Pokaż pełną wersje : Nie kradnij!
Jak podaje tibianews.com
Japonia: Plaga kradzieży w MMOG (MultiPlayer On-line Games)
autor Christophe Kagotani
Kradzież wirtualnych rzeczy jest plagą w Japonii wraz ze wzrostem popularnością MMOG. W poniedziałek, policja aresztowała 12 (słownie: dwanastoletniego) chłopca z prefektury Kanagawy, który okradał innych graczy z 'itemów' w wyżej wymienionych rodzai gier.
Jak powiedział aresztowany, nielegalnie zdobywał dostęp do kont graczy. Jego jedną z ofiar padła żeńska postać, którą okradał jedenaście razy, przesyłając skradzione rzeczy do swojej postaci.
Policja wyceniła wartość każdej skradzionej rzeczy na 100 yenów (czyli coś lekko ponad trzy złote).
W wielu grach Japońskich grach typu on-line, płaci za takie rzeczy w grze (sklepy lub od innych postaci).
Niezła masa. Dużo roboty miałaby policja gdyby zaczęły wpływać skargi odnośnie kradzieży i hack'ów w Tibii.
ps. z Ang na PL tłumaczyłem ja. Traktujcie tą informację jako ciekowostkę.
Cały artykuł znajdziecie na stronie Next Generation (http://www.next-gen.biz/index.php?option=com_content&task=view&id=974&Itemid=2)
Heh. No dobre to jest.
NIe wiem czy to w japoni czy w chinach, ale wlasnie w jednym z tych krajow miala wejsc ustawa o 'wlasnoci wirtualnej' przygotowana specjalnie z 'okzaji' kradziezy przedmiotow wirtualnych.
W Polsce kradiez przedmiotow z Tibii nie nie jest i nie moze byc karana, poniewaz faktycznie przedmioty te nie sa realne. Wiec policja nie bedzie miala roboty;)
n/c, macie przyklad pracy policji. W Japoni na pewno dzieje się multum straszliwszych rzeczy niz kradziez itemow w grze MMORPG... porownajcie:
kradziez np. golden armor i np. dzialnosc japonskich dilerow narkotykow
tak tak... nie kradni... (żąd nie lubi konkuręcji)
ciemne dropsy
08-09-2005, 15:32
szkoda ze nie żont. Naucz sie pisac =///
W sumie to jezeli w regulaminie gry bylaby zalegalizowana ustawa o wartosci pienieznej* danych itemow wtedy dopiero moznaby sie nad tym w polsce zastanowic.
*dotyczyloby to naprzyklad cos w rodzaju pacca, czyli kont oplacanych prawdziwymi pieniedzmi.
Arrivald
08-09-2005, 17:28
Japonia: Plaga kradzieży w MMOG (MultiPlayer On-line Games)
autor Christophe Kagotani
Kradzież wirtualnych rzeczy jest plagą w Japonii wraz ze wzrostem popularnością MMOG. W poniedziałek, policja aresztowała 12 (słownie: dwanastoletniego) chłopca z prefektury Kanagawy, który okradał innych graczy z 'itemów' w wyżej wymienionych rodzai gier.
Jak powiedział aresztowany, nielegalnie zdobywał dostęp do kont graczy. Jego jedną z ofiar padła żeńska postać, którą okradał jedenaście razy, przesyłając skradzione rzeczy do swojej postaci.
Policja wyceniła wartość każdej skradzionej rzeczy na 100 yenów (czyli coś lekko ponad trzy złote).
W wielu grach Japońskich grach typu on-line, płaci za takie rzeczy w grze (sklepy lub od innych postaci).
Dwunastoletniego, rodzajow, grach grach? Ciekawe.
Pewnie niedługo Yakuza opanuje czarny rynek w Japońskich grach MMORPG.
dowartościowałeś się?
@up
Nie, o pokazał ci gdzie zrobiłeś błąd i powinnieś mu być wdzięczny bo możliwe że właśnie cie uchronił przed popełnieniem takiego błędu w "realu"
@topic
Fajnie gdyby to w Polce wprowadzili. Politycy musieli by wymyślic sposób na sprawiedliwy podział lootu i takie różne pierduty, policja musiała by roztrzygać kto komu zabral 4gp i worma ze szczura. Znikneło by "huanted!11111" :P
A jakby jeszcze wprowadzono kary za zabijanie bez podstawne! Już widze te nagłówki "Masowy mord w Carlin. Trzynastolatek dostał dożywocie" :P
Evil_Gogo
09-09-2005, 12:26
Przykładowo jak by jakiś z tych policjantów grał w tibie i zabrali by mu kiedyś MPA xD To by wiedzieł co i jak. A ten mały pracował by rok w kamieniołomach żeby odkupić eq ;/
The Larch
09-09-2005, 22:33
Oba warianty są dopuszczalne "miszczuniu".
Co to tematu - no proszę - dwunastolatek a już zna się na rzeczy, będą z niego ludzie. Szkoda tylko, że mają tam takie kretyńskie prawo. :(
†VooDoo†
09-09-2005, 22:53
Niezły Hardcore! :p
Hmm.... to jak ? kto idzie na posła <wybory :S> i da taką ustawe :P
The Larch
09-09-2005, 23:07
Chcecie h4rdc0r3?
Głosujcie na Pana Nosorożca (http://forum.tibia.pl/member.php?userid=39727) !
szczurus
10-09-2005, 00:27
Tak na pewno zagłosuje :p ;)
Yoh Asakura
10-09-2005, 20:35
Hmm.... to jak ? kto idzie na posła <wybory :S> i da taką ustawe :P
Ja ide na prezydenta,więc takiej ustawy napewno się doczekasz ;)
@Topic:
Czy oni czasem nie przeginają ?Ścigać 12-14 letnie dzieci za kradzież np. c-seta ?Lepiej by się dilerami narkotykowymi zajęli...
@edit:
A ja się jeszcze zastanawiam,jak oni mogle wycenić skradzione rzeczy z np., takiej Tibii (oczywiście,wiem,że tam prawdopodobnie nie chodzi o Tibie),skoro one nie mają wartości w realnym świecie ?
Ja ide na prezydenta,więc takiej ustawy napewno się doczekasz ;)
@Topic:
Czy oni czasem nie przeginają ?Ścigać 12-14 letnie dzieci za kradzież np. c-seta ?Lepiej by się dilerami narkotykowymi zajęli...
Wiesz... łatwiej złapać takiego 12latka niż dilera... idą na łatwizne.
Nie lepiej zadziostwo za dzieciaka tepia, lapiac ich na kradnieciu jakis tam zabawek, niz w przyszlosci gdy sie podszkola, mieli by banki czy konta internetowe okradac.
vBulletin® v3.7.0, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.