PDA

Pokaż pełną wersje : FAQ - Jak pozbyć się lagów?

Gonzo von Krenzel
02-05-2004, 16:33
Ze względu na ciągle rosnącą ilość pytań dotyczących lagów w czasie gry postanowiłem stworzyć ten temat, aby raz na zawsze położyć kres powstawaniu nowych tematów dotyczących problematyki LAGÓW;). Będą tu porady dotyczące zmniejszenia ilości lagów podczas gry.
Oczywiście ja zacznę:

1. Wyłącz wszystkie programy mogące spowolnić transfer, czyli np. "Gadu-Gadu", "Outlook Express", "Internet Explorer", "Kazaa" (przede wszystkim...), i inne tego typu aplikacje.

2. Wyłącz inne programy, które mogą zmniejszyć ilość dostępnej pamięci operacyjnej np. "WinAmp", "paint" i inne programy działające w czasie gry.

3. Kiedy w czasie gry "złapie" Cię lag nie wykonuj żadnych ruchów, czyli nie klikaj myszką, nie próbuj chodzić strzałkami (to zwiększa długość czasu synchronizacji klienta z sewerem - długość "laga").

4. O ile masz LAN i nie posiadasz zewnętrznego IP poproś o to administratora sieci. Dla niego nie jest problemem przypisać do DHCP Twój adres IP, a Tobie to może pomóc...

5. Jeśli masz LAN poproś administratora sieci, aby zwiększył przepustowość dla IP i portu serwera tibii, na którym grasz. Oto link do tematu, w którym podana jest większość adresów IP serwerów tibii:
http://forum.tibia.pl/showthread.php?t=22543

6. W opcjach klienta tibii (Tibia.e x e) przestaw: Options --> Graphics --> Adnanced --> "Adjust framerate limit". Im mniejsza liczba tym teoretycznie mniejsze lagi.

7. Włącz Menedżer zadań Windows (Start->Uruchom->"taskmgr"), znajdź proces Tibia.e x e, kliknij prawym przyciskiem myszy i ustaw priorytet na "Powyżej normalnego". Możesz spróbować ustawić też "Wysoki", jednak wtedy możesz mieć bardzo spowolniony dostęp do innych aplikacji. Nigdy nie ustawiaj priorytetu "Czasu rzeczywistego".

8. Jeśli Ci się nudzi (;)) możesz wyrzucać zbędne obiekty do wody (np. ciała, niepotrzebne przedmioty). To teoretycznie odciąży serwer zmniejszając lagi.

9. Jeśli żadna z powyższych rad nie pomogła Tobie zastanów się nad kupnem nowego komputera lub dokupieniem kości pamięci (mała ilość pamieci operacyjnej też spowalnia grę) albo też zmianą dostawcy internetowego.

10. Po więcej informacji pisz w tym temacie, lub szukaj... (http://www.tibia.pl/forum/search.php)

Pozdrawiam i życzę komfortowej gry.

Lig@
02-05-2004, 19:01
Zabrałko jeszcze jednego punktu, mianowicie czasami sama tibia laguje. Znaczy serverery są przeciążone> Jeszcze jedna rzecz - gdy masz lan to popytaj sąsiadów czy nie używają wspomagaczy (DAP, flashGet), bo wtedy oni wyciagają max transfer, a ty masz kilka kb/s....

Gonzo von Krenzel
02-05-2004, 19:14
No tak, ale ja napisałem jak pozbyć się lagów, a:
czasami sama tibia laguje. Znaczy serverery są przeciążone>
to nie jest sposób, aby laga się pozbyć :). Tak samo z:
jedna rzecz - gdy masz lan to popytaj sąsiadów czy nie używają wspomagaczy (DAP, flashGet), bo wtedy oni wyciagają max transfer, a ty masz kilka kb/s....
To również nie jest sposób. Chyba nie zabronisz używania tych programów innym w sieci.
Offtopic:
P.S. Protestuje, ale w swoich tematach i w kwestiach bardzo ważnych wypowiadam się.

rowerek33
02-05-2004, 23:17
Gonzo, o moj boze nie moj temat... Wstydze sie za niego caly czas.
I tak przy okazji podziekowania dla Ulrek-a, ktory doradził nam jak nie miec duzej wydajnosci pc przy wlaczonej tibii, mianowiecie zauwazyłem ze wchodząc w tibii w Options Graphics Advanced i przesuwajac suwak Adjust framerate limit na 50 w ogole nie mam lagow, wiec nie wiem czy to jest zasluga mojego netu czy wlasnie tego ustawienia, wiec sprawdzie to. Moze i Wy pozbedziecie sie ( choć troche ) lagow.
Oczywiscie limit 50 lub inny jest dobrowolny.

polos
02-05-2004, 23:51
dzieki za rade z lagami naprawde mi sie przyda.......

Lig@
03-05-2004, 10:29
Oryginalnie dodany przez Gonzo von Krenzel
No tak, ale ja napisałem jak pozbyć się lagów, a:
czasami sama tibia laguje. Znaczy serverery są przeciążone>
to nie jest sposób, aby laga się pozbyć :). Tak samo z:
jedna rzecz - gdy masz lan to popytaj sąsiadów czy nie używają wspomagaczy (DAP, flashGet), bo wtedy oni wyciagają max transfer, a ty masz kilka kb/s....
To również nie jest sposób. Chyba nie zabronisz używania tych programów innym w sieci.
Offtopic:
P.S. Protestuje, ale w swoich tematach i w kwestiach bardzo ważnych wypowiadam się.

Owszem to prawda, ale napsiałem to ludzie wiedzieli, że czasem to ich wina, że mają lagi. A poza tym sposobem właśnie, żeby tibie nie lagowąła jest namówienie inncyh ludzi z lan'a żeby przestali używać "dopalaczy".

Gonzo von Krenzel
03-05-2004, 11:26
Tak, ale są takie sieci osiedlowe, że jest kilkaset osbób, a Ty nawet nie wiesz kto w niej jest.
tak przy okazji podziekowania dla Ulrek-a, ktory doradził nam jak nie miec duzej wydajnosci pc przy wlaczonej tibii, mianowiecie zauwazyłem ze wchodząc w tibii w Options Graphics Advanced i przesuwajac suwak Adjust framerate limit na 50 w ogole nie mam lagow, wiec nie wiem czy to jest zasluga mojego netu czy wlasnie tego ustawienia, wiec sprawdzie to. Moze i Wy pozbedziecie sie ( choć troche ) lagow.
Oczywiscie limit 50 lub inny jest dobrowolny.
Może i to dobry sposób dla zmniejszenia używanej pamięcy. Bo nie myśle, żeby zmniejszało to transfer. Przetestuje, przetestuje... :)

Lig@
03-05-2004, 12:21
Tak, ale są takie sieci osiedlowe, że jest kilkaset osbób, a Ty nawet nie wiesz kto w niej jest.

No wiesz mi chodzi o sieci, w ktrych jest np. 5-10 osób. Bo nie wiem czy wiesz, ale teraz od kilku miechów dzielenie neta np. neo+ z tepsy (tfu!) jest legalne, a kto Ci podzieli neostarde na kilkadziesiąt osób....

Lord optyk
03-05-2004, 15:52
a co zrobic jeżeli sie ma dany numer servera i w jaki sposób można go wykorzystać

Gonzo von Krenzel
03-05-2004, 17:22
OMG
Przecież poczytaj se ten temat. Jeśli masz LAN, możesz te dwa numery (IP i port) powiedzieć administratorowi sieci i poprosić o zwiększenie przepustowości dla tych adresów...

Bofedojo
09-05-2004, 15:39
Jeszcze pare sposobow:
1) Wyrzucaj zdechle potwory do wody.
2) Wylacz antyvira. (moze byc to bardzo niebezpieczne)
3) Nie baw sie w zabawy typu ze w porach kiedy duzo ludzi sie wbija to PACCowie duza grupka sie wylogowuja, a za 5 minut wchodza i wtedy jest kupe ludu i lagi.

Gonzo von Krenzel
09-05-2004, 16:42
1.
1) Wyrzucaj zdechle potwory do wody.
Nie jest to potwierdzony sposób. Poza tym nawet jeśli działa, to przynosi minimalne, wręcz niezauważalne różnice.

2.
2) Wylacz antyvira. (moze byc to bardzo niebezpieczne)
pkt 2 mojego pierwszego postu:
2. Wyłącz inne programy, które mogą zmniejszyć ilość dostępnej pamięci operacyjnej, np. WinAmp, paint i inne programy działające w czasie grania.
Poza tym antywirus nie działa kiedy masz włączony jakiś program - taka aplikacja działa na zasadzie skanowania nabierząco otwieranych katalogów czy odczytywanych maili.

she_devil
09-05-2004, 16:58
A ja jestem bez lagowiec i sie ciesze.
Tylko mam cos nie zidentyfikowanego
Bo: to nie jest Lan
I nie moze sie nazywac siecia bo w tym czyms sa tlyko 2 kompy.
Nie nazywa sie to modem ani neostrada, ani to nie sa stale lacze.nIE JEST PODLACZNE do telefonu. Za to ze nie ma lagow czesto mam kicki :/
Bo to cos mi pada ;/

Gonzo von Krenzel
09-05-2004, 17:10
Kablówka? ;)

djkuter
09-05-2004, 19:30
:P :] Dzięki temu tematowi lagi trwają 2-3 sek. HURRA :))

Jagger
09-05-2004, 21:26
@ up

Te 2-3 sek. wystarcza zeby zgona zaliczyc. ;)

Gonzo von Krenzel
09-05-2004, 22:11
Te 2-3 sekundy mogą uratować przed śmiercią. Bardzo się cieszę i zachęcam innych do podawania nowych sposobów na pozbycie się lagów :).

she_devil
09-05-2004, 22:30
Kablówka? ;)

To moze byc prawdopodbne :)
Telewizja tez czesto pada u mnie, ale caly blok ma telewizory :)

djkuter
10-05-2004, 17:58
przez lagi 2 sek. zostałem abity (przez polaka nomen omen : Junior Czarny) nic nie zrobiłem bawiłem sie spideram a podeszedł i walnął uciekałem ale lagi były :O
więc zginąłem 3 kroki od depo ;(

polacy na tibii są głupi X( (poza wyjątkami ;) )

Gonzo von Krenzel
11-05-2004, 19:24
No nie jestem pewien, czy te 2-3 sekundy Ciebie by uratowały, ale trudno. Bardzo mi przykro... ;( Nieraz nie da się nic zrobić. Kiedy jest za dużo ludzi na serwerze nie ma mocnych - lagi będą i nic Ci nie pomoże...

UwE_007
11-05-2004, 19:58
a to jest moja rada:
wez popros admina sieci o zablokowanie portow od:
1.) KAZZY
2.) IMESHA
3.) TORENTA
4.) INNYCH GUWIEN

i popros go takze o zrobienie limitow transferowych
np sasiad twoj max 1kb/s :))
a tobie zeby dal 50 kb/s :D

( na to drugie watpie zeby sie zgodzil, u mnie sie zgodzil ale co prawda te roznice sa minimalne roznica okolo 5kb/s a co do 1 czesci to zrobil zmniejszyl ich szybkoszc )

Maxmix
11-05-2004, 20:24
Dobry pomyłs spróbuje :)) Dzięki za rade 8o

Mestre
11-05-2004, 21:28
A co powiecie na to :

ja zawsze mam lagi tylko wtedy gdy wejde do jakich kolwiek podziemi, po paru chwilach tibia staje i jedyne co moge zrobić to dać logout. ;(

Co z tego wynika: niewchodzić do podziemi,ale sami wiecie ile fajnych rzeczy tam jest

A jeszcze jedno to samo dzieje sie gdy drogami koło Kaz

Możecie mi powiedzieć o co chodzi ???

