zaloguj się

Pokaż pełn± wersje : Experience Counter ...program legalny czy nie , wasze zdanie na ten temat..

Elte Knight Forester
27-08-2005, 19:26
Po pouczeniu, ktore dostalem od pana $orcerer umieszczam ten temat jeszcze raz...mam nadzieje ze tym razem wszystko bedzie ok ;)

Wczoraj zauwazylem na stronie www.tibia.de pewien program sluzacy do informacji ile masz expa i ile brakuje ci do nastepnego poziomu...komunikat ten pojawia sie w lewym gornym rogu klienta...
Program ten w zaden sposob nie ingeruje w sama gre, ale ingeruje w program. Tu pojawia sie problem. Tak jak Dabek zdazyl wczesniej (przed usunieciem:P) zauwazyc, na ten temat mozna sie klocic do #*$#* smierci.
Pewien gracz dostal bana za uzywanie tego klienta od GM Dazetih...dyskusja na ten temat byla prowadzona na tibia.com: http://forum.tibia.com/forum/index.php?subtopic=thread&threadid=922828
oraz tibia.de: http://tibia.gamigo.de/forum/showthread.php?t=87564
Zamieszanie to wyszlo z tego powodu gdyz dnia 5 lipca na ramach www.tibianews.net zostala umieszczona reklama tegoz programu przez GM Ralgar ([link: http://www.tibianews.net/short_archive.asp?w=All&month=7] trzeba przewinac w dol az do daty 5 July :P)
Sprawa bana zostala ostatecznie wyjasniona. GM Dazetih napisal na ramach forum gamemasterow :
After an internal discussion this banishment was lifted because the tool has indeed been judged to be legal, although it could be a threat to the security of the user's account. This was caused by a miscommunication within the team.

We apologise for the inconvenience.

Tlumaczene (w skrocie): po przedyskutowaniu tegoz bana z innymi gm-ami doszlismy do wniosku iz program ten jest legalny, aczkolwiek moze stanowi zagrozenie bezpieczenstwa uzytkownika konta.

Sprawa jasna??, niebylbym taki pewny. Ban tem zostal nalozony gdy GM przegladal photobucket poszkodowanego. Wiec istnieje nadal ryzyko ze jakis GM moze dac nam bana na jakis czas.

Moje zdanie na ten temat jest takie....program nie pomaga w zaden sposob graczowi wiec jest legalny

A jak wy uwazacie, bedziecie uzywac ten programik, czy moze jednak dmuchac na zimne??

Link do downloadu: http://tibia.gamigo.de/de/downloads/expcounter.wot

Cafe
27-08-2005, 19:33
hmm..trudno powiedziec no bo naprzykład to jest prawie to samo co liczenie na kartce ile nam brakuje do nastepnego lvl czy co on tam jeszcze liczy. Ale o ile sie nie myle w tibia rulezz jest zakaz uzywania progamów pomocniczych. Dlatego jest to raczej nielegalne. Zreszta wieksza przyjemnosc jesli gra sie bez programów =P

Gniew Mroku
27-08-2005, 19:56
Tak jak Dabek zdazyl wczesniej (przed usunieciem) zauwazyc, na ten temat mozna sie klocic do #*$#* smierci.

I tak też będzie, tak długo jak nie będzie to zkompilowane w kliencie. Program ten ingeruje w klienta i ułatwia grę. Pozatym, co za problem, bierzemy kartke, przepisujemy z tabeli expa, ile nam jest potrzebne i obliczamy ile ok. nam potrzeba. Ponadto, mamy przecierz Skillbara. Programik stanowczo nie jest aż tak użyteczny, by wartobyło go ¶ci±gać. Powiem więcej, gdyby skasować wszelkie cyferki(skile, exp, hp :P) gra miałaby w końcu jaki¶ element eRPeGie. Nawet ciekawie mogło by się grać(może kiedy¶ powstanie server RPG).

Bake Romkant
27-08-2005, 20:00
Według mnie ten programik powinien być legalny bo co da graczowi czy będzie wiedział ile expa mu brakuje czy nie a gdy wiem ile mu potrzeba to nie musi wychodzić z jaskini obawiaj±c sie ze jaki¶ pk go zabije albo silniejszy potworek :baby: i liczyć ile expa mu brakuje a tak może sobie lookn±ć na pasek i widzi (potrzebujesz 12345 expa do następnego lvl-u) czy cos takiego ;) to jets moje zdanie ;)

kaczi
27-08-2005, 20:03
Tak, ten program jest legalny. Był już kiedy¶ taki temat.

Elte Knight Forester
27-08-2005, 20:23
@ Gniew Mroku.....wytlumacz mi w jaki sposob program ten ulatwia gre?? Oczywiscie, ingeruje w klienta, do tego cip nie znaja kodu zrodlowego, wiec to ich denerwoje, ale nie moga nic zrobic gdzyz sami sie przyznali iz programik ten nie pomaga w jakikolwiek sposob gre....
A co do serwera rpg, uwierz mi, gdy sie pojawi, bede jedna z pierwszych osob ktore sie tam wybiora, bardzo mi brakuje tego na obecnych serwerach, oprocz questow, ktore nie zostly doszczetnie zespoilerowane (fajne slowko mi wyszlo :P) nie ma obecnie nic zwiazanego z rpg :/
Do tematu....komu sie chce liczyc lub sprawdzac co jakis czas ile brakuje mu expa do nastepnego poziomu?? bo mnie nie.....a skoro mamy juz ta opcje ze pisze ile mamy expa i wiemy ile potrzeba do nastepnego poziomy, to dlaczego nie mozemy wiedziec dokladnie ile nam jeszcze potrzeba

Ale zgodze sie z panem Gniew Mroku, pamietam jak czlowiek czychal.....kiedy wskoczy mi wkoncy ten skill.....a teraz czlowiek sobie patrzy i wie ile mu to zajmie,
Zeby bylo jak w Arce( taki zmud..gra tekstowa:P) nigdy nic nieiwesz...:D:D

Gangrel
27-08-2005, 23:42
Coz...z tego co pamietam wszytkie programy w jakikolwiek sposob ingerujace w klienta sa nielegalne...nie wiem jak ci Gmowie do tego doszli ale nie wnikam. Szkoda ryzykowac sciaganie takich programow kiedy starcza prosty kalkulator i troche checi.

Vil
27-08-2005, 23:49
programy ingerujace w kod klienta sa nielegalne, ale ...

-programiki ulatwiajace w sposob oczywisty gre, przyczyniajace sie do przewagi nad graczami grajacymi czysto ( makra typu autofishing, auto-pickup , lighthack ) wplywaja na gre, uzywanie ich powinno byc penalizowane

-modyfikacje nie majace wplywu na gre, na rywalizacje pomiedzy graczami oraz na oryginalna forme Tibii ( typu :podmiana grafik, exp checker ) - nie ma podstaw zeby karac ich uzywanie ( chyba ze jest zwiazane z uzywaniem programow typu TBI - wielofunkcyjnych. ktore stwarzaja niebezpieczenstwo wykorzystywania innych, nielegalnych funkcji )

to tyle jesli chodzi o moje zdanie