Pokaż pełną wersje : Zaimki osobowe....
Ziomisław
30-07-2005, 13:38
O co chodzi?? A no o to, że panuje jakaś moda na to żeby wszędzie pisać zaimki osobowe z dużej litery. Dlaczego tak się dzieje?? Przecież pisze sie tak tylko w listach i to tylko w formach grzecznościowych. Czy wy też tak piszecie?? Jeśli tak to dlaczego?
Pisze tak tylko kiedy pisze do kogoś. Np "Pogieło Cię?!" xD Na polskim tłumaczyli nam że można pisąc wielką lub małą nawet w listach ale trzeba być konsekwentnym. Tzn że jak raz napiszesz wielką musisz do końca się tego trzymać.
Ja zawsze stosuje forme grzecznościową, czyli pisze je z dużej litery.
Oczywiście są wyjątki np:
Masz ci los
Ja tak piszę, żeby np. Tobie okazać szacunek.
Arthus Drag'Tail
30-07-2005, 15:24
Ja dokladnie tak jak pan wyzej ^^
Krzesław
30-07-2005, 15:50
Nie macie innych tematów na wakacje??? :p
TheNatoorat
30-07-2005, 16:18
O co chodzi? A no o to, że panuje jakaś moda na to żeby wszędzie pisać podwójne znaki zapytania i wykrzykniki. Dlaczego tak się dzieje? Przecież pisze się tak tylko na gg, bo taki tekst zamieniany jest na ikonkę. Czy wy też tak piszecie? Jeśli tak to dlaczego?
Ellenhorin
30-07-2005, 16:32
O co chodzi? A no o to, że panuje jakaś moda na to żeby wszędzie pisać podwójne znaki zapytania i wykrzykniki. Dlaczego tak się dzieje? Przecież pisze się tak tylko na gg, bo taki tekst zamieniany jest na ikonkę. Czy wy też tak piszecie? Jeśli tak to dlaczego?
Eee...lol?
Ja tam nie pisze zaimkow osobowych z duzej litery i nie sadze zeby ktos czul sie przez to urazony :P
Ja piszę zaimki osobowe z dużej tylko, kiedy mówię o kimś, kogo wielbię/bardzo szanuję, czy coś. Np. do mojej.... eeeeee.... koleżanki? Ady. :confused:
Teddy Burn
30-07-2005, 17:04
Ja zawsze pisze z malej litery, zeby pokazac jak bardzo kogos nie lubie lub nie szanuje :/
Pisząc zaimki osobowe z wielkiej litery okazujemy drugiej osobie należny szacunek. Odnośnie sprawy z wykrzyknikami/pytajnikami - poprawnie można używać dwóch "form" zapisu albo w formie pojedyńczej "!/?" albo w formie potrójnej "!!!/???" - inne sposoby zapisu są niepoprawne.
Ja nigdy nie pisze "ci, tobie" z duzej. Jesli uwazam kogos za osobe godna szacunku, staram sie mu to okazac poprzez mila rozmowe, a nie przez wciskanie shiftu. Sorry ;)
Vanhelsen
01-08-2005, 01:14
Ja nigdy nie pisze "ci, tobie" z duzej. Jesli uwazam kogos za osobe godna szacunku, staram sie mu to okazac poprzez mila rozmowe, a nie przez wciskanie shiftu. Sorry ;)Ale jak się dużo pisze, to SHITF wciska się wrecz samodzielnie więc w czym problem? :P
Ja osobiście staram się pisać z dużej, oczywiście czasem się zdarza zapomniec ;)
@TheNatoorat: przez gg mam już ten niewygodny nawyk ;( musze z nim walczyć!! :P
vBulletin® v3.7.0, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.