Pokaż pełną wersje : Gothic III vs TES VI Oblivion ?
Hmmm, tak wiec według zapowiedzi obie gry mają wyjść pod koniec 2005 roku, niby wymagania szokują ale każdy fan TES'ów ( Arena, Daggerfall, Morrowind ) oraz Gothic'ow z pewnością czeka na te gry.
Wymagania Gothica III
Minimalne:
# 2 GHz Pentium 4/AMD 2000+
# 1024 MB Ram
# Karta graficzna 64 MB
# Windows 2000, ME, XP, Vista
# DVD-Rom
# Karta graficzna kontabilna z DirectX 8.0
Zalecane:
# 3 GHz Pentium 4/AMD 3000+
# 1024 MB Ram (Dual-Channel)
# Karta graficzna 128 MB
# Windows 2000, ME, XP, Vista
# DVD-Rom
# Karta kontabilna z DirectX 9.0c
( pobrane z http://www.gothic.g4ce.pl/ )
oraz Obliviona
zakładam że do gry w Obliviona takie swoiste MINIMUM... hy... to będzie chyba Pentium 4 3GHz/Athlon 3200+, pamięci 512MB/1GB (raczej więcej), grafika klasy wspomnianego tam GeForce 6800... może wystarczy ATI Radeon 9800... a może ATI Radeon X800 (PCI-Express), karta dzwiękowa teoretycznie dowolna, ale lepiej conajmniej SB Live! 5.1/SB Audigy/SB Audigy2, gra będzie na DVD i instalka będzie zajmowała minimum 3-4GB
( Adamantytowa Wieża < http://www.elderscrolls.phx.pl >cytat MoOnRiDeR'a )
Dla porównania 2 screeny z gier
TES IV Oblivion
http://img40.imageshack.us/img40/4820/oblivion2lt.jpg
( Więcej ssów http://www.elderscrolls.com/art/obliv_pc_screens_01.htm )
Oraz Gothic III
http://img347.imageshack.us/img347/1812/gothic7jv.jpg
( Wiecej ss'ów http://www.worldofgothic.de/gothic3/index.php?go=screens&dir=gothic3 )
Jak wy myślicie która gra będzie lepsza? : >
Wg. mnie gothic rlz
Jedynie ze względu na moją cienką karte graficzna ( GF 4 ; < )
Gdybym miał cos na wzór radeona 9800 to ladnie bym nadawał nocami w Obliviona :D
<Jesli taki temat był, przepraszam bardzo - szukałem lecz nie znalazłem : > >
Yoh Asakura
19-09-2005, 12:24
Bez wątpienia,Gothic III.Szkoda,że nie pójdzie na moim GeForce 4 MX,który śmie (!) nie obsługiwać pixel shaderów...
btw:
Mogłeś dodać sonde...
Po ką cholere rozmawiać o tym, która gra lepsza, jeśli obydwie jeszcze nie wyszły? -.-' Ocenianie gry na podstawie grafiki lub zapowiedzi twórców jest bezsensem ;p
Kurde a ja mam radeona 9200 se i nawet nie mam co marzyć o tych gierkach! Takie gierki na każdym nawet super sprzęcie będą sie cieły! Prawda jest taka że dopiero za 2-3 lata takie gierki będą popularne ponieważ wtedy być może będą już kompy "4ghz" jako standart!
Obydwie gry będą super i napewno staną się hitami tak jak ich poprzedniczki. Screenów z Gothica 3 wcześniej nie widziałem (jako fan Morrowinda śledze wydarzenia o Oblivionie na bierząco więc wszstkie screeny już widziałem :P) więc teraz tak patrząc to teraz walka o najlepszego cRPG'a toczyć się będzie raczej głównie o grafikę. Mam nadzieje, że ciągłe prace nad grafą nie popsują fabuł obydwóch gier i będą równie super (albo nawet lepsze) niż ich poprzedniczki. Tylko te wymagania troche przerażają. Heh na moim kompie Morrowind i Gothic 2 ledwo co chodzily, a kasy jest mało więc raczej sobie nie pogram :(
Ghost Nieudany
19-09-2005, 15:36
Kurde a ja mam radeona 9200 se i nawet nie mam co marzyć o tych gierkach! Takie gierki na każdym nawet super sprzęcie będą sie cieły! Prawda jest taka że dopiero za 2-3 lata takie gierki będą popularne ponieważ wtedy być może będą już kompy "4ghz" jako standart!
Nie chrzań, z łaski swojej. Na długo przed premierą HL2 i DooMa III wszyscy pieprzyli, że trzeba będzie mieć niesamowity sprzęt z NASA - a obydwie gry świetnie się skalują i doskonale wyglądają nawet w niskich detalach.
Co do Gothica i Oblivion... Morrowind nudził mnie ślimaczym tempem gry, a Gothic I i II irytował mnóstwem pomniejszych bugów. Która gra zasłuży na miano wiekopomnej - czas pokaże...
