Pokaż pełną wersje : Jeśli ci się nudzi zajrzyj - zagadki
Mam nadzieje że ten temacik bedzie mógł sobie istniec i nikt mi go niezamknie, zakładam go żeby miec gdzie popisac jak bede trenowac itp. :) i zeby inni też mogli poczytac (i licze że ktoś mi sie zrewanżuje zagadeczką której nieznam)
(będe pisac takie których rozwiązan jestem pewny na 100% ale nieukrywam że z niektórymi można sie sprzeczać)
Na początek to:
1) Masz dwa lonty które sie pala nierównomiernie, oczywiście masz też zapałki czy tam zapalniczke , wiesz że jeden lont pali sie godzine. Jak przy ich pomocy odmierzyć kwadrans? ( niepisac żeby pociac jeden na 4 czesci bo jest napisane że sie pali nierównomiernie, trzeba wymyslic inaczej)
2)Pewien pan patrzy się na portret jakiegoś człowiekam, podchodzi do niego inny pan i pyta się "na czyj portrer się pan patrzy?" a on odpowiada:
"niemam braci ani sióstr, ale ojciec tego człowieka na obrazie jest synem mojego ojca". Pytanie brzmi na czyj portret patrzył sie mężczyzna
Narazie niebede pisac więcej, zobacze czy sie spodobaja zagadki
(i co do tych 2 zagadek to 1 może sprawic kłopot ale 2 jest według mnie łatwiejsza)
Freesnake
21-04-2004, 18:54
patrzył w lustro a nad pierwszą zagadką to pomyślę ;]
niet patrzył na portret :P ale jesli chesz powiedzieć że patrzył na swój portret to tez nie.
Zakładasz zegarek na ręke i zapalsz lont. Po 15minutach gasisz i to co sie spalilo to jest 15minut :) :D
W drugim chyba jego pradziadek, ale pierwsze... nie mam pojęcia...
A teraz moja zagadka: co było pierwsze, kura czy jajko?
1) zegarka niemamy do dyspozycji
2) co do pradziadka sie niezgodze
3) co do kury i jajka, jak dla mnie jajko :P ale tego niewiadomo
i jeszcze jedna:
(bedzie w klimacie tibi :P)
Pewien palek został schwytany przez warlocka (albo jakiegoś innego maga) , i warlock powiedział mu tak:
Jeśli skłamiesz zabije cie mieczem, jeśli powiesz prawda zabije zaklęciem. Co powinien powiedzieć palek by przeżyć?
Gonzo von Krenzel
21-04-2004, 19:27
Pewien palek został schwytany przez warlocka (albo jakiegoś innego maga) , i warlock powiedział mu tak:
Jeśli skłamiesz zabije cie mieczem, jeśli powiesz prawda zabije zaklęciem. Co powinien powiedzieć palek by przeżyć?
Nie powinien nic mówić i powinien odejść. No dobra - ma skłamać, bo magowie mają niskie skille w walce broniami;). :D :D :P :rolleyes: :baby:
Znam te niektore zadania. Zeby nie psuc przyjemnosci odpowiedz na pytanie w klimacie tibii w skrocie (znam tez odpowiedz na zadanie z lontami, ale ejst za dlugi ten skrot :P)
ZOM
I moja zagadka:
Michał w nocy, leżał w łóżku. Nagle zobaczyl, jak przez okno wchodzi do domu złodziej, sięga do komody i wyciąga drogocenne klejnoty. Jednak Michał wcale na to nie zareagował, mimo iż był w pełni sprawny fizycznie i umysłowo oraz widział wszystko dokładnie.
Dlaczego nie zareagował?
Wszystko bardzo fajnie, ale to jest forum tibi a tan temat jest nijak związny z tematyką forum.
2 zagadka to potrzyl na portret ojca tak mi sie zdaje co do 1 to nie wiem a jajko i kura to raczej jajko :P
A teraz moje ;]
1)Leci odrzutowiec. Nagle odpada mu śmigło i spada na granicę Polsko Niemiecką. Do kogo należy śmigło?
2)Jest Dziad Babka i Koza. Mają przejść przez most kupić ziemniaki. Most urywa sie po przejsicu jednej osoby a muszą iść wsyzscy. Co mają zrobic? (konieczne jest isc mostem. nie ma innej drogi. nie moga wejsc wszyscy komus na barana i przejsc.)
3)Jest zima. I jest królik. Obok niego góra lodowa. A za nią rośnie se marchewka. Jak królik ma dojść do marchewki? (nie moze isc bokiem, srodkiem.dolem.gora)
RZYCZĘ POWODZENIA :))
co do michala to albo byl przywiazamy albo sparalizowal go strach :D
smiglo nalezy do wlasciciela samolotu
niech nie przechodza przez most tylko przebiegaja i tyle :P
niech krolik chucha na gore lodowa az ja rozpusci:D
mam racje?
Nie znam odpowiedzi i nie chce mi się nad tym myśleć...
ale jak szukasz zagadek to polecam Ci wejść na strony mensy.
Mensa to stowarzyszenie najinteligentniejszych ludzi (ileś tam procent do nich nalezy 2-3% - dokladnie nie pamiętam).
Na ich stronach internetowych znajdziesz zagadki - nie bede kopiować bo ktoś jeszcze mnie tu oskarży o jakiś plagiat.
Bobercjusz
21-04-2004, 19:52
Co do Michała.
Michał najwidoczniej jest bardzo uczynny i podzielił się ze złodziejem klejnotami. Złodziej nie mógł zabrać wszystkich klejnotów, bo Michał miał 2 przy sobie 8) :D 8) .
Zagadka:
Która podróż kapitana Cooka była ostatnia?
Freesnake
W 2 zagadce facet patrzył na obraz swojego syna :P
a) Zapalić trzeba obydwa lonty, ale jeden z dwóch stron. Tak zapalony będzie się palił pół godziny, a kiedy płomienie się spotkają - zgaśnie. Wtedy trzeba zapalić z drugiej strony drugi lont. kiedy płomienie się zetkną nastąpi połowa czasu czyli kwadrans, bo pół godziny palilo się wcześniej. Czas trzeba liczyć od momentu zgaśnięcia pierwszego lontu i zapalenia drugiej strony drugiego lontu.
b) Ten portret przedstawiał prawdopodobnie jego syna.
c) Zagadka z Michałem: - tu zgaduję. Mhm...może on spał i to mu się śniło ?
@Tompior
a) Zagadka stara jak świat, tylko inaczej ułożona. Śmigło nie należy do nikogo, ponieważ ODRZUTOWIEC NIE MA ŚMIGŁA.
b) Mhm..tu nie znam odpowiedzi.
c) Jeśli to się nie zgadza, to nie wiem - JAK marchewka może rosnąć w zimie ?
Co do mojej zagadki z kurą i jajkiem to oprócz odpowiedzi podajcie jeszcze uzasadnienie :P
@zagadka z warlockiem i palkiem:
pal powinien powiedzieć "zabijesz mnie zaklęciem" ?
@zagadka z Michałem:
eee, bał się, że złodziej go zabije/skrzywdzi?
@Tompior nr.3
Hmm... marchewka rosnąca zimą obok góry lodowej? nc~
Btw, kagan, edytowałeś tą zagadkę z portretem czy mi się coś pokręciło? Wydawało mi się, że było inaczej ?( a może się mylę...:p
Oryginalnie dodany przez kagan
2)Pewien pan patrzy się na portret jakiegoś człowiekam, podchodzi do niego inny pan i pyta się "na czyj portrer się pan patrzy?" a on odpowiada:
"niemam braci ani sióstr, ale ojciec tego człowieka na obrazie jest synem mojego ojca". Pytanie brzmi na czyj portret patrzył sie mężczyzna
Patrzy na portret swego syna :rolleyes:
A ja znam uzasadnienie co do kury i jajka. Pierwsze było jajko bo przecież z jajek urodziły się dinozaury i pierwsze praptaki które być może były potomkami dzisiejszych kur :)) :)) :)) :D
I prosze się nie czepiać tej odpowiedzi są to tylko przypuszczenia :))
a ja znam rozwiązanie co do kury i jajka. Pierwsze było jajko ponieważ z jajek wykluły się pierwsze dinozaury i praptaki, które mogłyby by być potomkami disiejszych kur :))
Of korz są to tylko przypuszczenia węc nie czepiac sie
Sorry za powtórkę, na początku wyskoczył mi jakis bład i pisało coś tam ze bla bla bla 30 sekund :))
Nikt jeszcze nie podal poprawnej odpowiedzi, na moje pytanie. Michal nie jest przekupiony, nie sparalizoal go strach, tylko.... no wlasnie :P
kotomaniak
21-04-2004, 22:23
@marred Podstawowe pytanie brzmii, czy to był jego dom? Bo jeśli nie to po co miał reagować? :D
A teraz moje:
Pewnien człowie pokazuje drugiemu dwa palce, ma dłoń zwróconą wierzchem do siebie, ile palców widzi drugi człowiek?
PS. Ten co pokazuje nie jeest inwalidą, pokazuje jedną ręke, drugą trzyma za plecami, nie widac jego palców u nóg. :D
Matheous
21-04-2004, 22:25
Michal jest zlota rybka-albo cos w tym stylu...
A palek powinien szybko wyciagnac kusze i przywalic z belta warlockowi:P Co se bedzie strzepil jezyk:P
Lonty-podpalic jeden i w mysli mowic '1..2..3..' i jak dojdzie do 900 to zgasic-900 sekund to kwadrans:)
1.A teraz moje-Cezar i Kleopatra leza na podlodze, podloga jest mokra i walaja sie po niej kawalki szkla. O co tu chodzi?
2.W czerwonej stajni trzydziesci bialych koni, klapie, tupie, czasem ze strachu dzwoni.
1 to z teleturnieju 'Szybka forsa' 1 kwietnia(wtedy byly tam takie jajcarskie pytania) a 2 to z Hobbita:) Kto widzial/czytal ten wie:P
@kotomaniak-jak pisalem swojego ty napisales twojego posta to od razu odpoiwiem na twoja zagadke:P Widzi 5 palcow-zgiety kciuk, 2 wyprostowane, zgiety serdeczny, zgiety maly...To bedzie jakos tak:
_I_I_ _
I_ I_I_I
I______I
Wiem ze wyglada kijowo ale tu nie uznaje spacji etc. a ja nie jestem dobry w ASCII art:)
te 2 I w pierwszej linijce to wskazujacy i srodkowy
to 'I_' w drugiej linijce to zgiety kciuk
to 'I_I_I' to zgiety serdeczny i maly...
