zaloguj się

Pokaż pełną wersje : Etymologia Twojego Username'a

Wikt
24-07-2005, 22:55
Etymologia to, jak nie wie ktoś, pochodzenie.

Szukałem, i nie znalazłem takiego tematu, a nawet jeśli - to nie zamierzam robić necropostu..

Więc temat powinien być w miarę jasny. Powiedzcie, jak wymyśliliście swój username, nick, ksywkę, jakkolwiek to nazywacie

Na początek ja. Po prostu któregoś dnia stwierdziłem, że moje imię bez dwóch ostatnich liter brzmi całkiem fajnie. Później doczepiło się "The", którego nie zawsze używam, ale często. (Jakby ktoś był ciekaw, Wiktor)

I teraz jestem znany jako The Wikt. Wikt, for short. Anglojęzyczni zawsze wymawiają to "Łi/ykt", kiedy mówią do mnie przez mikrofon w jakiejś grze.

Kajulec
24-07-2005, 22:59
Kajulec. Skad? Musialem wymyslic jakis nick do mojego pierwszego maila. Pisalem wszystko, wszystko bylo zajete. Ale ja chcialem byc oryginalny. Zawsze chcialem. No i po ataku furii gdzie pisalem nicki typu "dupa", pomyslalem o zmiksowaniu imienia mojego kota, Kaji (Kai, czy jak kto chce). No i wyszedl Kajulec. Z poczatku mnie to smieszylo, ale przywiazalem sie do mojego nicku. I jeszcze nigdy nie spotkalem sie, zeby byl zajety.

Maethi
24-07-2005, 23:01
Mae - dzień
Mae - mój

Mae
Mój dzień - thi to podstawa słowotwórcza czyli mój wymysł.

Wymysliłem go niechcacy , ale ladnie brzmi. Nie wiem czy taka jest interpretacja, ale ja tak to interpretuje.

Ojczul1
24-07-2005, 23:06
Muj od postaci w tibi i ksywy w rl
a ta 1 to od tego ze 1 konto mi hakneli;/

joey
24-07-2005, 23:06
joey... nie wiem z kąd to się wzieło chciałem napisać jimmy ale było zajęte (a tak na mnie mówi mój brat, a od niedawna reszta ludzi -,.-)
a pozatym to take amerykanske -.,- a ja lubie takie bajery

Olorion.
24-07-2005, 23:08
jeszcze jak 6 lat temu gralem w diablo jeden, przyszlo mi wymyslec imie dla maga. Otworzylem "Sillmarilion" i szukalem ciekawych imion. Znalazlem Olorin, ale glupio brzmialo, dodalem "o" i voila! Olorion ;p

Majines
24-07-2005, 23:09
Majin Vegeta bo kiedyś lubowałem się w anime DBZ. Vegeta był mojim ulubieńcem, a zwłaszcza w postaci Majin. I wszystko jasne. No, ale dla przyjaciół (z forum) jestem poprostu Majin ;)

@Ojczul1:
Troche ortografi!

Grue
24-07-2005, 23:12
Grue - skąd mi się to wzieło niewiem :P Kiedyś po prostu (z 8 lat temu) takie coś mi sie wymyśłiło i tak już zostało po dziś dzień. B)

Dowiedziałem sie też od qmpla niedawno że Grue to nazwa jakiegoś potwora porzerającego ludzi z jakiegoś MUDa. Jakiego? Niemam pojęcia.

A nick w Tibii - Dark Grue - to połączenie mojej xywki i Dark - czyli ciemności. Why? Lubie Nekromantów, zombie, szkielety itd itp. (Nie słucham metalu tylko Trance i PEJA). :D :D

Sokochłap
24-07-2005, 23:12
Mam 3 :
Sokochlap - 1 postac w tibii , tutaj takze aby sie zaprezentowac :P (Gnomy maja przezwisko "Piwochlap" w D&D)
Mr.Magic - Nick Dj-eja Stacji Wildstyle w GTA Vice City
Herian Nerefrei - Yeah! Prawdziwie imie w stylu RPG ! (imie drugiej postaci)

