Pokaż pełną wersje : WMV - The Movie
Widze ze sporo osob na forum zabralo sie za robienie filmow wmv. Problem w tym, ze wiekszosc z nich nie zasluguje nawet na slowo komentarza. Dlatego tez powstaje ten poradnik, jak sklecic chociazby prosty film przy pomocy tak banalnego urzadzenia, jakim jest Windows Movie Maker. Zanim przejde do opisu, dodam tylko, ze screeny pochadza z wersji:
Windows XP Proffesional
Service Pack 1
Jest to dosc istotna informacja, bo WMM z Service Packa 2 jest troche bardziej rozbudowany, ale ogolna obsluga wyglada identycznie.
1. Wprowadzenie
Pierwsza rzecza jaka powinnismy przygotowac sa sekwencje video, ktore chcemy skleic w pelnowymiarowy film. Czym sa sekwencje video? Najprosciej mowiac, sa to krotkie filmiki, ktore zostaly nagrane przy pomocy programow do tego sluzacych. Ja do zgrywania krotkich sekwencji video uzywam Frapsa (http://www.fraps.com), ale w grach, ktore pozwalaja na zgrywanie poklatkowe dodatkowe programy do zrzucania sekwencji beda niepotrzebne. Ok. Zakladam, ze poszczegolne sceny filmu macie juz przygotowane. A zatem odpalamy Windows Movie Makera.
http://i22.photobucket.com/albums/b347/hoomik/wmv/01.jpg
2. Podstawy obslugi
Ciezko bedzie cokolwiek zrobic, jezeli nie zaimportujemy naszych scen do programu. Robimy to klikajac w Plik --> Importuj, lub naciskajac "Ctrl" + "I". Przechodzimy wtedy do znajomego z innych programow okienka, w ktorym wybieramy pliki ktore chcemy zaimportowac. Moga to byc pliki video (np. .avi, .mpg, *****), muzyka (np. .wav, .mp3, .wma), obrazy (np. .bmp, .jpg). Przy imporcie plikow video kazdy plik z osobna tworzy swoja zakladke po lewej stronie.
http://i22.photobucket.com/albums/b347/hoomik/wmv/02.jpg
Radzilbym zmienic ich nazwy na takie, zeby pozniej bylo nam latwiej je w razie potrzeby odszukac, bo przy wiekszej ilosci plikow latwo jest sie pogubic.
3. Montaz
Dobra. Mamy juz zaimportowane wszystkie potrzebne nam pliki video i audio. Zakladki porobione, pliki ponazywane - trudna czesc za nami :) Teraz pozostalo nam jedynie przeciagnac na pasek na samym dole te sekwencje, ktore chcemy aby byly uzyte w filmie. Mozecie dowolnie je skracac, program pozwala rowniez na podzielenie sekwencji na kilka czesci, takze jaskiniowe mozliwosci edycji sa ;) Pliki dodajecie na pasek w takiej kolejnosci, w jakiej maja pokazywac sie podczas wyswietlania filmu. Dzwiek rowniez dodajemy poprzez przesuniecie pliku na pasek - z tymze tutaj jest obojetne miejsce w ktore przesuniemy plik, dzwiek i tak bedzie odgrywany od poczatku ;) Oczywiscie tu rowniez mozemy dowolnie skracac dlugosc pliku.
4. Faza koncowa
Ok, montaz skonczony, pozostalo nam tylko zapisac film i pokazac go szerszej publicznosci. Film zapisujemy klikajac na Plik --> Zapisz film lub naciskajac "Ctrl"+"M". W ustawieniach mamy do wyboru kilka "jakosci", w ktorej chcemy zapisac film. Tutaj wybor nalezy juz calkowicie do ciebie - mozesz postawic na dobra jakosc audio/video, co bedzie wiazac sie z dosc duza waga pliku, mozesz tez postawic na niska wage pliku, co niestety odbije sie na obrazie i dzwieku. Takim kompromisowym wyjsciem jest ustawienie zapisu na "Inne --> Wideo dla szerokopasmowego NTSC (768 lub 1500 kb/s, polecam sprawdzic oba wyjscia i zdecydowac ktore jest dla ciebie bardziej oplacalne)".
http://i22.photobucket.com/albums/b347/hoomik/wmv/03.jpg
Po dokonaniu wyboru klikamy na "OK" i czekamy na zapisanie sie filmu.
