zaloguj się

Pokaż pełną wersje : Komputer się buntuje

dym3k
21-08-2005, 14:11
Czy ktos jest dobry w te klocki, lub miał już taki problem i się z nim uporał ? Jak tak to może pomożecie, bo już nic nie moge wymyślić.

Procesor: Pentium 4 1500
Pł. główna: ECS P4S5A
Grafika: G FORCE FX 5200 DDR 128MB
SDRAM 256
Zasilacz: Codegen 300W :P

Temperatury: (bez stresu)
Pł. głowna 26 *C
Procesor 27 *C
Grafika 40 *C

Wartości napięć:
Napięcie rdzenia procesora 1.70V
+2.5V 3.22V
+3.3V 3.25V
+5V 4.89V
+12V 11.90V
+5V podczas wstrzymania pracy 5.05V
VBAT baterii CMOS 2.03V

Problem polega na częstym samoistnym resecie kompa, albo jego zawias (czasami w biosie, podczas bootowania, po uruchomieniu windy, po jakims czasie użytkowania, lub jak odpale jakąś gre) zależy jaki ma "humor" . Napięcia i temperatury mieszczą się chyba w normie, jedynie grafika się grzała ale chłodze ją moim prowizorycznym wiatraczkiem (nie pobiera prądu z zasilacza) i radiator jest chłodny. Kondensatory na pł. głownej też są w porządku, sprawdziłem jak się zachowuje CPU na zasilaczu kumpla i jest to samo. Wirusów, trojanów, robaków brak, format nic nie daje, zmiana sterowników też, BSODa nie da się wywołać (tzn. nie wyskakuje podczas reseta/zwisu).

Log z programu HijackThis

Logfile of HijackThis v1.99.1
Scan saved at 04:33:37, on 2001-11-07
Platform: Windows XP (WinNT 5.01.2600)
MSIE: Internet Explorer v6.00 (6.00.2600.0000)

Running processes:
C:\WINDOWS\System32\smss*****
C:\WINDOWS\system32\winlogon*****
C:\WINDOWS\system32\services*****
C:\WINDOWS\system32\lsass*****
C:\WINDOWS\system32\svchost*****
C:\WINDOWS\System32\svchost*****
C:\Program Files\Common Files\Symantec Shared\ccSetMgr*****
C:\Program Files\Common Files\Symantec Shared\SNDSrvc*****
C:\WINDOWS\Explorer*****
C:\Program Files\Common Files\Symantec Shared\ccEvtMgr*****
C:\WINDOWS\system32\spoolsv*****
C:\Program Files\Norton SystemWorks\Norton AntiVirus\navapsvc*****
C:\Program Files\Norton SystemWorks\Norton AntiVirus\IWP\NPFMntor*****
C:\PROGRA~1\NORTON~1\NORTON~1\NPROTECT*****
C:\WINDOWS\System32\nvsvc32*****
C:\PROGRA~1\NORTON~1\NORTON~1\SPEEDD~1\NOPDB*****
C:\Program Files\Common Files\Symantec Shared\CCPD-LC\symlcsvc*****
C:\Program Files\D-Tools\daemon*****
C:\PROGRA~1\NEOSTR~1\CnxMon*****
C:\Program Files\Thomson\SpeedTouch USB\Dragdiag*****
C:\PROGRA~1\NEOSTR~1\TaskbarIcon*****
C:\WINDOWS\System32\RUNDLL32*****
C:\Program Files\Gadu-Gadu\gg*****
C:\Program Files\Mozilla Firefox\firefox*****
C:\Documents and Settings\wofa\Pulpit\HijackThis*****