Tasior
24-07-2005, 23:19
Na imię mam Dawid i mam "urode" kaczki, więc mnie nazywali Dafim, potem Kaczorem, aż doszło do Tasiora. (Teraz tylko na Donalda czekam)

Avager
24-07-2005, 23:23
Avager - Hmmm, to jest wytwór mojej chorej wyobraźni... pierw od początku. Pierw była moda na Suddener, gdy już wszystkie jej mozliwości wykończyłem ... przyszła mi nazwa Avager Niebieski (niebieski nie wiem czemu :> bo nosiłem niebieski outfit... i lubie niebieski itp...). Ale i tak teraz wszędzie używam Avager, nie ma żadnego to znaczenia... a w szczególności nie ma nic wspólnego z Avanger/Avenger (różnie gadają :> ).

Avager najczęściej wystepuje jako człowiek, wojownik z długą lancą albo z mieczem i tarczą... .

Suddener był czystym magiem :> .

No dobra, to chyba tyle :> .

EDIT:

@Kajulec... mój pies ma na imię Kaja :> .

Vanhelsen
24-07-2005, 23:41
Mae - dzień
Mae - mój

Mae
Mój dzień - thi to podstawa słowotwórcza czyli mój wymysł.

Wymysliłem go niechcacy , ale ladnie brzmi. Nie wiem czy taka jest interpretacja, ale ja tak to interpretuje.To zalerzy od użytego języka ;)
Sildarin:
Mae - dobty, dobre, dobrze itp
Mae Govannen - Dobre spotkanie (dzień dobry)
:P

Mój nick wzioł się z.... a to wielka tajemnica, choc niektórzy to wiedzą ;) :P wole tego nie ujawniać :D

Shinjix
24-07-2005, 23:45
Wpierw bylo Kolo - bo to moja ksywka w RL. Niestety Kolo bylo zawsze zajeta na forach, mailach, w grach mmo, wiec pomyslalem, ze trzeba zmienic nick. W miedzyczasie mojej kontemplacji wpadlo mi w rece 26 odcinkow anime Neon Genesis Evangelion i filmy kinowe. Wtedy sie zakochalem w tym anime :). Od dawna lubuje sie w Manga i anime wiec pomyslalem, ze moim nowym nickiem bedzie Shinji (czytaj: Szindżi) - od nazwy glownego bohatera Evy "Shinji'ego Ikari". Wtedy mialem na wp.pl maila - denerwowalo mnie, ze maile strasznie dlugo dochodzily, wiec zmienilem na o2.pl. I chcialem miec (oczywiscie) adres [email protected]. Niestety, bylo zajete :/ wiec twórczo dodałem "x" i wyszlo Shinjix. :) Oczywscie w Rl Musialem skrócić nick i wołają na mnie Kolo albo Shin (czytaj: Szin) - to aktualny stan mojego nicka.

Aval'yah
24-07-2005, 23:50
Najpierw używałem nicka Yahoo, od mojega imienia. Później wymyśliłem Avalanche,moja postać w jakimś rpg tak się nazywała. Gdy tworzyłem chara w Tibii, starałem się to polączyć i powstało parę dziwnych mixów: Yah-Avalanche, Avalanche'Yah i w końcu Aval'yah. Przypadkiem brzmi to podobnie do imienia jednej z postaci Sagi o Wiedźminie.

Masmix
25-07-2005, 00:28
Kiedyś miałem postać o nicku Matrinix (hack). Kumple nazywali mnie Masmix :)

Maethi
25-07-2005, 06:46
To zalerzy od użytego języka ;)
Sildarin:

Wieszok w łacinie Mae znaczy mój , moja. To też brałem pod uwage.

Rothes
25-07-2005, 08:13
Hmm... to było dość dawno... wcześniej używałem różnych imion/nicków (jak kto woli) fantasy do gier tego typu. Gdy tworzyłem postać do Tibii, wymyśliłem sobie imię Rothen, ale było już zajęte, więc zmieniłem ostatnią literkę i tak powstał Rothes ;).

