PDA

Pokaż pełną wersje : Let us SHARE !! ;)

rapax
12-09-2005, 21:17
Wiedzieliście, że w Tibii szerzy się kolektywizm?? Nie?? Na pewno tak - po prostu tu sie to nazywa account's sharing / dzielenie kont. Powiecie pewnie "no i co z tego, to juz od dawna wiadomo" ale mi nasuwa się raczej inne pytanie : "czemu cipsoft nic z tym nie robi". Jak dla mnie jedna masowa akcja banowania "sharerów" by Cipsoft to chwyt pod publiczke (podobnie jak GM nadrabiajacy swą nieobecność za kilka tygodni, banując kilkanascie/dziesiąt postaci w ciągu godziny).

Chodzi o to, że osobom dzielącym konta zależy tylko na tym żeby jak najszybciej ubić wysoki lvl i wykorzystywać swoja przewagę nękając zwykłych graczy, którzy chca normalnie grać. Jedynym powodem przy ewentualnych represjach wobec słabszeo gracza jest tak naprawde to, że "Jestem silny i mam przewage a tzw.powod mozna zawsze wymyslic". To zjawisko jest szkodliwe dla społeczności Tibijczyków szczególnie teraz kiedy z powodu mnogości serwerów srednia ilość graczy na danym świecie spada. Spada dlatego, że ludzie odchodzą po ciagłym nękaniu. Na Elysji zaczyna to byc już spory problem dużo fajnych ludzi odchodzi (nie graja tylko dla "władzy"), serwer się wyludnia. Osobiście też miałem ochote zrezygnować gdy padłem ofiara dość wyszukanej formy PA/PK. Polega ona na tym, że hlvl sponsoruje 15-20 lvl (najlepiej maga) a ten bije wszystkich dookola cieszac sie bezkarnie protekcją i darmowym uhaniem. Raz chciałem obronić mojego kumpla przed sponsorowanym pkco przepłaciłem życiem po tym jak "nie wiadomo skąd" zjawili się 71 rp i 102 ek.

Na nowo załozonych światach po miesiącu są juz poziomy rzedu 70~ (około 7,5 mln exp) i nie mówcie mi, że to doświadczeni gracze wiedzący jak i gdzie efektywnie expic. Na tych postaciach gra po 2-3 osoby; znam taki przypadek z RL (top 10 najwyzszych lvl na sewrwie) kolesie graja bez przerwy niemal cala dobe na zmiany. To z resztą nie ich pierwsza taka postać; poprzednia zostala "spalona" po przegranej wojnie. Zastanawia mnie tylko czemu Cipsoft nic z tym nie robi.

Czekam na opinie, pozdr.

Malio
12-09-2005, 21:32
oj tak i tu sie z toba zgadzam.. nie powinno tak wiecej byc a gmowie powinni wiecej takich banowac..!!

ZGADZAM SIE!!

Adash
12-09-2005, 21:33
Oczywiscie, ze account sharing jest nie fair. Nie ma jednak sposobu aby z tym zaprzestac. Acc sharerzy nie majacy jeszcze banow to zapewne kumple ktorzy posiadaja internet ze zmiennym ip lub sa rodzina i graja na jednym komputerze.

Power abusing jest czescia gry i musisz sie z tym pogodzic lub przejsc na serwer non-pvp gdzie PA`owanie nie ma miejsca.

Asthan
12-09-2005, 21:36
Ze sharing jest kazdy wie byl nawet filmik jak koles nabil w jakies 2 miechy 100lv ale ten temat w czym pomoze niezmieni nastawienia ludzi do dzielenia kont a GMy niezaczna sie tym zajmowac lepiej jak sie zajmuja :( a tak wogule jak chesz dac GMowi dowud ze sharuje to jest jasne tylko wtedy kiedys graja ludzie z innych miast jesli mieszkaja obok soebie to dla Gma dowud niejest mugl pujsc do kolegi naprzyklad a zdjecie dl GMa dowodem niejest

Rybzor
12-09-2005, 21:38
Jak to czemu CipSoft nic z tym nie robi? bo ma miala i bedzie miec zwyklych, uczciwych graczy z tylu, nie ma co sie ludzic ze cos z tym zrobia, problem istnieje od dawna i tak pozostanie, to jedna z wielu wad tibii o nalezy sie do tego przyzwyczaic, osobiscie nie spotkalem sie z kims kto by dostal bana lub delete za dzielenie konta a widzialem juz takie ~100 lvle

Sir Emilio
12-09-2005, 21:38
rodzina? lol
chlopie osobiscie znalem 100 lvlu (2 ownerów)... i znali sie na rlu (klatki obok) a acc sharing zawsze bedzie... tylko dziwi mnie ze kasuja postacie na starcyh serverach a takich panow co po 2 miesiacach istnienia servera chodza z 100 lvlem zostawiaja samopas...

