Pokaż pełną wersje : cRPG, czyli coś, o czym wszyscy mówią, a tylko 2% potrafi nazwać..
tak sobie rozmyślam o niewiedzy większości osób, które tutaj piszą..
praktycznie każdy pisze o grach komputerowych i nazywa je RPG co jest ZŁE.... wrong... system error...
zauważyłam, że tylko parę osób zwróciło na to uwagę, ale ich i tak nikt nie słuchał, nie zwrócił uwagi na to, co mówili...
jest pewna różnica między RPG a cRPG...
system reload..
cRPG z samej nazwy jest to computer Role Playing Game – czyli dotyczy gier KOMPUTEROWYCH czyli tego, o czym traktuje tutaj 90% osób...
RPG natomiast dotyczy zwykłego, kartkowego odgrywania postaci, gdzie ludzie siedzą sobie w małym kręgu, rzucają kośćmi i grają.. w realu, rzeczywistości...
napisałam nowy topic, z jednego względu – by każdy z ciekawości tu wszedł
i mam prośbę do tych, którzy popełniali ciągle ten sam błąd..
NAUCZCIE SIĘ ODRÓŻNIAĆ POJĘCIA!
mówicie o czymś o czym nie macie pojęcia, jeśli traktując o cRPG nazywacie je RPG
jeśli już się wypowiadacie na jakiś temat, chyba lepiej pokazać, że jednak się je rozróżnia a nie pokazywać innym, że nie macie bladego pojęcia o czym mówicie..
chleb to pieczywo, ale pieczywo to nie chleb.. rozumiecie aluzję?
d. Taube
Dr. Omader
24-07-2005, 13:14
Haha ;)
No coz, watpie zebys przemowila do jakiejs duzej grupy dzieciakow i nauczyla ich nazywac poprawnie cRPGi.... Aczkolwiek ten temat mnie troche rozbawil ;) Pewnie dlatego, ze sam nie raz chcialem cos userom wbic do glow, przewaznie tylko pare osob bralo to sobie do serca, a reszta... no coz, ostrzezenia dostawali ;)
W sumie wczesniej nie pomyslalem, zeby karac tych co nazywaja gry komputerowe RPGami, ale 1 pkt ostrzezenia moze im do glowy przemowic ;)
Bo naprawde wiele osob to wkurza ;) Szkoda, ze ten dzial zostal praktycznie zdominowany przez gry komputerowe, a nie prawdziwe RPG... :(
Dj Fara0n
24-07-2005, 13:45
Wszyscy[prawie] cRPG nazywają RPG ,bo juz tak sie przyjelo.Mozna powiedziec ze jest to swoiego rodzaju slang. W sumie mozna sie przyczepic do wielu rzeczy np:dlaczego na gry komputerowe mowią poprostu gry.A co do tej twoiej aluzij mogles jeszcze uzyc : kwadrat to prostoką ale prostokąt to nie kwadrat .
Cloud streef
24-07-2005, 15:25
@up: masz ację :P mowienie na cRPG RPG to pewnego rodzaju slang ;)
Ghost Nieudany
24-07-2005, 15:27
Żaden slang.
Ludzie to po prostu takie młoty, że NIE SŁYSZAŁY NIGDY o papierowych, PRAWDZIWYCH RPG. -.-
widzę, że matematyk się znalazł ;)
ale slang dla jednego a dla drugiego niekompetencja.. należy wiedzieć o czym się mówi i każdy, kto choć pobieżnie się na tym temacie zna 'wali głową w ścianę' widząc coś takiego
poza tym ja nie nazwałabym tego 'slangiem' a po prostu 'niewiedzą'
zgadzam się w 100% z Ghost'em
ludzie, a właściwie młodzież (bądź dorastające dzieci) są tak uzależnione od komputera, że jedyny rodzaj odgrywania postaci jaki znają to wyłącznie ten 'online' przez internet i gry komputerowe, a książki są im pojęciem wręcz obcym.. 'książka? co to? na języku polskim parę lektur, ale kto by tam czytał bo mamy streszczenia..'?
tak więc, jeśli ktoś usilnie będzie prawił, że RPG to cRPG to się nie dziwię, że nadal ci, którzy będą w to grać nie będą mieli pojęcia w co właściwie grają..
powinno się poprawiać błędy, a nie jeszcze bardziej za nimi obstawać
@Dj Fara0n.. a jak będę twierdzić, żeś kobieta, to się ze mną zgodzisz chociaż jesteś facet? w końcu kobieta też człowiek.. no nie?
gwoli nieporozumienia... ja nie jestem 'ON' tylko 'ona'.. no ale za pewne poszedłeś swoim torem myślenia – kobieta.. to przecież facet.. też człowiek, a tak to jest jakiś slang, więc też dobrze..
d. Taube
b_elegol
24-07-2005, 16:48
Zgadzam się z Taube i Ghostem. Pisalem juz o tym wczesniej. Zapraszam tutaj (http://tibia.pl/forum/showthread.php?t=43157) , post #3 B)
P.S. Taube, dzieki temu tematowi dowiedzialem sie ze jestes kobietą :p :) Miło mi :flaga_pl:
zgadzam się w 100% z Ghost'em
ludzie, a właściwie młodzież (bądź dorastające dzieci) są tak uzależnione od komputera, że jedyny rodzaj odgrywania postaci jaki znają to wyłącznie ten 'online' przez internet i gry komputerowe, a książki są im pojęciem wręcz obcym.. 'książka? co to? na języku polskim parę lektur, ale kto by tam czytał bo mamy streszczenia..'?