@kotomaniak vol.II :P
Na ta zagadke z Hobbita odpowiedziales dobrze...Na to pierwsze to nie;)
Dobra zrobie se wysyp zagadek(odpowiadac numerami:P)[Podaje zrodla z ktorych to mam:D)
3.Ten kto to wymyslil nie wymyslil tego dla siebie ten kto ot kupiul nie kupuje tego dla siebie ten kto tego uzywa nie uzywa tego wlasnorecznie.Co to jest?(BALDURS GATE II, CZAROWIEZY, STATUSA ZAGADEK)
4.Sa 2 slowa zaczynajace sie na 'GB'. Jedno z nich to 'Gbur'. We Wspolnym Jezyku sa 2 slowa-jedno to 'Wspolny', a drugie?(PLANESCAPE:TORMENT SZKIELET W KRAINIE UMARLYCH)
Bede zamieszczal kolejne-jak sobie przypomne:)
Aha jeszcze jedno-cegla wazy 2kg:)(ile tych editow bede musial walnac?hehehe:)
hehehehe
temat do nabijania postow :P a teraz moja debilna zagadka na ktora chyba tylko emil niezna odpowiedzi (:D)
CEGŁA WAŻY 1KG I 1/2 CEGLY. (ile waży cegła w kg? :) )
kotomaniak
21-04-2004, 22:29
@Matheous Czyżby to drugie to szczęka i zęby? Bo to pierwsze to nie mam pojęcia, wazonami z wodą się pobili czy jak? :D
EDIT: Odpowiedziales dobrze na moją :D A ja na twoją?
maszlesz
22-04-2004, 10:48
To teraz z innej beczki.
Zagadka 1: Czemu duży samolocik nie może mieć małych samolocików?
Zagadka 2: Czemu duży samochodzik nie może mieć małych samochodzików?
Odpowiedź do cegieł : cegła waży 2kg.
Równanie:
x-waga cegły
x=1kg+1/2x
1/2x=1kg
x=2kg
Odpowiedź do słów:
Sa 2 slowa zaczynajace sie na 'GB'. Jedno z nich to 'Gbur'. We Wspolnym Jezyku sa 2 slowa-jedno to 'Wspolny', a drugie
JĘZYK
Gonzo von Krenzel : co do palka zchwytanego przez maga. Wiem, że poprawna odpowiedź, to powinno być "Zabijesz mnie mieczem" ewentualnie "zabijesz mnie czarem", ale ta zagadka jest niepoprawnie zadana, i wystarczy powiedzieć cokolwiek, co nie jest ani prawdą, ani fałszem, np. zapytać się "która godzina?" :P
marred : gość nie zareagował na złodzieja, bo był leniem ;) A może to mu się poprostu przyśniło? Za mało danych, jak dla mnie, i odpowiedzi może być sporo
Tompior : 1) odrzutowiec : Zgodnie z prawem, do własciciela samolotu. Znam tą zagadkę, niby odrzutowce nei mają śmigieł, ale czy oby na pewno? Przecież przy wlocie powietrza jest turbina, a w niej coś w rodzaju śmigieł :P
No a teraz moje zagadki :
1)Spotyka się 2 matematyków, starzy znajomi, dawno się nie widzieli. Jeden sie pyta drugiego
- Co u ciebie?
- Ożeniłem, się, mam trzech synów
- O, a ile mają lat?
- Hmm. Powiem ci, że jak pomnożysz ich wiek, to wyjdzie ci 72
- No, to nie wiem
- No to ci powiem, że w sumie mają tyle lat, ile jest okien w tym budynku - tu wskazał na kamienicę obok
- No to dalej nie wiem
- Hmm. A najstarszy ma niebieskie oczy
- A, no to już wiem
Ile lat mają synowie, i jak ten drugi matematyk na to wpadł?
2) OK, a co to jest.
Ten, kto to kupuje, nie potrzebuje tego
Ten, kto tego potrzebuje i używa, nie widzi tego.
3) Dwie polskie monety dają łącznie trzy złote, choć jedna z nich nie jest monetą jednozłotową. Jak to możliwe?
4) Rolnik posadził 10 drzewek. Posadził je w 5 rzędach, i w każdym było po 4 drzewka. Jak to możliwe?
5) Masz 9 kul, z wyglądu identycznych. Jedna z nich się różni wagą od innych, ale nie wiadomo, czy jest cięższa, czy lżejsza. Masz wagę szalową, z której możesz skorzystać 2 razy. Znajdź tą inną kulkę.
6) Pewien podróżnik szedł długo jaskinią, aż dotarł do rozstaju dróg, a za nim zawalił się tunel. Na rozstaju stoi 2 braci. Przed nimi jest tabliczka, na której pisze, ze jeden z braci zawsze mówi prawdę, drugi zawsze kłamie. Jedna droga prowadzi do wolności, dróga do śmierci. Nie wiadomo, który brat mówi prawdę, a który kłamie. Podróżnik może zadać tylko jedno pytanie. Jakie powinien zadać, zeby się wydostać?
No, na razie styka, bawcie sie :)
PS : przenoszę temat do OWION
kotomaniak
22-04-2004, 13:45
@matkus Wiem jak rozwiązać 9 ale to trzeba chyba 7 kul mieć. Warzysz najpierw 3 kul po 4 z każdej strony, jak wyjdzie że mają równy cięrzar to ta co jej nie warzyłes jest dobra. Jeśli któraś strona jest cięrzsza to warzysz z niej dwie kule, a jedną zostawiasz. Jeśli żadna z nich nie jest cięrzsza to ta którą zostawiłes jest tą "inną" a w inny przypadku (wagowym) to chyba się każdy domyśli. A z tymi monetami chodzi o jakieś "stare" pięniądze czy nowe polskie złote? :D
Ma być 9 kul.
I chodzi o najzwyklejsze monety polskie, takie, jakimi obecnie operujemy. Sięgnij do portfela, może znajdziesz :P
Oczywiście wszystie zadania da sie rozwiązać.
maszlesz
22-04-2004, 13:57
Odpowiedz na pytanie 6. matkusa:
Zapytać który z nich kłamie :)
Pytanie 3) Odpowiedź jest prymitywna. Jedna z monet nie jest 1 złotowa (no bo jest 2 złotowa), a druga jest 1 złotowa.
re down:
matkus: pomyłka ;)
maszlesz : I obaj odpowiedzą, że ten drugi, a ty wędrowiec dalej nie będzie wiedział, dokąd iść.
maszlesz
22-04-2004, 14:11
No nie wiem czy tu nie ma więcej jakiś założeń, bo wystarczy zapytać: Czy masz brata? Kłamiący powie, że nie, a mówiący prawdę, że tak :)
Oczywiście. W tym momencie wiesz już, który kłamie, a dalej nie wiesz, dokąd iść, a jest napisane wyraźnie, że można zadać tylko jedno pytanie :P=
maszlesz
22-04-2004, 14:19
Zaintrygowała mnie ta zagadka więc ostatnie podejście!!!
Rzeczywiście nie wiem:)
Ale może tak... już więcej nie zawracam głowy... ostatni raz:
Którą drogę wskaże Twój brat jako dobrą?
Kłamiący wie, że prawdomówny pokazałby dobrą, a musi skłamać, więc powie, że jego brat wskazałby złą.
Prawdomówny wie, że kłamiący kłamie, a że musi powiedzieć prawdę więc powie, że jago brat wskazałby złą.
Trzeba wtedy iść inną drogą niż wskażą :)
I AM THE BEST !!!
P.S. A to z monetą dobrze? To wyżej odpowiedziałam.
maszlesz : no, to już 2 z pośród 6 zagadek rozwiązane poprawnie.
Ale ten temat orosł :) jak mi miło :)
Co do pytań matkusa:
(mam mało czasu i niebęde czyta odpowiedzi wiec pzowolicie ze niekotre odpowiedzi moga sie powtarzac?)
2) Trumna
3) skoro 1 niejest jednozlotowka to druga jest jednozlotowka, a pierwsza to dwuzlotowka
4) powiem tyle ze byl satanista :P (ksztalt gwiazdy)
6) powinien powiedziec "co mi powie twoj kolega gdy zapytam o droge do zycia"
1)3 , 3 , 8
5) znam inna wersje, ale cos mi niewychodzi wiec pozniej pwiem:P
Odpowiedz na moje pytanie: Michal jest jeszcze niemowleciem.
A teraz inna zagadka (mam nadzieje, ze bez wieloznacznych odpowiedzi):
W finale pewnego teleturnieju sa dwa pudelka. W jednym jest czek na 100 tys $, a drugie jest puste. Finalista musi wybrac jedno z nich. Ale zgodnie z regulaminem otworzone moze byc tylko jedno pudelko. Finalista wie, ze popelniono oszustwo i oba pudelka sa puste, ale jednak wygral. Dlaczego?
Już otwarł pudełko, i wyjął nagrodę (więc oba pudełka już są puste), ale nie było tam 100 tyś $, tylko mniej lub coś innego
@Rankor
Pierwsze było jajko ponieważ z jajek wykluły się pierwsze dinozaury i praptaki
Tak, to dobra odpowiedź :D
Dwie banalne zagadki:
1.Kij ma 2 końce. Ile końców ma 10,5 kija?
2.Lecisz samolotem nad oceanem. Jeśli wyrzucisz z niego kilogram pierza i kilogram ołowiu to co najpierw spadnie na ziemię?
Androj
1 - 12
2 - Ołów, bo ma mniejszą objętość, przez co będzie stawiał mniejszy opór powietrza, więc spadnie szybciej. Ale jeśli wyrzucisz to w takich samych opakowaniach, sztywnych itd. to oba jednocześnie, chyba, że po drodze jakiś ptak czy coś zachamuje jedną z paczek, albo paczki zostały wyrzucone niejednocześnie i jedna będzie spadać w gęstszym powietrzu (wyższe ciśnienie), niż druga :P Jak widać, nie jest to wcale taka oczywista odpowiedź.
MatKus, 10,5 kija ma chyba 22 końce:/
A spadną jednocześnie jeżeli MatKus nie będzie komplikował. A jak będziesz zrzucać 20 kilogramów ziemniaków to i tak spadnie w tym samym czasie.
A co wy na to?
Co musi być w piekarniku, jednakże nie może być upieczone?
Rośnie w cieple, ale kurczy się w świetle dnia?
Tonie w wodzie, lecz unosi sie w powietrzu?
Wygląda jak skóra, chociaż jest cienkie jak włos?
Obaj daliscie sie nabrac na te zagadke z pierzem i olowiem. Nic nie spadnie na ziemie bo...
Lecisz samolotem nad oceanem
MatQs: Oba pudelka sa zawsze puste i nie ma w nich nagrody.
To drugie było podchwytliwe... nic nie spadnie na ziemię, przecież lecimy nad oceanem :))
A pierwsze, 22 oczywiście.
@SuPeRMAN
To jest jedna zagadka czy cztery różne? Bo jeśli cztery to:
1.temperatura
2.nie wiem
3.ptak?
4.cienka skóra? :P
Edit: jedna...hmmmmmm....hmmmhmmm..... muszę się zastanowić X(
Jedna:P i jesteś daleko do odpowiedzi.
Faktycznie wygląda jak skóra...
Bofedojo
23-04-2004, 14:52
Superman jest to ogien?
