zaloguj się

Pokaż pełną wersje : Recenzje gier... Waszym zdaniem dobre?

Huo
11-08-2005, 13:28
Co możecie powiedzieć o recenzjach w gazetach komputerowych?

Moim zdaniem tylko CD – Action dobrze opisuje recenzje. Nie będę palcem wytykać które czasopismo nie umie oceniać, ale to co ujrzałem w zmienionym Click’u ! mnie zamurowało.
Maksymalna ocena gry to 6. Kiedy przejrzałem recenzje Grand Theft Auto: San Andreas a po niej jakiś Phyhonpanthus to… lepiej żebyście nie widzieli… Jakaś gra która ma złą grafikę (3-) ma TAKĄ SAMĄ OCENĘ JAK GTA S.A… czyli 5+ i to jest właśnie zły system… w CD – Action natomiast jest 10 i to się nazywa profesjonalizm… bo takiej grze psyhonhantus (czy jakoś tak) dadzą najwyżej 6- a S.A? 9+… Ciekaw jestem waszych zdań czy Recenzje gier komputerowych są naprawdę dobre i ogółem system oceniania itp.

P.S
Proszę, byście nie pisali żebym dał to do grupy „Elite Players”, ponieważ nikt mnie nie akceptuje do grupy a chciałbym się przyłączyć.

Matek
11-08-2005, 13:57
A rozumiesz pojecie grywalnosc?

Bo moim zdaniem owe S.A. jest gra kompletnie zryta. NIe zachwyca komletnie niczym. o wiele bardziej wole Avernum, ktore ma zryta grafre ale za***ista grywalnosc i S.A. - chociaz to zupelnie innego gatunki - powala na lopatki po pierwszych 10 minutach.

Bo grafika slaba... teraz ty mnie rozsmieszyles...

Nosfer Revelmaar
11-08-2005, 14:04
Też uważam, że CD - Action ma sprawiedliwe recenzje. Click - a nie czytam od momentu recenzji Warcraft 3, wg mnie bardzo niesprawiedliwej. Kiedyś czytałem Komputer Świat Gry i oni też mieli dość dobry sysytem oceniania - nie wiem jak teraz, ale wtedy oceniali za wszystko - język gry, fabułę, grafikę, itp., i w ten sposób wystawiali dość dokładną ocenę - w skali od 1 do 6. Oceny były podawane z dokładnością do części setnych (czyli np. 4,91; 3,62 ;) )

PS. Co do Elite Players lider chyba pojechał na wakacje bo go 29-07-2005 nie ma na forum. Ja też czekam na przyłączenie ;) .

Co do grywalności - ten czynik jest i w CD - Actionku i w KS Gry (a przynajmniej był) brany pod uwagę i to baaardzo. A jeśli chodzi o San Andreas to ja uważam, że z cyklu GTA 3d jest najlepsza... Ale nie zaczynajmy dyskusji o SA bo to nie jest temat tego tematu ;)

Ashlon
11-08-2005, 14:59
Kiedyś czytałem Komputer Świat Gry i oni też mieli dość dobry sysytem oceniania - nie wiem jak teraz, ale wtedy oceniali za wszystko - język gry, fabułę, grafikę, itp., i w ten sposób wystawiali dość dokładną ocenę - w skali od 1 do 6. Oceny były podawane z dokładnością do części setnych (czyli np. 4,91; 3,62 ;) )

Tak, i wystawiali bzdurne oceny za jezyk gry, pudelko (sic!) oraz plynnosc na roznych kompach (sic!!). Jak mozna wystawic zla ocene za to, ze gra nie smiga np. na Pentium III 800mhz? -.-

Yoh Asakura
11-08-2005, 15:23
Nie mówice,że tylko CDA ma dobre recenzje,według mnie GameStar (o ile jeszcze istnieje...) też miał dobre recenzje,ale system oceniania w %,co zbyt dokładne nie było...

Klimmek
11-08-2005, 15:27
Jak czytać recenzje to tylko dla przyjemności, bo po to żeby decydować się po przez jej przeczytanie na kupno gry to zła opcja. Recenzentowi może gra się nie spodobać, ale tobie (potencjalnemu użytkownikowi gry) może bardzo przypaść do gustu...