Nom. Pamietam te czasy, kiedy sie na podworku w berka albo w chowanego bawilo. Albo w "policjantów i złodziei", albo w jakis samurajow, albo z resorakami badz "ludzikami" w piaskownicy, albo... Ehhh, te czasy juz minely. Teraz dzieci od 2-3 lat zaczynaja grac na kompie :/. A ksiazki?? Pewnie za pare lat nauczyciele beda kazac sluchac i ogladac wirtualne lektury...
@Cloud streef
Slang... Tak sie teraz tlumaczy niewiedze??? -.-'
Niestety taka jest smutna rzeczywistość... 99% osób zapytanych o RPG odpowiada coś w stylu "chodzi ci o Diablo II?". Jak już mówił Dr. Omader ciężko będzie uświadomić chociaż paru użytkowników co to takiego jest cRPG... nie wspominając już o jRPG i innych mniej znanych odmianach.
Anyway dobrze, iż taki topic powstał, bo może chociaż parę osób zrozumie swój błąd.
b_elegol
24-07-2005, 17:04
Nom. Pamietam te czasy, kiedy sie na podworku w berka albo w chowanego bawilo. Albo w "policjantów i złodziei", albo w jakis samurajow, albo z resorakami badz "ludzikami" w piaskownicy, albo... Ehhh, te czasy juz minely. Teraz dzieci od 2-3 lat zaczynaja grac na kompie :/. A ksiazki?? Pewnie za pare lat nauczyciele beda kazac sluchac i ogladac wirtualne lektury...
@Cloud streef
Slang... Tak sie teraz tlumaczy niewiedze??? -.-'
Heheheh...co do tych wirtualnych lektur to juz tak jest :) Zabawne bo rozmawialem o tym temacie niedano z kolega i doszlem do wniosku, ze niedlugo nie bedzie zwyklych 'papierowych' ksiazek, a jak beda to w muzeach lub u malej garstki ludzi ktorzy nie poddadza sie nowym trendom. Ksiazki zostana zastapione przenosnymi E-bookami :p :p :p
Wpadlem na pomysl zeby stworzyc podforum 'cRPG'. Rownowaga musi byc zachowana. Prosze szanownego admina zeby to rozpatrzyl :p Ide medytowac... [medytacja Zen] :D
Pisalem juz o tym wczesniej.ja też :] masz tam małą bluzgę ode mnie :evul:
P.S. Taube, dzieki temu tematowi dowiedzialem sie ze jestes kobietą :p :) Miło mi :flaga_pl:no.. a mi się zawsze wydawało, że w polsce jak mówimy używamy rodzajów :confused:
wiem.. to ten avatarek.. prawda? taki męski wrr... :DWpadlem na pomysl zeby stworzyc podforum 'cRPG'. Rownowaga musi byc zachowana. Prosze szanownego admina zeby to rozpatrzyl :p Ide medytowac... [medytacja Zen] :Dto by się trochę napracowali.. ale może, gdyby oddzielić te tematy o RPG od reszty w jakimś podforum, to ten dział by się jakoś rozwinął - a dzieci dowiedziały czegoś nowego
d. Taube
Szkoda że nie ma żadnej "żywej" sesji, może gdyby była, ci ... hmm... "ignoranci" zrozumieliby co to jest prawdziwe "papierowe" RPG. Nawet w ostatnim temacie o RPG-ach założonym przez b_elegola próbowaliśmy wbić do głowy jakiemuś matołkowi co to jest RPG, hmm.... nie wyszło.
Tak, wielu ludzi to myli... Ale czemu się dziwić? Ja od dawna próbuję się "zarazić" tym prawdziwym RPG, ale coś mi to ciężko idzie. Sprawa jest prosta: mieszkam na wsi... Tu jak ktoś ma grę (na komputer), to nawet się nie zastanawia jakiego gatunku... A jak gdzieś na opakowaniu wyczyta, że to gra RPG to potem tak mówi... Pierszy przykład (pierwsze z brzegu pudełko): "SpellForce to złożona gra RPG". I czemu tu się dziwić!? A to prawdziwe RPG? Przypuszczam, że nikt z moich znajomych nie wiedziałby co to jest :(.
Ech... klocicie sie o slowka co jest wg mnie bezsensu.
Dla mnie nie ma roznicy czy na PT powiem cRPG czy RPG. A gralem w papierowe RPG nie raz.
Nie mam tez problemu z odroznieniem w realu sytuacji kto gral w cRPG a kto w zwyklego...
wiec...
o so chosi?
wiem.. to ten avatarek.. prawda? taki męski wrr...