Brawo, wlasnie stworzyles swoj pierwszy (?) film wmv. :)
Aha. Jakby ktos byl ciekawy, co mozna zrobic przy pomocy programow opisanych w tym poradniku, to zapraszam tutaj (http://forum.tibia.pl/showthread.php?t=42979&highlight=chryzantemy).
Hoomik, no tak.. fajnie, sam poradnik super, ale teraz sie namnozy ludzi, ktorzy beda nas zameczac swoimi "pierwszymi filmikami". :) Co do poradnika nie mam zastrzezen, no, moze poza jednym.. wlasciwie nie opisales nic, co pomogloby w edycji pliku. Tylko jak wczytac plik, a potem jak go zapisac. :)
Dobra, nie mamram juz. ;)
Windows Movie Maker nie sluzy do edytowania plikow i bawienia sie w efekty ;) Od tego jest np. Adobe Premiere czy Ulead VideoStudio :> A dla poczatkujacych uzytkownikow to, co opisalem - zupelnie wystarczy.
No no no... ostatnio powstaje coraz wiecej filmow wmv, poradnik na miejscu bardzo ladny i czytelny, mysle ze powinien zostac przeniesiony, brafko dla ciebie hoomik - bardzo dobry poradnik :)
btw. nie miala byc nazwa tematy WMV the movie? :D
Jak dla mnie to dobry poradnik , ale polecam ANIMOWANE GIFY robić ;) ...
Jak dla mnie to dobry poradnik , ale polecam ANIMOWANE GIFY robić ;) ...
Animowane gify do filmow...? E, cos krecisz ;)
A btw, ktora menda zmienila mi nazwe tematu? Gdybym chcial zeby bylo "THE", to bym napisal to sam ;)
Przybitek
08-09-2005, 18:22
Eh a ja mam pytanko w windows media playerze...
Chce zrobic przejscia miendzy sekwencjami i klikam na przejscie ktore chce wybrac wylancza windows media playera chce dodac napisy wylancza help??
Dwimenor
08-09-2005, 18:44
Hoomik, to byłem ja
A za tą mende to nie zmienie ci z powrotem:P
Co mozemy urzyc zamias Frapsa zeby zgrac filmiki na sekwencje audio bo nie chce mi cos dzialac :(
Ja chcialbym zrobic film z tibii, taki ktory sie odpala na tibia.cam ale w formacie wmv. Jak mozna takie cos zrobic?
Poradnik świetny.
poczytaj to (http://dobreprogramy.pl/index.php?dz=2&id=913&t=76).
Anastazy
12-09-2005, 22:22
Nooooo nie. Nie zgadzam się na to. Ja chciałem taki poradnik napisać, już maiałem połowe!!! Ale mój przynajmniejby pokazywał jak się robi filmiki ***** o tibii... grrr... Używanie SnagIt'a itd. <foch>
Ja raczej poszedlem w diablo. Skrecilem takie, czternastosekundowe gownienko :P http://rapidshare.de/files/4967815/Trailer_Diablo_II*****.html Slabe, ale jestem new w tej branzy...
Hahahha. Ta piosenka "Chryzantemy zlociste w pollitrowce po czystej, stoja na fortepianie..." Niezle sklepales San Andreas z ta piosenka GZ
No poradnik nawet niezły, tylko czy do montażu filmów jest tylko ten WMM ? Czy są jakieś inne odpowiedniki ?
Tak poza tym.. to po co ludzie robią filmy w wmv ?
- > plik jest kilkanaście razy większy i zamiast ściągnąć .rec który ma 500KB ściągamy 25 MB
- > nie pokazuje wszystkiego, najczęściej tylko fragment ekranu, nie można np. sprawdzić skilli
@UP nie tylko o Tibii sie nagrywa... Sa tez inne gry
hiho
mam kilka pytan do tworzenia.
