_elegola . Jaka jest strategia twojej tali i co robi Vulshock Sorcerer bo niestety nieznalazłem go na MTGstore. O już wiem , Na Workszopie był :p
@morwi
Morwi ściągnełeś już tego Magicworkstationa? jak mamy w to grać? tam są same karty jakieś +tower i takie tam , czy może jakoś się przełancza na normalne? Bo ja niwim :D
@down
O thx , wkońcu jakiś krok do przodu :p , niedługo rozgryziemy tą gierke.
A grać z kims to hyba w : Game na górze. Już robię swoją talie ( identyczną jak w rl ) .
Pozdro~
Landy
@morwi
Morwi ściągnełeś już tego Magicworkstationa? jak mamy w to grać? tam sa same karty jakieś +tower i takie tam , czy może jakoś się przełancza na normalne? Bo ja niwim :D
Pozdro~
sciagnij gamebases(czy cos takiego, adres masz w jednym okienku jak sie gra wlaccza....) i wtedy masz do wyboru 1000+ kart... ale jak w to sie gra to nie wiem
PharadoX
23-07-2005, 11:46
Tak! Wiem jak się gra w Magic Workstationa przez neta. Gdy masz już deka , wchodzisz w game i connect to opponent. Morwi niedługo hyba zagramy ;)
Galarion
23-07-2005, 12:34
2x Lord of the Undead(bylem pewien, ze mam 3 ;<)
4x Entrails Feaster
4x Do or Die
4x Grafted Wargear
4x Cruel Revial
2x Feastering Goblin
2x Loxodon Warhammer (chyba 1 wymienilem/zgubilem)
3x Boneknitter
4x Gempalm Polluter
2x Shepherd of Rot
2x Souless One
3x Corpse harvester
4x Barren Moor
1x Mirari
1x Worldslayer
1x Lich's Tomb(te 3 ostatnie bardziej do wkurzania :>)
18x Swamp
Mam tez goblinki i jakis bialy syf(wogole bialych mam najwiecej :/), lecz ta jest moja "gowna".Z innych rzadkich kart to mam Entomb(foil!, zbanowany! ;]), Spelljacka, Proteus Staff, Last Word, jeszcze kupa rarow i troche jakis starych legend. Zbieram tez karty z artami Rebecci Guay( rarow mam tylko kilka R.G, ale licza sie obrazki :P). Moj ulubiony to Moaning Spirit(The dead sing their own lullabies).
Ta talia to taki slaby fun deck tzn. musze w nim przeprowadzic wiele zmian. Teraz mialem dosyc dluga przerwe od MtG po rownie dlugim okresie aktywnosci, lecz powoli mi wraca. Z ~1,5 roku temu gralem czesto w rl i na MWS, bylem na bierzaco z nowymi seriami, dodatkami, ale jak wspomnialem stopniowo coraz mniej mnie to interesowalo. Teraz powoli wracam(nawet sobie przypomnialem stary login i haslo do MTGstore ;)).
P.S Zaraz MWS sciagne ;P.
tylko wiecie w sumei to jest moj pierwszy deck+1 buster i nie gralem az tak duzo, to tez nie jestem super, hiper, ekstra graczem, ale moja talia nie raz wygrywalem z kumplami:>
PharadoX
23-07-2005, 17:27
morwi zrobiłeś już talie na MWS? jak tak podaj IP i gramy ;]
Witam!
Niemam zbyt dobrego decku poniewaz kumple mi go zlozyli za 10zl :)
Oto spis:
9x Forest
9x Plains
1x Wax/Wane
1x Healing Salve
1x Holy Day
1x Kavu Chameleon
2x Angel of Mercy
1x Blinding Powder
1x Benalish Trapper
1x Kami of False Hope
1x Roar of the Kha
1x Ferocious Charge
1x Traproot Kami
1x Kitsune Loreweaver
1x Rampant Growth
1x Split-Tail Miko
1x Arrest
1x Kitsune Bonesetter
1x Sakura-Tribe Springcaller
1x Nourish
1x Serpent Skin
1x Diving Griffin
1x Rampant Elephant
1x Fangren Pathcutter
1x Ancient Spider
1x Nantuko Disciple
1x Giant Badger
1x Abuna's Chant
1x Explosive Growth
1x Aven Cloudchaser
1x Quiet Purity
1x Quirion Sentinel
1x Dosan's Oldest Chant
1x Horned Troll
1x Sakura -Tribe Scout
1x Loxodon Anchorite
2x Lone Wolf
1x Pacifism(2 mam w sb)
1x Monstrous Growth
1x Charging Troll
2x Armadillo Cloak
Deckiem moze sie wydawac slaby ale w praktyce tak nie jest :)
Witam!