CD Action nie czytam od paru lat, bo poprostu mnie na to nie stać, a żaluje, bo opisy gier były zawsze pożadne. Aktualnie czytuje pismo Komputer Świat Gry, które jest stworzone dla początkujących graczy i każdy znajdzie w nim odpowiedzi na nurtujące go problemy w grach.

Czyli krótko...
CDA - pr0 recenzje,
KS Gry - recenzje dla newbich.

Sokochłap
11-08-2005, 15:41
Tak , CD-Action dobrze opisuje gry... Przynajmniej fajnie się czyta ( zwłaszca El Generala ) .. Innych nie czytam lecz gdy zauważyłem "u kolegi" :o inne pismo (No-Name plx) to zbytnio mnie recenzje nie porwały :confused:

Baron Kaldrick
11-08-2005, 16:30
CDA dobrze pisze recenzje? Dajcie spokój. Może pisali dobrze - tak gdzieś do 2k1-2k2 roku. Potem popadli w rutyniarstwo. A że żadne inne pismo na rynku nie pisze lepiej, świadczy tylko o poziomie pism.
Najlepsze recenzje można znaleźć w rozmaitych e-zinach. Co prawda ciężko natknąć się na rozmaite perełki...

Sokochłap
11-08-2005, 16:40
Hmm, możesz wskazać tak mniej więcej jakie recenzje? Nie żebym chciał jakąś wojne wywołac , jestem po prostu ciekawy ;)

emilok
11-08-2005, 16:51
ehhh, najlepszy byl gambler i reset ......
dobrych magazynow juz nie wydaja nietety

Ashlon
11-08-2005, 17:17
ehhh, najlepszy byl gambler i reset ......
dobrych magazynow juz nie wydaja nietety

Proste - jakby byly dobre, to utrzymalyby sie do dzisiaj. Chyba ludzie nie kupowali gowien, a w sklepach lezaly "dobre magazyny"? I nie, nie jestem przeciwnikiem gamblera / resetu.

Tasior
11-08-2005, 17:34
Tak , CD-Action dobrze opisuje gry... Przynajmniej fajnie się czyta ( zwłaszca El Generala ) .. Innych nie czytam lecz gdy zauważyłem "u kolegi" :o inne pismo (No-Name plx) to zbytnio mnie recenzje nie porwały :confused:
Tak EGM wymiata ^^ale niestety tylko przygodówki recenzuje (chyba takich nie ma, to musi coś inego brać)
A co do ocen: ich wogóle nie powinno być i świat stałby się milszym miejscem. Wystarczy że przeczytasz recenzje i już wiesz czy gra jest dobra(dla ciebie) bez wględu czy dostała 4- czy 6++.

PS. Fajnie też pisał Mr.Jedi ^^.

Baron Kaldrick
11-08-2005, 17:41
Hmm, możesz wskazać tak mniej więcej jakie recenzje? Nie żebym chciał jakąś wojne wywołac , jestem po prostu ciekawy ;)
Poczytaj sobie, jak znajdziesz, starą Valhallę. Ale ona chyba padła...
Ciężko mi wskazać palcami. Jak znajdę, podrzucę.

Klimmek
11-08-2005, 21:16
Valhalla.pl - Gry komputerowe (http://www.valhalla.pl/)
Obecnie trwa reaktywacja strony.

PiXik
12-08-2005, 10:53
wg mnie click recenzuje najlepiej :)i do tego jest tani,cda mam pare egzemplarzy a clicka z 30:Pi skala ocen1/6 i 1/10 jest dobra:)

Yoh Asakura
12-08-2005, 13:43
Tak EGM wymiata ^^ale niestety tylko przygodówki recenzuje (chyba takich nie ma, to musi coś inego brać)

Co Ty,eld rządzi ;)
@Topic:
A pamięta ktoś "reaktywacje" TS (Top Secret) ?To była porażka...

emilok
12-08-2005, 14:43
Proste - jakby byly dobre, to utrzymalyby sie do dzisiaj. Chyba ludzie nie kupowali gowien, a w sklepach lezaly "dobre magazyny"? I nie, nie jestem przeciwnikiem gamblera / resetu.