1) Czy są jakies jeszcze programy do zgrywania ujęc filmików? bo FRAPS tylko 30 sekundowe akcje zgrywa.
2)Dlaczego ten FRAPS w Tibii mi sie nie włancza a w innych grach tak? tzn w innych grach pojawiają mi sie takie cyferki na gorze ekranu a w Tibii nie i akcje sie nie zgrywają...
3)Dlaczego jak zimportowałem kilka akcji z GTA to w WMM kazdy filmik podzielił mi sie na 2 czesci? jeden na 21 s. a drugi na 7 s.??
4) Dlaczego komp mi sie strasznie muli jak włanczam Play zeby zobaczycz co wyszlo z mojego "sklejania"?
to tyle... thx
1) Czy są jakies jeszcze programy do zgrywania ujęc filmików?
sa
bo FRAPS tylko 30 sekundowe akcje zgrywa.
nie do konca jest to prawda. 30 sekund nagrasz tylko w wersji demo, w pelnej wersji mozesz nagrywac do woli. Linka nie dam, bo to nielegal ;p
2)Dlaczego ten FRAPS w Tibii mi sie nie włancza a w innych grach tak?
nie jestem do konca pewien, ale wydaje mi sie ze fraps wykrywa jakies biblioteki graficzne i dopiero wtedy sie odpala. Ale nie sugeruj sie ta wypowiedzia, bo to tylko moje gdybanie
3)Dlaczego jak zimportowałem kilka akcji z GTA to w WMM kazdy filmik podzielił mi sie na 2 czesci? jeden na 21 s. a drugi na 7 s.??
bo WMM afaik domyslnie dzieli przydlugawe sekwencje na pomniejsze, krotsze
4) Dlaczego komp mi sie strasznie muli jak włanczam Play zeby zobaczycz co wyszlo z mojego "sklejania"?
a jakiego masz kompa?
Descartes
23-09-2005, 21:06
2)Dlaczego ten FRAPS w Tibii mi sie nie włancza a w innych grach tak? tzn w innych grach pojawiają mi sie takie cyferki na gorze ekranu a w Tibii nie i akcje sie nie zgrywają...
Spróbuj na Fullscreenie.
WMM Dzieli sekwencje automatycznie, gdy wykryje zmianę ujęcia kamery (rozpoznaje, kiedy obraz się zmienia, a kiedy przesuwa - bardzo inteligentny program :))
EDIT: Patrzcie, jak mi się fajnie skoczyło w Vice! :D:D:D
http://rapidshare.de/files/5407386/sanchez.avi.html
potrzebuje jakiś program typu fraps, ponieważ fraps mi nie nagrywa w tibii, jeśli ktoś może to prosze o pomoc...
Mozna zrobic filmiw ***** na windowsie 98?
Ale skad mam wzianc ten program (windows..)bo ja niemam go w akcesoriach, plx pomozcie
windows movie maker jest dostepny od windowsa ME wzywz. Jezeli siedzisz na 98, to musisz szukac innych programow do montazu. Z takich banalnych polecam VideoEditMagic
A ja mam inny ****a mac problem -.-" Super wszystko ladnie sekwencja snagitem zrzucona. Importuje do WMM 2. Sklejam wszystko w calosc. Klikam "Odtworz" a tutaj zonk: nicki zamazane. Ogolnie wszystkie napisy zamazane. Czemu tak się dzieję? Przeciez w Media Playerze ta sekwenja ladnie leciala to czemu w WMM tak brzydko jest?
WMM na full screenie jest bardzo niewyrazne, ale przy odpowiedniej kompresji straty finalnego "produktu" na jakosci w porownaniu do oryginalnego pliku beda male, lub bardzo male.
Mam ten sam problem co niektórzy moi poprzednicy. Nie wiem dlaczego, ale Fraps działa do wszystkich innych gierek, tylko nie do Tibii :( Próbowałem już zmieniać wszystkie opcje, plik "help" przejrzałem z 3 razy ale nici. Może ktoś powiedzieć jak to naprawić?