Nick też się wydaje męski... "Taube"... Gdyby mnie ktoś spytał to bym powiedział, że to mężczyzna... Analogicznie: mam nick "Misza" [końcówka -a wskazuje na płeć żeńską], a jestem jak najbardziej mężczyzną... [no dobra, biorąc po uwagę wiek to jestem chłopcem B)]
@EDIT: Sorry za offtop
Nick też się wydaje męski... "Taube"... Gdyby mnie ktoś spytał to bym powiedział, że to mężczyzna... Analogicznie: mam nick "Misza"Misza mi nie brzmi żeńsko.. raczej słowiańsko.. z lekkim rusycyzmem :)
a jeśli chodzi o mój nick... to odsyłam do języka niemieckiego :)
kolejny offtop, tym razem ja przepraszam
@Matek Uciekaido
rozumiem, że mogę cię nazwać małpą, bo przecież one tak jak my należymy do naczelnych? :evul:
jeśli będzie się przystawać do błedów zamiast poprawiać nowych w tej tematyce, to oni będą 100% pewni, że błędu nie robią, w takim razie nikt się nie obrazi, jeśli nazwie się malucha tirem, albo psa kotem, no nie? w końcu tamte to obydwa samochody, a tu mamy doczynienia z czworogami..
błędy są błędami nie dlatego, że są powszechnie przyjmowane, lecz dlatego, że takimi nie są..:)
d. Taube
redfaction
24-07-2005, 22:26
Coraz mniej wychodzimy z domu, coraz rzadziej rozmowy przeprowadza się twarzą w twarz, wszyscy siedzą przed komputerem nie słysząc niczego wokoło, bo jak tu cokolwiek innego usłyszeć kiedy jesteśmy zahipnotyzowani prze gry komputerowe...
Myśle, że jest to główny powód nierozróżniania RPG od cRPG, uważam też, że ludzie nie byliby w stanie już poprowadzić porządnej sesji pod jakimś namiotem ze świecą na stole i wprowadzić prawidzwy klimat gry RPG, dlatego ludzie tak często mylą te pojęcia - gdyż nie doświadczyli takiej przyjemności ;). Takie jest moje zdanie na ten temat :P.
Ghost Nieudany
24-07-2005, 22:39
@Matek
O poprawność. Jeśli nazwiesz cRPGa RPGiem, to nie ma teoretycznie problemu - ale już RPGa (papierówkę) cRPGiem się nazwać nie da, bo to są dwie różne, chociaż podobne, rzeczy...
Nie mówiąc już o tym, że trzeba ludziom wbić do łba, że RPG to nie tylko gry komputerowe.
Tak ghost...
Ale czy zle mnie zrozumiesz jesli powiem ci gralem w PT - fajny RPG...
cRPG to zapisz FORMALNY. A w zyciu codziennym chyba raczej nie uzywa sie formalizmow co?
rozumiem, że mogę cię nazwać małpą, bo przecież one tak jak my należymy do naczelnych
Spoko... tylko, ze jak potem powiesz, ze rozmawialas z malpa to nikt nie zalapie o co ci chodzi. A jak powiem ze gralem w RPG na kompie to kazdy mnie zalapie :evul:
chwytasz :D
cRPG to zapisz FORMALNY. A w zyciu codziennym chyba raczej nie uzywa sie formalizmow co?no to już ci wyjaśniam, że tego akurat się używa i każdy kto choć trochę się na tym zna, czytając to, co wypisuje się tutaj, chwyciłby się za głowę nad owym 'brakiem formalizmu', my tu nie planujemy robić zwrotu wielkiego, tylko nauczyć tych, którzy nie mają pojęcia jak jest poprawnie i powszechnie używaneSpoko... tylko, ze jak potem powiesz, ze rozmawialas z malpa to nikt nie zalapie o co ci chodzi. A jak powiem ze gralem w RPG na kompie to kazdy mnie zalapie :evul:
chwytasz :Dnie.. pewnie mam opóźniony refleks.. :evul:
jeśli natomiast powiem im, że rozmawiam z tobą.. to może od nich usłyszę, że rozmawiam z małpą? :p
d. Taube
Ahhhh, skróty są złe. Niektórzy nie wiedzą co to LOL i wyzywają innych od "loli" czy "lolków", ciebie to bulwersuje a mnie śmieszy. A nie przeszkadza ci jak ktoś napisze "nei" zamiast "nie"? Czepiasz się szczegółow, niczym katolik śwaidka Jehowy.
Ehh a ja lubie grac w RPG kiedy jeszcze nawet pegazusa niemiale3m to jak sie naogladalismy pokiemonow :D to se robilismy gry i byl odjazd potem kolega i ja kupilismy pegazusy potem ja kupilem psa wkoncu przyszedl czas na kompa on podbnie potem musialismy sie obydwaj wyprowadzic (je**** wspuldzielnia mieszkaniowa sprzedala nasz blok)i tyle go widzialem ostatni raz 2 lata temu :( a mieszkalismy kolo siebie od urodzienie
Draconis Dragontooth
24-07-2005, 23:27
Dobra mistrzu... a na MMORPG będziemy mówić MMOcRPG ?
Bo On-Line tez mozemy sobie pograć masowo w RPG'i! np. w chinczyka xD!
STFU....
Tak sie przyjelo...
Tak sie sra na cRPG'i...