Marred podal ich do sadu i wygral rozprawe. Sad wydal wyrok aby oskarzony zaplacil grzywne pokrzywdzonemu w wysokosci wygranej :P ?(
2)Jest Dziad Babka i Koza. Mają przejść przez most kupić ziemniaki. Most urywa sie po przejsicu jednej osoby a muszą iść wsyzscy. Co mają zrobic? (konieczne jest isc mostem. nie ma innej drogi. nie moga wejsc wszyscy komus na barana i przejsc.)
Odbudowac most :P .
A teraz moje :P:
Co ma dwoje uszu, jedno oko, dwie nogi, 1200 glow, jeden grzbiet, jeden brzuch, pare rak i jedna szyje?
Troche glupie ale jest :P.
she_devil
25-04-2004, 15:08
Ptrzy na swoj autoportret
Tretogorczyk
25-04-2004, 16:53
Oryginalnie dodany przez she_devil
Ptrzy na swoj autoportret
Patrzy na portret swojego syna, corki.
Moje
Jest HANS, JACK, KLOS i GREG. Wracaja z popijawy do obozu. Jedyna droga do obozu prowadzi przez most. Przez most trzeba pochodzic parami i z pochodnia (maja jedna pochodnie, ktorej nei mozna przerzucic, przeturlac itd, za to z pochodnia mozna wrocic).
Odpowiednio kazdemu z nich zajmie przejscie przez most:
Hans - 1 min
Jack - 2 min
Klos - 5 min
Greg - 10 min
Maja 17 min na przejscie, jesli idzie np. 2 z 5 to zalicza sie to jako 5 min. Wszyscy musza znalezc sie w obozie.
*Zaczerpniete z Arkadii, niedaleko stolicy, kiedy przybywamy z Ishtar, z Novigradu* tam bylo nieco inaczej.... :)
Matheous
25-04-2004, 18:35
Jak przejdzie para Jack i Klos a potem 2 pozostali to przejda w 15 min:P(jedni w 5 min drudzy w 10 min)-nic nie pwoiedziales ze to musi byc KONIECZNIE 17 min...
Bofedojo-weteran wielu bitew, w jednej stracil oko i trzyma w torbie 1199 glow pokonanych wrogow:D:D:D
Now me :)
Lecą sobie dwa samoloty - jeden w prawo drugi zieolny - który leci z większą prędkością?
Matheous
25-04-2004, 19:11
Ten co leci w prawo bo jest lzejszy o wage zielonej farby:D:D:D
Ten co zielony bo ten co leci w prawo ma wzgledem niego predkosc 0...
Wybierzcie sobie ktora wolicie:)
Matheous ale ci drudzy nie wezmą pochodni. Muszą iść:
Hans z Jackiem idą, wraca Hans z pochodnią.
Klos z Gregiem idą, wraca Jack z pochodnią.
Hans z Jackiem idą i wszyscy są po drugiej stronie, a minęło 17 minut.
Zajac Poziomka
25-04-2004, 20:27
Kilka moich pytań...
1. Gdzie się szybciej miele mąke, czy w młynie elektrycznym, czy na wiatr?
2. Baca ma 17 owiec, wszystkie oprócz 9 zdechło. Ile zostało?
3. Idziesz spać o 8.00, wstajesz o 9.00. Ile godzin spaleś?
4. Ile zlotówek jest w tuzinie?
5. Ile 50 groszówek jest w tuzinie?
6. Wyobraz sobie, ze jestes pilotem samolotu. W Warszawie wsiadlo 17 owiec, w Krakowie 13, a w Poznaniu 9. Ile lat ma pilot?
7. Czy mezczyzna w Indiach może mieć za żonę siostrę swojej żony wdowy?
8. Jesteś rolnikiem, w którym miesiacu bedziesz kosil siano?
9. Lekarz zapisał pacjęntowi 3 tabletki od zaraz co pół godziny. Ile czasu potrzeba na zuzycie tych tabletek?
10. U dwóch rąk jest 10 palców. Ile jest palców u 10 rąk?
11. Ile gatunków zwierzat zabral Mojżesz do arki, podać z dokładnością do 10?
12. Mezczyzna z zapałkami wszedł do pokoju, gdzie znajdowały się 3 lampy: gazowa, karbinowa i naftowa. Co zapalił najpierw?
13. Czy samotny nocny stróż może dostać ręnte, jezeli umrze w dzień?
14. Parave miał 3 jabłka w koszu, które rozdał 3 boginią, jedno jabłko zostało w koszu. Jak to zrobił?
15. Po stole chodzilo 10 much, zabiles 3. Ile zostalo?
16. Przez las ida maly i duzy czlowiek. Maly czlowiek jest synem duzego, a duzy czlowiek nie jest ojcem malego czlowieka. Jak to jest?
17. Z dwóch kranów o równym przekroju leci woda z równa predkoscia do wspólnego zbiornika. Z jednego kranu leci woda o temperaturze +15*C, z drugiego o temp. -15*C. Jaka bedzie temperatura wody w zbiorniku?
18. W czym byl Mojzesz, gdy mu zgasla swieca?
19. Pól sledzia kosztuje 50 groszy. Ile kosztuje 7 sledzi?
20. Ile zlotówek jest w parze?
21. Kto mial najwiekszy kapelusz w czasach Kosciuszki?
21. Kot ma 60 cm dlugosci. Ile wazy kilogram kota?
22. Który miesiac ma 28 dni?
23. Co sie stanie, gdy kura skonczy 3 rok życia?
24. Czego nie da sie zamoczyc?
25. Czy wszystkie koty spadaja na cztery lapy?
26. Jak zerwac galazke, aby nie sploszyc siedzacego na niej ptaka?
27. Co to jest: ma obcas i smierdzi jak but?
28. Statek ma 150 lokci dlugosci. Ile lokci ma kapitan?
29. Jaki znak trzeba wstawic pomiedzy cyframi 3 i 4, zeby wyszla liczba wieksza niz 3 i mniejsza niz 4?
30. Co znajduje sie po srodku Wisly?
31. Jak na imie mial Napoleon?
32. Zanim odkryto wodospad Salto de Angel, który wodospad na swiecie byl najwiekszy?
33. Co to za rzeka, która czytana od tylu daje nazwe ryby?
Wybaczcie za bledy ale coś mi sie przestawilo i niemoge pisać niektórych liter :/
rudło: wszystkie zakątki internetu :P
Odpowiadacie plx
TheNatoorat
25-04-2004, 20:52
Oryginalnie dodany przez Zajac Poziomka
Kilka moich pytań...
6. Wyobraz sobie, ze jestes pilotem samolotu. W Warszawie wsiadlo 17 owiec, w Krakowie 13, a w Poznaniu 9. Ile lat ma pilot?
9. Lekarz zapisał pacjęntowi 3 tabletki od zaraz co pół godziny. Ile czasu potrzeba na zuzycie tych tabletek?
12. Mezczyzna z zapałkami wszedł do pokoju, gdzie znajdowały się 3 lampy: gazowa, karbinowa i naftowa. Co zapalił najpierw?
14. Parave miał 3 jabłka w koszu, które rozdał 3 boginią, jedno jabłko zostało w koszu. Jak to zrobił?
16. Przez las ida maly i duzy czlowiek. Maly czlowiek jest synem duzego, a duzy czlowiek nie jest ojcem malego czlowieka. Jak to jest?
17. Z dwóch kranów o równym przekroju leci woda z równa predkoscia do wspólnego zbiornika. Z jednego kranu leci woda o temperaturze +15*C, z drugiego o temp. -15*C. Jaka bedzie temperatura wody w zbiorniku?
29. Jaki znak trzeba wstawic pomiedzy cyframi 3 i 4, zeby wyszla liczba wieksza niz 3 i mniejsza niz 4?
32. Zanim odkryto wodospad Salto de Angel, który wodospad na swiecie byl najwiekszy?
Wybaczcie za bledy ale coś mi sie przestawilo i niemoge pisać niektórych liter :/
Odpowiadacie plx
1. ---
2. 9
3. Spałem 1 godzinę.
4. W tuzinie jest 12 złotówek
5. W tuzinie jest 24 50-groszówek.
6. <tu należy podać swój wiek jako odpowiedź>
7. ---
8. Siano nie da się kosić - jest skoszoną trawą.
9.Potrzeba 1h.
10. 50 palców
11. Mojżesz nie miał Arki.
12. Gość zapali tą, która jest na zapałki (chyba naftową)
13. ---
14. ---
15. Zostało 7 much.
16. ---
17. Temperatura zrównoważy się i będzie 0*C.
18. ---
19. 14 złotych.
20. ---
21. ---
22. Luty
23. Hmm... przejdzie na emeryturę? :P >nie wiem<
24. Wody lub powietrza.
25. Niektóre koty mogą nie mieć wszystkich łap.
26. ---
27. Kozak.
28. Kapitan ma 2 łokcie.
29. Trzeba wstawić ",".
30. Woda.
31. Napoleon.
32. Salto de Angel.
33. ---
Wielkie wyrazy uznania za tak pokaźną kolekcję. Łamanie głowy...
she_devil
25-04-2004, 21:01
Kilka moich pytań...
Odpowiadacie plx
Przpisales z testu na inteligencje nie sztuka skopiowac i wkleic a o to odpowiedzi:
1.na wiatr
2.8
3.1
4.tuzin
5.tuzin
6.11
7.Albo facetka jest zona albo wdowa!!
8.siano to skoszona suszona trawa :)
9.1,5
10.50
11.Noe mial Arke Mojzesza nie byla na nia stac :)
12.zapalke
13.przeciez umarl!
14.jedna jablko mial jeszce w kieszeni albo zerwal bo gdzies zobaczyl jablka :)
15.7
16.DUZY CZLOWIEK WYPARL SIE MALEGO
17.0*C
18.w ubraniu i ciemnosciach
19.700gr
20.2
21.Ten komu najbardziej w slonce razilo :)
22.luty (powinno byc ktory miesiac jest najkrotszy odp:Maj)
23.zacznie4
24.wody
25.nie
26. a po co to komu?
27.Moje buty :) (jeszcze kiedy nie mialy wkladek weglowych :))
28.2
29.przecinek: 3,4
30.woda
31.Napoleon
32.nie znano innego wodospadu?
33.abyr :)
Byles pierwszy :(
Matheous
25-04-2004, 21:10
Wprowadze swoje korekty:2. Baca ma 17 owiec, wszystkie oprócz 9 zdechło. Ile zostało?
17 bop przeciez posotale 8 nie zniklo...A jak o to ci chodzi, to zostalo 93. Idziesz spać o 8.00, wstajesz o 9.00. Ile godzin spaleś?
1 godzine lub 13 godzin bo mzoe byc ze kladziesz sie o 8 AM a wstajesz o 9 PM no nie?7. Czy mezczyzna w Indiach może mieć za żonę siostrę swojej żony wdowy?
Jak jego zona moze byc wdowa? Co najwyzej rozwodka...Chyba ze ta zona miala juz meza ale tego nie wiemy:P A jak jednak byla ta wdowa to MOZE bo w Indiach panuje bigamia:P12. Mezczyzna z zapałkami wszedł do pokoju, gdzie znajdowały się 3 lampy: gazowa, karbinowa i naftowa. Co zapalił najpierw?
