Pokaż pełną wersje : Papierowy RPG, odnośnie: Czy dobry wybrałem system?
Zastanawiam się nad grą w D&D, nie wiem ile kosztuje podręcznik gracza. I czy w podręczniku jest napisane od PODSTAW jak grać? I czy dobry system wybrałem, bo na jednym z forum znowu mi powiedzieli, że to jest trudny system, że muszę zakupić potem kilkanaście podręczników...
Więc pytam się wam moi drodzy?
Aztec900
23-08-2005, 09:00
to zależy czy chcesz być mistrzem gry czy graczem jak graczem wystarczy jeden poradnik gracza z czasem mozesz dokupować inne jak wolissz Mistrzować to już musisz mieć całą serie ;) D&D nie jest takie trudne trzeba poświęcić temu troche czasu i załapiesz :) a co do ceny to już nie pamietam ale polecam strone www.isa.pl tam możesz sprawdzić
dap-galothij
23-08-2005, 09:22
Ja osobiście grałem w D&D jako MG z 2 kumplami znającymi system, z 1 nie, a ja znałem tylko z baldura. Miło się grało, chociaż myślę, że jakby nikt się nie znał na tym też by dobrze poszło.
na twoim miejscu najpierw spojrzałabym, jaki system najbardziej przypadnie ci do gustu ;)
znaczy się, co sobą oferuje i czy jest to coś, w co chcesz pograć, a czy nie znajdzie się coś, choćby z trochę innego gatunku, co naprawdę by cię wciągnęło..
no i jeszcze jeśli chodzi o podręczniki - jest ich masa, w zależności od tego czy chcesz być MG czy graczem, choć u początkujących to drugie to chyba najlepsza opcja, w taki podręcznik się zaopatrz :)
najlepiej jednak pogadaj o tych 'podstawach' z kimś, kto się na tym zna z twojego otoczenia, niech ci to jakoś wytłumaczy, będzie może trochę prościej niż zaczytywanie się w masę nowych informacji ;)
tak samo, jeśli by cię interesowała jakaś profesja np. typu 'mag' lub 'kapłan' to pewnie znajdą się jeszcze osobne podręczniki o magii i bóstwach (nie pamiętam ile ich tam dokładnie było..) a to by był z kolei następny wydatek.. zawsze jeszcze możesz poszukać czegoś w internecie.. lub po znajomych ;)
pamiętaj, że mimo wszystko znajomość samego świata jest ważniejsza od całej maści mechaniki systemu, bo czy mistrz bardziej stawia na narrację, czy na kości i liczby, to zupełnie inna gra
d. Taube
Sokochłap
23-08-2005, 11:01
Taki mały offtop.
Ile kosztują kości (komplet) ?
TehRegent
23-08-2005, 11:23
@up
Komplet cos kolo 15-20 zl chyba ;)
@topic
No jesli chodzi o D&D...
Rozmawialem ze znawca tego systemu i powiedzial mi on, ze wszystkie podreczniki powinien miec MG, a nie gracz-gracz powinien miec Podrecznik gracza(69 zl chyba).
Nightwalker
23-08-2005, 11:30
Proponuje wstrzymac sie z kupnem do ukazania sie 3.5 wersji.
www.isa.pl (http://www.isa.pl)
No bo ja przejrzałem za darmo poradnik (cały!) w necie. Jest to poradnik gracza, ale nie D&D, tylko 'Kryształy Czasu'. Tu macie link:
http://www.krysztalyczasu.prv.pl/clickcounter/click_count.php3?fc=sg_kc/kc_left.php
Nie wiem czy bym w to zagrał, ale nie jest to głupi poradnik.
Full Of Sorov
24-08-2005, 17:01
D&D jest bardzo popularny, jednak bardzo ciężki do nauczenia system, i drogi (zebranie podstawotych książek to wydateg żędu 210 zeta + dodatki) Jednak nie żałuję. Jeżeli chcesz coś łatwiejszego to POLECAM Warhammer'a... Wyszła nowa edycja. Ja juz kombinuje kasę na Podręcznik (wydany również po polsku)
@Nightwalker:
Edycja 3.5 jest do niczego. Pełno głupich zasad, które ograniczają dobrą zabawę.
