Pokaż pełną wersje : Harry Potter i Książe pół - krwi (spoiling!)
UWAGA TEMAT ZDRADZA FABULE KSIAZKI! CZYTASZ NA WLASNA ODPOWIEDZIALNOSC!
A wiec wlasnie koncze czytac anglo jezyczna wersje Harrego Pottera i Księcia pół - krwi.
Otoz chcialbym sie dowiedziec 2 rzeczy.
1. Jakie bylo wasze przypuszczenie na temat tego kto jest księciem.
2. Jakie bylo wasze przypuszczenie na temat tego kto umrze.
Przyznam sie bez bicia, myslalem, ze ksieciem bedzie ktos nowy w serii przygod o HP lub jakis krewny Loony. Nie spodziewałem sie tego co przeczytalem w ksiazce.
A kto umrze?? Nie mialem bladego pojecia - myslalem, ze Lupin, ze zginie w swoim niebespiecznym zadaniu. Potem myslalem, ze Hagrid. A prawda jest.. Okropna i bolesna (bardziej niz smierc Syriusza) dla Potteromaniaków....
Gwoli ścislosci - Ksieciem jest nie kto inny jak Severus Snape. Niestety.
A kto umarl?? I tu niespodzianka. Rowling nie bez powodu przepraszala za usmiercenie GO. Umarł... Dumbledore (shit happens 8o ) To mnie zaskoczylo i zwalilo z nog. A kto go zabil?? Otoz niektorzy mysleli, ze ksiaze bedzie swego rodzaju wybawicielem, pomocnikiem w walce z Lordem. Dumbledore'a zabil Ksiaze pol - krwi. Severus Snape...
Co wy o tym sadzicie i jakie sa wasze odpowiedzi (mam nadzieje, ze szczere) na pytania zadane wczesniej??
Ghost Nieudany
24-07-2005, 16:05
@up
Masz dwa latka dwa i pół...
@topic
HP mnie nie kręci, dla mnie to przyjemna lektura dla dzieci... Rowling udało się po prostu w miarę wklepać do oczekiwań młodzieży i tyle...
To co tu przeczytałem co napisałeś, no ciekawe... Siora sie załamie pewnie bo ona czytała każdą część conajmniej 10 razy.
@down - Jeśli jesteś fanem HP to przeczytasz i tak książke. Ja tam jakimś specjalnym fanem nie jestem ale przeczytam jak będzie wydana.
Noob Polski
24-07-2005, 16:25
Kurde I Po Co To CzytaŁem I JuŻ Pewnie Mnie Nie Wkreci KsiaŻka :(
.......
Nie Robcie Tego Nigdy Wiecej Xd Zaciekawicie A Potem Dupa:/
a co do snape to wiedziałem ze to kawał chu... xD
Olorion.
24-07-2005, 16:32
@up
Nie Pisz Kazdego Wyrazu Z Duzej Litery Plx
@topic
;< szkoda go.
spoiling jest zly :P
spoiling jest zly :P
Nie Robcie Tego Nigdy Wiecej Xd Zaciekawicie A Potem Dupa:/
Nawet kurna nie wiecie co wam moglem powiedziec, a nie powiedzialem...!
Kurde I Po Co To CzytaŁem I JuŻ Pewnie Mnie Nie Wkreci KsiaŻka
Wkreci. Wierz mi.
Jak wy możecie o HP tu mówić. Przeciesz to dzieło szatana!† Precz z tąd wy wy dzieci Lucyfera!† ;) A tak serio to skończyłem na 4 części... Szkoda chłopka... Faktycznie Spoiling jest zły czasmi w pysk dałbym takiemu co wszystko opowiada. Ludzie zasem nie chca wiedzieć więc siedz cicho ;)
Właśnie czytam. Przedwczoraj wróciłem z obozu i dopiero dorwałem książeczkę xD.
Fabuła jak to w Potterach - niezła, trudno się oderwać od lektury xD.
Ehh a Dumblodore tak mu ufal :P tylko szkoda ze napisales ten topic bo mi smak zepsules przed ksiazka xD no ale przeczytalem z ciekawosci :D
Coz, HP zawsze lubilem. Nie jest to ambitna ksiazka, i dobrze, bo pomaga sie oderwac i ruszyc wyobraznie. No coz, co do spoilingu...Shnijx zawsze byl malym nupem i tak mu juz chyba zostanie :P Tak na serio...Przed przeczytaniem 5 czesci tez wiedzialem kto zginie i nie przeszkodzilo mi to w lekturze ani troche...
Co do spodziewanej smierci...Dumbledore byl powaznym kandytatem...Zeby taka smierc miala wyraz musiala to byc osoba wazniejsza od Syriusza, a takich jest niewiele. Jesli chodzi o ksiecia myslalem ze chodzi o geanologie samego Harrego...Dobrze ze okazalo sie inaczej, co ciekawego moglo by byc w ksiazce w ktorej mozesz wczesniej w 100% przewidziec zakonczenie?
No coz, co do spoilingu...Shnijx zawsze byl malym nupem i tak mu juz chyba zostanie :P
me niup plaxor?! Aj łil keal ju!! Me is no nuup. U ar hunded baj buublee. xP
Co do spoilingu:
Napisalem w tytule, ze to spoiling. Trzeba cwiczyc silna wole :P
Shweppes
24-07-2005, 19:28
Ta cała Rowling wprowadziła ludzi w bład... otóż kiedyś przed premierą V czesci czytałem w necie jakieśtam ujawnienia. I wtedy mówiła że ktoś zginie. Oczywiście zginął, ale już wtedy "podejrzewałem" starego :p. A tak to rozróba. Nareszcie ten śliski idiota sie ujawnił :p. Już tylko czekam aż wszystkich pomorduje.
Jasna cholera!Mogłeś chociasz na samym początku posta napisać że jest tu info o tym kto zginie i kto jest księciem X( X( X( !!!!!!!!!!Dlaczego??Chyba zaraz sie rozpłacze..Nie miejcie mnie za maniaka(chociasz nim jestem :D )Poprostu zepsułam sobie całom książke..I po co to info?Ludzie którzy nie lubią HP nie zaglądajom tu,a ci którzy lubią sami by sie dowiedzieli z książki!!!!!
Dobże że Władcy Pierścieni mi nie zepsujesz :D
Nie wiem czemu po przeczytaniu tego mam wrażenie, że ta część też będzie "spalona" jak poprzednia... Teraz wszystko rozbija się o to kto umrze, a kto przeżyje. Nie ma już tego czegoś co mi się w HP z początku podobało. No i oczywiście starego Dumbledora szkoda, to była to moja ulubiona postać z HP. I jeszcze pozostaje kwestia feniksa Dumbledora, on coś też miał z tym wspólnego... Dobra, zobaczymy co teraz Rowling namieszała... Ale ja poczekam na tlumaczenie (przynajmniej na to pirackie :P).
Nie wiem czemu po przeczytaniu tego mam wrażenie, że ta część też będzie "spalona" jak poprzednia...
Mam mieszane uczucia - poczekam na polonizacje ale wydaje sie nie zła ta 6 czesc...
Nie ma już tego czegoś co mi się w HP z początku podobało.
Tu masz racje, dla mnie najlepsza byla 3 czesc. Wprawdzie czytalem reszte tomow ale "it's not the same".
No i oczywiście starego Dumbledora szkoda, to była to moja ulubiona postać z HP. I jeszcze pozostaje kwestia feniksa Dumbledora, on coś też miał z tym wspólnego...
Z Dumbledore'm tez niezle akcje sa w 6 tomie :)
Jasna cholera!Mogłeś chociasz na samym początku posta napisać że jest tu info o tym kto zginie i kto jest księciem!!!!!!!!!!
W tytule posta pisze jak byk, ze to spoiling. Pisze to juz trzeci raz...
@up
Ja też najbardziej lubię trzecią część :). No i dlatego byłam taka zła jak Rowling zabiła Syriusza X(
Fistash'ek
24-07-2005, 20:04
A ja właśnie lubiłem Snape... Byl taki fajny czarny, zawsze chodzil na czarno ubrany :( Ale sam na pewno przeczytam... :kon:
A styl, w jakim Snape udupił gościa..
PWNED..
Strasznie szkoda, ale wiele osób przypuszczało, że prędzej czy później Dumbledore zginie. To tak, żeby pokazać, że nikt nie jest niezwyciężony.
HP moim zdaniem jest średnie - Terry Pratchett jest lepszy. Ale nie szkoda mi czasu.
JA tam lubię HP, ale z książkami to ostatnio co część to gorsza... Od pierwszej do trzeciej były fajne, czwórka już troszkę przekombinowana, piątka juz słaba w zestawieniu z poprzednimi słaba, widać było że Rowling już "pisze na siłę", bo w końcu obiecała 7 części... Filmy HP jeszcze jakie takie, ale gry to [ocenzurowano, by autor bana nie dostał xD]
Patimrok
24-07-2005, 20:42
@Shinjix
żeby się inni nie rzucali, napisz ten kawałek ze spoilingiem białą czcionką, tak żeby jakby ktoś chciał zobaczyć to sobie zaznaczy, a reszta nie będzie narzekała
@Topic
omg a to szuja wredna, ciekawe w jaki sposób koleś dał się podejść
Micidami
25-07-2005, 22:19
Teraz to mnie Rowling wk****la, w jednym z wywiadów powiedziała, ze Ksiaze pól krwi to Voldemort ;<
Nie wierze, ze Snape to ksiaze polkrwi.
Bo to jest niemozliwe, przeczytam i powiem wam prawde -.-
@up: Rowling powiedziała, że ani Voldemort, ani Harry NIE jest księciem. A co do Snape to muszę cię zmartwić... czytałem książkę.
A ja myślałem że księciem półkrwi będzie Harry albo Voldemort
Jak sie okazało że to żaden z nich to nie wiedziałem co myśleć.
Ze Snapem to odrazu wiedziałem że jest z nim coś nie tak.
To jest logiczne.
Snape zatrudnił sie w Hogwarcie żeby być bliżej Harrego.
Ze Snapem to odrazu wiedziałem że jest z nim coś nie tak.
To jest logiczne.
Snape zatrudnił sie w Hogwarcie żeby być bliżej Harrego.
Pudło - zatrudnił się, żeby szpiegować dla Voldemorta. Harry fuksem mu się nawinął.
Nie rozumiem Dumbla. Jak mógł nie zauważyć, że Snape ze wzgardzeniem tępi Pottera, i nic z tym nie zrobić ani nie pomyśleć, że może ze Snapem jest coś nie w porządku? No ale cóż, każdy robi pomyłki, a właściwie to jest morał tej książki.
Teraz Chorry będzie miał świetną okazję odwdzięczyć się Snapeowi za poprzednie 5 lat. :>
Nie rozumiem Dumbla. Jak mógł nie zauważyć, że Snape ze wzgardzeniem tępi Pottera, i nic z tym nie zrobić ani nie pomyśleć, że może ze Snapem jest coś nie w porządku?
"Harry ! Przecież Dumbledore Mu ufa!" Najczęstsze słowa Hermiony, kiedy Harry i Ron po raz kolejny podejrzewali Smarkusa Snape o coś.
A jeśli chodzi o to tępienie Harrego przez Snape to przecież w V części było wyjaśnione dlaczego. Coś było z tym, że James Potter i Syriusz zawsze się nabijali, szydzili itp. ze Snape, poprostu go nienawidzili z wzajemnością, a że James zginął, a Syriusz siedział w Azkabanie i Snape nie miał na kim się mścić za te wszystkie lata pogardy ze strony Jamesa i Syriusza to poprostu tępił syna i jednocześnie chrześniaka Swoich wrogów ze szkolnej ławy bo jak wiadomo Harry był synem James'a a Syriusz był jego ojcem chrzestnym.
A jeśli chodzi o ten spoling, to jak sądze do czasu wydania Polskiej wersji książi (Wiosna 2006), większość z nas zapomni o tym kto jest księciem półkrwi.
Znalazłem pewną strone gdzie amatorzy całkiem profesjonalnie przetlumaczyli całą książke.. Malfoy został śmierciożercą i od Voldiego dostał za zadanie zabić Dumbledora..Gdy Snape sie o Tym dowiedział obiecał Matce Malfoya że zrobi to za niego..Potem była taka sytuacja że Dumbledore kazał Snapowi żeby ten znów wrócił do Voldemorta i przekazywał wszystko czego sie dowiedział Dumbledorowi.. Wtedy snape wycelował różdżką w Dumbledora i wymówił zaklęcie Avada Kedavra :/
Yoh Asakura
27-07-2005, 17:03
HP moim zdaniem jest średnie - Terry Pratchett jest lepszy. Ale nie szkoda mi czasu.
Gdzie tam,Paolini wymiata ;). Jak skończy następna część Eragona to wtedy będzie "full wypas"
@Topic:
A nie lepiej zamiast Pottera przeczytać sobie choćby np. coś co napisał Case ?Choćby "Pierwszy Jeżdziec Apokalipsy".To było fajne,z tej książki można się również czegoś nauczyć itp. a z Garncarza (Potter po Polsku to garncarz) ?Nic.Według mnie szkoda czasu na Pottera.
Shweppes
27-07-2005, 18:11
www.hpsite.xt.pl
Tłumaczenie najwiekszej grupya fanów w polsce, założyli grupe miedzy innymi po to, zeby jako pierwsi tłumaczyć książki.
Zjeżdzacie na doł i po lewej : )
Ghost Nieudany
27-07-2005, 18:18
Gdzie tam,Paolini wymiata ;). Jak skończy następna część Eragona to wtedy będzie "full wypas"
Definicja Eragonu - moralizająca opowieść czerpiąca tysiące wątków z innych książek, od Harry'ego Pottera zaczynając, przez Dragonlance, na WP kończąc.
Mnie Eragon WoGle nie pociągnął. Sorry, no bonus dla zapożyczek.
Yoh Asakura
27-07-2005, 18:27
Definicja Eragonu - moralizająca opowieść czerpiąca tysiące wątków z innych książek, od Harry'ego Pottera zaczynając, przez Dragonlance, na WP kończąc.
Mnie Eragon WoGle nie pociągnął. Sorry, no bonus dla zapożyczek.
Zacznijmy od tego,że każdy ma inny gust.
Zresztą,w tych czasach większość pomysłów na książki została już wyrczepana...
btw:Czytałeś Artemisa Fowla ?
Czytałeś Artemisa Fowla ?
Dziwna ksiazka. Fajnie sie czyta. Moim zdaniem nowatorski sposob przedstawienia fantasy w normalnym swiecie.
@Down
Spoko sie czyta, jedna z niewielu ksiazek z "czyms nowym". Wiekszosc to powtarzane schematy. I przyznam - fajna. I nawet polece ją.
Yoh Asakura
27-07-2005, 20:03
Dziwna ksiazka. Fajnie sie czyta. Moim zdaniem nowatorski sposob przedstawienia fantasy w normalnym swiecie.