A nie przeszkadza ci jak ktoś napisze "nei" zamiast "nie"? Czepiasz się szczegółow, niczym katolik śwaidka Jehowy.zastanawiam się, czy to było przypadkiem do mnie i do innych, jeśli tak, to tłumaczę, że tutaj mamy doczynienia z literówką, a nie umyślnym nazwaniem rzeczy w błędny sposób w wyniku niewiedzy
@Draconis Dragontooth
to, że coś ma taką nazwę to już nie moja i innych wina, jak tak zostało nazwane to znaczy, że jednak czymś się różni
zastanawiam się nad dokładnym sensem tego co napisałeś.. i tym, ku komu ją kierowałeś..
swoją drogą dwa wpisy przed tym postem są mi średnio zrozumiałe i miłoby było, gdyby ich autorzy wyrażali się bardziej jasno, w jednym nie wiem do kogo kieruje swą wypowiedź, w drugim, nie wiem co to właściwie tu robi..
d. Taube
1. Jeżeli ktoś nie widzi różnicy między cRPG a RPG to nie jest to umyślny błąd tylko nie wiedza. Nie można mówić o umyślnym błędzie w wyniku nie wiedzy.
2. A jak ktoś umyślnie napisze RPG zamiast cRPG, to pisze to tak jak wielu "spolszczone" wyrazy angielskie (mejl, fejk itp.) i jak jakoś to nikomu nie przeszkadzało.
3. Według mnie temat powstał żeby autor mógł zaistnieć w świecie RPGowych wymiataczy, prowadząc krucjatę przeciwko tym, którzy nie piszą małego "ce" przed "er".
4. Jeszcze nigdy nie spotkałem się z człowiekiem, który na "oridżinalne" RPG powiedział cRPG, toteż nie widzę problemu.
5. Lubię placki.
6. Jak pisze w twoim temacie i nie "dedykuje" części postu do konkretnej osobie to pisze do autora topiku.
Dj Fara0n
25-07-2005, 09:21
Tak sie zastanowliem dlaczego ludzie nazywają cRPG RPG i doszedlem do wniosku ze mowią tak gdyz dla nich RPG to gra w ktorej chodzi sie jakim tam czlowieczkiem i klepie sie potworki lub innych ludzi i nie wazne gdzie ,czy na kompie czy na jakiejs planszy.
@Taube
a jak będę twierdzić, żeś kobieta, to się ze mną zgodzisz chociaż jesteś facet? w końcu kobieta też człowiek.. no nie?
I tu sie mylisz. Pozwolilem sobie stworzyc schemat:
Kobieta<-Czlowiek->Mezczyzna
Czyli kobieta i mezczyzna to czlowiek ale mezczyzna to nie kobieta i odwrotnie.To samo mozna zrobic z RPG i odmianami:
CRPG<-RPG->"prawdziwe" RPG
|
v
MMORPG
Wiec niewidze powodu dla ktorego miala bys sie ciskac.
1. Jeżeli ktoś nie widzi różnicy między cRPG a RPG to nie jest to umyślny błąd tylko nie wiedza. Nie można mówić o umyślnym błędzie w wyniku nie wiedzy.no właśnie Tasior.. dlatego więc jest ten temat, by wreszcie wyszli z ery ciemności na światło i się dowiedzieli, ale jeśli ty będziesz im potakiwał i się zgadzał, że to to samo i mówią dobrze, to będą nadal żyć w tej ciemnocie nieświadomi swego błędu (jest to błąd, mimo, że nieumyślny, ale zawsze.. a taka literówka - oni są świadomi po jej zrobieniu, że 'i' jest przestawione) :) 2. A jak ktoś umyślnie napisze RPG zamiast cRPG, to pisze to tak jak wielu "spolszczone" wyrazy angielskie (mejl, fejk itp.) i jak jakoś to nikomu nie przeszkadzało.nikomu? jest taka opcja 'szukaj' proponuję ci wpisać w niej 'cRPG' to się zobaczy czy nikomu to nie przeszkadzało3. Według mnie temat powstał żeby autor mógł zaistnieć w świecie RPGowych wymiataczy, prowadząc krucjatę przeciwko tym, którzy nie piszą małego "ce" przed "er".wybacz.. ale ja już dawno zaistniałam i to na czystko tematycznych, związanych z RPG forumach, a tutaj mi na sławie nie zależy
jeśli przeczytasz pierwszy post w tym temacie, to dowiesz się, czemu zaistniał4. Jeszcze nigdy nie spotkałem się z człowiekiem, który na "oridżinalne" RPG powiedział cRPG, toteż nie widzę problemu.wiesz.. problem tkwi w odwrotności tego.. my mówimy o tym, by ludzie zrozumieli, iż cRPG nie jest zwykłym RPG, tak więc o tych, którzy na cRPG mówią RPG ;) 6. Jak pisze w twoim temacie i nie "dedykuje" części postu do konkretnej osobie to pisze do autora topiku.jeśli nie zauważyłeś, pisałam o 2 postach przed moim, jeśli więc nauczysz się czytać ze zrozumieniem, dojdziesz do tego, że nie pisałam o tobie, jako, że byłeś 3 :D
@Dj Fara0n
dziękuję małpko za wykład :), co do małpkowatości to widzę, że żadnych przeciwwskazań nie masz..
dobrze mówisz, tylko, że RPG to nie gra na planszy jak jakiś Monopol, to gra z kartką w łapce i wysileniem własnej głowy, ponieważ nie znają jej popełniają błąd
d. Taube
zastanawiam się, czy to było przypadkiem do mnie i do innych, jeśli tak, to tłumaczę,
6 punkt dotyczył tego.