Asthan
12-09-2005, 21:41
Zeby dac komus Bana za Sharing trzeba miec dowud a taki trudno zdobyc

Karrith
12-09-2005, 22:18
co do tego ze sharing jest jedna z najgorszych rzeczy w tibii to sie zgadzam.
ale co do tego zeby w miesiac ubic 7.5 mln bez sharowania to sie nie zgodze. jest to mozliwe, ale tylko pod warunkiem ze komus sie chce grac, ma mozliwosc dlugiego siedzenia przy kompie (bardzo dlugiego) i ze troche sie juz na tibii zna. mozliwe jest robic dziennie po 200k+ nawet przy 30 lvlu (moj kolega w 1 dzien serwa zrobil 180k~ a pozniej mozna robic duzo wiecej) wiec taki 40 lvl wychodzi w 3 dni~ a pozniej to juz looz. ale trzeba miec duza wytrzymalosc na cos takiego.

Scream
12-09-2005, 22:19
sorry , ale - *******icie glupoty. po 1 - cip soft od dawna stara sie zwalczac acc share, bardzo duzo 100lv + dostalo del/ban za ah, nawet cachero swego czasu mial bana za acc share (ale bylo to tylko jednorazowe, kolezanka ratowala jego chara bo mial kicka, dlatego skrocili bana do 2 tyg ). Pozatym, niby co maja z tym zrobic? Do tego potrzeba dowodow, a niby jak maja je zdobyc? Ze niby jak na innych ip sie gra to del? a jak ktos ma zmienne ip? albo po kafejkach gra albo u kolegi? zdjecie?LOL! wpadniesz komus na chate i zaczniesz robic foty, pozniej wpadniesz drugiemu kolesiowi i tez zrobisz foty jak gra tym sdamym charem? Nawet jak bys zrobil takie zdjecia, to latwo jest zrobic taki fake, wiec zaden dowod jak dla mnie. A moze banowac bo ktos powie "xxx is account sharer"? Nie lubie cie, mowie ze sharujesz i masz bana. Ludzie pomyslcie troche.

Tibio-gracz
12-09-2005, 22:31
Dzielnie jest zabronione, to prawda, lecz trudno jest przyłapać kogoś na dzieleniu konta.Lecz jeśli chodzi o pkowanie to niestety jest to legalne w świecie Tibii. Więc jak się ma dosyć pk warto się przenieść na świat non-pvp.Ja tak zrobiłem i jestem zadowolony (tylko nie można sobie pchać bezpiecznie lootabaga :( , ale wszystko ma swoje wady i zalety).

Dagfen
12-09-2005, 22:33
heh wiecie no tata mojego kolegi jest narazie bezrobotny i jak moj kolega idzie do szkoły to on mu treni skille -.-

Quodion
12-09-2005, 22:55
No i co można powiedzieć? Dzielenie postaci było, jest i będzie. Nie ważne jak będziemy z tym walczyć, to i tak będą dzielić konta dalej. CipSoft próbuje to wyeliminować, ale jak? Jeżeli wspólni gracze mają takie same IP (bo grają w jednej klatce itp.) to nawet jak będzie postać 24/h w grze to nikt mu nie udowodni account sharingu. Niestety, do tego trzeba się przyzwyczajać, chociaż jakiś czas temu wpadł mi do głowy pomysł związany z tym, niedoszlifowany ale co tam:
CipSoft mógłby wprowadzić blokadę postaci. Co mam na myśli? Otóż, jeżeli postać jest zalogowana +12h, to by zalogować się ponownie musi upłynąć jakiś czas, np. 24h. Oczywiście w przypadkach gier 1-3h (czy podobnym czasie) taka blokada by nie istniała. Ten sam mój pomysł trzeba jeszcze dopracować, ale wiadomo o co chodzi w ogólnym sensie. ;) A gdyby jeszcze wprowadzić ogólny licznik, który mierzy ile postać spędziła w ogóle w grze od załozenia servera, to od razu byłoby widać tych "wytrzymałych" graczy.
Ale CipSoft na to nie wpadł, albo... uznał że to bezsensu. :confused:

heh wiecie no tata mojego kolegi jest narazie bezrobotny i jak moj kolega idzie do szkoły to on mu treni skille -.-
Uhm, tacie gratulujemy pomyślunku. Jeżeli się nudzi, to niech założy swoją postać. :o

@Down: Jak można grać 16/h? A inne życie? Ile można siedzieć przed kompem? Sorry, ale jak bym nie wytrzymał 16 godzin gry non stop, nawet w deszczowy dzień. :p W każdym razie trudno... :(

Scream
12-09-2005, 23:02
@up
przez ferie gralem 16h/doba (a mozna grac i jeszcze wiecej) wiec twoj pomysl odpada.