Niemam zbyt dobrego decku poniewaz kumple mi go zlozyli za 10zl :)
Oto spis:
9x Forest
9x Plains
1x Wax/Wane
1x Healing Salve
1x Holy Day
1x Kavu Chameleon
2x Angel of Mercy
1x Blinding Powder
1x Benalish Trapper
1x Kami of False Hope
1x Roar of the Kha
1x Ferocious Charge
1x Traproot Kami
1x Kitsune Loreweaver
1x Rampant Growth
1x Split-Tail Miko
1x Arrest
1x Kitsune Bonesetter
1x Sakura-Tribe Springcaller
1x Nourish
1x Serpent Skin
1x Diving Griffin
1x Rampant Elephant
1x Fangren Pathcutter
1x Ancient Spider
1x Nantuko Disciple
1x Giant Badger
1x Abuna's Chant
1x Explosive Growth
1x Aven Cloudchaser
1x Quiet Purity
1x Quirion Sentinel
1x Dosan's Oldest Chant
1x Horned Troll
1x Sakura -Tribe Scout
1x Loxodon Anchorite
2x Lone Wolf
1x Pacifism(2 mam w sb)
1x Monstrous Growth
1x Charging Troll
2x Armadillo Cloak
Deckiem moze sie wydawac slaby ale w praktyce tak nie jest :)
Jak by ktos neiwiedzial jest to talia bialo-zielona a wyceniam karty patrzac na :
1.Koszt many
2.Wlasciwosc(jezeli ma)
3.Atk/def(w sredniej mierze)
EDIT:Ups skasujcie post wyrzej przez pomylke 2 razy nacisnalem
Vanhelsen
26-07-2005, 13:24
wedlug mnei najgorsza talia to jest ta ktora sklada sie ze wszystkich kolorow.....Why?
Jeżeli ma się dobrze zgrana talie, to można wymiatać multikolorem :P
To jest ta sama karta tylko z rożnym obramowaniem:Ta różnica to wina edycji :P czym karta z starszej, tym ma większą cene, ponieważ trudniej ją już dorwać
Na pewno zdarzyło wam sie nie raz podczas gry popełnić jakąś śmieszną głupotę. Może widzieliście jak ktoś zrobił co śmiesznego lub pamiętacie przebieg jakiejś zwalającej z nóg gryZa dużo do wymieniania :D
Ja gram od 6 lat, przez moje ręce przewineło się z 10 decków, i setki, jak nie tysiące kart, niestety niedawno all good sprzedałem, ponieważ aj need monej :P ale te janbardziej ukochane zostawiłem :P
Jak dorwę troche kasy to znowu odbuduje decka, tylko nie wiem jakiego do końca jeszcze, może znowu blue-white-green?
Why?
Jeżeli ma się dobrze zgrana talie, to można wymiatać multikolorem :P
nie chodzi mi o taka talie ze se kupisz z kazdego koloru kilka kart i zlozysz, albo kupisz kolorowa i dokupisz duzo busterow. chodzi o deck tak jak kupujesz bez zadnych ulepszen
Ja gram od niedawna.
Gram czerwonym deckiem Champions of Kamigawa (spiritbane).
Podoba mi się deck nawet, ejst dość grywalny (oczywiście po paru ulepszeniach przeze mnie).
Gram jednym kolorem, ale możliwe ze niedługo dołącze kolejny (myślałem nad niebieskim).
Cieszyłbym sie jakby ktoś mi ocenił tą talię.