Myślę, że jeszcze jest za wcześnie, aby porównywać obie gry. Ale jeśli już to ja zawsze byłem fanem Gothica (przeszedlem kazda czesc) i nie zamierzam przestawac nim byc :)
Tha... obie gry prezentują niezwykłą grafikę...
i uważam że jeśli G3 będzie lepszy od G2 tak jak G2 od G1 to dluuuugo bedziemy o nim słyszeć
mam nadzieje poznac obie gry gdyż w czerwcu stary kupuje mi kompa mniej wiencej takiego samego lub ciut lepszego od wymagan TES IV XD
osobiscie wole Gothica, ze wzgledu na nieliniowa fabule(pare innych plusow tez jest:) ) chociaz Morrowind tez byl fajny (moze troche zbyt monotonny).
na szczescie na wiose kupuje nowego kompa :D:D i bede mial w co grac po nocac xD
Primo : NIE TES VI a TES IV :)
Secundo :
-Gothic III będzie miał dobry klimat - FAKT
-Gothic III będzie miał GORSZĄ grafikę od TES IV - FAKT
-Gothic (saga) ma u mnie ŚREDNI SZACZUNEK - FAKT
-...
-TES IV ma NAJLEPSZĄ grafikę w historii gier - FAKT
-TES IV też ma BARDZO DOBRY klimat - FAKT
-TES IV będzie BARDZO ZŁOŻONY - FAKT
-TES IV (jak TES I i II i III) ma NIEZWYKLE złożoną historię świata gry (książki , NPC , historia) - FAKT
TES IV : OBLIVION będzie dużo lepszy. Grze dodatkowo żywotność zapewnią Plugin-y z CS'a , czego o gothicu nie powiem. Sam świat gry jest dużo ciekawszy niż w Gothicu (gdzie nie ma żadnej prawdziwej historii).
Gothic po prostu lubię , ale nie szaleję za nim.
To tyle.
Takie są fakty :P
Taki siaki mag
21-09-2005, 13:01
- Blużnierco!!!, jak Śmiesz prównywać takie dzieło jak... jak GOTHIC |||, do czegoś takiego jak TES Oblivon. To skandal!!!, to oburzające!!! (zaksztusza sie, po czym z wielkim trudem łapie oddech ).
- Ale, ...eee... ale...
- MILCZ!!!,... powiadam ci milcz. Za coś takiego... (unosi sie, jest wkurzony), za coś takiego powinienem ci uciąć kut..................................
(Koleś unosi sie tak bardzo, że wybucha jego głowa)
Tak zginął kolejny fan Gothica, ktury nie zniósł tego, że ktoś ośmielił porównywać Gothica ||| do TES Oblivon.
A tak na poważnie Gothic żądzi. TES Morowind terz jest fajne ale mi nie przypadło do góstu.
Leszczyq
21-09-2005, 20:28
hmm powiem jedno jestem wielkim fanem gothica i jak narazie zostaje przynim ale tes oblovion tez moze byc dobra
gothic 3:
+niezla grafa
+fabuła
+pare zakonczeń
+dluga
-ostatnia czesc Gothica
oblivion
+grafa
+fabula
-spore wymagania
to na tyle gorhic Rlz :D
Ktoś tu mówił, że Gothic ma być bardzo nieliniowy, i to jest +. Heh, chyba nie grały te osoby w morrowinda. A Oblivion ma być znacznie bardziej jeszcze nieliniowy.
Po za tym, jesli autorzy zgodnie z zapowiedziami wyeliminują nudne łażenie od miasta do miasta, które w Morrowindzie zajmowało zbyt wiele czasu, a resztę gry zostawią tylko na poziomie TES III, to szykuje się hit wszechczasów.
Gothic jakoś nigdy nie przypadł mi do gustu. Jedynki nie byłem w stanie przyswoić sobie ze względu na sterowanie, a obu części za... w sumie nie wiem, ale jakoś nie podobały mi się, jak dla mnie nie miały tego czegoś, co by mnie przykuło na kolejne godziny.
Morrowinda przechodziłem wiele razy, wraz z masą różnych dodatków i zawsze mnie to pasjonowało. Jako fan TES zdecydowanie bardziej czekam na Obliviona.
Czekam także na Neverwinter Nights 2, choć ta gra akurat będzie zapewne znacznie uboższa graficznie. Czemu NwN? Pewnie dla tego, że uwielbiam D&D, ale chyba nie tylko, bo jakoś Temple of Elemental Evil nie przypadł mi do gustu.
Ja zdecydowanie bardziej czekam na Gothic'a III niz na Oblivion'a
powód- cala seria gothic mnie wciągneła do tego stopnia ze przeszedłem jej dotychczasowe 2 części (+dodatek) po 6+ razy kazda ;]
ale moim zdaniem niepowinno się porównywać tych 2 niewątpliwie WIELKICH gier poniewaz kazda jest na swój sposób genialna i orginalna a zarazem są od siebie dość różne
Jeżeli chodzi o sukces marketingowy na skalę światową to oczywiście Oblivion odniesie większy niz gothic który popularny jest w europie (głównie w polsce i niemczech) a serie TES kochają gracze na wszystkich kontynentach ;)
Baron Kaldrick
22-09-2005, 07:30
Nigdy nie lubiłem serii The Elder Scrolls. Już Arena i Buggerfall zdrowo przynudzały, a Morrowind był kompletną klapą. Dlatego też boję się, co Bethesda zrobi z Fallem 3...