Vodinesi
13-05-2004, 16:40
Oryginalnie dodany przez Mestre
A co powiecie na to :

ja zawsze mam lagi tylko wtedy gdy wejde do jakich kolwiek podziemi, po paru chwilach tibia staje i jedyne co moge zrobić to dać logout. ;(

Co z tego wynika: niewchodzić do podziemi,ale sami wiecie ile fajnych rzeczy tam jest

A jeszcze jedno to samo dzieje sie gdy drogami koło Kaz

Możecie mi powiedzieć o co chodzi ???

Hehehe...
Myślę, że urzywasz TibiaGG... :)
Też to kiedyś ( jak jeszcze używałem ) zauważyłem...Wszędzie gdzie właczyłem światełko byly lagi :)

Gonzo von Krenzel
14-05-2004, 12:13
Jestem prawie pewien, że to TibiaGG. Ten program przechwytruje i podmienia pakiety (o ile się nie myle;)), co może spowodować lagi.
@Mestre:
Powiec szczerze - używasz tego &%#@$?

ahaw
14-05-2004, 22:12
tibia gg nie modyfikuje pakietow tylko obszary pamieci tibii

Gonzo von Krenzel
14-05-2004, 22:33
Tak? To nieźle... Hartkorowy program ;).
@Mestre:
W takim razie ile masz zainstalowanej pamięci operacyjnej?

Mestre
15-05-2004, 09:41
Prawde muwiąc niewiem co to jest TibiaGG.

Niemam żadnych programów ułatwiających gre ani nic podobnego(tylko jeden kalkulator Tomes).

Teraz gram na antice ale kiedyś gdy jeszcze grałem na calmerze hakneli mnie,od tego czasu jestem bardzo ostrożny i nieściągam żadnych progamów do tibi(nawet hasło zmieniam dosyć czesto).

A to co sie dzieje to trwa od jakiegoś miesiąca, wcześniej wszystko było dobrze(na oko to tak trwa od ostatniego update,ale czy to możliwe że to jest tego wina ?)

Mestre
15-05-2004, 10:47
A jeszcze jedno czy to prawda że żmieniając coś w opcjach można choć troche zmniejszyć lagi (jesli tak prosze żeby ktoś powiedziąl co i gdzie zmienić).

a i mam 256 ramu (ddr)

Gonzo von Krenzel
15-05-2004, 12:03
Tak.
Options --> Graphics --> Adnanced --> Adjust framerate limit: im mniejsza liczba tym teoretycznie mniejsze lagi.

Mestre
20-05-2004, 22:17
Niestety tylko teoretycznie ;(

Bo praktycznie to wygląda tak że to tylko pozwala mi przejść przez ten kanion(koło mostu dwarfóf) bez logouta, ale to i tak trwa dużo czasu i ciągle mi tnie.Tak czy siak reszta jest bez zmian, o podziemiach moge zapomnieć, i właściwie to te lagi jakby były coraz większe rzekłbym jakby z dnia na dzień były ciut większe (nawet gdy gram o 10 rano gdy jest 288 osób a w mojej sieci jestem tylko ja na kompie bo reszta jest w pracy albo szkole i mam przepływ okolo 100 kb na sek.więc ja sie pytam o co chodzi????? ) X( X( X( X( X(

Gonzo von Krenzel
21-05-2004, 11:54
Spróbuj przeskanować komputer programami anty-wirusowymi. Możliwe, że robaki działające na Twoim komputerze nie pozwalają mu normalnie działać.

Mestre
22-05-2004, 09:35
Sprawdzam kompa co tydzień i to nic niedaje ;(

Jeśli macie jeszcze jakieś pomysły czekam,powiem tylko że przez lagi w tym tygodniu zginołem jusz 3 razy i tylko dzięki mojemu wyjątkowo spokojnemu uosobieniu żadna część mojego kompa nieucierpiała(szkoda że nasza poprzednia myszka niemiał tyle szczęścia gdy mój bracik rozp*****lił ją na ścianie po tym jak po raz 4 został zabity przez amazonke)

Gonzo von Krenzel
22-05-2004, 11:57
Jedyne co mi narazie przychodzi do głowy to to, że masz za wolne łącze internetowe... Podaj jeszcze parametry Twojego komputera...

Stu
22-05-2004, 19:11
Żeby była jasność - "adjust framerate limit" nie wpływa w żaden sposób na liczbę przesyłanych pakietów - to niejako wewnętrzna sprawa naszego komputera. Co do ustawienia tej opcji - nie ma sensu ustawiać na więcej niż 25, z dwóch powodów.
1. Jeżeli mamy ekstrasuperkomputer to i tak nie zaważymy różnicy przy wyższym ustawieniu, bo ludzkie oko ma mniej więcej taka bezwładność - 25-30 klatek/s.
2. Jeżeli nie mamy ekstrasuperkomputera, to i tak nie wyciągniemy więcej niż 8-15 k/s.
Ja czasem wyciągam te 10k/s, a mam
Athlon 1800+, 512 DDR, GeForce4MX.
Jeżeli podejrzewamy, że lagi sa spowodowane przez "słabość" naszego sprzętu, a nie przez transfer, to dodatkowo wyłączamy efekty świetlne (light effects) i zmieniamy rozdzielczość na mniejszą. W ostateczności dajemy full screen, bo w windowsie renderowanie w okienku jest wolniejsze od trybu pełnoekranowego)

Pozdrawiam:)

Mestre
29-05-2004, 10:55
Troche czasu mnie niebyło ale znów jestem.
A więc mój komp to:
1.Durom 1000 (nie śmiać sie)
2.256 DDR
3.GeForce4

Szczyt mażeń to to niejest ale.

Przyjżałem sie bliżej problemawi lagów na moim kompie i tesz dochodze do wniosku że to słabe łącze(a raczej jestem tego pewny).Tylko ciekawi mnie dlaczego te lagi tak nagle sie pojawiły ???

king_kill_33
29-05-2004, 12:06
WiTaM.
Mam kompa Athlon 1700+,GeForce 4 MX,521 Pamięci RAM (DDR). Jestem w sieci lokalnej i transfer mam 20kb/s do 50 kb/s.
Moj kumpel komp Athlon 2400+,GeForceFX 5600, 521 DDR. Jest w sieci lokalnej i transfer jego wynosi 10-15 kb/s.

Ja nie mam lagów a on jak wchodzi do gry to co 5 sekund krok robi !!!!! X( . Co zrobić żeby usunąć te lagi ? Korzystaliśmy z formu i robilismy wszystko co tam napisane. Nic nie pomogło
;(
PROSIMY O POMOC
dzięki z góry

°‘°“““Sir Amonem(Hiberna) 23lev 30 mlev °‘°“““

Ratko
29-05-2004, 19:03
Niewiem od czego zależą te ****ane*ne problemy ale wiedzcie jedno, dane mojego kompa:

-procesor 166mhz
-32mb ram
-karta graficzna 2 mb
-windows 98

Transferu niepodalem bo jakis miesiąc temu jak mialem transfer 3 moze 4kb/s to prawie wcale niemialem lagów(3 moze 4 razy na targu) 8) . Teraz ostatnio coś <CIACH> <CIACH>w sieci X( i w ciągu dnia mam transfer grubo ponizej 1kb/s X( nawet niewchodza mi strony www X( teraz to mam lagi <CIACH>. Zaraz po wejsciu do gry ludzik mi staje :D i koniec, juz sie nieporuszy. W ciągu 3 dni zabili mnie 4 razy X( najpier mnie wywali z tibi a potem wchodze i juz niewiem <CIACH> jakim cudem pojawiam sie w miejscu gdzie startuja nowi X( czyli zostaje zabity X( A jeśli ktoś z was jak piszecie ma <CIACH> kompa i transfer 20kb/s to niemam zielonego (:P) pojecia czym są spowodowane te lagi. A tych z mojej sieci to <CIACH> X(
Narazie strzałka mówił pewien (CIACH) palladyn 8)

<ModEdit> więc tak: za wielką czcionke którą musiałem zedytować, omijanie cenzury oraz koszty amortyzacji mojej klawiatury ( :> ) masz 9 pkt naraz.

Rywinek
29-05-2004, 20:33
A jeśli ktos ma radiowe lacze to jak z tymn problemem poradzic . Sa moze jakies programy które polepszaja przeplyw internetu pomiedzy dostawca a odbiorca bo ja w poludnie mam takie lagi ze nie idzie grac a w noocy i z samego rana nie mam ani 1 to nie wiem co jest temu winne ilosc ludzie przesiadujacych za komputerem w sieci radiowej ? (siec radiowa jets na cale miasto ) ;(

djkuter
30-05-2004, 16:19
Jeszcze takiego punktu (chyba) nie było więc go piszę

1. Bądżcie w sieciach gdzie jaest mało kompów podłączonych do sieci (ja jestem w sieci gdzie jest ponad 200 kompów i mam często lagi , ale gdy gram w szkole gdzie są 20 komputery to nigdy nie zaznałem laga :)) LooooL)

majq
06-06-2004, 12:14
Ja mam takie jedno zapytanisko, czy to Options/Grapics/Advenced/Adjust framerate limit, jeśli się zmniejsza (mam obecnie na 50) czy oprócz zmniejszenia lagów zmienia się coś jeszcze? A może jakiś skuteq uboczny? Bo wiecie zabardzo tego nie czaje X)
hehe...
jeżeli chodzi o kompy to przy waszych athlonach moj sie chowa... mam:
Celerona 600 (...)
Geforce2 200MMX (-II-)
128MB Pamieci(-II-)
Szykuje sie Athlon 2800MhZ i Gef.4 ;)
Ale grać idzie na loozie :P Ostatni raz zginełam w marcu i to nawet nie przez lagi :))

Gogiel
06-06-2004, 13:12
Ja mam sprzęt Durno 1.3, 256 RAMu
Po pingowaniu mam:

--- onet.pl ping statistics ---
10 packets transmitted, 10 received, 0% packet loss, time 9012ms
rtt min/avg/max/mdev = 18.843/64.649/214.057/66.527 ms

Obojętnie czy gram pod M$ czy Linuksem mam lagi :(. Transfer mam wysoki -> wyciągam do 120 kb/s. Ja się pytam why? :(

Gogiel
06-06-2004, 21:08
Nastepny KeyLogger. Niech gość udostępni źródło tego to sobie sam skompiluje...

majq
06-06-2004, 21:18
Oryginalnie dodany przez Mati Crusher
gdzie jest qutwa Options/Grapics/Advenced/Adjust framerate limit w folderze tibi??? czy w pliku systemowym??? bo mam straszne lagi i niemoge tego wytrzymac X( aha muj kumpel zna jakis programik na lagi ale mi niechce sie sciongnac morze wy sprobojecie??? jest na tej stronce http://members.lycos.co.uk/sapo3/ jak pomorze to napiszcie

To nie jest w folderze z Tibią! Normalnie jak odpalasz klienta Tibi, pod "enter game" masz "Options". I tam dalej "graphic" tak jak napisałam w poprzednim poście.