ZAPALKE15. Po stole chodzilo 10 much, zabiles 3. Ile zostalo?
7 zywych, ale ciagle 10...21. Kot ma 60 cm dlugosci. Ile wazy kilogram kota? KILOGRAM22. Który miesiac ma 28 dni?
Kazdy...
Litera 's'
ehhh
1. Zależy od pogody.
2. 8 owiec
3. 1 godzinę
4. 12
5. 12
6. W październiku skończy 16.
7. Nie może, bo nie żyje.
8. Siana się nie kosi.
9. Godzinę.
10. 50
11. 0
12. Zapałkę.
13. Po co mu renta po śmierci?
14. Ostatniej bogini dał jabłko w koszyku.
15. 3
16. Mały człowiek jest synem innego dużego człowieka.
17. 0 stopni.
18. Byl nago.
19. 14 zł
20. W parze jest tylko woda.
21. Napoleon?
21. 1 kilogram
22. Każdy
23. Nikt już jej nie zje.
24. Wody, benzyny, tłuszczu...
25. Nie.
26. Po ptasiemu.
27. But
28. 2 łokcie
29. Przecinek ,
30. S
31. Napoleon
32. Zawsze był największy.
33. Nil
EDIT:
COŚ długo odpowiadałem :/ ale jadłem kolację:P
Mąki się nie miele, ona już jest zmielona
9
1
po 12
Nie moge sobie wyobrazić, zeby do mojego samolodu owce same wsiadały :P (tyle, co ja, looknij se na moja date urodzenia w profulu :)
swe? nie bardzo, chyba, że sie ohajta z duchem.
patrz 1, czyli siana sie nie kosi.
1 zaraz, za pół godziny, i za godzine ostatnia.
Kaplar? Mojzesz nie miał arki.
Zapalke
Chyba już mu sie renta nie przyda.
Dał je razem z koszykiem
Ządna, pozoste 7 pewnie uciekło.
Duży człowiek jest matką małego
Wiem, że odpowiedź jest taka, że -15'C to już lód, ale przy dużym ciśnieniu można spokojnie uzyskać nawet znacznie zimniejszą wodę. Po za tym wystarczy dodać czegoś (np.soli), a temperatura zamarzania już znacznie spadnie. Tak więc woda będzie miała około 0 stopni (nie licząc warunków atmoswerycznych i innych mających wpływ na temeraturę wody)
A skąd ja mam wiedziec, w co mojzesz sie ubierał? Bo wcale nie musial byc w ciemności (przecież mogł dla zabawy sobie palić swieczke :P )
jakies 7 złoty, o ile śledzie nie były na wagę :P
tak ze dwie.
Właścieciel największego kapelusza
tak z kilo
każdy
bedzie miała 3 lata
wody? (juz jest mokra) i wielu innych rzeczy.
no, niezabardzo. Rzuć za kotem patyka, to będzie w locie sie patyka łapał i spadnie na plecy :P , wcale nie musi być kulawy
ubić ptaka? Poczekać, aż odleci?
twój but?
no, ze dwa, o ile nie jest kaleką.
eeee, przecinek or kropkę (zależy od zapisu)
woda, mół, ryby, litera S, przepływajacy statek, topielec...
eeeee. Napoleon?
To zalezy co to znaczyu największy. najwięcej wody przeplywalo? najwyższy? najszerszy? Sprecyzuj pytanie :P
np. Nil, i pewnie wiele mniejszych rzek :)
O MatKus, w pierwszym pytaniu ja się pomyliłem, a reszta to dobrze miałem, a ty parę nie wiedziałeś. To pytanie jest bardzo błędne:
Bo mógł to być jakiś Japończyk i jak udowni mi ktoś, że to nieprawda?
A w pytaniu:
Można posmarować kota dżemem na plecach (jak wiadomo kanapka z dżemem zawsze spada na posmarowaną stronę) i wtedy nie wiadomo co się stanie (z kolegami mamy to sprawdzić, ale narazie nie mamy kota).
she_devil
25-04-2004, 22:22
hahahahaha Dobre superman dobre!
Tylko spuszczajcie go z powyzej 3 pietra bo wtedy mu sie nic nie stanie i napewno spadnie na 4 lapy (sprawdzone na dk.Oetkerze Madzi :)
SuPeRMAN : już odpowiedzialem na wszystkie (uzupełniłem)
A teraz może parę pytań, na które odpowiedzi nie są wcale tak oczywiste, jak sie moze wydawać?
1) Ile lat trwała wojna 100 letnia?
2) Z jakiego kraju pochodzi kapelusz typu panama?
3) W którym miesiącu Rosjanie obchodzą rocznicę Rewolucji Październikowej?
4) Jak miał na imię król Jerzy IV
5) Od jakiego zwierzęcia pochodzi nazwa Wysp Kanaryjskich?
6) Jakiego koloru jest czarna skrzynka w samolocie?
7) Skąd pochodzi chiński agrest?
8) Z włosów jakiego zwierzęcia robi się szczotkę wielbłądzią?
9) Z jakiego zwierzęcia robi się catgut?
Real Finuko
25-04-2004, 23:04
5)
O ile się nie mylę to od kanarka:P
nope.
Podpowiem ci, że wszystkie odpowiedzi nie są takie, jak się może wydawać, gdy zasugerujesz się ich nazwą.
TheNatoorat
26-04-2004, 18:46
Oryginalnie dodany przez matkus
Odp: Ta wojna trwa do dziś :D .
Emm. Nie bałdzo, skończyła się już dość dawno, to jest tak gdzieś w roku 1453 :P
Chyba trwała 97 lat czy coś takiego:P
Rewolucję Październikową Rosjanie obchodzą w październiku, ale według naszego kalendarza to listopad:D
Bofedojo
27-04-2004, 19:45
Wyspy Kanaryjskie to sa chyba Psie Wyspy :] .
Oryginalnie dodany przez Matheous
Jak przejdzie para Jack i Klos a potem 2 pozostali to przejda w 15 min:P(jedni w 5 min drudzy w 10 min)-nic nie pwoiedziales ze to musi byc KONIECZNIE 17 min...
Bofedojo-weteran wielu bitew, w jednej stracil oko i trzyma w torbie 1199 glow pokonanych wrogow:D:D:D
Nie oto mi chodzilo :P.
Co ma dwoje uszu, jedno oko, dwie nogi, 1200 glow, jeden grzbiet, jeden brzuch, pare rak i jedna szyje?
Jednooki handlarz czosnku, który ma do sprzedania jeszcze 1199 główek. Też czytałem tą książkę.
RE DOWN
Gdyby pomalować wnętrze samolotu na pomarończowo to czarna szkrzynka mogłaby być czarna:P
Jakiego koloru jest czarna skrzynka w samolocie?
Czarna skrzynka jest pomaranczowa :) Zeby ja bylo latwiej znalezc...
Re up. No w sumie to wszystko mozna :) Ale jakby sie pomaranczowy samolot spalil w katastrofie to by stal sie czarny... No i wracamy do punktu wyjscia :P
Ile lat trwała wojna 100 letnia?
"Wojna stuletnia, okres wojen toczonych między Anglią a Francją w latach 1337-1453" :) ródło - wiem.onet.pl (reklama :P ) A wiec trwala x=1453-1337+1=117 lat. Mat-fiz rulez :D
4) Rolnik posadził 10 drzewek. Posadził je w 5 rzędach, i w każdym było po 4 drzewka. Jak to możliwe?
Na to odpowiedz juz padla... To ja mam podobne zadanie. Tym razem rolnik posadzil 12 drzewek w 6 rzedach po 4 w kazdym... Jak?
Masz 9 kul, z wyglądu identycznych. Jedna z nich się różni wagą od innych, ale nie wiadomo, czy jest cięższa, czy lżejsza. Masz wagę szalową, z której możesz skorzystać 2 razy. Znajdź tą inną kulkę.
Mozna z niej skorzystac tylko 2 razy?? Bo mi nie wychodzi. :( :P Bedzie mi sie lepiej rozwiazywalo jak bede pewien ze to nie byla literowka :P
Rzędy są rzędami tylko wtedy, kiedy są równoległe, nie zmieni tego żaden rolnik, nawet jak ułoży 12 drzewek w taki sposób:
O********O
O O O O
O O O O
O********O
RE DOWN:
Wtedy nie zrobiłem niełamliwej spacji:P Zobacz:
:P
**********:P
To forum łamie zwykład spację, gdyby tak nie było obie buźki by były tak samo daleko od brzegu czy czegoś tam.
Rzędy są rzędami tylko wtedy, kiedy są równoległe
Po 1 to tutaj masz tylko 4 rzedy po 4 drzewa a masz miec 6.
Po 2 to nie wnikajmy w szczegoly. Jak nie rzedy to nie wiem... 6 odcinkow ... That's better? A teraz probuj rozwiazac :)
EDIT: No, teraz jest dobrze :)
*******Wiem, wiem, wiem. Przeciez mowie ze juz dobrze :P
Jak miał na imię król Jerzy IV?
Na onecie znalazlem Jerzego I, II, III, V i VI a IV nie ma... No cóż... :( Moze takiego nie bylo? :P
No dobra. Teraz ja:
1.Są dwa kurki i zlew. Z jednego kurka leci woda o temperaturze +3stopnie, a z drugiego -3. Jaka jest temperatura w zlewie ?
2.Które zdanie jest poprawne:
Żółtko jest biały
Zółtko jest białe
Zółtko jest biało
3. Jesteś w mieszkaniu. Widzisz otwarte na oścież okno, szkło...a na dywanie spostrzegasz - dwa ciała !
Co tu się wydarzyło ?
4. Jesteś w pomieszczeniu, są tylko cztery ściany i drzwi do następnego pokoju. Są tu także trzy wtyczki i trzy kontakty. W drugim pokoju znajduje się lampa. Jeden z kontaktów prowadzi do lampy. Jak sprawdzić, który kontakt prowadzi do lampy, jeśli możesz tylko raz wejść do drugiego pokoju?
Może trochę prymitywne, ale co tam :)
1) Ta zagadka już była.
2) Żadne, żółtko jest żółte.
3) Dwa gołębie wpadły do mieszkania przez okno i zbiły szybę, a ze zmęczenia upadły na dywan. Jeden na chwilę wstał i otworzył okno, bo śmierdziało.
4) Musisz zapalić pierwszy, poczekać minutę, zgasić, zapalić drugi i wejść. Jeżeli się pali to drugi włącza, jeśli to dotknij żarówki. Jeżeli ciepła to pierwszy włączą, jeżeli zimna to trzeci.
@up
Z tymi ciałami...nawet blisko...ale podpowiem, że jest też dużo wody.
No dobra, no to poprawne odpowiedzi :
116 lat (1337 - 1453) (niby wychodzi 117, ale oficjalnie podaje sie 116. Może o miesiące chodzi, nie znam sie za dobrze historii)
2) Z jakiego kraju pochodzi kapelusz typu panama?
Z ekwadoru
3) W którym miesiącu Rosjanie obchodzą rocznicę Rewolucji Październikowej?