Pani, pani to sie sama w zeznaniach gubi. Jak jegomość na cRPGa powie RPG to określa jego "rodzaj", bo cRPG to (przynajmniej dla mnie) rodzaj RPGa, problem pojawił by się gdyby na RPG kartkowego powiedzieć cRPG albo MMORPG(i co tam jeszcze).
A co do tych pani "małpek":
Człowiek = "oridżnalny' RPG
Małpa = cRPG
Naczelne = "gatunek" RPG
Pani sie zastanowi, poczeka, odsapnie, pogodzi się z faktem, że ludzie nigdy w życiu nie pojmą wszystkiego(bo w sumie po co?).
/me idze założyć temat "Broń boże nie wolno nazwać krajzerki, bułką!!!"
Fakt sa cRPG i RPG. Osobiscie wiem o co chodzi ale jakos nie moge sie przyzwyczaic w wymowie "masz moze jakies nowe ce-erpegi?". Temat potrzebny chociaz by na pozytek forum. Dobijaja mnie texty "Aaaa Gothic najlepszy RPG tak samo jak Tibia" -.- . W prawdziwym zyciu nie trzeba zbytnio klasc nacisku na wymowe bo to mniejsza rybka ale na forach mozna tego przestrzegac.
@Tasior
aha.. o czepianie się szczegółów.. ja bym to nazwała poprawnością polityczną ;)Pani, pani to sie sama w zeznaniach gubi.dziecko drogie :) toż ja cały czas mówię ciągle o tym samymJak jegomość na cRPGa powie RPG to określa jego "rodzaj", bo cRPG to (przynajmniej dla mnie) rodzaj RPGa, problem pojawił by się gdyby na RPG kartkowego powiedzieć cRPG albo MMORPG(i co tam jeszcze).jak jegomość tutaj mówi RPG na cRPG, to nie określa jego rodzaju, tylko nie wie jak to się nazywa, ot co
czy ty nam udowadniasz, że oni wiedzą co to jest i robią umyślnie ten błąd?
rozumiem, że jesteś za tym, by człowiek nie doznawał nowej wiedzy choćby na sam temat jego zainteresowania i że ciemnota powinna zapanować w naszym życiu.. ale mówi się, że wiedza to potęga (choć nawet ją mając człowiek musi wiedzieć jak z niej korzystać..)Pani sie zastanowi, poczeka, odsapnie, pogodzi się z faktem, że ludzie nigdy w życiu nie pojmą wszystkiego(bo w sumie po co?).dziecko, poczekaj, odsapnij, po co ci zdawać maturę, życie jest zbyt piękne by je tak marnować.. nie? ;) nie zaśmiecaj sobie głowy wiedzą, nawet nie warto w ogóle podejmować prób nauczania.. w takim razie szkoły należy zlikwidować, gdyż ludzie nigdy wszystkiego nie pojmą../me idze założyć temat "Broń boże nie wolno nazwać krajzerki, bułką!!!"tylko, że ‘me’ nie pisze o nich elaboratów i nie odwołuje się do tej nazwy w pełni przeświadczone, że jest to poprawne
jeśli ten temat pozwoliłby choć jednemu użytkownikowi zapoznać się z tym, z czym ma do czynienia i nakłoni go do sankcjonowania tego, to już będzie sukces
warto zakładać takie tematy choćby dla jednostek
zawsze warto zrobić coś, nic nie zrobić nic
zaprzeczysz temu Tasiorku?
d. Taube
Naprawdę nie widzisz różnicy między człowiekiem, który nie umie poprawnie napisać "mój" a innym, który na "cRPG" mówi "RPG"? Przesadzone. Po prostu powiedziałem, że niektórym ta wiedza nie jest potrzebna, a ty wyskakujesz z ideą zlikwidowania szkół -.-
aha.. O czepianie się szczegółów.. Ja bym to nazwała poprawnością polityczną ;) To się naprawdę przemienia w coś w stylu "polityki" - my się kłócimy o małe "ce" a oni o "lub czasopisma" czy jakieś inne przecinki.
To forum jest o "MMO(c)RPG”, który ma tyle wspólnego z RPG czy cRPG, co Wolf:ET (xp skille). Nie bulwersuje cie to?
jeśli ten temat pozwoliłby, choć jednemu użytkownikowi zapoznać się z tym, z czym ma do czynienia i nakłoni go do sankcjonowania tego, to już będzie sukces
Warto zakładać takie tematy choćby dla jednostek
Zawsze warto zrobić coś, nic nie zrobić nic
Zaprzeczysz temu Tasiorku?
Jeżeli jeden "nawrócony" pośród reszty będzie mówił "ceerpegie" będzie dziwolągiem:P Ze mnie się śmiali, bo knight czytałem "najt" a nie jak reszta "knajt”:D
A jak czujesz, że musisz coś zrobić to sobie rób, nigdy takich ludzi nie zrozumiem, lenienie się jest lepsze.
Ignorancja w danym temacie nieusprawiedliwia osoby, która nie chce sie do niej<ignorancji> przyznać.