komercja panie, komercja
kiedys byly pelne wysmienitego poczucia humory, nastroju, klimatu, teraz pelne CD-R, i DVD
taki click jest jak bravo czy popcorn
śgk to jest miedzynarodowa spółka, ktora wydaje analogiczne pisma w różnych krajach, np w niemczech, oni tam maja z góry ustalona scieżkę rozwojową
cda jest teraz numerem jeden, bo recenzuje gry "pod publike" ze tak to nazwe, i jest zawsze naladowane nowosciamy, czy to recenzji, czy to na cedekach, jako pierwsi umieszczali dolaczone do pisma cdeki, stali sie czlonkiem grupy future publishing, co otworzylo im wlasnie dostep do wielu nowosci przed konkurencja,
play wyglada jak jakas gazeta dla pokemonopodobnych manaikow
-----------
wiekszosc redaktorow w tych pismach wlasnie wywodzi sie od starych wydawnictw
jakoze mamy w polsce taka a nie inna rzeczywistosc to ja sie nie dziwie dlaczego upadly tamte
----------
@up
ja, bylo najpierw secret service a pozniej top secret

Tasior
12-08-2005, 15:22
komercja panie, komercja
kiedys byly pelne wysmienitego poczucia humory, nastroju, klimatu, teraz pelne CD-R, i DVD
śgk to jest miedzynarodowa spółka, ktora wydaje analogiczne pisma w różnych krajach, np w niemczech, oni tam maja z góry ustalona scieżkę rozwojową
cda jest teraz numerem jeden, bo recenzuje gry "pod publike" ze tak to nazwe, i jest zawsze naladowane nowosciamy, czy to recenzji, czy to na cedekach, jako pierwsi umieszczali dolaczone do pisma cdeki, stali sie czlonkiem grupy future publishing, co otworzylo im wlasnie dostep do wielu nowosci przed konkurencja,
-----------
jakoze mamy w polsce taka a nie inna rzeczywistosc to ja sie nie dziwie dlaczego upadly tamte
----------
@up

Powiedzmi co dzisiaj nie jest komercyjne? A dziwne by było gdyby w CD-A nie było Cdeków, nie? I co nie jest pod publike?

A co do reszty to się zgodze...

Matek
12-08-2005, 15:38
komercja panie, komercja
-----------
----------
@up

bo ss, ts, gambler nie byli komercyjni?

Tak... napewno. Oni to spolecznie robili, zeby dzieci sie cieszyly. Ludzie, zarowno recenzenci z CDA czy innych pisemek pracuja na zarcie dla rodziny.
A, ze CDA robi cos pod publike? Tak... zwlaszcza Action Redaction: same przymilanie sie do czytelnikow:)

Osobiscie uwielbialem recenzje pisane w CDA. Dlatego, ze byly pisane jezykiem milym dla oka. Bez nudzenia (ale zdarzaly sie takie), jak gra sie nie podobala byla jechana na maksa tak, ze az milo bylo czytac recke gierki ocenionej na 1+ z adnotacja ze plusik to prosba o to, zeby nie bylo sequela.
Podobaly mi sie tez recki pisane w stylu dialogow dwoch osob.
Ogolnie CDA mialo bardzo duzo orginalnych sposobow na zachecenie mnie, zebym wydal te kiladziesait zlotych tylko po to, zeby poczytac i uczyc sie pisac tak jak oni! A gierki: wolalem jednak cos nowszego;) Ale tez byly dobre.

Yerhilliaeh
12-08-2005, 15:41
Najlepszy był poldek driver:

+Jakie kurna plusy?
+Twórcy gry uczą się na własnych błędach

-Zabrakło w pudełku eleganckiego dresu

PWN3D!!!!!

Ocena 1

xD

djkuter
13-08-2005, 11:26
Ja żadnego czasopisma o grach komputerowych nie czytam. Zdaję się na oceny moich kumpli, którzy są w gravch obcykani. SA jest dobre ale po jakimś czasie się nudzi. Spodziewałem się czegos więcej. Najlepiej na zdawać sie na oceny gazet, bo każdy inaczej oceni tą samą gierkę (fan strzelanek nie da dobrej oceny strategii) lecz samemu sprawdzić.