7 listopada
4) Jak miał na imię król Jerzy IV
Właściwe imię króla Georga IV brzmi Albert - zmienił je w 1936
5) Od jakiego zwierzęcia pochodzi nazwa Wysp Kanaryjskich?
Od psa (łac. Canis - pies)
6) Jakiego koloru jest czarna skrzynka w samolocie?
Pomarańczowe
7) Skąd pochodzi chiński agrest?
Z Nowej Zelandi.
8) Z włosów jakiego zwierzęcia robi się szczotkę wielbłądzią?
Z wiewiórki
9) Z jakiego zwierzęcia robi się catgut?
Z Owiec i Koni
Re up
No dobra, a co z tymi matematykami i kulami. Jesli chodzi o kule to powiedz tylko czy mamy rzeczywiscie tylko 2 ruchy?
Co do ku : Inne forum, z którego to miałem, jest teraz down od 2 dni, więc o tych kulach na razie nie podam rozwiązania, a nie pamiętam, jak to szło (też mi coś nie pasi)
A na matematyków juz byla odpowiedz.
no dobra...
teraz moja kolej
Gościu jest palasiem ma 53 deady i raz go zookowali, ale gra dalej
jak się nazywa ? (ruba) :D
Vanhelsen
29-04-2004, 23:17
Oto moje prawdziwe odpowiedzi na te zagadki, przysiengam, że niezaglondałem to tego co napisali inni :)
1- -----
2- 9 owiec zostało
3- To zalerzy czy hcodzi o 8 i 9 zrana czy o 8 wieczur i 9 zrana lub o 8 zrana i 9 wieczur (kolejno odpowiedzi: 1h / 13h / 13h)
4- 12
5- 12
6- 15 Lat :)) (tyle ja mam)
7- Tak
8- w żadnym
9- 1h
10- 20
11- 0 - Mojżesz niemiał arki
12- Zapałke
13- Naco trupowi renta ?
14- -----
15- 0 reszta odleciała (to chyba logiczne, że mucha by uciekła :P )
16- Durzy jest matką
17- +15*C (z kranu -15 nic niepolieći bo będzie tam lód)
18- w ubraniu ??
19- 7zł
20- 2
21- -----
22- Każdy (ma minimum 28 dni)
23- Będzie miała 3 lata
24- Powietrza
25- Nie (kot spadający z 10 piętra niespadnie na 4 łapy :P )
26- -----
27- But na obcasie
28- 2
29- -----
30- Woda ?
31- Napoleon
32- Salto de Angel
33- -----
Na 7 nieznałem odpowiedzi ;( szqda ide tera je wyczytać :P
Nie pełna. Nie było powiedziane, jak ten drugi matematyk to odgadł.
RE DOWN:
Też bym to napisał, ale MatKus napisał o 2 ważeniach i nie wiadomo, czy lżejsza czy cięższa, co wprowadziło mnie w błąd.
Tostuje emoty:P więc mini łatwiutka zagadka: który z emotów się powtarza (nie jest to błąd forum, sam zrobiłem go dwa razy)?
:D :O ?( 8) ;( 8o :] :( :)) X( :) :P ;) :rolleyes: :baby: :evil: :tongue: :2handed: :axeman: :topornik2: :lucznik: :pochodnia: :berserk: :miecz: :kilof: :sword: :king: :blazen:
Co do ku : Inne forum, z którego to miałem, jest teraz down od 2 dni, więc o tych kulach na razie nie podam rozwiązania, a nie pamiętam, jak to szło (też mi coś nie pasi)
Dobrze, więc już powiem:
Na to, żeby znaleźć w 9 kulach inną, potrzebujemy 3 ważenia. Jeśli wiedzielibyśmy, czy kula jest lżejsza czy cięższa, potrzebujemy 2 ważenia.
Jak to zrobić?
a) Zakładam, że kula jest lżejsza. Wtedy dzielimy te bile na 3 grupy po 3 bile. Bierzemy dwie z nich i kładziemy na szalkach. Jeśli będą się równoważyć, to wiemy, że lżejsza bila jest w tej trzeciej grupie, a jeśli jedna z tych grup ważonych będzie lżejsza, to mamy to automatycznie. Czyli po pierwszym ważeniu mamy grupę trzech kul, w których jedna jest lżejsza. Teraz analogicznie: ważymy dwie kule. Jeśli któraś z nich jest lżejsza to znaleźlismy ją, a jeśli się równoważą, to lżejsza jest ta trzecia.
b) Teraz co zrobić, jeśli nie wiemy, czy kula jest lżejsza czy cięższa. Otóż początek wygląda tak samo: mamy trzy grupy po 3. Ważymy grupę 1 i 2. Jeśli równoważą się, to fałszywa kula jest w grupie trzeciej. Czyli wszystkie kule w 1 i 2 grupie są dobre. Bierzemy teraz 1 (albo 2 grupę, obojętne) i porównujemy ją z tą trzecią. I teraz jeśli trzecia grupa jest lżejsza, to fałszywa kula jest lżejsza; analogicznie dla cięższej. Trzecie ważenie analogicznie do drugiego ważenia w pkt. a)
Ale teraz: jeśli z grup 1 i 2 przeważy grupa 1, to co zrobić? Otóż bierzemy i porównujemy grupę 2 i 3. Jeśli się równoważą, to w grupie 1 jest fałszywa kula i jest ona cięższa, a jeśli sie nie równoważą, to jedyne rozwiązanie to takie, że grupa 2 jest lżejsza, dalej analogicznie :)
Vanhelsen
30-04-2004, 14:55
SuPeRMAN, to proste, powtarza się :P bo występuje w testowanych i w tekscie nad nimi
Hrabia von Nox
02-05-2004, 19:02
Ja mam całą serię zagadek:
1: 30 podziel przez pół i dodaj dziesięć. Co otrzymałeś?
2: Pewien człowiek wybudował dom w kształcie kwadratu. Wszystkie ściany były zewnętrzną stroną na południe. Koło domu pojawił się niedźwiedź. Jaki kolor miała jego sierść?
3: Jest otwarte okno, a na podłodzę pełno wody i szkła. Posród tego leżą nieruchomo Staś i Agatka. Policjant poszedł tam i stwierdził, że rybki są "dead", a po tym umorzył śledztwo. CO SIĘ STAŁO?
4: Jest budka telefoniczna, obok szkło, krew i dwa wiadra z rybami. W budce leży trup, a słuchawka nie jest odwieszona. Co się stało?
Uff, na razie tylko tyle :(, ale ręce mnie już bolą. Nowa seria może jeszcze dziś, zatem zostańcie z nam i nie przęłączajcie kanału (a jak przełączysz to pamiętaj: Wiem gdzie mieszkasz...)!
Oto moje prawdziwe odpowiedzi na te zagadki, przysiengam, że niezaglondałem to tego co napisali inni
Cytat:
--------------------------------------------------------------------------------
--------------------------------------------------------------------------------
1- -----
2- 9 owiec zostało
3- To zalerzy czy hcodzi o 8 i 9 zrana czy o 8 wieczur i 9 zrana lub o 8 zrana i 9 wieczur (kolejno odpowiedzi: 1h / 13h / 13h)
4- 12
5- 12
6- 15 Lat (tyle ja mam)
7- Tak
8- w żadnym
9- 1h
10- 20
11- 0 - Mojżesz niemiał arki
12- Zapałke
13- Naco trupowi renta ?
14- -----
15- 0 reszta odleciała (to chyba logiczne, że mucha by uciekła )
16- Durzy jest matką
17- +15*C (z kranu -15 nic niepolieći bo będzie tam lód)
18- w ubraniu ??
19- 7zł
20- 2
21- -----
22- Każdy (ma minimum 28 dni)
23- Będzie miała 3 lata
24- Powietrza
25- Nie (kot spadający z 10 piętra niespadnie na 4 łapy )
26- -----
27- But na obcasie
28- 2
29- -----
30- Woda ?
31- Napoleon
32- Salto de Angel
33- -----
Na 7 nieznałem odpowiedzi szqda ide tera je wyczytać
Heh, kilka błędnych masz.
1- MĄKI SIĘ NIE MIELE :D
10- 50 palców. Jedna ręka ma 5 palców, więc 5x10=50 :D
14- jedno jabłko dał wraz z koszem. :D
18- w ciemnościach. :D
21- ten kto miał największą głowę. :D
21(?)- kilogram kota waży (niemożliwe!!!) KILOGRAM!!! :D
23- (mogę się zgodzić z tą odpowiedzią, ale...) zacznie czwarty. :D
24- wody
26- KURCZĘ, TEŻ NIE WIEM! :(
29- przecinek... :D
30- litera "s". :D
31- NIL= LIN :D
Uff.
Vanhelsen
02-05-2004, 19:27
Dzięki za poprawienie mych odpowiedzi. tera ja odpowiem na twe:
1. 70 (30*1/2+10=60+10=70)
2.Biała ( a kto wie gdzie jest ten domek ;) :P )
3 i 4 to niewiem ;(
Policjanci wchodząc do domu ofiary zobaczyli ją wiszącą na sznurze 0,5m nad ziemią. Tuż pod wisielcem była kałuża wody i szklanka... Było to samobójstwo czy morederstwo?
re up
Domek jest na biegunie :) pólnocnym.
btw. 30*1/2 = 15 :) Dobrze przeczytales, ale zle zapisales :P
re Matkus
To co z tymi matematykami... ( w jaki sposob drugi odgadl odpowiedz?)
she_devil
02-05-2004, 19:43
Oryginalnie dodany przez SuPeRMAN
Nie pełna. Nie było powiedziane, jak ten drugi matematyk to odgadł.
RE DOWN:
Też bym to napisał, ale MatKus napisał o 2 ważeniach i nie wiadomo, czy lżejsza czy cięższa, co wprowadziło mnie w błąd.
Tostuje emoty:P więc mini łatwiutka zagadka: który z emotów się powtarza (nie jest to błąd forum, sam zrobiłem go dwa razy)?
:D :O ?( 8) ;( 8o :] :( :)) X( :) :P ;) :rolleyes: :baby: :evil: :tongue: :2handed: :axeman: :topornik2: :lucznik: :pochodnia: :berserk: :miecz: :kilof: :sword: :king: :blazen:
Powtarza sie ten znak: :P
Vanhelsen
02-05-2004, 20:26
Tera ja mam pare zagadek dlawas, niewiele :P ale zawsze coś:
1) Było coś i nic. Coś wyfrunęło oknem, nic wyszło drzwiami. Co zostało?
2)Ile mam kwiatów, jeśli wszystkie są różami z wyjątkiem dwóch, wszystkie są tulipanami, z wyjątkiem dwóch, wszystkie są stokrotkami z wyjątkiem dwóch?
3)Którą ręką słodzisz cukier?
4)Którą ręką jesz zupę?
5)W którym miesiącu najczęściej rodzą się indianie?
6)W którym roku był ostatni zjazd papieży?
7)Czy we francji jest 3 maja?