Gogiel
08-06-2004, 15:42
Właśnie myślę nad neostradą za 99 zł. Tam jest napisane, że po ściągnięciu 5gb łącze jest spowalniane. I właśnie. Czy te 5 gb licy się tylko do HTTP/FTP/p2p i inne czy Tibia też się liczy? :( Bo jakbym grał nonstop kilka dni w Tibie to te 5 gb sie uzbiera :(

Trzciniak
08-06-2004, 20:57
Jeśli już kupować neostrade to lepiej normalny pakiet, chyba 150 zeta, może zdriżało. 5 gb na miesiąc sie nie opłaca.

Zorin
24-06-2004, 20:41
Ja mam internet od niedawna.Jak zaczołekm grać w tibię miałem lagi że głowa mała.Co zrobiłem??Wlazłem w opcje grafiki i zmniejszyłem rozdzielczość na najniższą i laga nie widać, tylko czasami mi się robią kiedy komp jest długo włączony. Wtedy się robi reseta kompa i działa okej.A co do neostrady mam neostadę za 59 złoty .Grając w tibię ciężko przekroczyć 5 GB.Poprostu mało innych plików sciągam ,a dziennie w tibię gram ok.4 godzin albo więcej.

>Zorin Sormshadow < >pally 14lvl+ skille 52/40 8 mlvl ==Ab'Dendriel== [[Titania ]]
SPRZEDAJĘ SZALIKI.JEŻELI JESTEŚCIE ZAINTERESOWANI PISZCIE DO MNIE

Dr.Claufe
11-07-2004, 16:28
Hmm... no ja niestety mam sieć (5 osób) i transfer 256 kb/s. I czasami kurna naprawde są takie lagi, że Tibia chodzi jakby było za mało ramu, albo tak jakby cośsystem muliło :(. To nie jest spowodowane konfiguracją kompa (mam 1.4gb celka 512 SD ramy i GF2 TI 32MB) tylko poprostu sąsiad włacza sobie kompa i kurna jedzie (tzn. nałacza muła kazze flash geta itp.) a czasami też jest tak, że 2 tak zrobi i koniec to się wtedy server zawiesza :P i nic nie chodzi (związane z netem). Także to jest jazda, ale teraz troche wakacje mnie ratują bo tak to wyjadą i mam transfer dla sievie :D:D:D.

Dj Nekro
11-07-2004, 20:04
Oryginalnie dodany przez Trzciniak
Jeśli już kupować neostrade to lepiej normalny pakiet, chyba 150 zeta, może zdriżało. 5 gb na miesiąc sie nie opłaca.

JA nieradze neo kupowac bo, podobno jak coś w TP robią to są chyba nbajgorshe lagi w całej sieci.
Ja mam sieć osiedlową i net mi chodzi lepiej od neo a płace tylko 60 zł na miecha, więc niekupujcie tego szajsu;(

Drexer
13-07-2004, 16:31
Jaki szajs? Mam neostrade od grudnia a lagów do tej pory nie doświadczyem więc nie wiem skąd wyssaleś tą informację. Neostrada która byla za 150zl potaniala a nie poszla w gore, a nawet zwiekszyli predkosc.

Ratko
14-07-2004, 19:33
dsl jest the best :D szczegolnie jak sie ma 1 mb niedlugo u mnie bedzie :] za kilka dni :D

Ozon18
16-07-2004, 20:35
Mam super sposób na lagi, może niektórzy nie uwierzą ale spróbujcie, warto!
Włączcie sobie ściąganie kazaą albo jakimś innym programem (no, żeby było szybko)
Włączcie program limitujący przepustowość (np. NetLimiter)
Dajcie max. transfer na ściąganie 4kB/s (mniej więcej)
I grajcie. Wiem że to dziwnie brzmi ale u mnie działa.

Olorion.
23-07-2004, 11:34
Ja akurat siedze u babci na laczu 128 na 9 osob igrac moge tylko po 23 a wczesniej sie afkuje i trenie :]
W domq nie mam lagow, a tu myslalem ze bedzie cos ciekawego. A tam informacje chyba troszke zbyt oczywiste. Wylacz kaze gg dapy gr. Szczegolnie jak wylacze gg to widze ogromna roznice :]. Wrzucanie cial do wody. heh ^_^ jak sa lagi to troche zbyt duzo czasu zajmuje. Ja ostatnio ripnalem wlasnie przez laga. Rozlaczyl mi connecta z tibia i jak sie polaczylem to juz bylem w swiatyni :/
Ale mimo wszystko temacik spoko. No w sumie. Co tam. ^_^

yoo
29-07-2004, 17:24
Taaaaaaaa jak powiem dla sąsiada żeby nie ściągał to jeszcze wpier** dostane :baby:

Faxero paladyn
29-07-2004, 17:56
Mi sie zdaje ze mam za slaby internet......

Karwa
05-08-2004, 01:52
Te 2-3 sekundy mogą uratować przed śmiercią. Bardzo się cieszę i zachęcam innych do podawania nowych sposobów na pozbycie się lagów :).

Dobrym sposobem na pozbycie sie laga jest przeprowadzenie sie do niemiec (badz ameryki zalezy gdzie kto gra). W praktyce oznacza to mniej kickow i mniejsze lagi . Chyba wszyscy wiedza dlaczego :)

Karolek
10-08-2004, 23:12
5. Jeśli masz LAN poproś administratora sieci, aby zwiększył przepustowość dla IP i portu serwera tibii, na którym grasz. Oto link do tematu, w którym podana jest większość namiarów na serwery tibii:
http://tibia.pl/thread.php?threadid=4717&boardid=12&styleid=1
jeśli komuś nie działa to spróbuj tutaj(ten sam temat):
http://www.tibia.pl/thread.php?threadid=4717&boardid=12&styleid=1

moglbys podac jeszcze raz jakies namiary na serwery tibi i jej porty? te juz nie dzialaja, gdyz byly ona napisane jeszcze za starego forum :P

Lord optyk
15-08-2004, 13:07
no własnie moze ktoś podac ip Danubi bede wdzięczny do śmierci i dam +

dezerter
16-08-2004, 09:10
A moja dizewczyna ma z 64 ramu ... komp jakotaki.. tzn.. inne gry takie jak Counter Strike.. (ale dosc starsza wersja) ruszyly.. a tibia rusza.. ale bardz oslabo wyglada. tak jak by bylo zminimalizowane okno.. ciagle sie tnie.... i laguje.. a jak sie idzie to przez monitor z gory na dol przechodzi tak jakby pasek...

Co mam zrobic zeby bylo lepiej .. ;/

Gonzo von Krenzel
17-08-2004, 15:57
moglbys podac jeszcze raz jakies namiary na serwery tibi i jej porty? te juz nie dzialaja, gdyz byly ona napisane jeszcze za starego forum :PPierwszy post został poddany edycji - już linki działają. :)

Drybrych
17-08-2004, 18:09
Moj komp
Pentium 4 1.6
GeF.4mx
256 ddr
i malutki dysk

Gonzo von Krenzel
22-08-2004, 03:34
Dysk to akurat już w ogóle się nie liczy... ;)
A jakie masz łącze internetowe?

MObik
24-08-2004, 22:05
Ja mam inny probelem mam internet w dialogu isdn 128kb 2 kanałowy przez modem 64kb na kanał i jak gram mam lagi ale tego typu ze jak nieobuce się z ctrl to bendzie trwał i kilkadziesiąt sekund jak to rozwiązac i jak włączyc 2 kanał podczas grania w tibi bo standartowo działa jeden czyli 64kb i czasami nie da sie grać jak macie jakieś pomysły co z tym zrobic to piszczie nagrody czekaja:]

MObik
24-08-2004, 22:08
Dysk to akurat już w ogóle się nie liczy... ;)
A jakie masz łącze internetowe? i tu sie mylisz bo dysk ma duzo tutaj transfer r ownież zależy od szybkoscia łącza i prspustowosci dysku oraz ilości obrotów na sekunde standart 7200 chociaż prawda że najwięcej ma łącze do powiedzenia i sprobuj zagrac w tibie na p2 300mhz i zobacz sam różnice

Senadex
27-08-2004, 19:33
Ja mam łącze radiowe raniutko żadnych lagów po południu sie nie mogę dostac wieczorem chodzi ja burza więc niewiem co jest z innymi problemami. :confused:

Gonzo von Krenzel
27-09-2004, 17:44
i tu sie mylisz bo dysk ma duzo tutaj transfer r ownież zależy od szybkoscia łącza i prspustowosci dysku oraz ilości obrotów na sekunde standart 7200 chociaż prawda że najwięcej ma łącze do powiedzenia i sprobuj zagrac w tibie na p2 300mhz i zobacz sam różniceBuehehe... Koleś co Ty gadasz?
"Przepustowość dysku"...?
Obroty na minute...?
Wiesz co to tibia w ogóle?
W ogóle weź mnie nie denerwuj, bo głowa mnie dziś boli... Weź jakieś podstawy komputera poczytaj.

edit:
I jeszcze poczytaj coś o gramatyce i ortografii języka polskiego, bo ja qfa tego posta fakanego rozkminiałem przez 5 minut chyba.

Soratches
05-10-2004, 09:54
Ja mam pewien problem a mianowicie:
Ma radiowe lacze 256
Sprzet:
Amd Duron 800
256 ram
Ge Force 2
Gdy mialem windowsa 98 Nie mialem laggow a jak jjuz jakies to spowodowane przez servery tibijskie.
3 dni temu musialem zainstalowac Xp bo tatusiek ma laptopa i na nim Xp i byl konflikt miedzy 98 a xp.Tatusiek na laptopie nie korzysta z internetu.
I tu mam problem od kiedy mam xp mam niemilosierne laggi i kicki.
Powylaczalem wszystkir programy internetowe i dalej to damo czy jest jakis sposob na to oprocz deinstalacji xp??? Z gory THX

Gonzo von Krenzel
08-10-2004, 14:49
W sumie nie wiem dlaczego występuje ten problem.
Możesz włączyć system w trybie awaryjnym z obsługą sieci i wtedy spróbować pograć.
Ale czy warto tak się poświęcać...?

kokos
08-10-2004, 17:46
Chyba jestem expertem od walki z lagami kiedyś grałem w Q3 po sieci.
Co ma wpływ:
1.Hardware czyli jaki masz procek,karta graficzna,RAM.
2.Wyłączenie wszystkich programów działających w tle Ctr Alt Del i wywalasz
wszystko co zbędne (Win98) może tu jakiś fachowiec podpowie co bezwzględnie trzeba zostawić.
3.Konfiguracja samej gry.
4.Najważniejsze magiczne słowo dla Quake'owców PING!!!!!
Ping to czas potrzebny na droge pakietu do serwera i z powrotem do twojego kompa.W Quaku grając wystarczyło wyświetlić listę graczy i przy kazdym była liczba oznaczająca jego ping.Dobry ping to poniżej 60 ms(milisekund),znośny
60-100, do 150 można było jeszcze grać przy większej wart. można było sobie darować(nie widziałeś nawet kto cie zabija).To liczby dla Quake myśle
że w CS jest podobnie.Ale na przykład w Diablo ping piniżej 200 był b.dobry
i można było spoko grać podobnie jest w grach strategicznych np.Starcraft.
Żeby sprawdzić ping do jakiegoś serwera wystarczy w menu start uruchom
wpisać np. ping wp.pl i masz ping do Wirualnej Polski można wpisać nr IP serwa np. ping 212.77.100.101.
I teraz kluczowe pytanie czy ktoś ma IP do serwera Tibii?
Bo mając IP można by zrobić sondę każdy by sprawdził ping od siebie do Tibii
(nie chodzi o stonę Tibii tylko serwera na którym się gra) i podałby jaki ma ping i jakie łącze z internetem i wszyscy wiedzieli by że np.Neostrada jest najlepsza.Ping jest absolutnie kluczową sprawą i niekoniecznie jest ściśle związany z tym jak szybki masz transwer.Zależy od tego w jaki sposób nasz provider jest wpięty w Internet z jakich korzysta wyjść z kraju.