Sokochłap
13-08-2005, 11:28
Ja żadnego czasopisma o grach komputerowych nie czytam. Zdaję się na oceny moich kumpli, którzy są w gravch obcykani. SA jest dobre ale po jakimś czasie się nudzi. Spodziewałem się czegos więcej. Najlepiej na zdawać sie na oceny gazet, bo każdy inaczej oceni tą samą gierkę (fan strzelanek nie da dobrej oceny strategii) lecz samemu sprawdzić.

To prawda jednak często jeżeli kupujesz oryginały musisz wybierać pomiędzy dwoma tytułami. Dobra recenzja Ci w tym pomoze ;)

]v[ichal
13-08-2005, 12:48
Clicka zbieram od 2 numeru , jakos juz sie przyzwyczailem. Pozatym nie stac mnie na to zeby wydac 19 zł na CDA , wole kupic Clicka. Czasem jakąś fajną gre tez sypną ( w zeszlym miesiacu Bloodrayne ) . Co do recenzji , mozna sie z nią zgadzać lub nie , to zalezy czy spodobala się recenzentowi. Koncowe zdanie zawsze zalezy od Ciebie. W recenzji masz wypisane wady , zalety a na koniec co spodobalo sie a co nie recenzentowi. Lecz to od Ciebie zalezy czy gre kupisz czy nie. Pozatym co do recenzji - w CDA "potwory i spółka" - kulawa platformowka dostala 10 ze wzgledu na (UWAGA!!!) smieszne cut scenki (ktore byly wyciete z filmu , wiec nie wiem jak za to mozna oceniac twórcow gry ktorzy mieli z nimi niewiele wspolnego).

Knight Simon Dark lord
13-08-2005, 13:06
ja nie czytam gazet o grach (chociaż chodzi po głowie myśł by zacząć Cda) i nqarazie mam własny system znajduje jakieś demo gry i gram jak mi się podoba kupuje nie podoba to nie i w tym momencie wiem że nawet jeżeli w recenzjach będzie ocena 1 to wiem że i tak mi się podoba czyli można powiedzieć "wiem bo spróbowałem"

Sokochłap
13-08-2005, 14:10
v[ichal']Clicka zbieram od 2 numeru , jakos juz sie przyzwyczailem. Pozatym nie stac mnie na to zeby wydac 19 zł na CDA , wole kupic Clicka. Czasem jakąś fajną gre tez sypną ( w zeszlym miesiacu Bloodrayne ) . Co do recenzji , mozna sie z nią zgadzać lub nie , to zalezy czy spodobala się recenzentowi. Koncowe zdanie zawsze zalezy od Ciebie. W recenzji masz wypisane wady , zalety a na koniec co spodobalo sie a co nie recenzentowi. Lecz to od Ciebie zalezy czy gre kupisz czy nie. Pozatym co do recenzji - w CDA "potwory i spółka" - kulawa platformowka dostala 10 ze wzgledu na (UWAGA!!!) smieszne cut scenki (ktore byly wyciete z filmu , wiec nie wiem jak za to mozna oceniac twórcow gry ktorzy mieli z nimi niewiele wspolnego).

Tak to była duża wpadka :|

Ashlon
13-08-2005, 16:00
komercja panie, komercja

Skoro kiedys byly gazety pelne tego humoru itd (skoro tak mowisz), dlaczego ludzie tak rzucili sie na cda? Ze pierwszy numer trzeba bylo dodrukowywac? Na 1 cdka sie rzucili? Co do clicka i playa to sie zgodze. Wiesz...jesli to "recenzowanie pod publike" jest tak dochodowe, to tylko tak bym pisal.Czy to wina cda, ze jest naladowany nowosciami (czemu konkurencja nie wprowadzala zmian?), ze pierwszy dolaczyl do pisma cd (za dyche 90 + cd, gdzie u innych 1cd + 5 stron broszurki = 20zl). To wina KONKURENCJI, ze sie nie rozwijala. Nie wydaje mi sie, zeby future nie przyjal pod swoj dach takiego Gamblera, ktory byl najpopularniejszy w Polsce, swego czasu. Tylko oni mysleli, ze juz beda na pierwszy miejscu do konca. I sie przemysleli...

@Michal : bo oni nie widzieli wtedy filmu jeszcze. I dlatego dali dyche. A i tak mowia, ze to byla wielka pomylka.

