Pokaż pełną wersje : Studenci!
Studenci!
Jest dużo tematów o szkołach i takich tam pierdołach, teraz niechaj będzie jakiś temat o studiach :)
@maturzyści: jakie studia wybieracie (kierunek, wydział)? Gdzie idziecie (miasto, uczelnia)? I dlaczego akurat taki wybór?
@studenci: Chciałbym ogólnie wiedzieć, na czym studiujecie; czy rzeczywiście sprawdziłyby się moje przypuszczenia, że raczej będą to studia techniczne/ informatyczne/ ekonomiczne etc (ogólnie, gdzie komputera trzeba użyuwać). Powiedzcie też, dlaczego wybraliście takie a nie inne studia.
Jeśli chodzi o mnie, to studiuję Automatykę i Robotykę na wydziale "elektrycznym" (EAIiE - Elektroniki, Automatyki, Informatyki i Elektroechniki) na University of Science and Technology (AGH) w Krakowie. Poszedłem tam po LO, po profilu matematyczno-fizycznym. Zdawałem też (i w sumie się dostałem) na Informatykę na Politechnice Śląskiej w Gliwicach, jednak uznałem, że Kraków to jest jednak miejsce, gdzie chcę mieszkać. Poza tym AGH wypada lepiej w rankingach, nie mówiąc już o renomie uczelni i rzeczywistych możliwościach, jakie daje.
Nudno na forum, nic się nie dzieje, napiszcie coś :>
NO niech ci będzie:)
Do neidawna studiowalem informatyke zaocznie w Gdansku. Od dziecka chcialem byc administratorem sieci:) Niestety, kiedy wkoncu dostalem prace w tym kierunku okazalo sie, ze ta praca wcale nie jest taka ciekawa jak myslalem. Wrecz przeciwnie: maly kontakt z ludzmi, ciagle siedzenie w jednym miejscu i szukanie poprawek, nowosci itp.
Wiec w tym rokuz zrezygnowalem. Zdalem za to na Administracje - tez zaoczna, bo po co z pracy rezygnowac a za rok zaczne studiowac to co mnie najbardziej pociaga - psychologie. Prawdopodobnie w Gdansku.
$corcerer
04-09-2005, 15:17
Politechnika Częstochowska, wydział Inżynierii Mechanicznej i Informatyki, kierunek Informatyka, specjalizacja (ale to i tak na cim roku) sieci komputerowe :>
Zawsze chciałem coś z kompami, a że mnie sieci ciągną, to poszedłem w tym kierunku - przez większość czasu śwęty spokój + zabawa :) Najgorzej bedze z analizy matematycznej - mnóstwo ludzi na tym uwalają :/
Papierki poszły też do Wrocka na polibude, dostałbym się z rezerwy, ale po pierwsze załatwiania kupę (mieszkanie na przykład) a po drugie muszę mieć formację oazową w tym roku prowadzoną, więc uznałem, że nie będę szukał tam, skoro tu mogę bez problemu kontynuować ze swoją grupą :>
Jeszcze nie studiuję, mam jeszcze miesiąc do tego czasu, ale
Uniwersytet Opolski, kierunek Informatyka, na dziennych studiach.
Nudno na forum, nic się nie dzieje, napiszcie coś :>
Coś :>
Napewno stanowimy znaczną mniejszość forum. :P
Ja dostałem się w tym roku na Budownictwo (Politechnika Koszalińska). Zdecydowałem się właśnie na ten kieunek, ponieważ chcę wprowadzić w życie mit szklanych domów :] (napewno te piękne marzenia zostaną zmiażdżone przez rzeczywistość, ale ja niemam zamiaru się poddawać). Zdawałem starą maturę, a na studia wybrałem się na podbudowie technikum ekonomicznego (sux).