No cóż - jestem amatorem więc proszę o wyrozumiałość ^^
24* Lands
1* Geothermal Grevice
1* stun
2* Akki Coalflinger
1* Akki Rockspeaker
2* Brothers Yamazaki
2* Battle-Mad Ronin
2* Ronin Houndmaster
1* Spiraling Embers
1* Stone rain
1* Thoughts of Ruin
2* No-Dachi
2* Yamabushi's Flame
1* Patron of the Akki
1* Ire of Kaminari
1* Kusari-Gama
1* Crushing pain
1* Unearthly Blizzard
2* Kumano's Pupils
1* Ronin Cavekeeper
1* Spikeshot Goblin
2* Blind with Anger
1* Shinka Gatekeeper
1* Torrent of Stone
1* Goblin Cohort
1* Flames of the Blood hand
1* O-Naginata
1* Ancient Hydra
1* Kumano, Master Yamabushi
Yerhilliaeh
26-07-2005, 16:30
Ja mam kilka pytań...
1.) pŁATNA TA GRA?
2. Trzeba te karty kupić czy sciągnąc z netu i grać?
3. Ile te karty kosztują ( dla nowicjusza zestaw) (Patrz punkt. 2)
4. Jeżeli jest to gra przez komputer to jakiś poradnik?
PLX HELP F1 HELP!
Ja mam kilka pytań...
1.) pŁATNA TA GRA?
PLX HELP F1 HELP!
amagad! www.google.pl -.-
1.nie, ale karty w rlu tak
2.karty mozna w rlu kupic i grac, albo jakas gra z neta i te z mozesz grac
3.dla nowicjusza nei wiem, ale ja za swoj dalem 50zl
4.a nei umeisz instrukcji czytac?-.-
Galarion
27-07-2005, 00:01
Ja mam kilka pytań...
1.) pŁATNA TA GRA?
PLX HELP F1 HELP!
Mogles sam poszukac, ale skoro juz tu jestem...
http://pl.wikipedia.org/wiki/Magic_the_Gathering
http://www.mtgstore.pl/03oku.php
http://www.mtgstore.pl/03le4pr.php
Pierwszy link przeczytaj juz teraz. Reszte, jezeli gra cie zainteresuje. Nie radze ci kupowac zestawu dla nowicjusza, jest on chyba drozszy, a z tego co sie orientuje ma 2 decki po 30 kart(raczej nieprzydatne w dalszej rozgrywce, chyba ze chcesz zaczac gre z rownie zielonym kolega, lecz i tak lepiej wybulic na dwa zwykle decki), znajduje sie w nim instrukcja gry i chyba plyta cd, lecz to wszystko a nawet wiecej mozesz znalesc na jakze slawnej stronie www.google.pl :P. Lepiej kup deck Advanced lub Expert(ok 50 zl), ktorymi moze turniejow nie zwojujesz(srednio zaawansowanych graczy chyba tez nie), ale do nauki sa dobre(znajdz tez kogos do gry oczywiscie). Jeszcze lepszym rozwiazaniem jest poszukanie kolegi, ktory nauczylby cie grac(zawsze to latwiej) i moglby "zalatwic" ci jakas tania talie. Mozesz zobaczyc tez w domu kultury, czasami sa tam kolka MtG. Mam nadzieje, ze pomoglem.
P.S Jesli chcesz poczytaj tez wiecej na www.mtgstore.pl. Ciekawa strona.
EDIT: http://www.mtgstore.pl/03for03.php?forum=2&watek=18122 poradnik do MWS autorstwa RegisaMTG, moze sie komus przydac.
Vanhelsen
27-07-2005, 00:25
nie chodzi mi o taka talie ze se kupisz z kazdego koloru kilka kart i zlozysz, albo kupisz kolorowa i dokupisz duzo busterow. chodzi o deck tak jak kupujesz bez zadnych ulepszen90% gotowców jest szajsowata :P
Ja mam kilka pytań...
1.) pŁATNA TA GRA?
PLX HELP F1 HELP!
1) i to jak ch**, chyba, że przez magic workstation albo innego progsa
2) MTG to głównie gra karciana, realna, z papierowymi kartami, choć istnieją progsy do grania przez neta (np: magic workstation[free], magic online[płatny!])