Obecnie używam tego nicku dosłownie wszędzie w sieci - pod tą ksywką znają mnie na różnych forach, a także w grach, więc raczej zmiana nie wchodzi w rachubę (przyzwyczaiłem się do tego, że czasami spotykam znajomych w innych grach/forach i pomimo, iż oni mają inny nick... rozpoznają mnie po moim ;)).

@Magus
Hehe tak właśnie kiedyś rozmyślałem sobie, czy aby przypadkiem twój nick nie pochodzi z Chrono Triggera ;)... no cóż ta giera rządzi :D.

Oerta
25-07-2005, 08:25
Oerta to bylo imie mojej 1 postaci w Tibi.I poprostu je użylem do tego forum.
Choć teraz wole być"Ulinion'em"

Gangrel
25-07-2005, 08:51
Jako ksywki Gangrel uzywam od czasu kiedy razem ze znajomymi zaczelismy grac w Wampira Maskarade. Oczywiscie Gangrel dlatego, ze nazywam sie Grel, chodz jest jeszcze kilka cech wspolnych ;)

Magus
25-07-2005, 09:04
Dawno, dawno temu, w odleglej galaktyce (stare forum) byl juz podobny temat. No ale...co bylo dawno to nieprawda...

Magus - Nick odzwierciedla moje zainteresowanie magia, demonologia i okultyzmem, jest to takze imie ulubionej postaci z cRPG SquareSoft'u - "Chrono Trogger".

Shweppes
25-07-2005, 09:26
Tego, nie tylko ja sie uczyłem elfickiego widze :p.

Shweppes - dostałem taką ksywkę, bo na obóz namiotowy wziąłem zgrzewkę Shweppes`a w puszkach :p.

a prawdziwy:

Nethar - wytwór mojej nie do końca normalnej wyobraźni

Arthus Drag'Tail
25-07-2005, 09:36
Ja przy tworzeniu 3 z kolei postaci poszukiwalem jakiegos nicka w stylu fantasy... Tak jakos samo przyszlo. Arthus Drag'Tail... Moja kolejna postac zwala sie Arthas Dark'Fist. Spodobaly mi sie imiona w takiej formie. Na podworku najczesciej mowia mi Artur lub Arti... To drugie to skrot od pelnego imienia :P

Dj Fara0n
25-07-2005, 09:43
@Magus
Hehe tak właśnie kiedyś rozmyślałem sobie, czy aby przypadkiem twój nick nie pochodzi z Chrono Triggera ;)... no cóż ta giera rządzi :D.
O taaak ta gra rulezzz...

@topic:
Dj-interesuje sie hh.
Fara0n-mowil na mnie rafaon to jakos sie przekrecilo na faraon .

Sakis
25-07-2005, 09:45
Sakis - mój nick to dosyć prosta historia...poporstu jest to wokalista mojego kochanego zespolu( jakże mrocznego i majestatycznego z polotem smierci 8o )a zespół ten zowie sie Rotting Christ...

gorgi
25-07-2005, 09:52
z kąd ja?
na początku, chcialem mieć jakąś oryginalną xywe, żeby nikt takiej nie miał.
Zadziwie was, gorgi przyszło mi na mysl wtedy kiedy, pisałem sztuke, krasnoludek miał na imie gorgi, i ja nim byłem (^^ postac pierwszoplanowa) i tak już zostało, uwielbiam ksywe gorgi jakie to piękne (narcyz plx)
Ps. tak, napisałem kilka sztuk dla szkoły ( głównie komedie :P[prawie wszystkie udane{jedno miało za dużo fajnych słów}])

Chopkers
25-07-2005, 10:10
czopkers... czopkers.... skad ja mam wiedizec jak to wymyslilem? o.O
poprostu tak se siedze na www.tibia.pl patrze na napis forum i postanowilem sie zarejestrowac :P
i w momencie gdy przylazl moment wybierania nicka kumpel chyba m napisal "ty czopie, kiedy idziemy na csa".... i napisalem sobie nick czopkers i tak mi na mozgu pozostalo.
the end

daroslaw
25-07-2005, 10:14
daroslaw? chyba każdy się domyśla.
po 1. Z mojego imienia. Moi koledzy mówią na mnie daro lub daroslaw i tak pozostalo daroslaw
po 2. z mojego byłego chara

Thero
25-07-2005, 10:31
Ja przy tworzeniu 3 z kolei postaci poszukiwalem jakiegos nicka w stylu fantasy... Tak jakos samo przyszlo. Arthus Drag'Tail... Moja kolejna postac zwala sie Arthas Dark'Fist. Spodobaly mi sie imiona w takiej formie. Na podworku najczesciej mowia mi Artur lub Arti... To drugie to skrot od pelnego imienia :P
Mi się twój nick kojarzy z grą Dragon Tail, niebieski smoczek szukający suppa banana ;p.