Aczkolwiek przyznaj - ta książka jest fajna :)
27-07-2005, 23:53
Shijix powiedz czy na tej stronie jest oddana prawdziwa ksiazka a nie jakis wymysl fanow. Jako ze czytales to bedziesz wiedzial.
http://www.hpsite.xt.pl/
EDIT: Dobra juz nie odpowiadaj wiele zeczy sie zgadza.
DO WSZYSTKICH KTORZY CHCA TO PRZECZYTAC
Skopiujcie lepiej caly tekst na dysk bo ta strona zostanie niedlugo zamknieta. Tak bylo przy 5 czesci.
Orginalne fragmenty:
1. Smierci Dumbledore'a:
-Severus ... please ...
Snape raised his wand and pointed it directly at Dumbledore.
-Avada Kedavra!
A jet of green light shot from the end of Snape's wand and hit Dumbledore squarely in the chest. Harry's scream of horror never left him; silent and unmoving, he was forced to watch as Dumbledore was blasted into the air: for a split second he seemed to hang suspended beneath the shining skull, and then he fell slowly backwards, like a great rag doll, over the battlements and out of sight.
2. Przyznanie sie Snape'a do tego, ze to on jest księciem:
-No, Potter! - screamed Snape. There was a loud BANG and Harry was soaring backward, hitting the ground hard again, this time his wand flew out of his hand. He could hear Hagrid yelling and Fang howling as Snape closed in and looked down on him where he lay, wandless and defenseless as Dumbledore hadl been. Snape's pale face, illuminated by the flaming cabin, was suffused with hatred just as it had been before he had cursed Dumbledore.
-You dare use my own spells against me, Potter? It was I who invented them - I, the Half-Blood Prince! And you'd turn my inventions on me, like your filthy father, would you? I don't think so . . . no. . .
Harry had dived for his wand; Snape shot a hex at it and it flew feet away into the darkness and out of sight.
Shijix powiedz czy na tej stronie jest oddana prawdziwa ksiazka a nie jakis wymysl fanow. Jako ze czytales to bedziesz wiedzial.
Raczej tak - nie czytalem wszystkiego ale to co czytalem sie zgadza.
Można gdzieś w polsce nabyć angielską wersję i kiedy wyjdzie polska wersja, bo zupełnie nie kumam tych magicznych nazw po angielsku?
re: UP
Angielską wersje możesz kupić m.in. w Empiku. A Polska wersja wyjdzie na początku wiosny 2006.
@up
Chyba mamy informacje z innych źródeł bo ja gdzieś czytałem że 28 stycznia ma wyjść
Malumiasta
28-07-2005, 19:02
Ehh... znając życie wyjdzie za ok 2 lata ;]
Mogłabym prosić jeszcze raz tego linka do angielskiej wersji książki?
Pzdr
Wiślaczek
28-07-2005, 20:16
@Berilas
Nasz specjalny wysłannik w Edynburgu, gdzie trwa właśnie uroczysta premiera szóstej części przygód Harry'ego, "Harry Potter and the Half-Blood Prince" ma już w ręku upragniony egzemplarz! Została zdjęta klątwa milczenia, a więc ogłaszamy datę polskiej premiery szóstego tomu!
Polskie wydanie książki Harry Potter i Książę Półkrwi ukaże się 28 stycznia!
http://www.mediarodzina.com.pl/ -polski wydawca
@Up
na tej stronie znajdziesz rowniez HP po angielsku.
http://www.hpsite.xt.pl/
re: UP and Rupert
O no to extra, poprostu coś mi się pomieszało. Dopiszcie odrazu kiedy będzie Polska premiera filmu HP i Czara Ognia bo niedługo ma wyjść.
Wiślaczek
29-07-2005, 11:31
Film "Harry Potter i Czara ognia" w reżyserii Mike'a Newella wejdzie do kin 18 listopada 2005 roku.
zródło http://harrypotter444.piwko.pl/ - najprawopodobniej to jest swiatowa premiera
Premiera: KINO - 25.11.2005
zródło www.onet.pl - to jest polska premiera???
Sądze że tak, Harry Potter podobnie jak Gwiezdne Wojny wchodzi do kin w większości krajach jednocześnie.
Gufat III
29-07-2005, 16:58
Ja chętnie zobaczę czwartą część, mam nadzieję że nie opuszczą wielkich fragmentyów książki jak w poprzednich częściach.
Niestety ale wątpie w to, czwarta część to długa książka i nie sfilmują zapewne większości wątków pobocznych. Ale sam Turniej Trójmagiczny będzie wzbudzał naszą fascynacje, do tego Fleur Delacrour (o tą Francuzke mi chodzi) 8o .
Af... film jak film, mi się "Więzień Azkabanu" za bardzo nie podobał, film pada przy książce. Ale syriusz fajnie zagrany, no i Lumpin, a tak to tak sobie.
Acha... i jak ktoś ma tlumacznie pirackie, to msg me... ja mam ściągnięte "tylko" do 15 rozdziału... A ze strony oborników już skasowali :(. 16 jeszcze nie było, a 17 i kilka następnych już było, mogłam kopiować :/. Jak ktoś ma dalej, albo chce, zebym mu zasłała tyle ile mam to MSG ME.
@Berials
Też niemoge się doczekać...Chciałbym zobaczyć jak ona bedzie wyglądała...Narazie mogłem sobie powyobrażać :D:D
Nom... Film jest najcześciej gorszy od książki bo są duże braki w filmie.. Gdyby chcieli umieścić w filmie wszystkie sytuacje i wątki to film by trwał 24h :D
Palladni
30-07-2005, 18:39
Niestety to co napisałeś wiedziałem już wcześniej, pewien glupi Raven Cień Gomeza mi powiedział :P (Zablokowałem go za to), i też byłem zaskoczony, tym Księciem Pół Krwi, to najmniej ale śmierć Dumbeldora? Komu teraz bedzie sie hary wypłakiwał i kogo szukał kiedy ma problem... Lyyyypa... I z***ali sprawe "par" w tej części...
Malumiasta
01-08-2005, 09:49
ARGH!
Czy jest ktoś w stanie mnie poratować 28 rozdziałem angielskiej wersji książki? Kopiowałam ją w nocy na dysk [tuż przed usunięciem stronki o.O] i qrna jego mać, widocznie ze zmęczenia pominęłam ten rozdział... byłabym cholernie wdzięczna, gdyby ktoś mi go podesłał -
[email protected] . Wrr...
Pzdr, malum
Knight Simon Dark lord
01-08-2005, 10:02
ja HP kubie nie jest zły ale w książce pewnie będzie wiele ciekawych wątków oprócz tego co Shinjx napisał
p.s zna ktoś strone z hp po angielsku ale nie do kupinia tylko przeczytania?
Dumbledore wykitował?! Buahahaha wiedziałem że prędzej czy później tak sie stanie. Ale zabił go Snape? Wiedziałem że to kawał mendy ;)
Jak wy możecie o HP tu mówić. Przeciesz to dzieło szatana!† Precz z tąd wy wy dzieci Lucyfera!† ;)
lol ;)
Black Warior
03-08-2005, 19:28
ja bym wolał żeby umarł Malfoy
haha a ja mam 13 rozdziałów przetłumaczonych perfekcyjnie. Jeslik ktos chce pisac domnie na gg 3261525
Aztec900
03-08-2005, 20:53
ja nie jestem zwolennikiem HP wole bardziej poważniejsze fantasy typu WP, Wiedźmin czy książki z FR :] według mnie to książka dla dzieci i nie mówcie że nie wiem bo nie czytałem.. a właśnie że czytałem :p doszedłem chyba do 5 części 8o
HA! A była mowa że to HERMIONA wykituje...LOL
Nosfer Revelmaar
04-08-2005, 23:06
Wiecie co? Mnie zastanawia fakt, że w bodajże 2 tomie jest mowa że Voldemort zostawił w Harrym cząstkę swojej mocy... Po przeczytaniu części 6 można stwierdzić, że ta cząstka mocy to prawdobodobnie kawałek duszy Voldemorta... Czyli możliwe, że zrobił z Harrego Horkruxa czy jakoś tak... Jeśli czytaliście 6 tom, to wiecie co to oznacza... co o tym myślicie?
Hmmm...Harry wykituje w siódmym tomie ale co tam. Dednie i kropka.
Nosfer Revelmaar
04-08-2005, 23:14
Hmmm...Harry wykituje w siódmym tomie ale co tam. Dednie i kropka.
być może, ale wg mnie to by była lekka przesada... no i kto by Voldemorta wtedy zabił...
być może, ale wg mnie to by była lekka przesada... no i kto by Voldemorta wtedy zabił...
Moze jak nim Harry zada ostateczyny cios w Voldemorta to Voldemort rzucia jakis tam czar i sie minie z czarem Harrego i sie obaj nawzajem dedną XD
Moze jak nim Harry zada ostateczyny cios w Voldemorta to Voldemort rzucia jakis tam czar i sie minie z czarem Harrego i sie obaj nawzajem dedną XD
I nastapi koniec swiata!!!!1111oneone. Zakonczenie na pewno nie bedzie takie, jakiego sie spodziewacie - "siodemka" prawdopodobnie bedzie tak samo przewrotna jak 2 wczesniejsze czesci...Rowling o to zadba ;)
Nosfer Revelmaar
04-08-2005, 23:39
He he he... całkiem możliwe, ale bardziej prawdopodobne że najpierw Harry ustrzeli Voldemorta a potem aby go już całkiem dobić będzie musiał sam się kilnąć :confused: A zresztą dowiemy się za jakieś 2 lata a teraz bezsens zaprzątać sobie tym głowę :p
Zaraz włamie sie do Alana Rickmana i go zmaorduje;)
11 latek chce zabić aktora...=,="...Eh...
Tak dla tych co czytali książkę: Jeżeli Harry jest Horcruxem to sam musi zginąć, żeby Voldemort mógł być zniszczony.
Pablofrs
07-08-2005, 11:18
Też myśle że Harry to horo~(za trudne:P). Ale jeśli tak jest, to po zniszczeniu reszty kawałków duszy voldemorta Vold zabije Hrryego, to koniec z jego nieśmiertelnością. Chyba że potter zabije go pierwszy to wychodzi na to że Voldemort w nim siedzi :P.
Tu też jest książka po polsku www.hp6.friko.pl.
Też myśle że Harry to horo~(za trudne:P). Ale jeśli tak jest, to po zniszczeniu reszty kawałków duszy voldemorta Vold zabije Hrryego, to koniec z jego nieśmiertelnością. Chyba że potter zabije go pierwszy to wychodzi na to że Voldemort w nim siedzi :P.
Zakładając, że Potterowi uda się zniszczyć Horcruxy, pamiętaj
że zostały jeszcze 4.
Tak BTW dziwna ma być ta 7 część jeżeli trio nie zamierza pojechać do szkoły. :P
@up: No i jak tu nie narzekać na Medie jak grupie takich ludzi tłumaczenie zajęło kilka dni? Dlatego najlepiej przeczytać wersję angielską xD.
Nie jestem maniakiem serii HP i... ale zawsze przeczytam książkę Rowling (dopiero jak będzie w bibliotece, ale zawsze coś). Wciągą, interesująca, ale nie uważam że powinno się latać z różdżką i wykrzykiwać zaklęcia. To jest chore. Czekam na polską wersję...
Ja ksiazke przeczytalem i musze powiedziec ze mnie zaskoczyla. A Ci co sa zli, ze sobie zepsuli premiere, to nie maja sie o co martwic, poniewaz inne watki tez ich wciagna. A jak ktos nie zdazyl przeczytac 6 tomu bo usuneli strone, to zapraszam na http://inthisshit.friko.pl/
PS. Ciekawe ile osób powie, że to gejlogger...
spider-bialystok
30-01-2006, 10:06
Odkopie temat, bo nie ma sensu zakladac nowego.
Czekalem specjalnie na polska premiere VI czesci HP, bo czytanie takich dlugich ksiazek na komputerze to dla mnie meczarnia ;)
Przede wszystkim w tej czesci o wiele bardziej niz w poprzednich wyczuwa sie ciezki klimat. Ksiazka w wielu miejscach jest naprawde ponura. Czasami moze przynudzac zwlaszcza, kiedy Harry odwiedza wspomnienia w myslodsiewni. Bardzo dobrze, ze autorka pisze wszystko tak jak to sobie zaplanowala i nie kieruje sie zyczeniami czytelnikow (zabij tego a nie tamtego).
Teraz nie pozostaje nic innego jak czekac na czesc VII i dalszy przebieg wydarzen:)
Btw. Slyszalem, ze planowane jest powstanie VIII czesci HP. Wie ktos cos na ten temat?
Ghost Nieudany
30-01-2006, 10:27
Książkę się przyjemnie czyta. Prócz tego, że jest żałosną młodzieżówką.
Rowling próbowała wcisnąć rozważania Harry'ego na temat miłości (które są, bleh, na poziomie 13-latka) razem z pseudomrocznym klimatem. Nie wyszło. Dodatkowo, zrobiła z trójki głównych bohaterów rozwydrzonych gówniarzy, którzy ciągle klną. Błeh.
Ksiązka mnie rozwaliła. Ghost ma racje, szczególnie Harry zachowuje sie jakby miał problemy z osobowościa i nie umiał panowac nad emocjami. Podobno życie go tak doswiadczyło, a on jest taki rozwydrzony...
I tak najlepsza jest trzecia część :P
I mam cicha nadzieję, że Harry jednak umrze w VII części. Wreszcie jakieś ciekawe zakończenie by było, bo happy endingów mam juz dość. No cóż, przekonamy się za ok. 2 lata.
Nie czytalem.. jedyne co moge powiedziec, to, ze Merlin.pl mnie wychvjal. Ksiazka miala przyjsc w sobote. Nie przyszla. Dzisiaj tez jeszcze nie ma. Aff..
Nie czytalem.. jedyne co moge powiedziec, to, ze Merlin.pl mnie wychvjal. Ksiazka miala przyjsc w sobote. Nie przyszla. Dzisiaj tez jeszcze nie ma. Aff..
Ja zamawiałem w Klubie Książki Księgarni Krajowej (www.kkkk.pl) i dostałem w sobote o 10 rano :D Kurier mówił, że pilne zamówienie i kazali się spieszyć, polecam tą księgarnie internetową.
spider-bialystok
30-01-2006, 10:56
Ja rowniez zamawialem w Merlinie i ksiazka byla w sobote z rana :)
Shein Silvershadow
30-01-2006, 11:08
Hihi ja zamawiałem przez siostrę cioteczną i miałem w sierpniu^^ A co do książki to się właśnie zastanawiam czy kupić, czy nie.
//Edit
Zamówiłem przez merlina:P
@Wszyscy którym nie doszły
A ja nie oszczędzałem na przesyłce i wybrałem kuriera - 2,5 złotego więcej i mam pewność że się "nie zgubi";P
Sejm qrwa... Mojemu kuzynowi który notabene zamawiał pózniej dostarczono w sobotę...
Myślałem, że to przyczyna tego, że zamawiałem Artemisa Fowla 4 po angielsku, ale nie... paczka została wysłana 28.01
Nie mogli przecież wysłać wcześniej, to wina poczty, nie pierwszy raz mam z nią takiego problemy, każde CDA dochodzi z opóźnieniem.