@Topic:
D&D 3ed. rox ;] Jedynym mankamentem D&D jest to, że potrzeba spoooooro podręczników. Jednak opłaca się wydać te parę groszy. ;)
powiem może tyle:
podręcznik aż tak ważny nie jest, się go przejrzy, przeczyta z raz czy dwa, ale jak się gra to się nie siedzi z nosem w jego treści :)
wiadomości należy niejako opanować we własnym zakresie (nie mówię tu o wszystkich + i - w kościach i zliczaniu.. mówię ogółem)
więc póki co, najlepsze wyjście to spytać się kogoś, czy owy podręcznik posiada i podebrać mu go na jakiś czas, lub w księgarni/empiku przewertować to, co się chce kupić, nim się to kupi :)
Huo.. a przeglądałeś Mag'a? ;P
d. Taube
Emily Firehair
24-08-2005, 19:30
Może przeczytaj najpierw jakąś książke z tematyka D&D, a jak Ci będzie pasować wtedy kup podręcznik. Książka chyba najlepiej wprowadza w klimat... Proponuje Salvatore coś, fajnie pisze.
tak, książki są bardzo dobre w zapoznaniu się ze światem, ale czy Salvatore nie tworzy głównie w FR (tylko też nie wolno się ograniczać do samej drowiej sagi, jaką zdaje się preferuje)? można się jeszcze zapoznać ze światem DL (niezastąpione kendery :D) i tym trzecim.. (znowu mi jego nazwa wyleciała z głowy)
choć tego tak od razu kupić nie polecam (chyba, że dysponujesz pokaźną gotówką :confused: ) a poszukać w bibliotekach i po niezastąpionych znajomych, bądź znajomych znajomych ;)
d. Taube
@Taube:
Ten trzeci to Eberron :) Sam podręcznik mistrza gry nie jest ważny, ale przydaje się mieć dodatkowe księgi, żeby dokładniej poznać świat, profesje, herosów ;). Najlepiej mieć Campaign Setting, lecz ten nie został jesczze wydany w Polsce :/
Ja radzę Ci pożyczyć od jakiegoś kolegi, przeczytać, zobaczyć czy nie za trudne zasady i ew. zakupić ;)
Ja z kumplem (samemu bym z kasą nie wyrobił) mamy komplet podręczników (podręcznika gracza, księga mistrza i księga potworów) i chyba z 15-20 dodatków... wydaliśmy troche kasy, gralismy może z rok i się nam znudziło:P (całe szczęście że kumpel odkupił odemnie moją 'połowe' w książkach.. bo skoro niegram to po co mi one)
Ja Ci polecam (bo przynajmniej mi się podoba) Neuroshime - jeden podręcznik i kośc 20 ścienna i już możesz grać, podręcznik jest też tani... only 50zł a kośc 20 ścienna jakieś 3-4zł... no i ta atmosfera postapokaliptycznego świata...brrr...
Ja ci zaproponuje innego rpg np. Wiedzmin :P Bardzo fajny rpg gralem chyba z rok z kumplami. W sam raz na 1go rpga. D&D jest drogi i do tego potrzeba wieeelu czesci :F
Ja na pierwszego rpg'a proponuję Warhammera( najlepiej II). Sam od tego zaczynałem, jest łatwy, przejżysty i by grać nie trzeba 100000000 podręczników( jak w D&D).
w ten sposób, każdy będzie oferował swój ulubiony system, albo taki, jaki uważa za najprostszy :)
po prostu trzeba zapoznać się z danymi realiami i wybrać te, które najbardziej odpowiadają
a jeśli już chodzi o samą mechanikę, to jej znajomość powinna przyjść z czasem, na samym początku przecież nie jest ona najważniejsza, szczególnie jak się jest graczem, a nie mistrzem
@Caerlionne
dzięki :).. i tak pewnie nie zapamiętam :P
d. Taube
dap-galothij
26-08-2005, 13:23
Był taki post na k20
Daję linka:
http://www.k20.pl/forum/showthread.php?t=104
Osta'ach
28-08-2005, 15:20
Sam grałem w D&D pare lat. Podrecznik gracza (używany) można qpić juz za 25 zł. Nowy kosztuje 65 zonkow. Dodatkowo mistrz podziemi musi kupoic bestriariusz i ksiege mistrza podziemi (podtsawowe wypozazenie lecz bardzo drogie)
A tak wogóle z perspektywy czasu wydaje mi sie że D&d jest niedopracowane, masa błedów, zero ralizmu (postac ma 1 PW - jest poł przytomna a moze walczyc biegac itp. tak jakby miala 100 pw) T ojest tylkop przykład
O wiele lepszy jest Warhammer zacząłem grac :cup: Poprostu za***isty. 100x lepszy niz Dungeons & dragons
@do kosztów dochodzi jeszce zakup kosci k4, k6, k12, k20 :(
Sokochłap
28-08-2005, 18:05
@do kosztów dochodzi jeszce zakup kosci k4, k6, k12, k20 :(
u mnie 15 złotych jak składałem. Zawsze można się złożyc ;)
vBulletin® v3.7.0, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.