Natomiast co do Gothica 3, to fakt, powala graficznie. Pytanie, czy Jowood nie skupi się za bardzo na oprawie....
Opuszczony
22-09-2005, 14:31
Bardzo ładna grafika w Gothic3... Jestem pod wrażeniem... Z porównaniem, z ostatnimi częściami wygląda kólowo ;^) Gothic III górą!
Ghost Nieudany
22-09-2005, 14:44
Ktoś tu mówił, że Gothic ma być bardzo nieliniowy, i to jest +. Heh, chyba nie grały te osoby w morrowinda. A Oblivion ma być znacznie bardziej jeszcze nieliniowy.
Po za tym, jesli autorzy zgodnie z zapowiedziami wyeliminują nudne łażenie od miasta do miasta, które w Morrowindzie zajmowało zbyt wiele czasu, a resztę gry zostawią tylko na poziomie TES III, to szykuje się hit wszechczasów.
Morrowind był nudny właśnie przez swoją ZBYT DUŻĄ wolność wyboru. Tak naprawdę, wykonywanie misji było żmudne, a gra "na własną rękę" nudziła się po godzinie... Przy Morrku jakiś czas trzymały mnie tylko modyfikacje... Jeśli taki sam ma być Fallout 3, to sam będę bojkotował tą grę pod siedzibą Bethesdy.
Oblivion zapowiada się niesamowicie rozbudowany - i to IMO może być gwóźdź do trumny tej gry - Bethesda nie może zrobić z TES IV eintopfa (to takie typowo niemieckie danie - wszystko w jednym), bo po prostu nie przypadnie nikomu do gustu. Ja sam przeraziłem się wiadomością o tym, że na przykład kradzież i sama zabawa w złodzieja będzie podobna do tej z Thiefa - wszystko wskazuje na to, że ta część rozgrywki będzie tylko uproszczonym klonem GENIALNEGO Dark Project, świetnego Metal Age i dobrego Deadly Shadows...
Czekam także na Neverwinter Nights 2, choć ta gra akurat będzie zapewne znacznie uboższa graficznie. Czemu NwN? Pewnie dla tego, że uwielbiam D&D, ale chyba nie tylko, bo jakoś Temple of Elemental Evil nie przypadł mi do gustu.
Jeśli NWN będzie tak samo nudny w single'u bez dodatków, to ja podziękuję.
NORMALY OBYWATEL RP
22-09-2005, 14:57
Obydwie gry będa zapewne cudowne:). Szykuję juz kasiorke na nowe czeci do kompa 1500-2000 zl chyba bedzie potrzebne. Tak btw. Gothic 3 wedlug najnowsych rokowan niestety ma wyjsc na poczatku 2006r. tak slyszalem:) Wiecie moze czy w TES-ie IV bedzie mozna jezdzic koniem?
Ale ogolnie to chyba G3 bedzie lepszy, mam do tej serii wiekszy respekt.
btw. Ja podobnie jak Matkus czekam na NWN 2, ale jescze bardziej ciekawy jestem BG3... niestety Grafika 3D:/ Zobaczymy jak im wyjda te gry.
lol! nie bede tu pisal co uwazam za lepsze ale powiem wam jedno:
zakladajac ze ss z gothica sa prawdziwe to moge wam obiecac ze jak bedziecie mieli 1024 ramu to gowno sobie zobaczycie! same tekstury zajma conajmniej 1/2 tej pamieci!
"Karta graficzna kontabilna z DirectX 8.0" <wow> bardzo chetnie zobacze gothica na DirectX 8.0.
co do obliviona i wymagan to wiadomo ze jeden z programistow testuje go na kompie ktrory ma radeona 9800 czyli wywnioskowac moza z tego za na takiej grafice gra bedzie dzialac na co najmniej srednich ustawieniach. ale tak naprawde o procku, pamieci itp to nic nie wiadomo! wiec ja bede sie martwil i ocenial dopiero po premierze obydwu gier.
a narazie gorrraco zaprzaszam wszystkich do grania w tibie =:)
W morrowindzie te "żmudne zadania" są idealnie dobrane, wystarczy sprawdzic Tribunala, lub Bloodmoona.
Tam zadania są wypasione ataki wilkołaków, piękny fort zmienia sie w ruinę, stary nord sprzedaje cukier wystarczy posłuchać jak ładnie śpiewa, bardowie śpiewający na twoją cześć, możliwość stania sie wilkołakiem, vampirem.
A co do tribunala, pojedynek z Almexi'ą, wysadzanie ścian :P
TES, będzie hitem, lecz wymagania sprawią ze większość graczy wskoczy na Gothica.
Poza tym, fajnie się jeździło konikiem w bugerfallu :P
Co do Gothica, to raczej osoby nie zaznajomione w I oraz II nie maja tutaj czego szukac.
Gothic I - niby shit, ale fabuła znakomita! Przeszłeś go to naprawde zachciewa ci sie II.
Mozna rowniez zauwazyć iż w Morrowindzie jest liniowość [dobro rlz] a w Gothicu co? częste porażki ludzi w walce z orkami, orkowie w stolicy?
Oraz to iz orkowie wygrali wojne.