Gonzo von Krenzel
10-10-2004, 00:49
No dobrze...
Powiedziałeś nam o pingu. Ale w sumie co z tego? Czy to jakaś porada...?
No bo napisałeś się, ale nie wiem po co zabardzo... Nie rozumiem...

Leif
10-10-2004, 04:16
Do wszystkich co jakieś bzdety o hardware pisza: ja do 16 levelu grałem na p1 233MMX 128Mb ramu a karta graficzna to przedpotopowe S3 Vision i DAŁO sie nawet całkiem znośnie grać pomimo tego ze przy 4-5fps obraz faktycznie szarpał, a lagi to sie zaczynały jak mi brachol wpierd**** sie z kaaza na całe pasmo... ot co przepustowość i była to tibia od 7.1 w górę. Nie wystarczy też tylko to co daje wam provider ważne też jakie ma on (wasz ISP) łącza w świat, prosty przykład ja miałem SDI a kumpel siedział w akademiku i bez problemu mogliśmy sobie nawet rozmowy głosowe przeprowadzić a z drugim który miał necik z kablówki nich** mimo ze wszyscy w tym samym mieście byliśmy, poza tym ktoś wspominał że ma radiówke, widziałem jak działają wewnętrzne łącza radiowe w Netii przenoszące strumienie STM-1 (~155Mbps) troche deszczyku i już jazda... Z innej strony, jeszcze przed instalacja SDI łaziłem i sie dowiadywałem o możliwości... kablówka oferowała łącza nawet do 2Mb a sami na stronie podawali że dysponują łączami o całkowitej przepustowości 10Mb później tą informację zastąpili tylko liczbą łączy, ciekawe dalczego B)

A druga sprawa to naprawde zadziwiająca jest dla mnie prockożerność klijenta Tibii widziałem jak chodził na P4 i też go zajeżdzała, na moim obecnym P3 conajwyżej 15fps wyciąga, a przecież taka grafika naprawde nie wymaga tyle procka! Ktoś powie, że to obsługa ruchu postaci czy inne takie ale to tym bardziej nie wymaga wielkich obliczeń, grałem dawno temu na MUDach które chodziły na uczelnianych serwerkach (np 2xP2) obsługując jedznocześnie kilkanaście terminali z włączonymi klijentami i jeszcze z 75% procka było wolnego

BTW ciekawe czemu większość ludzi w depo nie korzysta ze śmietników, czy to naprawde tak ciężko trafić do kubła... rodzice w domu nie nauczyli?

kokos
10-10-2004, 09:06
Zwróciłem uwagę na PING bo to najważniejszy czynnik dla ludzi grających po necie(nie tylko w Tibie).A korzyść praktyczna może być dla ludzi którzy chcą zmienić podłączenie do internetu albo jeszcze łącza nie mają, a chcą mieć.
Dla gracza najważniejsza jest nie przepustowość łącza, a ping do serwerów z grami w które chcemy grać.Wiedząc o tym możemy sprawdzić u kogoś to kto ma takie łącze i dopuści nas na chwile do kompa wpisujesz ping IP serwera i masz odpowiedź czy warto czy nie.W najgorszym przypadku jak nie mamy IP serwera na którym jest postawiona gra można sprawdzić kilka pingów do stron
z tego kraju.Dlatego zaproponowałem sondę wtedy było by jasne jakie łącze jest najlepsze do grania w Tibie.

Hagem
15-11-2004, 22:06
Jak wszyscy co tu piszą mają problemy z lagami.Noi ja to samo :PMój komp to
AMD Athlon 1700+
GeForce4 MX
256 Ram
Net ostatnio mi się poprawił tzn. "NIBY" go polepszyli.Dali jakieś światłowody i powinien lepiej chodzić.Ściąga się znacznie szybciej wszystko (kiedys po zainstalowanych śwaitłowodach miałem900kb/sec)Mam LAN.Skoro wszystko w internecie działa Ok .Ładnie i chodzi,szybko sciąga a tibia laguje jak nigdy.A skana robiłem mam nawet nortona security.Jeżel ktoś wie co z tym "fantem"można zrobić to serdecznie dziękuje i prosze o pomoc.POzdro wszystkich miłośników tibi oraz forum:)

Hagem
22-11-2004, 21:08
Nikt nie odpowie?Szkoda:P

Master magi
23-11-2004, 06:59
Hagem sprawdz sobie pinga.DAjesz start>uruchom i pwisujesz : ping wp.pl -t .Jezeli masz ponizej 60 ms to znaczy ze nie powinno lagowac ,a jezeli dalej lagoje to znaczy ze lagi pochodza od serwera tibi a nie od twojego lacza.

Gonzo von Krenzel
23-11-2004, 07:15
Hagem sprawdz sobie pinga.DAjesz start>uruchom i pwisujesz : ping wp.pl -t .Jezeli masz ponizej 60 ms to znaczy ze nie powinno lagowac ,a jezeli dalej lagoje to znaczy ze lagi pochodza od serwera tibi a nie od twojego lacza.Może lepiej:
ping <IP serwera tibii>
? ;)

Iris on Eternia
23-11-2004, 08:01
Jak grasz na niemieckim to ping tibia.com w zupełności wystarczy ;)

Hagem
26-11-2004, 15:27
Dzieki za odpowiedz ale juz poradzilem sobie z tym problemem..Okazalo sie ze wylaczenie kazy i intrnet security nie wystarczylo,wiec usunolem.Teraz nie mam lagow.

Sikiso z Valori
06-12-2004, 18:46
Ludzie Ja Dalej Mam Lagi I Nie Wiem Co Zrobic PrzeczytaŁem Wszytskie Wypowiedz I Nic :( Omg Co Ja Mam ZrobiĆ? ;(

HocBav
06-12-2004, 20:05
Ludzie Ja Dalej Mam Lagi I Nie Wiem Co Zrobic PrzeczytaŁem Wszytskie Wypowiedz I Nic :( Omg Co Ja Mam ZrobiĆ? ;(
Najczęściej powód lagow jest taki

-masz sieć lokalną (nop. na bloku) zrob rewizje sąsiadom czy nie mulą łącza ściąghaniem [lub poprostu wywieś ogłosznie żeby ściagali pliki w nocy] plików [filmoff itp :]]
-masz Nestke albo cos w tym stylu ADSL itp. :) zainstaluj koniecznie cFosSpeed
morzna go dostać na najnowszej płycie experta :P 25/2004
-Jeśli masz modem :P załuż stałke
-wyłącz program takie jak gg LiveUpDate
-sprawdz czy win XP jesli taki owego posiadasz nie ściąga up date :P
Było to powtarzane ale jeśli taki ow post sie pojawił nie bede spamił postem "@up" B)

Arbi
10-12-2004, 18:56
Chcialem powiedziec tylko tyle, ze regulacja ilosci klatek na sekunde nie pomoze w lagach-jest to tylko pomocne jesli mamy kompa ponizej wymagan sprzetowych tibii, lub nie chcemy, aby gra zzerala nam cala pamiec.
w zaden sposob nie wplywa to na polaczenie z internetem, tak jak ilosc uruchomionych programow(chyba ze wymagaja polaczenia z netem-kazaa, gg,itp.),ktos juz zreszta o tym wspominal
za to dobrym pomyslem jest nie uzywanie badziewia typu tibiagg czy cos w tym stylu. programy tego typu laduja sie miedzy nasze ip a serwer gry, aby wprowadzac zmiany(zalezny od tego co uzywamy), przez co sygnal dociera dluzej i lagi sa wieksze

Dj Nekro
05-01-2005, 14:11
No ja mam takie lagi od paru dni że jak stoje w miejscu to niemam lagów a jak chce isc to zaczyna mi lagowac a widac ze inni sobie chodza bez lagow czyli tak jagby jak bym mial tylko ja lagi ;(

HELP !

Pallek
09-01-2005, 10:50
pewnie i tak juz tu prawie nikt nie zagląda no ale nic. Dostałem taką wiadomość od mojego admina :
"Port 7171 jest puszczony na szybszym lacze od ponad 1miesiaca. Na laczu tym dzialaj takze strony www wiec lacze nie jest przeciozne w innym wypadku by nie dzialaly. Gra/program ktory Pan uzywa prawdopodobnie dziala na innym porcie lub wykorzstuje jakis dodatkowy port. Prosze sie o to dowiedziec"

No to chce mu podac IP serwera na którym gram czyli JULERA!. MOże ktos mi powiedziec jaki to jest??.

PS. Napisali że moze byc jakis dodatkowy port. Jest jakis taki port?

PoZDrO!

Gonzo von Krenzel
09-01-2005, 12:45
Zmienił się temat z IPkami serwerów.
Pierwszy post już jest zedytowany, ale jakby ktoś nie zauważył:

Pozdrawiam, gonzo.

Pallek
09-01-2005, 12:58
Zmienił się temat z IPkami serwerów.
Pierwszy post już jest zedytowany, ale jakby ktoś nie zauważył:

Pozdrawiam, gonzo.

o dzieki Ci wielkie :D nie widziałem tego :)

PoZdRo!

dymas
02-02-2005, 15:22
Witam. Pisalem do administratorow sieci z prozba o z wiekszenie przepustowosci... otrzymalem nastepujaca odpowiedz

Przepustowosc dla tego adresu nie jest ograniczana, zatem
transmisja z nim nie powinna byc gorsza, niz dla reszty Internetu. Panska
przepustowosc wynosi 160kbps w godzinach szczytu (x2 poza, x4 w nocy).