A to złudzenie optyczne, napiszcie co wam wyszło:
http://www.kordonek.brzesko.com.pl/lamizd/zlodzenia9.jpg
Hrabia von Nox
02-05-2004, 20:28
re Dejvo:
Nie, to zła odpowiedź, przeczytaj jeszcze raz i spróbuj ponownie. ^_^
re:Crevo:
30*1/2 = 15 Dobrze przeczytales, ale zle zapisales
Eee... Mi chodziło o (a co mi tam, i tak byście to odgadnęli) takie działanie:
30:0,5+10=60+10=70
:|
BTW:
Zagadka kryminalna:
Na pustyni leży martwy mężczyzna (to nie PK :) ), obok niego złamana zapałka i sterta ubrań. Denat jest nagi. Dalej znaleziono sprzęt. CO TU SIĘ KURCZĘ STAŁO?
Pomyślnego myślenia :D :D :D .
re up:
Czy to Jezus?
Vanhelsen
02-05-2004, 20:46
Hrabia von Nox to bie wyrzszło :) Ale mój brat i mama niemają zbytniej wyobraźni :D Sqda, że na inne zagadki nierozwiązałeś ;( a co to twej pierwszej to to właśnie miałem na myśli ale inaczej zapisałem :P
Hrabia von Nox
02-05-2004, 21:00
Ha, myślisz, że nie spróbuję tego rozwiązać?
Nic bardziej mylnego.
1- Nie mogę powiedzieć, że nic, bo wyleciało (chamstwo)
więc mówię: Pustka :D
2- Masz 3 kwiatki, po każdym z innego rodzaju. :D
3- A ty słodzisz CUKIER? Jak tak to chyba powinieneś iść do psychiatry chyba...!
4- Ja jem zupę łyżką stołową. :D
5- Eee? Nie wiem.
6- Jaki zjazd? Przecież papież jest tylko jeden! X(
7- Tak jak wszędzie indziej (chyba), ale Francuzi mówią po francusku "trzeciego maja". :D
Nad piątką pomyślę. ?(
re down:
Ale większość mam poprawnie. :D
re She_Devil:
Czyżbyś to ode mnie ściągnęła?
Vanhelsen
02-05-2004, 21:16
Hrabia, no prawie, bo w 1 masz bląd :(
W pokoju zostało "i"a indianie najczęściej rodzą się w..... 9 miesiącu ciąży 8o
3D!T: Hrabia, twa zagadka z pustynią jest prosta :)) PK( :P ) leciał z qmplem balonem nad pustynią. Balon zaczoł opadać i playerzy wyrzucili balast. ale balon nadal opadał więc wyrzucili ubrania. A balon nadalopada, więc ciągneli zapałki i denat wylosował krutszą więć popełnił Harakiji wyskakująć z baloonu. 8o
she_devil
02-05-2004, 21:24
Oryginalnie dodany przez Wieszok
2)Ile mam kwiatów, jeśli wszystkie są różami z wyjątkiem dwóch, wszystkie są tulipanami, z wyjątkiem dwóch, wszystkie są stokrotkami z wyjątkiem dwóch?
4)Którą ręką jesz zupę?
1)Zostalo i
2)3
3)Cukru sie nie slodzi
4)Nie jem zup (pozatym pisze sie przez z z kropka i zupe je sie lyzka)
5)W 9
6)Jest jeden papiez
7)W kazdym kraju jest :)
Hrabia von Nox
02-05-2004, 21:31
re up:
1: To nie PK (ale OK)
2: Facet spadł i zabił się jak wylądował, a nie przez Harakiri (chociaż ciekawa opcja). ^_^
Voltimor
02-05-2004, 21:35
z tym lontem to nie wiem
patrzyl na portret swojego syna
pierwsze byla kura bo przeciez kazdy kto zna ewangelie ten powinien wiedziec ze Bóg stworzy po parze kazdego zwierzecia;p
od kiedy to samolot ma śmiglo? :))
she_devil
02-05-2004, 21:41
Oryginalnie dodany przez Voltimor
z tym lontem to nie wiem
pierwsze byla kura bo przeciez kazdy kto zna ewangelie ten powinien wiedziec ze Bóg stworzy po parze kazdego zwierzecia;p
Zalezy jaki samolot bo takie male to maja sprzodu smigielko :)
Hrabia von Nox
02-05-2004, 21:51
Oryginalnie dodany przez Voltimor
z tym lontem to nie wiem
(odgłos spadnięcia z krzesła) Nie widziałeś nigdy samolotu ze śmigłem??? A czytałeś chociaż o braciach Wright? I nie widziałeś, że ich protoplasta samolotu miał śmigło?
re down:
Jeśli jesteś młoda (y?) to możesz nie wiedzieć, ale jak jesteś pełnoletni (a?) to:
S Z 8o K
(zatrzymanie akcji bicia serca)
she_devil
02-05-2004, 22:03
Oryginalnie dodany przez Hrabia von Nox
(odgłos spadnięcia z krzesła) Nie widziałeś nigdy samolotu ze śmigłem??? A czytałeś chociaż o braciach Wright? I nie widziałeś, że ich protoplasta samolotu miał śmigło?
Szczerze?
Nigdy o nich nie slyszalam
Vanhelsen
02-05-2004, 22:10
Niesłuszałeś o braciach Wright? To przeciesz twórcy pierwszego samolotu, co prawda przeleciał tylko około 300m ale zawsze coś :P
Ale ona dmuchając w długopis pije colę, więc jej wybacz.
Nigdy go nie było, bo jak było 3 papieży to się nie chcieli spotykać.
Hrabia von Nox
04-05-2004, 11:01
Niech ktoś odpowie na moje pytania, proszę!!! Przecież one są proste!!!
re up:
Ale on dmuchając w długopis pije colę, więc jej wybacz.
I kupuje naboje do telefonu?
hehe... nie wiem czy taka zagadka juz była bo jest sporo tego i nie chce mi sie wszstkiego czytać :/ ale jest ona bardzo łatwa :)
cegła wazy 1kb i poł cegły. ile waży cegła? :)
odpowiedzi prosze tutaj wpisaywać! na pierwsza osobe ktora udzieli poprawnej odpowiedz czekaja bardzo atrakcyjne nagrody! ;) moze nawet dam jakis stuff na amerze bo juz i tak nie gram... pomysli sie nad tym... :]
kb to są kilobajty? To nie jest jednostka wagi:/
Hrabia von Nox
04-05-2004, 16:13
Następna zagadka:
Wzduż równika Ziemi postawiono mur z cegieł o wadzę- dajmy na to- 10 000 000 ton. O ile zwiększy się ciężar Ziemi?
Vanhelsen
04-05-2004, 16:37
@R.I.P.: Ta zagadka była :( , cegła waży 2Kb ;)
@SuPeRMAN: Może jego cegła jest wirtualna (Taki MaTrIx :P ) i naserio waży 2Kb 8o
@Hrabia von Nox: To proste, waga ziemi się niezmieni, bo cegłu będą pochodzić z ziemi. :]
Pewien statek dryfuje po morzu , jest zniego spuszczona linowa drabinka licząca 15 szczebli(? , no może to nieszczebel ale wiecie o co chodzi) i każdy w odlgłosci od drugiego 40 cm, ostatni dotyka tafli wody. Wiemy że woda podwyższa się o 20 cm w góre co godzine, po jakim czasie woda dotknie 3 szczbla ? (licząc od dołu)
I moje pytanie nienatemat (niechce zakładać odzielnego tematu bo i tak 5 sec. póxniej byłby zamkniety :) ) :
U jakiegoś użytkownika zobaczyłem awatarek na którym jest anioł i przypomniałem sobie że widziałem go kiedyś na bardzo ładniej stronie (w całości poświęconej awatarom). Lecz niestety niemoge znaleźć jej adresu, ktos może dać jakiś link do niej lub do jakieś innej? (bo jakoś mnie naszła ochota na awatar :P )
Vanhelsen
04-05-2004, 19:12
Woda dotknie 3 szczebla po 4 godzinach. Proste 8o 8o :D
No nie zawiodłem się :)
<uśmiech na ustach>
Czy ja bym dawał zagadki dla uczniów klasy 1 w szkole podstawowej? Raczej nie :) więc odpowiedź niejes taka oczywsita.
Myśl dalej
Vanhelsen
04-05-2004, 20:13
@Kagan: Jakto nie 4, nic innego mi niepasuje ;( .
Tera znowu ja :)) Mam pare zagadek dlawas:
Oto 2 troche 8o trudne:
1)Pewien człowiek mieszka na ostatnim piętrze bardzo wysokiego budynku. Każdego dnia idąc do pracy jedzie windą aż na parter, jednak wracając z pracy wyjeżdża windą tylko do połowy wysokości, a dalej idzie po schodach. Chyba, że jest zła pogoda - wtedy wyjeżdża windą na samą górę! Dlaczego?
2)Pewien facet jest ubrany całkowicie na czarno. Ma czarne buty, skarpetki, spodnie, sweter, rękawiczki i kominiarkę. Idzie czarną ulicą, na której nie świeci się żadna latarnia. Nie widać też księżyca - jest nów, a niebo zachmurzone. Naprzeciw niego z dużą prędkością jedzie czarny samochód z wyłączonymi światłami - jednak w jakiś sposób kierowca zobaczył mężczyznę i się zatrzymał. Jak to możliwe?
Są one doć długie :P A tu macie wiele zagadek, uwaga wszystkie podchytliwe i niezawsze logiczna odpowieć jest okey :D .
1)co jest duze , biale , i jak spadnie to boli???
2)Jakie ryby łowią matematycy?
3)Do jakiego portu nie wpływają statki?
4)Jaka jest różnica między przejechanym psem a przejechaną blondynką?
5)Co to jest: daje mleko i głośno trąbi?
6)Dlaczego Mojżesz przeprowadził Żydów przez morze?
7)Co powinien zrobić żołnierz podczas wybuchu składu broni?
8)Co to jest: małe, żółte i łazi po trawie?
8b)A co to jest: małe, żółte i lata?
9)Co znaczy skrót PKO?
10)Czy akumulator może zabić czlowieka?
11)Co to są wakacje?
11b)A co to są wagary?
Prawidłowe odpoowiedzi podam pużniej :P ;)
Ale jednak do moejj zagadki coś pasuje, co jes takzwana zagadka lateralna :)
1) Ów człek jest niskiego wzrostu i niedosięha do
guziczka w windzie i musi wysiąść wczesniej, ale gdy pada deszcz ma parasol i dzieki niemu nieciśnie dobry guzik.
2)Krótki tresciwie i na temat: Jest dzień.
Co do twoich pozostałych zagadek to wybacz ale nieprzepadam za takimi, bo z odpowiedzia do nich mozna się długooooooo kłócić :). no ale poare spróboje :
3. Może chodzi o port komputerowy?
2. matematyczne? wszytkie? żadne?
:]
Samochód ma światła wyłączone w nocy?? Chyba dzień musi być:/ Więc widzi ludka.