Fraps _nie_dziala_ w tibii, pogodzcie sie z tym.
Okey to powiedz mi jak mam zrobić avi filmik o tibi. Jeśli ktoś jest rl znawcą prosze o pomoc szukam teachera:P jak coś to odezwać się w tibi.
Właśnie na avi movie chce zamieścić przegląd expowisk co gdzie i jak mam wizje ale nie mam totalnego pojęcia jak to wykonać.
Daj ktoś wkońcu jakiś pożądny link do programu do robienia tych sekwencji(takiego jak ten cały fraps) ale JAKIEGOŚ PORZĄDNEGO!!!!
Mam jeszcze jedno pytanie: ktoś już napisał o tych zamazanych nickach itp. Otóż jak się z tym uporać (z tą kompresją czy jakoś tak)? Jak mam zrobić aby na fullscreenie wszystko było tak wyraźne, albo niemal tak samo wyraźne jakbym oglądał zwykłego screena?
tibiaplayer
19-11-2005, 12:39
mam ten sam problem co kolega wyrzej....probowalem zapisac chyba kazdym sposobem i zawsze film jest bardzo nie wyrazny :/ moze zlym programem robie ss'y albo cos (urzywam UOSO z tibia.pl download ;P)
tibiaplayer
20-11-2005, 12:54
tresc nie aktualna ; P
krotko mowiac - im wieksza kompresja, tym mniejsza ostrosc obrazu (ale mala waga filmu). Im mniejsza kompresja, tym obraz jest ostrzejszy (ale film bedzie duuzo wazyc). Kombinuj tak, zeby dobrac odpowiedni rozmiar kompresji.
Ale jak można to ustawić? Jesli to ma związek z tym co pisałeś o wybieraniu ustawień obrazu na początku, to czy może ktoś podać gdzie to się ustawia, jeżeli mam Service Pack 2?
Adolphus Elbragol
29-11-2005, 11:50
Fraps _nie_dziala_ w tibii, pogodzcie sie z tym.
Moze jestem inny, ale mi Fraps bardzo ladnie dziala w Tibii.
No dobrze, moze nie bardzo ladnie, bo taki wieczny malkoment, jak ja, zawsze znajdzie cos, do czego mozna sie przyczepic, ale w miare skutecznie.
Wystarczy tylko odpalic Tibie w trybie pelnoekranowym. Jak juz zreszta ktos wczesniej mowil. =p
San lukaszek
01-12-2005, 08:38
Mam pytanko bo nie wiem z kąd wziąść Windows Media Maker (bo na kompie go nie mam :( ) co zrobic POMÓŻCIE PROSZE
Legendary Dratinis
06-12-2005, 11:39
Jak obsługiwać ten program fraps??plx odpiszcie:P
Ja miałbym prośbę o podanie jakis programików do obróbki zamist WMM, poniewaz mam Win 98 =/
Ehhh... Mam takie małe pytanie jak zrobić żebym mógł nagrac film z tibi oddtwarzany przez TibiCam na plik WMV??? :]
Yamakashi Koks
31-12-2005, 12:07
X( X( X( X( X( X( X( X( X( X( X( X( X( X( X( X(
Kto mi pomoze? Chcem stworzyc filmik wmv??,, ale niewiem jak plx o pomoc!!! ;( ;( ;( ;(
moje gg 9945638<<<<<<plssssssss
:baby:
I Tak wiem ze tu nikt niezaglada haha 8o :evul: :evul:
Mam Pytanko a mianowicie :
Mam filmik np w rec i chce kawałęk filmu włożyć do WMV jak to zrobić i jakiego Programu urzyć ?
Piotrek09
29-01-2006, 22:05
Mam jedno pytanko.
Jak zrobić film o tibi w formacie TibiaMovie?
