zaloguj się

Pokaż pełną wersje : Minimalizacja

Huo
11-08-2005, 21:02
22 lata temu pierwszy telefon komórkowy miał wysokośc 45 - 30 cm. Dzisiaj komórki mają wysokość 8-6 cm... Czy jednak minimalizacja dojdzie do takiej perfekcji, że mikrochipy będą miały wysokość kilku milimetrów?. Moim zdaniem nie. Czytałem w Focusie, że aby móc zrobić takie małe cudeńko potrzebna jest mała bateria (która by mieściła sie w chipie) by ona go zasilała. Popatrzmy wstecz... pierwszy amerykański komputer był szerokości i wysokośc równej dużego pokoju (salon). Dzisiaj jak widzimy są małe notebooki i nasze PC. Co ,więc myślicie o "minimalizacji" ?

Klimmek
11-08-2005, 21:12
Hm, technika idzie naprzód... i tyle moge na ten temat powiedzieć.

Pogromca pk
11-08-2005, 21:37
Nie wiem co zrobią, ale zrobią coś, czego teraz nie potrafią określić. Cięzko przewidziec, ale technika rozwija sie w zawrotnym tempie. Moim zdaniem, zamiast dogadzać sobie poprzez zmniejszanie komórek i loty w kosmos, powinni najpierw zająć sie bardziej przyziemnymi sprawami jak afryka czy inne miejsca, gdzie ludziom trzeba pomóc. Nie przez jakies koncerty, po prostu nie wydawać miliardów dolarow na bzdurne loty w kosmos, jak to mialo miejsce z promem discovery.

Shinjix
11-08-2005, 21:45
Czy jednak minimalizacja dojdzie do takiej perfekcji, że mikrochipy będą miały wysokość kilku milimetrów?. Moim zdaniem nie. Czytałem w Focusie, że aby móc zrobić takie małe cudeńko potrzebna jest mała bateria (która by mieściła sie w chipie) by ona go zasilała.
Zapominasz o tym, ze kilkanascie lat temu zrobienie komputera wielkosci malej walizki lub komórki dlugosci kciuka bylo fantazją i marzeniami.
Gdzies czytalem artykul jakiegos madrego czlowieka o mikroprocesorach, ze juz sa takowe, ktorych rozwoj pomoze (w przyszlosci) w leczeniu osob sparalizowanych. Moim zdaniem technika ulega rozwojowi i wczesniej czy pozniej pojawia sie mikroprocesory dlugosci milimetra itp.

djkuter
11-08-2005, 22:25
ktoś pod koniec XIX w. powiedział : Ludzie wymyślili już wszystko, co było do wymyślenia. . Wszyscy wiemy jak bardzo się mylił. Zmniejszanie rozmiarów wreszcie się skończy (kamera wielkości pyłku kurzu?), bo wszystko sie kończy. Pytanie tylko kiedy?

Nosfer Revelmaar
11-08-2005, 23:19
Co ja myśle o minimalizacji? Chyba wygodniej sie gra w Tibie na małym komputerku, niż na takim wielkości kilku pokoi :) A tak na serio dzięki minimalizacji możemy coś z tej techniki uszczknąć, bo komputer możemy postawić w swoim pokoju, komórkę możemy schować do kieszeni, itp. No i dzięki minimalizacji można wykonywać skomplikowane operacje już teraz, a co dopiero w przyszłości... Jednym słowem dobrze się dzieje że wszystko się zmniejsza - dzięki temu jest więcej miejsca dla ludzi ;) .

Tasior
12-08-2005, 01:38
Ale teraz w sumie jużnie mają czego zmiejszać :P Może dojśc do tego że np. w komórkach będzie tylko wyświetlacz i koniec, już nie zmniejszą tego bo przestanie to być proste w użyciu. Tak samo z kompami. I wezmą się za coś innego (może w końcu zrobią coś żebymi pralka nie skakała jak opętana podczas prania ^^)

Knight Simon Dark lord
12-08-2005, 02:11
kiedyś to będzie taka minimalizacja że nawet nie będziemy wiedziali kiedy ogólnie przyszłość rysuje się w ciemnych jak i w jasnych barwach ale minimalizacja postepuje chociaż ludzie jak patrzą na telwizor (daje przykład) to wolą większy niż mniejszy ale fakt kiedyś np nie będziemy mieli wieżyczek od kompa tylko małą obudowe i zamiast płyt będą mikroprocesory z grami które będzie się podpinać do specjalnego miejsca i będzie można pograć mam tylko nadzieje że klawiatury i myszko zostaną chociaż jak myśle o przyszłości to będziemy mogli mieć na palcu czujniki i zamiast myszką to palcem wskazywać co chce robić tylko będzie problem jak kliknąć i jak komputer rozpozna czy klikneliśmy lewym,środkowym czy prawym przyciskiem myszy :P o przepraszam palca

John The Killer
12-08-2005, 02:12
Lol technika idzie do przodu juz wyslali dwa roboty czy cos na marsa ktore mysla samodzielnie !!!!! , sa sterowane ale np. gdy koles ten co na kompie steruje nimi i poda im **** np. 40 % w lewo a robot bedzie mial na drodze jakas przeszkode np. skale odmowi !! i sam obierze poprawny dla niego kurs tak samo ze zdjeciami !! przeciez bez jaj zdjecia z marsa w 10 minut... mi z komorki na kompa przez podczerwien ida 10. -.- , nie mowiac juz o rozmiarze tej maszyny..