3) średni koszt decka gotowego to 50zł, boostera (11 kart losowych) 15zł, random boxa (60kart losowych w tym po 5 landów z każdego koloru) 75zł [nieopłaca się ;)] Karty od 0,10gr po 8'000zł :D (Black Lotus rox :P)
4) polecam vortal i forum www.mtg.polter.pl
Ja też mam Deck Kamigawa Czerwono Czarny. Troche mi sie znudzilo jush mam jeszcze takie sobie bonuski.Aha jeżeki ktoś chetny do kupna wysokiej jakosci Kart w Przemyślu to proszem zagadac na GyGy.. :D
w MtG gram 4,5 roku. Myśle, że osiągnąłem bardzo dużo. Mnóstwo wygranych na turniejach, tutaj w mieście, w Łodzi oraz, raz we Wrocławiu. Niestey sama gra już mi zbrzydła. Karty sprzedałem wyszło z tego jakies 1500zł. Myśle ze sama gra jest świetną zabawą, ale po dłuższym czasie może sie znudzić.
Jeśli chcecie pogadać z ludzmi, o MtG, dowiedzieć się o tuniejach zapraszam na strone www.k20.prv.pl. Jeden z więszkych portalów o tej grze. Jeśli macie jakieś pytanie, lub wątpliwośi dotycżace tej gry walcie na PW, lub tutaj. Zawsze pomoge.
Widze, że więkosć osób dopiero zaczyna grac. Pewna rada dla Was. Jeśli nie macie dużo kasy, nie macie co zaczynać, to dośc drogie hobby, dobry deck kosztuje teraz od 300-1000zł. Oczywićie jełśi chcecie się wybic, i grac z zawanoswanymi i dobrymi graczami. Choć gra, własnymi deckami jest ciekawa, pod blokiem z kumplami. Jeśli miałbym radzić jaki deck.. Hmmm, teraz może być to Tooth&Nail (koszt decku 500zł lub więcej). Madness, Reanimator, wylecą po rotacji. Mowa oczywiście tu o Extented.
Wolnej z tym wszytkim..
@Wieszok
Grałeś na turniejach jakis może sie kiedyś spotkaliśmy ? :)
Yoh Asakura
30-07-2005, 22:29
A ja szczerze mówiąc wole starego,dobrego Arcomaga...M:TG mnie zbytnio nie kręci...
Hihi gram w MTG juz od... hmmm 5 latek.
Mam 1500 + kart.
wedlug mnei najgorsza talia to jest ta ktora sklada sie ze wszystkich kolorow.....
No niepowiedziałbym, moj aktualny deck to deck na sliverach i on jest 5 kolorowy :D Najlepszy na podworku.
Hmmm moze bysmy załozyli grupe zrzeszającą fanów MTG? : D
A oto kilka moich karcioszek z Seta: World of WarCraft:
http://i19.photobucket.com/albums/b159/Dagfan/Karty%20Magic/6.bmphttp://i19.photobucket.com/albums/b159/Dagfan/Karty%20Magic/5.bmphttp://i19.photobucket.com/albums/b159/Dagfan/Karty%20Magic/4.bmphttp://i19.photobucket.com/albums/b159/Dagfan/Karty%20Magic/3.bmphttp://i19.photobucket.com/albums/b159/Dagfan/Karty%20Magic/2.bmphttp://i19.photobucket.com/albums/b159/Dagfan/Karty%20Magic/1.bmp
hihi
Vanhelsen
30-07-2005, 23:09
Hihi gram w MTG juz od... hmmm 5 latek.
Mam 1500 + kart.
Moj aktualny deck to deck na sliverach :D Najlepszy na podworku.
Hmmm moze bysmy załozyli grupe zrzeszającą fanów MTG? : D
A oto kilka moich karcioszek z Seta: World of WarCraft:
hihiW jakim progsie robiłeś karty? :P
@Bia!y: po to są nowe dodatki, by gra zbytnio się nie nudziła :P choć zawsze, wszystko kiedyś się nudzi, nawet życie :P
http://www.mtgstore.pl/02down.php
Tam sciągasz Magic Set Editor, jesli masz Jave polecam MtG Editor
Vanhelsen
30-07-2005, 23:47
@up: danke
pytanie: czy jest tu takiś magiczkowiec z Wrocka? :>
Co do dodatków, wcyhodzą stanowczo za szybko. Mamy zamało czasu. Nowy dodatek, nowy deck. Pograsz sobie torszeczke, swoim świeżym nabytkiem, a tu nagle okazuje się, że jest już lepszy. Niech troche zwolnią, szkoda życia. xD
Heh wziołby ktos załorzył grupe zrzeszającą Magicowców. Moglibysmy się tam wymieniac fajnymi taktykami, deckami i itd. Moglibysmy uczyc nowych graczy. Pokazywac swoje własne karty (patrz kilka postów wyzej). I jesli ktos jest naprawde zaufany to sprzedawac i wymieniac sie kartami. Co wy na to?