Co do merlina, to nie zawiódł mnie jeszcze do tej pory, a zamawiałem stamtąd już kilka razy. I HP6 w oryginale i RHCP - Live in Hyde Park dochodziły na czas.
Rowling przygotowuje czytelników na 7 część.
Który wyjdzie już w lipcu 2007... nie za szybko? Pamiętacie ile uwijała się z 5tomem? A teraz dwa lata i boom szósty, z którego mało co się człowiek dowiaduje. Ale tak zawsze jest z epizodami przejściowymi 100% akcji, 0 fabuły... Może niech lepiej popracuje dłużej nad tym 7tomem...
Czarna_Mamba
30-01-2006, 11:40
Hah, ktoś już tu powyżej narzekał na dostawę. Dlatego poszłam na premiere o północy. Co prawda, wątki miłosne nie były udane. No, ale podobała mi się. Szybko się z tą ksiażką uwinęłam ( 1.00 do 13.22 28.01 + 3,5 na spanie ). Wciągająca, ale nie ma zbyt duzo akcji. Rowling przygotowuje czytelników na 7 część.
Miłego Dnia.
Aval'yah
30-01-2006, 11:41
Książkę kupiłem w sobotę koło 14, skonczyłem jeszcze tego samego dnia.
Czyta się szybko, łatwo i przyjemnie- i to jej główna zaleta.
Odnoszę wrażenie, że pani Rowling skończyły się pomysły- ten tom jest po prostu nudny. :/ Połowa książki to nużące wspomnienia z życia Voldemorta czy poszukiwanie horokruksów (debilna nazwa swoją drogą). I jeszcze problemy uczuciowe bohaterów- stoją mniej-więcej na poziomie idotycznych lekturek dla nAstoLatk00ff.
Chessterr
30-01-2006, 12:35
Kolega mówił ,że najlepsze były 1,2,3,4 częsci. reszta nudna. A książe półkrwi to podobno już prawdziwa tragedia. Ja może i sobie kupie. zObacze. Lecz Wolę kupić specjalne wydanie Władcy Pierścieni. Polecam tą książkę. Całą serie (błednie nazwaną trylogią). Książka oddaje to co film nie. Polecam. A co do Harrego...Myślę że teraz Harry Potter i książe półkrwi powstał dzięi dobremu marketingowi. Książka nie jest rewelacją. Na poprzednie części był szał. A teraz jest już według mnie nudny. To wszystko marketing. Pani Rowling się "luzuje" za dużo. Chyba woda sodowa do głowy uderzyła. A mam takie pytanie. Ile ma stron?
Ja w nocy z piątku na sobotę pobiegłem do księgarni i kupiłem ; )
Byłem pewny, że księciem półkrwi będzie Horacy Slughorn xD
Wieść o tym,że tak jak ja myślałam Harry nie jest Księciem mnie zaskoczyła.Nieczytałam dokładnie ale filmy widziałam.Dlaczego on jest Księciem.I jeszcze 1 tak jak ktoś ja się spytam. Co z Hermioną i Harrym.Słyszałam,że w tej części Harry miał CHODZIĆ z siostrą Rona.Opowiadaj dalej jak coś wiesz.CZEKAM:D
@Aselta
Taa, z taki Ciebie fan? Rowling wielokrotnie powtarzała, żę ani Harry, ani Hagrid, ani Dumbledor nie jest KP. I radzę Ci książkę przeczytać, a nie filmy oglądać, poewniaż film HP i CO jest tylko namiastką książki.
@topic
Sama książka jest bardzo dobra, chociaż tłumaczenie trochę sztywne.Wiels ię dzieje i w następnej książce będzie działo.... Już tylko 2,5 roku do następnej ksiązki...
Dan the Automator
30-01-2006, 16:33
3/10, takie sobie. Nic nadzwyczajnego, takie tam fantasy dla małych. Książka bardzo przewidywalna. Ale można bylo odpoczać od "Małej Apokalipsy" :-).
@UP : Nie tak ostro. Wg mnie pomysly Rowling skonczyly sie ok. 4 czesci i seria sie robi przewidywalna, ale nadal jest nawet-nawet. Wczoraj mialem kupic, ale pomyslalem, ze warto wydac na cos innego kase ;) I ostatecznie "Achaje" kupilem. Ale HP i tak pozycze ;)
Radek 666
30-01-2006, 17:16
Właśnie zakupiłem nowiuśkiego HPiKP. Narazie przeczytałem 2 rozdziały. Jak tam dalej pójdzie to nie wiem. O tych rzeczach wiem od dawna, bo mam głupiego kumpla. Czytał pirackie tłumaczenie i mi wyszstko wypaplał. :[
@Radek666
bylo mu z glana w pysk walnac =p
@ontopic
Ja tylko wiedzialem ze Dumbledore zginie, ale i tak sposob jego smierci mnie mile zaskoczyl.
Przeczytalem od razu bez przerwy w 9,5h.
Rowling troche z***ala - pseudo-ckliwe zakonczenie machnela jak harry zerwal ze swoja laska i powiedzial ze do hogwartu nie wroci.
A powinien, przeciez jak snape go mogl wziac na 2 czary a harry nawet nie mial jak sie obronic (oklumencja i czary niewerbalne plx) to jakie on ma szanse z Sami-Wiecie-Kim?
Pewnie i tak Ron i Hermiona go wyblagaja pojdzie na jeden semestr nauczy sie tego w trymiga i poswiecajac swoje zycie zabije Tomka (wops, nie lubi jak sie go tak nazywa ;) )
Ja myślałem , że księciem półkrwi będzie Neiville (czy jak mu tam) , i że właśnie to on dednie albo Ron. HP VI już zamówiłem i ciekawe kiedy przyjdzie. Póki co czytam "Folwark Zwierzęcy" (lektura na 3 dni luźnego czytania).
spider-bialystok
30-01-2006, 17:31
@Ville Vallo
Bardziej sklaniam sie ku teorii, ze Harry i reszta beda doskonalili swoje umiejetnosci w czasie poszukiwan horkruksow, a do szkoly powroca w zupelnie innym celu niz nauka. No i ciekawi mnie jak to bedzie dalej z Malfoyem, przeciez widac bylo, ze nie jest do konca zly i wcale nie cieszy go sluzba Voldemortowi. Byc moze uratuje Harrego w VII czesci?
Dowiemy sie za dwa lata ;p.
Ile ma stron?
696..............
@Ville Vallo
Bardziej sklaniam sie ku teorii, ze Harry i reszta beda doskonalili swoje umiejetnosci w czasie poszukiwan horkruksow, a do szkoly powroca w zupelnie innym celu niz nauka. No i ciekawi mnie jak to bedzie dalej z Malfoyem, przeciez widac bylo, ze nie jest do konca zly i wcale nie cieszy go sluzba Voldemortowi. Byc moze uratuje Harrego w VII czesci?
Dowiemy sie za dwa lata ;p.
Nie ma co sie sprzeczac ;P Ale pomysl ze Malfoy uratuje Harrego jest tak ckliwy ze az mozliwy ;]
Albo na odwrot - Voldemort rozkaze Malfoyowi zabic Harrego a on nie wykona rozkazu i daruje mu zycie. Za kare on bedzie chcial go zabic i Harry i Voldemort w tym samym momencie uderza z Avady Kedavry. Harry zablokuje swoim cialem jak typowy bodyguard przylizanego blondaska i obaj zgina ^_^
Dla wszystkich, którzy przeczytali książkę Teoryja spiskowa! (http://www.dumbledoreisnotdead.com/) całkiem ciekawa...
Nie ma co sie sprzeczac ;P Ale pomysl ze Malfoy uratuje Harrego jest tak ckliwy ze az mozliwy ;]
Albo na odwrot - Voldemort rozkaze Malfoyowi zabic Harrego a on nie wykona rozkazu i daruje mu zycie. Za kare on bedzie chcial go zabic i Harry i Voldemort w tym samym momencie uderza z Avady Kedavry. Harry zablokuje swoim cialem jak typowy bodyguard przylizanego blondaska i obaj zgina ^_^
Nie, bo HP jest kierowany raczej do mlodszego odbiorcy i bedzie happy end. Zobaczysz! :P
Vanhelsen
30-01-2006, 23:34
1. Jakie było wasze przypuszczenie na temat tego kto jest księciem.
Na początku że to Voldi, potem że ta Prince, nie wyczaiłem aż do odkrycia prawdy przez Servuska
2. Jakie było wasze przypuszczenie na temat tego kto umrze.
Niestety dzięki moim "ukochanym" znajomym wiedziałem, że to będzie dyrektorek już w wrześniu...
Że Dumbledore padnie od Servka wiedziałem od grudnia, ten sam powód... to wkurza...
@spider-bialystok: oj chyba nie będzie VIII, Rowling ma ponoć już dość Harrego
@Nekromanta: co do "młodszych odbiorców" VI na pewno nie jest kierowana do tych samych co I czy II.
Książka mi się podoba, co prawda jest przewidywalna (na przykład wiemy, że 'Arry przeżyje) i czasami naszpikowana naprawdę rozśmieszającymi wątkami (Harry & Ginny) ale ogólnie jest spox, na pewno lepsze od pozostałych tomów (choć mam wrażenie, że IV a na 100% V były może i nawet lepsze :P) Ocena: 7/10
Ogólnie ciemno widzę tom VII, jakoś to zakończenie nie przypadło mi do gustu...
P.S.
nie zastanawia was jakim to dziwnym "trafem" wszelkie takie "kulminacyjne" elementy trafiają mu się zawsze pod koniec roku szkolnego? :P
To prawda. Te wątki miłosne jakimi uraczyła nas pani Rowling są żałosne... Ale książka ogólnie za***ista:] Czytałem dzisiaj cały dzień, bo chory jestem:P
@up: nie zdradzajcie treści książki, bo niektórym osobą, które tu wejdą zepsujecie całą zabawę... Ja zobaczylem pierwsze słowa twojego posta i na szczęście sie zreflektowałem i nie przeczytałem! xD
1. Jakie było wasze przypuszczenie na temat tego kto jest księciem.
Na początku że to Voldi, potem że ta Prince, nie wyczaiłem aż do odkrycia prawdy przez Servuska
@Nekromanta: co do "młodszych odbiorców" VI na pewno nie jest kierowana do tych samych co I czy II.
1. I tu się pojawia nieścisłość w tłumaczeniu - tu od początku w org. tytule chodziło o nazwisko Prince - nie żadnego księcia. Nazwisko zostało niezmienione w polsike wersji, a tytuł tak. Z drugiej strony głupio by to brzmiało.
Co do tej grupy odbiorców. Pierwszego Harry'ego czytałem w 2000r. wtedy mało kto wiedział z czym to się je. I wiecie co? Wolał bym, żeby tak zostało. Przynajmniej nikt nie zarzucał by mi, że moją ulubioną książką (a co do tego nie mam wątpliwości, sentyment pozostaje) jest komercyjne g*wno...
Vanhelsen
31-01-2006, 06:40
1. I tu się pojawia nieścisłość w tłumaczeniu - tu od początku w org. tytule chodziło o nazwisko Prince - nie żadnego księcia. Nazwisko zostało niezmienione w polsike wersji, a tytuł tak. Z drugiej strony głupio by to brzmiało.
Co do tej grupy odbiorców. Pierwszego Harry'ego czytałem w 2000r. wtedy mało kto wiedział z czym to się je. I wiecie co? Wolał bym, żeby tak zostało. Przynajmniej nikt nie zarzucał by mi, że moją ulubioną książką (a co do tego nie mam wątpliwości, sentyment pozostaje) jest komercyjne g*wno... Z tyłu książki masz słowniczek, zajrzyj. W tytule „Książę” jest użyte jako tytuł (np.: Książę William) a nie jako nazwisko Prince. Autor pozostawił nie przetłumaczone nazwisko ponieważ nie tłumaczy on nazwisk (wyjątek: Knot). Wyobrażasz sobie by matka Snape’a nazywała się Eileen Książę ? Autor i ja chyba jakoś nie zbyt…
Kolejnym „dowodem” na to, że chodzi o tytuł a nie o nazwisko jest samo słowo „półkrwi” Wyobrażasz sobie by ów Książe było użyte jako nazwisko w tym kontekście? Czyli podrzucając inne nazwisko „Potter Półkrwi” ? Trochę to głupie…
@up: nie zdradzajcie treści książki, bo niektórym osobą, które tu wejdą zepsujecie całą zabawę... Ja zobaczylem pierwsze słowa twojego posta i na szczęście sie zreflektowałem i nie przeczytałem! xDW tytule jest jak byk napisane "Spoling"... wystarczy się opanować i nie wchodzić...
Thjordir
31-01-2006, 08:22
@up
Masz dwa latka dwa i pół...
@topic
HP mnie nie kręci, dla mnie to przyjemna lektura dla dzieci... Rowling udało się po prostu w miarę wklepać do oczekiwań młodzieży i tyle...
To ty wogóle nic nie czytasz?Siedzisz przed kompem i grasz...lol
Draco śmiercożerca, to mi do niego pasuje ! ;)
[QUOTE=Shinjix]
A kto umarl?? I tu niespodzianka. Rowling nie bez powodu przepraszala za usmiercenie GO. Umarł... Dumbledore (shit happens 8o ) To mnie zaskoczylo i zwalilo z nog. A kto go zabil?? Otoz niektorzy mysleli, ze ksiaze bedzie swego rodzaju wybawicielem, pomocnikiem w walce z Lordem. Dumbledore'a zabil Ksiaze pol - krwi. Severus Snape...
[QUOTE]
dzieki...dzieki tobie już niemusze czytać książki....mama cie nie uczyła że się nie opowiada całej książki od deski do deski???:baby: :baby:
heh
dzieki...dzieki tobie już niemusze czytać książki....mama cie nie uczyła że się nie opowiada całej książki od deski do deski???:baby: :baby:
heh
Mama nie nauczyla cie czytac? W tytule tematu masz jak byk napisane "SPOILING". Trzeba bylo nie wchodzic -.-
Z tyłu książki masz słowniczek, zajrzyj. W tytule „Książę” jest użyte jako tytuł (np.: Książę William) a nie jako nazwisko Prince. Autor pozostawił nie przetłumaczone nazwisko ponieważ nie tłumaczy on nazwisk (wyjątek: Knot). Wyobrażasz sobie by matka Snape’a nazywała się Eileen Książę ? Autor i ja chyba jakoś nie zbyt…
Kolejnym „dowodem” na to, że chodzi o tytuł a nie o nazwisko jest samo słowo „półkrwi” Wyobrażasz sobie by ów Książe było użyte jako nazwisko w tym kontekście? Czyli podrzucając inne nazwisko „Potter Półkrwi” ? Trochę to głupie…
W tytule jest jak byk napisane "Spoling"... wystarczy się opanować i nie wchodzić...
