Pokaż pełną wersje : Problem z monitorem...
Randlemen
29-07-2005, 20:47
Mam problem z moim monitorem. Jest to 16' monitor PHILIPS'a. Problem Tkwi w tym że obraz wyświetlany na ekranie mojego monitora zwęża się, co jest bardzo denerwujące, szczególnie jak gram w jakąś gre. Dzieje się tak coraz częściej a jedyną metodą na naprawe jest przeczekanie (ok kilkunastu sekund) lub lekkie puknięcie w bok monitora.. I tu rodzi się pytanie - czy to wina tego że mam ten monitor 6 lat? Czy to ze starości? Czy da się to jakoś naprawić? A może to jakiś wirus? POMOCY ;( ;( ;( ;( ;(
Jackal Silentdark
29-07-2005, 21:01
mam monitor 7 lat i mam ten sam problem, tylko ze u mnie doszło znikanie obrazu na 1\4~1\2 s.
to ze starości, po prostu wina kineskopa i nic na to nie poradzisz, radze sie rozgladac za nowym monitorem ;/
Randlemen
30-07-2005, 16:43
Już zaczynam się rozglądać za nowym na allegro... ;)
Gonzo von Krenzel
31-07-2005, 13:41
Spowodowane jest to prawdopodobnie nieprawidłową pracą układu odchylającego. Przez to siła Lorentz'a oddziałująca na elektrony wystrzeliwane z działa elektronowego monitora zakrzywia tor ruchu cząstek w zły sposób.
Dziwi mnie jednak fakt, że sytuacja pojawia się na kilka sekund, po czym wraca do prawidłowego stanu. Może to ze względu na zasilanie układu wytwarzającego pole elektromagnetyczne?
Konkludując - jeśli sprzęt ma 6 lat - kup nowy ;). Myślę, że lepiej Ci się to opłaci :). Polecam monitory LCD. Sam taki posiadam i jestem zadowolony.
Arthus Drag'Tail
31-07-2005, 13:50
Up: A mozna prostszym polskim ?? :D
@Up:
Po polsku: "monitor jest stary" :D
@Topic:
Kup nowy monitor, najlepsze wyjście. Natwoim miejscu kupiłbym zwykły monitor, a nie LCD.
Mialem identyczny problem...posiadalem monitor firmy 'Daytek'...syf :p Dalem do naprawy (bardzo tanio biora za takei rzeczy ) i nigdy potem sie nie popsul. Polecam zakup monitora CRT a nie LCD. Doradzam ci monitory firmy 'Nec', sa najlepsze - to nie jest tylko moje zdanie :) Ja mam 19-calowego Neca. Kosztowal ponad 1000zl ale warto. Cudenko w sam raz dla grafikow komputerowych.
Gonzo von Krenzel
03-08-2005, 00:04
Polecam zakup monitora CRT a nie LCD.
Jeśli nie jesteś grafikiem i nie potrzebujesz profesjonalnego urządzenia to ja jednak nadal jestem za LCD.
Doradzam ci monitory firmy 'Nec', sa najlepsze - to nie jest tylko moje zdanie :) Ja mam 19-calowego Neca. Kosztowal ponad 1000zl ale warto. Cudenko w sam raz dla grafikow komputerowych.
Zgadzam się... :)
Jackal Silentdark
03-08-2005, 16:51
wlasnie wczoraj o 1 w nocy mój 7 letni 15" CRT padł, znaczy spalił sie kineskop najprawdopodobnie, innej przyczyny nie widze. Ale na mój nowy zakup mam 3 lata gwarancji wiec mam 3 lata spokoju xD CRT z braku kasy, tym razem 17 " i Samsung :]
Ja mam 5 letni i jest lo_oz :confused:
Ale monitor 6 letni...napewno wporzo jest kabel monitora podłączony do kompa???
vBulletin® v3.7.0, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.