Czy taka przepustowosc powinna wystarczec zeby nie miec lagow?? Bo bardzo czesto je mam... re plz

Dwimenor
02-02-2005, 15:33
Powinno stykać. Ale przepustowość to nie rzeczywista szybkość twojego łącza.
Oznaczo tyle, ze server nie pozwoli na szybszą wymianę informacii między tobą a serverem Tibii.
Rzeczywista prędkość może być znacznie mniejsza. Zależy to od:
Odległości
Mocy przeliczeniowej servera
Ilośći osób z nigo kożystającego
itd/utp.

kleszczman
22-02-2005, 14:34
mam neostradke i nie moge pogiercować w tibie . Przestawiam framerate na 25-30 ale i tak current framerate wynosi 3,5-6 nie wiem co robić bo giercować sie prawie wcale nie da . Więc prosze o jakiekolwiek rady bo mam takie lagi ,że hooooo. I to chyba raczej wina czegoś u mnie bo jest tak na każdym świecie mam procka 2 GHz Celerona . Pomocyyyyyyyyyyyyy :( NIECH KTOŚ SIE ZLITUJE :confused:

patrikoz
16-03-2005, 22:08
Mam lacze radiowe, podobnie jak kolega. Kompy mamy mniej wiecej podobne, jednak on nie ma lagow a ja tak. Jak to mozliwe?

Oreniusik
20-03-2005, 12:36
Ja również od jakiegoś czasu (pół roku prawie) mam cholerne lagi, choć wczyeśniej nie miałem. Mam łącze radiowe. Przepustowość wynosi 260kbytes/sec, a po 22 nawet do 600kbytes/sec.
No i cały czas mam lagi, chociaż między 22.00 a 10.00 już są dużo mniejsze i da się grać. Tylko że ja jeszcze chodzie do gimnazjum więc nie bede grał o tej godzinie, bo muszę się wyspać.
Powiedzcie mi, czy przyczyna moich lagów to zmiana anteny? Bo stronki mi się pięknie szybko wczytują.

Palmir
20-03-2005, 13:39
Ja mam jeszcze jeden sposob na lagi, ale tylko w windows XP:

Wciskamu alt+ctrl+delete i pokazuje sie menedżer zadań. Wybieramy PROCESY, szukamy procesu Tibia*****, klikamy prawym Ustaw priorytet->powyżej normalnego. Powinno byc lepiej, chociaz jesli korzystamy z innych programow podczas grania to one zaczna mulic ale taka jest cena mniejszych lagow :)

Morzewik z Aurei
20-03-2005, 14:08
Ja mam neo 128 KBitów/s = 16 KBajtów/s ( nie pamietam gdzie jest duze a gdzie male B :p )
Problem moze byc w tym ze my za wolno wysylamy informacje do servera.
Na ulotce on T.P.S.A jest informacja ze predkosc DO klienta wynosi 128 a OD kienta tylko 32.
Gdy pokarzemy okienko Neostradki-lacze moze byc wogóle niezajete, ale jest tam pokazana predkosc otrzymywania danych, a moze wlasnie jakis program cos wysyla :(

Palmir
20-03-2005, 21:30
Ja mam neo 128 KBitów/s = 16 KBajtów/s ( nie pamietam gdzie jest duze a gdzie male B :p )
Problem moze byc w tym ze my za wolno wysylamy informacje do servera.
Na ulotce on T.P.S.A jest informacja ze predkosc DO klienta wynosi 128 a OD kienta tylko 32.

Ja tez mam neostrade 128 KBit/s, predkosc wysylania do serwa wynosi 56 KBit/s . Do tego dziele tą neostrade z bratem w sieci lokalnej i oboje gramy w tibie, a lagow nie mamy.

Gdy pokarzemy okienko Neostradki-lacze moze byc wogóle niezajete, ale jest tam pokazana predkosc otrzymywania danych, a moze wlasnie jakis program cos wysyla :(

Moze masz jakiegos wirusa, ja kiedys mialem i wlasnie strasznie spowalnial lacze. Takie wirusy sa specjalnie wysylane np. mailem i potem ulatwiaja hakerom ataki DoS, czyli atakl na serwer wysylajac pakiety danych z wielu komputerow.

Lucyfer Rip
15-06-2005, 17:49
5. Jeśli masz LAN poproś administratora sieci, aby zwiększył przepustowość dla IP i portu serwera tibii, na którym grasz. Oto link do tematu, w którym podana jest większość adresów IP serwerów tibii:
http://forum.tibia.pl/showthread.php?t=22543 (http://tibia.pl/forum/showthread.php?t=2617)

Czy IP 62.75.179.72 to do tibii ogółem czy co ?
I jak można sprawdzić port i IP danego serwera (bo czekam na powstanie nowego serwera

Leif
15-06-2005, 21:22
nie to tylko jeden z adresów, serwer który przechowuje dane o kontach i chyba każdy ze światów to osobna maszyna z osobnym ip.

Żeby sprawdzić ip z którymi się łączy program Tibia możesz użyć albo systemowego netstat***** albo ściągniętego z sieci tcpview - ten od razu pokazuje, który program ustanowił dane połączenie.

hackrex
07-07-2005, 16:11
FAQ to zbiór najczęściej zadawanych pytań i odpowiedzi na nie.

Ty napisałeś, że to jest faq, a to nie jest faq!

Palczynski
08-07-2005, 02:05
Wszystko pozytywnie:) koniec z lagami wielkie dzieki:P :)

lepek
09-07-2005, 20:55
Przez lagi wiele razy zaliczyłem deda. :( Chrzanić je

^tom^
11-07-2005, 16:37
Siemka, ja mam pytanko. Kiedyś Tibia chodziła mi bezproblemu. Ale miałem wirusa i po naprawie kompa (w komputerowym) Tibia zaczeła sie tnonć i wogóle sie nieda grać. :( Tnie sie nieustannie, bezprzerwy. Moze wiecie co zrobić?? Bo ja niemam pojencia :( pomorzcie w miare mozliwosci ;(

nab
13-07-2005, 09:53
8. Jeśli Ci się nudzi (;)) możesz wyrzucać zbędne obiekty do wody (np. ciała, niepotrzebne przedmioty). To teoretycznie odciąży serwer zmniejszając lagi.

Wszyscy wrzucamy zbedne rzeczy do wody!! NIE BEDZIE LAGOW !!11

Z twojego poradnika wynika, ze najlepiej nic nie miec wlaczonego na kompie tylko sama Tibie... 00oooo Zero lagow!!

Nabbuu~

lagowiec1
02-08-2005, 12:57
Cześć prosze was pomużcie jurz mam lagi kilka miesiency moj komp ma ramu 524 a neta z glopsatu (średnia szybkość) kolega ma takiego samego i niemma laggów a ja mam kilka miesiency co zrobić ?? ;( morze jak coś dajcie linka do jakiegoś programu jak jest co zmiensza laggi w tibi thx ! ;( Wszystkie sposoby próbowalem i nic tylko ten ping niesprawdzilem ale chce zainstalować morze dajcie linka czy co pomurzcie !! ;( Napiszcie mi na gg :4216728 :baby: ;(

TuRaN
02-08-2005, 14:17
Istnieja jeszcze tak zawne lagi przed update'owe gdy zbliza sie update tak jak teraz gdy pisze ta odpowiedz lepiej nie chodzic na hunty - moja rada. Wczoraj malo moj brat nie padl na hero z kolegami bo byl mass kick a to chyba nie jest wina jednego serwera tylko i wylacznie Tibi. :evul:

lagowiec1
02-08-2005, 15:33
Prosze powiedzcie jak sie tego pozbyć :Cześć prosze was pomużcie jurz mam lagi kilka miesiency moj komp ma ramu 524 a neta z glopsatu (średnia szybkość) kolega ma takiego samego i niemma laggów a ja mam kilka miesiency co zrobić ?? morze jak coś dajcie linka do jakiegoś programu jak jest co zmiensza laggi w tibi thx ! Wszystkie sposoby próbowalem i nic tylko ten ping niesprawdzilem ale chce zainstalować morze dajcie linka czy co pomurzcie !! Napiszcie mi na gg :4216728

Gonzo von Krenzel
03-08-2005, 00:11
FAQ to zbiór najczęściej zadawanych pytań i odpowiedzi na nie.

Ty napisałeś, że to jest faq, a to nie jest faq!
A czy "Jak pozbyć się lagów?" nie jest jedny z najczęściej zadawanych pytań na forach dotyczących tibii?
I proszę, nie pisz offtopicu. Może to się dla ciebie źle skończyć. Tym bardziej, że twoja wypowiedź nie wnosi nic do tematu i jest wyjątkowo irytująca.

Ragnar
17-08-2005, 21:13
Hymm. Wydaje mi się to (co najmniej) dziwne:

- Pogrywam sobie w Quaka 3 - Bez lagów
- Strony mi się ładują szybko
- MmoRPG – nie działa żaden a zwłaszcza najlepszy który powstał (Tibia).
- Sprawdzam ping i...: od 20 do 50 średnio 35

Czym jeszcze to może być spowodowane.

PC Media 512/256 kbps - to jest moja prędkość (nie mam zew. IP)

aha jeszcze to :

Win XP
Procek: Athlon 1500+ 1.35 ghz (kiedys gralem na 300 mhz i bylo OK)
RAM: 256 mb

RATUJECIE... kozystam z "Kaspersky anty-virus personal" skan co tydzień

pijany rolnik
17-08-2005, 21:55
Ja mam stabilne łącze prędkość neta 256 kb i niewiem co to lag na Amerykańskim serwie :p ale właśnie dlatego niemam lagów że mam all programy wyłączone

Ragnar
17-08-2005, 21:57
Ja tez mam all wyłączone ale nie pomaga :(

Toxic Palek
17-08-2005, 23:24
Bardzo często przyczyną lagów są programy Anty-virusowe i Firewalle!! Ponieważ skanują dany program w tym przypadku Tibia i spowolniają łacze!! Jeśli tibia nie działa warto sprawdzić na firewallu czy nie jest ona zblokowana!! B)

tabax
18-08-2005, 02:39
Czesc.
Mam troche nietypowy problem. Nie mam lagow takich ze przycina mnie co 2-3 sekundy. Problem jest jednak w chodzeniu. Teraz mam aktualnie 37lvl i idac z kolega(nawet majac na sobie bohy) na follow lub noramlnie zostawia mnie w tyle i musi na mnie czekac az dojde :( ,(przypominam ze kolega ma np.30lvl). Kiedys uzywalem TBI bo slyszalem ze w pewnym stopniu to moze powodac moj problem. Jednak nic to nie pomoglo.
Mam neostrade 312.
Kompa mam slabego : Pentium III, 450 Mhz, 128 ramu(jednak spotkalem w grze kolesia z tym samym problemem ale z o wiele lepszym sprzetem (celeron 3,6 Ghz, 564 ramu ...)
Nie uzywam jakis programow typu kazza itd. zastosowalem sie do wszystkich punktow ktore pisaliscie i nic nie pomoaga!!.
Prosze piszcie, numer gg 8553004

Musze jeszcze dodac ze sporo juz gram w Tibie i kiedys nie mialem takich problemow.