Ja rozumiem,ze 3/4 wzieło sobie do serca hasło z Matrixa:"Ignorance is bless",ale na wszystkich bogów Chaosu,litości....
Ziomisław
26-07-2005, 16:49
No i prosze dyskusja, która nie prowadzi do niczego i tylko kłóci ze sobą wszystkich. Ja osobiście uważam, że temat można zamknąć, ponieważ każdy zainteresowany wejdzie tutaj i zobaczy o co chodziło autorowi i może weźmie to sobie do serca a może nie. W końcu dziś praktycznie wszyscy na cRPG mówią RPG i trzeba sie z tym pogodzić.
tyle odemnie B)
z tym, że zainteresowani tu wejdą, zgadzam się w zupełności
jednak z tym:
W końcu dziś praktycznie wszyscy na cRPG mówią RPG i trzeba sie z tym pogodzić.
się nie zgodzę, a dlaczego? gdyż znam ludzi ze środowiska RPG i oni bynajmniej nie mylą tych pojęć ;)
może po prostu mamy doczynienia z inną grupą wiekową? o parę lat za mało u was lub za dużo u nas i stąd ta różnica we 'wszystkich' :D
d. Taube
No a nie zapomniałes o MMoRpg???
b_elegol
30-07-2005, 13:54
No a nie zapomniałes o MMoRpg???
Hmmm...długa i wyczerpująca odpowiedź...może byś się troszkę wysilił i napisał dokładnie do kogo kierujesz to pytanie i o co ci chodzi... :D :D :D
fakt fakt dobrze ze taki temat poszedl
wszyscy juz muwia zamiast cRPG RPG tak bywa
ja gralem w najlepszego RPG'a WARHAMMER - to jest to samemu sie pisze scenariusze i gra sie we gronie kumpli ale i tak najlepsze RPG sa na Playstation na kompa zadnych nie ma za ciekawych
FINAL FANTASY, Legend of Mana, jeszcze tysiac innych
Rincewind
31-07-2005, 17:32
@Taube
Sama mowilas, ze obracasz sie w srodowisku RPGowym i tam ludzie nie mowia na cRPG RPG, ale cRPG to wlasciwie tez jest RPG tylko na komputer. Pozatym nie jest to na tyle razacy blad zeby odrazu tematy zakladac. Np. slowik jest ptakiem, ale jesli powiesz na niego "ptak" a nie "slowik" to nikt sie chyba nie obrazi bo wiedza ze ktos moze nie wiedziec jak wyglada slowik, natomiast jesli ktos obraca sie w srodowisku ornitologicznym juz takiego bledu nie popelni.
<tłum robi: uuuuuuuoooa [zdziwienie]>
naprawde, nie wiedziałem...
dziękuje za rozjaśnienie mojego umysłu...
a w sklepie mi mówili, że Fallout to rpg...
Gufat III
31-07-2005, 23:22
Dżizas... Co sie dzieje.
@Taube
Apropo posta na pierwszej stronie. Nie czytam lektur, to znaczy że jestem dzieciakiem-idiotą? Niee, ja czytam książki które mi odpowiadają, tak samo może być w wypadku wielu innych...
A co do samego tematu. Przyznam że sam pisze czasem RPG zamiast cPRG, mimo że jako stary wyjadacz wiem że to sie znacznie różni. Spytasz dlaczego tak pisze? Ot, z czystego lenistwa tak samo jak i wielu tu osobników... Oczywiście są ci, co nie rozróżniają, ale na Boga! Takie tematy nic nie dawały, nie dają i nie będą dawać, bo wszyscy oleją to krzywym sikiem parabolicznym, nawet jeśli Dr. Omader zacznie wlepiać 1pkt ostrzeżeń.
@Taube:
No to mam teraz pytanie do ciebie. Czy gra cRPG, nie jest grą RPG? cRPG to gra RPG wydana na komputerze. To, że jest grą komputerową, nie zmienia faktu, że jest także grą RPG. Nie możemy czepiać się osób które na gry cRPG, mówią RPG, gdyż gra cRPG jest zarazem grą komputerową oraz grą RPG. Ja sam, mimo iż jestem miłośnikiem prawdziwych gier RPG (kartkowych), mówie na gry cRPG RPG, gdyż tak naprawdę to malutkie "ce" nie robi żadnej różnicy. To wciąż jest gra RPG!
!Edit:
<zgroza>Ile powtórzeń w tym poście.<zgroza>
hmn.. na te wszystkie pytania jest jedna odpowiedź, która już wcześniej padła:
ten temat powstał, by ludzie widzieli różnicę między tymi dwiema i by ci, którzy nie rozróżniali obu pojęć zaczęli je rozróżniać
jako starzy fani powinniście choć trochę zadbać o to, by młodsze pokolenie widziało co jest co, a nie tkwiło w swej nieświadomości
ja wam nie mówię - "karygodnie zaprzestańcie tego i tego robić", ale pisemnie, w danej tematyce "moglibyście dać przykład" co jest co, a nie kiwać głową przytakująco jak inni piszą błędnie
@Caerlionne
i ja też mam pytanie, a czy ja mówię, że nie jest? ja tylko mówię czym jest i jak powinno się to nazywać, a przynajmniej być w powszechnej świadomości osób o tym mówiących, inaczej wiecznie będą utożsamiać czyste RPG z grami wyłącznie komputerowymi, jako że z innymi kontaktu nie mieli..