Emily Firehair
22-09-2005, 20:28
ja czekam na Morrowinda... Mam nadzieje że "jakoś" mi pojdzie i że troche sie oderwe od internetu :)
Yoh Asakura
23-09-2005, 18:22
Wiesz,patrząc na te screeny to wg mnie Gothic III ma lepszą grafikę od tego TE-coś-tam...ale,to tylko i wyłącznie moje zdanie.
ja sądze że Gothic będzie bardziej ciekawy niż morrowind.
ZAwsze jak gralem w morrowinda jakos tak wydawalo mi sie, że to jest gra bez życia 9wiecie o co chodzi ? ; p)
a Gothic: mysle ze ma lepszą oprawę graficzną i myśle, ze ma lepszą grywaność ^^
TES IV Oblivion chyba ma lepszą grafikę niż Gothic III ale nie jakaś tam grafa sie liczy. Ważna jest grywalność. W TES przeszłem wszystkie częsci po kilka razy (Arena, Daggerfall, Morrowind + dodatki), więc jakiś tam sentyment został. Gothica 1 mam ale nie przeszłem, po prostu nie wkręca mnie ta gra. Gothic 2 niemam, ale jak ktoś mnie zachęci to kupie (platynowa kolekcja rox xD). Ciekawe też czy w Gothic 3 będzie tak jak w Oblivionie, że NPC będą chodzić i robić rzeczy jak w normalnym życiu. Wiem, w Gothic I było coś takiego ale niedopracowane i za mało. Zresztą, czas pokaże w co będe grać. I mam nadzieje, że mi komp udzwignie obydwie gry na minimum średnich detalach xD. Ogólnie to za TES IV Oblivion jestem :P. Pozdro!
@down
Wiem Morrowind pod tym względem kulał, ale jak mówią twórcy Obliviona też teraz ma być stworzone, życie (podobnie jak ty mówisz o Gothicu: idą na zakupy, najeść sie itp) i też bez skryptów. Coś czuje, że jak szczęście dopisze to ta zima szybko zleci przy tych gierkach. Całe szczęście też, że ja szkołe mam tylko w sobote i niedziele (co 2 tydzień), więcej czasu na granie :evul: :evul: :evul: :evul: :evul: :evul:
Ciekawe też czy w Gothic 3 będzie tak jak w Oblivionie, że NPC będą chodzić i robić rzeczy jak w normalnym życiu. Wiem, w Gothic I było coś takiego ale niedopracowane i za mało.
to wlasnie w Gothicu cos takiego jest, bylo i bedzie :P tam po prostu ludzie zyja, widac ze maja obowiazki, np ida do zbiornika wodu i sie myja, pozniej jedza cos i ida do pracy, wieczorem wszyscy sie w tawernach zbieraja i ucztuja, a w nocy ida spac. a w Gothicu 3 ma byc to zrobione podobno calkowicie bez skryptow! wiec bedzie na co czekac:)
w morrowindzie NPC chodzili tylko 2 metry w 1 strone a po paru godzinach powracali na poprzednie miejsce i stali tam kolejne pare godzin.
Ghost Nieudany
24-09-2005, 17:54
ja czekam na Morrowinda... Mam nadzieje że "jakoś" mi pojdzie i że troche sie oderwe od internetu :)
Morrowind już wyszedł, kobieto. Jakieś dwa lata temu. Ale to szczegół, to ja się nie znam i nie rozróżniam podtytułu serii (Morrowind) od samego tytułu (The Elder Scrolls)...
Jezu. TES (The Elder Scrolls) to NAZWA GRY, CAŁEJ SERII. Arena, Daggerfall, Morrowind, Oblivion - to są PODTYTUŁY... -_-
Na ostatnich targach prezentacja G3 wcale nie wywolala jakiegos oszolomienia...podobno grafika jest o wiele gorsza niz na screenach. Gothica nigdy nie trawilem, wiec wypowiadac sie nie bede.
Ostatnio gralem w Morrowinda (po raz drugi). Zachwyt i w ogole. To, tamto, owamto. Ale gdy zaczely sie questy (idz przez pol godziny, wybij potwory i wroc), wolalem wylaczyc go i pograc w cos innego. Jesli panowie z Bethesdy wyelimuja te nudne czynnosci, gierka moze byc calkiem ciekawa. Ale patrzac na grafike - hm...nie wywoluje ona jakiegos wielkiego zachwytu. Draznia mnie gry w stylu "plastik fantastik" wraz ze sr00mem 3. Mam nadzieje, ze TES IV nie bedzie stawial tylko na grafike, tak jak gierka panow z ID. Znowu patrzac na screeny, uwazam, ze grafika HLowi 2 nie dorowna (HL2 na high wymiatal - rzeczywiste tekstury, patrzac na obdarte sciany czulo sie ich "chropowatosc"). Nie dogoni fanow z Valve - czyli na sukces graficzny stawiac nie moze. Nie wydaje mi sie, zeby rozmachem fabuly i miodnoscia rozgrywi rownal sie z BG 2, chociaz "wszystko moze sie zdarzyc". Raczej nowego systemu walki/czarow nie wymysla - innowacyjnosc odpada. Czyli zostanie gra bardzo dobra, ale raczej nie przelomowa (chyba, ze pod wzgledem wielkosci swiata).