@up
Jestem jak najbardziej za!
Gram w MTG od niedawna i ciągle sie ucze - przydało by mi sie kilka rad od doświadczonych graczy, i w ogole fajnie by bylo pogadac z ludzmi grajacymi w mtg -w polsce jest to ciagle cos obcego (jak parkour -.-).
Vanhelsen
01-08-2005, 17:38
Jak dobrze pamietam, było takie subforum w grópie zrzeszających fanów fantasy, jak się nie myle, grupy już nie ma :P więc może by tak załorzyć only for MTG? Spytam się Dr.Oma ;)
EDIT: zapytanie wysłane, teraz czy Dr.Om się zgodzi :confused:
Yerhilliaeh
01-08-2005, 18:10
jak grac w magic workstation?
http://www.mtgstore.pl/03for03.php?forum=2&watek=18122
@up
Jestem jak najbardziej za!
Gram w MTG od niedawna i ciągle sie ucze - przydało by mi sie kilka rad od doświadczonych graczy, i w ogole fajnie by bylo pogadac z ludzmi grajacymi w mtg -w polsce jest to ciagle cos obcego (jak parkour -.-).
Teraz MtG jest nieco populraniejsze, pamiętam czasy kiedy zaczynałem w to grać. W moim mieście grały 2 osoby, które zachęciły mnie do grania. Teraz gra w to u mnie jakieś 300+ osób. Hail :)
ukszu1500
02-04-2006, 14:56
Witam mam problem mianowicie posiadam troszke kart ale nie wiem co wrzucić do mojedo decka. prosze o pomoc podaje nazwy kart:
Traproot Kami, Vital Surge x2, Ghost- Lit Nourisher x2, Orbweaver Kumo, Rending Vines, Web, Coat of Arms, Spined Wurm, Crushing Pain x2, Petalmane Baku x4, Burr Grafter x2, Rending Vines x2, Kami of the Tended Garden x2, Elder Pine of Jukai x2, Loam Dweller x2, Kami of the Hunt x3, Ghost-Lit Raider x2, Promised Kannushi x3, Unchecked Growth x3, Forked-Branch Garami x2, Inner Calm outer Strength x2, Scaled Hulk x2, Kodama's Might x3, Tangle Spider, Glitterfang, Strength of Cedars, Jiwari the Earth Aflame, Fiddlehead Kami, Venerable Kumo, Frostling, Glacial Ray, Dense Canopy, Arashi the Sky Asunder, kodama of the Center Tree, Volcanic Hammer, Shinen of Life's Roar, Flames of the Blood Hand, Titanic Bulvox, Overgrowth, Matsu-Tribe Sniper, Lifespinner , Wear Away, Body of Jukai, Rootwalla, Sakura-Tribe Springcaller, Roar of Jukai, Uproot, Hana Kami, Briarknit Kami, Orochi Ebbwatcher/Shidako Broodmistress, Kashi-Tribe Warriors, Heartless Hidetsugu, Shuriken, Takie mam karty i nie wiem jak decka zrobić prosze o pomoc z góry dziękuje i pozdrawiam
Od mirrodina sie wlasnie zaczol magic pieprzyc...kiedys to byly fajne karty a teraz wszystko idzie w kierunku fantastyki a nie fantasy...ale kiedys sie duzo gralo :) gra dobra...ale troche prymitywna :P
Venderer
12-05-2006, 22:56
W święta kupiłem sobie talię Ravnici: Golgari Guild (czarno - zielona).
Moje umiejętności są praktycznie zerowe, bo niestety nie mam z kim grać... =/ A jak wiadomo praktyka czyni mistrza...