Menel z Sanoka
15-02-2006, 20:36
Wszystko spoko poradnik fajny tylko powiedz mi jak sie obsluguje tego frapsa
bo z tego co rozumiem ten progra slurzy do tego zeby poszczegulne momenty z filmikow z tibinagrac na ten program ?? a jak tak to powiedz mi jak to zrobic zeby zagrac te poszczedulne momenty bo janiewiem jak ;/
Menel z Sanoka
15-02-2006, 20:37
Wszystko spoko poradnik fajny tylko powiedz mi jak sie obsluguje tego frapsa
bo z tego co rozumiem ten progra slurzy do tego zeby poszczegulne momenty z filmikow z tibinagrac na ten program ?? a jak tak to powiedz mi jak to zrobic zeby zagrac te poszczedulne momenty bo janiewiem jak ;/
a zreszta napisz mi an gg plx moj nr to 3000933 prosze stary pomuz:D
jezeli sadzicie ze bede pomagac takim idiotom jak ten powyzej to sie grubo mylicie
heineken
17-02-2006, 17:00
mam pytanko jak moge dodac plik "rec" ( filmik nagrywany zapomoca tibiacam) bo ja niemoge a chcilbym zrobi wmv filmik z tibia + jakas muzyczka.Czy mozna to jakos zrobic aha i jescze jedno jaies rozdzielczosci powninny byc ss zeby je bylo wyraznie widac bo u mnie sa niezbyt widoczne nic niewidac prawie ???
Witam was :) ja mam win 98 moglbym nagrac film wmv ? jesli tak to jakim programem ?
Night_moto
23-02-2006, 11:43
elo wam. przychodze z malym pytaniem :< mianowicie dlaczego jak wstawiam kilka zdjec do filmu w wmm , dodaje muze itd (reszte robie tak jak bylo napisane w poradniku , czyli jak to zapisac itd) , to dlaczego jezeli otwiera, ten film jakosc tego filmu (obrazu) wyglada jak pikseloza? :(
plx halp lol :P
Poradnik spoko, tylko jakbys mógł przybliżyć obsługe Frapsa, albo podać jakieś programy zastępcze :)
Toowreck
16-04-2006, 16:23
obsluga Frapsa, jesli chodzi o tibie, w przyblizeniu ogranicza sie do odpalenia tibii, nastepnie frapsa, ustawienia rozdzielczosci we frapsie oraz ilosci klatek na sekunde, ustawieniu w tibii full screena oraz odpowiedniej rozdzielczosci i wcisnieciu hotkeya odpowiedzialnego za nagrywanie we frapsie. calkiem proste. pozostaje problem nagrywania tylko czesci ekranu, ktora chcemy (w filmach wmv z tibii nie sa pokazywane okna ekwipunku, battle list itp.) na gorze ekranu widnieje takze wkurzajacy adres strony internetowej frapsa ;)
ssciagnalem i zainstalowalem jakis inny program do zgrywania sekwencji video, jak go rozgryze i okaze sie lepszy to dopisze cos wiecej.
poradnik ładny lecz fraps jest dobry do kręcenia filmów z gier takich jak GTA: SA czy COD bo to Tibi to jednak najlepsza jest Tibia Cam ;)
Toowreck
17-04-2006, 11:32
no wiec Hoomik podal linka do tego programu: http://dobreprogramy.pl/index.php?dz=2&id=913&t=76
jest to program lepszy od Frapsa, ma mozliwosc zaznaczenia interesujacego nas obszaru jaki chcemy zgrac, wspolpracuje z Tibia bez zadnego kombinowania.
Po zainstalowaniu wersji 30dniowej uruchamiamy program, wybieramy opcje "Region" (gdy chcemy zgrac sam ekran gry) nastepnie klikamy na strzalke przy "Capture" (duzy czerwony przycisk) i wybieramy opcje Video, potem majac pod oknem programu otwarte okno Tibii klikamy w programie na przycisk "Capture", pojawi nam sie okno Tibii, czekamy az kursor zmieni ksztalt i zaznaczamy interesujacy nas obszar okna, nastepnie klikamy "Start" w malym oknie programu ktore otworzy sie po wybraniu obszaru nagrywania... gdy nagramy to co chcielismy z paska zadan otwieramy to samo male okienko klikajac dwa razy na ikone kamerki i naciskamy "Stop". Pozostaje juz tylko zapisac nagranie i kliknac "Done". To tyle
A dla tych ktorzy mieli problem z jakoscia nagrania w WMM polecam przy zapisie wybrac opcje Others->Video for broadband film content (1500kbps total) - jakosc jest wtedy calkiem znosna i rozmiar pliku akceptowalny... a jak komus nie odpowiada to niech kombinuje z innymi opcjami zapisu filmu.