EDIT: Ubiegłeś mnie
Matheous
04-05-2004, 20:29
Co jest duze, biale a jak spadnie to boli-kreda, caegla utytlana w mace, mozna dlugo wymieniac-po prostu spadnie ci na noge to boli:D
Matematycy lowia sumy
komputerowego/sieciowego/cois w tym stylu:)
przed psem/blondynka widac slady hamowania(sa rozne wersje)
Slon, kazdy ma mleko, nawet ludzie;p
Bo tak ladnie jest i poetycko?...
6)Dlaczego Mojżesz przeprowadził Żydów przez morze?
Bo się wstydził przez miasto - ale to jest rasistowskie.
Vanhelsen
04-05-2004, 21:00
By niebyło podaje odpowiedzi do mych pytań. Jak to Kagan zauwarzył, można sięczepiać wielu wariantów, podaje tu te które byłu zamieszczone na stronach:
Zagadki długie:
1) Typek jest za niski i dosięga do połowy a jak pada deszcz to parasolem może normalnie włanczać winde.
2)To proste, w tekscie niema nic napisane, że jest noc.
Zagadki głupie:
1)Sufit
2)Sumy
3)Portu lotniczego
4)Przed psem są ślady chamowania
5)Cysterna z mlekiem
6)Bo się wstydził przez miasto. (@SuPeRMAN: niemam nic przeciw Żydom, nieja wymyślałem)
7)Wylećieć w powietrze
8 )Wietnamczyk szukający miny
8b) Wietnamczyk który znalazł mine
9)Po co Kurw*Oszczędzałeś
10)To zalerzy z jakiej wysokośći spada
11)Legalne wagary
11b)Nielegalne wakacje.
Skończyły mi się strony z zagadkami ;( ;( ;( i skąd ja tera wezme nowe zagadki ?( :( ?(
I moje pytanie [...]U jakiegoś użytkownika zobaczyłem awatarek na którym jest anioł i przypomniałem sobie że widziałem go kiedyś na bardzo ładniej stronie (w całości poświęconej awatarom). Lecz niestety niemoge znaleźć jej adresu[...]
Hmm, ja tu nie widzialem zadnego aniola... Chyba ze mowisz o
<------ tym? ^^
Do jakiego portu nie wpływają statki?
Z pewnoscia do zamknietego...
EDIT:
Pewien statek dryfuje po morzu , jest zniego spuszczona linowa drabinka licząca 15 szczebli(? , no może to nieszczebel ale wiecie o co chodzi) i każdy w odlgłosci od drugiego 40 cm (a nie od poprzedniego(przyp. Crevo :) ), ostatni dotyka tafli wody. Wiemy że woda podwyższa się o 20 cm w góre co godzine, po jakim czasie woda dotknie 3 szczbla ? (licząc od dołu)
Pierwszy szczebel jest na samej gorze, drugi 40 cm nizej, a reszta nastepne 40 cm. Tak wiec szczebel 3 jest na poziomie ostatniego a ten dotyka wody od samego poczatku. Wiec dotknie wody po czasie 0 sekund... Dobrze? :P
she_devil
14-06-2004, 16:19
I kupuje naboje do telefonu?
Superman, dobrze mowi, ze pilam przez dlugopis Cole, ale o nabojach mi nie wiadomo.
O braciach Wright na serio nie slyszalam nie interesuuje sie samolotami :)
Załóżmy że Ziemia jest idealną kulą i jej obwód wynosi te 40000 km. Bierzemy linę o długości 40000 km i opasamy Ziemię tak, że końce się stykają. Dodajemy 10 (dziesięć) metrów liny. Tworzy się pewien luz (załóżmy, że lina w każdym miejscu równomiernie oddaliła się od powierzchni). Jak duży jest ten luz? Dasz radę tam wsadzić palec? Da radę przejść kot? Może pies? Może człowiek?
Jak nie zgadniesz do poranku, to ci panku urwę głowę i gotowe! Hahahaha :D
PS. Kto kiedykolwiek słuchał płyt gramofonowych z bajką "Szewczyk Dratewka" powinien się uśmiechnąć :P
Dj Nekro
14-06-2004, 21:12
Odpowiedź do pytania "Co Było Pierwsze Kura Czy Jajko?", ja znam odpowiedź... to jest "Kogut" :)):P
A kogut wyklul sie z jaja, a z pewnoscia go nie znosl:)
Oryginalnie dodany przez marred
W finale pewnego teleturnieju sa dwa pudelka. W jednym jest czek na 100 tys $, a drugie jest puste. Finalista musi wybrac jedno z nich. Ale zgodnie z regulaminem otworzone moze byc tylko jedno pudelko. Finalista wie, ze popelniono oszustwo i oba pudelka sa puste, ale jednak wygral. Dlaczego?
wybrał jedno pudełko, a kazał odsłonić drugie :D
Lord Czaja
15-06-2004, 18:10
Samolot rozbił się na granicy polsko-czeskiej. Gdzie pochowano rannych ?
8)
To jest na granicy rusko-chińskiej i pochowano w Rosji, bo w Chinach zwyczaj chowania żywych zniesiono jakiś czas temu.
Ja mam całą serię zagadek:
1: 30 podziel przez pół i dodaj dziesięć. Co otrzymałeś?
2: Pewien człowiek wybudował dom w kształcie kwadratu. Wszystkie ściany były zewnętrzną stroną na południe. Koło domu pojawił się niedźwiedź. Jaki kolor miała jego sierść?
3: Jest otwarte okno, a na podłodzę pełno wody i szkła. Posród tego leżą nieruchomo Staś i Agatka. Policjant poszedł tam i stwierdził, że rybki są "dead", a po tym umorzył śledztwo. CO SIĘ STAŁO?
4: Jest budka telefoniczna, obok szkło, krew i dwa wiadra z rybami. W budce leży trup, a słuchawka nie jest odwieszona. Co się stało?
Uff, na razie tylko tyle :(, ale ręce mnie już bolą. Nowa seria może jeszcze dziś, zatem zostańcie z nam i nie przęłączajcie kanału (a jak przełączysz to pamiętaj: Wiem gdzie mieszkasz...)!
1. 70
2. Niedźwiedź miał biały kolor sierści, bo dom był na biegunie północnym.
3. Staś i Agatka to rybki. Były w akwarium, które zostało strącone przez przeciąg/wiatr. (apropo położyłeś ta zagadke, nie mogłeś tam napisać, że "rybki są dead", powinieneś napisać, że Staś i Agatka są dead :P)
4. Facio był wędkarzem. Rozmawiał z kolegą przez telefon. Pokazując jaką wielką rybę złowił wykonał wędkarski gest, rozbił szyby, poprzecinał sobie żyły i wykrwawił się.
Pewien statek dryfuje po morzu , jest zniego spuszczona linowa drabinka licząca 15 szczebli(? , no może to nieszczebel ale wiecie o co chodzi) i każdy w odlgłosci od drugiego 40 cm, ostatni dotyka tafli wody. Wiemy że woda podwyższa się o 20 cm w góre co godzine, po jakim czasie woda dotknie 3 szczbla ? (licząc od dołu)
Woda nigdy nie dotknie 3 szczebla, drabinka jest przyczepiona do statku, który PŁYWA (jak większość statków), więc podnosi się razem z poziomem wody.
Zagadka odemnie
Pewien człowiek przesunął swój samochód i umieścił go tuż obok hotelu. Gdy to robił zorientował się, że będzie musiał zapłacić z tego powodu setki dolarów - ale musiał to zrobić.
Wyjaśnij to.
Fajne...
Bradzo dobry pomysl z tymi zagadkami.Gdy robie explozje,uh czy tam cos swoim druidem to ciezko mi zwlaczys czas,a tak to chcziaz se poglowkuje.
Oryginalnie dodany przez Tompior
A teraz moje ;]
1)Leci odrzutowiec. Nagle odpada mu śmigło i spada na granicę Polsko Niemiecką. Do kogo należy śmigło?
3)Jest zima. I jest królik. Obok niego góra lodowa. A za nią rośnie se marchewka. Jak królik ma dojść do marchewki? (nie moze isc bokiem, srodkiem.dolem.gora)
RZYCZĘ POWODZENIA :))
1. śmigło bedzie należeć do polaków
2. muszą odbudować most
3. królik musi poczekać aż nadejdzie wiosna/lato 8)
Teraz ja! 8o
taka zagadka głupia trochę :P
Srebrne pudełko w kolorze księżyca
może otworzyć się od środka
chroni zabarwiony słońcem skarb życia
cóż to takiego? :P
to takie troche metaforyczne ;)
Pomysł z zagadkami jest bardzo fajny ... moje gratulacje ....... :D
Odpowiedzi na zagadki .......
Jajko było pierwsze od kury ...... ptaki pochodzą od gadów , a te były jajorodne ... jedno z ogniw łączących ptaki z gadami to
- archeopteryx - latający przodek dzisiejszych ptaków ....
-------------------------------------------------------------------------------------------------
Dlaczego Michał leżał w łóżku i patrzył jak złodziej kradnie klejnoty .....
Bo był ubezpieczony w .... ( tu jest miejsce na twoją reklamę ) .....
Bo złodziej był dziewczyną ... super laską w stroju Ewy ...
Bo leżał w łóżku z babką , a ten złodziej był jej mężem !
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Śmigło będzie należeć do właściciela odrzutowca !!!
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Królik musi poczekać na nadejście lata , lodowa góra się stopi i marchewki sa jego ....
zagadka. po angielsku. sorki. nie chce mi sie tlumaczyc
----------------
In a street there are five houses, each painted a different colour. In each
house lives a person of a different nationality, each of which drinks a
different beverage, smokes a different brand of cigar and keeps a different
pet.
The question on everybodys' lips, of course, is who owns the fish?
Here are some Helpful Hints(tm):
1. The Brit lives in the red house.
2. The Swede keeps dogs as pets.
3. The Dane drinks tea.
4. The green house is on the left of the white house.
5. The owner of the green house drinks coffee.
6. The person who smokes Pall Mall rears birds.
7. The owner of the yellow house smokes Dunhill.
8. The man living in the centre house drinks milk.
9. The Norwegian lives in the first house.
10. The man who smokes Blends lives next to the one who keeps cats.
11. The man who keeps horses lives next to the man who smokes Dunhill.
12. The man who smokes Blue Master drinks beer.
13. The German smokes Prince.
14. The Norwegian lives next to the blue house.
15. The man who smokes Blends has a neighbour who drinks water.
--------------
dodam tylko ze to bardzo slawna zagadka, pewnie czesc z was o niej slyszalo. acha, i chodzi tutaj wylacznie o logike... nie ma tu nic podchwytliwego.
powodzenia :) i nie oszukujcie, chodzi tutaj o sprawdzenie siebie, a nie podanie wyniku...
Kiedys rozwiązałem tę zagadkę. Nie jestem pewien, czy dobrze pamietam, ale chyba mieszkaniec zielonego domku.