Jackal Silentdark
12-08-2005, 02:18
minimalizacja idzie na przód, ale ma także swoje ograniczenia jeśli nie techniczne to fizyczne na pewno,
to samo tyczy sie procesorów w pewnym momencie nie da sie "upchnąć" więcej Ghz,
wszystkim żądzą prawa fizyki, nie da sie miniaturyzować czegos w nieskończoność

Tasior
12-08-2005, 02:19
Według mnie odmawianie czegoś z jakiegoś powodu to nie samodzielne myślenie ... a jeśli sie myle to mój komp jest genialny ^^

Eileen
12-08-2005, 03:57
Minimalizacja? Może i owszem, ale nie do momentu miniaturek. Zobaczcie nauka i technika zdąża do tego, by ułatwić i uprzyjemnić nam życie. To są jej podstawowe cele. Minimalizacja jest tylko skutkiem wyciągniętych wniosków.
Np. Komputer musi stac na biurku, bo jest duży. Użytkownik nie będzie mógł go zabrać ze sobą, bo jest duży i ciężki. No i et voila... Dlatego wymyślono laptop. Ta sama zasada jest z komórkami. Kiedyś miałam Alcatela wielkości cegły, nie nosiłam go w kieszeni, bo musiałabym chodzić bokiem xD. Więc też zostawiałam go w domu i mniej dzwoniłam. Teraz mam niedużą nokię i jestem happy, bo wszędzie moge to dziadostwo wcisnąć :D. Minimalizacja jaka wy przedstawiliście raczej nie powinna zaistnieć. Kamery rozmiaru ziarnka piasku byłyby przydatne jedynie szpiegom, którzy dziś nie mają za bardzo gdzie ich używać. Wielkie koncerny inwestują w nowe technologie patrząc na wszystko pod katem zbytu na rynku. Dlatego dziś tworzy się coraz szybsze procesory, coraz doskonalsze roboty, które w przyszłości będą mogły wykonywac niebezpieczne dla człowieka prace. Tego procesu ja bym nie nazwała minimalizacją.

Jeśli ktoś ma inną opinię, to chętnie jej wysłucham.

John The Killer
13-08-2005, 01:04
@up
Aua....to bolalo :P

@Tasior
A to nie jest myslenie ? normalny robot ktoremu bys podal wjechanie w prawo a bylo by tam niewiem skala by jechal przez ta skale poki by sie przez nia nie przekopal lub rozwalil ten robot mysli wiec mowi ze nie pojdzie tak samo jest z ludzmi czy jak mama ci bedzie kazala isc do sklepu a przed toba bedzie 100 m. blok to bedziesz probowal go przeskoczyc ? czy odmowisz i pojdziesz na okolo ? :>

Ashlon
13-08-2005, 12:22
Lol technika idzie do przodu juz wyslali dwa roboty czy cos na marsa ktore mysla samodzielnie !!!!! , sa sterowane ale np. gdy koles ten co na kompie steruje nimi i poda im **** np. 40 % w lewo a robot bedzie mial na drodze jakas przeszkode np. skale odmowi !! i sam obierze poprawny dla niego kurs tak samo ze zdjeciami !! przeciez bez jaj zdjecia z marsa w 10 minut... mi z komorki na kompa przez podczerwien ida 10. -.- , nie mowiac juz o rozmiarze tej maszyny..

Nie mysli tylko pracuje wg algorytmow. Tak jak programy...Jesli dany teren jest nieodpowiedni wg podanego wzorcu, robot wysle wiadomosc, iz na owy teren wjechac sie nie da. Poprawny kurs - sprawdzi szybko (tez wg wzorca), ktoredy da sie przejechac...A co do zdjec - sorka, ale tam uzywaja wielkich nadajnikow etc. A ty czego?

@Minimalizacja : Wg mnie krok w dobrym kierunku...slyszeliscie o nanomaszynach? Bardzo ciekawa perspektywa - np udraznianie krwioobiegu. Albo niszczenie komorek rakowych. Albo niszczenie komorek serca, prowadzacych do smierci ;) To bedzie koniec minimalizacji.

]v[ichal
13-08-2005, 12:56
Zapominasz o tym, ze kilkanascie lat temu zrobienie komputera wielkosci malej walizki lub komórki dlugosci kciuka bylo fantazją i marzeniami.
Gdzies czytalem artykul jakiegos madrego czlowieka o mikroprocesorach, ze juz sa takowe, ktorych rozwoj pomoze (w przyszlosci) w leczeniu osob sparalizowanych. Moim zdaniem technika ulega rozwojowi i wczesniej czy pozniej pojawia sie mikroprocesory dlugosci milimetra itp.

nie chodzilo tam czasem o Nanotechnologie? Czytalem gdzies o tym. Podobno moze to tak samo pomoc jak i zaszkodzic (zresztą wszystko ma 2 strony medalu).

Pani K.
13-08-2005, 21:35
Ej a jaki to ma związek z Tibią? Wiesz to fajnie, że zamiast kloca noszę mały telefon komórkowy z klapką i aparatem cyfrowym, ale co z tego? Wszystko idzie do przodu.

Mc macio
13-08-2005, 21:53
Minimalizacja miala na celu zwiekszenie komfortu. Tylko tyle. Lepiej jest nosic mala nokie niz duza cegle. Ale gorzej sie nosi komorke wielkosci 1cm niz normalna... Minimalizacje- zmniejszanie czegos do najbardziej optymalnego rozmiaru

Matek
14-08-2005, 09:13
Minimalizacja minimalizacja:)

Mnie najbardziej cieszy perspektywa powstania komputerow kwantowych:D