@Rincewind
to nie jest tak rażąca niewiedza, że aż zaznajomieni dostają ataków apopleksji czytając to? temat powstał po to by pokazać drobną różnicę w tym o czym mówią, by zobaczyli tylko, że robią błąd, jeśli tego nie zobaczą, nie będą mieli pojęcia, że go popełniają
@Gufat III
ja nic na ten temat nie mówiłam... ale jak wysuwasz takie wnioski..
zapytam się
jesteś? B)
d. Taube
Gufat III
13-08-2005, 00:52
@Gufat III
ja nic na ten temat nie mówiłam... ale jak wysuwasz takie wnioski..
zapytam się
jesteś?
A widać? B)
fakt fakt dobrze ze taki temat poszedl
wszyscy juz muwia zamiast cRPG RPG tak bywa
ja gralem w najlepszego RPG'a WARHAMMER - to jest to samemu sie pisze scenariusze i gra sie we gronie kumpli ale i tak najlepsze RPG sa na Playstation na kompa zadnych nie ma za ciekawych
FINAL FANTASY, Legend of Mana, jeszcze tysiac innych
Wg mnie najlepszym RPG sa Zapomniane Krainy (jak i polskie Dzikie Pola). Na kompie nie ma zadnych ciekawych cRPG? NA STOS! NA STOS! SPALIC! A Baldur's Gate? A Planscape? A Icewind Dale? I wiele innych? Mi sie natomiast nie podobaja gierki fantasy z plejaka :/
Matheous
13-08-2005, 09:11
@trawa-czy ktos ci mowil ostatnio ze jestes debilem?
@topic-i przede wszystkim, trzeba sobie odpowiedziec na pytanie-kiedy gra jest jeszcze RPGiem(no dobra dobra, cRPGiem;), a kiedy juz nie. Bo jesli za cechy prawdziwego RPGa uznamy to, ze sami tworzymy postac, kreujemy ja na wlasny obraz i mozemy robic, co chcemy(chocby otworzyc zaklad garbarski obok jaskini tego tam zielonego smoka)-to zadna gra komputerowa nie bedzie RPGiem. Gdy za ceche prawdziwego RPGa uznamy doswiadczenie, poziomy i tworzenie postaci, to byle Diablo czy inna zrecznosciowka podchodzi pod pojecie RPG.
Cecha kartkowego RPG jest wlasnie ta swoboda, to, ze ogranicza nas tylko wyobraznia nasza i Mistrza Gry ;)
Cecha cRPG jest ograniczona swoboda, ktora tworcy takich gier serwuja nam w formie subquestow i/lub kilku roznych zakonczen, drog do tego zakonczenia, etc.
Wspolnymi cechami RPG i cRPG jest, naturalnie, doswiadczenie, jednak nie exp czyni RPG-i dlatego Diablo II nie jest cRPGiem ;D
cRPG nie mozna nazywac RPG, dopoki nie uzyska tej prawie-ze-ABSOLUTNEJ swobody-czyli dopoki nie stworzy sie algorytmow absolutnej SI, ktora moglaby zastapic Mistrza Gry ^^
Jednak gdy np. piszemy w pospiechu, to czy ktos dba o jedna literke? Rownie dobrze, przy szybkim pisaniu mogloby wyjsc cPG, cRG, cRP, albo np. cRPFG. Zwykle literowki. Wiec dlaczego nie przymknac na to oczu, uwazajac to za literowke, zwlaszcza, ze slowo cRPG wymaga jeszcze majstrowania przy Shifcie(!!!) ;) Jednak co racja, to racja-piorunujace jest to, ze ludziska nawet nie widza roznicy miedzy cRPG, a RPG. No, ale nie oczekujmy doskonalosci(a szczegolnie nie oczekujmy jej od grajacych w Tibie 12 latkow ;)[zwracam uwage na konczacy emotek!!!]
@Taube-ZNALAZLEM BLAD W POSCIE NACZELNEJ POLONISTKI!!! Gdzies tam napisalas 'forumach'! Uwazaj, bo od dzisiaj mam na ciebie haka ;)
A ja powiem tak.
Uważacie że RPG= świat fantasy->potwory-> magiczne przedmioty->herosi itd.
A jak każdy wie cRPG= computer role playing game= (w wolnym tłumaczeniu) komputerowa gra w odgrywanie ról. A co za tym idzie cRPGiem może być np. DooM. W tej grze ODGRYWAMY ROLĘ marinesa. Albo TOCA Race Driver, bo tam odgrywamy rolę kierowcy.
Wiem że skrótu cRPG nie powinno interpretować się dosłownie ale co mi tam. Najwyżej mnie ktoś zbluzga.
@UP
Diablo, Dungeon Siege itp. to oczywista nie RPGi acz hack'n'slashe. Co zapewne i tak wiesz ;)
Akurat zamo nazywanie cRPGów RPGami mnie nie denerwuje jakoś szczególnie. Ot, po prostu, w czasie, gdy się mówi o komputerach ogólnie, o ich grach, to nie trudno się domyśleć, że gdy ktoś mówi RPG chodzi mu o cRPG. Człowiek jest na tyle inteligentnym stworzeniem, że w zależności od kontekstu potrafi wyłapać sens słowa.