@Topic
A cholera mnie tam wie... na początku był Tagoss, potem Therois, następnie Thero, a teraz jestem raczej znany jako Thagoss. Ładne 10 sekund wymyślałem, nie wiem czemu akurat moja zchorowana wyobraźnia podsunęła mi ten nick, ale wierzcie mi, kiedy o 3 w nocy na 'imprezie' bożonarodzeniowej gra się w Fifę 2004 to wyobraźnia nieźle sobie w kulki leci (piłeczkę ;p).

Klimmek
25-07-2005, 10:43
Napewno był juz taki temat, bo pamietam jak kometnowałem.

Mój nick to moja ksywka w rl - Klimek.
A dlaczego 2xM? Ponieważ w Tibii nick Klimek był zajęty przez jakiegoś dropsa i musialem zeszpecić moją piękną ksywke na Klimmek. Potem na tym samym nicku zarejestrowalem się na forum.

Badzo
25-07-2005, 13:39
Hrrr..
Mój nick, niech sobie przypomne....

Aa, kiedyś bracia nazywali mnie "Badżo"(nie wiem skąd oni to wzięli), a że z literką "ż" głupio wygląda, zostało Badzo. :D

Vilya
25-07-2005, 14:46
A więc... Vilya.
Jest to elficka litera i zarazem słowo oznaczające powietrze lub niebo. Przeglądając dodatki w III cześci Władcy Pierścieni stwierdziłam, że to imię pasuje do mojej psyche ;) Teraz prawie wszędzie używam tej ksywki.

kaczi
25-07-2005, 14:57
Kaczi?
Tak wyszło jeszcze za młodu...
Starsi koledzy, itp.

Ghost Nieudany
25-07-2005, 15:18
Mój pseudonim ma dłuugą historię...

A wszystko zaczęło się od przeniesienia do Jaskini Behemota.
Żeby tam żyć, było trzeba wymyśleć sobie jakąś historię postaci. Więc wziąłem pierwszą lepszą z brzegu - czterdziestoletni czarnoksiężnik o lekko skrzywionej psychice wydawał się niezły.
Uznałem jednak, że taka postać daje @#%! a nie możliwości. Wykombinowałem sobie więc odpowiednią historię i tło, by spieprzyć tamten wizerunek postaci, i stworzyć kogoś NOWEGO. Ghosta Nieudanego.
A dokładniej Ghosta Antuadarila Kretyna "Nieudanego" Grumbellgasta. Przydomek "Nieudany" powstał od profesji maga - jednego z najgorszych na całym Antagarichu, który chcąc stworzyć gołębia, w dziewięciu na dziesięć przypadków wywołuje powódź we wschodniej Tatalii.
Wiele osób mi wypominało, że wzorowałem się na Rincewindzie - najgorszym magu na Dysku. Tyle, że w czasie kreowania NOWEGO wizerunku, WCALE nie myślałem o tym bohaterze Pratchetta... Zabawne, czytałem jego książki, ale Rincewind mi wcale na wpadł na myśl. :P

A prócz tego pseudonimu, istnieje jeszcze mnóstwo innych... Grumbellgast, Nordom, Cothon, Ghost, NotYourDamnedBussines, Someone, Elwin Mastorb, Grimbilware, Anishan, Antuadaril... Kto to zliczy? =P

Maethi
25-07-2005, 15:25
A prócz tego pseudonimu, istnieje jeszcze mnóstwo innych... Grumbellgast, Nordom, Cothon, Ghost, NotYourDamnedBussines, Someone, Elwin Mastorb, Grimbilware, Anishan, Antuadaril... Kto to zliczy? =P

Ja. 10 napisałeś + Mordom + Kulfon + op = Jednym słowem cool ziąą :D.