dla mnie seria gothic zawsze byla lepsza. w TESie NPC to zombie: chodza w promieniu 2 metrow, nic nie robia tylko chodza i chodza. gothicu ludzie zajmowali się swoimi sprawami: pracowali, jedli pili, chodzili na targowisko poogladac towary sprzedawcow itp. w morku questy byly wykonywane zwykle tylko na 1 sposób: idz zabij tego goscia/potwora zabierz mu ten przedmiot i przynies go do mnie. przy morku bym nie przysypial gdyby system walki byl bardziej dynamiczny, bo tam tylko sie klikalo na potwora i patrzylo jak obrywa, a w gothicu mozna bylo wyprowadzic wlasne kombinacje i parowac ciosy/ unikac ich. co do fabuly to mysle ze... nic nie mysle :p
Ja niecierpliwie czekam na Gothic III. Ze screenów wydaje mi się, że gothic ma ciut (a nawet dużo) lepszą grafike niż ten Oblivion.
Nosorożce rox :berserk:
:OOO Wy naprawdę jesteście tacy głupi czy tylko udajecie?;p Przecież to wszystko jest renderowane. W rzeczywistości będzie wyglądało duuuuużo gorzej. Tak smao jak LotR: BfM ;ppp
@UP : Np ponizsze screeny tez sa renderowane?
http://img.photobucket.com/albums/v436/nekroraven/d1_trainstation_040011.jpg
http://img.photobucket.com/albums/v436/nekroraven/d1_trainstation_020009.jpg
http://img.photobucket.com/albums/v436/nekroraven/d1_trainstation_050014.jpg
http://img.photobucket.com/albums/v436/nekroraven/d1_canals_080001.jpg
To niestety nie jest maximum detali...nawet gdyby TES IV i Gothic III osiagnely ten poziom, byloby super. Ale GIII wyglada podobno srednio, a TES IV to plastik-fantastik...;)
To już nie jest renderowane ;) Z której to giery?:P
@Down:
Tak mi się wydawało ze to HF2, choć jeszcze w niego nie grałem (Radeon 9200 rox ;p)
@Lookerro:
Za samo pisanie każdego słowa z dużej litery, powiesiłbym cię za jaja na najwyższym drzewie. Nie mowiąc już o inteligencji twojej odpowiedzi -.-'
To już nie jest renderowane ;) Z której to giery?:P
Half-life 2. Wlasnie, to nie jest renderowane. Gdyby obie w/w gry mialy taki poziom, byloby calkiem ciekawie ;)
niezbedny
28-09-2005, 21:26
Gothica nic, nigdy nie pokona
Lookerro
02-10-2005, 23:11
Hahaha Ludzie Myslcie Takie Gowno Do Obliviona Porownywac:}hahaha Taki Ciulowy Screen To Ty Se Dawac Mozesz A Gothica Najlepszy A Jakbyscie Zobaczeli Co Naprawde Bedzie Z Gierek To Byscie Sie Zamkneli!!oblivion Forever
oblivion Forever
ha! szkoda tylko ze jeszcze w niego nie grales... n/c
Lookerro
03-10-2005, 05:04
Ty noob ja wiem obydwa
Ghost Nieudany
03-10-2005, 14:38
Ty noob ja wiem obydwa
Przetłumaczy mi to ktoś na język polski?
Przetłumaczy mi to ktoś na język polski?
Moze mu chodzilo o to, ze wiem, jakie beda obie gry? :P
Torog Velrock
03-10-2005, 16:24
Ty noob ja wiem obydwa
Moze mu chodzilo o : "Ty jestes noob a ja jestem glodny" ;]
A tak wogole to niewiem o co Wam chodzi - tozto screeny z HL2 :/
Hahaha Ludzie Myslcie Takie Gowno Do Obliviona Porownywac:}hahaha Taki Ciulowy Screen To Ty Se Dawac Mozesz A Gothica Najlepszy A Jakbyscie Zobaczeli Co Naprawde Bedzie Z Gierek To Byscie Sie Zamkneli!!oblivion Forever
Człowieku ty to naprawde dyplomata to raczej nie zostaniesz. Gothica nie warto porownywać z Oblivionem? To z czym porównasz go? Umiesz powiedziec tylko: Gothic gówno, Oblivion super.
Ciężko stwierdzić, która gra jest lepsza jak nawet się w nią nie grało. Konkrety można podać po wyjściu gry.
Wydaje mi się, że przy tej jakości gier ważną role (dla polskich graczy) może spełnić wydawca polski i jego polska wersja. Oblivion tym razem przygotuje Cenega, natomiast Gothic III - CDProjekt czyli tak jak do tej pory ta seria.
Zapewne będzie tak jak zawsze - jedna gra bedzie miała swoich zwolenników, druga swoich. Będą tacy co obie gry uznają za boskie.
Dla mnie to poprostu świetne tytuły na, które wyczekuje od dawna.
Jedi The Wolf
27-01-2006, 05:57
Ja oceniam te dwie produkcje patrząc na ich poprzedniczki. Według mnie obie gry zapowiadają się świetnie, chociaż "Gothic" nieco gorzej... Zawsze byłem raczej zwolennikiem serii TES niż Gothica, ale, hm... Przyznam, że obydwie trzymają niesamowity poziom, choć dla mnie to zawsze będzie TES... Przy obydwu seriach spędziłem wiele godzin, a z tego co wiem, wymagania TES VI będą mniejsze od Gothica III... Jak narazie dla mnie Oblivion zaroxi... Ale pożyjemy - zobaczymy.