GL&HF
Lord Maniek
19-04-2006, 19:43
hiho hoomik :D
nie znacie może jakiś innych programów typu MS Movie Maker ? byłbym bardzo wdzięczny za wszelkie informacje a link do programu był by sowicie nagradzany ;) :]
btw. HSL Power :cup:
a jak moze z ss zrobic filmik z wmv prosze o pomoc mam duzo ciekawych ss i chcialbym z teg ozrobic filmik
King Mati
15-06-2006, 01:13
Poradnik jest za malo arozbudowany ale nie najgorszy pogles odrazu pokazac jak sie daje efekty i itp
mam pytanie w sprawie jakosci filmu
ciagle mam bardzo slaba jakosc filmu nawet jak ustawie przy zapisywaniu filmu DV-AVI PAL (25Mb/s)
co musze zrobic zeb y jakosc filmu byla dobra??
Morius najt
16-06-2006, 15:48
Ja mam pytanko;)
jak zrobic z film przez Windows move maker z tibi bo niedokonca umiem chyba ze jest jakis inny program do tego jak tak to jaki?? PLX odp fast :D :P:P:P
Sir legolas Palladyn
10-07-2006, 22:12
Dzieki, wreszcie zmusilem sie do naukania obslugi frapsa, choc jest tak banalna, ze zapamientac hotkeya...:p
:)
Pandaray
21-07-2006, 00:38
Siemka poradnik nawet niezly ale moim zdaniem lepiej by go napisall Toowreck ......
I jeszcze jedno pytanie zadawalo go juz kilku uzytkownikow ale nie widzialem odpowiedzi;///
Czy jak mam fajne filmy nagrywane za pomoca tibiaCam (rec.) to mozna je wzucic do Windows Movie Maker ??? bo probowalem i nic z tego ;/ jak sie nie da to prosze o podanie jakiegos innego programu przy pomocy ktorego bede mogl zmontowac film z fragmentami z tibiaCam.czekam na odpowiec.
Pozdrawiam
Filmów z rozszerzeniem *.rec sie nie da wzucic do programu Windows Movie Maker, jak chcesztam wzucic jakis urywek z filmiku to mosisz go nagrac za pomoca innego programu, ja np uzywam do tego typu operacji programu o nazwie: "AutoScreenRecorder 1.0 Free" jest prosty w obludze (jak kazdy :P) i zajmuje niewiele :) ok , nara i pozdro
Pandaray
22-07-2006, 21:19
Nagrac ???? ja niechce nagrywac od nowa... najlepsze kawalki mam na tibia.cam (rec.) :( i pragne zeby je przetwozyc w wmv. :( ale nie wiem jak :/
Edit!!
Spoko juz jest wszystko ok filmy robie za pomoca Snagita 8 ale martwi mnie to ,ze to jest tylko 30 dniowa wersja :/ ale w google sie wszystko znajdzie moze jakis crack :D albo cóś :)
Pozdro
Werner z Thais
27-09-2006, 08:18
A jeśli ma sie tylko windows movie makera??
d3m0drAss
28-09-2006, 16:08
panie poradniku powiedz mi jak ustawic tak zeby film sie skonczyl wtedy kiedy ja chce bo jakos moj filmik trwa 10 sekund muzyczka jest i wogole git tylko ze jak juz sie skonczy moj obraz to film jakby nadal leci przez 6 minut (sama muzyka obrazu juz nie ma) wiec jak ustawic zakonczenie mego filmu wtedy kiedy chce zeby juz sie skonczyl?