R0 - HKCU\Software\Microsoft\Internet Explorer\Main,Start Page = http://www.neostrada.pl
R1 - HKCU\Software\Microsoft\Internet Explorer\Main,Window Title = Neostrada TP
R0 - HKCU\Software\Microsoft\Internet Explorer\Toolbar,LinksFolderName = Łącza
R3 - URLSearchHook: Search Class - {08C06D61-F1F3-4799-86F8-BE1A89362C85} - C:\PROGRA~1\NEOSTR~1\SEARCH~1.DLL
O2 - BHO: NAV Helper - {BDF3E430-B101-42AD-A544-FADC6B084872} - C:\Program Files\Norton SystemWorks\Norton AntiVirus\NavShExt.dll
O3 - Toolbar: &Radio - {8E718888-423F-11D2-876E-00A0C9082467} - C:\WINDOWS\System32\msdxm.ocx
O3 - Toolbar: Norton AntiVirus - {42CDD1BF-3FFB-4238-8AD1-7859DF00B1D6} - C:\Program Files\Norton SystemWorks\Norton AntiVirus\NavShExt.dll
O4 - HKLM\..\Run: [DAEMON Tools-1033] "C:\Program Files\D-Tools\daemon*****" -lang 1033
O4 - HKLM\..\Run: [ccApp] "C:\Program Files\Common Files\Symantec Shared\ccApp*****"
O4 - HKLM\..\Run: [SSC_UserPrompt] C:\Program Files\Common Files\Symantec Shared\Security Center\UsrPrmpt*****
O4 - HKLM\..\Run: [WooCnxMon] C:\PROGRA~1\NEOSTR~1\CnxMon*****
O4 - HKLM\..\Run: [SpeedTouch USB Diagnostics] "C:\Program Files\Thomson\SpeedTouch USB\Dragdiag*****" /icon
O4 - HKLM\..\Run: [WOOWATCH] C:\PROGRA~1\NEOSTR~1\Watch*****
O4 - HKLM\..\Run: [WOOTASKBARICON] C:\PROGRA~1\NEOSTR~1\TaskbarIcon*****
O4 - HKLM\..\Run: [NvCplDaemon] RUNDLL32***** C:\WINDOWS\System32\NvCpl.dll,NvStartup
O4 - HKLM\..\Run: [nwiz] nwiz***** /install
O4 - HKLM\..\Run: [NvMediaCenter] RUNDLL32***** C:\WINDOWS\System32\NvMcTray.dll,NvTaskbarInit
O4 - HKCU\..\Run: [Gadu-Gadu] "C:\Program Files\Gadu-Gadu\gg*****" /tray
O4 - Global Startup: Microsoft Office.lnk = C:\Program Files\Microsoft Office\Office10\OSA*****
O8 - Extra context menu item: E&ksport do programu Microsoft Excel - res://C:\PROGRA~1\MICROS~2\Office10\EXCEL*****/3000
O9 - Extra button: Related - {c95fe080-8f5d-11d2-a20b-00aa003c157a} - C:\WINDOWS\web\related.htm
O9 - Extra 'Tools' menuitem: Show &Related Links - {c95fe080-8f5d-11d2-a20b-00aa003c157a} - C:\WINDOWS\web\related.htm
O17 - HKLM\System\CCS\Services\Tcpip\..\{43BB7FEC-40E4-4087-9B1B-77F27B6E9397}: NameServer = 194.204.152.34 217.98.63.164
O23 - Service: Symantec Event Manager (ccEvtMgr) - Symantec Corporation - C:\Program Files\Common Files\Symantec Shared\ccEvtMgr*****
O23 - Service: Symantec Password Validation (ccPwdSvc) - Symantec Corporation - C:\Program Files\Common Files\Symantec Shared\ccPwdSvc*****
O23 - Service: Symantec Settings Manager (ccSetMgr) - Symantec Corporation - C:\Program Files\Common Files\Symantec Shared\ccSetMgr*****
O23 - Service: InstallDriver Table Manager (IDriverT) - Macrovision Corporation - C:\Program Files\Common Files\InstallShield\Driver\11\Intel 32\IDriverT*****
O23 - Service: Norton AntiVirus Auto-Protect Service (navapsvc) - Symantec Corporation - C:\Program Files\Norton SystemWorks\Norton AntiVirus\navapsvc*****
O23 - Service: Norton AntiVirus Firewall Monitor Service (NPFMntor) - Symantec Corporation - C:\Program Files\Norton SystemWorks\Norton AntiVirus\IWP\NPFMntor*****
O23 - Service: Norton Unerase Protection (NProtectService) - Symantec Corporation - C:\PROGRA~1\NORTON~1\NORTON~1\NPROTECT*****
O23 - Service: NVIDIA Display Driver Service (NVSvc) - NVIDIA Corporation - C:\WINDOWS\System32\nvsvc32*****
O23 - Service: SAVScan - Symantec Corporation - C:\Program Files\Norton SystemWorks\Norton AntiVirus\SAVScan*****
O23 - Service: ScriptBlocking Service (SBService) - Symantec Corporation - C:\PROGRA~1\COMMON~1\SYMANT~1\SCRIPT~1\SBServ*****
O23 - Service: Symantec Network Drivers Service (SNDSrvc) - Symantec Corporation - C:\Program Files\Common Files\Symantec Shared\SNDSrvc*****
O23 - Service: Symantec SPBBCSvc (SPBBCSvc) - Symantec Corporation - C:\Program Files\Common Files\Symantec Shared\SPBBC\SPBBCSvc*****
O23 - Service: Speed Disk service - Symantec Corporation - C:\PROGRA~1\NORTON~1\NORTON~1\SPEEDD~1\NOPDB*****
O23 - Service: Symantec Core LC - Symantec Corporation - C:\Program Files\Common Files\Symantec Shared\CCPD-LC\symlcsvc*****