Sorry, polskiego tłumaczenia jeszcze nie mam, więc pisze to co wiem o nim. Najwyraźniej mało wiem xD
spider-bialystok
31-01-2006, 10:06
Draco śmiercożerca, to mi do niego pasuje ! ;)
Rzeczywiscie pasuje, ale zauwaz, ze tylko na poczatku cieszy go ta misja. Potem wyraznie widac, ze juz nie chce byc smierciozerca i nie jest do konca zly. Ten watek naprawde mi sie spodobal :) .
Co do tej grupy odbiorców. Pierwszego Harry'ego czytałem w 2000r. wtedy mało kto wiedział z czym to się je. I wiecie co? Wolał bym, żeby tak zostało. Przynajmniej nikt nie zarzucał by mi, że moją ulubioną książką (a co do tego nie mam wątpliwości, sentyment pozostaje) jest komercyjne g*wno...
Ja rowniez po raz 1szy przeczytalem HP w 2000 r.:) Ale wiadomo, jednemu sie spodoba a innemu nie. Szkoda tylko, ze na podstawie takich fajnych ksiazek zrobiono takie kiepskie filmy [bo moglyby byc o wiele lepsze :/] No i jesli ktos obejrzy same filmy, a nie przeczyta ksiazek to latwo mozna uznac, ze HP to komerycjny shit :\.
Ghost Nieudany
31-01-2006, 10:52
To ty wogóle nic nie czytasz?Siedzisz przed kompem i grasz...lol
Gwoli ścisłości, czytam na pewno dużo więcej niż ty, a to, że NIE UBÓSTWIAM Harry'ego Pottera nie oznacza, że nic nie czytam.
Knight Simon Dark lord
31-01-2006, 13:28
co "HP I KP" przeczytałem książka na pewno spodoba się tym co lubią dużo opisów miejsc,postaci itd. bo troche duzo tego jest ale książka w dużej mierze potrafi zaskoczyć mysle że jeśli chodzi o Draco to on stanie się w 7 części dobry Wniosek-mógł zabić ci co przeczytali książke lub spolingi wiedzą kogo a nie będe spoilował. a nie zabił więc jest możliwe że w 7 cześci draco stanie się dobry coś na niego wpłynie to tylko domyśly ogółem:książka w skali id 1-10 8 polecam wszystkim co lubią HP
Chessterr
31-01-2006, 13:32
Rzeczywiscie pasuje, ale zauwaz, ze tylko na poczatku cieszy go ta misja. Potem wyraznie widac, ze juz nie chce byc smierciozerca i nie jest do konca zly. Ten watek naprawde mi sie spodobal :) .
Ja rowniez po raz 1szy przeczytalem HP w 2000 r.:) Ale wiadomo, jednemu sie spodoba a innemu nie. Szkoda tylko, ze na podstawie takich fajnych ksiazek zrobiono takie kiepskie filmy [bo moglyby byc o wiele lepsze :/] No i jesli ktos obejrzy same filmy, a nie przeczyta ksiazek to latwo mozna uznac, ze HP to komerycjny shit :\.
Mam podobne zdanie co do filmów. Władca Pierścieni też film mógłby być lepszy. Książka dla mnie jest o wiele lepsza od filmu...
W tytule jest jak byk napisane "Spoling"... wystarczy się opanować i nie wchodzić...
Sorki ale nie zauważyłem tego xD
Może ja czegoś nie czaje, ale przecież mówili, że to nie może być książka Jamesa, ani Syriusza, bo była używana, przed ich kształceniem w Hogwarcie. A przecież Snape, był a nimi na jednym roku... Wytłumaczy mi to ktoś? prosze:)
@up
To mowila Hermiona i to dlatego, ze znalazla pewna pania o nawisku Prince, ktora byla w Hogwarcie kilka lat przed Jamsem, Syriuszem i Snapem. Tyle, ze pewnie wiesz, ze owa pani, byla takze matka Snape'a. Owa matka pochodziła z mugloskiej rodziny, więc nie była czystej krwi. Zaś ojciec Snape'a był czarodziej czystej krwi, więc Snape podpisywał się Książę Półkrwi.
Ale te dialogi całej trójki jak rozmyślają są niezastąpione, albo jak Ron coś czasami palnie :P
Vanhelsen
31-01-2006, 21:32
Sorki ale nie zauważyłem tego xD
Może ja czegoś nie czaje, ale przecież mówili, że to nie może być książka Jamesa, ani Syriusza, bo była używana, przed ich kształceniem w Hogwarcie. A przecież Snape, był a nimi na jednym roku... Wytłumaczy mi to ktoś? prosze Książka albo należała prawdopodobnie do matki Snape'a dlatego jest tak wczesna data wydania. Mógł ją też dostać tak jak Hary ale wtedy by chyba po niej nie pisał...
Co do filmów, to faktycznie, nie są na zbyt wygórowanym poziomie. O ile I i II film są jeszcze good, o tyle III ma parę w IV masę niedociągnięć, nieopowiedzianych (ważnych) wątków... IV film można było nazwać "Harry Potter i turniej trójmagiczny" bo autor na niczym innym się nie skupił...znając życie, jeśli filmu się nie rozciągnie do 3h albo na 2 części to i pozostałe okażą się nie dociągniętymi klapami jadącymi na sławie książki...
Maximus89
01-02-2006, 16:01
offtopic@
Zeby nie zkaladac nowego tematu.. gral ktos z was w "HP i czara ognia"?
Bo mam problem... Jestem w cieplarni w pomieszczeniu gdzie sie chodzi po liliach wodnych i kompletnei nie wiem co tam trzeba zrobic...
]v[ichal
01-02-2006, 20:04
Dzisiaj skończyłem czytać. Książka była hmm dobra. Zwłaszcza zakończenie (Wzruszyłem się troche szczerze mówiąc ). Szkoda, że tak niewiele było mowy o samym księciu pół-krwi. Podobało mi się także działanie zaklęcia Sectusempra :).
btw. Wytłumaczy mi ktoś znaczenie zdania wypowiedzianego przez Slughorna: " -Brawo! Zapewne poznałaś ją po przypominającym lśniącą macicę zapachu?". Zupelnie nie wiem w jakim kontekscie to odbierać :D
Vanhelsen
01-02-2006, 20:40
v[ichal']Dzisiaj skończyłem czytać. Książka była hmm dobra. Zwłaszcza zakończenie (Wzruszyłem się troche szczerze mówiąc ). Szkoda, że tak niewiele było mowy o samym księciu pół-krwi. Podobało mi się także działanie zaklęcia Sectusempra :).
btw. Wytłumaczy mi ktoś znaczenie zdania wypowiedzianego przez Slughorna: " -Brawo! Zapewne poznałaś ją po przypominającym lśniącą macicę zapachu?". Zupelnie nie wiem w jakim kontekscie to odbierać :DGdybys podał stronkę, było by łatwiej :P
MATI9630
01-02-2006, 21:26
Hp.. um.. książki :P .. 1-4 przeczytaem półłebkiem, musiałem potem cytać parę razy, zeb yzrozumieć o co chodzi.. nie dlatego, ze bylem zbyt podniecony - jak cos to za mało..
Ale 5.. u.. 2 dni. Nawet mniej. Tyle mi zajęlo przeczytanie 5. części. Mozna powiedzieć, że ją połknąłem;P. Tiaa.. wciągnięty byłem;)
6 część.. najpierw przeczytałem pirata w necie, a niedawno oryginał. Podoba mi się, ale nie ukrywam, że odczułem lekkie rozczarowanie. Myślałem, że trochę lepsze będzie;p. Kilka rozdziałów(np. Felix Felicitis czy ja mu tam) to dla mnie porażka. Może nie doslowna, ale... jakieś to sztuczne było;/. No ale ogólnie książka spox.
Słsyzałem, że Rowling niiby mówiła(ja twgo nei widziałem), że Harry
a) will join to the Dark Side of Power
b) zginie..
W00t, mam nadzieję, że Rowling tylko plotkuje, żeby fani mieli większy poziom adrenaliny._.. Hmm.. jakby "a)" była prawdą, to i tak(zgodnie z przepowiednia) któryś z nich zabije innego. Jakby"b)" było prawda.. to Harry mógłby zostać duchem.. i nękać Voldemorta, az ten (wkurzony) popełni samobójstwo xD. W każdym razie myslę, że Snapcio nie jest śmierciożercą.W końcu złożył P Wieczystą, jak byl na przeszpiegach. Miał inny wybór? Poza tym, Harremu nawet pod koniec przypomniał o oklumencji o_O"". Malfoy tez moze być nawrócony(nie potrafił zabić Dumbla) i Glizdogon(cytat Dumbledore'a"kiedys bedziesz bardzo rad, ze mu uratowałeś życie" z 3. części). To tyle. się rozpisalem x_X
To, żę dołączy się do ciemnej strny mocy jest nie możliwe. Przecież chęć zemsty jaka jest teraz w nim, nie pozwoli mu przejść na drugą stronę. Voldzio zabił mu rodziców, Bellatrix Syriusza, Snape Dumbla. A jak myślicie, czy 7 część ksiązki będzie działa się w Hogwarcie czy poza nim? Ja uważam, że powinna dziać się w szkole. W końcu, to nie to samo, niż przygody małego Pottera zdobywającego horokruksy. On by sobie nie poradził z czarami, zabezpieczeniami itp. Przecież Dumledore (R.I.P) sam mało nie zginął zdobywająć horokruksy Voldzia. To byłoby dla Harrego za bardzo nie bezpeiczne.
Rabanbar
01-02-2006, 22:34
W każdym razie myslę, że Snapcio nie jest śmierciożercą.W końcu złożył P Wieczystą, jak byl na przeszpiegach.Ty jestes gorszy od Dumbledore'a. On przynajmniej zrozumial kiedy umierał ze Snape go zdradził, a ty dalej swoje :D
spider-bialystok
02-02-2006, 08:53
A jak myślicie, czy 7 część ksiązki będzie działa się w Hogwarcie czy poza nim? Ja uważam, że powinna dziać się w szkole. W końcu, to nie to samo, niż przygody małego Pottera zdobywającego horokruksy. On by sobie nie poradził z czarami, zabezpieczeniami itp. Przecież Dumledore (R.I.P) sam mało nie zginął zdobywająć horokruksy Voldzia. To byłoby dla Harrego za bardzo nie bezpeiczne.
Ja mysle, ze Harry nie wroci do szkoly. I uwazam, ze on i reszta spotkaja jakiegos poteznego czarodzieja ktory bedzie ich uczyl jakichs mocnych czarow do walki ze smierciozercami i Voldemortem.
Książka bardzo fajna i ciekawa , ale akcja z inferiusami żywcem sciągnięta z Władcy Pierścieni . Zakonczenie troche glupie szczerze mówiąc byłem rozczarowany że nie dopadł snapa . A najgorsze jest to ze na 7 część znowu trzeba czekać 2 lata .
wiem moge byc zly ale jak ktos chce ksiazke harrego 6 cz. to niech pisze do mnie pw to przesle link do e booka
I uwazam, ze on i reszta spotkaja jakiegos poteznego czarodzieja ktory bedzie ich uczyl jakichs mocnych czarow do walki ze smierciozercami i Voldemortem.
Aż się prosi o wykorzystanie motywu z bratem Dumbledore'a :p, choć w czwartej części jest mowa, że on raczej taką czarną owcą był.
@down: A kto, że nie? To było by idiotyczne... Najprawdopodobniej będzie to: Harry Potter i Piramida(y?) Furmatu
LOL! Harry nie padnie ani nie przejdzie na strone Czarnego Pana. Prawdopodobnie po zniszczeniu wszystkich 6 horkruksów, Tom Marvolo Riddle straci moce magiczne. Snape jakos tam bedzie go probowal bronic ale i tak sie skonczy na zwyciestwie Pottera. Ciekawe czy Harry znowu bedzie z ginny :D
P.S Kto chce sie zalozyc ze VII Czesc bedzie sie nazywala Harry Potter i Horkruksy ?
EDIT : Sorry wszystkim ze te Chary :P
Rabanbar
02-02-2006, 11:45
Mam wielka ochote cie powiesic za uszy za napisanie słowo Harry przez "ch".
Btw. z tego co wiem 7 czesc bedzie sie zwała Harry Potter i Piramidy Czegośtam ale to niepotwierdzone.
Mam wielka ochote cie powiesic za uszy za napisanie słowo Harry przez "ch".
Btw. z tego co wiem 7 czesc bedzie sie zwała Harry Potter i Piramidy Czegośtam ale to niepotwierdzone.
Przypomniales mi ile tytułów i plotek wymyslali do 6-tej czesci. :D
Jak niepotwierdzone to znaczy, ze nieprawda.
Książkę czyta się dobrze, ale nie jest lepsza od poprzednich części. Przez cały czas myślałem, że osobą, która zginie będzie Draco (po Sectumsempra). Kto jest księciem nie wiedziałem, a jak się dowiedziałem to myslałem, że Snape dednie :<
Radek 666
02-02-2006, 12:06
Podobno miało się nazywać "Harry Potter i Piramidy Furmata" (Czy tam Furmanta), ale nie przypominam sobie, żeby w HP było gdzieś wspominane o piramidach, a tym bardziej "Piramidach Furmata"(Furmanta, tak jak wyżej, nie jestem pewien :P). Mi się wydaje, że ktoś to sobie wymyślił, a plotki szybko się rozniosły.
Podobno miało się nazywać "Harry Potter i Piramidy Furmata" (Czy tam Furmanta), ale nie przypominam sobie, żeby w HP było gdzieś wspominane o piramidach, a tym bardziej "Piramidach Furmata"(Furmanta, tak jak wyżej, nie jestem pewien :P). Mi się wydaje, że ktoś to sobie wymyślił, a plotki szybko się rozniosły.
O piramidach wspomniane było, ale krótko i nie istotnie;p
pawel The Magician
02-02-2006, 12:41
"Harry Potter & the Pyramids of Furmat"
Potwierdzone przez Rowling.
Coś słyszałem ze te piramidy znajdują się pono za zakazanym lasem.
@up: Potwierdzone jako tytuł roboczy.
Pożyjemy do 2007 - zobaczymy.
Powiadasz, że znajdują się za tym lasem? Hmm to może być ciekawe, ilekroć o tym tytule myślałem kojarzył mi się jakiś Egipt albo temu podobne krajobrazy.
@down: W Szkocji? Wątpie, ale u Rowling wszystko jest możliwe ;)
Radek 666
02-02-2006, 13:03
A może gdzieś za lasem znajduje się jakaś pustynia, albo cusik takiego? :D
a ja obstawiam ze zmieni ten tytół tak na przekór wszystkim i jestem skłonny zalozyc sie ze będzie tytul z ,,pamiątkami'' voldemorta
pawel The Magician
02-02-2006, 13:11
Mi się zdaje że ten tytuł zostanie. A jeśli chodzi o położenie piramid to jest to prawdopodobne. W końcu zakazany las moze by ogromny a piramidy ukryte magicznie :-P
MATI9630
02-02-2006, 18:05
Może i jestem gorszy od Dumbledore'a, ale skoro Snape jest za Voldemortem, to czemu w 1. części próbował ocalić Harry'ego?? Żeby wyglądał jakoś przed Dumbledorem? Raczej nie, skoro jego mistrz zabijał Harry'ego..Żeby splacic dlug wobec Jamesa? To czemu potem nie dawał Quirellowi spokoju?;S
]v[ichal
02-02-2006, 19:42
Gdybys podał stronkę, było by łatwiej Teraz Ci nie podam, bo książkę pożyczyłem koleżance. Potem Ci napisze.