Może ktoś gra/ grał taką talią i zna jakieś fajne taktyki? ;) Poćwicze na lustrze.
up
Eh ja bym chciał miec talie Simic Guild (zielono/niebieska) ale... fundusze =(
Mozesz sobie sciągnąc jakis program (Magic Work Station, Apperience, Wizard itd.) by pograc przez neta ^^
Grałem w MTG 3 lata i już mi się znudziło, powiem wam że coraz gorsze karty zaczeli robić. Na początku mojej zabawy z magiciem kolekcjonowałem z kumplaemi dany typ kritów, rzadko graliśmy totalnie beznadziejnymi deckami ;( . Wszystko zmieniło się po 1 roku, gdy wyciągnałem starego do Futurexu (Gdyński sklep Fantasy) i tam zobaczyłem prawdziwe decki itd. Zacząłem się tym bardziej interesować, wydawałem kupe kasy na to, przewinęły mi się 3 decki:
1) Sunburst-z blocku Mirrodina
2) Ninja-z bloku Kamigawy
3) Orzhov-z bloku Ravnicy (jeden pożądny-300zł w plecy)
Pojechałem przed wakacjami na turniej Junior Series, miałem 7 miejsce, a top 8
kwalifikowało się do finału w Warszawie (zwycięzca w Wawie dostawał kase i darmowe zaproszenie i wyjazd z osobą toważysząca na dowolny turniej w Europie), chciałem jechać, ale podczas wakacji pomyślałem sobie, że pora z tym skończyć.
Wydałem na to ponad 1000 zł i starczy.
Jak już ktoś odświerzył, to i ja się wypowiem...
Keiga, głupoty chrzanisz, że karty się pogarszają. Oczywiście, każdy by chciał coby się poziom z Urzy utrzymywał, ale to by było nudno, nie uważasz? A tak, jaka radość była, jak nam się w boosterze trafiła jakaś perełka (dual, needle, ekstrakcja, mox, cokolwiek troche grywalnego).
Pozatym z tego co słyszałem (nie jestem na bieżąco) time spiral strasznie przegięty, rzeczywiście rozbił standardowe i extendowe meta...? Strach normalnie, już przywykłem do mojego MUCa, i rozstawać się z nim nie mam zamiaru, niech mi ktoś rozeznany powie jakie tam zmiany w ext.
BTW. korzystając z okazji, bardzo chętnie nabyłbym drogą kupna bądź wymiany 3 wishe niebieskie bo mi tylko ich do szczęścia brakuje... Ma ktoś wolne?
Nie chodzi mi o same właściwości kart tylko o wygląd i klimat, a to napewno się pogorszyło.
Vanhelsen
09-10-2006, 18:59
Czy 8ED layout jest gorszy? Nie wiem, czasem tak, czasem nie, oczywiście fajniej wyglądają czerwone i niebieskie spelle w starym layou ale artefakty i landy to tylko nowy. MTG się zmienia i to od niego wymusza rynek, musi być jakaś świerzość. To nie wygląd kart się liczy, ale ich poziom... i uważam, że najnowszy dodatek po średnim Mirrodinie i tragicznym COldSnapie bardzo dobrze się z tego wywiązuje.
A co do decka i T2 - Ten format ma to do siebie, że jest kasorzerny, i rotuje co roku, ale na tym się kręci kasa, i to, że wydałeś kafla na 3 decki nie zabrania ci przecierz tych decków potem odsprzedać. A dla wytrwalszych zawsze pozostaje format extendet który rotuje raz na ruski rok.
Przepraszam, że odświeżam temat ale zakładanie drugiego było by głupie ^_^
No więc mam pytanie do starych wyjadaczy: Kumpel mędzi mi o tym już od jakiegoś czasu, chciałbym na gwiazdkę kupić mu taki zestaw dla początkującego. Ja jestem zielony więc pytam, co mu kupić, jaką talie wybrać itd. bo nigdzie indziej znaleść tego nie mogę. Przeznaczam na ten prezent 40zł ;p więc? Doradzi mi ktoś? ^_^
2 bostry z time spiral i nic innego jezeli chcesz tak 40 zl na to przeznaczyc
btw nie wiem czy jest jakis sklep gdzie to sprzedaja w gdańsku ale mozesz poszukac albo sie spytaj kumpla gdzie on to kupuje
Rada:
Nie kupuj nci z serii "beginner" czy "Advanced"
Tylko expert- reszta nie ma sensu
@up i @upup:
Nie chrzańcie mu głupot, bo jak jego kolega jeszcze decka nie ma (domyślam się tego po wypowiedzi, chyba że się myle proszę mnie poprawić) to mu nic po dwóch boostach. Ja się wychowałem na deckmasterze, ale to więcej niż 4 dychy i w Polsce trudno dostać. Ja, mimo tego co mówią koledzy powyżej polecam podstawke (nie theme decka). Oczywiście jest to wyrzucenie pieniędzy w błoto, ale za to najłatwiejsza droga do zbudowania decka dla początkującego za 40zł. W gre jeszcze wchodzi allegro i złożenie decka z pojedynczych kart z jakiegoś sklepu z singlami, ale skoro jesteś zielony to to raczej odpada. Zresztą, odwiedź k20.prv.pl, tam jest dział decki, poszukaj jakiegoś budżetowego i możesz spróbować skompletować go na gamestation.pl albo gdzieś indziej.