Horde_Tauren
30-01-2006, 10:52
gothic mial lepsza fabule od gierki bethesdy
Yoh Asakura
30-01-2006, 23:31
@up:
No wiesz,akurat fabuła Gothic II była akurat do tyłka.Smoki chcą zniszczyc świat,a samotny macho musi je powstrzymac.Ile razy już to było wałkowane ?No ale naszczęście NK troche urozmaiciło te nijaką fabułę.
(...)natomiast Gothic III - CDProjekt czyli tak jak do tej pory ta seria. (...)
Czyli będzie można się go spodziewac z kilku miesięcznym poślizgiem ;)
gothic mial lepsza fabule od gierki bethesdy
Tu bym sie nie zgodził. Sama Arena miała dobrą fabułe, Daggerfall wspaniałą, Morrowind również. Obilvion też sie smakowicie zapowiada. Grałem co prawda w Gothic 1 i tutaj mi fabuła nie przypadła za bardzo do gustu. Fajkowe ziele, śniący, 3 obozy. Taka se. Co bedzie w Gothic 3 czas pokaże i mam nadzieje, że przy obu grach spędze miło czas późno-wieczorny :P
PS. Właśnie kończe Daggerfalla poraz 2 ;) Pozdro
Tom'ash Hellmastah
03-02-2006, 08:59
Obie gry są bardzo dobre ale taki temat jest bez sensu. Przecież jeden jest fanem serii ES i powie że Obvilion będzie lepszy, a jeden fanem Gothica i powie że Gothic III będzie lepszy, więc po co taki temat??
Ivellios Galanodel
04-02-2006, 23:14
Ludzieeee...
TES IV będzie boski. Jestem mega fanem TES'a i czekam niecierpliwie na niego (Ponoć w marcu ma być. Na stronie tak jest). Kupię wersję kolecjonerską. Co do sprzętu to dam sobię radę. Z moim Athlonem 64 3000+, GeForce 7800 GT i 1 GB ramu DDR będzie śmigało aż miło.
Sziruaczek
23-03-2006, 16:35
uhm..... Moim zdaniem Gothic 3 bedzie lepszy od Tesa IV ponieważ w Gothicu jest bardzo dobrze rozbudowany system walki , mozrzesz robic swoje własne kombinacje i tu obrut tu z lewej storny uderzyc tu sprawej i jescze inaczej....
a pozatym ja jestem Fanem serii gothic :p dlamnie jak ktos muwi o Gothicu ze to gówno to bym mu ja*ca urwał X(
Jeśli w Gothica 3 bedzie misie grało jak w I i w II Nk to hoho :]
bedzie gra na dłuuugie dni ktura bedzie sie przechodziło niejedenokrotnie....
Poprostu dlamnie Gothic RoX
Pozdro dla all Fanów Serii gry Gothic:p :p :p
Arrivald
23-03-2006, 18:46
Przegladajac mase scrennow z Obliviona zapieralo mi dech w piersiach. Grafika po prostu robi ogromne wrazenie, te swietnie wykonane potworki, piekne krajobrazy, totalny szacunek za to. Ale niestety zauwazylem pewna tendencje ;/ Kiedy grafa jest wspaniala, fabula zaczyna schodzi na drugi plan. Juz wiele razy od dobrze zapowiadajacej sie gry odepchnela mnie zbytnia szczegolowosc, nie moglem skupic sie na questach bo skomplikowana grafika 3d robila mi sieczke z mozgu. Dlatego nie ma to jak Falout, Baldur, Torment, gry z estetyczna, ale w miare prosta grafika :). Podsumowujac: Zagralbym w Gothica III i Obliviona ale raczej uznalbym to jako ciekawostke, chyba ze sa to wyjatki i da sie w jakis sposob skupic na fabule ;)
Ehhh...tak też myślałem. Nie pociupam sobie w żadne z nich:p Mój obecny geforce 3Mx, procek 2 ghz i 256 ramu mi na to nie pozwoli (kupie niedługo radeona 9800 i z 256 ramu drugie...;P Może pójdzie;/)
Bez wątpienia,Gothic III.Szkoda,że nie pójdzie na moim GeForce 4 MX,który śmie (!) nie obsługiwać pixel shaderów...
btw:
Mogłeś dodać sonde...tak samo mialo byc z gta:sa ;) no a jesli nie pujdzie no to kupie sobie specjalnie nowa karte :( bo gothic jest super giera wyobrazcie sobie gothic online..
Zdecydowanie Oblivion. Grałem w ich poprzedniczki(Gothic 1 i 2, Morrrowind) i sądzę, że przy rozbudowaniu świata seria ES wypada o wiele lepiej.
Wolę także widok 'efpeesowy', choć wiele bym dał, aby dało się zmienić kamerę w Oblivionie na taką z Gothica.
Obydwie gry są świetne, ale mym zdaniem Oblivion wypada lepiej(ten świat Tamriel, ach...).