Ognisty Drutek
02-02-2006, 20:24
Myślałem, że księciem półkrwi będzie Voldemort, a zginie ktoś z Weasleów.
Nic nie trafione :p
Ghost Nieudany
02-02-2006, 20:57
v[ichal']Wytłumaczy mi ktoś znaczenie zdania wypowiedzianego przez Slughorna: " -Brawo! Zapewne poznałaś ją po przypominającym lśniącą macicę zapachu?". Zupelnie nie wiem w jakim kontekscie to odbierać :D
Tu nie chodziło o zapach, ale kolor macicy jakiejś istoty. :]
Ktoś tu pisał, że nie rozumiał postępowania Snape'a w pierwszym tomie...
Jest to mniej więcej wyjaśnione na samym początku, kiedy SS rozmawia z Bellatriks i Narcyzą. Snape nie wierzył przez pewien czas do końca, czy Valdek powrócił, a działania przeciw niemu pozwoliły mu zostać na dobre wtyką w Hogwarcie.
]v[ichal
02-02-2006, 21:00
No może coś pokręciłem. Kolor czy zapach, dla mnie tak czy inaczej to pozostaje dwuznaczne :baby:
Myślałem, że księciem półkrwi będzie Voldemort Na pierwszy rzut oka tez mi się tak wydawało, ale logika podpowiadala mi, że to by bylo zbyt proste ;-)
v[ichal']No może coś pokręciłem. Kolor czy zapach, dla mnie tak czy inaczej to pozostaje dwuznaczne :baby:
Ahh to sry ^^ nie czytałem wszystkich odpowiedzi od początku do końca
]v[ichal
02-02-2006, 21:14
@up
NO staaary, co ty nie powiesz...to wszystko wyjasnia.. A tak serio , to wiem ;)) Pisal o tym Ghost Nieudany oraz SuPeRMAN. ;)
A żeby tak nie gdybać bez sensu - może ktoś ma jakieś sugestie kto napisal liścik znaleziony przez Harrego w "fałszywym" horkruksie (medalionie) ?
Ognisty Drutek
02-02-2006, 22:04
v[ichal']
A żeby tak nie gdybać bez sensu - może ktoś ma jakieś sugestie kto napisal liścik znaleziony przez Harrego w "fałszywym" horkruksie (medalionie) ?
W książce ten wątek nie był zbytnio rozwinięty(pewnie będzie w VII tomie).
Pewnie będzie to jakiś potężny czarodziej, który będzie chciał pomóc Harremu.
Edit. Moim zdaniem VII tom powinien się rozgrywać w Hogwarcie.
Moim zdaniem R.A.B jest to Regulus Arcturus Black - wujek Syriusza. Rowling wspominała o nim w 3,4 lub 5 książcę. jak znajdę to przytoczę fragment. W liście było napisane "Jeżeli czytasz ten list, to pewnie już nie żyje" więc nie wiadomo czy R.A.B żyje, chociaż możę być to prawdopodobne.
R.A.B = Racośtam Acośtam BLACK (ten brat Syriusza co przystąpił do śmierciow*******aczy)
Potwierdzone przez Rowling ;)
W jakimś tam tłumaczeniu pojawiło się R.A.S a tam nazwisko Black jest przetłumaczone i zaczyna się na S. Wszystko jasne?
@down: Co do Regulusa, to miałem w chwili pisania postu na końcu języka. A tego czegoś na A to nigdy nie pamiętałem :D
Radek 666
02-02-2006, 22:46
Nie Racośtam, tylko Regulus Black. "A" To jest o ile pamiętam jego drugie imię, które ma po wujku czy cuś takiego.
Ludzie jesteście 100 lat za murzynami jak widze, debatujecie na temat treści 6 częśći tego wspaniałego wodolejstwa jakim stał sie HP mniej więcej od 4 tomu, tymczasem ja znam już fabułe 7 części. Tak tak urywki siódmej częśći tylko tu
Harry Potter idzie na ostatni rok nauki ale jest to rok tragiczny, nie może dokończyć harwardu z powodu Lorda waldek-morda. Wszystcy do okoła giną a HP nie może w sobie odnaleść odwagi żeby stanąć twarzą w twarz z wrogiem, giną po kolei wszyscy, ginny, macgoonagal itd. Hp nie ma mocnych na LV , LV dorywa w końcu hermione i ta odnosi ciężkie rany, konając w rękach HP zdradza że jego los jest śćiśle związany z losem LV przez ten czar ochronny żucony przez jego matke, żeby uwalnić świat od zła na zawsze musi poświęcić sam siebie, staje do walki z tiarą na głowie i feniksem u boku do ostatecznej walki, co niezwykłe ginie, LV jednak traci dużą część mocy i w tym momęcie nawraca sie malfoy i zabija voldegrzmorta, przeżywa ron który spisuje historie w książce, po stracie HP wujek harrego uświadamia sobie że go jednak kochał i sie rozpłakuje no i mniej więcej jest koniec
książka oczywiśćie bedize długa, i w większości nudna. Pani rowling straciła polot literacki i już nie napisze dobrej książki o HP ani żadnej innej bo każda następna jej książka bedize zdeterminowana przez te pierwsze
ps. mam nadzieje że słusznie zgadłem :D
Ognisty Drutek
03-02-2006, 07:32
Pacek dość pokręcona teoria :P. Pewnie skończy się happy endem, że wszyscy będą żyli długo i szczęśliwie. Voldemort zginia, a śmierciożercy wrócą na dobrą stronę. Chociaż Rowling może nas zaskoczyć w co szczerze wątpie.
Edit: Tłumaczenie strony www.dumbledoreisnotdead.com znajdziecie tutaj http://www.hp.imro.pl/articles.php?id=218
Ludzie jesteście 100 lat za murzynami jak widze, debatujecie na temat treści 6 częśći tego wspaniałego wodolejstwa jakim stał sie HP mniej więcej od 4 tomu, tymczasem ja znam już fabułe 7 części. Tak tak urywki siódmej częśći tylko tu
Harry Potter idzie na ostatni rok nauki ale jest to rok tragiczny, nie może dokończyć harwardu z powodu Lorda waldek-morda. Wszystcy do okoła giną a HP nie może w sobie odnaleść odwagi żeby stanąć twarzą w twarz z wrogiem, giną po kolei wszyscy, ginny, macgoonagal itd. Hp nie ma mocnych na LV , LV dorywa w końcu hermione i ta odnosi ciężkie rany, konając w rękach HP zdradza że jego los jest śćiśle związany z losem LV przez ten czar ochronny żucony przez jego matke, żeby uwalnić świat od zła na zawsze musi poświęcić sam siebie, staje do walki z tiarą na głowie i feniksem u boku do ostatecznej walki, co niezwykłe ginie, LV jednak traci dużą część mocy i w tym momęcie nawraca sie malfoy i zabija voldegrzmorta, przeżywa ron który spisuje historie w książce, po stracie HP wujek harrego uświadamia sobie że go jednak kochał i sie rozpłakuje no i mniej więcej jest koniec
książka oczywiśćie bedize długa, i w większości nudna. Pani rowling straciła polot literacki i już nie napisze dobrej książki o HP ani żadnej innej bo każda następna jej książka bedize zdeterminowana przez te pierwsze
ps. mam nadzieje że słusznie zgadłem :D
taa już, po mojemu to on bedzie nadal szukał horkruksów....
Czarna_Mamba
03-02-2006, 10:15
R.A.B = Racośtam Acośtam BLACK (ten brat Syriusza co przystąpił do śmierciow*******aczy)
Potwierdzone przez Rowling ;)
W jakimś tam tłumaczeniu pojawiło się R.A.S a tam nazwisko Black jest przetłumaczone i zaczyna się na S. Wszystko jasne?
@down: Co do Regulusa, to miałem w chwili pisania postu na końcu języka. A tego czegoś na A to nigdy nie pamiętałem :D
To Regulus A. Black < Te imię na "A" to imię jednego z wujów jak dobrze pamiętam.>
No, ta teoria jest podwierdzana, ja też w nią wierzę, ale nic jeszcze nie jest potwierdzone. Wiem, że Rowling rysowała drzewo genealogiczne Blacków, i uwieczniła tam tego wuja. Pożyjemy, zobaczymy.
Miłego Dnia.
Ghost Nieudany
03-02-2006, 10:29
W liście było napisane "Jeżeli czytasz ten list, to pewnie już nie żyje" więc nie wiadomo czy R.A.B żyje, chociaż możę być to prawdopodobne.
Numer z horkruksem był to zapewne ostatni gest dobrej woli w wykonaniu Regulusa. Black w "Zakonie Feniksa" opowiada o nim, że sam przyłączył się do Waldka, ale za bardzo się wystraszył tego, co robią i obudził się z ręką w nocniku. Potem ktoś go zabił.
Przeczytałem właśnie tłumaczenie strony www.dumbledoreisnotdead.com które zapodał Ognisty Drutek i powiem szczerze że jestem pod wrażeniem. Gdy czytałem na początku, o tym że Snape okłamał Narcyze i Bellatriks (nieiwem czy dobrze napisałem) , niechciałem uwierzyć i musiałem sprawdzić w książce. Lament feniksa, też mi sie wydawało że coś w tym musi być, ale i tak byłem ciągle przekonany że Dumbledore i tak nie żyje. Dopiero gdy przeczytałem o tym że snape mógł użyc zaklęcia niewerbalnego. Oczywiście - pomyślałem sobie. Przecież on kładł taki nacisk na te niewerbalne. Aha i jeszcze jeden temat, przypuścmy że Dumbledore naprawdę umarł, to mógłby dawać wskazówki Harry'emu zostając duchem, albo mówił by do niego poprzez obraz, który wisi w pokoju dyrektora Hogwartu. Co wy na to? Na to jakby mógł mu dawać wskazówki, bardziej realne czy fałszywe?
Moje przypuszczenia i tak sa takie, ze Snape tak na prawde nie jest 'tym zlym'. Chociaz, nawet jezeli rzucilby zaklecie niewerbalne, ktore odrzucilo Dum~ za wieze.. strumien swiatla z rozdzki byl zielony, jak przy Avada~. A wiec moze jednak Snape zabil Dum~.. chociaz dalej jest to dla mnie troche jednak niewytlumaczalne. Pochowali Dum~ w koncu.. po co robiliby takie szopki, skoro Dum~ by zyl.. ah, skomplikowane. =p Dowiemy sie wszystkiego w nastepnej czesci. (Btw. Dum~ moze przeciez kontakowac sie z Harrym poprzez obrac w gabinecie pani dyrektor.
Taak, wszystko ładnie i pięknie, ale przecież obraz się już pojawił, więc to chyba oznacza, że Dum~ nie żyje. Jak może się pojawić obraz kogoś kto ciągle jest wśród nas. Co do tego, żę może zostać duchem. Przecież w V części Nick mówi, że niewielu obiera tą drogę. W końcu to tylko cząstka życia. Chociaż dyrektor, mógł dla Harrego zrobić wszystko...
Czarna_Mamba
03-02-2006, 12:50
Moje przypuszczenia i tak sa takie, ze Snape tak na prawde nie jest 'tym zlym'. Chociaz, nawet jezeli rzucilby zaklecie niewerbalne, ktore odrzucilo Dum~ za wieze.. strumien swiatla z rozdzki byl zielony, jak przy Avada~. A wiec moze jednak Snape zabil Dum~.. chociaz dalej jest to dla mnie troche jednak niewytlumaczalne. Pochowali Dum~ w koncu.. po co robiliby takie szopki, skoro Dum~ by zyl.. ah, skomplikowane. =p Dowiemy sie wszystkiego w nastepnej czesci. (Btw. Dum~ moze przeciez kontakowac sie z Harrym poprzez obrac w gabinecie pani dyrektor.
Czytałeś ten artykuł, he? Mozliwe, ale nic nie potwierdzone. A co do kontaktowania sie przez portret, to sie nie zgadzam. W portrecie jest tylko część świadomości tego człowieka, odbicie jego świadomości, no ale wszystko możliwe ^^
Radek 666
03-02-2006, 13:05
@Kajulec
Po co by robili takie szopki powiadasz? Żeby wszyscy uwierzyli, że on naprawdę nie żyje. Nigdzie nie było pokazane jego ciało od zginął, nawet przy pogrzebie.
Gdyby Snape poraził Dumbledore'a "Avadą", ten by odrazu upadł na ziemię (tak jak np. Cedric), ale w książce uniósł się do góry, a potem powoli opadał. Avada Kedavra nie posiadała takich skutków. Pewnie Snape użył zaklęcia niewerbalnego, myślał o nim, skupił się na nim. Wypowiedział "Avada Kedavra" myśląc o innym zaklęciu. Żeby zaklęćia niewybaczalnego użyć, trzeba bardzo tego chcieć. Możliwe, że on tego nie chciał, więc wypowiedział "puste słowa".
Całkowicie zgadzam się z teorią Radka666, Dumbledore na próżno nie ufał by Snape'owi...
Ognisty Drutek
03-02-2006, 13:55
Pewnie Dumbledor zrobił taką szopkę, aby wszyscy myśleli, że nie żyje w tym Voldemort. Voldemort myślałby, że nie ma nikogo potężnego, który mógłby pomóc Potterowi. Rozluźniłby się i popełnił parę błędów. Po jakimś czasie Dumbledor by się ujawnił i wykorzystał przewage.
Ghost Nieudany
03-02-2006, 14:26
@Kajulec
Po co by robili takie szopki powiadasz? Żeby wszyscy uwierzyli, że on naprawdę nie żyje. Nigdzie nie było pokazane jego ciało od zginął, nawet przy pogrzebie.
Jak nie? Przecież Hagrid je wnosił na mogiłę.
Rabanbar
03-02-2006, 14:49
Ponizszy tekst to moje odpowiedzi na tekst ze strony http://www.hp.imro.pl/articles.php?id=218
"Jeśli Dumbledore żyje, gdzie jest portret Dolores Umbridge?
Możecie więc powiedzieć, że skoro nie wszyscy widniejący na portretach muszą być martwi, gdzie jest w takim razie portret Dolores Jane Umbrigde? Była tymczasowo dyrektorem w ubiegłym roku.
Po pierwsze, nie wiemy, czy portret Umbridge nie istnieje. Nie był nigdy wspomniany, ale to nie oznacza, że go nie ma.
Jednak niektórzy sugerowali, że śmierć dyrektora jest powodem stworzenia nowego portretu.
Niestety, nie wiemy dostatecznie dużo na ten temat. Na przykład istnieje możliwość, że musisz pracować w tym biurze, by dostąpić tego zaszczytu. To wykluczyłoby okropne babsko - ropuchę, ponieważ dla niej gabinet pozostał zamknięty przez cały okres, w którym była dyrektorem. Ewentualnie, portret tworzy się za zgodą kierownictwa Hogwartu, której nie otrzymała Umbridge, ponieważ mianowało ją Ministerstwo."