@edit: Może doświadczeni studenci udzieliliby jakiś cennych wskazówek beginer-om: Jak się zachować pierwszego dnia? Z czym to się je? Jak bardzo studia różnią się od tego z czym dotychczas miałem styczność (system nauczania)? Mam ogromną treme :p
binek1986
04-09-2005, 16:07
No coz. Ja z powodow w duzej czesci finansowych, wybralem studia w moim miescie (Elblag). PWSZ, kierunek informatyka, specjalizacja Bazy Danych i Oprogramowanie Uzytkowe (wybralem ta specjalizacje, poniewaz IMO, za duzo juz jest adminow sieci ;>). Komputery zawsze mnie interesowaly (odkad mam kompa offkoz), wiec chyba nie trzeba tlumaczyc dlaczego taki kierunek.
Mam w planach kontynuowac nauke, w tym samym kierunku, tylko na innej, lepszej uczelni. Jak bede juz pracowal i zarabial na utrzymanie ;>.
Ja tuż po LO - profil informatyczny[1] polazłem na PW [W-wa]. W sumie poza PW nie składałem nigdzie papierów.
Próbowałem dostać się na Wydział Elektroniki i Technik Informacyjnych, ale trafiłem na MEiL [Mechaniczny Energetyki i Lotnictwa], czyli taki wydział na który łatwo się dostać, a jeszcze łatwiej z niego wylecieć. Skądś określenie sesji na MELu - MELodramat - musiało się wziąć ;p
Nie podobało mi się tam za bardzo - za dużo fizyki mechanicznej - więc spróbowałem szczęścia jeszcze raz. Wybór padł znów na Elkę - kierunek Informatyka; ale że moja fizyka na wysokim poziomie nie stoi, to nie dostałem się tam gdzie chciałem. Na samą elkę udało się jednak dostać, trafiłem na makrokierunek - Elektronika i Inżynieria Komputerowa oraz Inżynieria Biomedyczna - studia dzienne. Teraz w sumie nie żałuję że tu jestem. Podoba mi sie tu coraz bardziej, zobaczymy jak będzie dalej :)
[1] nie wiem kto wymyślił, żeby w klasie o profilu informatycznym było więcej biologii, historii, chemii niż fizyki. Biologia była przez 3 lata, chemia - 3 lata, historia - 4 lata, a fizyka tylko pierwsze dwa. I to taki poziom, że szkoda gadać... Jakby ktoś się na coś takiego wybierał, to zdecydowanie odradzam.
Dr. Omader
05-09-2005, 13:37
Ja naleze do grupy krolikow, na ktorych testowano nowa mature ;)
Poczatkowo chcialem isc na Automatyke i Robotyke na Politechnice Wroclawskiej, ale potem mi sie odmienilo zdanie i bardziej spodobala mi sie Informatyka i Ekonometria na Akademii Ekonomicznej we Wroclawiu.
Na Politechnice dostalem sie na liste rezerwowych i pewnie bym wskoczyl na ten kierunek, ale na Informatyke i Ekonometrie dostalem sie, wiec zdecydowalem ze pojde tam gdzie chcialem.
Mieszkanko juz mam, bardzo mi sie podoba, lokatorzy tez spox, wiec zobaczymy jak to bedzie dalej :P
nie wiem kto wymyślił, żeby w klasie o profilu informatycznym było więcej biologii, historii, chemii niż fizyki. Biologia była przez 3 lata, chemia - 3 lata, historia - 4 lata, a fizyka tylko pierwsze dwa. I to taki poziom, że szkoda gadać... Jakby ktoś się na coś takiego wybierał, to zdecydowanie odradzam.
o.0
A ja myslalem, ze tylko ja mam takie dziwne akcje. W LO bylem w klasie o profilu matematyczno-informatycznym, a nad biologia musialem spedzac wiecej czasu niz nad fizyka czy matma, chemia byla na poziomie rozszerzonym, mimo iz nikt jej nie rozumial w klasie praktycznie. Nauczyciel z matmy byl taki fatalny, ze jak sie go o cos spytalismy, co lekko wykraczalo poza material, to bral ksiazke i przez 10 minut ja czytal, po czym rzucil nam "o to dobry pomysl, dowiedzcie sie tego jako zadanie domowe" -.-""
Ja dopiero co sie dostalem na Uniwersytet Łódzki, wydział matematyki, kierunek, informatyka jednolite studia magisterskie. Wybralem te studia, bo i tak bylem od urodzenia skazany na siedzenie w komputerach. Czasem sie naprawde zastanawiam, czy to ma sens...