@styku:
Ja nie móiłem nic na temat boostów. Deck dla początkującego jest najważniejszy.
Jednak decki "beginner" i "advanced" nie mają sensu - od razu się dziei na "Experta" - naprawde nie jest to super trudne, a dizęki temu twoja talia ma jakikolwiek sens posród profesjonalnych graczy (choć maniacy i tka cię będą łoić taliami po kilkaset złotych...)
@styku:
Ja nie móiłem nic na temat boostów. Deck dla początkującego jest najważniejszy.
Jednak decki "beginner" i "advanced" nie mają sensu - od razu się dziei na "Experta" - naprawde nie jest to super trudne, a dizęki temu twoja talia ma jakikolwiek sens posród profesjonalnych graczy (choć maniacy i tka cię będą łoić taliami po kilkaset złotych...)
To o boostach to było do pana wyżej.
A łoić będą go tak czy tak, nie ma różnicy czym będzie grał. I to nawet nie drogimi deckami. Ja mojego MUCa za jakieś 150zł skompletowałem (brak wishy i side'u pod wishe, reszta jest) i jeżdże tym m.in. wszystkie togi, z rockiem mam pół na pół, life siada, MBC leży i kwiczy, z ponzą średnio choć sobie radze. Najgorzej jak zwykle affinity i napory, ale też nie jest źle.
ja sie wychowalem na boostrach a kumpel na zestawie startowym i gramy tak samo 0 roznicy w poziomie grania.
ja sie wychowalem na boostrach a kumpel na zestawie startowym i gramy tak samo 0 roznicy w poziomie grania.
Aaaa!
Powiedz mi, tylko szczerze. Ile boostów potrzebujesz zakładając, że chcesz zbudować deck z jako tako działajacą mechaniką? 15? 20?
Oczywiście, deck możesz zrobić i z trzech, tylko co to będzie? Wszystkie karty pojedyncze, pięć kolorów, nieodpowiedni manabase i brak założenia z góry jak deck będzie działał. Życze sukcesów. Lepiej kupić dużo tanszą podstawke i mieć sensowniejszy deck.
Taa... Ja jestem całkiem zielony ( no może troszkę szukałem po necie ;p ) a kumpel zna się niewiele więcej niż ja. Widział pare pojedynków i też lata po necie i czyta o tym sporo :)
Biegając tak po necie znalazłem coś jakby zestaw dla początkującego. Były tym płyty z zasadami, 30 kart chyba i gra MtGO ;p za około 50zł... Jak myślicie opłaca się coś takiego mu kupić? Do tego jakiś booster ;p ( fundusz się zwiększył do 6 dych ;D ) czy może zamiast tego 5 różnych boosterów? Halp blax
Btw. Empik i Rebel niedaleko ^_^
http://www.topdeck.pl/index.php/p529.html <--- Tutaj macie ten zestaw ;p
wogóle ten sklep www.topdeck.pl bardzo mi się podoba... Pomóżcie wybrać ;p
No, ta podstawka to sensowna propozycja, dwie talie po 33 karty, 14-kartowy booster, foil i Magic Online z kodem aktywacyjnym. IMO świetne. Jak masz kase możesz jeszcze booster dokupić.