Wiesz, kiedy ktoś mówi, że widział na ulicy fajną laskę, to chyba domysleć się idzie, że nie chodziło mu o kawałek kija do podpierania się.
Kiedy ktoś ogląda mecz hokejowy i słyszysz, że założono zamek, to wiesz o co chodzi. Gdy ktoś mówi, że w drzwiach wymienił zamek, to też wiesz, o co chodzi, a kiedy ktoś inny powie, że zwiedzał średniowieczny zamek, to też domyślisz się, że nie bawił się w klucz, tylko zwiedzał budowlę ;)
Denerwuje mnie natomiast wrzucanie co drugiej gry do garnka zwanego grami (c)RPG.
Cała masa gier z serii Diablo-podobnych, choć często są to bardzo dobre gry, z RPG mają nie wiele wspólnego. Że co, że są statsy? w polskiej gierce pod tytułem Target też były, a był to klon quake. Że się wykonuje zadania? W każdej grze FPP w trybie singleplayer też jest jakieś zadanie (przeważnie przezyć, czyli zupełnie, jak na prawdziwej sesji RPG ;) ).
Co do gier MMORPG, to już zależy od gracza. Tibia też może być grą cRPG, o ile odpowiednio się do niej podejdzie, jednak takich osób jest bardzo niewiele.
Ba, swego czasu na jakiejś stronie grę Red Dragon widziałem zakwalifikowaną do MMORPG, a kwalifikowanie gier typu Warcraft 3 i jej klonów do (c)RPG to już norma często.
Ba. Z Dromaderem kiedys polewaliśmy się na GG, gdy oglądając MTV widzieliśmy wywiad z jakąś klientką, co stwierdziła, że jej chłopak bardzo lubi gry RPG, czyli np. Quake'a.
Problem jest tylko taki, że wielu ludzi nie potrafi odróżnić cRPG od RPG. Ba, wielu ludzi wogóle nie wie o istnieniu czegoś takiego, jak prawdziwe RPG grane na żywo przez grupkę świrów ;). I tu dopiero jest problem, bo sama nazwa to akurat mało istotny element jak dla mnie, szczególnie wymawiana w jakimś konktekście.
Wg mnie najlepszym RPG sa Zapomniane Krainy (jak i polskie Dzikie Pola).
Zapomniane Krainy vel Forgotten Realms to nie jest RPG, a jeden ze światów Dungeons and Dragons. To tak, jak byś powiedział, że świetną grą jest Danubia pisząc o Tibii.
eee tam, ja tak jak mówił Matkus.
Domyślam się kiedy chodzi o cRPG a RPG więc według mnie to nie taki problem.
A co do tych userów, którym stale chce się cośwbić do dyńki to
...(im) ne podolaty
Jednak między RPG, a cRPG jest pewna subtelna różnica... więc jeśli powstały oby dwa skróty, to oby dwa powinny być wykorzystywane. :) TAK DLA ROZRÓŻNIENIA. 8o
...Bo w końcu po coś są :D...
A co do diablo, w cRPG-ach chodzi o odgrywanie postaci (w jakimś stopniu), porównajmy 2 gry na przykładzie. (Diablo, Icewind Dale)
Diablo- podchodzisz do BN i z nim rozmawiasz... chciałem powiedzieć wybierasz to o czym ma ci opowiedzieć.
Icewind Dale- podchodzisz do BN wybierasz jedną z kilku opcji do powiedzenia w zależności od Atrybutów i oczywiście tego co wybierzesz uzyskujesz odpowiedź.
PS.
1. Jestem za światem RPG w tibi.
2. Ja akurat bardziej wole Greyhawk jeśli chodzi o D&D
@Taube-ZNALAZLEM BLAD W POSCIE NACZELNEJ POLONISTKI!!! Gdzies tam napisalas 'forumach'! Uwazaj, bo od dzisiaj mam na ciebie haka ;)jestem naczelną polonistką :cup: yeeey... co za awans.. nie wiedziałam ^-^
hmn.. pisałam to potocznie... a już myślałam, że znalazłeś jedną z tych licznych wpadek, które.. khem... ciii... nikt ich nie widział to po co je zdradzać ;D
Uważacie że RPG= świat fantasy->potwory-> magiczne przedmioty->herosi itd.ee..... Neuroshima to fantasy? StarWars to magiczne przedmioty i potwory.. ee... może ja o czymś nie wiem, ale wydawało mi się, że cyberpunk, sience-fiction i inne gry rpg (7'th seal chyba też, ale niewiele na ten temat wiem, oprócz, że to 'pirackie' tzn. piraci, korsarze i inni)..
mój drogi... ja wiem, że niewiele wiem, ale ty musisz się jeszcze wiele nauczyć o RPG, gdyż to nie samo fantasy, jest wiele systemów, o których jeszcze nie słyszałeś ;)
a co do tych herosów... to prędzej się takiego zrobi w grze komputerowej niż na niezłej sesji ;) po prostu prawie wszyscy nie lubią przepaków
d. Taube
vBulletin® v3.7.0, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.