@Gonzo von Krenzel
Zgadzam się z tobą że to jest forum o tibi ;) , ale... dział "O wszystkim i o niczym" i może znajdzie się ktoś, kto miał taki problem i wie jak go rozwiązać. Oczywiście szukam odpowiedzi na mój problem także na innych forach, na ktorych są poruszane takie tematy.

-edit- Problem rozwiązany ;)

Gonzo von Krenzel
21-08-2005, 14:19
TO forum jest o tibii - nie przesadzajmy. ;-)

Polecam http://forum.pctweak.net.

Ashlon
21-08-2005, 14:25
Ew. www.pcworld.pl

Powiedzialbym, ze to wina przegrzewania sie, ale skoro wiesza sie zaraz po starcie systemu...hm. Mozliwe, ze plyta glowna / dysk twardy nawala.

Klimmek
21-08-2005, 14:46
...Mozliwe, ze plyta glowna / dysk twardy nawala.
Dysk twardy raczej nie, prędzej płyta głowna.

Hallabard
21-08-2005, 14:52
Jeżeli komp zwisa nie z przegrzania ani trojana teorytycznie może to być wina pamięci albo zasilacza (który masz całkiem niezły). Może postaraj się oczyścić pamięć jakimś dobrym programem (np. RAMcleaner) albo powyłączać zbędne programy.

dym3k
21-08-2005, 15:21
@up

Nie pomyślalem o sprawdzeniu RAM :o , przeskanowałem RAMy programem memtest86, i nie wykrył żadnych błedów. Zasilacz też odpada, bo sprawdzałem kompa na zasilaczu kumpla. Dysk? Raczej nie bo jest nowy i nie wykrywa na nim zadnych błędów. Zostaje płyta główna albo bios. Jeśli to bios to mam możliwość z flashowania go, ale jak to płyta to.... grrrrrrr X(

@down
Nie zmieniałem biosa od kupna komputera.

Ashlon
21-08-2005, 15:24
Jeżeli komp zwisa nie z przegrzania ani trojana teorytycznie może to być wina pamięci albo zasilacza (który masz całkiem niezły). Może postaraj się oczyścić pamięć jakimś dobrym programem (np. RAMcleaner) albo powyłączać zbędne programy.