Pacek
25-07-2005, 15:53
Było w dziale inne, co prawda nie chodziło konkretnie o nick na forum, ale ogólnie nicki postaci, usera na forum i tak dalej
Pacek- to wymyśliła moja pani od polskiego [; jest wariacja i połączenie dwuch imion.Otóż gadałem z PAwłem na lekcji pani chciała zwrócić nam uwage a że była zajęta coś sie jej pomieszało i zwróciła sie do mnie imieniem PAcek, drugi człon pochodzi z tąd że moje nazwisko często mylone jest z imieniem Jacek więc sami rozumiecie, i tak już do mnie to przylgneło.

Mentos
25-07-2005, 16:12
Mentos, mentos... od czego to? Proste... od nazwiska, a że podobnie fonetycznie... i o to mentos...

Wcześniej miałem xywkę Dodo... mój młodszy brat (wtedy miał ok.2 lat) nie umiał powiedzieć 'Przemek' (i hate this name) to mówił Dodo... w rodzince się przyjęło... w życiu publicznym też...

Hubert-pol
25-07-2005, 16:26
To zalerzy od użytego języka ;)
Sildarin:

Mój nick wzioł się z.... a to wielka tajemnica, choc niektórzy to wiedzą ;) :P wole tego nie ujawniać :D

Podejrzewam, ze jestes taki chudy i wygladasz jak wieszak :P

Eileen
25-07-2005, 17:46
@up
Sama nie wiem. Ten nick rzeczywiście pasuje do Wieszoka :D, ale chyba nie dlatego :P.

@topic

A jeśli chodzi o Eileen... Tu raczej nie będę się rozpisywać. Trafiłam na podobne imie w jakiejś starej jak świat grze, coś mi się w nim spodobało. Potem przy pisaniu pierwszego opka (tu inspiracją był sen) dałam to imię "mojej" głównej bohaterce. Sama błękitna róża tez była z tego opka. Stwierdziłam, że pasuje do mnie, do mojego stylu bycia. A reszta? Reszta to tajemnica :)

Taliboy
25-07-2005, 18:25
Wszystko zaczęło się po atakach na World Trade Center (11.09.2K1).
Było wtedy bardzo głośno o Al'khaidzie i Talibach.
Pewnego razu oglądałem dziennik i prezenter mówił że "Talibowie" to tamto siamto. Ja źle dosłyszałem i usłyszałem Taliboje. Szybko przyswoiłem sobie to słowo za nick (Taliboy)gdyż zaczęła się moja skromna kariera w CS no i brakowało godnego nicka.
Mój nick posiada drugi człon - van der Vandal
lecz używam go niezwykle rzadko. Powstał również po części z telewizji bo znowu wandale coś tamtoś a van der bo mnie tak natchneło czytając Krzyżaków H.Sienkiewicza XD.

Wikt
25-07-2005, 18:41
@Eileen

Zawsze mam dziwne wrażenie, że twój nick już gdzieś widziałem, chyba w jakiejś książce.WP, czy coś.

Patimrok
25-07-2005, 19:51
Mój nick powstał przy zakładaniu maila. Wszystko było zajęte. Mój tata wpadł na pomysł połączenia imienia z nazwiskiem (oczywiście z wycięciem niektórych kawałków) i tak powstał Patimrok. Kilku kolegów potem zpapugowało pomysł i też wymyślili sobie nicki z połączenia imienia z nazwiskiem. Z resztą kiedyś na forum widziałem, że Matkus też jest połączeniem imienia z nazwiskiem...

Eileen
25-07-2005, 19:54
@Wikt
WP? Nie przypuszczam... Czytałam za wiele razy, skapnęłabym się :D. Może jakies podobne, bo tam często było Elen, czy jakoś tak... Bądź co bądź to nie jest z WP :P

Wikt
26-07-2005, 01:37
@Wikt
WP? Nie przypuszczam... Czytałam za wiele razy, skapnęłabym się :D. Może jakies podobne, bo tam często było Elen, czy jakoś tak... Bądź co bądź to nie jest z WP :P

Dlatego mówiłem, że tak mi się wydaje. W każdym razie wiedziałem, że nick nie jest z WP, ale ciągle mi się z WP kojarzył, na siłę.