Mala Czarna
24-08-2005, 16:02
hej to moj pierwszy raz na forum tibia.pl wiec prosze o wyrozumialosc:P W Tibie zaczelam grac pod koniec maja i poczatkowo nie mialam zadnych problemow z lagami ,niejednokrotnie grajac jednoczesnie chodzila mi kaaza,gadalam na gg ,sluchalam muzy itp.Od pewnego czasu jednak gra jest zupelnie niemozliwa:( Przeczytalam twoj poradnik i zastosowalam sie do polecen ale niestety efektow nie ma mimo ze wylaczam wszystkie inne programy,a pingi sa nie wieksze niz 20-30.Zmniejszylam Adjust framerate limit do 25 nie uzywam i nie uzywalam zadnych wspomagaczy a moj komputer jest nowy i chyba nie ma takiej potrzeby by cos w nim zmieniac(AMD Sempron 2500+ 1.75GHz 512 MB RAM).Nie kontaktowalam sie jeszcze z administratorem sieci bo nie moge znalezc IP Seleny:( Czy ktos ma jeszcze jakies inne pomysly na walke z lagami bo praktycznie od miesiaca moja gra w Tibie ogranicza sie do stania pod depo i robienia run(jestem sorcem):(

Oreniusik
25-08-2005, 18:05
ja juz mam naprawione wzsystko Tibia ładnie śmiga:). Powodem lagów były źle skonfigurowane porty przez TP. Admin mojej sieci LAN zadzwonil do tepki i wszystko dobrze. Jak ktos ma LANa to powiedzcie adminowi zeby sprawdzil czy tp dobrze porty ustawilo:)

Anis
29-08-2005, 19:28
Niemam zadnych programow ani antyvirow itp. komp co dopiero po formacie i tibia caly czas okropnie laguje (przed formatem tez lagowala) tylko czasami w nocy mozna pograc ;(
lacze mam radiowe 256kb/s strony www szybko wchodza a tylko tibia niedziala :( ludzie pomocy ;(
kompa tez mam dobrego wiec w tym nieproblem ale w czym ?! ;(
a tak pisze w cmd
Statystyka badania ping dla ... :
Pakiety: Wyslane = 4, Odebrane = 4, Utracone = 0 (0% Straty)
Szacunkowy czas bladzenia pakietow w millisekundach:
Minimum = 21 ms, Maksimum = 79 ms, Czas sredni = 40 ms

Ragnar
29-08-2005, 21:51
Pogadaj ze swoim adminem, mi powiedział ze jak do czwartku sie nie poprawi to mam przyjsc po zew ip...

i have warned ;(

Kicior sir'Sven
02-10-2005, 17:30
Mam internet 512 kb/s w osiedlowej sieci w (Warszawa -> Ursus -> "Aster")
Modem mam bezprzewodowy Rooter D-Link.Wyświetla się że mam szybkość 11 mb/s. Strony internetowe wchodzą bezproblemowo.
Ale sama tibia chodzi tak pasywnie, że się nie da nawet patrzeć. Wie ktoś może jak to załatwić ? Bede bardzo wdzięczny za pomoc i docenie napewno:)

!!Pomocy!!

Conrado_161190
10-07-2006, 22:02
Pewnie rano i popoludniu duzo ludzi siedzi w necie i dlatego masz lagi. Mam podobny problem, tyle ze ja mam radiowe :( Przez co musze w tibie w nocy grac8o

Derid
17-07-2006, 12:52
Witam.

Oto mój komputer:
Athlon 1200 Mhz
128 mb Ram
Karta Graficzna Radeon 9100 128 mb
Win XP

Łącze: iPlus (modem SonyE GC79)

Mam ciągłe lagi niezależnie od pory dnia.. Właściwie niemożliwe jest poruszanie się postacią za pomocą strzałek (poruszam się jedynie klikając na mapkę). Pingi są bardzo duże, w okolicacach 700-1000~ (myślę że właśnie pingi są największą przyczyną moich lagów, ale tak to ponoć już jest z internetem komórkowym). Ludzie pomóżcie, czy da się coś zrobić? Czy ktoś posiada iPlusa i gra w tibię bez lagów?
Odpowie mi ktoś?

Patol
17-07-2006, 15:09
U mnie to jest tak, mam lacze radiowe, dzieli sie ono na cala wioske (sa 2 anteny). Jak gram pod wieczor to jest koszmar, nie da sie grac, a w nocy cudenko. Przed chwila sprawdzalem pingi:

Badanie www.tibia.com
Wyslane pakiety 4 Odebrane 0 Utracone 4 = 100% straty

Badanie pingu Refugii
Dokladnie identycznie to samo co z tibia.com

Badanie pingu na wp.pl
Wyslane 4 Odebrane 4 Utracone 0=0% straty

Czas bladzenia:
Minimum 30ms Maksimum 53ms Srednio 44ms

A tnie mi strasznie, zadne programy nie sa wlaczone tylko avast. Sprobuje powiedziec adminowi zeby zwiekszyl przepustowosc dla ip Refugii.

Filthy
17-07-2006, 15:33
gadu gadu i winamp musi chodzic bo inaczej tibia jest nudna... mam lan ale administrator mi nie przypisze IP ani nic innego związanego z tym nie zrobi bo jest skończonym idiotą który sie boi że "zacznie się wysyłanie pakietów" co obciązy serwer i bycmoze zawirusuje. pozostaje więc obnizyc framerate ... bo mam teraz 130... juz zapomnialem nawet jak to sie gra w tibie wieczorem , kiedy siedzi duzo osob bo moge sobie tylko o tym pomarzyc...

Demon10
19-07-2006, 15:55
Hmmm... w sprawie poradnika to poradnik jest SUPCIO!!! ale jeden taki program mi się przydał myślę że i wam się przyda, a mam na myśli GameBosta radze ściągnąć nie ma praktycznie lagów :) (zamieszcze go tutaj ale później bo teraz nie moge :P)

ThelioLario
16-10-2006, 22:36
hmm zaczne od tego:
celeron 700 MHz
224 MB RAM
GeForce 2
enthernet:niespada ponizej 230 kb/s
aaaaaaaa lagiiiiiiiiiiiiiiiiiii ze idz pan w ch*j
ostatnio troche lepiej jest ale tak to porazka
aha mi duzo pomoglo zainstalowanie directx w wersi 9 bo XP ma w sobie o ile sie niemyle Directx8 i po zainstalowaniu 9 jak reka odjal ale niewszystko.
:]

Piotr11
17-10-2006, 15:17
Otuż czasmi mój modem się sam wylacza !! Nie mam pojecia czemu... Padłem kilka razy przez taki kick -.- PLX HELP (Może ktoś ma podobny problem i np. gra w nocy z tego powodu) Mam neostrade 128, modem thompson.

snorlax
01-11-2006, 13:01
Witam Wszystkich:)
Mam taki problem iż mam neta (tiscali-Angielski) to jest ADSL 8mb/s. I mam lagi ;/ Nie wiem co moze byc nie tak.Moze oni blokuja jakis Port,IP ? Coś w tym stylu i jak bym mi mógł podać co mógłbym im powiedzieć aby mogli odblować coś? Gram na serverze Trimera
Z Góry Dziękuje

Kshaq
01-11-2006, 16:39
A może mi ktoś wyjaśnić o co chodzi w tym:
Options->Graphic->Advence->Adjust framerate limit?

Co to daje i czego to jest ustawienie i na ile powinno być ustawione...

Ostra-paladynka
02-11-2006, 12:18
mam dosc dziwny problem... wczoraj lagow nie mialem wogole mozna bylo normalnie expic itd ale dzisiaj od rana juz poprostu nie ma szans... lagi sa moze nie gigantyczne no ale np na 27lvl z boh dogania mnie ds/cyclop itp...

moj komp to

athlon 2400+ 2,2gh
256ddr ram
radeon 9200
xp home edition...
neostrada 512

i o co moze chodzic...
jak mam wlaczona tibie to mam uzycie procesora 100% a ramu prawie wogole nie rusza... jest 100mg wolnego tak jak przed wlaczeniem tibi...

halp plx?

Khalak
20-11-2006, 17:50
mam dosc dziwny problem... wczoraj lagow nie mialem wogole mozna bylo normalnie expic itd ale dzisiaj od rana juz poprostu nie ma szans... lagi sa moze nie gigantyczne no ale np na 27lvl z boh dogania mnie ds/cyclop itp...

moj komp to

athlon 2400+ 2,2gh
256ddr ram
radeon 9200
xp home edition...
neostrada 512

i o co moze chodzic...
jak mam wlaczona tibie to mam uzycie procesora 100% a ramu prawie wogole nie rusza... jest 100mg wolnego tak jak przed wlaczeniem tibi...

halp plx?

Ja mam bardzo podobny problem :( komp:
celeron 1,5 GHZ
512 MB DDR2
XP Home Edition
Chello 112 kb/s [nie mowcie ze net kijowy bo jeszcze z 2 miechy temu Tibia latala az milo B) ]
I nie wiem o co w tym wszyskim chodzi ;)

Knight Patryk
20-11-2006, 18:03
Ja tam nie narzekam na lagi ale moze to pomoc innym gracza.JEst jescze inny sposob ale niechce mi sie rozpisywac:/ a ogolnie to mam ok 150fps czasem 250:P

Marmic
27-11-2006, 20:03
a tak pisze w cmd
Statystyka badania ping dla ... :
Pakiety: Wyslane = 4, Odebrane = 4, Utracone = 0 (0% Straty)
Szacunkowy czas bladzenia pakietow w millisekundach:
Minimum = 21 ms, Maksimum = 79 ms, Czas sredni = 40 ms

Co mam wpisać w start -> uruchom ? bo nie jestem zorientowany :) Proszę o pomoc (: czekam na odp. PzDr !

Sigeru
01-12-2006, 10:21
Od kiklu dni mam problem z lagami, mojego Master Sorcam który jest na Honerze na 34 lvlu laguje, a postać mojej siostry która jest u mnie na accu na Selenie i ma 9 lvl chodzi płynniutko.Na 100% to nie jest wina pc, bo mam Athlona 3.0 1 GB ramu i GeForce 7600 GS, a neta mam osiedlówke 128.Kumplą, którzy grają na innych światach wszystko płynnie chodzi.Dla pewności założyłem postać na trimerze na 1 lvlu też mam lagi.NIe wiem o co chodzi wyczytałem że powinnem udać się do dostawcy LAN i proprosić o większą przepustowość, czy wy też tak sądzicie??

cooleq
30-12-2006, 14:52
Ja mam taką propozycję dla ludzi ze słabszymi kompami: sprawdzcie czy Tibia działa na direct8 Option->grafic jeśli nie to zainstaluj go choć windows xp ma go wbudowanego. Jeśli dalej masz zaznaczone direct5 to kup nową kartę graficzną. Karta obsługująca direct8 kosztuje 25-30zł czasem warto zainwestować Tibia dużo lepiej wygląda i ma dużo więcej fps.

Ja mam jeszcze jedno pytanie: Tibia powstała jakieś 10 lat temu wtedy sami wiecie jakie były komputry(zasadniczo 486), Tibia wyglądu nie zmieniła a na przeciętnych komputerach z trudem chodzi nie mówiąc o słabszych(kolo 300Hz)
Czy ktoś mi może powiedzieć dlaczego tak jest?