Pani K.
13-08-2005, 21:48
Ja właściwie dobrze się w tym nie orientuję, ale zawsze poczytywałam CDA, kiedy byłam u kuzynów... Zrażam się samymi płytami, które są dodawane do czasopism tego typu - dzielą się na "Ala i Ula lepią plastelinowe ludki" ("Dinozaur Robert idzie do babci" albo "Barbie robi zakupy w supermarkecie" - jak kto woli) albo jakieś mierne mordobicia lub gry na podstawie horrorów, których grywalność w skali 1-10 wynosi -40. Ale z drugiej strony zdarzają się fajne gry i mi się już tak nie chce próbować wszystkich?

Yoh Asakura
13-08-2005, 22:54
albo jakieś mierne mordobicia lub gry na podstawie horrorów, których grywalność w skali 1-10 wynosi -40. Ale z drugiej strony zdarzają się fajne gry i mi się już tak nie chce próbować wszystkich?
Chodzi Ci o np. The Suffering lub BloodRayne ?Jeżeli tak to przyznam Ci racje...
A co do tych "fajnych" gier to wg były tylko takie dwie:
Fallout 2 (lub 1,nie pamiętam) i Warcraft II:BN edition.

Huo
13-08-2005, 23:09
Mam wrażenie, że teraz się skończyła era dobrych i klimatycznych gier. W Click'u! był Bloodrayne... grałem w to chyba 10 minut... Mam do was pytanie:

Czemu w gazetach komputerowych nie ma dobrych gier jak było dawniej (np. Army men, Hegemonia, Fallout itp.)?

Xyrius
13-08-2005, 23:22
Czemu w gazetach komputerowych nie ma dobrych gier jak było dawniej (np. Army men, Hegemonia, Fallout itp.)?
Czemu ? Może dlatego że teraz wszystkie wydawnictwa uważają że - 'nowe gra/premiera gry = więcej nabywców czasopisma = więcej kasy' ? (<- źródło nieoficjalne ! To tylko moje własne przemyślenia)... 'po co dawać starocie ? = mniej nabywców = mniej kasy'
Takie jest moje zdanie w tej sprawie !

hoomik
13-08-2005, 23:32
Oba Fallouty byly w Clicku. I Warcraft II BE (CDA) owni. I Unreal (CDA) owni. I Hitman (CDA afair) owni. I BloodRayne (CDA again) owni. I HoMM (CDA...) owni. I Aquanox (Click) owni. I The Longest Journey (Click) owni. Wiec ****a nie mowcie mi, ze w pismach nie daja dobrych gier. Wy*******ac (hoomik). Co byscie chcieli, darmowe pacci dolaczane do pism za 3,50 (slownie czypiendziesiont) pln? A c***a! Licencja kosztuje, tloczenie plyt kosztuje, druk kosztuje, etc., etc...

TiTuS
14-08-2005, 00:00
Co możecie powiedzieć o recenzjach w gazetach komputerowych?

Moim zdaniem tylko CD – Action dobrze opisuje recenzje. Nie będę palcem wytykać które czasopismo nie umie oceniać, ale to co ujrzałem w zmienionym Click’u ! mnie zamurowało.
Maksymalna ocena gry to 6. Kiedy przejrzałem recenzje Grand Theft Auto: San Andreas a po niej jakiś Phyhonpanthus to… lepiej żebyście nie widzieli… Jakaś gra która ma złą grafikę (3-) ma TAKĄ SAMĄ OCENĘ JAK GTA S.A… czyli 5+ i to jest właśnie zły system… w CD – Action natomiast jest 10 i to się nazywa profesjonalizm… bo takiej grze psyhonhantus (czy jakoś tak) dadzą najwyżej 6- a S.A? 9+… Ciekaw jestem waszych zdań czy Recenzje gier komputerowych są naprawdę dobre i ogółem system oceniania itp.

P.S
Proszę, byście nie pisali żebym dał to do grupy „Elite Players”, ponieważ nikt mnie nie akceptuje do grupy a chciałbym się przyłączyć.

Chłopie ! Gdybym pisząc recenzje patrzył tylko na grafikę to naprawdę dlugo bym nie popisał. Według mnie na pierwszym miejscu jest GRYWALNOŚĆ, a dopiero później Audio/Wideo.