JA bym osobiście bardziej polecił deck z time spirala, lub z Ravnicci (czy jak się ten blok nazywał) + booster z drugiej opcji (czyli deck ravn + boost z TS lub odwrotnie)
Obie talie są mocne, gdyż panowie co wydają M:TG wpadli na pomysł, że każdy anstępny dodatek będzie przepakowany.
lepiej niech kupuje z time spiral bo jak mowiles tak wychodzi ze co next dodatek to jest bardziej przepakowany dlatego radzil bym ci kupic mozesz deck ts i jakiegos boostra
lepiej niech kupuje z time spiral bo jak mowiles tak wychodzi ze co next dodatek to jest bardziej przepakowany dlatego radzil bym ci kupic mozesz deck ts i jakiegos boostra
Nie, to nie jest tak że co dodatek to silniejsze. Po prostu Timespiral wybija się ponad przeciętną i jeżeli już kupować theme decka to z TS bo a) dłużej będzie trzymał się w ext i t2, b) jest silniejszy od poprzednich
a ja bym wam polecil przejsc sie do osiedlowego prosa dac mu 2 jawki i zlozy wam deck o niebo lepszy od tego syfu z pcd bo ma miliard crapowatych unc/commonow...
Sargoth Thalidae
15-12-2006, 09:23
znacie moze jakies internetowe bazy danych czy cos w tym stylu gdzie mozna znalesc grafiki kart?
google.pl
Szukajcie a znajdziecie
a ja bym wam polecil przejsc sie do osiedlowego prosa dac mu 2 jawki i zlozy wam deck o niebo lepszy od tego syfu z pcd bo ma miliard crapowatych unc/commonow...
Jak dla mnie głupota... Pewnie bardzo rozsądne, ale ja jako nowicjusz wole na błędach, próbach itd. skompletować swój deck ;p może będzie kiepski ale mój własny ;p to jak kupienie postaci w Tibii, czy używanie botów ^_^
Zresztą pro tu u mnie nie ma ;p są na poziomie " Ju Dżi O! " :)
http://www.k20.prv.pl Polecam tę stronkę dla nowych i nie tylko
Ja gram czarno zieloną talia t2 (nawet fajna jest tylko ten czarny ma czasem przykre skutki uboczne). Np. mam potworka 7/7 flying trample za chyba 7 many. Wydaje się że świetny ale w kazdej turze musze poswiecic kreature inna niz on. Jesli nie poswiece to obrywam za 7 :/. Będe probowal sobie zlozyc z boostrow deka bialo-niebieskiego (ahh ta magia i kontry:p ). Oczywiscie kupie jakas podstawke. Tylko teraz nie mam kasy bo wtopilem na figurki LOTRa. Btw. gra ktoś ?? :P pozdro
Tylko teraz nie mam kasy bo wtopilem na figurki LOTRa. Btw. gra ktoś ?? pozdro
Lepiej wtapiaj w WFB, więcej ludzi gra i IMO lepszy.
@up
yyyy no wiesz kwestie finansowe :p Ale na pewnoe sa lespze figurki wfb bo jest ich mniej i trudniej je uszkodzic niz z lotra.
Jesli ktos chce aukcja z moja karta rare którą wyciągnąlem ostatnio z boosterka:) http://www.allegro.pl/item150985083_sol_kanar_the_swamp_king_nowa_bcm.ht ml
ja gram w lotra i w wfb kiedys w MtG ale skonczylem teraz z karcianek to WoW TCG(gra ktos ??)
btw lotr juz powolutku umiera przynajmniej w b-stoku więc inwestujcie kase w wfb lub wh40k(choc to tez powolutku umiera)
kołbaś W40k umiera?? Chyba nie u mnie w Nowym Sączu:) Coraz więcej ludzi w to gra a ja sie pozbede lotra (btw chce ktos?? all pomalowane, armia isengardu itd jesli tak zapraszam na PW) na rzecz WFB tylko nie wiem czy H elfy czy wziazc sobie dwarfy;( jakoś sobie poradze xP. Aha pozdrawiam kochany kklub Hobbit w nsB) B) Jesli to nie reklama to daje linka :p www.hobbit.net.pl pozdro
wes h elfy ale nie rob ich na armie strzelająca zrob armie z przynajmniej 2 chariotami 2/3 oddzialami silver helmets no i smokiem a reszta pkt w 1/2 magów na 2 poziomie i rbt no i moze swordmasters of hoeth zeby gdzies magów schowac
vBulletin® v3.7.0, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.