Ps ja gram na 8fpsach i nie sadziłem że inni też tak grają, wydawało mi sie, ż dokonuję rzeczy zgoła niemożliwej :D

dartra111
02-06-2007, 20:05
Troche późno mówie ale ten sposób z tą grafika naprawde działa!:)

kapustka1994
06-06-2007, 19:21
morze jeszcze dodacie jak odlagować komputer. Bym byl bardzo wdzięczny

Treyem
07-06-2007, 14:56
wielkie Thx mi to pomogło chociaż dalej mam lagi ale już nie tak duze :]]

PirateStyle
21-06-2007, 21:43
Bardzo ładny poradnik ;) Dzięki jemu juz nie mam lagg bo jak miałem włączone GG to ciągle miałem laggi :/

edmun
03-07-2007, 12:50
rzadko sie na forum odzywam, ale moj komputer doprowadza mnie do szału.
W chwili obecnej posiadam Semprona2200+ 32 bitowego na socketA, płyta główna AsRock i do tego 1,5 GB ramu DDR1, karta grafiki GF6200GT.
łącze internetowe to Dialog2MB/s z własnym IP tylko na jeden komputer.

Pytanie nastepujące. Czemu mimo wyłączonego wszystkiego co tylko się da, wyłączenia prawie każdego procesu i zapewnienia nawet dodatkowego chłodzenia każdego komponentu - Tibia ma 100% zżerania mocy obliczeniowej komputera, jak wpadnie mi 3-4 gości na ekran powyżej 30 lvla to mam aż 1 klatkę na sekundę (albo jak wpadnie GS) a co pół godziny mam laga - modem zaczyna wariować i tracę połączenie z internetem (wygląda to w logach jakby windows z przepracowania zapomniał trzymać połączenia z modemem).

Próbował na DX5, Na dx9, na open gl, robiłem już WirtualnegoWindowsa że może na Me czy Win2k będzie chodzić lepiej. dalej to samo.

Sprawdzałem chłodzenie części - nawet nie wyskakuje temperatura poza normę. Kombinowałem z różnymi windowsami i też nic. Nie mam wirusów, firewall odblokowany na każdy port Tibii, a lagi dalej są. Czy to normalne?
Może jakiś shader karty grafiki się buntuje co do Tibii ?
Sterowniki też zmienane niejednokrotnie, sprawdziłem nawet czy dx się nie buntuje

Nie wiem. W pracy mam Semprona2000+ na tej samej płycie głównej. Karta grafiki GF2MX i łącze 1MB i raz na dzień też się tak dzieje, ale przynajmniej mam stałą ilość klatek.

kborczuch
06-07-2007, 15:41
napewno mi się sprzyda bo zawsze jak gram kolo 15 w tibię to nie wiem czy grac bo mój gosciu zrobi 10 kroków na minutę.
;(;(;(;(;(;(;(;(;(;(;(
ale teraz to tak.
:cup::cup::cup::cup::cup:

Feon Xayth
20-07-2007, 23:25
siemka, ostatnio mam takie lagi po stronie USA ze....
nie chce zeby mi sie pacc marnowal, jak moge zwiekszyc przepustowosc adresu ip? i jeszcze jak moge sobie zrobic zew. ip?;)

i odrazu zeby oszczedzic nabijaczom postów napisze ze sam jestem administratorem sieci Lan, gram na jednym z "podkomputerow"

Kladers
25-07-2007, 13:10
A ja zupełnie nie wiem co się dzieje!!
Gram na Neranie. To jest nowy świat, więc nie powinno być wiele lagów. ALe noż kurde sam nie wiem co jest grane, wyłączam GG, NIC NIE ŚCIĄGAM podczas gry, nie jestem podłączony do lokalnej sieci, mam "nieobciążnokomputerowego" antywirusa (Nod32). Kiedyś nie było lagów. A TERAZ??? Pełno lagów już od jakiegoś czasu. Mój char zatrzymuje się co 1 SQM. Czekam 2 sek. Idzie. Przejdzie 1 SQM - znowu staje. A na expowiskach są takie lagi, że mało co nie padłem na orc warrior. :( Te Frame Limit ustawiałem, wyłączyłem efekty świetlne, wszystko! Mam neta 512kb/s. To wystarczy, żeby grać (bynajmniej dawniej wystarczyło). Mam 384 RAM (128 + 256). Procesor 1.2Ghz. Rozdzielczość ustawiam zawsze na 640x ileś tam. We ktoś co jest grane?

Dodam jeszcze, że mam kartę grafiki 256MB.

wkh
25-07-2007, 16:41
Wiem, wiem potraktujecie mnie jak niedoświadczonego gracza:baby:, ale mam pytanie. Co to są fps i jak to zmniejszać? Proszę o szybką odpowiedź ; ]

Pozdro

Hejdek
27-07-2007, 23:07
8o8o8o8o mam juz po lagach dzieki jej poradom!!!!!!!!!!!!!!!!:D:D:p:p;);):):):]:]B)B):cup::cup:

Larui
28-08-2007, 23:37
Elo!
Mam takie pytanie dotyczace lagow.
Posiadam kompa 2,66 GHZ 512 DDR i neta 512 w ostanim czasie mam takie lagi ze nie mozna wytrzymac wogle sie grac nie da rano najczesciej nie mam i w nocy, a po polodniu masakra ale chodzi o to ze to nei sa ciagle lagi tylko tzw. przeskoki co jakis czas sie zatrzymuje w miejscu. Znacie Mozne jakis Sposob aby temu zapobiec.
Z Gory Dzieki :)

MaxiKnightAurea
30-08-2007, 17:10
PRZOSZE O POMOC!!. Mam neta radiowego 128Kb/s rano w nocy wszystko ok gitara i plynnie smiga ale w dzien miedzy 13-21,22 to juz jest koszmar padlem nie raz i nie dwa na guardach w kazz - mam wylaczone gg i all programy korzystajace z neta mam antyvira - NOD32. W procesach nic nie grzebie bo nie chce sobie windowsa rozp*******.Ale grac sie kompletnie nie da!X(madafaka xD:evul::evul::evul::evul::evul::evul:.AAAA i mam kompa
Sempron - 1.8 Ghz
RAM - 512 DDr
K graf - 128 Gforce turbocache

Sir Dark Archeon
27-09-2007, 23:32
Elo!
Mam takie pytanie dotyczace lagow.
Posiadam kompa 2,66 GHZ 512 DDR i neta 512 w ostanim czasie mam takie lagi ze nie mozna wytrzymac wogle sie grac nie da rano najczesciej nie mam i w nocy, a po polodniu masakra ale chodzi o to ze to nei sa ciagle lagi tylko tzw. przeskoki co jakis czas sie zatrzymuje w miejscu. Znacie Mozne jakis Sposob aby temu zapobiec.
Z Gory Dzieki :)

Hail!

No coz.... Nic nie zrobisz. Od jakiegos czasu, zwlaszcza po update 8.0 servery sa przeciazaone i laguja masakrycznie.
Gra duzo ludzi i CIPy nie radza sobie z obciazeniem ich serwerow oraz laczy.
Pozstaje tylko czekac az to minie.

<.<
28-09-2007, 01:05
Gonzo, te porady są świetne! Bardzo mi pomogły :D
Dzięki!

Gonzo von Krenzel
28-09-2007, 14:03
8o8o8o8o mam juz po lagach dzieki jej poradom!!!!!!!!!!!!!!!!:D:D:p:p;);):):):]:]B)B):cup::cup:

Dzięki czyim? :confused:

edmun
05-11-2007, 15:16
Ir0n u Ciebie może być winą za bardzo obciążonego procesora. Czasami mam tak w pracy. Odpalę Tibię i po kilku minutach pomimo połączenia sieciowego do neta - zrywa mi połączenie po czym zaczyna szukać jeszcze raz.
Zauważyłem że na wielu, naprawdę wielu sprzętach Tibia ciągnie 100% zużycia procesora.
Ani to miłe, ani przyjemne, ani nie usprawnia gry :/
Niedługo zamiast kupować Intel Core-Duo E4500 żeby pograć w Wiedźmina (oryginał za jedyne 65 zł :P ma się te wtyki), będę musiał pomyśleć o Intel Core-Quad żeby pograć w Tibię :/

Derid
05-11-2007, 16:21
Ir0n u Ciebie może być winą za bardzo obciążonego procesora. Czasami mam tak w pracy. Odpalę Tibię i po kilku minutach pomimo połączenia sieciowego do neta - zrywa mi połączenie po czym zaczyna szukać jeszcze raz.
Zauważyłem że na wielu, naprawdę wielu sprzętach Tibia ciągnie 100% zużycia procesora.
Ani to miłe, ani przyjemne, ani nie usprawnia gry :/
Niedługo zamiast kupować Intel Core-Duo E4500 żeby pograć w Wiedźmina (oryginał za jedyne 65 zł :P ma się te wtyki), będę musiał pomyśleć o Intel Core-Quad żeby pograć w Tibię :/

Wcale nie potrzeba czterordzeniowca do gry w Tibię. Po prostu Tibia jeśli może to korzysta maksymalnie z mocy procesora. Wystarczy ograniczyć liczbę fps do ~40 i zużycie procka z pewnością spadnie.

edmun
06-11-2007, 11:48
Derid kontra do Ciebie:
Procek 2800+ athlon 64 bity (ostatnio taki sprzet mecze)
plus 1gb ddr2 ramu, gf 7600gt
ograniczenie w Tibii do 25-35 klatek. nastepnie spawdzalem na kazdym silniku (dx 5.0, 9.0 opengl tez, ale to dla starych sprzetow), powylaczalem chyba wszystko co mozna w windosie wylaczyc (w gpedit.msc takze) wiec nawet uslugi nie chodzily. pozostal tylko net, obsluga sieci lan, najnowsze stery do grafy a i tak Tibia sciagnie 80-90.. czasami 100% zuzycia procka.

I nie sadze zeby to byla wina konfiguracji kompa. Po prostu panowie z CipSoft chyba nowe sprzety dostali przy updat'cie 8.0 i postanowili przerobic troche silnik.
Ostatnio sprawdzalem debugerrem i co dziwnego na procku 2200+ sempron 32 bity, 1,5 gb ddr1, gf6200gt z podobna zagwozdka ze sterami i z systemem - tibia na Deafult oknie ciela strasznie, ale gdy otworzylem sobie okno rozmowy z inna postacia - to zuzycie spadlo o 15% pomimo tego ze obydwa okna byly wyczyszczone z textu.

Ciekawostka jest tez dla mnie, ze trawiaste podloza, dzialaja szybciej i sprawniej niz odrobina betonu (testy na pohu obok temple przy gs'ie).
z gsem tez sa fajne dziwactwa.

Na ekranie 10 cyclopow, kilku mino guardow, mino archer czyli standard na pohu na full respie.
Tibia chodzi w miare plynnie, procek okolo 80%.

Pusty ekran i zblizam sie do Gs'a.
Zuzycie procka do 100%, Tibia zaczyna lagowac i freezowac.

Czyzby GS byl az tak rozbudowany ze Tibia zaczyna wymagac wiekszej mocy obliczeniowej czy tez chodzi o jego predkosc i ze grafa nie wyrabia?

Zagadek jest duzo.
Na razie przyzwyczajam sie do lagow, a juz w szczegolnosci jestem zaskoczony ze wiekszosc lagow bierze sie z faktu, ze serwery byly atakowane przez DoS (Denial of Service) i przez to gra lagowala.

W takim razie skad bierze sie gigantyczne zuzycie procka i niesamowite wymagania tej gry?