Powodem tego ze nie ma portretu Umbridge jest to ze nie byla ona pełnoprawna dyrektorka szkoły. Ta sama zasada co w przypadku tego ze nie udało sie jej wejsc do gabinetu dyrektora.
"Eliksiry stały się bardzo ważne w „Księciu Półkrwi”. W rozdziale 9, profesor Slughorn prezentuje cztery przygotowane już eliksiry dla swojej pierwszej klasy. Trzy z nich pojawiały się w opowieści.
Były to Veritaserum (eliksir prawdy), Eliksir Wielosokowy, który, jak dowiadujemy się później, wykorzystują Crabbe i Goyle, by przemienić się w dziewczyny, kiedy stali na straży, Amortentia (eliksir miłosny), który niespodziewanie zażywa Ron, zjadając cukierki przeznaczone dla Harry’ego oraz Felix Felicis, który ocala członków Gwardii Dumbledore’a w zakończeniu opowieści.
Później, w tej samej klasie, Harry, z pomocą Księcia Półkrwi, wytwarza idealny Wywar Żywej Śmierci, co prowadzi nas z powrotem do pierwszej lekcji ze Snapem w pierwszej książce. Interesujące, że Snape jednym tchem wymienia także bezoar, który również pojawia się w KP, oraz również wywar tojadowy, który, jak wiemy, pomagał Lupinowi w „Więźniu Azkabanu”:
[fragment z HP i KF, lekcja eliksirów, gdzie Snape, poznęcawszy się nad Harry’m, mówi o użyciu składników eliksirów i najsilniejszym usypiającym eliksirze, znanym jako Wywar Żywej Śmierci ]
Niektórzy fani sugerują, że piąty eliksir jest również ważny, że Dumbledore używa Wywaru Żywej Śmierci, by w jakiś sposób upozorować swoją śmierć tej nocy na wieży. Podczas, gdy ta teoria jest całkiem możliwa, poza wzmianką o Wywarze Żywej Śmierci w rozdziale 9, nie posiadam dowodów na potwierdzenie tej tezy."
Nie zgadzam sie z ta teza ale o jednej rzeczy mi to przypomnialo... FELIX FELICIS. Członkowie Zakonu Feniksa byli objeci jego działaniem. Jak sobie wyobrazacie ze w momencie kiedy wszystko musi isc po twojej mysli spelnia sie najczarniejszy z mozliwych scenariuszy?
Po przeczytaniu tego wszystkiego musze stwierdzic ze to jest bardzo prawdopodobne a autor tego tekstu jest poprostu geniuszem i powinien isc na detektywa bo jego umiejetnosc dedukowania jest wprost niewiarygodna.
Shweppes
03-02-2006, 14:53
To był plastelinek najwyraźniej ; )
Może staruszek udawał martwego, a kiedy feniks objął go płomieniami ten się teleportował : /
Radek 666
03-02-2006, 15:12
Było potwierdzone, że to prawdziwe ciało? Jakoś nie ^^.
Wielki Mancyz
03-02-2006, 15:27
Dumbledore zginoł bo był osłabiony po wypiciu tego eliksiru który zrobił Voldemort kiedy Dumbledor chciał zniszczyć horkruksa ( jak sie okazało fałszywego ) wypił eliksir i stał się słaby potem stracił różdżke za sprawą Dracona Malfoya a potem pojawił sie ten kutafon Snape :D co było dalej jest już napisane wyrzej.
Ps : dziwne że harry chodził z ginny a nie z hermioną :p :p
Shweppes
03-02-2006, 16:09
Dumbledore zginoł bo był osłabiony po wypiciu tego eliksiru który zrobił Voldemort kiedy Dumbledor chciał zniszczyć horkruksa ( jak sie okazało fałszywego ) wypił eliksir i stał się słaby potem stracił różdżke za sprawą Dracona Malfoya a potem pojawił sie ten kutafon Snape :D co było dalej jest już napisane wyrzej.
Ps : dziwne że harry chodził z ginny a nie z hermioną :p :p
byłbym wdzięczny gdybyś zechciał powtórzyć tak, abyśmy mogli cię w pełni zrozumieć
Ghost Nieudany
03-02-2006, 16:29
Było potwierdzone, że to prawdziwe ciało? Jakoś nie ^^.
Daruj sobie. Możemy jeszcze gdybać, czy było potwierdzone, że Snape/Malfoy/Slughorn/ktokolwiek jest prawdziwy. -_-
Gdyby to był PRAWDZIWY plan, to Potter wiedziałby o wszystkim i z pewnością nie smuciłby się na pogrzebie za kimś, kto tylko UDAŁ, że nie żyje.
Rabanbar
03-02-2006, 16:30
byłbym wdzięczny gdybyś zechciał powtórzyć tak, abyśmy mogli cię w pełni zrozumiećOn powiedział że Dumbledore umarł bo był osłabiony po wypiciu eliksiru i stracil różdżke kiedy zamrazal Harry'ego bo zabrakło mu czasu na obronienie siebie, a potem pojawil sie Snape i go zabił.
Ładne tłumaczenie?? :D
no ciebie to ja tez zrozumialem a nie tamtego goscia gz za takie ekstremalne tłumaczenie
Rabanbar
03-02-2006, 17:23
Naszła mnie jeszcze jedna myśl co do tego że Dumbledore nie umarł.Dumbledore miał oczy zamkniete, ale gdyby nie sposób, w jaki rozłożone były jego rece i nogi, można było pomyśleć, że śpi.
ghost ma racje... sami wymyslacie jakies calkiem nierealne problemy ;p dla mnie dumbledor nie zyje(a szkoda)... popieram tez teorie z obrazami... na pewno potter bedzie mogl sie jakos porozumiec z dumblem przez obraz
OnlyM(PL)
03-02-2006, 22:51
. na pewno potter bedzie mogl sie jakos porozumiec z dumblem przez obraz
Raczej nie, Te portrety sa tylko bardziej ozdoba i czasami komentuja rozmowy ktore uslysza. A sama postac na obrazie jest tylka odbiciem jej prawdziwej.
Wiec Dam~ nie bedzie mial takich samych wspomnien etc
Hmm, no, ale zobacz jak z porteretem Fineasa? Wiedział kto jest jego potomkiem. A jak obrazy szukały Weasleya? Też nie do końca to jest jasne. Zresztą ciekawe jak Harry będzie się dostawał do pokoju dyrka.... Sam portretu nie namaluje, a w gabinecie siedzieć cały czas nie można...
Ktoś tu pisał, że nie rozumiał postępowania Snape'a w pierwszym tomie...
Jest to mniej więcej wyjaśnione na samym początku, kiedy SS rozmawia z Bellatriks i Narcyzą. Snape nie wierzył przez pewien czas do końca, czy Valdek powrócił, a działania przeciw niemu pozwoliły mu zostać na dobre wtyką w Hogwarcie.
Dodam jeszcze, ze Snape sadzil, ze w Harrym odrodzi sie moc Czarnego Pana i to on dalej poprowadzi smierciożerców.
Co do Dumbledore'a - mnie ciekawi, ze Dumbledore nawet gdy Harry opowiedzial mu podsluchana rozmowe Snape'a z Malfoyem to on stwierdzil, ze to nie wazne. Przy jego zdolnosciach oklumencji na pewno wykryl, ze Harry nie klamie. moja teoria - Snape zlozyl przysiege, ze wypelni zadanie Malfoya. A jezeli zadaniem Malfoya bylo POKONANIE Dumbla? Pokonac to niekoniecznie znaczy zabic. Moze go pokonal, ale nie zabil.
Z drugiej strony - wszystko wskazuje na to, ze jednak Dumb~ umarl. Rowling sama powiedziala, ze zginie jedna z kluczowych postaci. Dumb~, gdy powiedzial Harremu, ze to nie wazne (co nie wazne? patrz akapit wyzej) mogl sie domyslac, ze umrze. On wie, ze jest tylko pionkiem. To na czym ma sie skupic to wytrenowanie Harrego, bo tylko on moze zabic Vładka. Dumbledore duzo juz nie zrobi. Harremu moze doradzac co najwyzej jako Duch lub z portretu.
PS: Kurde, chcialbym, zeby to jednak Lord Voldemort zabił Harrego...
Radek 666
03-02-2006, 23:51
Daruj sobie. Możemy jeszcze gdybać, czy było potwierdzone, że Snape/Malfoy/Slughorn/ktokolwiek jest prawdziwy. -_-
Gdyby to był PRAWDZIWY plan, to Potter wiedziałby o wszystkim i z pewnością nie smuciłby się na pogrzebie za kimś, kto tylko UDAŁ, że nie żyje.
Nie martw sie, nie daruje sobie. Gdybać możemy - i to właśnie robię. Harry nie koniecznie mógł wiedzieć o jego planie. To byłoby ryzykowne. A jakby ktoś włamał mu się do umysłu? A jakby się przypadkiem wygadał? A jakby było widać po nim, że nie jest smutny i ktoś by się domyślił? Jest sporo powodów dla których nie powinien wiedzieć.
Knight Simon Dark lord
04-02-2006, 00:37
topic
co myślicie o takiej hipotezie co do dumbka
że snape użył zaklęcia nie werbalnego i ogłuszył dumba a dumbledore obronił się przed avadą
WIEM zaraz powiecie "niemożliwe przed avadą nie ma blokady ściamniasz"ITD.
ale pozwole sobie pokazać dowód że mogło tak być zajrzyjcie do 5 tomu pod koniec jak jest walka z Voldkiem gdy voldek rzuca Avade na harrego wskakuje dumb i jest napisane "zaklęcie ześlizneło się po jego piersi" więc jakoś musiał obronić w dodatku że to była avada volda który chciał nią trafić harrego czyli zarazem była potężna a tą dostał od snape czyli kogoś słabszego od voldka więc może mu na tyle sił straczyło by zostać odrzuconym przez snape i przy okazji obronić się przed zaklęciem.Hipoteza zawiła ale jest możliwa
p.s mógł ukartować swoją śmierć zanim poleciał z harym po horceruxa ustalił z hagridem i snapem co i jak będzie chciał żeby snape "zabił" dumba a Hagrid przyniósł jego fałszywe ciało na mogiłe a sam się z teleportował bo w końcu mógł zdjąć zaklęcie antyaportacji jak to zrobił z wielką salą
Nie wydaje Wam się jakoś nie na miejscu nazywać Voldemorta "Voldkiem"?
@up
Fajnie brzmi :)
"Volduś,Obiad!" lol ;p
"(..) Ześlizgnęło mu sie po piersi(...)" Ehh, , to przecież tłumacz tak napisał.. Co miał napisać, Avada była tak silna, że Dumbka odrzuciło na 10metrów? Nie szukajmy dziury w całym. Łatwiejsza jest chyba sprawa Syriusza. Chociaż też trudna. A co do tego, żę Dumbek sie aportowal po zapaleniu. W Hogwardzie nie można się deportować i aportować. Nikt nie może! Nawet Dumb. Dowód? Po walce z Umbridge, Knotem i spółką uciekał po schodach. 'Nie czytaliście historii Hogwartu?" ;)
Ktoś tam mówił ze Harry nie będzie mógł się dostać do gabinetu dyrektora... Hmm... Jeśli McGonagall byłaby dyrektorem (a to jest prawdopodobne) to pozwoliłaby mu się kontaktować z Dumblem przez obraz... Jest jeszcze jeden mały problem... Dumbledor na pewno nie miałby wielu nowych informacji (bo skąd :P)jako obraz, wiec byłby... eee... nieużyteczny :P... Jeszcze jedno pytanko... Co się stanie z Zakonem Feniksa??
Ghost Nieudany
04-02-2006, 11:52
Nie martw sie, nie daruje sobie. Gdybać możemy - i to właśnie robię. Harry nie koniecznie mógł wiedzieć o jego planie. To byłoby ryzykowne. A jakby ktoś włamał mu się do umysłu? A jakby się przypadkiem wygadał? A jakby było widać po nim, że nie jest smutny i ktoś by się domyślił? Jest sporo powodów dla których nie powinien wiedzieć.
A jak wyjaśnisz to z resztą szkoły? Dumbledore mówił o większości swych planów Harry'emu, dlaczego nie miałby powiedzieć o tym?
Poza tym, Voldemort więcej nie wdzierał się do świadomości Pottera, bo rok wcześniej przypłaciłby to zgubą. Harry dowiadywał się dzięki temu o większości planów i myśli Riddle'a, a trick z przepowiednią się nie udał.
@Knight Simon Dark lord
Hipoteza ciekawa, ale zauważ, że Dumbledore był niesamowicie osłabiony po wycieczce na horkruks i z ledwością się poruszał. Wtedy w Departamencie Tajemnic był nadal pełen sił i był "Jedynym, Którego Zawsze Się Bał" Valdo.
Czarna_Mamba
04-02-2006, 11:59
"(..) Nikt nie może! Nawet Dumb. Dowód? Po walce z Umbridge, Knotem i spółką uciekał po schodach. 'Nie czytaliście historii Hogwartu?" ;)
Po walce z Umbridge Dumbledore nie uciekał schodami. Cytuję: "Buchnął ogień i obaj zniknęli." Faweks umiał zniknąć i zabrać Dumbledore'a na terenie szkoły. A co do tekstu "Nie czytaliście historii Hogwartu?" - to mnie rozwala ^^
Miłego Dnia.
Thjordir
04-02-2006, 12:36
Ehh przyznam że chciało mi się płakać jak zabili Dumbledore'a.I na jego pogrzebie pod koniec ;(
Ja tam mam mieszane uczucia co do ksiązki, nie sądze że była denna, ale nie wciągneła mnie tak jak reszta... A Dumbledore umarł zeby Rowling mogła wiecej kasy wziąść, bo teraz Harry nie wróci do Hogwartu i bedzie mogła wydać wiecej niż 7 tomów.
Jestem ciekawy jak to sie wszystko potoczy skoro nie ma "Jedynego którego sie bał" Sami-Wiecie-Kto. Teoretycznie powinien latać po ulicyach i robić spustoszenie i zabijać każdego kto mu sie sprzeciwi.
Troche mnie denerwóje czasami zachowanie niektórych postaci jest troche nie naturalne ... Napszykład Harry podczas tych wszystkich walk, uzywyał takich mizernych czarów jak Impedimenta , Petrificus Totalus , Drętwota ... Zamiast przydymać z Sectusempra i by pozamiatał gościa raz na zawsze. Czemu Dumbledore nie powstrzymał wcześniej Malfoya, skoro jest taki inteligentny to powinien przewidziec komnsekwencje swojej dobroduszności i zaufania - bał sie o niego (pff), ale nie bał sie o setki uczninów którzy mogli zgniąć jak jego plan poskutkował. Wsumie nie wyjaśnili co sie stało z jego ręką. Jak dla mnie ta książka zostawia straszny niedosyt informacji. No i (może jestem tępy)nie bardzo wiem co miały na celu te lekcje u Dumbledore'a, że co że wie, że trzeba zniszczyć 6 horkluksów zanim uda sie zabić Sami-Wiecie-Kogo ? Przecież mogł mu to odrazu powiedzieć bo przecież jeszcze na wakacjach znalazł jeden z nich (pierścień Marvola) bo miał go na ręce jak odwiedzali Slughorna. Pozatym czemu Dumbledore wział Harrego w podróż przecież nigdy wcześniej tego nie robił ? I co z Egzaminami Owutemów ? Przełożą na następny rok ?