J. Hunter
05-09-2005, 22:38
Panowie i panie. Jak jesteście obcykani to powiedzcie tak z grubsza do jakiej klasy powinienem się udać w szkole średniej, jeśli chciałbym iść na prawo (i lewo ;)), ew. historię i psychologię? Wiem, że będę mieć zajęcia z orientacji zawodowej (czy jakoś tak), ale ciekawość mnie zżera niebywale.
Sorcerer Maciek
05-09-2005, 22:50
@up:
Najlepiej na profil historyczny. Chociaz, dajmy na to, w tym roku na Uniwersytecie Jagiellońskim na matury nie patrzono - odbywał sie test wielokrotnego wyboru sprawdzajacy zdolnosc logicznego myslenia. Minut 120, pytan (chyba) 180. Ponad 110 wymagano aby zostać przyjetym, a wiec sprawa nielatwa.
Na Politechnice dostalem sie na liste rezerwowych i pewnie bym wskoczyl na ten kierunek, ale na Informatyke i Ekonometrie dostalem sie, wiec zdecydowalem ze pojde tam gdzie chcialem.
ROTFL no to zyebałeś sprawę. Bo ta informatyka i ekonometria to jest word i excell (jako informatyka) i w ****u różnych głupot jako ekonometria. Ogólnie te studia mają cię przygotować do zajmowania się analizami rynku, przy pomocy programów komputerowych. Informatyka ogranicza się tam tylko do obsługi programów. No chyba, że chciałeś iść na studia takie, na których masz dużo wolnego czasu, to wtedy lepiej wybrać nie mogłeś.
Ja jestem na 4 roku fizyki na WPPT PWr. Specjalizacja: informatyka kwantowa. Nawet ciekawe rzeczy tu są, ale jak przyjdzie sesja to ło maj gat.
Specjalizacja: informatyka kwantowa
Moglbys blizej opisac? Bo komputery kwantowe zawsze mnie interesowaly? Macie cos zwiazango z ich budawa etc?
Moglbys blizej opisac? Bo komputery kwantowe zawsze mnie interesowaly? Macie cos zwiazango z ich budawa etc?
To chyba cię kiepsko interesowały, bo jak dotąd nikt nie zbudował komputera kwantowego i prawdopodobnie niegdy nie zbuduje.
A co do tego o czym się uczymy, to mamy opisywane jak zamienić bramki logiczne na bramki kwantowe, mieliśmy też przedstawione jak działają niektóre algorytmy kwantowe (m.in. ze znajdowaniem dzielnikow danej liczby), do tego podejście teoretyczne, czyli z czego można korzystać przy operacjach na cząsteczkach. Jakie warunki musi spełnić układ, a jakie urządzenie pomiarowe. Musiałbyś trochę dokładniejsze pytanie zadać o to co byś się chciał dowiedzieć.
Jak wlasnie koncze filologie angielska :)
To chyba cię kiepsko interesowały, bo jak dotąd nikt nie zbudował komputera kwantowego i prawdopodobnie niegdy nie zbuduje.
Tak tak, wiem;) A czy sie nie zbuduje? Wiem jednak, ze sie zbuduje!:)
Swoja droga slyszales o symulatorze? moze znasz ich wiecej, bo ja znam tylko jeden adres:(
www.qc.fraunhofer.de.
Polecam...;)
A czy sie nie zbuduje? Wiem jednak, ze sie zbuduje!
No jak na razie nie da rady zbudować ze względu na dekoherencję, oraz na to że nie za bardzo wiadomo jak zachowa się parenaście qbitów. Jeszcze 10 lat temu wydawało się że jeśli zejdziemy z czasem pomiaru poniżej 10 do -7 sek. to da się obejść dekoherencję, a tu kicha. A dekoherencja powoduje, że zanika splątanie qbitów, o które właśnie w komputerach kwantowych chodzi (a tak dokładniej to zanikają niediagonalne elementy macierzy gęstości gbitów). To co ty podałeś na stronce to jest po prostu konstruowanie algorytmów dla komputerów kwantowych. Hehe muszę się w to pobawić, bo jak dotąd robiłem to tylko przy tablicy na ćwiczeniach.