Arthus Drag'Tail
26-07-2005, 11:32
Mi się twój nick kojarzy z grą Dragon Tail, niebieski smoczek szukający suppa banana ;p.

Hehe.. Ja o tej grze nawet nie slyszalem :P

Cafe
26-07-2005, 14:36
Pierw mialem nick: sayo od sayonara. Sam nie pamietam z kad go wziolem =P

Później zdecydowałem że przydał by mi sie jeszcze jeden nick na wszelki wypadek, i tak piąc kawe spogłądłem na kubek a tam wielkimi literami pisało COFFE, troche sie odcieło troche dodało i wszyło "cafe" czasami tylko dodaje końcówke Late i wychodzi Cafe Late.

Dwarf
26-07-2005, 15:08
Ja mialem tak ze praktycznie nie mialem zadnej powazniejszej ksywki... jak sie rejestrowalem na forum to mialem problem i tak myslalem co wybrac :P Mowie sobie : jestem maly... fakt, lubie krasnoludy...hmmm czemu nie Dwarf? :P No i tak zostalo xD Wiem tandeta ale nie mialem nic lepszego, za to teraz mam od groma pomyslo :D

Eileen
26-07-2005, 16:00
@Dwarf
Ja tam uważam, że dobrze wybrałeś, pasuje do ciebie :D. A tak pozatym nick czy av ma właśnie na celu oddanie naszego stylu bycia, upodobań i poglądów, więc raczej nie powinieneś narzekać :P

Shanhaevel
26-07-2005, 21:25
Shanhaevel- Główny bohater książki Thomasa M. Reida. :D Fajnie brzmi i takie to elfickie...

Gufat III
27-07-2005, 18:19
Gufat? To proste pamiętam to jakby było wczoraj. Zacząłem gra c w tibie na początku 2003 roku, ale postac była kiupiona. Miała w nicku coś podobnego do "gufat" i jak zakładałem swoją pierwszą własną postać, wyskoczyło mi akurat "gufat". Pomyślałem sobie, będę sie podobnie nazywał jak swoja pierwsza postać kupiona i... Od tamtej pory grałem jako Gufat. Wszędzie też rejestrowałem się jako Gufat. Spytacie skąd "Gufat III". Wszystko zaczęło się dawno temu, chyba z rok temu na tym forum, w dziale RPG jakiś zły człowiek chciał stworzenia nowego działu. Ja byłem przeciw, wywiązała się dyskusja i wielki offtopic... I ja, zostałem za to ukarany... A że Dr. Omaderowi sie nudziło, wlepił mi jeszcze pare banów aż doszedłem do III.

Hey Big Black Jimi Joe
28-07-2005, 12:07
Hey to Hey
Big to Big
Black to Black
Jmi Joe

Jackal Silentdark
29-07-2005, 22:06
jakies 4 lata temu grałem nałogowo w cs'a (pozdro ToSt Clan StW), no a że nie często campowałem (camperka-przyczajanie sie w jakimś miejscu i czekanie na jakiegos "fraga" na celowniku ;) ) no to kumple mówili ze "szakaluje" no wiem zmieniłem nick i tak jush zostało

Slagolash
29-07-2005, 22:15
Slash+Legolas=Slagolash
Nie miałem pomysłu na nick tibijski, więc skleciłem pseudonim mojego ulubionego gitarzysty (\,,/) i Legolasa z Władcy Pierścieni (akurat byłem po lekturze Drużyny Pierścienia).

Teddy Burn
29-07-2005, 22:21
Mialo byc Teddy Bear, Teddy Burn imo fajniej brzmi ;]

Nosfer Revelmaar
29-07-2005, 22:26
"Nosfer" jest skrótem od "nosferatu". Revelmaar samo wpadło mi do głowy, i nie ma żadnego rodowodu :D