Werner z Thais
29-09-2006, 17:41
Na nowe programy juz nie mam miejsca bo mój PC tego nie wytrzyma, więc ma ktos program do kręcenia ktury nie filmuje "rec."??
AutoScreenRecorder 1.0 Free" jest prosty w obludze (jak kazdy :P) i zajmuje niewiele
Oblookam go =] SnagIt oraz Fraps - 30 dniowa wesja a cracka się nie chce szukać B) :D
Hessoleya
18-10-2006, 16:27
A ja mam pytanie.Jak przekształcić plik rec. na jakiś inny żebym mógł go włożyć do windows movie makek.? :help:
EDIT:
Może ktoś podrzuci małą instrukcje obsłgi Frapsa? :P
EDIT2:
Jak ktoś chce mieć snagita 8 ale nie na 30 dni to tu macie cd-keya :) - MHCAE-XSNM5-5FMC3-CNDMK-D8CF3 HCCPP-GVVKC-CSUMW-C2E8S-N4D5F Wszystko sie nie zmieści w tym okienku ale skopjujcie i wlkejcie i wejdzie.
Człowiek D
29-10-2006, 22:16
Mam pytanko.Czemu jak chcę zapisać film na WMM to mi pisze "nie można zakończyć pracy kreatora filmu"?Jak temu zaradzić?A teraz drugie pytanie:na jakiej rozdzielczości nakręcać filmy Frapsem na klijęcie Tibii?
Z góry dzięki!
rangaros
01-11-2006, 19:39
prosze o szybko odpowiedz na moje gg :2504992 mam taki dylemat ze jak chce dodac mp3 lub jakies video do sciezki to mi sie nieoczekiwanie wylacza media maker:(:( mam media maker'a 2 jak to cos pomoze... prosze pomozcie!!:(:(:( tak to luzz jest tylko ta muza:(
Ri'Pablo
27-11-2006, 23:14
Świetny poradnik. Bardzo mi pomogłeś ( chociaż, ja wcale nie szukałem instrukcji, tylko programów, które mi będą potrzebne do tworzenia)
Pozdro dla ciebie.
MagField
05-12-2006, 18:22
Jak ronbić przybliżenie ? I czy to to sie robi snagitem czy windows movie maker też sie da?Np. jest jakaś scena i chce zrobićtakie powolne zbliżenie chyba wiecie o co kaman?Jak to zrobić?
Siemka, mam pytanie :
Jakie są sposoby na rozjaśnienie już zrobionego filmiku ( może jakieś programy do edycji ).
Gram w KalOnline , a tam gdy zapadnie noc jest naprawde dość ciemno. Jeśli nawet w grafice poprawie rozświetlenie na maxa to na filmie może być i tak za ciemno.
Mam nadzieję, że uzyskam szybką odpowiedź ;) Pozdro
MagField
21-12-2006, 15:59
@up
Szybkiej odpowiedzi nie uzyskasz ja na swoją już czekam ładne pare tygodni ;) Zobacz sobie posty nad Twoją wypowiedzią ile już czekam...Odpowiedź zapewne będzię za pare miesięcy :D
Taaa :( Wysłałem też pm do niego, ale nie odpowiada. Ten temat jest widocznie stary i nikt na niego nie patrzy X( to trudno ...
MagField
22-12-2006, 18:19
Też wysłałem pm i nie odpowiada...Mówi sie trudno samemu musimy dojść...
Kapistar
26-12-2006, 13:40
No cóż, poradnik mnie się przydał, ale jest tak napisany dla tych co trochę znają angielski czy też umią obsługiwać frapsa. Ale jednak mogłeś napisać jak dodać np. te efekty w WMM i w ogóle napisać ten poradnik bardziej dla newbie. A wystarczyło tylko trochę chęci - 4-/6
btw: zna ktoś może stronę(albo kilka) z filmami WMV traktujące o tibi? Preferuję także inne sieciówki, zależy mi na tym bo se potem pooglądam filmy na MP4
zrobiłem swój pierwszy wmv na WMM ale muzyka po zapisaniu wydaje się zmieniona, tzn słychać ją troche niewyraźnie albo jakieś echo :D
Czy ktoś wie co źle zrobiłem? A może to wina WMM ? A może to poprostu tak jest i nic mi do tego ? :p
tu macie ten sznyt z echem :/ ->Lol2 (http://rapidshare.com/files/8948097/lol2*****.html)
Waciany_Joe
27-12-2006, 16:43
no wiec Hoomik podal linka do tego programu: http://dobreprogramy.pl/index.php?dz=2&id=913&t=76
jest to program lepszy od Frapsa, ma mozliwosc zaznaczenia interesujacego nas obszaru jaki chcemy zgrac, wspolpracuje z Tibia bez zadnego kombinowania.