Tak mi sie teraz przypomniało czemu Dumbledor nie bał sie 4 śmierciożerców (w tym jeden był wilkołakiem) i Dracona Malfoya, a Snape'a błągał, żeby mu nic nie robił ? nie wiem... Dumbledor zawsze był tajemniczą postacią ...
<--->
To wszystko jakieś dziwne jest ...
Pogromca pk
06-02-2006, 11:23
Dumbledore nie żyje i wątpie, żeby autorka w 7.części przywracała go do życia. Byłoby to troche naciągane, a i jak wiadomo walka ze złem bez Dumbledore'a jest o wiele trudniejsza, atmosfero robi sie... mroczniejsza. Ciekawe jak Potter ma zamiar znaleźć i zniszczyć horkruksy, na pewno ktos bedzie mu musial pomóc... ciekawe kto (jeśli harry tak bardzo tęskni za Dumbledorem, to niech idzie do gabinetu dyrektora i pogada sobie z portretem - ciekawe czy bedzie miał cechy "żywego" Dumbledora?).
Kurde, kolesie, mylicie fakty, a potem piszecie głupoty. W gabinecie, jak Dumbledore uciekał przed Knotem, to pomógł mu Fawkes, obaj zniknęli w płomieniach. A w Ministerstwie Harry'ego uratował nie Dumbledore, tylko złoty posąg ludzia.
]v[ichal
06-02-2006, 12:38
Spotkałem się z hipotezą, że Fawkes jest horkruksem Dumbledora. Co o tym myślicie? Na moje to brednia, bo wychodziło by na to, że Dumbledore jest czarnoksiężnikiem, i musiał kogoś zabić. Jednak nic nie jest powiedziane, bo Dumbledore jest nieco tajemniczą postacią, i możemy wiedzieć o nim niewiele.
P.S
jeżeli ten wątek był poruszany, to sorki, mialem p[rzerwe w śledzeniu dyskusji i moge być do tyłu ;d
ale pozwole sobie pokazać dowód że mogło tak być zajrzyjcie do 5 tomu pod koniec jak jest walka z Voldkiem gdy voldek rzuca Avade na harrego wskakuje dumb i jest napisane "zaklęcie ześlizneło się po jego piersi"
Jak dobrze pamietam (teraz nie chce mi sie szukac) to Harrego osłonił w tym momencie golem z fantanny.
]v[ichal
06-02-2006, 12:53
Jak dobrze pamietam (teraz nie chce mi sie szukac) to Harrego osłonił w tym momencie golem z fantanny.
Nie golem. Fontanna to był złoty posąg przedstawiający: Czarodzieja, Goblina , Skrzata domowego i bodajże centaura. Dumbledore zaczarował posąg czarodzieja aby bronić nim Harrego. ( nie wiem czy własnie o to Ci nie chodzilo gdy pisales "golem", ale niech to będzie sprostowanie ;) )
@down
dzięki. Ale wtopa ;d
Ignatius Fireblade
06-02-2006, 12:58
Nie, żebym się czepiał, ale to nie Voldemort zaczarował posąg, a Dumbledore... I można to nazwać golemem.
Krzesław
06-02-2006, 22:21
O Boże ale ze mnie cienias;). Dopiero dziś skończyłem czytać, ale lepiej późno niż wcale. Powiem, że jestem trochę zaskoczony, bo po przeczytaniu świeżego wtedy topicu pomyślałem, że Shinjix sobie jaja robi:D, wiec troche mniej mi to zepsuło przyjemność. Ciekawy jestem jak to się dalej potoczy, bo teraz, części VI i VII będą bardziej powiązane, niż inne (trochę jak telenowela). Życzymy powodzenia i pomysłowości J.K Rowling:)
P.S Co to jest ta Dolina Godrika, o której jest mowa pod koniec książki? Mniemam, że jest to miejsce związane z Godrikiem Gryffindorem.
Ghost Nieudany
07-02-2006, 10:39
@up
Dolina Godryka to, o ile wiem, miejsce, gdzie mieszkali rodzice Pottera.
Kończe czytac polskie wydanie "HP i KP" i sie tak zastanawiam. Ci co mówią, ze dumbledore przezyl MOGA miec racje. Drako mówi Dumblowi na wiezy astronomicznej, ze "jedna osoba z zakonu juz nie zyje". Moze wlasnie o niej chodzilo Rowling? Moze dumb rzeczywiscie JAKOS przezyl? Moze to byla Tonks?
Ostatni tom wszystko wyjaśni.
EDIT
Mój bład. TO Dumb padł. Szkoda. :)
Weź Shin przeczytaj do końca. Pomyłki nie było.
Duch Guardi
09-02-2006, 23:40
ja nigdy niebrałem sie za czytanie książek . Ale jak klasa pojechała do kina na film Harry Potter i więzień azkabanu żeby nie isc do innej klasy na lekcje też pojechałem po wruceniu z filmu przeczytałem najpierw 1 cześć Harry'ego i tak doszło teraz do książe półkrwi
co do tematu najnowsza książke dziś kupiłem w tesco za 23. zł ! ! ! i mam zamier przeczytać ja jak najszybciej =)
Hegemmon
10-02-2006, 03:29
hyh a ja od jutra zaczynam lekture ale tym razem nietypowo:
ołówek do ręki (dobrze że moja psorka od polaka tego nie przeczyta) i będę podkreślał błędy druku a potem wszystko spiszę, i wyśle do wydawnictwa wraz z opisami. 5 czesc byla wydana w zarabistym pospiechu i az roi sie od bledow. nie chcialo mi sie ich wytykac bo juz je pewnie poprawili w nowym wydaniu o ile jest ale teraz jest mniej wiecej neidawno po premierze wiec ma to jako taki sens.
a co do spoila... ja pamietam jak sie wkurzylem, keidy niechcacy natknalem sie na te iformacje w necie :/ internet to narzedzie szatana!
MATI9630
10-02-2006, 12:58
Shinjix > No bo myśleli, że Billa Fenrir zabił. A go tylko poranił.
Hegemmon > 666!
IMO Rowling chce podnieść adrenalinę wśród fanów, rozpowiadając, że Harry zginie w next częsci. Nie będzie mogła się powstrzymać i nie zrobi tego;p
Słyszałem, że koniec ang. częsci sie różni od amerykańskiej. Amerykańska daje do zrozumienia, ze Dumb zginął, a angielska małą nadzieję, ze zyje.. Oczywiście nam się trafiła amerykanska(Hail Bush!):]
@up
Ja tam lubie taka niepewność.
@Hege
Tu tez znajdziesz duzo. Sam jak sie wczuje to nie zwracam uwagi na błędy, ale niektóre [w HPiKP] sa tak rażące, ze az irytują...
Osobiście mam nadzieję, ze ta książka miała przygotowac czytelnika na 7 tom. Moze Rowling przezyje nawrót talentu i pomysłowości, przez co 7 tom bedzie naprawde ciekawy.
By the way - są juz jakies plotki (na pewno sa) i jakie juz slyszeliscie?
Bo ja np. slyszalem, ze Dumb zrobil sobie hurkruksa (co jest oczywiscie niemozliwe, bo twierdzi [Dumbledore], ze "cała" dusza ma przewage nad "podzieloną duszą"). Ktos inny mi powiedział, że Harry znajdzie artefakt wskrzeszajacy i bedzie mogl kogos wskrzesic (kolejna bzdura).
Z tego co słyszałem to Rowling trzyma gdzies tam w sejfie kilka ostatnich rozdziałów 7-go tomu. Pisała to w okresie, gdy jej ksiazki byly ciekawe, wiec kolejna czesc moze sie okazac lepsza niz HPiZF i HPiKP.
Ghost Nieudany
10-02-2006, 14:13
Ktos inny mi powiedział, że Harry znajdzie artefakt wskrzeszajacy i bedzie mogl kogos wskrzesic (kolejna bzdura).
To nie jest takie głupie. 6 tom miał się według plotek nazywać "Harry Potter i Światło Zielonej Pochodni". Zielona Pochodnia miała służyć właśnie do wskrzeszania ludzi.
To nie jest takie głupie. 6 tom miał się według plotek nazywać "Harry Potter i Światło Zielonej Pochodni". Zielona Pochodnia miała służyć właśnie do wskrzeszania ludzi.
Powiedz mi jedno, bo czegos nie rozumiem: Skoro mial sie tak nazywac to zielona pochodnia powinna odgrywac znaczaca role w ksiazce, prawda? To dlaczego nawet o niej nie wspomniano???
Powiedz mi jedno, bo czegos nie rozumiem: Skoro mial sie tak nazywac to zielona pochodnia powinna odgrywac znaczaca role w ksiazce, prawda? To dlaczego nawet o niej nie wspomniano???
Bo autorce sie odwidziało i wrzuciła to do ostatniej czesci? Taki hepi end, Syriusz, Dumb, familja Potterów na tle zachodzącego słonca ;)
OnlyM(PL)
10-02-2006, 23:35
A moze taki? Lord Volde~ celujac rozdzka w Harrego przyznaje mu sie ze jest jego ojcem ahaha xD
@down nah =/
Za dużo wiemy o Voldemorcie i rodzicach Harry'ego, żeby tak się stało. Pozatym "Voldemor przekazał Harry'emu cząstkę swej mocy" w inny sposób.
A moze dlatego James zmiał sie w jelenia - zona doprawiła mu rogi. Pewnie od pocztaku kreciła na boku z Voldemortem :P Takie rozwiazanie roztrzygało by wszystko, przezwisko i "przemiane" Potttera seniora, patronusa Pottera juniora, węzoustosc Pottera juniora, i np te dziwne połaczenie rózdżek na cmetarzu. Wszystko sie klei, a Dumb pewnie nie chciał powiedziec Harremu co sie naprawde działo.
@down
Śmierciozercy to nazwa prywatnego szpitala który specjalizuje sie w zabiegach odmładzających i wśród nich sa najlepsi uzdrowiciele plastyczni i to oni załatwili Harremu wygląd ojca, zeby pozbyc sie podejrzen.
]v[ichal
11-02-2006, 09:54
Jezli tak, to dlaczego Harry jest tak łudząco podobny do swego ojca? Przypadek? :baby:
A mnie zastanawia ta wiadomosc w Horkusie,(tym calym medalionie) Te inicjaly na koncu R.A.B(o ile sie nie myle) I rowniez co z przyszloscia Pottera, czy nadal bedzie chcial zostac Aurorem, czy odpusci sobie i za wszelka cene bedzie chcial zabic Vłodka. Rowniez co bedzie ze szkola, czy Mcgonnagal(no jakos tak ;d) otowrzy szkole, czy zamkna juz Hogwart na dobre. I tak pozatym to co bedzie z tymi wszystkimi uczniami, w koncu trzeba skonczyc te wszystkie owutemy zeby do czegos sie dostac(praca itp.) Kolejna sprawa to horkrusy, gdzies czytalem teorie kogos ze moze Dumbek sobie Horkrusa zrobil, i moze zyc. Ale to troszke niemozliwe, no w koncu mial pogrzeb. I ostatnia sprawa to ta poczerniala reka Dumbka, mowil do Pottera ze mu wyjasni pozniej, i pozniej I w koncu nic mu nie powiedzial tylko zmarł ;/
No ale coz trzeba czekac na 7 czesc i przczytac wymysly Rowling o Potterze :>
A moze dlatego James zmiał sie w jelenia - zona doprawiła mu rogi. Pewnie od pocztaku kreciła na boku z Voldemortem :P Takie rozwiazanie roztrzygało by wszystko, przezwisko i "przemiane" Potttera seniora, patronusa Pottera juniora, węzoustosc Pottera juniora, i np te dziwne połaczenie rózdżek na cmetarzu. Wszystko sie klei, a Dumb pewnie nie chciał powiedziec Harremu co sie naprawde działo.
@down
Śmierciozercy to nazwa prywatnego szpitala który specjalizuje sie w zabiegach odmładzających i wśród nich sa najlepsi uzdrowiciele plastyczni i to oni załatwili Harremu wygląd ojca, zeby pozbyc sie podejrzen.
Czy w Angli słowo istnieją takie określenia jak "rogacz", "doprawiać komuś rogi"? Możliwe, ale twoja teoria jest mylna. James z pewnością jest ojcem Harry'ego. A dziwne połączenie różdzek to dlatego, że różdżki sa "rodziną", a nie Harry i Tom. Wężoustość i cząstka mocy została przekazana podczas pamiętnej Nocy Duchów.
A mnie zastanawia ta wiadomosc w Horkusie,(tym calym medalionie) Te inicjaly na koncu R.A.B(o ile sie nie myle) I rowniez co z przyszloscia Pottera, czy nadal bedzie chcial zostac Aurorem, czy odpusci sobie i za wszelka cene bedzie chcial zabic Vłodka. Rowniez co bedzie ze szkola, czy Mcgonnagal(no jakos tak ;d) otowrzy szkole, czy zamkna juz Hogwart na dobre. I tak pozatym to co bedzie z tymi wszystkimi uczniami, w koncu trzeba skonczyc te wszystkie owutemy zeby do czegos sie dostac(praca itp.) Kolejna sprawa to horkrusy, gdzies czytalem teorie kogos ze moze Dumbek sobie Horkrusa zrobil, i moze zyc. Ale to troszke niemozliwe, no w koncu mial pogrzeb. I ostatnia sprawa to ta poczerniala reka Dumbka, mowil do Pottera ze mu wyjasni pozniej, i pozniej I w koncu nic mu nie powiedzial tylko zmarł ;/
No ale coz trzeba czekac na 7 czesc i przczytac wymysly Rowling o Potterze :>
R.A.B. to prawdopodobnie Regulus Alfard Black, a prawdziwy medalion-horkrus jest najpewniej przy Grimauld Place. To chyba jasne, że Harry będzie chciał zabić Voldemorta, przyznał to już. Wydaje mi się także, że szkoła nie będzie zamknięta. A więc problem z "owutemami" też przestaje istnieć. Dumbledore jest dobrym czarodziejem i nie ma horkrusa, tym bardziej, że ciała Voldemorta nie znaleziono, więc teoretycznie Dumbledore'a też powinno "zniknąć". A poczerniała ręka była wyjaśniona - w domu Gauntów był pierścień-horkrus, ale były rzucone tam klątwy, aby zdobycie go nie było łatwe. Dumbledore stracił już swój dawny refleks i niestety coś musiało mu się tam stać, ale po co to opisywać dokładnie? Żeby książkę czytało się jeszcze nudniej? A wszystko co było do wyjaśnienia dla Harry'ego zostało wyjaśnione, nawet to, czego Dumbledore się jedynie domyślał. Może dowie się jeszcze czegoś odkogoś innego, bo Dumbledore powiedział mu wszystko.