Zasilacz, w tak roznych odstepach czasu? :/ Pamiec mozesz przetestowac programem memtest (o ile pamietam, nagraj go na dyskietke i wloz podczas wlaczania kompa oraz wykonaj ok 10 testow).

@UP : a zmieniales w ostatnim czasie bios? Bo jesli nie, to dziwne, zeby nagle sie zwalil ;)

De'sH
21-08-2005, 15:44
ja tak z wlasnego doswiadzczenia powiem zebys odkurzyl kompa, bo mi sie przez kurz w srodku resetowal ;p albo posprawdzaj czy kabel od zasilacza jest dobrze wlozony nie zepsuty itp bo moze przez niego sie pieprzy

Uncle Warrior
21-08-2005, 15:50
Mialem dokladnie taki sam problem... mysle, że była to wina płyty głownej. Na pewno nie RAMu ani zasilacza bo mialem 3 zasilacze i wymienilem RAM co nei pomoglo. Przedwczoraj kupilem nowy procesor, plytke i karte graficzna i zero zwiechy ;P

Jackal Silentdark
21-08-2005, 15:50
zasilacz...

dym3k
21-08-2005, 16:04
@up Zasilacz ? Nie, poniewarz na kumpla zasilaczu są te same problemy.
Coś mi się przypomniało z lekcji informatyki o "przerwaniach". Wie ktoś gdzie mogę sprawdzić w WinXP jakie urządzenie używa danego przerwania? (wiecie o co mi chodzi?) Jeżeli jakies podzespoły bedą chodzić na tym samym, to moą sie chyba "gryźć" i to może powodować mój problem. Sam już nie wiem :/

@down

Dysk mam CAVIAR'a 80GB i podczas pracy ma temperature letnią.
Jeżeli jakoś sobie z tym nie poradze to czeka mój CPU serwis. :confused:

Kapibara
21-08-2005, 16:20
Od RAMu chyba nie, nie słyszałem by komp zwisał przez RAM... przecież przy przepełnieniu się nie ładuje, a gdy kości sobie nie pasują to się winda nie włączy. IMO coś z dyskiem (może się przegrzewa). Masz może Seagate Baracuda? Z tego co wiem (i z własnego doświadczenia) muszę przyznać że bardzo łatwo się rozgrzewają do niezłych temperatur co może skutkowac częstymi resetami, zwłaszcza w lecie. Jakby to była wina dysku to wiatraczek załatwi sprawę ;).

Magic Harmonian
21-08-2005, 17:11
Hmm. Miałem ostatnio taki sam problem, kartę graficzną mam taką samą, problem leżał w tym, że niepodłączyłem do niej dodatkowego zasilania (trzeba taki kabelek do zasilacza włożyc), po tym zabiegu normalnie chodziło, gdyby coś było w Biosie to bym radził zanieść kompa do znajomego tehnika/informatyka.

A jak nic niepomoże to DO SERWISU.

Xyrius
21-08-2005, 22:13
Spróbój na zworkach zresetować biosa, to może pomóc ;)
A jeśli nie to, to tylko płyta główna/RAM

ponczus
21-08-2005, 22:19
A sprawdzałeś jakie masz napięcia na kumpla zasilaczu?? Bo te wartości na twoim są kiepskie i to właśnie w nich bym upatrywał tych zwiech.

Snicckers
21-08-2005, 23:09
Ja bym zresetował porządnie biosna tzn wyjał bym i włożył taka bateryjke na płycie głownej czasem pomaga ;) zasilacz to raczej nie przyczyna bo gdyby był zły to koputer by sie wyłaczał a nie zawieszał B) TYle nawijac koncze

dym3k
21-08-2005, 23:45
ok... Problem rozwiązany :D . Grafika i karta dźwiękowa były na tym samym przerwaniu, i to powodowało niestabilność systemu. ufff ;) Dzięki że się zainteresowaliscie tym topikiem. Pozdro