Po zainstalowaniu wersji 30dniowej uruchamiamy program, wybieramy opcje "Region" (gdy chcemy zgrac sam ekran gry) nastepnie klikamy na strzalke przy "Capture" (duzy czerwony przycisk) i wybieramy opcje Video, potem majac pod oknem programu otwarte okno Tibii klikamy w programie na przycisk "Capture", pojawi nam sie okno Tibii, czekamy az kursor zmieni ksztalt i zaznaczamy interesujacy nas obszar okna, nastepnie klikamy "Start" w malym oknie programu ktore otworzy sie po wybraniu obszaru nagrywania... gdy nagramy to co chcielismy z paska zadan otwieramy to samo male okienko klikajac dwa razy na ikone kamerki i naciskamy "Stop". Pozostaje juz tylko zapisac nagranie i kliknac "Done". To tyle
A dla tych ktorzy mieli problem z jakoscia nagrania w WMM polecam przy zapisie wybrac opcje Others->Video for broadband film content (1500kbps total) - jakosc jest wtedy calkiem znosna i rozmiar pliku akceptowalny... a jak komus nie odpowiada to niech kombinuje z innymi opcjami zapisu filmu.
GL&HF
mam pelna versie tu jest klucz - jak ktos tam pisal wczesniej SnagIt'a.
Jak ktoś chce mieć snagita 8 ale nie na 30 dni to tu macie cd-keya - MHCAE-XSNM5-5FMC3-CNDMK-D8CF3 HCCPP-GVVKC-CSUMW-C2E8S-N4D5F Wszystko sie nie zmieści w tym okienku ale skopjujcie i wlkejcie i wejdzie.
Wiec mam problem jak juz biore zaznaczam obraz to wyskakuje mi jakis Error
a mianowicie :
Unable to open temporary ACI file: C:\DOCUME~1\MICHA~1\USTAWI~1\Temp\_snagtmp.avi (8804406f)
A disk error occurred while openinc the file.
a gdy klikam potem Enter to :
Unable to capture input.
o co w tym chodzi i co mam zrobic zeby tego nie bylo ??
prosze o szybka odpowiedz.
@UP
A to mało jest stron z cr4ck'ami i serial'ami ?? :]
Krzemucha
10-01-2007, 19:39
No dobra 'nakręciłem' filmik SnagIT'em no, ale chciałbym dodać muzyczkę dobra wsadziłem za pomocą WMM. Lecz jest jeden mały problem. Jak dodam muzykę jakąś to filmik staje się wtedy bardzo rozpikselowany i nawet nie widać nicku i żadnych napisów. Bez muzyki nie ma takiego czegoś, dopiero po dodaniu muzyki dzieje się cos takiego.... Mógłby mi ktoś jakoś pomóc? Albo podac link do jakiegoś innego programu...
You_are_dead
04-06-2007, 18:24
A co z muzyką ??
Jak ją dodac ?
Jesli chcecie rozjasniac, podkaldac muzyke itp. nie tracic jakosci przy dodaniu muzyk ii usunac inne bledy to zacznijcie uzywac Sony Vegas 7.0 do montazu. Kurs w linku z mojego podpisu.
Jak robie film nie mam problemów z oczywiscie zapisaniem go czy dodaniem efektó video ale potem zapisuje na komputerze, i kiedy odtwarzam w WMP to jest strasznie ciemny :/
vBulletin® v3.7.0, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.