@re down
Jestem lepszy od Einsteina!!! On potzrebował całej tablicy, a ja 5 kartek A4 :p. Kto nie wierzy, niech sprawdzi co ma większa powierzchnię ;) (ha, wolno pisać z dwóch stron). I AM THE :king:!!!
oto jak pan Einstein rozwiazal ta zagadke ;)
http://www.yon.menel.com/einstein.jpg
Hans spycha żydów ze skarpy ustawiając ich w różne dziwne pozycje.
Nagle przyjeżdża generał i wkurzony wrzeszczy:
- Hans!!! Mówiłem Ci, że masz skończyc z tym TETRISEM!!!
I zagadka tkwi w tym czy sie podobalo?
To ja teraz zadam swoją zagadkę.
W restauracji znajdującej się w centrum miasta kelner o imieniu Marek przyjmuje o 12 godzinie czasu środkowowschodniego zamówienie od Wieśka i Patrycji, ktorzy pobrali się 14 dni temu w Paryżu. W tym samym czasie niedaleko owej restauracji przejeżdża pociąg kierujący się w strone Gdyni. W tym pociągu jedzie pan policjant, który właśnie kończył służbe i jedzie na wakacje spożywając w czasie wycieczki banana którego kupił po okazyjnej cenie 2.50zł za kg w warzywniaku znajdującym się w jego rodzinnej miejscowości. Pytanie brzmi: Jaki wpływ miała produkcja gwoździ w latach 70-tych na rozwój edukacji w dzieci z Iraku o.O??
@Naonen
odpowiedzia na pewno sa schody, tak sęk na 100% tkwi w schodach
bedzie za rozwiazanie jakis rep?:)
@Up
Ach... no i rozgryzłeś zagadkę =((, a myślałem że niekomu się nie uda ;P.
Musze popracować nad bardziej zawiłą zagadką i wtedy już nie będzie tak łatwo! ;>
9)Co znaczy skrót PKO?
No wiec tak:
Faceta, ktory reklamuje PKO nazwali panem Kowalskim i nieprzypadkowo...
P=od slowa Pan
KO=od nazwiska KOwalski
Ale moze naprzyklad Polska Krowa Odrzutowa? :P
Po co Francuz chodzi po pustyni w zielonych szelkach w żólte kropki ?? :D
Zureq (RUBERA)
18-08-2004, 11:55
Legenda mówi, że zadanie to zostało wymyślone przez Einsteina. Wedlug niego 98 % ludzkiej populacji nie jest w stanie go rozwiązać!
5 ludzi zamieszkuje 5 domów w 5 różnych kolorach. Wszyscy palą papierosy 5 różnych marek i piją 5 różnych napojów. Hodują zwierzęta 5 różnych gatunków.
Pytanie : Kto hoduje rybki ?
1.Anglik mieszka w czerwonym domu
2.Duńczyk pija herbatkę
3.Norweg zamieszkuje pierwszy dom
4.Palacz papierosów Rothmans mieszka obok hodowcy kotów
5.Mieszkaniec żółtego domu pali Dunhille
6.Niemiec pali Marlboro
7.Mieszkaniec środkowego domu pija mleko
8.Palacz Rothmansów ma sąsiada, który pija wodę
9.Palacz Pall Malli hoduje ptaki
10.Szwed hoduje psa
11.Norweg mieszka obok niebieskiego domu
12.Hodowca koni mieszka obok żółtego domu
13.Palacz Philip Morris pija piwo
14.Zielony dom znajduje się po lewej stronie domu białego
15.W zielonym domu pija się kawę
(to ta sama zagadka, co po angielsku)
Mamy 10 worków z monetami. W 9 workach znajdują się prawdziwe monety ważące 14 gramów, natomiast w jednym worku są fałszywe monety ważące 15 gramów. Do dyspozycji mamy wagę elektroniczną, dokładnie pokazującą wagę położonych na nią przedmiotów. Jaka jest najmniejsza ilość ważeń, aby ze 100% pewnością wskazać worek z fałszywymi monetami? Uzasadnij swoją wypowiedź.
kierki11
27-11-2004, 19:26
4)Którą ręką jesz zupę?
1)Pustka
2)Tyle ile ile napisales XD
3)slodzi sie lyzka
4)je sie lyzka
5)w listopadnie (zgaduje :P)
6)papiez jest 1
7)Jest tak jak w kazdym innym panstwie...
Co do zludzenia to Jezus mi sie objawil!! :P ;D :)
Pisalem to bez spogladania na inne odpowiedzi!!SERIO!!!
POZDRO
@up
W pokoju zostało "i".
W zagadce z kwiatkami mogą być tylko 3 kwiatki.
Co do obrazu to widze twarz jakiegoś meżczyzny, przypominająca troche twarz JEzusa :p
W wiatraku były 4 kąty, w każdym kącie 4 koty i 4 panowie. Każdy pan ma dziewczyne, ile było mąki?
she_devil
28-11-2004, 19:12
W wiatraku były 4 kąty, w każdym kącie 4 koty i 4 panowie. Każdy pan ma dziewczyne, ile było mąki?
Gdzie tu sa dane na temat maki?
ja zato zrewanzuje sie inna zagadką:
- Pewnego dnia było przyjęcie. Każdy sie świetnie bawił lecz każdy kto wypił pącz z lodem umierał. Jeden starszy pan wypił pącz lecz niezmarł przypominam że także z kostkami lodu. Czemu on niezmarł? ;)
- Pewnego dnia było przyjęcie. Każdy sie świetnie bawił lecz każdy kto wypił pącz z lodem umierał. Jeden starszy pan wypił pącz lecz niezmarł przypominam że także z kostkami lodu. Czemu on niezmarł? ;)
Dlatego że lód sie rozmroził ? ?
she_devil
28-11-2004, 20:05
Bo wypil inny pacz z lodem.
O.o Tylko Matheous czytal Hobbita? No to ja dam pare zagadek z niego, jak tylko go odkopie ze stosu innych ksiazek =] A jesli byly to przepraszam, przeczytalem caly temat i nie widzialem ^^
1.korzeni nie widziało niczyje oko,
a przeciez to cos sięga bardzo wysoko,
od drzew wybujało wspanialej,
chociaz nie rosnie wcale
2.w czerwonej stajni trzydziesci białych koni
klapie, tupie, a czasem ze strachu dzwoni.
3.nie ma skrzydel, a trzepocze,
nie ma ust, a mamrocze,
nie ma nog, a plasa,
nie ma zebów, a kasa
4.oko, co tkwiło w niebieskiej twarzy, ucieszyło się ogromnie,
gdy zobaczyło w zielonej twarzy drugie oko.
\"ono jest zupelnie podobne do mnie,
tylko ze blyszczy nisko, a ja wysoko\"
5.nie mozna tego zobaczyc ani dotknac palcami,
nie mozna wyczuc wechem ani uslyszec uszami;
jest pod gorami, jest nad gwiazdami,
pustej jaskini nie omija,
po nas zostanie, było przed nami,
zycie gasi, a smiech zabija
6.pudełko bez zawiasow, klucza ani wieka,
a przeciez skarb zlocisty w srodku skryty czeka
7.nie oddycha, a zyje,
nie pragnie, a wciaz pije
8.beznogi lezy na jednonogim,
dwunogi siedzi na trojnogim,
a czworonog dostanie resztki
9.cos, przed czym w swiecie nic nie uciecze,
co gnie zelazo, przegryza miecze,
pozera ptaki, zwierzeta, ziele,
najtwardszy kamien na make miele,
krolow nie szczedzi, rozwala mury,
poniza nawet najwyzsze gory
P.S. Nie mam polskich fontow i dlatego to tak wyglada :/ Niektorych rzeczy trza sie domyslic.(kasa= gryzie)
she_devil
28-11-2004, 22:23
O.o Tylko Matheous czytal Hobbita? No to ja dam pare zagadek z niego, jak tylko go odkopie ze stosu innych ksiazek =] A jesli byly to przepraszam, przeczytalem caly temat i nie widzialem ^^
chociaz nie rosnie wcale
nie ma ust, a mamrocze,
nie ma nog, a plasa,
nie ma zebów, a kasa
7.nie oddycha, a zyje,
P.S. Nie mam polskich fontow i dlatego to tak wyglada :/ Niektorych rzeczy trza sie domyslic.(kasa= gryzie)
5. echo
2. geba
6. serce
9. nienawisc
Oj oj zle. Tylko na 2 odpowiedzialas dobrze =] Probuj dalej. A i w 5 nie da sie tego uslyszec!! Zreszta w sercu nie ma "zlota". I 9 zle
cFaniak odpowiedziałbym, ale to trochę czitowanie [chociaż ja bym odpowiadał za pamięci, bo mi się odkopywać nie chce:P].
Stary, są se normalnie cztery książki i każda ma aż 400 stron! Stary, tyle to w życiu nie przeczytałeś, stary. No i normalnie to one leżą na półce i nikt ich nie czyta. Stary, nie uwierzysz, ale na pierwszej stronie pierwszej książki siedzi sobie mol i powoli zjada kartki. Okładki książek mają pół centymetra grubości, a sto kartek ma centymetr. Stary, nie zgadniesz ile centymetrów papieru i okładki zje mol zanim dojdzie do ostatniej strony ostatniej książki.
Aż dziw że ten temat jeszcze żyje...
Czyżby 5 cm? (zakładając że zje kawałek kartki i idzie dalej a nie zjada całej)
chociaz nie rosnie wcale
nie ma ust, a mamrocze,
nie ma nog, a plasa,
nie ma zebów, a kasa
7.nie oddycha, a zyje,
1.góra
7.ryba
9.czas
Superman jesli zjada cale kartki to 17,5 chyba.
Agan b dobrze xD Probuj z restza.
Chopkers
01-12-2004, 22:05
[QUOTE=Zureq (RUBERA)]Legenda mówi, że zadanie to zostało wymyślone przez Einsteina. Wedlug niego 98 % ludzkiej populacji nie jest w stanie go rozwiązać!
5 ludzi zamieszkuje 5 domów w 5 różnych kolorach. Wszyscy palą papierosy 5 różnych marek i piją 5 różnych napojów. Hodują zwierzęta 5 różnych gatunków.
Pytanie : Kto hoduje rybki ?
1.Anglik mieszka w czerwonym domu
2.Duńczyk pija herbatkę
3.Norweg zamieszkuje pierwszy dom
4.Palacz papierosów Rothmans mieszka obok hodowcy kotów
5.Mieszkaniec żółtego domu pali Dunhille
6.Niemiec pali Marlboro
7.Mieszkaniec środkowego domu pija mleko
8.Palacz Rothmansów ma sąsiada, który pija wodę
9.Palacz Pall Malli hoduje ptaki
10.Szwed hoduje psa
11.Norweg mieszka obok niebieskiego domu
12.Hodowca koni mieszka obok żółtego domu
13.Palacz Philip Morris pija piwo
14.Zielony dom znajduje się po lewej stronie domu białego
15.W zielonym domu pija się kawę
(to ta sama zagadka, co po angielsku)
[QUOTE]
tą zagadke mialem zar na konkursie matematycznym i wyszlo chyba ze rybki hoduje norweg ale niejestem pewien.
dobrze mysle?
vBulletin® v3.7.0, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.