Adrianoss
06-09-2005, 15:14
Elektrotechnika , na wydziale Elektrycznym Politechniki Białostockiej, aktualnie jestem w trakcie kampanii wrześniowej :) jak zdawalem na PB dostalem sie takze na Automatyke - Robotyke na Mechanicznym, ale wybralem Elektro, gdyz sadzilem ze sie dostane na kierunek Elektronika i Telekomuna ale nie wyszlo i siedze na elektrotechnice
Dr. Omader
06-09-2005, 15:21
ROTFL no to zyebałeś sprawę. Bo ta informatyka i ekonometria to jest word i excell (jako informatyka) i w ****u różnych głupot jako ekonometria. Ogólnie te studia mają cię przygotować do zajmowania się analizami rynku, przy pomocy programów komputerowych.
Alez ja to wiem ;)
Jesli chodzi o informatyczna czesc to i tak chcialbym sie sam tez rozwijac dodatkowo, a jako specjalizacje zastanawiam sie nad e-biznesem. Tam juz sa ciekawsze rzeczy z infy ;)
Jak mi sie nie bedzie podobalo, to trudno, zmienie kierunek :/
up
Ano chyba że tak :P Przynajmniej będziesz miał czas na życie studenckie :)
Adrianoss
06-09-2005, 18:38
u nas w bialym to na "Ciepłej" info-ekonometrii tej ucza ;p tam sie liczy tylko $$ a zajecia sie zaczynaja w pubie w budynku uczelni, oczywiscie popijajac napoje bezalkoholowe heheh, tak wiec dla mnie ten kierunek sie kojarzy z uczelniami dla tych bogatszych cwaniaczkow ktorzy nie bardzo chca sie uczyc
mozna?
Moj brat sie dostal na SMP na UJ [studia matematyczno przyrodnicze] dzienne. Co to za kierunek?
Otoz skaczesz sobie miedzy wydzialami.. tam sie udasz na zajecia z informatyki... tam zachaczysz na fizyke po drodxze mijajac biologie. Niezly hardkor... wlasciwie po co ja to pisze?
Jackal Silentdark
06-09-2005, 23:41
Może ci co już sie dostali na studia powiedzą czy tak tragicznie było w tym roku sie dostać na jakąkolwiek sensowną uczelnie ? Bo slyszałem straszne żeczy na ten temat ... A ja za rok ... więc nie wiem czy mam sie już bać ?
A jo studiuje, tzn. zaczynam agrobiologie na AR w Krakowie(fajny kierunek bo nikt ze z najomych nie wiedził co to jest :D i mam ok 90% babek na roku), dlatego taki kiedrunek bo z biologii jestem chyba niezly(mat pods. 72%, roz 70), jedyna co mnie przeraza to chemia(75h per semestr), bo z wiedza chemiczna jestem poziomie budowy atomu, wiem np. że atom składa się z protonów, neutronów i elektronów, i że taki atom może sie rozpaść, co mozan wykozystać robiąc bombala ;) , ja juz moją wiedzę wykozystuje i robie w piwnicy syntezator deuterium, bo benzyna ostatni drożeje, a samochody na wodór to przyszłość. Jak narazie mam odłozone w piwnicy 2 rury od odkurzacza, destylarke do bimbru i 200ml nadtlenku wodoru. Teraz przymierzam się zajumać chłodnice z Golfa mojego sąsiada.
Proszę o wyrozumiałość, każdy ma jakieś hobby :p
Dr. Omader
06-09-2005, 23:51
Bo slyszałem straszne żeczy na ten temat ... A ja za rok ... więc nie wiem czy mam sie już bać ?