$corcerer
13-09-2005, 02:52
Ciężko znaleźć na to dowody.

Solero
13-09-2005, 21:01
no cóż moim skromnym zdaniem CIP'y walczą z tym wiem że ze słabym skutkiem ale słabo w końcu pamiętamy ban Cachera ( na szczęście pomyłka ) lub innych 100+ którzy byli karani za shara wg. robią tyle na ile ich stać

Gokufan
13-09-2005, 21:13
Sergio Demonslayer :(.
134 EK , acc sharing = ban.

Dowody i jest good a banuja tak malo bo szukaja dowodow , myslcie logicznie

Łolek
13-09-2005, 23:22
Nienależy generalizować, znam ludzi którzy naprzykład pracuja w jakiś filmrach komputerowych i gdy przychdozą do pracy to... grają xd ehhh... ;p wracja do domu tez grają. Ale co do "sharerów" to ich nienawidze jest to wogule według mnei bezsens sama myśl o tych ludziach wkorvia mnie maksymalnie mam pytanie tutaj czy gdy spersonalizuje konto widać dokładnie skąd gram i czy są możliwości udowodnienia ze sharuje konot z kims np z innej miejscowosci?
Czy tak samo mozna udowodnic sprzedarz postaci???

junior82
14-09-2005, 01:07
CipSoft mógłby wprowadzić blokadę postaci. Co mam na myśli? Otóż, jeżeli postać jest zalogowana +12h, to by zalogować się ponownie musi upłynąć jakiś czas, np. 24h. (

hehe przypomina to restrykcje w chinach - gdzie neta mozna zywac tylko 6h z rzedu potem nastepuje tak drastyczne pogorszenie jego dzialania ze wymuszona jest przerwa i dopiero po paru godzinach mozna znow dzialac:D

zgadzam sie z tym ze acc sharing ciezko wykryc, jedynie chyba sie tylko da gdy ktos gra dana postacia, nastepuje logout i po minucie dwoch pojawia sie inne IP ( i mowie tu takze o uzytkownikach neo i modemow bo u nich mimo ze sie okresla je zmiennymi to jednak da sei rozroznic poszczegolnych uzytkownikow), gorzej jest jak ktos jest w sieci z 1 IP zewn. tutaj mogloby pomoc chyba tylko identyfikacja kompow po numerach kart sieciowcyh a nie IP :(

AncienciQ
14-09-2005, 01:19
Nie mozna sprawdzac tylko tych best llvi, 100-200, cza spojrzec takze na nowo powstale servery do 6 miesiecy istnienia, tam acc sharing jest w 50% spolecznosci nowoprzybytej do swiata dopiero co wykrowanego, walka o wladze za wszelka cene...ban, ban, delete, tylko to mi do glowy wlatuje

Raynold
14-09-2005, 02:57
Z tą blokadą czasową, to można zrobić tak, że np. jeśli w ciągu 72 godzin siedzisz okolice 90-95%, to ban. Jednorazowo można wytrzymać siekankę, nawet 24h. Ba! Sami przecież z pewnością czytaliście o gostkach na hero huncie 48h bez przerwy (praktycznie). Ale to też jest jeszcze do wytrzymania. Natomiast jak postać jest online 3 doby bez przerwy (tzn te ~95% z tych 72h), to wtedy można uznać, że to jest acc sharing. Jest przecież strona, która gromadzi dane postaci i robi statystyki - jak długo postać była online etc. Czy to nie ten cały Erig?

Maniack
14-09-2005, 03:15
radzę kupić wtorkowego 'Fakt" 'a jest tam wynikt przeprowadzanego przez nich eksperymentu "ile człowiek moze nie spać"

Macek
14-09-2005, 08:55
Sergio Demonslayer :(.
134 EK , acc sharing = ban.

Dowody i jest good a banuja tak malo bo szukaja dowodow , myslcie logicznie

Sergio dostął bana za destruktywną postawe, czyli pa i lurowanie, a nie za żaden acc sharing

..::QRAS::..
14-09-2005, 09:39
nie bende ujawnial "nik" ale znam kilku takich gostkow co jedna postacia gralo
6 !!! tak to prawda i zrobienie 100 lvl zajelo im bardzo malo czasu :/

$corcerer
14-09-2005, 11:18
Szkoda ze Ice^Cube poszedł sobie z #, bym się zapytał ile siadział non-stoper na nowym serwerze, ale jestem prawie pewien że grubo ponad 72h... tak z 2h/dzień przerwy.. GMy ciągle prawie przy nim stały i zastanawiały się jak by tu udowodnić że sharuje, a on sam grał...