Wolę także widok 'efpeesowy', choć wiele bym dał, aby dało się zmienić kamerę w Oblivionie na taką z Gothica.
.
W morrowindzie sie dalo, tutaj chyba tez sie da...O ile pamietam, wystarczylo nacisnac Tab i miales juz widok TPP :P
NORMALY OBYWATEL RP
01-11-2006, 10:45
Sorry za archeologizm ale chyba czas odswiezyc ten topic;)
Za 2 dni Gothic III bedzie mial swoja premiere w Polsce, ja gre dostaje juz jutro i to jeszcze edycje kolekcjonerska! Po zagraniu w obliviona bylem bardzo mile zaskoczony, jedna z najlepszych gier w jakie gralem i wogule ta grafika mniam!
Po czytaniu zagranicznych recenzji G3 obawiam sie ze oednak Oblivion moze stac sie lepsza gra niz G3, recenzanci narzekaja bardzo na system walki ktory podobno jest zabardzo przekombinowany i w dodatku jescze podobno grafika, pierwsze screeny z G3 ktore zostaly pokazane chyba zostaly poddane obroce w roznych programach graficznych. Bo te screeny z np. 2005 roku roznia sie bardzo od tych ktore sie teraz pokazuja(sa brzydsze). Ale byc moze zle recenzje zaleza tez od tego ze w innych krajach gra pojawila sie juz 13 pazdziernika a wtedy w tej wersji gry bylo baaardzo duzo bledow i to czasami bardzo powaznych. Miejmy nadzieje ze w Polsce G3 zbierze owiele lepsze oceny niz za granica. Wszystko okaze sie w najblizszej przyszlosci.
Primo : NIE TES VI a TES IV :)
Secundo :
-Gothic III będzie miał dobry klimat - FAKT
-Gothic (saga) ma u mnie ŚREDNI SZACZUNEK - FAKT
-...
-TES IV ma NAJLEPSZĄ grafikę w historii gier - FAKT
-TES IV też ma BARDZO DOBRY klimat - FAKT
-TES IV będzie BARDZO ZŁOŻONY - FAKT
-TES IV (jak TES I i II i III) ma NIEZWYKLE złożoną historię świata gry (książki , NPC , historia) - FAKT
TES IV : OBLIVION będzie dużo lepszy. Grze dodatkowo żywotność zapewnią Plugin-y z CS'a , czego o gothicu nie powiem. Sam świat gry jest dużo ciekawszy niż w Gothicu (gdzie nie ma żadnej prawdziwej historii).
Gothic po prostu lubię , ale nie szaleję za nim.
To tyle.
Takie są fakty :P
Ty idioto, jakie fakty ? Ze tak piszesz bo lubisz obliviona to nie sa jakies fakty omfg
Yoh Asakura
01-11-2006, 11:34
Po zagraniu w obliviona bylem bardzo mile zaskoczony, jedna z najlepszych gier w jakie gralem i wogule ta grafika mniam!
Widać w mało gier grałeś. A co do grafiki - śmiech na sali. Wyłącz poświatę i się przekonaj.
Dla mnie - Gothic. Zawsze. W nim przynajmniej widać, że świat żyje (chociaż życie ludzi jest oparte na schematach: praca-odpoczynek/rozmowa-sen które są zapętlone), lasy są zaludnione, nie to co w Oblivionie w którym z igłą szukać większego stada np. jeleni czy co to tam jest w lasach. W Oblivionie IMO tereny były robione na siły, co by się pochwalić ich rozmiarem. Niestety, świecą pustkami.
@Do tego pana twierdzącego, że TES ma najlepszą grafikę:
Buahah. Waćpan widział chociaż Crysisa albo np. Stranglehold ? 100x lepsza grafika, nie taka plastykowa, sztuczna.
..::QRAS::..
01-11-2006, 11:35
przeszedlem obliviona , goticka 1,2 i czekam na 3 wersje a oblivion nawet nawet.
NORMALY OBYWATEL RP
01-11-2006, 11:50
Slyszales o czyms takim ze o gustach sie nie dyskutuje? A gralem w bardzo duzo gier. Moze wedlug ciebie oblivion byl do dupy ale wedlug mnie nie... A co do tego ze uwazasz ze Crysis albo Stranglehold ma lepsza grafike, haha jak mozesz oceniac grafike w grach ktore nie mialy jeszcze swojej premiery? Wiekoszc screenow ktore sie teraz ukazuja sa poddane obrobka w programach graficznych. Pozatym user wilkq napisal posta w ktorym twierdzi ze Oblivion ma najlepsza grafike ponad 1 rok temu moze wtedy ( a raczej napewno) Oblivion mial najlepsza grafike jesli chodzi o PC, chociaz tez polprawde mowil bo premiera Obliviona byla w 2006 roku.