Napisz "żeczy" na podaniu na uczelnie, wroze ci swietlana przyszlosc ;)
Może ci co już sie dostali na studia powiedzą czy tak tragicznie było w tym roku sie dostać na jakąkolwiek sensowną uczelnie ? Bo slyszałem straszne żeczy na ten temat ... A ja za rok ... więc nie wiem czy mam sie już bać ?
W Opolu na informatyke na UO było około 100 podań na 50 miejsc. Oczywiście jak się weźmiep od uwagę tych, co składali na 20 uczelni, to praktycznie każdy, kto chciał, dostawął się.
Na filologię angielską było prawie 800 osób na 50 miejsc.
Na fizykę (po prostu fizyka) było coś koło 30 na 50 miejsc
fizyka_jakaś_tam 4 na 50 miejsc
i fizyka_jeszcze_jakaś_tam inna, 1 osoba na 50 miejsc :P
sorry, ale nie pamietam dokładnie kierunków.
fizyka_jakaś_tam 4 na 50 miejsc
i fizyka_jeszcze_jakaś_tam inna, 1 osoba na 50 miejsc :P
sorry, ale nie pamietam dokładnie kierunków.
Fizyka teoretyczna, po ktorej mozna zostać jedynie naukowcem przez duże M na końcu - jedna trzecia osoby na miejsce ;)
Panowie i panie. Jak jesteście obcykani to powiedzcie tak z grubsza do jakiej klasy powinienem się udać w szkole średniej, jeśli chciałbym iść na prawo (i lewo ;)), ew. historię i psychologię? Wiem, że będę mieć zajęcia z orientacji zawodowej (czy jakoś tak), ale ciekawość mnie zżera niebywale.
Proponuję matematyczno-informatyczno-fizyczną...
Elektrotechnika , na wydziale Elektrycznym Politechniki Białostockiej, aktualnie jestem w trakcie kampanii wrześniowej :)
no... ja tak samo jak kolega (a już się zastanawiałam, czy ktokolwiek da tą 'opcję'), choć w przeciwieństwie do niego to był mój cel (trochę się dziwili jak wpisałam 'opcje' odwrotnie niż wszyscy - czyli na samym dole to, co niby najtrudniej się dostać.. tiaa..)
tak samo jak kolega kłania się kampania wrześniowa..
ale już nie tak samo - inna buda..
Adri, a jak tam magnesy? na którym roku u was? XD
i.. szmaty.. za którym podejściem? :]
d. Taube
EAiE, elektronika rok ll, oczywiscie AGH Krakow
bawimy jak nigdy ;p
P. Janusz
11-09-2005, 18:30
Ahh... Studenci ;)
Pamiętam te czasy, młodość :)
Panie MatKus:
Uczy się pan w tym mieście, co ja mieszkam. Na Uniwerytet przychodziłem czasem, prawdopodobnie Cię kiedyś widziałem. :)
Również się uczyłem w Opolu, Uniwerytet Opolski. Tyle że 20 lat temu. :)
EAiE, elektronika rok ll, oczywiscie AGH Krakow
bawimy jak nigdy ;p
Wydział Elektryczny, Wydział Elektryczny! Jeeest najbaaaardziej dy-na-micz-ny!
=)
A propos ilości osób na miejsce: jak ja zdawałem na AGH, to na informatykę na Elektrycznym było ok 10-11 osób na miejsce, na AiR ok 7 osób/miejsce. Z tego, co jeszcze pamiętam z geografii z liceum, to roczniki '83-'84 to tzw. wyż demograficzny i wydawałoby się, że w sumie, to z roku na rok można się raczej spodziewać coraz mniej ludzi. Choć z drugiej strony może coraz więcej młodych ludzi (hehe... i kto to mówi :P) chce po prostu iść na studia...
A propos fizyki_jakiejś_tam: jak się nie dostałem na Informatykę, to pierwsze, co dostałem, to promesę na Fizykę Jądrową (w ten sam dzień, co przyszło zawiadomienie, że się nie dostałem na infę) - to musi być dopiero "pożądany" kierunek ;)
vBulletin® v3.7.0, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.