P.S. jade dzisiaj po Wiedzmina, wczoraj jeszcze nie dotarl do punktu odbioru.
heh... jak porownam Wiedzmina z Tibia i to, ze Tibia laguje a Wiedzmin na srednich ustawieniach bedzie mi plynnie dzialac - to smiech w strone CipSoftu jak najbardziej wskazany

AdiZgOlek
06-11-2007, 14:40
Witam,
a więc...Posiadam PC z prockiem dwurdzeniowym 2.8GHz Intel Dual Core, Karte graficzną ATI Radeon 550 256 Mb i 512 ramu, Ogólnie sprzęt wystarczający na płynną gre...Ale posiadam internet radiowy 512kb/s i jest tak że, z czasem gra chodzi bez zastrzeżen i jak pół servera na którym gram(Secura) ma lagi, mi chodzi bardzo dobrze. Ale bywa tak że znienacka zaczyna bardzo mocno lagować...I to nie chodzi o to że klient 8.0 i masakryczne lagi itede itepe...Mi tak laguje od Tibii 7.92(Internet dopiero zakupiłem jak był już ten klient, więc niewiem jak by to było na starszych klientach.)Jak ktoś wie co się dzieje niech coś poradzi :p (Jeśli co to lagi mam CODZIENNIE, tylko nie zawsze...)

Faratiz
06-11-2007, 16:59
Zbytnio sie na tym nie znam, sam mam Neostrade ale pamietam czasy jak mieli pzreciazone serwery i tez w okresie najwiekszego obciazenia mialem straszne lagi. Ja bym zwalil wine na dostawce twojego internetu ;D

Andersen
07-11-2007, 21:34
No prosze, a wydawało by się że to wina cipsoftu :)

edmun
08-11-2007, 10:02
Stawiam na dostawcę. Może oni mają serwer niestabilny?
Przy radiówkach z resztą i tak ciężko.
Sam ostatnio walczyłem żeby co 30 sekundowych freezów nie było.

Krychek
07-01-2008, 08:37
Mnie lagi najczesciej dopadaja na dark cathedral i wiadomo jak to sei konczy ten poradnik przyda sie wszystkim a szczaegolnie mi

Obles
07-01-2008, 15:22
ja tam na szczęście nie mam jakiś wielkich lagów :)

Albertus
08-01-2008, 18:52
a co moge zrobic gdy

ustawiam priorytet na wysoki i to bardzo malo pomaga , komputer ma 512 ram i 60 giga wolnego miejsca na dysku ,
interent mam 1,5 mega ale radiowke , gram na serverze usa i mam male lagi w godzinach 14-20 a duze giga lagi od 20-12

czy mam przestac chodzic do szkoly by móc normalnie w tibie grac!

mam postac na neranie ( niemiecki ) i tak zacina mi sie o wiele mniej , wiec co mam zrobic??? zmienic swiat i zaczac wszystko od nowa?

Quacyk
01-02-2008, 00:09
Co do ogranicznika klatek (framerate limit) - oko ludzkie za płynną animację uważa 22 FPS, więc proponuje ustawić tam 22-25, to zmniejszy cięcie się. I nie śłuchajcie ludzi, którzy szpanują "a u mnie tipia wycionka 1758 kltek", bo po cholerę wam tyle?

Ustawianie priorytetu może być niebezpieczne (zmniejsza stabilność systemu).

Jak ktoś się nie wzdryga przed oszustwem - wbudowany lighthack zmniejsza lagi - zdejmuje karcie z główki konieczność obliczania cieni...

Ctrl + Alt + Delete -> Procesy -> wyłączcie zbędne procesy (np. antywir).

Wyłączcie kanały rozmów (szepty).

Dajcie ignore dla wszystkich poza VIPami (ryzykowne ;)).

Grzebanie w procesach na pewno nie "ro******oli Windowsa", najwyżej zrestartuje komp ;).

Albertus, nie dziw się, że na USA ci laguje, bo USA leży dość daleko... porada dla tych, co zakładają postać - wybierzcie "empty" serv w Niemczech. Deutshland uber alles ;)(znawców niemieckiego przepraszam za ewentualne błędy).

Na Win98 Tibia chodzi lepiej... podzielcie sobie dysk na dwie partycje i na drugiej zainstalujcie Win98.

fuzjametali
03-02-2008, 14:58
mi nic nadal nie chce dzialac tylko lagi i lagi moze dlateego ze mam kompa pelnego virusów;( ale najebie tym od neta :evul: po nich :evul::evul::evul::evul::mag:;);):kon::creature::d ance:

Sedrik.one
09-03-2008, 23:12
Ja mam już starego kompa (procek 1.83 ,756 ram,128 mb grafa) i się nie laguje,choć czasami jak jest dużo ludzi to prawie chodzić nie mogę i jednego dnia 0 lagów a następnego nie idę expić bo nie chcę paść.Nie wiem jak duże znaczenie ma szybkość neta bo mam 1mb z kable

esiok23
25-03-2008, 10:39
witam! u mnie problem polega na tym iz mam lagi w okresie poludniowym do wieczorka... posiadam radiowke dobre loncze 1mb/s pingi do onetu ok 20-25 ms zauwazylem ze w nocy nie tnie ani wczesnie rano rowniez gdy ping podskoczy to wtedy zaczynaja sie lagi czy wie moze ktos co tibia dokladnie potrzebuje jakie paramerty sieciowe zeby smigala bez lagow poniewaz moge wszystko ustawic tylko nie mam pojecia co w czym tu jest problem bo net raczej ok tylko cos brakuje w ustawieniu tibi ...
Prosze o pomoc !

Gonzo von Krenzel
08-05-2008, 11:46
witam! u mnie problem polega na tym iz mam lagi w okresie poludniowym do wieczorka... posiadam radiowke dobre loncze 1mb/s pingi do onetu ok 20-25 ms zauwazylem ze w nocy nie tnie ani wczesnie rano rowniez gdy ping podskoczy to wtedy zaczynaja sie lagi czy wie moze ktos co tibia dokladnie potrzebuje jakie paramerty sieciowe zeby smigala bez lagow poniewaz moge wszystko ustawic tylko nie mam pojecia co w czym tu jest problem bo net raczej ok tylko cos brakuje w ustawieniu tibi ...
Prosze o pomoc !
Wyglada na to, ze nie masz gwarancji przepustowosci lacza i w czasie wiekszego rucuhu w sieci - pojawiaja sie opoznienia. Wwentualnie gdzies na innych laczach miedzy Toba a serwerem sa straty pakietow/opoznienia.

Borku
20-05-2008, 21:09
Kurde tez mam taki problem po upie 8.0 przed bylo wszystko Gittara a teraz to pograc nie moge mam neta radiowego 2mb. Wszystko zrobilem tak jak opisujecie i nic Zal ku.. :>

Macikko
26-05-2008, 20:06
gram w tibie z 2lata jak mialem starego kompa 128ram (aż sie łeska kręci) miałem lagi itp. gdy kupiłem nowego kompa 2gb ramu to nawet na bardzo przepełnionych serwer mi sie nie tnie ale jesli choc mam wlaczone gg to lagi tylko tibia i antywir sa wlaczone to dzila ;]

rasialdo1
07-06-2008, 23:33
Bardzo dobry poradnik!!

Elite-Mistrz
16-07-2008, 11:35
7. Włącz Menedżer zadań Windows (Start->Uruchom->"taskmgr"), znajdź proces Tibia.e x e, kliknij prawym przyciskiem myszy i ustaw priorytet na "Powyżej normalnego". Możesz spróbować ustawić też "Wysoki", jednak wtedy możesz mieć bardzo spowolniony dostęp do innych aplikacji. Nigdy nie ustawiaj priorytetu "Czasu rzeczywistego".

Co wogóle daje to że ustawimy te priorytety? I co się stanie gdy ustawimy "czas rzeczywisty"??

Wymyrymydymy
16-07-2008, 11:58
ja odziwo jeszcze rok temu grałem na kompie 333MHz i 64 ram 8o jechalem na grafie tej gorszej(direcxt8) i smigalo nawet niezle:evul: az czasem mi za nim tęskno heh..

Cerim
23-07-2008, 08:47
Witam:)

Mam taki problem...
Otoz gdy gralem na tibi 7.92 to nie mialem lagow... lecz gdy nadchodzily nowe update'y moje lagi sie narastaly :(:( Mam to rowniez w innych grach. Takich jak Diablo 2, Archlord itp. Komp byl ostatnio czyszczony, tzn format itp. Mam neat 1mb/s. Parametry kompa: Pamiec 640Mb, Procek 2,40Ghz, Karta Graficzna Geforce MX440. (Czy to jest wina zlej karty graficznej??):(

MnichU1007
23-07-2008, 10:18
Spoko poradnik, no i już mogę grać w komfortowych warunkach, 0 lags.
poradnik bradzo mi pomógł :):)

Daram
29-09-2008, 15:10
Elo mam nadzieję że mi ktoś z was pomoże w tych lagach.
Wszystko się zaczęło po formacie kompa bo zasilacz diabli wzięli.
Nigdy prawie nie miałem lagów a po tym formacie to kilka (kilkanaście?) razy dziennie mam.Zasilacz mam nowy dysk też więc nie wiem od czego to jest.
Tu macie dane mojego kompa, i nie wydaje mi się żeby były złe dla tej gry :p

CPU: 2.80gb intela oczywiście :)
RAM: 1GB
Karta Graf: 256mb radeon 9600 pro
System: XP
Łącze: 100mb/s jakby ktoś nie wierzył załączam SS i na tym SS widać jakie mam programy włączone w czasie gry, mozilla to tak tylko żeby tego posta napisać.

SS
http://img242.imageshack.us/img242/5231/ssam6.jpg (http://imageshack.us)
http://img242.imageshack.us/img242/ssam6.jpg/1/w1280.png (http://g.imageshack.us/img242/ssam6.jpg/1/)

Proszę o pomoc, może nawet to jakoś wynagrodze

Z góry dzięki

cinek-cinek
01-10-2008, 14:27
ja gram w Tibie na laptopie z parametrami: Intel Core 2 Duo 2 x 1,8 Mhz, 4 GB RAM, Radeon 3470 1 GB. Neta mam od TP a dokładnie Liveboxa. Lagi mam tylko wtedy jak ktoś na drugim kompie coś robi albo jak ściągam filmy, ale są one prawie nie zauważalne. ;)

Silverius
04-10-2008, 10:03
Nie mogę stworzyć własnego tematu dlatego pytam tutaj - jak dodać podpis/notkę/miniaturkę (to co w poście jest pod taką kreską)??
Użyłem magii przycisku "szukaj" ale nie pomogło więc proszę o odpowiedź lub przekierowanie mnie do odpowiedniego działu.

Slythia
04-10-2008, 10:21
Nie mogę stworzyć własnego tematu dlatego pytam tutaj - jak dodać podpis/notkę/miniaturkę (to co w poście jest pod taką kreską)??
Użyłem magii przycisku "szukaj" ale nie pomogło więc proszę o odpowiedź lub przekierowanie mnie do odpowiedniego działu.
Kliknij na "Panel Kontrolny Użytkownika" (lewy górny róg ekranu), a następnie "Zmień podpis".

berserker9948
15-11-2008, 12:10
Super poradnik, miałem takiego laga a tu wystarczyło dać priorytety na wyszy i mi idealnie chodzi