Ale teorii o Smierciozercach nie potrafisz zaprzeczyc! A moze wszystko co wiesz to kłamstwa, cały twój swiat to matrix! Weź właściwa pigułke i przejrzyj na oczy! ;d
No cóż, powstanie śmierciożerców także zostało opisane w książce, więc możesz się nie starać.
Salamence
11-02-2006, 15:03
Nie wiem czy już ktoś to pisał (jak tak to sorki)
Ale... w wydaniu amerykańskim J.K.Rowling usunęła kilka zdań... przez co zakończenie było trochę inne (w polskim też ich nie ma) nie pamiętam ich, ale podobno było w nich coś, co dawało przypuszczenie, że... śmierć Dumbledor'a jest nie prawdziwa! (Co znowu daje przypuszczenia, że Snape działał na jego polecenie)
Apropos... słyszał ktoś to przezwisko Voldemorta: Val w morde???:p stąd pewnie zaklęcie przywołujące Mroczny Znak;)
@Edit
zauważyliście, że Voldemort ma ok. 60 lat (podobnie jak Hagrid) nieźle się trzyma
xD
Salamence >
"He told me to do it or he'll kill me. I've got no choice." "He cannot kill you if you are already dead. Come over to the right side Draco, and we can hide you more completely than you can possibly imagine. What is more, I can send members of the Order to your mother tonight to hide her likewise. Nobody would be surprised that you had died in your attempt to kill me -- forgive me, but Lord Voldemort probably expects it. Nor would the Death Eaters be surprised that we had captured and killed your mother -- it is what they would do themselves, after all. Your father is safe at the moment in Azkaban...When the time comes we can protect him too. Come over to the right side, Draco...you are not a killer..." Malfoy stared at Dumbledore. (HBP US Edition pg 591)
Brakujace zdania na czerwono~
Salamence, niestety, ale źle słyszałeś. To w amerykańskim wydaniu są te zdania.
Chessterr
11-02-2006, 18:40
Przedwczoraj porzyczyłem harrego i go przeczytałem, Książkę oceniam na dobrą. A co wy myslicie. Dumledoore żyje czy nie. Według mnie Joanne Rowling powinna sięwypowiedzieć ,żeby rozwiać plotki. Nie wiem czy już było pisane ale zobaczcie tą stronę www.dumledoorenotdead.com czy jakoś tak. Nie pamiętam dokładnie. A więc żyje czy nie? No i czy popieracie plotki o tym ,że Harry Potter umrze w 7 części?
]v[ichal
11-02-2006, 20:41
@up
www.dumbledoreisnotdead.com
Juz ktoś tam podawał ;-)
Tłumaczenie masz na hp.imro.pl ;-)
A moim zdaniem nie powinna nic mówić. Dumb nie żyje i trzeba się z tym pogodzić. Tak samo było jak się ukazała 5 część i Syriusz zginął...
Hegemmon
15-02-2006, 01:46
Cóż, przeczytałem niedawno część 6 i w końcu mogę bez oporów zajrzeć do tego tematu :)
Moje wrażenia? Całkiem nieźle, choć mogłoby być lepiej.
No ale do rzeczy.
Tym razem nie było takiej ściemy ciągnącej się przez cała książkę (np Snape niby chciał kamień w części pierwszej, albo Syriusz Black, to wróg Harry'ego w części trzeciej). Tym razem nie było zbyt wiele fałszywych tropów uważanych za pewniki. Szkoda, że te dwie szafy nie okazały się na końcu taką piorunującą prawdą, tak jak inne rzeczy w poprzednich częściach. Ponadto już od drugiego rozdziału wiadomo, kto będzie grał główne skrzypce. Prawda, że czasami ma się zwątpienie co do złych intencji Snape'a (pewnie nie każdy i na krótko jak już coś), jednak tu nie ma takiego szoku, że ten jest dobry, a ten zły a to w poprzednich częściach podobało mi się najbardziej.
Gdybym nie był wścibski i nie dowiedział się za wczasu, kto zginie, to bym i tak pewnie "wiedział" żeto będzie stary Dumbl. Pytanie by tylko brzmiało kto to zrobi? Ale to już nie to samo.
Niby powyższe słowa, to słowa negatywnie nacechowanej krytyki, jednak uważam, że te fakty wymienione powyżej, pozwalają sądzić, że w trakcie lektury części siódmej wyrwie mi się nie raz coś w stylu "o kutfa".
Dlaczego? Wydaje mi się, że część szósta, to wstęp do zwrotów akcji części siódmej. OCMB? nie tak łatwo, o tym za chwile.
Intryguje mnie to zaufanie Dumbla do Snape'a. Jeśli było ono parte na tym, co myśli Harry, to ja jestem Święty Franciszek z Asyżu.
Śmiem przypuszczać, że to będzie jedna z informacji, jakie nam zostaną podane w części siódmej w taki sposób, że wypadało będzie wtedy powiedzieć "kutfa, czemu ja wcześniej myślałem inaczej, co za mugol (:P) ze mnie". Dumbledore ufa ludziom i daje innym szanse nawet wtedy, kiedy ta druga osoba w oczach innych na to nie zasługuje, jednak nie jest głupi. On coś o Snape'ie (tak to się pisze? :P) wie, coś czego się "niebawem" wszyscy dowiemy. Mam tylko nadzieję, że zanim to się stanie, Harry nie zabije Snape'a.
W scenie śmierci też mi coś nie grało. Nie wydaje mi się, aby błaganie o życie leżało w naturze Dumbla. Można tu zaargumentować, że Dumbl prosił Snape'a, aby ten nie niszczył swojego życia powracając na ciemną stronę szmocy, ale moim zdaniem to też nie to. W takiej sytuacji Dumbl wyrażałby raczej swój żal. Czyżby Dumbl prosił aby Snape znalazł w sobie odwage? Może coś knują? Raczej nie, to zbyt weilka nadinterpretacja. Pozostaje nam jednak tylko czekać.
Zastanawia mnie także Fawkes. Moje przypuszczenia odnośnie tego, że Dumbledore ma właśnie Feniksa, jako zwiężątko domowe, są zbyt śmiałe aby je wyjawiać, ale w tym fakcie coś może być, zważywszy na opis pogrzebu Dumbla.
Co do Horkruksy, to uważam je za ślepy tor, Dumbl by się nie odważył. Wszystko ma swoją cenę a cena stworzenia horkruksa jest zbyt wysoka.
Jest jeszcze coś. Przez cały czas miałem wrażenie, że z tym Dumblem jest coś nie tak. Czy to aby napewno prawdziwy Dumbl?
o autorce sie odwidziało i wrzuciła to do ostatniej czesci? Taki hepi end, Syriusz, Dumb, familja Potterów na tle zachodzącego słonca
oł maj god, oby nie to. powrót Dumbla miałby jakiś sens ale wskrzesienie wszystkich? Wbrew opinii wszystkich nie-fanów potterów, to nie jest książka dla dzieci z fajny happy endem.
hmm... a jeśli ktoś nadal twierdzi, że Harry wykorkuje, to chyba nie rozumie serii zbyt dobrze. To nie Titanic, a Harry to nie Leonardo Di'Caprio (pewnie źle nazwisko napisałem). Jesli o mnie chodzi, to istnieje cień "szansy", że Harry zginie w jakis bohaterski sposób (np. jeśli ja mam zginąć, to pociągnę cię ze sobą Tom) ale nie wierze, aby Rowling wybrała takie zakończenie. Przecież ona kiedyś powiedziała, że Harry jest dla niej prawie jak syn. Syn, który nawiasem mówiąc zarobił dla mamusi miliony. Kogoś takiego zabijać? To zbrodnia! :P
Zastanawiam się jeszcze, czego takiego dowiemy się o panu R.A.B-ie i jak Harry-emu uda się zdjąć portret doszywanej ciotki z jego domu jeśli tam wróci.
EDIT:
tak sobie przypomniałem... ostatnio próbowałem odnalesć pewne podobieństwa pottera do innych książek i dostrzegłem coś na co chyba jeszcze nikt nie zwrócił uwagi
gdyby reguły świata pottera przenieść do Władcy Pierścieni, to Sauron byłby chyba pierwszym, który stworzył sobie horkruksa, czyli Pierścień Władzy. Tom też miał pierścień, który był horkruksem no ale między tymi pierścieniami są jednak spore różnice. Poza tym kiedy Sauron zginął, ~"został wyrwany ze swojego ciała" i jego potęga się załamała. Był czymś mniej niż człowiekiem i czymś wiecej niż trupem. Był pomiędzy, zupełnie jak nasz znajomy Tom ;).
Jak się nad tym głębiej zastanowić, to są diametrane różnice, ale nie ulega wątpliwości, że jest tu podobieństwo. Pytanie tylko jak do tego doszło? :P
Lord Daleki
27-04-2006, 14:53
UWAGA TEMAT ZDRADZA FABULE KSIAZKI! CZYTASZ NA WLASNA ODPOWIEDZIALNOSC!
A wiec wlasnie koncze czytac anglo jezyczna wersje Harrego Pottera i Księcia pół - krwi.
Otoz chcialbym sie dowiedziec 2 rzeczy.
1. Jakie bylo wasze przypuszczenie na temat tego kto jest księciem.
2. Jakie bylo wasze przypuszczenie na temat tego kto umrze.
Przyznam sie bez bicia, myslalem, ze ksieciem bedzie ktos nowy w serii przygod o HP lub jakis krewny Loony. Nie spodziewałem sie tego co przeczytalem w ksiazce.
A kto umrze?? Nie mialem bladego pojecia - myslalem, ze Lupin, ze zginie w swoim niebespiecznym zadaniu. Potem myslalem, ze Hagrid. A prawda jest.. Okropna i bolesna (bardziej niz smierc Syriusza) dla Potteromaniaków....
Co wy o tym sadzicie i jakie sa wasze odpowiedzi (mam nadzieje, ze szczere) na pytania zadane wczesniej??
Bardzo szkoda ze Autorka Usmiercila Albusa ;( Ja te ksiazke Przeczytalem z 5 razy i caly czas nie moge w to uwiezyc co sie stalo.
Na poczatku Myslalem ze to jest Zadanie Dla Snape'a od Albusa zeby on Go uśmiercił i pomogł Harry'emu. a co wy o tym myslicie ??
@Hegemmon
Powód, dla którego według Harry'ego Dumbledore ufał Snape'owi jest tak błahy i infaltylny, że od razu pomyślałem o "czymś jeszcze". I oczywiście Snape okaże się dobry - niestety, bo ja bym preferował wydłużenie 7 tomu przez przejęcie władzy nad Śmierciożercami przez niego po tymczasowej rehabilitacji przy pomocy w zabiciu Riddle'a (seria kolejnych zdrad, co to dla Severusa).
Co do książek, to jak dla mnie, gdyby porównać Harry'ego i Pana Tadeusza, to Snape byłby Jackiem.
Hegemmon
27-04-2006, 20:51
UP
obrażasz ród Sopliców!
Akysz ty nieczysta duszo wyciągnięta żywcem z Dziady v.3.0
no ale tak na serio.... to mniej więcej o tym pomyślałem, tyle że to "zabójstwo" moim zdaniem było z góry przygotowanym planem na wypadek zaistnienia pewnych, niesprzyjających okoliczności.
Jak będzie na prawdę? Czas, i pani Rowling pokażą :P
Ale jedno jest dziwne. Dumbledore wtajemnicza Harry'ego we wszystko. Oczywiście Harry nie wie, co robią inni członkowie Zakonu itd, ale raczej dlatego, że (już) nie pyta.
Hegemmon
27-04-2006, 21:14
a ciebie by obcodzilo co robia inni skoro wiedzialbys ze masz taki cel wyznaczony w zyciu? skupia sie na sobie :P
Zobaczymy do czego tak na prawdę przyda się Harry'emu wiedza o horkruksach
btw.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Horkruks
ciekawe, ciekawe... badzo ciekawe ;)
Kwiatek1324
27-04-2006, 23:27
Napewno w 7 części będzie taki myk że naprawde Dumbledore nie umarł albo że też miał Horkurusa (?) i powróci aby pomóc Harremu w pokonaniu Voldemorta. Dla mnie najgorsze było to że zerwał z Ginny :< xD Przeczytałem 6 część jak jeszcze nie było w Polsce. Koleżanka przesłała mi polska wersje z tłumaczeniem fanów ;) Prawie padłem jak przeczytałem że Dumbledore zginoł ale powróci mówie wam!! Bądźmy dobrej myśli :D
Hegemmon
27-04-2006, 23:31
UP:
współczuję... czytać taki chłam :P
ja tam wolałem poczekać na oryginalne tłumaczenie, ale przeczytałem kilka zdań będących efektem szmaragdowej rewolucji.... LYPA
btw.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Horkruks
ciekawe, ciekawe... badzo ciekawe ;)
Jezeli chodzi o to, ze Potter jest Horkruksem to brednie. Przepowiednia wyraznie mowi, ze "zaden nie moze zyc, gdy drugi przezyje". To jest swoista antyteza do ideału bytu horkruksow. Horkruks jest po to, zeby ktos mogl zyc wiecznie. Nie wiem czy wiecie o co mi chodzi. Sprobuje opisac hurkruksa "z nim, jego wlasciciel bedzie zyl", a teraz przepowiednia - "zaden nie moze zyc, gdy drugi przezyje". Te dwa zdania sie w jakis sposob wykluczaja. Poza tym istnialyby 2 mozliwosci - Vładek zabije Harrego i będzię rządzić światem (co jest cholernie niemozliwe, bo HP ma zawsze happy endingi). Lub Harry sie zabije, potem jakis matoł pokroju Ronalda go wykonczy.
Tak swoja droga - Vładek nie probowalby zabic Harrego, gdyby ten byl jego Hurkruksem. Pomyslcie troche - Harrego chroni wiekszosc najlepszych czarodziejow na swiecie, najpotezniejsza magia swiata. Harry w tym momencie jest nieosiagalny. WYmazona ochrona hurkruksa, wiec po co go zabijac? Dno. Harry IMHO na 100% nie jest hurkruksem.
Harry na 100% nie może być horkruksem. Rowling zabiła Dumbla, żeby jakoś urozmaicić książke. Według mnie Dumbledore po prostu umrał i już nie wróci.
Hegemmon
28-04-2006, 19:16
Shin, ale ja wcale nie wierzę w teorię Harry'ego Horkruksa. Napisałem tylko, że ciekawa hipoteza. Błędna, ale ciekawa ;)
btw. tak odrobinę nie na temat, ale chciałbym nawiązać do pewnej sprawy związanej z ekranizacją HP
właściwie to chciałem tylko dać link do filmiku, który moim skromnym zdaniem jest baaardzo wymowny :)
klik (http://www.maxior.pl/?p=index&id=15739&0)
prwie sie posikalem ze smiechu :P
vBulletin® v3.7.0, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.