Yoh Asakura
01-11-2006, 12:57
Slyszales o czyms takim ze o gustach sie nie dyskutuje? A gralem w bardzo duzo gier. Moze wedlug ciebie oblivion byl do dupy ale wedlug mnie nie... A co do tego ze uwazasz ze Crysis albo Stranglehold ma lepsza grafike, haha jak mozesz oceniac grafike w grach ktore nie mialy jeszcze swojej premiery? Wiekoszc screenow ktore sie teraz ukazuja sa poddane obrobka w programach graficznych. Pozatym user wilkq napisal posta w ktorym twierdzi ze Oblivion ma najlepsza grafike ponad 1 rok temu moze wtedy ( a raczej napewno) Oblivion mial najlepsza grafike jesli chodzi o PC, chociaz tez polprawde mowil bo premiera Obliviona byla w 2006 roku.
Słyszałeś o czymś takim jak E3 ? Tam ludzie grali w Crysisa. I grafika była IDENTYCZNA jak na screenach. A Oblivion nigdy nie miał najładniejszej grafiki. No chyba, że gustujesz w plastyku podobnym do Dooma 3.
I fakt - o gustach się nie dyskutuje. Ale tytuł tematu wskazuje na dyskusje co jest lepsze - G3 czy Oblivion, więc twój argument można rozbić o kant dupy, bo ja powiem - "Gothic rox oblivion ssie, nie powiem dlaczego bo o gustach się nie dyskutuje...".
NORMALY OBYWATEL RP
01-11-2006, 13:33
Dobra nie ma sensu sie klucic, ty uwazasz tak a ja inaczej. Co do grafiki nie uwazam ze grafika w TESie IV jest plastikowa i bardzo mi sie podoba. Chociaz wyglad wody strasznie zjebali. Jutro dostane gre, zainstaluje i ocenie. Mam nadzieje ze bedzie arcydzielem ale i tak nawet jesli G3 okaze sie gorszy od Obliviona bede mial wiekszy szacunek dla sagi Gothica niz TES'ow.
Gothic, Gothic i jeszcze raz Gothic. Mimo podobno kolosalnej ilości bugów (co w polskiej wersji ma zostać poprawione) Gothic jest prawdopodobnie o wiele lepszy od TES! Dlaczego? Klimat i jeszcze raz klimat. Gracze, którzy grają już w obcojenzyczne wresje twierdzą, że gra ma zbliżony klimat do Gothic 1 co mnie absolutnie przekonuje o wyższości Gothica 3 nad Oblivionem.
templeoflight
01-11-2006, 16:09
Oczywiście że Gothic, zawsze lubiłem tą serie. Oblivion mi sie nie podoba, grałem już dużo w Morrowinda a oprocz grafiki w TES IV nie wprowadzono wielu istotnych zmian (zaraz mi ktoś napisze że jazda na koniu to innowacja nie występująca jeszcze w żadnym rpg'u, a właśnie że jazda konna była już np. w TES Arena)
Oczywiście że Gothic, zawsze lubiłem tą serie. Oblivion mi sie nie podoba, grałem już dużo w Morrowinda a oprocz grafiki w TES IV nie wprowadzono wielu istotnych zmian (zaraz mi ktoś napisze że jazda na koniu to innowacja nie występująca jeszcze w żadnym rpg'u, a właśnie że jazda konna była już np. w TES Arena)
GhahahAHAHahHAHhaHAHah JAKI OPIS XD
Faktycznie Gothic rox ;ddd zawsze dygałem sie isc przez lac nocą
NORMALY OBYWATEL RP
02-11-2006, 15:16
To zem se kurwa pogral!!!!!!
http://img89.imageshack.us/img89/6858/11lm8.jpg
Czy ktos ma moze chociaz male pojecie co sie stalo:/??
Edit: Juz jest wszystko wporzadku wlaczylem gre i zaraz opowiem o moich spostrzezeniach.
Oto screen:
Najwieksze mozliwe detale (jesli chodzi o plynnosc gra chodzi mi na ocene 5-/6 na takich ustawieniach przy kompie Athlon 3000+ 64, 1,5GB RAM, Radeon X1600XT)
http://img513.imageshack.us/img513/6096/1wj3.jpg.
Moje spostrzezenia sa takie:
Jesli wlaczyl bym Obliviona na maksymalnych detalach gra wygladala by owiele lepiej ale wolniej by chodzila. Ponad to z wad zauwazylem zanikanie tekstur, fatalna animacja postaci np. podczas biegu;/ I powtarzajace sie ciagle gadki jak w gothicu 2 miedzy npcami. Reszty wad nie zauwazylem. Co do edycji kolekcjonerskiej... GENIALNA! Jeszcze chyba nigdy cdp nie zrobil takiej edycji! Genialny album ze zdjeciami, renderami i wogule cud,miod,maliny! Ogromna, szczegolowa mapa na specialnym papierze. Fajny amulet w ksztalcie takiej jakby czaszki znanej z seri Gothic. 70 wirtualnych pieniedzy (co ja z nimi zrobie?? :P) Swietnej jakosci pudelko w ktorej chowa sie opakowanie dvd z gra,soundtrackiem i filmem "Making of" Czyli lacznie 2 DVD i 1CD:D Oraz swietny poradnik i instrukcja do gry. A to wszystko schowane w pudelko zrobione na styl starej ksiegi oprawionej w prawdziwa skore! Ciagle czuje jej zapach pod nosem! Dobra ide grac bo komputer mi juz zaczyna glodniec:D
Radzę ci popytać na forum jakiejś strony o Gothicu a nie tutaj...
vBulletin® v3.7.0, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.